Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2015

Όλα βοούν: ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ!


Όλα βοούν: ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ!

Αρθρογράφος:

Νίκος Μπογιόπουλος


Η κυρία Μέρκελ απαιτεί τελεσιγραφικά την παραίτηση του ελληνικού λαού ακόμα και από τα ψίχουλα. Η κυρία Μέρκελ αρνείται (!) στους Έλληνες να έχουν τρεις δεκάρες ακόμα και για πετρέλαιο θέρμανσης. Αρνείται στους Έλληνες γέροντες των 700 ευρώ να προστεθούν στην σφαγιασμένη τους σύνταξη ακόμα κι αυτά τα 2 ευρώ την ημέρα της 13ης σύνταξης. Η κυρία Μέρκελ – η εκπρόσωπος της ηγεμονεύουσας στην ΕΕ ιμπεριαλιστικής Γερμανίας, της Γερμανίας των μονοπωλίων, της Γερμανίας της «Ζήμενς», της «Χόχτιφ», της «Τίσεν», της «Ντόιτσε Μπανκ» και των υποβρυχίων που γέρνουν – είναι «εταίρος»; Είναι«φίλη»; Είναι«σύμμαχος»;

Ο κ.Ντράγκι – ο πρώην αντιπρόεδρος της «Goldman Sachs» και νυν διοικητής της EKT – αφού μετέτρεψε τις μαύρες τρύπες των τραπεζών σε χρέος που μαζί με τους εγχώριους «πατριώτες» το φόρτωσε στην καμπούρα του ελληνικού λαού, τώρα εκβιάζει τους Έλληνες με οικονομική ασφυξία. Ο κ.Ντράγκι, ο κεντρικός τραπεζίτης της ΕΕ, είναι«εταίρος»; Είναι «φίλος»; Είναι «σύμμαχος»;

Ο κ.Ολάντ, ο… σοσιαλιστής, χαιρέτησε χτες την απόφαση της ΕΚΤ να ρίξει τροχιοδεικτική βολή υπονόμευσης της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι ήταν μια «νόμιμη και λογική» κίνηση εκ μέρους του Ντράγκι. Ο κ.Ολάντ είναι «εταίρος»;Είναι«φίλος»; Είναι «σύμμαχος»;

Ο κ.Γιούνκερ, ο κύριος που επί 18 χρόνια ως πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έκανε πλάτες στις πολυεθνικές για να φοροαποφεύγουν μέσω της χώρας του, μας δήλωσε ότι το μόνο που αναγνωρίζει η Κομισιόν είναι τα Μνημόνια. Ότι το μόνο που ευαρεστείται να επιτρέψει στον ελληνικό λαό είναι να τον βλέπει να σέρνεται στα γόνατα. Ο κ. Γιούνκερ μας είπε… δημοκρατικότατα εκ μέρους της Κομισιόν του ότι «δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα» στην Ελλάδα. Ο κ.Γιούνκερ (και η Κομισιόν του) είναι «εταίρος»;Είναι «φίλος»; Είναι «σύμμαχος»;

Ο κ.Ντομπρόφσκι, ο αντιπρόεδρος του Γιούνκερ, μας είπε χτες να μην διανοηθούμε να ακυρωθεί έστω και μια ιδιωτικοποίηση, να μην διανοηθούμε καν να πάει ο κατώτατος μισθός στο γλίσχρο επίπεδο των 751 ευρώ, να μη διανοηθούμε ότι δεν θα απολυθούν κάτι δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι ακόμα. Αυτός, ο Γιούνκερ του, η Κομισιόν τους, ο Ντάισελμπλουμ τους, το Eurogroup τους είναι«εταίροι»; Είναι «φίλοι»; Είναι «σύμμαχοι»;

Ο κ.Σουλτς, ο πρόεδρος του «δημοκρατικού» λιβανιστηριού της ΕΕ που εδρεύει στο Στρασβούργο, απείλησε την Ελλάδα με χρεοκοπία και τον ελληνικό λαό με αφανισμό. Ο κ.Σουλτς και το «δημοκρατικό» του λιβανιστήρι είναι «εταίρος»;Είναι «φίλος»; Είναι «σύμμαχος»;

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών «φωνάζουν» για το αυτονόητο. Επιβεβαιώνουν το προφανές:

Το θέμα δεν είναι η διαπραγματευτική δεινότητα ή οι καλές προθέσεις των διαπραγματευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα δεν είναι οι τσαχπινιές ή τα τσαλιμάκια στο πλαίσιο της «θεωρίας των παιγνίων».Το θέμα είναι αυτό καθ’ αυτό το «παίγνιο». Το θέμα είναι αυτό καθ’ αυτό το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Το θέμα είναι αυτή καθ’ αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το θέμα είναι ότι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν της, το Eurogroup της, η Τράπεζά της, ο Σόιμπλε της, δεν είναι το «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι», όπως δήλωσε ο κ.Τσίπρας στη συνάντησή του με τον Ολάντ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν, είναι και θα είναι το Διοικητήριο όπου στεγάζεται μια στυγνή «κομαντατούρ» της διεθνούς, της ευρωπαϊκής και της εγχώριας πλουτοκρατίας. Είναι μια ακρίδα που έχει επιπέσει επί της κεφαλής του ελληνικού και όλων των λαών της Ευρώπης.

Το θέμα είναι ότι: Η ΕΕ είναι μια ζούγκλα που με ή χωρίς τρόικες, με ή χωρίς Μνημόνια, προωθεί πολιτικές που ισοδυναμούν με κοινωνικό ολοκαύτωμα. Που απαρτίζεται από γραβατωμένους κανίβαλους και χαμογελαστά πολιτικά παχύδερμα. Είναι το επιτελικό όργανο των πολυεθνικών που πυροδοτεί τα κρεματόρια των εργασιακών «Άουσβιτς» και χτίζει τα σκλαβοπάζαρα των κοινωνικών «Νταχάου».

Το θέμα είναι ότι: Καμία διαπραγμάτευση εντός του «Άουσβιτς» δεν πρόκειται να αναιρέσει τους κανόνες λειτουργίας του «Άουσβιτς» – το «σύμφωνο του ευρώ», τους κανόνες «επιτήρησης και εποπτείας», το «σύμφωνο σταθερότητας» και λιτότητας, τα τετελεσμένα του Μάαστριχτ.

Το θέμα είναι ότι: Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η ένωση των καπιταλιστών, είναι η ένωση των ιμπεριαλιστών ενάντια στους λαούς της Ευρώπης που στο εσωτερικό της δεν βασιλεύει η «ισοτιμία» και η «κοινωνική δικαιοσύνη», αλλά η ανισομετρία και το «δίκαιο» του ισχυρού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη της και όλη η δομή του ευρωενωσιακού κατεστημένου αποτελεί ένα σφαγείο των εργαζομένων, κατάλυσης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών που στέκονται εμπόδιο στην «ανταγωνιστικότητα»των μονοπωλίων.

Πρόκειται για την «ανταγωνιστικότητα» την οποία έκλισε σε όλες τις πτώσεις χτες ο Σόιμπλε στην συνέντευξη με τον Βαρουφάκη και η οποία κινεζοποιείμισθούς και «αυτοκτονεί» ανθρώπους στην Ελλάδα.

Αυτό το θυσιαστήριο δικαιωμάτων, η ΕΕ, είναι καραμπινάτη απάτη να εμφανίζεται σαν «μονόδρομος» και πολύ περισσότερο σαν εν δυνάμει «απάνεμο λιμάνι» των λαών!

Αυτό το κολαστήριο είναι ασύγγνωστη αυταπάτη να λογίζεται σαν πεδίο «διαπραγμάτευσης», αρκεί να βρεθεί ένας καλός διαπραγματευτής.

Στην περίπτωση που το κολαστήριο αντιμετωπιστεί σαν πεδίο διαπραγμάτευσης, τότε θα πρόκειται για μια διαπραγμάτευση που – μοιραία - θα ξεκινάει με αυτό που είπε χτες ο κ.Βαρουφάκης. Που όταν ρωτήθηκε ποιο μέρος του μνημονιακού προγράμματος απορρίπτει η Ελλάδα, απάντησε ότι «το 60% - 70% του προγράμματος είναι μέτρα που θα παίρναμε κι εμείς»!

Αλλά αν - πριν ξεκινήσεις τη διαπραγμάτευση - αποδέχεσαι το «60% με 70%» ενός προγράμματος κατά… 1.000% απάνθρωπου, τότε; Είναι άραγε μεμψιμοιρία να υποθέσει κανείς ότι το ξεκίνημα προϊδεάζει για το που θα μπορούσε να καταλήξει αυτή η διαπραγμάτευση;

Δεν είναι μεμψιμοιρία. Είναι ρεαλιστική ανάλυση των δεδομένων. Που δεν έχει καμία σχέση με την «πεμπτοφαλαγγίτικη» χαιρεκακία κάποιων αθλίων της εγχώριας πολιτικής σκηνής, που αντιπολιτεύονται όπως κυβερνούσαν: Με πυξίδα τα μέιλ της τρόικας.

Είναι ρεαλισμός στη βάση της ανάλυσης της πραγματικότητας. Που δεν έχει να κάνει με τις ανόητες προφητείες περί «κωλοτούμπας» του διαπραγματευτή. Έχει να κάνει με το πρόδηλο: Ότι στο Κολοσσαίο τα όρια της διαπραγμάτευσης δεν τα ορίζουν οι καλές προθέσεις του διαπραγματευτή. Τα ορίζουν οι τίγρεις του Κολοσσαίου.

Είναι ψευδαίσθηση ότι στο Κολοσσαίο υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση. Στο Κολοσσαίο το ερώτημα ποτέ δεν ήταν τι θα κερδίσεις. Στο Κολοσσαίο το πολύ – πολύ που μπορείς να ελπίζεις είναι να αγωνιστείς για το ποια κομμάτια από τη σάρκα σου θα περισώσεις.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών βοούν: Άλλη οδός για μια Ελλάδα κυρίαρχη και ένα λαό με προκοπή και με ολόκληρη αξιοπρέπεια δεν υπάρχει από την οδό της εξόδου από την ΕΕ με όρους ανατροπής όλου του συστήματος της κυριαρχίας των μονοπωλίων.

Φυσικά δεν αεροβατούμε. Το γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει αυτή την άποψη. Σεβαστό. Αλλά αυτό δεν αποτελεί τεκμήριο μη ορθότητας της άποψης ότι ο λαός μας μόνο ζημιές θα μετράει όσο βρίσκεται σε «συμμαχία», σε «εταιρική» σχέση εξάρτησης και αλληλεξάρτησης με μια ένωση λύκων που του πίνουν το αίμα. Όπως δεν αποτέλεσε τεκμήριο ορθότητας για την παραμονή στην εξουσία της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ο λαός επί 40 χρόνια τους ανεχόταν.

Ο ελληνικός λαός αξίζει να πεισθεί ότι η Ελλάδα δεν είναι μια «μικρή» χώρα που «δεν μπορεί» να αντιταχθεί – εφ’ όλης της ύλης – στους ισχυρούς. Αξίζει να πεισθεί ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος είναι απείρως ευκολότερος από τον αδιάβατο δρόμο της διαρκούς αποδοχής των μικρότερων ή μεγαλύτερων εκβιασμών. Αξίζει να ακολουθήσει τη δική του σημαία. Να μην συμβιβαστεί με το «ολίγον έγκυος» ή με μια «θηλιά» που οι «Σόιμπλε» θα τη σφίγγουν ή θα την χαλαρώνουν κατά το δοκούν.

Ο λαός μας αξίζει να βγει πιο θαρρετά στο προσκήνιο, να γίνει αυτοπροσώπως «διαπραγματευτής» πρωτοστατώντας για μια αληθινή Ευρώπη των λαών όπου ο καθένας χωριστά και όλοι οι λαοί μαζί δεν θα περιμένουν σαν «Δευτέρα Παρουσία» την «ανατροπή των συσχετισμών» από τα πάνω αφού θα έχουν ανατρέψει την ίδια την βαρβαρότητα από τα κάτω. Αξίζει να απειθαρχήσει και να ορθώσει το πατριωτικό, το διεθνιστικό και ανυπάκουο ανάστημά του απέναντι στην ένωση των «Σόιμπλε», μιας και δεν οφείλει να διαπραγματευτεί μαζί τους τίποτα απ’ όσα δικαιούται.

Και η αξία αυτού του αναγκαίου δρόμου, αν κάτι υποδεικνύει σε συνθήκες που ο λαός δεν έχει πάρει ακόμα μια τέτοια απόφαση, είναι τούτο: Τις ευθύνες εκείνων που έχουν το χρέος, χωρίς να αποσπαστούν από το σημερινό λαϊκό αίσθημα, να επιμείνουν και να ηγηθούν με πειστικό, με αποφασιστικό και ενωτικό για το λαό τρόπο σε αυτή την προσπάθεια.

Πηγή: enikos.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/apopsin/%CF%8C%CE%BB%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B5%CF%85%CF%83%CE%B7#ixzz3R2MVtiLQ

Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2015

Οι Γερμανοί μέσω ΕΕ έσωσαν τις ιρλανδικές τράπεζες, φορτώνοντας όλο το κόστος στους φορολογούμενους Ιρλανδούς


Οι Γερμανοί μέσω ΕΕ έσωσαν τις ιρλανδικές τράπεζες, φορτώνοντας όλο το κόστος στους φορολογούμενους Ιρλανδούς

Αρθρογράφος:

Γιώργος Δελαστίκ


Καταπέλτης εναντίον του Εντα Κένι, του πρωθυπουργού της Ιρλανδίας, είναι ο αρθρογράφος Τόμας Μόλοϊ της εφημερίδας «Αϊρις Ιντιπέντεντ». Η Ιρλανδία μπορεί να υπήρξε ο «πιο καλός μαθητής» της τρόικας, που εφάρμοζε χωρίς την παραμικρή διαμαρτυρία κάθε εντολή του Βερολίνου μέσω ΕΕ και τρόικας, αλλά οι Ιρλανδοί πώς θα αισθάνονταν αν οι Ελληνες μέσω κυβέρνησης Τσίπρα πετύχαιναν κάποια ουσιώδη ελάφρυνση στο δημόσιο χρέος της χώρας μας; «Η νίκη του Αλέξη Τσίπρα μπορεί να κάνει να περάσει ο Ιρλανδός πρωθυπουργός ως το... σκυλάκι της τρόικας, μόλις έναν χρόνο πριν από τις εκλογές», γράφει ο αρθρογράφος της ιρλανδικής εφημερίδας και προειδοποιεί: «Λίγοι πολιτικοί ηγέτες έχουν περισσότερα να φοβούνται από το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών από τον Εντα Κένι»! Η αλήθεια είναι πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε φτερά στα κόμματα της ιρλανδικής «αντιμνημονιακής» αντιπολίτευσης και πρώτα πρώτα στο Σιν Φέιν, το κόμμα που παλιότερα συνιστούσε την πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού, του πασίγνωστου IRA. Το Σιν Φέιν εμφανίζει ποσοστό 21% στις τελευταίες δημοσκοπήσεις και αν αυτό επιβεβαιωθεί και στις κάλπες του χρόνου, θα σηματοδοτήσει ριζικές ανακατατάξεις στην Ιρλανδία, όπου ο λαός ξέρει ότι υφίσταται τα πάνδεινα μόνο και μόνο εξαιτίας των τραπεζιτών. Το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας ήταν πολύ κάτω από το όριο του Μάαστριχτ, το οποίο ορίζεται στο 60% του ΑΕΠ. Το έτος 2008 ήταν μόλις 42,6% του ΑΕΠ. Υπό το καθεστώς της τρόικας όμως, στην οποία οι Γερμανοί υπήγαγαν την Ιρλανδία με το ζόρι, το 2014 το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας έχει εκτιναχθεί στο... 112% του ΑΕΠ! Τριπλασιάστηκε μέσα σε έξι χρόνια!

