Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Καταλήψεις στην Κάλυμνο








Σε κατάληψη βρίσκονται από σήμερα το πρωί το 1ο και 2ο Λύκειο Καλύμνου καθώς και το 2ο Γυμνάσιο, ενώ οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου απείχαν από τα μαθήματά τους καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.
Το βασικό αίτημα των παιδιών είναι η κατάργηση της νέας μεταρρύθμισης για το “Νέο Λύκειο” που επιδιώκει την απόλυτη εξειδίκευση, η οποία κάθε άλλο παρά αποσκοπεί στη γενική ολοκληρωμένη μόρφωση, μετατρέποντας το Λύκειο σε προθάλαμο εισόδου στα Πανεπιστήμια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία.
Μαθητές είχαν συνάντηση σήμερα το μεσημέρι στην αυλή του 1ου Λυκείου με μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Β’ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου (Μιχ. Ρούσσο, Φ. Ρώϊμπα και Λ. Κοκκόλη) αλλά και με το μέλος του δ.σ. της Ένωσης Γονέων Καλύμνου κ. Γ. Θωμά προκειμένου να συντονίσουν τις επόμενες κινήσεις τους, ώστε ο αγώνας να δοθεί από κοινού.
Την ερχόμενη Τετάρτη στις 10 το πρωί η Β’ ΕΛΜΕ διοργανώνει προσυγκέντρωση στην πλατεία Αναστάσεως (Φρουταρία) και πορεία προς τη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στο Πνευματικό Κέντρο. Στην πορεία αυτή καλούν τους μαθητές και τους γονείς να συμμετάσχουν προβάλλοντας ως βασικούς λόγους κινητοποίησης: α) την λήξη στις 22/3 του 8μηνου της διαθεσιμότητας για τους εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης και την απόλυσή τους και β) το Νέο Λύκειο το οποίο με την τράπεζα των θεμάτων εγκλωβίζει τους μαθητές σε σχολεία-εξεταστικά κέντρα με αποτέλεσμα να το εγκαταλείπουν. «Όλοι μαζί μόνο μπορούμε να το εμποδίσουμε. Να παλέψουμε για ένα καλύτερο σχολείο» σημειώνει η διοίκηση της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.
Το απόγευμα στις 7 της ίδιας μέρας η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Καλύμνου πραγματοποιεί στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου ενημερωτική συνάντηση με θέμα «Το Νέο Λύκειο και τις Εξετάσεις με την Τράπεζα Θεμάτων στην Α’ Λυκείου», καλώντας γονείς και εκπαιδευτικούς να καταθέσουν όλοι τις προτάσεις τους και να χαράξουν κοινή πορεία.
Τα αιτήματα των μαθητών
«Πολλοί θα μας κατηγορήσουν ότι ψάχνουμε αφορμή να χαθούν μαθήματα και διδακτικές ώρες. Σε καμιά περίπτωση δεν υποκινούμαστε από κοπανατζήδες ή πολιτικοποιημένα πρόσωπα. Είμαστε μαθητές με στόχους και οράματα που θέλουμε να αναδειχθούμε επιτυχημένοι πολίτες. Είμαστε διατιθέμενοι να παλέψουμε γι’ αυτό αλλά μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια από όλους τους μαθητές, τους καθηγητές, αλλά και από τους γονείς. Πρέπει να εκφράσουμε όλοι οι μαθητές της Ελλάδας την άρνηση να δεχτούμε αυτό το αποτυχημένο “νέο” σύστημα. Μόνοι μας πρέπει να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας. Δεν είναι δύσκολο. Ξεσηκωθείτε».
Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Καλύμνου, μετά από γενική συνέλευση και ψηφοφορία που πραγματοποίησαν αποφασίζοντας να προβούν σε κατάληψη του σχολείου τους.
«Είναι φανερό πως παιδιά της ηλικίας μας δεν γίνεται να ανταπεξέλθουν σε ένα σύστημα που δεν έχει μια λογική βάση» σημειώνουν οι μαθητές και παραθέτουν σειρά επιχειρημάτων εκ των οποίων σταχυολογούμε τα εξής:
-εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα και στις τρεις τάξεις του λυκείου με θέματα 50% από τράπεζα θεμάτων και 50% από τον διδάσκοντα καθηγητή, σε μια υπερβολικά εκτενή και αναφομοίωτη ύλη που ανακοινώθηκε και επισημοποιήθηκε μόλις 2,5 μήνες πριν την έναρξη της εξεταστικής περιόδου. Τόσο οι μαθητές όσο και οι καθηγητές είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν σε αυτή την προκλητικά παράλογη απαίτηση του υπουργείου
-το σχολείο μετασχηματίζεται περισσότερο σε ανταγωνιστικό όπου θα επιβιώσουν μόνο οι “άξιοι”
-ο συνυπολογισμός των βαθμών προαγωγής-απόλυσης των τριών τάξεων για την εισαγωγή στην ανώτατη εκπαίδευση μας οδηγεί στα φροντιστήρια και τους γονείς μας στην οικονομική αιμορραγία
-αυστηρός περιορισμός της επιλογής επαγγέλματος στην ηλικία των 16 μόλις ετών. Ο μαθητής καλείται με την όποια ωριμότητα και βεβαιότητα να πάρει τη σοβαρότερη απόφαση της ζωής του, επιλέγοντας στη Β’ Λυκείου το επάγγελμα της ζωής του χωρίς να του προσφέρεται η δυνατότητα να αλλάξει γνώμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου