Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΦΙΑΛΤΗΣ


ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΕΦΙΑΛΤΗΣ
 Με το μυαλό μου άδειο χωρίς σκέψεις, κοιτούσα έξω. Παρατηρούσα τα σύννεφα και τους σχηματισμούς που δημιουργούσε το φως του ήλιου. Η ματιά μου αφού περιπλανήθηκε αρκετή ώρα, γύρισε στο δωμάτιο και σταμάτησε πάνω στο πρόσωπο του γιού μου. Είχε αυτή την έκφραση που δημιουργεί ο συνδυασμός έντασης με αγωνία και ανυπομονησία! Πριν καν αναρωτηθώ γιατί, μου ήρθε η απάντηση από την οθόνη του υπολογιστή του. Το παιχνίδι βρίσκονταν σε δύσκολο σημείο… Αυτή η πίστα ήταν γεμάτη παγίδες και δύσκολα περάσματα. Ο παίκτης έπρεπε να κάνει ένα σωρό ακροβατικά για να διασωθεί και να συνεχίσει στο επόμενο στάδιο…. Αυτός ο τύπος μου φαίνεται γνωστός…. παρατηρώντας καλύτερα διακρίνω ότι μου μοιάζει. Ναι είμαι εγώ. Έχω βρεθεί σε μια καταιγίδα και κάνω ακροβατικά για να περάσω στο επόμενο στάδιο… δύσκολο, δεν τα καταφέρνω… ειδικά στο σημείο κλειδί «Λάσκαρης» δεν έχω φτάσει ποτέ. Πατάω διαδοχικά στα επίπεδα «πτυχίο», «παιδαγωγική επάρκεια», «προϋπηρεσία». Τζίφος!! Κάνω άλλη μια προσπάθεια. Πηγαίνω στο επίπεδο «μεταπτυχιακό» Ωραία! Κάτι έγινε. Πατώντας πάνω του εμφανίζεται και το ΦΕΚ « Οι εκπαιδευτικοί του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και οι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος εκ των εκπαιδευτικών της παραγράφου 1 του παρόντος μετατάσσονται υποχρεωτικά με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, έως την 22η Ιουλίου 2013, στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην οποία υπάγονται» Ατυχία!!!!! Έρχεται μια τροπολογία και το ακυρώνει…. Κουράστηκα, εγκαταλείπω… Στρίβω να βγω από την πίστα και με χτυπάει μια αμπούλα δύναμης. Σηκώνω τα μάτια και βλέπω τους μαθητές μου με κονκάρδες «η δασκάλα της καρδιάς μου» να μου πετούν τις αμπούλες. Πατάω στο ελατήριο «αγάπη για το σχολείο», (δεν μοριοδοτείται) επιστρέφω και συνεχίζω. Περνάω ένα επίπεδο ακόμη. Το πρόσωπο του γιού μου άλλαξε. Αυτός που κατευθύνει τον παίχτη έχει ένα πρόσωπο που εναλλάσσεται…

Τη μια γίνεται Αρβανιτοπουλοκεδίκογλου και λέει. :

Νομοθετούμε κατά απαίτηση της Τρόικας «… τους ανθρώπους που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα αλλά έχουν τίτλους σπουδών, που δεν προστατεύονται και ουσιαστικά είμαστε εκτεθειμένοι απέναντί τους, έγινε όμως μόνο και μόνο κατ΄ απαίτηση της τρόικα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία με τη δόση…»

Την άλλη γίνεται Αρβανιτοπουλομητσοτάκης

Τώρα βρίσκομαι σε μια πίστα με πολλούς παίκτες. Ο Αρβανιτοπουλομητσοτάκης παρακολουθεί προσεκτικά την πίστα του. Οι παίκτες αγωνιούν, αυτός όμως αυστηρός καθορίζει το παιχνίδι. Τους βομβαρδίζει με απανωτά ΦΕΚ, κατανομή 1, 2, 3… Χαμογελάει ικανοποιημένος…. Εντάξει παίκτες, όλα καλά, τακτοποιηθήκατε, είσαστε όλοι στο παιχνίδι, κανείς δεν θα μείνει στον πάγκο. Ουφ… Η ώρα περνάει και οι μήνες επίσης. Οι παίκτες κλονίζονται, κάποιοι έφυγαν από τη

μέση άλλοι προς την πίστα «έμφραγμα» άλλοι προς την πίστα αυτοκτονία». Ε, εσύ… που πας χωρίς ΑΣΕΠ, πέρνα πίσω.. ναι εκεί.. πάρε πέντε (μόρια) Ο ένας παίχτης στρέφεται ενάντια στον άλλον. Σπρώχνονται για να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο. Το επίπεδο αυτό όμως είναι προδιαγεγραμμένα μικρό, δεν τους χωράει όλους. Πέτα τον, χτύπα τον, σκότωσε, επιβίωσε..

Ο Αρβανιτοπουλομητσοτάκης χαμογελάει πλατιά.

Ο στόχος επετεύχθη.Ο αριθμός είναι αυτός που έπρεπε.

Το φωτάκι με το αναβοσβήνει…

μέση άλλοι προς την πίστα «έμφραγμα» άλλοι προς την πίστα αυτοκτονία». Ε, εσύ… που πας χωρίς ΑΣΕΠ, πέρνα πίσω.. ναι εκεί.. πάρε πέντε (μόρια) Ο ένας παίχτης στρέφεται ενάντια στον άλλον. Σπρώχνονται για να φτάσουν στο επόμενο επίπεδο. Το επίπεδο αυτό όμως είναι προδιαγεγραμμένα μικρό, δεν τους χωράει όλους. Πέτα τον, χτύπα τον, σκότωσε, επιβίωσε..

Ο Αρβανιτοπουλομητσοτάκης χαμογελάει πλατιά.

Ο στόχος επετεύχθη.

Ο αριθμός είναι αυτός που έπρεπε.

Το φωτάκι με το αναβοσβήνει…

Win

Μπράβο από την τρόικα..

GAME OVER!!!

450 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΑΠΟΛΥΟΝΤΑΙ …..ΣΤΙΣ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Σε λίγο πάμε για άλλη μια παρτίδα με νέους παίκτες

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


Αγαπητοί συνάδελφοι ,

             Σήμερα περισσότερο από ποτέ πλήττεται το δημόσιο δωρεάν σχολείο, η δημόσια εκπαίδευση. Η  Ελληνική κοινωνία και οι θεσμοί της δέχονται ισχυρά χτυπήματα.

Η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η ανεργία έχουν τρομερές επιπτώσεις στις ζωές όλων μας.

Όμως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική. Η διάσπαση, η έλλειψη αλληλεγγύης, ο φόβος και η ανάγκη να πιστέψει ο καθένας μας ότι όσα συμβαίνουν δεν θα τον αγγίξουν μας οδηγούν εκεί ακριβώς που απευχόμεθα.

            Την Άνοιξη του 2013 λίγο πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις όλοι οι Εκπαιδευτικοί  βιώσαμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης μέσω της επίταξης που έγινε. Ως τότε όλοι μας σχεδόν ανυποψίαστοι βουλιάζαμε στους καναπέδες μας.

Το καλοκαίρι (Ιούνιος ’13), σοκαρισμένοι πληροφορηθήκαμε για το κλείσιμο της Δημόσιας Ελληνικής Τηλεόρασης και  Ραδιοφώνου και της δικιάς μας ΕΤ3. ΄Ολοι ξέραμε ότι αυτό το χτύπημα δεν ήταν τυχαίο (ότι πιο πολύτιμο έχει μια δημοκρατία). ΄Ολοι  φοβόμασταν και ξέραμε ότι εκείνη η στιγμή ήταν η αρχή...

Αποχαιρετιστήκαμε για το καλοκαίρι με αγωνία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ποιοι θα ήταν οι επόμενοι απολυμένοι; Κάποιοι συνδικαλιστές μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα πειραχτεί η Παιδεία, κάποιοι άλλοι μας μετέφεραν τις αγωνίες τους για τις εξελίξεις και προσπαθούσαν να μεθοδεύσουν αγώνες.  ΄Οσοι από εμάς ήταν υπεράριθμοι φοβόταν. Οι ειδικότητες που ήταν στην κόκκινη γραμμή έτρεμαν. Κάποιοι άλλοι  λόγω θέσης, ηλικίας ή κλάδου ένοιωθαν πιο ασφαλείς.

30 Ιουνίου ’13, η ηρεμία πριν την μπόρα.

9 Ιουλίου ’13, βόμβα στη δημόσια παιδεία, βόμβα στα ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ.

  Οι απολύσεις αρχίζουν με την κατάργηση Τομέων και Ειδικοτήτων που ήταν το στολίδι της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που είχαν την μεγαλύτερη προσέλευση μαθητών, που είχαν θετικό πρόσημο στην αγορά εργασίας, που είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία στις θέσεις των ΤΕΙ στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Παιδείας εγκαινιάζει ιδιωτικό ΙΕΚ, με λαμπρό μέλλον για την προσέλευση μαθητών στις ίδιες ειδικότητες που καταργούνται από το δημόσιο σχολείο.

Την ίδια στιγμή σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη οι μαθητές συνεχίζουν να φοιτούν στα αντίστοιχα σχολεία και ειδικότητες που εδώ κλείνουν.

Σοκ και δέος…

Βόμβα μεγατόνων

Όλοι εμείς οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα και οι οικογένειες μας βιώσαμε και βιώνουμε ασύλληπτες και οδυνηρές στιγμές.

Μάθαμε ότι η αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι το παν.

            Κάποιοι βγήκαμε στους δρόμους και τους αγώνες, αναζητήσαμε δικηγόρους που θα μας εκπροσωπούσαν ώστε να επιστρέψουμε στα σχολεία μας εμείς και οι μαθητές μας. Κάποιοι γυρίσαμε στα σχολεία μας με ασφαλιστικά μέσα. Κάποιοι θεωρήσαμε ότι ήταν καλύτερο να μην το κάνουμε. Κάποιοι πιστέψαμε ότι θα απορροφηθούμε αλλού έχοντας ανάγκη για εργασία. Κάποιοι πέσαμε σε κατάθλιψη βουλιάζοντας ακόμη πιο βαθιά στους καναπέδες μας, νοιώθοντας ανήμποροι να παλέψουμε με το θηρίο.

 

Τη στιγμή που ο Υπουργός μας εκτελεί τρισάκις, προκειμένου να χορτάσει το θεριό της Τρόικα, έχουμε γίνει αριθμοί που ρίχνονται στη θάλασσα προκειμένου να γλιτώσει από το φορτίο μας το καράβι που βουλιάζει. ΄Ολοι μας ξέρουμε όμως ότι το θεριό δεν χορταίνει…

            Σχολεία θα συγχωνευτούν και θα κλείσουν. Χιλιάδες μαθητές θα μείνουν χωρίς μόρφωση. Χιλιάδες καθηγητές θα απολυθούν. Και πρώτα από όλα τα ΕΠΑ.Λ, τα σχολεία των κατώτερων κοινωνικά ομάδων, «των παιδιών ενός κατώτερου θεού», των δικών μας παιδιών.

Περισσότερο από ποτέ νοιώθουμε την ανάγκη ΤΩΡΑ να οργανωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και να δράσει για τη σωτηρία της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Το στοίχημα είναι ένα και μοναδικό:

 ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

                Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση που μας διώχνει με απίστευτη επίδειξη ισχύος από τα σχολεία μας όπου επιστρέψαμε μετά την δικαίωση της αίτησης αναστολής που κάναμε, οι μαθητές μας θα βιώσουν πάλι την απώλεια των καθηγητών τους και όλες τις συνέπειες της αδίστακτης πολιτικής του Υπουργείου,

Μετά από τις δυο τελευταίες προκηρύξεις για μετάταξη των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα αλλά και την κυνική απάντηση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για απόλυση εκατοντάδων συναδέλφων μας, στις 3-1-2013 στη γενική συνέλευση των καθηγητών σε διαθεσιμότητα της Θεσσαλονίκης συμφωνήσαμε:

Ότι  πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μας δυναμικά και μαζικά απέναντι σε αυτούς που τόσο καιρό μας βιάζουν και μας εμπαίζουν.

Ότι  όλοι μαζί καθηγητές, μαθητές και γονείς  πρέπει να παλέψουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων.

Ζητάμε να μην απολυθεί κανείς συνάδελφος μας και κανείς συνάνθρωπός μας, διότι αποτελεί παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος της εργασίας όλων των ανθρώπων και της αξιοπρεπούς ζωής τους.

 

 Συνάδελφοι,  δυόμισι  μήνες μας έμειναν για την εκπνοή της διαθεσιμότητας.

 Δυστυχώς η  απόλυση μας και η διάλυση των τομέων και ειδικοτήτων μας θα επιφέρει ντόμινο τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

Η κορύφωση του αγώνα είναι εδώ και τώρα.

Εμείς οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα, ζητούμε την άμεση Στήριξή σας μέσω οργανωμένων δράσεων του συνδικαλιστικού μας οργάνου.

 

΄Ολοι εμείς οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα

σας καλούμε να πάρετε μέρος στην Πανελλαδική Κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στις  11 – 1 – 2014, ημέρα Σάββατο. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9 π.μ στο άγαλμα Βενιζέλου.

 

Τα λεωφορεία θα διατεθούν από την  ΟΛΜΕ.

Στόχος μας είναι να συμπληρώσουμε 5 λεωφορεία, ένα από κάθε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης.

 Ενημερώστε τους συναδέλφους σας στα σχολεία, τους μαθητές σας, τους γονείς, τους φίλους σας.

 Όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο πιο δυναμική θα είναι η υπεράσπιση των συναδέλφων μας που οδηγούνται στην απόλυση , στην εξαθλίωση και στην απόλυτη αβεβαιότητα όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον.  

Δηλώστε συμμετοχή:

Γιώτα Τσούγκα 6973613007 ή akofti68@gmail.com

Καλούμε τις ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης, τους συναδέλφους μας  και τους συναδέλφους των άλλων πόλεων να προσέλθουν μαζικά και να αγωνιστούν μαζί μας.

                              ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ  ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!!!

  

ΤΩΡΑ, ΕΤΟΥΤΗ Η ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

                                                       ΠΑΙΔΕΙΑ SOS

 
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ              

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ


Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255

FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338


e-mail: olme@otenet.gr Αθήνα, 8/1/2014

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ

ΚΑΙ ΤΗ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δηλώνει την αντίθεσή του στην απόφαση του Υπουργείου

Παιδείας, να επιβάλλει σε όλα τα σχολεία, τον αντιδραστικό θεσμό της

αυτοαξιολόγησης της σχολικής μονάδας και να προχωρήσει στην ατομική αξιολόγηση

του εκπαιδευτικού.

Θεωρούμε ότι, με την αξιολόγηση και με τις σημερινές συνθήκες, της

καπιταλιστικής κρίσης και της αποδόμησης και διαφοροποίησης του δημόσιου

σχολείου, επιχειρείται να αθωωθούν οι κυβερνητικές ευθύνες για τις αντιεκπαιδευτικές

πολιτικές αφού η αξιολόγηση επιχειρεί να μεταφέρει τα ταξικά αποτελέσματα της

πολιτικής της Ε.Ε.-επιχειρήσεων-κυβέρνησης στο μαθητή, στον εκπαιδευτικό, στο

γονιό, στη σχολική μονάδα.

Ζούμε σε μια εποχή που πλήττονται τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και

υποβαθμίζεται – απαξιώνεται ο εκπαιδευτικός κι ο παιδαγωγικός του ρόλος, όπως

εκφράζεται από:

  • Τη μορφωτική υποβάθμιση και τη συνεχή αύξηση της μαθητικής διαρροής
  • Tην οικονομική του εξαθλίωση και την επιστημονική υποβάθμιση.
  • Την πολιτική της υποχρηματοδότησης των σχολικών μονάδων και την επιχείρηση σύνδεσής της με τη χρηματοδοτική ικανότητα των δήμων (αλλά και των επιχειρήσεων και των ίδιων των γονέων).
  • Την πολιτική των μηδενικών διορισμών μόνιμων και των ελάχιστων προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών τακτικού προϋπολογισμού, που έχει ως αποτέλεσμα τα χιλιάδες κενά στα σχολεία μας.
  • Τις υποχρεωτικές και εκβιαστικές μετακινήσεις από βαθμίδα σε βαθμίδα και από περιοχή σε περιοχή, την κινητικότητα, τη διαθεσιμότητα στο δημόσιο τομέα και επομένως και για τους εκπαιδευτικούς.
  • Την υποβάθμιση και ουσιαστική διάλυση των υποστηρικτών θεσμών των σχολείων και της μετατροπής τους σε “πιλοτικές δομές”, με αποτέλεσμα, όπου λειτουργούν, να λειτουργούν με κακοπληρωμένο προσωρινό και ελαστικά εργαζόμενο προσωπικό, μέσω των βραχυπρόθεσμων προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Ταυτόχρονα εκτιμούμε ότι διαμέσου των διαφόρων αξιολογήσεων η Ε.Ε., το

Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση επιχειρούν:

 

1. Να υποβαθμίσουν και να συρρικνώσουν τη Δημόσια Δωρεάν παιδεία, να

αλλοιώσουν τον ενιαίο χαρακτήρα της και να προωθήσουν το αυτόνομο, ταξικά

διαφοροποιημένο σχολείο της ημιμάθειας, της Ε.Ε., των επιχειρήσεων και την

κινητικότητας εκπαιδευτικών και μαθητών, στο οποίο θα επικρατεί η χορηγία, η

εμπλοκή επιχειρηματικών φορέων, η χρηματοδότηση από τους γονείς, η

διαφοροποίηση των σχολικών μονάδων, ο άκρατος ανταγωνισμός. Στη θέση της

συνεργασίας των εκπαιδευτικών και των σχολείων, θα έχουμε μεμονωμένες σχολικές

μονάδες που θα επιδιώκουν την επιβίωσή τους, υιοθετώντας πρακτικές προβολής και

ανταγωνισμού. Αυτό θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και

μαθητών οδηγώντας τελικά τα παιδιά εκτός σχολείου, στην κατάρτιση, τη μαθητεία και

τελικά τη φθηνή εργασία.

 

2. Να δημιουργήσουν τις νέες «δεξαμενές» κινητικότητας – απόλυσης και να

καθηλώσουν μισθολογικά τους εκπαιδευτικούς με βάση τη σύνδεση της αξιολόγησης

με το ενιαίο μισθολόγιο-βαθμολόγιο και τις ποσοστώσεις του. Με τις διατάξεις αυτές

ο αριθμός (ποσοστιαία) των εκπαιδευτικών που θα στιγματιστεί ως αποτυχημένος και

στάσιμος υπηρεσιακά και μισθολογικά θεωρείται δεδομένος από πριν.

 

3. Να κάνουν τους εκπαιδευτικούς ενεργητική δύναμη για την προώθηση του

περιεχομένου του «νέου» σχολείου μετατρέποντας τη διδακτική – μαθησιακή

διαδικασία σε ένα σύνολο προκατασκευασμένων, τυποποιημένων και ποσοτικών

κριτηρίων.

 

4. Να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών συνδέοντας την

αξιολόγηση με το νέο πειθαρχικό δίκαιο

 

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία δεν μπορεί να

κλειστεί σε «κουτάκια» και «δείκτες», ότι έχει άμεση σχέση με πολιτικούς, κοινωνικούς

και οικονομικούς παράγοντες που την επηρεάζουν και τη συνδιαμορφώνουν. Ειδικά σε

μια περίοδο που οξύνονται τα προβλήματα των μαθητών και των οικογενειών τους δεν

μπορεί να στοχοποιούνται ο εκπαιδευτικός, ο γονέας, ο μαθητής και η σχολική

μονάδα για μια σειρά προβλήματα που η ίδια η πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί

στην εκπαίδευση και στην κοινωνία. Εξάλλου, οι συνάδελφοί μας των ΕΠΑΛ που

βρέθηκαν εκτός σχολείου λόγω της διαθεσιμότητας-απόλυσης, οι χιλιάδες συνάδελφοί

μας που αυτοί τη στιγμή είναι άνεργοι «αξιολογήθηκαν» από την παραπάνω πολιτική

ως «αχρείαστοι» για ένα σύστημα που καταργεί δομές και υποβαθμίζει όλο και

περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση.

Δεν μπορεί να τρέφει κανείς αυταπάτες ότι η αξιολόγηση που επιχειρούν να

επιβάλλουν θα οδηγήσει στη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών

και ιδιαίτερα των νεώτερων που βρίσκονται καθηλωμένοι στα χαμηλά μισθολογικά και

βαθμολογικά κλιμάκια. Εδώ η μοναδική απάντηση είναι η ακώλυτη μισθολογική και

βαθμολογική εξέλιξη και η αποσύνδεσή της από την αξιολόγηση.

 

Η λεγόμενη αυτοαξιολόγηση των σχολείων συνδέεται με την εξωτερική

αξιολόγησή τους, τις επιδόσεις των μαθητών αλλά και την ατομική αξιολόγηση του

εκπαιδευτικού. Όπως αναφέρεται στην έκθεση ΟΟΣΑ για το Ελληνικό εκπαιδευτικό

σύστημα, η οποία παραγγέλθηκε το 2011 από το Υπουργείο Παιδείας και είναι η βάση

για τις αλλαγές που υλοποιούνται, «η αυτοαξιολόγηση πρέπει να οργανωθεί, με τρόπο

ώστε να είναι συγκρίσιμη μεταξύ σχολικών μονάδων και ώστε να μπορεί να

επικυρώνεται και να συμπληρώνεται από εξωτερική αξιολόγηση» (σελ. 67).