Οι Γερμανοί μέσω ΕΕ έσωσαν τις ιρλανδικές τράπεζες, φορτώνοντας όλο το κόστος στους φορολογούμενους Ιρλανδούς μέσω των ιρλανδικών κυβερνήσεων, οι οποίες φυσικά ήταν τυφλά όργανα και των Γερμανών και των τραπεζιτών! Ακριβώς σαν τον Αντώνη Σαμαρά, πριν από τις ελληνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι προειδοποιούσε τους συμπατριώτες του να μην επιτρέψουν «λαϊκιστική παρέκκλιση» που θα απειλούσε την «ανάπτυξη» της Ιρλανδίας! «Η Ιρλανδία δεν είναι Ελλάδα» αρέσκεται να επαναλαμβάνει ο Κένι, ο οποίος φυσικά μισεί την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σχεδόν όσο και ο Αντώνης Σαμαράς. Με ένα βροντερό «όχι» απάντησε στον Τζέρι Ανταμς του Σιν Φέιν, όταν αυτός τον ρώτησε στο κοινοβούλιο αν θα υποστήριζε την ιδέα μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το Σιν Φέιν χαρακτήρισε «εκθαμβωτική» την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, κάτι που καθιστά δυνατή «μια αλλαγή της Αριστεράς» στην Ευρώπη.
Το Σάββατο, 31 Ιανουαρίου, οι διαδηλώσεις εναντίον της πληρωμής του πόσιμου νερού που συγκλονίζουν εδώ και μήνες την Ιρλανδία προσέλαβαν διαστάσεις πρωτοφανών για τη χώρα αυτή εκδηλώσεων συμπαράστασης προς τους Ελληνες λόγω της εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. «Αντί να επιδείξει αλληλεγγύη προς τους άλλους ταπεινωμένους μαθητές της τρόικας, η (ιρλανδική) κυβέρνηση λοιδορεί τους Ελληνες», δήλωσε η αριστερή βουλευτής Ρουθ Κόπινγκερ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προσωπικότητα της Συμμαχίας εναντίον της Λιτότητας, ενός μετώπου που έχει συγκροτηθεί στη μακρινή αυτή χώρα. Η κυβέρνηση του δεξιού κόμματος Φίνε Γκελ, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην εξουσία στο Δουβλίνο, στην προσπάθειά της να καλύψει τα εγκλήματα που έχει διαπράξει εναντίον του ιρλανδικού λαού καλλιεργεί συστηματικά τον ανθελληνισμό. «Η Ιρλανδία δεν έχει τίποτα κοινό με την Ελλάδα, μια χώρα που δεν εξάγει παρά ένα και μόνο προϊόν, το τυρί φέτα!», είχε δηλώσει προ δύο ετών και πλέον ο Μάικλ Νούναν, ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας.

Οπως όλα δείχνουν -αυτήν τη στιγμή, τουλάχιστον- του χρόνου που θα γίνουν βουλευτικές εκλογές στην Ιρλανδία, οι Ιρλανδοί θα απαλλαγούν από τον πρωθυπουργό Εντα Κένι, τον υπουργό Οικονομικών Μάικλ Νούναν και τους ομοίους τους, πράγμα σίγουρα ευχάριστο για όλον τον ελληνικό λαό, συμπεριλαμβανομένων ακόμη και των ψηφοφόρων του Αντώνη Σαμαρά! Ως και η γαλλική εφημερίδα «Λε Μοντ» τιτλοφορούσε άρθρο - ανταπόκρισή της από το Δουβλίνο «Το ελληνικό ωστικό κύμα χτυπάει την Ιρλανδία, τον καλό μαθητή της τρόικας»! «Η ιρλανδική κυβέρνηση επικρίνεται για το θέμα του χρέους»΄προσέθετε ο υπότιτλος.

Πηγή: ethnos.gr


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/apopsin/%CE%B7-%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%85%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%AF-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CF%84%CF%81%CF%8C%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B9%CF%81%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1#ixzz3QzYPh6DA

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Μετά τις εκλογές, ο Λοβέρδος υπέγραψε υπερωρίες στελεχών για την Αξιολόγηση - 30 Ιανουαρίου 2015


ΤΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΞΑΓΟΡΑΣ... ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΥΝΤΡΙΜΙΑ.


Μετά τις εκλογές, ο Λοβέρδος υπέγραψε υπερωρίες στελεχών για την Αξιολόγηση -  30 Ιανουαρίου 2015


Μια μέρα μετά τις εκλογές στις 26-1-2015 (!!!) ο απερχόμενος Υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος υπέγραψε απόφαση για την αξιολόγηση με θέμα «Έγκριση παροχής υπηρεσιών των στελεχών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για την υποστήριξη και υλοποίηση των επιμορφωτικών δράσεων στο πλαίσιο της Πράξης “Προκαταρκτικές ενέργειες για την εφαρμογή συστήματος αξιολόγησης” με κωδικό ΟΠΣ 453588 – Οριζόντια Πράξη».

Δείτε τα ονόματα των στελεχών  που θα αμειφθούν για τις «υπηρεσίες» τους κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ! :http://syllogosdelmouzos.gr/015/ax15.pdf

Είναι απαράδεκτο τη στιγμή που οι συνάδελφοι έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά, με μισθούς πείνας, χωρίς διορισμούς, αποσπάσεις και μεταθέσεις οι "αξιολογητές" τους να αμείβονται με προκλητικούς μισθούς.

Πηγή : http://www.espa.gr/el

·         Ο  Πρόεδρος της «Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση»  αμείβεται με 62.400 ευρώ το χρόνο, δηλαδή, με 5.200 ευρώ τον μήνα

·         Ο Διευθυντής με 37.900 ευρώ τον χρόνο, δηλαδή με 3.158 ευρώ τον μήνα.

·         25 επιστημονικούς συνεργάτες με κονδύλια αμοιβής 830.000 ευρώ, δηλαδή, περίπου 2.766 ευρώ τον μήνα για κάθε έναν από αυτούς.

·         το  ποσό των  21.600 € για  αποζημιώσεις των μελών του συμβουλίου για τη συμμετοχή στις συνεδριάσεις.

·         δαπάνη για  έξοδα φιλοξενίας!!!!, πρόσκληση καθηγητών Α.Ε.Ι. και επιστημόνων ημεδαπής και αλλοδαπής.

·         Τέλος, 10.000 € σαν επίδομα  θέσης ευθύνης στον προϊστάμενο διεύθυνσης και 11.400 των προϊσταμένωντων δύο τμημάτων που τη συγκροτούν , σύνολο 21.400 €.  

Τα παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες των εκπαιδευτικών καθημερινά οι συνάδελφοι ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ...

Οι συνειδήσεις  των μάχιμων εκπαιδευτικών, ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ – ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, να …

Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Η Γερμανία πήρε «θέση μάχης»! Εμείς; 

Του Βασίλη Στοϊλόπουλου

Η ταχύτητα με την οποία η νέα ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην αποπομπή της τρόικας και στην παρεμπόδιση επιβολής νέων, εκτεταμένων κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποτέλεσε –κατά γενική ομολογία– ένα είδος πολιτικού Blitzkrieg, που ξάφνιασε και αναστάτωσε το Βερολίνο, τις Βρυξέλλες αλλά και τους εν Ελλάδι μνημονιακούς υποτακτικούς τους. Στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και η συμβολική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή εκνεύρισε τους Γερμανούς, καθώς έγινε αντιληπτό ότι αργά ή γρήγορα το κατοχικό δάνειο θα έρθει –για πρώτη φορά με αξιώσεις– στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όπως και ο ευμενής τρόπος που το 1953 οι νικητές του πολέμου αντιμετώπισαν την ηττημένη και καταχρεωμένη Γερμανία.

Ο αιφνιδιασμός πήρε τέτοιες διαστάσεις που η Handelsblatt είδε ξαφνικά να πλανάται ένα νέο «φάντασμα πάνω από την Ευρώπη», με τον Τσίπρα σε ρόλο «επαναστάτη του παρόντος και μαέστρο της αλλαγής», επισημαίνοντας παράλληλα τον κίνδυνο «η ελληνική επανάσταση να εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη»[1]. Τέτοια «φαντάσματα» προφανώς και δεν είναι ευχάριστα για την καγκελάριο Μέρκελ, γεγονός που επισημαίνει και το Spiegel: «η νίκη του Τσίπρα είναι ήττα της Μέρκελ» και με τη νίκη αυτή «υπάρχει ένα πρόβλημα για όλους, κυρίως όμως για την Μέρκελ, η οποία καλείται τώρα να λύσει αυτό το πρόβλημα»[2]. Επικαλούμενη το ίδιο μαρξιστικό «φάντασμα» αλλά πολύ πιο ανήσυχη η Welt αναρωτιέται μήπως «η Μέρκελ σε λίγο δεν θα έχει λόγο στην Ευρώπη», καθώς «ο θρίαμβος του Τσίπρα στην Ελλάδα αλλάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση», κάνοντας «δεξιούς και αριστερούς λαϊκιστές να πανηγυρίζουν για τη νίκη του – και οσφραίνονται την ευκαιρία τους να τελειώσουν την πολιτική λιτότητας που επέβαλε η καγκελάριος»[3].

Η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να μην αντέδρασε με την ίδια ταχύτητα, προτιμώντας να κρατήσει στάση αναμονής. Το σύνθημά της, όπως σημειώνει η Welt είναι: «αφήστε τους Έλληνες να έρθουν. Σ’ ένα μήνα τελειώνει το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας». Αντιθέτως, άμεση ήταν η αντίδραση από τα καθεστωτικά και συνεργαζόμενα με μυστικές υπηρεσίες «έγκριτα» ΜΜΕ της Γερμανίας[4] που προχώρησαν σε μια πρωτόγνωρη, εν παραλλήλω ομοβροντία μίσους, απαξίωσης, εχθρότητας, ύβρεων, περιφρόνησης και εκβιασμών κατά της Ελλάδας και του πρωθυπουργού της. Και αν η οικονομική διάσταση της ανθελληνικής υστερίας των γερμανικών ΜΜΕ είναι εν πολλοίς γνωστή σε όλη τη διάρκεια της νέας «ελληνικής τραγωδίας», αυτό που προστέθηκε πλέον στη γερμανική φαρέτρα είναι και οι γεωπολιτικές αντιθέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η αντιπαράθεση της Δύσης με τη Ρωσία.

Επικεφαλής στη νέα φάση δαιμονοποίησης της Ελλάδας αυτή τη φορά δεν είναι η «κίτρινη» Bild αλλά η «ποιοτική» die Zeit, η οποία εύχεται όχι μόνο τη γρήγορη αποτυχία της νέας, δημοκρατικά εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης, λόγω «της εσωτερικής της αντίφασης και του εξωτερικού παραλογισμού της»[5], αλλά και μεγαλύτερη δυστυχία στον ελληνικό λαό. Για τους διαπλεκόμενους φιλοατλαντιστές λομπίστες, γύρω από τον εκδότη της εφημερίδας Josef Joffe, «η νέα ελληνική κυβέρνηση αποτελεί κίνδυνο για την Ευρώπη», όχι τόσο για τις όποιες οικονομικές απώλειες των δανειστών της Ελλάδας αλλά επειδή με τη στάση της στο ουκρανικό ζήτημα «απειλεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ψυχή της Ευρώπης», γιατί «προδίδει σχεδόν όλες τις ηθικές και νομικές αξίες που για την Ευρώπη είναι άγιες»!

Κι όμως για τα γερμανικά ΜΜΕ αυτές οι δυο «άγιες» ευρωπαϊκές «αρετές» δεν απειλούνται όταν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροπλάνα, που απογειώνονται και από τη Γερμανία, δολοφονούν αμάχους, όταν Αμερικανοί και Γερμανοί πράκτορες, σε αγαστή συνεργασία με καθαρόαιμους ναζί υποκινούν πραξικοπήματα ενάντια σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις (Ουκρανία), ούτε βεβαίως όταν προκαλούν πολέμους σε τρίτες χώρες (Λιβύη, Ιράκ, Συρία) και συνεργάζονται άψογα με σκοταδιστικά καθεστώτα σαν τη Σαουδική Αραβία, ούτε όταν συμβάλουν στη γιγάντωση του ισλαμικού χαλιφάτου ή όταν ανέχονται φυλακές–βασανιστήρια, ακόμα και εντός της Ευρώπης (Πολωνία, Ρουμανία) και διευκολύνουν απαγωγές και βασανιστήρια υπόπτων. Στο όνομα της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» και της «ευρωπαϊκής ψυχής» απαιτούν θρασύτατα τον «σεβασμό»[6] από την Ελλάδα και παράλληλα εύχονται την καταστροφή της επειδή τόλμησε για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια να μην εννοεί την εθνική κυριαρχία και τη διπλωματία όπως αυτοί επιθυμούν – την ώρα μάλιστα που ίδιοι οι ευρωπαίοι ιππότες της ηθικής και της αξιοπρέπειας ανέχονται δουλοπρεπώς οι ΗΠΑ και οι λοιπές αγγλοσαξονικές χώρες του «Five-Eyes Club» να παρακολουθούν τους πάντες και τα πάντα και που δεν ενοχλούνται όταν ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπης, Αμερικανός στρατηγός Ben Hodger, μοιράζει σε τραυματισμένους στρατιώτες στα ουκρανικά στρατιωτικά νοσοκομεία «μετάλλια ανδρείας» των ΗΠΑ.

Ο μέσος Γερμανός πολίτης γνωρίζει πλέον από τα ΜΜΕ της χώρας του ότι ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών είναι «εθνικιστής, θαυμαστής του Πούτιν, φίλος της Κίνας, ιδεολόγος του μίσους κατά της Γερμανίας»[7], με «προσβάσεις στη ρωσική ακροδεξιά», η οποία – ειρήσθω εν παρόδω – «επηρεάζει τον Πούτιν» και ότι ο «ακροδεξιός» υπουργός Άμυνας μιας χώρας που αρνείται πλέον να είναι αποικία χρέους της Δύσης «προκάλεσε αναίτια» τους «φιλήσυχους» Νεοοθωμανούς, όταν τόλμησε να τιμήσει τους νεκρούς αξιωματικούς των Ιμίων, πετώντας σε ελληνικό εναέριο χώρο. Για τα γερμανικά ΜΜΕ, που ουδέποτε ασχολούνται με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, αυτή η υπουργική ενέργεια δεν θεωρήθηκε απλά και μόνο «ελληνική πρόκληση» αλλά και η αιτία να επανακυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, δύο σχεδόν χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, άρθρο με τον προκλητικό τίτλο: «η λαιμαργία της Ελλάδας για πρώτες ύλες προκαλεί την Τουρκία»[8].

Είναι σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζει επιθετικά τη γερμανική κοινή γνώμη για μια σκληρή αντιπαράθεση με την Ελλάδα, απειλώντας την με καταστροφή, αν η ελληνική κυβέρνηση επιμείνει να αμφισβητεί τη γερμανική κυριαρχία στην Ευρώπη. Η Γερμανία δεν θα διστάσει να εφαρμόσει το δικό της οικονομικό Blitzkrieg και να οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεωκοπία, δίνοντας έτσι και το παράδειγμα στους λοιπούς Νοτιοευρωπαίους. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα θα βρεθεί μόνη της απέναντι στη γερμανική επίθεση και κυρίως αν η Αμερική, η Κίνα, η Γαλλία αλλά και η Ρωσία θα επιτρέψουν αυτό που για τη Μέρκελ και τους Γερμανούς προτεστάντες μπορεί –πέρα από τις προφανείς γεωοικονομικούς και γεωπολιτικούς παραμέτρους– να εκλαμβάνεται και σαν αυτονόητη τιμωρία για αυτούς που «αμάρτησαν» ή που τόλμησαν να τους αντισταθούν.

[1] Stefan Kreitewolf, «Η Ελληνική Επανάσταση», Handelsblatt, 31-1-2015.

[2] «Ο θυμωμένος Έλληνας», Spiegel, τχ. 5/2015, 2-2-2015.

[3] Claus Christian Malzahn, Jan Dams, «Η Μέρκελ σε λίγο δεν θα έχει λόγο στην Ευρώπη;» die Welt, 2-2-2015.

[4] Βασίλης Στοϊλόπουλος, «Η χαμένη τιμή της δημοσιογραφίας», Ρήξη φ. 108/10ος-2014.

[5] Jochen Bittner, «Ο Δούρειος ίππος του Πούτιν», die Zeit, 29-1-2015.

[6] www.tagesschau.de 29.01.2015

[7] Michael Martens, «Ο Τσίπρας σχηματίζει κυβέρνηση σε χρόνο ρεκόρ», Frankfurter Allgemeine Zeitung, 28.01.2015

[8] Alkman Granitsas, Stelios Bouras, «Η λαιμαργία της Ελλάδας για πρώτες ύλες προκαλεί την Τουρκία», die Welt, 8-3-2013 (αναδημοσίευση από τη WSJ.de, που είχε διαφορετικό όμως τίτλο: «Η Ελλάδα θέλει πρόσβαση στο μαύρο χρυσό»).

Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Η ΕΡΤ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ»


Η ΕΡΤ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ»
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ των ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΕΡΤ

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Με τη συμπλήρωση σχεδόν 20 μηνών από την πραξικοπηματική απόφαση της
κυβέρνησης να ρίξει «μαύρο» στη Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση της χώρας (ΕΡΤ)
την 11η Ιούνη 2013, εμείς οι απολυμένοι εργαζόμενοι της Ελεύθερης
Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ που μέσω του αυτοδιευθυνόμενου αγώνα κρατήσαμε την
Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ανοιχτή με κανονικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό
πρόγραμμα στην υπηρεσία της κοινωνίας, πεπεισμένοι για το δίκιο του αγώνα μας
και την επερχόμενη νίκη, ετοιμαζόμαστε για την «επόμενη μέρα» και δίνουμε σήμερα
στη δημοσιότητα τη δική μας πρόταση για τη «νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ».
Η απόφαση αυτή που είναι αποτέλεσμα πανελλαδικής αμεσοδημοκρατικής
διαβούλευσης μέσω των γενικών συνελεύσεων των αγωνιζόμενων εργαζομένων της
ΕΡΤ, αφορά τις βασικές αρχές-στόχους, τον τρόπο χρηματοδότησης, τις εργασιακές
σχέσεις, το ανθρώπινο δυναμικό του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού, τη συμμετοχή
της κοινωνίας και το μοντέλο «διοίκησης» κατά τη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ.
Η προσπάθεια αυτή, με τις όποιες μικρές διαφοροποιήσεις εκφράστηκαν από
συμμετέχοντες στις πανελλαδικές συνελεύσεις στις 29 Νοεμβρίου, στις 13-14
Δεκεμβρίου και 17-18 Ιανουαρίου 2015 στην Αθήνα, στόχευε στη δημιουργική
σύνθεση των προτάσεων σε ότι αφορά τις βασικές αρχές-στόχους, το περιεχόμενο
και τον τρόπο λειτουργίας μιας «άλλης», διαφορετικής ΕΡΤ στην υπηρεσία της
κοινωνίας, μόλις ευοδωθεί το κεντρικό αίτημα αυτού του πολύμηνου αγώνα για
επαναλειτουργία (και τυπική) της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης. Στην
πρόταση αυτή υπάρχουν μόνο 2 ζητήματα στα οποία δεν υπήρξε ομόφωνη
απόφαση των συμμετεχόντων: το ζήτημα "Με ποιούς ανοίγει η ΕΡΤ" και το ζήτημα
περί της αναγκαιότητας ύπαρξης ή μη Ανώτατων οργάνων Συντονισμού και
Λειτουργίας". Οι απόψεις επί αυτών των ζητημάτων παρατίθενται ισότιμα στο κείμενο
αντικατοπτρίζοντας επίσης τον πλούτο των ιδεών και των απόψεων, που
κατατέθηκαν σε αυτή τη διαδικασία.
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση έπαιξε το κείμενο-πρόταση «ΠΟΙΑ ΕΡΤ
ΘΕΛΟΥΜΕ» στο οποίο κατέληξε και ψήφισε ομοφώνως το σώμα της Γενικής
Συνέλευσης της Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη και δόθηκε
στη δημοσιότητα στις 11 Ιούνη 2014, έναν χρόνο μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ.
Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις των συγκεκριμένων πανελλαδικών συνελεύσεων
αποτυπώνουν τις απόψεις μόνο όσων συμμετείχαν ενεργά σε αυτή τη διαδικασία
διαμόρφωσης της ενιαίας πρότασης για την ΕΡΤ της επόμενης ημέρας. Στη
διαδικασία διαμόρφωσης της πρότασης συμμετείχαν εργαζόμενοι τόσο από την
Αθήνα όσο και από τη Θεσσαλονίκη αλλά και από τους περισσότερους
Περιφερειακούς Σταθμούς από την υπόλοιπη Ελλάδα. Το πνεύμα της συντροφικής
αλληλεγγύης και της ειλικρινούς διάθεσης σύνθεσης-καταγραφής όλων των απόψεων
χαρακτήρισε σε όλα τα στάδιά της την παραπάνω διαδικασία.

1.1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ – ΣΤΟΧΟΙ

Η ακηδεμόνευτη ενημέρωση και η ποιοτική πολιτισμική/ψυχαγωγική
οπτικοακουστική παραγωγή ενός πραγματικά ΔΗΜΟΣΙΟΥ και αυθεντικά
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΡαδιοΤηλεοπτικού Οργανισμού, αποτελούν κοινωνικά αγαθά και
όχι εμπορεύματα.
Η ελευθεροτυπία, η αλογόκριτη δημοσιογραφική εργασία, η απεξαρτημένη από
άνωθεν «εντολές» πολιτιστική δημιουργία/προβολή και η απρόσκοπτη άσκηση της
ερευνητικής δουλειάς προς όφελος του λαού και ειδικότερα υπέρ των πιο αδύναμων
κοινωνικών ομάδων και των κοινωνικών κινημάτων, αποτελούν ενιαίο και
αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα και υποχρέωση.
Η φωνή της ΕΡΤ οφείλει να μεταδίδεται σε όλη την ελληνική επικράτεια και παντού
στον κόσμο όπου υπάρχει απόδημος ελληνισμός. Η πολιτεία οφείλει να παράσχει
την κατάλληλη υλικοτεχνική/δορυφορική υποδομή για αυτόν τον σκοπό.
Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ατομικά και κοινωνικά, εφαρμόζεται από
τους εργαζόμενους χωρίς καμία εξαίρεση για τους πολίτες της χώρας και του
κόσμου.
Η ΕΡΤ λειτουργεί εκ-παιδευτικά, παράγει ποιοτικό πολιτιστικό προϊόν, δίνει βήμα
έκφρασης στις αποκλεισμένες κοινωνικές ομάδες, μεριμνά για την προαγωγή της
δημιουργικής φαντασίας των μικρών ηλικιών, τη διαδραστική ενθάρρυνση των
δεξιοτήτων τους και της κριτικής σκέψης.
Η ΕΡΤ διασφαλίζει στην πράξη την προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,
αναδεικνύει, καταγγέλλει και αποκρούει τα κρούσματα ρατσισμού, μισαλλοδοξίας,
σεξισμού, εθνικισμού, κρατικού αυταρχισμού ή κάθε είδους διάκρισης σε βάρος
ατόμων ή ομάδων που στοχοποιούνται για την πολιτική/κοινωνική/συνδικαλιστική
τους δράση και την ταυτότητα του φύλου τους.
Η ΕΡΤ υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της ενώ ταυτοχρόνως αποτελεί
ανάχωμα στα φαινόμενα «κοινωνικού αυτοματισμού-κατακερματισμού-
κανιβαλισμού», κάθε φορά που η όποια εξουσία επιχειρεί να τα καλλιεργήσει στη
βάση της κοινωνίας στη λογική του «διαίρει και βασίλευε».
Η ΕΡΤ ελέγχει την εξουσία και δεν ταυτίζεται με αυτήν, δεν αποτελεί ούτε όργανο της
κυβέρνησης και των μηχανισμών της, ούτε όργανο των κομμάτων και των
μεμονωμένων ή οργανωμένων επιχειρηματικών «κύκλων».
Οι γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων, οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι και ο
ενεργός λαϊκός παράγοντας οφείλουν και πρέπει να επαγρυπνούν για την τήρηση
των παραπάνω βασικών αρχών-στόχων σε όλα τα στάδια λειτουργίας της ΕΡΤ
προκειμένου να αποκρούεται άμεσα κάθε λογοκριτική ή άλλου είδους παρέμβαση,
από όποια μορφή εξουσίας και αν προέρχεται.