Ήδη με το νομοθετικό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί (ν.4024/11 για το

μισθολόγιο -βαθμολόγιο, ν.4142/13 για την «Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας στην

Εκπαίδευση», ΠΔ 152/13 για την «Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών», ν.3848/10, ν.

3679/10) όλες οι πλευρές της αξιολόγησης (όπως η ατομική αξιολόγηση των

εκπαιδευτικών, η αυτοαξιολόγηση και η εξωτερική αξιολόγηση σχολείων) έχουν

ΑΠΟΛΥΤΩΣ συνδεθεί μεταξύ τους.

 

Ποιό συγκεκριμένα, σχετικά με την αυτοαξιολόγηση – αξιολόγηση των σχολείων

στο άρθρο 32 του ν. 3848/10 αναφέρονται μεταξύ άλλων ότι : «Στο τέλος κάθε

σχολικής χρονιάς η σχολική μονάδα συντάσσει έκθεση με την οποία αξιολογούνται η

απόδοση της σχολικής μονάδας, η επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων, οι επιτυχίες, οι

αδυναμίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν και διατυπώνονται προτάσεις

βελτίωσης για την επόμενη σχολική χρονιά. Το πρόγραμμα δράσης και η έκθεση

αξιολόγησης, γνωστοποιούνται στους μαθητές και στο σύλλογο γονέων και

δημοσιεύονται στο διαδίκτυο. Οι προϊστάμενοι διευθύνσεων καταρτίζουν πρόγραμμα

δράσης για κάθε σχολικό έτος και υποβάλλουν σχετικές εκθέσεις στους περιφερειακούς

διευθυντές εκπαίδευσης». Τέλος ορίζεται στην παρ. 7 του ίδιου άρθρου πως «την

αξιολόγηση της δράσης των σχολικών μονάδων ακολουθεί η αξιολόγηση των

εκπαιδευτικών».

Όπως δε ορίζεται στην παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 3879/10: « Στην αρχή της

δημοτικής θητείας, το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει τους τρόπους διαβούλευσης για

την εκπόνηση του τοπικού προγράμματος υποστήριξης της εκπαίδευσης και δια βίου

μάθησης και τους τρόπους διασφάλισης της διαφάνειας και της κοινωνικής λογοδοσίας

κατά την εφαρμογή του. Στις διαδικασίες αυτές συμμετέχουν τα όργανα της σχολικής

κοινότητας (Σχολικά Συμβούλια, Σχολικές Επιτροπές, Σύλλογοι Γονέων) και οι φορείς

παροχής υπηρεσιών δια βίου μάθησης που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του

άρθρου 8. Κατά την εκπόνηση του τοπικού προγράμματος υποστήριξης της

εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης και

τα προγράμματα δράσης που προβλέπονται στο άρθρο 32 του ν. 3848/2010».

 

Για όλους τους παραπάνω λόγους θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να

διαμορφωθεί ρεύμα αντίθεσης και αντίστασης κατά της αξιολόγησης, με αιχμή αυτή

την περίοδο την επιβολή της αυτοαξιολόγησης και τη συγκρότηση των «ομάδων

εργασίας» που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος (1900089/Γ1/10.12.13).

Καλούμε τις ΕΛΜΕ να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να

εκφραστεί η αντίθεση του κλάδου μας στην υλοποίηση της αυτοαξιολόγησης –

αξιολόγησης των σχολείων.

Καλούμε τους συλλόγους των εκπαιδευτικών να αποφασίσουν συλλογικά να

μην συμμετάσχουν στη διαδικασία της «αυτοαξιολόγησης», όπως είχαν πράξει και το

2010, στην πιλοτική της εφαρμογή, και να μη συγκροτήσουν καμία ομάδα εργασίας.

Κανένας εκπαιδευτικός δεν είναι υποχρεωμένος να θέσει υποψηφιότητα στο σύλλογο

για συμμετοχή στις ομάδες εργασίας.

Για το λόγο αυτό προτείνουμε την υπογραφή του επισυναπτόμενου

πρακτικού.

  • Μπλόκο στην αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών με μέτωπο εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών, εργαζομένων.
  • Κανείς αξιολογητής στην τάξη.
  • Μπλόκο στα σεμινάρια για την αυτοαξιολόγηση και την αξιολόγηση.
  • Ενιαίος χαρακτήρας εκπαίδευσης. Καμία διαφοροποίηση.
  • Αύξηση δαπανών για την Παιδεία. Να δοθούν στην εκπαίδευση τα 3,5 εκατομμύρια που θα ξοδευτούν για την εφαρμογή της αξιολόγησης.
  • Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία.
  • Διαγραφή από τις ΕΛΜΕ των Περιφερειακών Διευθυντών, των Διευθυντών Εκπαίδευσης και των Σχολικών Συμβούλων που θα εμπλακούν στην αξιολόγηση.

 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί όλους τους συλλόγους διδασκόντων να επιδιώξουν να

πραγματοποιήσουν συνεδρίαση σχετικά με την αξιολόγηση την ίδια περίοδο,

ταυτόχρονα, την Τετάρτη 15-01-2013 μέχρι Παρασκευή 17-1-14, σε όλη την Ελλάδα,

προκειμένου όλα τα σχολεία μαζί, χιλιάδες εκπαιδευτικοί σαν μια γροθιά, να

απορρίψουμε την αξιολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών.

Το πρακτικό που προτείνεται να υιοθετήσουν οι Σύλλογοι, είναι το παρακάτω:

 

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του ........................ Γυμνασίου / ΓΕΛ / ΕΠΑΛ / ΕΠΑΣ δηλώνει

ότι είναι αντίθετος με τη λεγόμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των σχολικών

μονάδων.

Η αξιολόγηση δεν έχει στόχο να γίνει ο εκπαιδευτικός και το δημόσιο σχολείο καλύτερο

για να υπηρετήσει τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των μαθητών. Το σχολείο που

διαμορφώνεται, μέσω και της αξιολόγησης, θα υποβαθμίσει παραπέρα τη μόρφωση

που λαμβάνουν τα παιδιά, θα έχει σαν αποτέλεσμα το παραπέρα χτύπημα των

εργασιακών-μισθολογικών δικαιωμάτων αλλά και την απόλυση χιλιάδων

εκπαιδευτικών. Δεν θέλουμε σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων, το δικαίωμα στη

μόρφωση πρέπει να είναι ενιαίο για όλα τα παιδιά.

Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση την απόφαση του σωματείου μας και του κλάδου μας,

δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στην «αυτοαξιολόγηση» της σχολικής μονάδας και

δε συγκροτούμε τις ομάδες εργασίας.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ
--

Καταγγελία: ΟΧΙ στην απαγόρευση διαδηλώσεων και στις τρομοκρατικές συλλήψεις


Καρδίτσα   9/ 1 / 2014

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ          

ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3

ΤΗΛ. : 2441026197 – 27646                          ΠΡΟΣ: Σχολεία του νομού -MME

FAX : 24410 26197                                                               

 

 

 

Καταγγελία: ΟΧΙ στην απαγόρευση διαδηλώσεων και στις τρομοκρατικές συλλήψεις

 

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας καταγγέλλει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την απαγόρευση συγκεντρώσεων και διαδηλώσεων που επέβαλε η κυβέρνηση στις 8/1/2014, ημέρα ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Ελλάδα.

 

Καταγγέλλει ακόμα την εντελώς προκλητική και χωρίς κανένα πρόσχημα σύλληψη του συναδέλφου Παύλου Αντωνόπουλου, συνδικαλιστή μέλους της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ με τις κατηγορίες της «συμμετοχής σε απαγορευμένη συγκέντρωση» και «αντίστασης κατά της αρχής».

 

Οι παραπάνω κινήσεις κλιμάκωσης του αυταρχισμού και της περιστολής των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών εντάσσονται στη συνολικότερη επίθεση στα δικαιώματά μας.

 

Ø ΟΧΙ στην απαγόρευση των διαδηλώσεων και στην κρατική καταστολή.

Ø Το κίνημα των εργαζομένων θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά του.

Ø Να αποσυρθούν όλες οι κατηγορίες από το συνάδελφο Παύλο Αντωνόπουλο.

 

 

το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 11/1


Καρδίτσα   8/ 1 / 2014

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ          

ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3

ΤΗΛ. : 2441026197 – 27646                                                                          ΠΡΟΣ: Σχολεία του νομού

FAX : 24410 26197                                                               

 

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 11/1

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ -ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

 

«...Υπάρχει ενδεχόμενο κάποιοι εκπαιδευτικοί να μη βρουν θέση και να απολυθούν. Το ποσοστό αυτών που θα απολυθούν δεν μπορούμε να το προσδιορίσουμε. Μπορεί να είναι 445 ή και λιγότεροι. Περιμένουμε τη συνάντηση με την τρόικα. Έχουμε δεσμευτεί ως κυβέρνηση για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο μέσα στο 2014. Το αν θα υπάρξουν κάποιες νέες θέσεις (πέραν των 1.400) είναι συνάρτηση της πολιτικής απόφασης για τις απολύσεις. Η κατανομή των απολύσεων στα διάφορα υπουργεία είναι ζήτημα διαπραγμάτευσης με την τρόικα…».

            Αυτή  ήταν  η  κυνική  και  «ειλικρινής »  απάντηση  που έδωσε ο  κ. Μητσοτάκης,  όταν συναντήθηκε  με  αντιπροσωπεία  του  Δ.Σ. της ΟΛΜΕ  και  με  μέλη  της  συντονιστικής επιτροπής  αγώνα  των  εκπαιδευτικών  σε διαθεσιμότητα.

 

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΟΠΩΣ  ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ  ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ.

Το ΥΠΑΙΘ, με το έγκλημα της 22ας Ιουλίου, συνθλίβει την εργασιακή και παιδαγωγική ύπαρξη χιλιάδων εκπαιδευτικών, με τη διαθεσιμότητα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την ωρομισθία. Προσπαθεί με αλχημείες και κατά συρροή παρανομίες (που από ότι φαίνεται δεν έχουν τελειωμό) να χτυπήσει τη μόνιμη και σταθερή εργασία. Το μοντέλο που δοκιμάζεται πειραματικά τώρα είναι ο πιλότος για το μοντέλο του μέλλοντος με ωρομίσθιους των 300 ευρώ.

            Γίνεται φανερό ότι σήμερα, 72  μέρες πριν από την οριακή ημερομηνία 22 Μαρτίου που λήγει το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας  για  τους συναδέλφους μας,  δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ.

ΑΣ  ΞΑΝΑΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟ  ΝΗΜΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ  ΑΠΟ ΕΚΕΙ  ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΗΣΑΜΕ.