2.1 ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ 1
Το ανταποδοτικό τέλος είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης της ΕΡΤ, δεν
χρησιμοποιείται για κανέναν άλλον σκοπό πέραν των αναγκών της ΕΡΤ και δεν
αποτελεί σε καμία περίπτωση ευκαιριακή χρηματοδοτική «δεξαμενή» στα χέρια της
εκάστοτε κυβέρνησης (π.χ. μεταφορά μέρους του ανταποδοτικού στα φωτοβολταΐκά).
Το ανταποδοτικό τέλος ορίζεται με βάση εισοδηματικά/κοινωνικά κριτήρια.
Εξαιρούνται από την καταβολή του όσοι διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Η ΕΡΤ ως δημόσιο Μέσο Ενημέρωσης που αντιλαμβάνεται στην πράξη την ποιοτική
ενημέρωση, τις παραγωγές και την ψυχαγωγία ως κοινωνικά αγαθά και όχι ως
εμπορεύματα, παραμένει εκτός των πρακτικών του διαφημιστικού κυκλώματος.
Συγκεκριμένα:
-Τα διαφημιστικά-εμπορικά μηνύματα προβάλλονται μόνο πριν και μετά από ταινίες ή
ντοκιμαντέρ, ενώ δεν προβλέπεται καμία μετάδοσή τους κατά τη διάρκεια
ενημερωτικών ζωνών και δελτίων ειδήσεων. Εξαιρείται εκείνο το κανάλι της ΕΡΤ που
αναλαμβάνει να μεταδώσει π.χ. ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός και που εκ των
πραγμάτων δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από το «πακέτο» των χορηγιών.
- Ποσοστό από τα έσοδα που προκύπτουν από τις αθλητικές μεταδόσεις θα
διοχετεύεται σε ερασιτεχνικές αθλητικές Ομοσπονδίες.
- Ναι στη με μετάδοση κοινωνικών μηνυμάτων
-Σε κάθε περίπτωση, αμφισβητούμενες διαφημίσεις που στοχεύουν στην
παραπλάνηση του κοινού ή είναι προσβλητικές για αδύναμες κοινωνικές ομάδες,
παιδιά κλπ. τελούν υπό την κρίση/έγκριση/απόρριψη των ίδιων των εργαζομένων.

1 Χρηματοδότηση: Σε ότι αφορά την εταιρική μορφή της ΕΡΤ κατατέθηκε επίσης και η εξής θέση-άποψη
των εργαζομένων της ΕΡΤ3: «Η ΕΡΤ λειτουργεί σε ειδικό οικονομικό καθεστώς δημόσιας κοινωφελούς
επιχείρησης που δεν μεταβιβάζεται ούτε πωλείται σε ιδιώτες. Η ΕΡΤ παύει να είναι Ανώνυμη Εταιρεία.»

3.1 ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Η υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αποτελεί βασική αρχή των
εργαζομένων.
Όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου, με πλήρη,
αποκλειστική απασχόληση και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις.
Καταργούνται οι (από)ρυθμιστικοί κανόνες (άρθρα και κανονισμοί σε συμβάσεις ή σε
ΓΚΠ ) που διαιωνίζουν το καθεστώς εκμετάλλευσης των συμβασιούχων, ειδικότερα
όταν αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
«Ειδικοί Σύμβουλοι» και «Προσωπικό Ειδικών Θέσεων» (ΠΕΘ), δεν έχουν θέση στη
νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ.
Δεν υπάρχουν εργαζόμενοι από υπεργολαβικές εταιρείες. Τα μέλη του προσωπικού
με εξειδικευμένο αντικείμενο εργασίας (συνεργεία καθαρισμού, φύλαξη, οπερατέρ
κλπ.) αποτελούν οργανικό μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ που
προσλαμβάνεται για αυτόν τον λόγο με τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι οι υπόλοιποι
εργαζόμενοι.
Η όποια πραγματική έκτακτη ανάγκη της ΕΡΤ προκύπτει για απασχόληση έκτακτου
προσωπικού (π.χ. για τις αυξημένες ανάγκες κάλυψης ενός μεγάλου αθλητικού ή
άλλου γεγονότος της επικαιρότητας καθώς για τις ανάγκες ανανέωσης του
προγράμματος π.χ. από συγκεκριμένο αριθμό εξειδικευμένων θεματικών εκπομπών),
εξετάζεται διεξοδικά και ελέγχεται μέσω των λειτουργικών συνελεύσεωντων
εργαζομένων. Για την πλήρωση αυτών των εκτάκτων αναγκών θα πρέπει να έχουν
προηγηθεί σχετικές εμπεριστατωμένες εισηγήσεις των επιτροπών παραγωγής
προγράμματος και των Συντονιστών.
Για τις παραπάνω περιπτώσεις, η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συνεργασιών με την
ΕΡΤ για συγκεκριμένο διάστημα έως τη λήξη της αναγκαιότητας κάλυψης του
εκάστοτε έκτακτου γεγονότος ή μετά την ολοκλήρωση συγκεκριμένου κύκλου
εκπομπών, δεν μπορεί να μετατρέπεται, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν, σε
«βολική» τακτοποίηση ημετέρων της εκάστοτε κυβέρνησης μέσω συνεχόμενων
ανανεώσεων των συμβάσεων που υποκρύπτουν την κάλυψη πάγιων και διαρκών
αναγκών. Οι εργαζόμενοι, οι θεσμικοί τους εκπρόσωποι και τα μέλη των επιτροπών
προγράμματος, επαγρυπνούν για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων και
ανακαλούνται αυτοδικαίως από τα καθήκοντά τους σε περίπτωση καταστρατήγησης
της παραπάνω αρχής.
3.2 Τις εργασιακές συνελεύσεις τις συγκαλούν είτε οι εκπρόσωποι των θεσμικών
συνδικαλιστικών οργάνων είτε οι εργαζόμενοι για θέμα που κρίνεται ως σοβαρό αν
έτσι το αξιολογήσει ένας ικανός αριθμός εργαζομένων (π.χ. ύστερα από
«ηλεκτρονική διαβούλευση»).
Οι συνελεύσεις για τη λειτουργία της ΕΡΤ γίνονται ανά τμήμα ή τομέα
ραδιοτηλεοπτικής δραστηριότητας σε τακτά χρονικά διαστήματα (π.χ. ανά μήνα) με
τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων.
Οι Συντονιστές οφείλουν να παρίστανται, να ενημερώνουν, να κάνουν απολογισμό
επίτευξης των στόχων και να θέτουν νέους. Οι εργαζόμενοι συζητούν,
κρίνουν και υποβάλλουν προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία των τμημάτων
τους. Το σώμα έχει αποφασιστικό ρόλο αναφορικά με την επιλογή ανθρώπων που
στελεχώνουν τις θέσεις ευθύνης, αλλά και των στόχων του οργανισμού, αφού μετέχει
με άμεσο δημοκρατικό και αδιαμεσολάβητο τρόπο στην επιλογή και αξιολόγηση των
συντονιστών, αρχισυντακτών και υπεύθυνων των τμημάτων. Οι εργαζόμενοι που
εκλέγονται στις θέσεις ευθύνης εκτελούν τα καθήκοντά τους για καθορισμένη θητεία
και η συνέλευση έχει το δικαίωμα να τους ανακαλέσει με αυξημένη πλειοψηφία.
Οι Συντονιστές των διαφόρων τμημάτων αναλαμβάνουν να καταγράψουν τις ανάγκες
σε εργατικόδυναμικό που απαιτούνται ανά ειδικότητα προς υλοποίηση των
αποφάσεων των συνελεύσεων σχετικά με τις εγκεκριμένες νέες παραγωγές και
συντονίζουν την όλη διαδικασία σε όλα τα στάδιά της.
3.3. Η αυτόνομη ή θεσμική συνδικαλιστική δράση οφείλει να απηχεί τις ανάγκες και
τα αιτήματα της βάσης των εργαζομένων. Τα φαινόμενα συνδικαλιστικού
«παραγοντισμού» και σφετερισμού της συνδικαλιστικής ιδιότητας/δραστηριότητας
προς ίδιον όφελος σε βάρος του συνόλου ή προς όφελος της όποιας εξουσίας,
καταγγέλλονται και αποκρούονται άμεσα από τη βάση των εργαζομένων.