Ή ΞΑΝΑΣΚΥΒΟΥΜΕ  Ή ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ.

Όλοι μαζί  εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς :

Για να υπερασπιστούμε το δημόσιο σχολείο. Για να επανέλθουν στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ οι τομείς και ειδικότητες που καταργήθηκαν και οι συνάδελφοί μας που δίδασκαν σε αυτούς. Για να συνεχίσουν οι μαθητές μας απρόσκοπτα τις σπουδές τους στους τομείς και τις ειδικότητες που επιθυμούν.

 

Να ενωθούμε με όλους τους εργαζόμενους, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα,
για το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή.

Να κάνουμε τα σχολεία και τα σωματείο μας, κέντρα του αγώνα
για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.


Για αρχή: Συμμετέχουμε όλοι το Σάββατο 11/1/2014 το μεσημέρι στις 12μ. στην Πανελλαδική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα


 

Η ΕΛΜΕΚ  προτίθεται να μισθώσει λεωφορείο. Αναχώρηση 10.30πμ από άγαλμα Καραϊσκάκη. Δηλώσεις συμμετοχής έως Παρασκευή 10/1 με FAX(2441026197) /e-mail (elmekard@otenet.gr) στην ΕΛΜΕ ή στα τηλεφ. 6983364966 (Ματιάτου Δ.) 6977615057(Φυτσιλης Αλ).

 
το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

23 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ


ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ   


ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3


ΤΗΛ. : 2441026197 – 27646                               ΠΡΟΣ: Σχολεία του νομού- MME

FAX : 24410 26197                                                      

 

23 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ

 

«ΖΕΙ ΖΕΙ ο Τεμπονέρας ΖΕΙ, με Πέτρουλα  Λαμπράκη μας οδηγεί».

Το εκπαιδευτικό και νεολαιίστικο κίνημα δεν έπαψε όλα αυτά τα 23 χρόνια να τιμά το Ν. Τεμπονέρα και δεν υπάρχει διαδήλωση της νεολαίας  όπου να μη μνημονεύεται το όνομά του. Γιατί κάθε  αγωνιστής και τέτοιος ήταν ο Νίκος ζει και δικαιώνεται στους κοινωνικούς αγώνες του λαού μας. Σήμερα αυτό ισχύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

 

Σήμερα που η πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ-κυβέρνησης είναι πολιτική λεηλασίας της χώρας και επιβολής εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα για το λαό και τη νεολαία. Και για να προωθηθεί συνοδεύεται από κλιμακούμενα μέτρα περιστολής και καταπάτησης των συνδικαλιστικών, δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των νέων που με τη θεωρία των «δύο άκρων», την άγρια καταστολή κάθε λαϊκής κινητοποίησης, τη βιομηχανία διώξεων ενάντια σε εργάτες, εργαζόμενους, μαθητές, αγωνιστές και τη νομοθέτηση ποινών για όσους αγωνίζονται ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και διαμορφώνει «καθεστώς» φασιστικοποίησης της δημόσιας πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

 

Σήμερα που στην εκπαίδευση η πολιτική του συστήματος προωθεί ήδη την κατάργηση της μονιμότητας, χιλιάδες διαθεσιμότητες-απολύσεις, τη συντριβή των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών και την γενικευμένη «ωρομισθικοποίηση τους». Ταυτόχρονα κλιμακώνει την ταξικότητα και με το «νέο» αντιδραστικό σχολείο, καταργεί τα ψήγματα της δωρεάν παιδείας, πετάει στο δρόμο και στις φτηνές καταρτίσεις μαζικά τη νεολαία και την προετοιμάζει για το ρόλο του σύγχρονου δούλου στα σκλαβοπάζαρα των ειδικών οικονομικών ζωνών, στα κάθε λογής «κοινωνικά προγράμματα» υπερεκμετάλλευσης και εμπέδωσης της εξαθλίωσης.

 

Σήμερα χρειαζόμαστε το παράδειγμα ζωής του Νίκου Τεμπονέρα. Γιατί ο Νίκος Τεμπονέρας, υπερασπίζοντας τους μαθητές του, την παιδεία και τις δημοκρατικές ελευθερίες του λαού μας, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στον κρατικό αυταρχισμό και την παρακρατική τυφλή βία και μισαλλοδοξία. Θυσιάστηκε γιατί το μεγάλο «ναι» και το μεγάλο «όχι» δεν ήταν γι’ αυτόν κούφιες λέξεις χωρίς νόημα, δεν ήταν λόγια χωρίς έργα. Θυσιάστηκε για μια καλύτερη εκπαίδευση, γιατί ήξερε καλά ότι χωρίς αυτή δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο μέλλον. Θυσιάστηκε γιατί ήταν ακράδαντη η πεποίθησή του πως οι συλλογικοί αγώνες φέρνουν αποτέλεσμα, πως καμιά θυσία δεν πάει χαμένη. Θυσιάστηκε γιατί γνώριζε ότι το πιο εκπληκτικό, πιο επιβλητικό και πιο μεγάλο είναι όταν ένας άνθρωπος αποφασίζει να ορθώσει το ανάστημά του, να γίνει ένα με τους πολλούς, και όλοι μαζί ένα σώμα και μια ψυχή.