4.1 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Η πολύμηνη και πολύτιμη εμπειρία της αυτο-οργάνωσης στην Ελεύθερη
Αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ και η συνοδευτική οριζόντια διάχυση της ευθύνης στην
παραγωγή του προγράμματος έχει δείξει ότι ωφελεί πολλαπλώς το τελικό
παραγόμενο αποτέλεσμα. Έτσι, προτείνεται η δημιουργία επιτροπών προγράμματος
με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής και τον καλύτερο συντονισμό
μεταξύ των διαφόρων τμημάτων.
Παύει η εργολαβική ανάθεση παραγωγής ενός μέρους ή του συνόλου ενός
προγράμματος σε ιδιωτικές εταιρείες, και καταργείται, χωρίς εξαιρέσεις, η πρακτική
των λεγόμενων μεικτών παραγωγών που ζημιώνει με υπέρογκα ποσά τον
ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό και δημιουργεί εργαζόμενους δύο ταχυτήτων. Η ΕΡΤ
διαθέτει την απαραίτητη υποδομή (στούντιο, μοντάζ, τεχνικό προσωπικό κ.α.) για την
άρτια υποστήριξη των διαφόρων παραγωγών. Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η
ΕΡΤ δύναται να αγοράζει πρόγραμμα από δημιουργούς στην Ελλάδα και το
εξωτερικό, κυρίως εξειδικευμένου περιεχομένου, ή να συμμετέχει σε συμπαραγωγές
με άλλα δημόσια ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ανά τον κόσμο.

5.1 ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Μέσα από την πολύμηνη εμπειρία του αυτοδιευθυνόμενου αγώνα για την
επαναλειτουργία της ΕΡΤ, έγινε φανερό πως η διασύνδεση της ΕΡΤ με την κοινωνία
όχι μόνο είναι κοινή επιθυμία αλλά και επιτακτική ανάγκη ως βασικός πυλώνας
δημιουργίας, ελέγχου και εμπλουτισμού της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης. Η ΕΡΤ ως
ραδιοτηλεοπτικός φορέας με πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα, οφείλει και πρέπει να
αφουγκράζεται τη φωνή της ίδιας της κοινωνίας στηνοποία απευθύνεται. Η
παρουσία και ο λόγος της ίδιας της κοινωνίας πρέπει να έχει τη μορφή της
συμμετοχικής συνδιαμόρφωσης της γενικότερης φιλοσοφίας του εκπεμπόμενου
προγράμματος. Προκειμένου να αποφευχθεί η παράφραση/παράκαμψη της λαϊκής
βούλησης και η αυθαίρετη αντιπροσώπευση των κοινωνικών ομάδων από
«παράγοντες» και οργανωμένα συμφέροντα της πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής,
αυτοδιοικητικής εξουσίας, θα πρέπει να διασφαλίζεται η αδιαμεσολάβητη συμμετοχή
της κοινωνίας των πολιτών, με τις αλληλέγγυες δομές της, τα κοινωνικά κινήματα, τις
6
λαϊκές επιτροπές γειτονιάς, τις συνελεύσεις των σωματείων κλπ. Εκπρόσωποι των
παραπάνω ζωντανών κυττάρων της κοινωνίας αναλαμβάνουν να μεταφέρουν ιδέες,
προτάσεις και απόψεις που διαμορφώνονται ως γενική αίσθηση στη βάση της
κοινωνίας, και σε συνδυασμό με τις προτάσεις που μεταφέρουν προς την ΕΡΤ οι
εκπρόσωποι των συνελεύσεων διαφόρων επιστημονικών, εκπαιδευτικών,
επαγγελματικών κλάδων, επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η αδιαμεσολάβητη
ακρόαση της ίδιας της κοινωνίας. Έτσι, ενισχύεται η ανεξαρτησία και ο πραγματικά
δημόσιος χαρακτήρας της ΕΡΤ που δεν απευθύνεται απλώς στην κοινωνία αλλά
κυρίως, εκκινεί από αυτήν.
5.2 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ
Οι λειτουργικοί αλληλέγγυοι που συμμετείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την
11η Ιούνη 2013 ενεργά και έμπρακτα στην παραγωγή και λειτουργία της ελεύθερης
αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ, έχουν θέση και στην επόμενη ημέρα της επαναλειτουργίας
της.

6.1 ΔΙΟΙΚΗΣΗ
 
Δύο από τα βασικότερα γνωρίσματα του πολύμηνου αγώνα των εργαζομένων της
ΕΡΤ ενάντια στο κυβερνητικό «μαύρο», η αυτοδιαχείριση του παραγόμενου
προγράμματος και η αυτοδιεύθυνση του αγώνα, ενσωματώνονται ως βιωμένη,
πετυχημένη αμεσοδημοκρατική κατάκτηση στη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ.
Συνοπτικά, το διοικητικό μοντέλο της ΕΡΤ πρέπει να διέπεται από τις εξής αρχές: Την
εισαγωγή του μοντέλου αυτοδιεύθυνσης στον τομέα της διοίκησης/οργάνωσης, την
επιλογή των υπευθύνων/συντονιστών από τη βάση, την εξάλειψη της νοοτροπίας
επιβολής και παρέμβασης που συνοδεύει συνήθως τις θέσεις ευθύνης, τη
δυνατότητα ανακλητότητας.
Στη θέση του κάθετου μοντέλου διοίκησης με την κλασσική ιεραρχική "πυραμίδα"
εισάγεται μια λειτουργική κλίμακα γενικού συντονισμού και η οριζόντια διασύνδεση
τμημάτων και τομέων συντονισμού (πρώην διευθύνσεις).2
Στη νέα διοικητική δομή δεν υπάρχουν Διευθυντές αλλά Συντονιστές που εκλέγονται
σε θέσεις ευθύνης και περιορισμένης παρέμβασης χωρίς να αναπαράγουν
εξουσιαστικές συμπεριφορές του παρελθόντος. Τα καθήκοντα των Συντονιστών είναι
η υλοποίηση του σχεδιασμού και η αποτελεσματικότερη εσωτερική
λειτουργία/συντονισμός για καλύτερα ποιοτικά αποτελέσματα στο εκπεμπόμενο
πρόγραμμα.
2. Στο κείμενο-πρόταση των εργαζομένων της ΕΡΤ3 «ΠΟΙΑ ΕΡΤ ΘΕΛΟΥΜΕ» διατυπώθηκε
σχετικά η εξής θέση: Το λεγόμενο «διευθυντικό δικαίωμα» καταργείται και στη θέση του
μπαίνει ο σεβασμός των ίσων προς ίσους.
7
Τόσο ο Γενικός Συντονιστής (θέση πρώην Γενικού Διευθυντή) όσο και οι υπόλοιποι
Συντονιστές τμημάτων, δεν διορίζονται αλλά είναι εργαζόμενοι της ΕΡΤ, εκλέγονται
απευθείας από τη βάση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων και ανακαλούνται
από αυτήν πριν τη λήξη της καθορισμένης θητείας αν υποβληθεί σχετικό
τεκμηριωμένο αίτημα και γίνει δεκτό (με αυξημένη πλειοψηφία) από το σώμα της
γενικής συνέλευσης.
Όταν ολοκληρωθεί η θητεία στη διοικητική/συντονιστική θέση, ο εργαζόμενος
επιστρέφει στην οργανική του θέση.

6.2 ΟΡΓΑΝΑ ΕΠΟΠΤΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο θέμα των Ανώτατων οργάνων Συντονισμού και Λειτουργίας δεν
υπήρξε ομόφωνη απόφαση. (Επιπλέον, η πρόταση αυτή συζητήθηκε διεξοδικά στις
28/1/2015 στη διάρκεια γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στην Ελεύθερη
Αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ3 και, κατόπιν ψηφοφορίας, απορρίφθηκε η πρόταση περί
της αναγκαιότητας ύπαρξης «Ανώτατου οργάνου λειτουργίας και συντονισμού».
Ωστόσο, υιοθετήθηκε το σκέλος που αφορά το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου που,
σύμφωνα με την απόφαση της συνέλευσης θα έπρεπε να ενσωματωθεί στο κεφάλαιο
«ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ»).
Ακολουθεί η σχετική πρόταση για τα όργανα εποπτείας και συντονισμού πέραν του
βαθμού των Γενικών Συντονιστών.
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, προτείνεται η θέσπιση και λειτουργία ενός
πανελλαδικού οργάνου βάσης, που θα ονομάζεται Εποπτικό Συμβούλιο Κοινωνικού
Ελέγχου (ΣΚΕ). Το Συμβούλιο αυτό, ασκεί «εποπτική» λειτουργία «κοινωνικού
ελέγχου» στο έργο της ΕΡΤ, χωρίς όμως, τη δυνατότητα άσκησης οργανικής
συνδιοίκησης, ευθείας εμπλοκής στην παραγωγή του προγράμματος ή άμεσης
παρέμβασης στην ανεξάρτητη δημοσιογραφική λειτουργία. Οι
εκπρόσωποι/συντονιστές του Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου αναδεικνύονται μέσα
από συγκροτημένες, αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες ανά γεωγραφική περιφέρεια,
και οι γενικές τους συνελεύσεις (στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν και εργαζόμενοι
της ΕΡΤ) αποτελούν το κυρίαρχο όργανο λήψης των αποφάσεών τους.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ

Το Συμβούλιο Λειτουργίας και Συντονισμού (ΣΛΣ) ορίζεται από το Συμβούλιο
Κοινωνικού Ελέγχου μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος με βάση τα τυπικά τους
προσόντα, την εμπειρία τους στη ραδιοτηλεόραση, την κοινωνική προσφορά και
δράση. Στο ΣΛΣ συμμετέχουν και εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Οι εργαζόμενοι προέρχονται
από τους 4 κλάδους ειδικοτήτων της ΕΡΤ (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικοί,
καλλιτεχνικό προσωπικό), έχουν πολυετή πείρα και ενεργή παρουσία στη Δημόσια
Ραδιοτηλεόραση και εκλέγονται ύστερα από καθολική ψηφοφορία.
8
6.3 ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΡΤ, από όπου και αν εκπέμπει πρόγραμμα, αποτελεί έναν ενιαίο, δημόσιο
ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό, ενώ παραλλήλως, κάθε κανάλι, ραδιόφωνο ή
διαδικτυακό Μέσο της ΕΡΤ (όπως άλλωστε και η ΕΡΤ3), διατηρούν τη διοικητική τους
αυτονομία. Η ΕΡΤ διαθέτει το κατάλληλο ανθρώπινο δυναμικό και την κατάλληλη
υλικοτεχνική ραδιοτηλεοπτική υποδομή σε κάθε νομό της χώρας προκειμένου να
καλύπτεται άμεσα οποιοδήποτε τοπικό ή έκτακτο θέμα από τις κατά τόπους,
μονάδες. Η αλληλεγγύη, η ισότιμη συνεργασία, ο σεβασμός στην αυτοτέλεια αλλά και
ο συντονισμός μεταξύ των μονάδων της χώρας, αποτελούν προϋπόθεση τόσο για
την εφαρμογή και την εμπέδωση των εσωτερικών αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών
όσο και για την αποτροπή κυριάρχησης μίας κεντρικά κατευθυνόμενης διοίκησης.
Σε τακτά διαστήματα γίνονται πανελλαδικές συναντήσεις των συντονιστώνκαι των
επιτροπών όλων των μονάδων της χώρας που μεταφέρουν τις αποφάσεις των
γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων και της κοινωνίας των πολιτών, προκειμένου
να ανταλλάσσονται απόψεις, να αντιμετωπίζονται οι αδυναμίες και να βελτιώνεται
συνεχώς το εκπεμπόμενο πρόγραμμα.

6.4 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΕΡΑ

Επαναλειτουργούν άμεσα όλοι οι Περιφερειακοί Σταθμοί της ΕΡΑ.
Για τους περιφερειακούς σταθμούς προτείνεται οι υπεύθυνοι των ΕΡΑ να
προέρχονται από τους εργαζόμενους που εργάζονται στις δομές αυτές, στο πρότυπο
του διοικητικού μοντέλου αυτοδιεύθυνσης που προτάθηκε παραπάνω. Προτείνεται
επίσης ο Συντονισμός των Περιφερειακών Σταθμών να στελεχώνεται μετά από
προτάσεις και απόφαση των γενικών συνελεύσεων των 19 Περιφερειακών Σταθμών,
απόφαση που θα μεταφέρουν οι κατά τόπους Συντονιστές των ΕΡΑ.

7.1 ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΕΡΤ

Στο θέμα του προσωπικού με το οποίο επαναλειτουργεί η ΕΡΤ δεν υπήρξε ομόφωνη
απόφαση. Για αυτό το λόγο συμπεριλαμβάνονται και οι δύο προτάσεις που
προκρίθηκαν μέσα από την ανοιχτή και δημόσια διαβούλευση για το ζήτημα αυτό.
ΠΡΟΤΑΣΗ 1 (Όπως προέκυψε από τις γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων της
ΕΡΤ3, ΕΡΑ Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φλώρινας και Τρίπολης)
Το ανθρώπινο εργασιακό δυναμικό κατά τη νέα περίοδο λειτουργίας της ΕΡΤ
αποτελείται από τους απολυμένους/εργαζόμενους της ΕΡΤ που απέρριψαν
εμπράκτως το κυβερνητικό «μαύρο», τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της
Ελεύθερης Αυτοδιαχειριζόμενης ΕΡΤ καθώς επίσης και από τους αλληλέγγυους που
συμμετείχαν ενεργά στην παραγωγή του αυτοδιευθυνόμενου ραδιοφωνικού και
τηλεοπτικού προγράμματος κατά την περίοδο από το βράδυ της 11ης Ιούνη 2013
που ανακοινώθηκε το πραξικοπηματικό «κλείσιμο της ΕΡΤ» μέχρι και σήμερα.
9
ΠΡΟΤΑΣΗ 2 (Όπως προέκυψε από συμμετέχοντες σε πανελλαδική συνέλευση της
Αθήνας)
Άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ, στο σύνολο των δραστηριοτήτων της (ραδιόφωνο,
τηλεόραση, πολυμέσα, ραδιοτηλεόραση), με ταυτόχρονη επιστροφή στην
παραγωγική διαδικασία, όλων όσοι εργάζονταν σε αυτήν, την 11η Ιουνίου 2013 με
την εργασιακή σχέση που οι ίδιοι επέλεξαν έκτοτε. Εξαιρούνται ΠΕΘ (Προσωπικό
Ειδικών Θέσεων), ειδικοί σύμβουλοι__________, Γενικοί Διευθυντές και αυτοί που στελέχωσαν τα
κυβερνητικά μορφώματα και που συνέβαλλαν στην εδραίωση του «μαύρου». Πρέπει
να υπάρξει ειδική μέριμνα για όσους εργαζόμενους εξαναγκάστηκαν σε πρόωρη
συνταξιοδότηση, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν στην ΕΡΤ, εάν το
επιθυμούν.

8.1. ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε κάθε επαφή/διαπραγμάτευση για θέματα της ΕΡΤ, τόσο με τους εκπροσώπους
της κυβέρνησης όσο και με άλλους φορείς, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ
εκπροσωπούν οι εκλεγμένοι από τις γενικές τους συνελεύσεις (ένας εκπρόσωπος
από κάθε ΕΡΑ της χώρας) και οι θεσμικοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι. Ωστόσο οι
γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων αν το αποφασίσουν διαφορετικά, μπορούν να
ζητούν τη συμμετοχή π.χ. ενός εργατολόγου σε μία ή περισσότερες συναντήσεις με
φορείς της εξουσίας.
Ειδικότερα, ενόψει των αναγκαίων επαφών με τη νέα κυβερνητική εξουσία που έχει
δεσμευτεί για ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ της ΕΡΤ, κρίνεται απαραίτητη η
εκπροσώπηση της ΕΡΤ (από Αθήνα), της ΕΡΤ3 (από Θεσσαλονίκη) και όλων των
περιφερειακών ΕΡΑ σε αυτή την πανελλαδική επιτροπή, προκειμένου να
μεταφερθούν αδιαμεσολάβητα τα αιτήματα των εργαζομένων της ΕΡΤ από κάθε
γωνιά της χώρας.
Εν κατακλείδι:
Την πανελλαδική απόφαση που δημοσιοποιείται σήμερα με τις θέσεις και τις
προτάσεις των εργαζομένων για την επόμενη ημέρα της ΕΡΤ θα αναλάβουν να
μεταφέρουν προς την εξουσία τα μέλη της πανελλαδικής επιτροπής των
εργαζομένων και οι θεσμικοί συνδικαλιστικοί τους εκπρόσωποι.
Η ώρα της νίκης έφτασε! Όχι γιατί μας περίμενε, αλλά γιατί ΕΜΕΙΣ βαδίσαμε
προς αυτήν.

VENCEREMOS !__