 

Τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερη η ανάγκη, όπως θα έπραττε κι εκείνος αν ζούσε σήμερα, να κρατήσουμε σταθερά το νήμα των αξιών μας, της ενότητας, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας, της ανιδιοτέλειας, της ανθρωπιάς. Τώρα χρειάζεται να ενστερνιστούμε αυτές τις αξίες και να τις καταστήσουμε οδηγό της δικής μας σκέψης και δράσης, οργανώνοντας τον αγώνα μας μια καλύτερη παιδεία σε μια καλύτερη κοινωνία.

 

 

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΩΝ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ – ΕΕ -ΔΝΤ

 

 

το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη

ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ κ.  Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο

 

Αρνούμαι να κάνω αίτηση για μετάταξη, όσο θα παραμένουν

εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα χωρίς θέση, με κίνδυνο να απολυθούν

 

Κύριε Υπουργέ

Στις 9 Ιούλη 2013 το μεσημέρι, την ώρα που συνεδρίαζε το ΔΣ της ΟΛΜΕ, έφτασε στα αυτιά μας, ένα μαύρο νέο: Το Υπουργείο Παιδείας κλείνει 3 τομείς των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ (υγείας-πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής-κομμωτικής) και θέτει σε διαθεσιμότητα 2500 καθηγητές και καθηγήτριες από 50 ειδικότητες. Αυτό το απίστευτο νέο επιβεβαιώνεται σε λίγο από το non-paper που εκδώσατε και το βράδυ της ίδιας ημέρας από το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή.

Από εκείνη τη στιγμή, η ζωή 2.500 εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, αλλά και πάνω από 20.000 μαθητών και των οικογενειών τους άλλαξε δραματικά.

Τις τραγικές συνέπειες αυτής της απόφασής σας τις βιώνουμε όλοι μας (εκπαιδευτικοί και μαθητές) εδώ και 6 μήνες. Πτυχία, όνειρα, προσπάθειες μιας ολόκληρης ζωής τινάχτηκαν στον αέρα. Εκπαιδευτικοί με προσόντα και όραμα, εγκατέλειψαν πετυχημένες καριέρες στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα γιατί είχαν μεράκι να δουλέψουν στο δημόσιο σχολείο. Εκπαιδευτικοί που αγαπούν τη σχολική καθημερινότητα, την καθημερινότητα της συνεύρεσης με τα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια των πιο φτωχών (κατά τεκμήριο) κοινωνικών στρωμάτων του λαού μας. Εκπαιδευτικοί που αγαπούν την καθημερινότητα στη σχολική τάξη, στο σχολικό εργαστήριο, στο προαύλιο, στην εκπαιδευτική επίσκεψη  ή στα προγράμματα αγωγής υγείας, τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες και πολλά άλλα που κάνουμε οι εκπαιδευτικοί στα δημόσια σχολειά.

Δυστυχώς κύριε Υπουργέ, η πολιτική που υπηρετείτε δεν νοιάζεται για αυτές τις «λεπτομέρειες» της ζωής των ανθρώπων. Δεν νοιάζεται αν υπάρχουν συνάδελφοί μας που έχασαν τη ζωή τους όταν πληροφορήθηκαν τα μαύρα νέα του καλοκαιριού. Αν υπάρχουν συνάδελφοι που δεν μπορούν να επιβιώσουν από το κόψιμο του ήδη χαμηλού μισθού τους κατά 25% για 8 μήνες. Αν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στα όρια της κατάθλιψης γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν σε τι έφταιξαν και βρίσκονται στη δίνη της διαθεσιμότητας. Αν υπάρχουν εκπαιδευτικοί που έχουν χάσει την ψυχική και οικογενειακή τους σταθερότητα από την κατάσταση που βιώνουν. Αν υπάρχουν εκπαιδευτικοί  που βίαια ωθήθηκαν στη σύνταξη, ενώ είχαν αρκετοί από αυτούς και χρόνια και διάθεση και εμπειρία να προσφέρουν στο δημόσιο σχολείο, για να αποφύγουν την προσβολή της απόλυσης.

Δεν νοιάζεται αυτή η πολιτική για τις χιλιάδες μαθητές της Β΄ ΕΠΑΛ που δεν βρήκαν την ειδικότητα που είχαν επιλέξει και ήθελαν να σπουδάσουν. Δεν νοιάζεται για τους μαθητές της Γ΄ ΕΠΑΛ που έχασαν και χάνουν χιλιάδες ώρες μαθημάτων ειδικότητας εδώ και τέσσερις μήνες ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, εξαιτίας της διαθεσιμότητας των καθηγητών τους. Δεν έχετε ακούσει τόσους μήνες τις διαμαρτυρίες τους;  Δεν σας αγγίζει το γεγονός πως υπάρχουν μαθητές που εδώ και τέσσερις μήνες πάνε σχολείο τις μισές μέρες της βδομάδας και αυτό δεν οφείλεται ούτε σε μαθητική κατάληψη ούτε σε απεργία των καθηγητών τους; Μήπως θυμάστε ότι το Μάη του 2013 μας επιστρατεύσατε «για να μη διαταραχθεί η ψυχική υγεία των μαθητών». Οι μαθητές των ΕΠΑΛ τώρα; Ποιος θα απολογηθεί που ακόμα και τώρα δεν κάνουν μάθημα;

 

Κύριε Υπουργέ

Γνωρίζουμε καλά πως η κυβέρνησή σας έχει συμφωνήσει με την τρόικα να προκύψουν απολύσεις και από ένα τμήμα των εργαζόμενων στο δημόσιο που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Αυτό είναι καταστροφή. Αλήθεια, πως θα αισθάνεται ένας Υπουργός Παιδείας όταν θα είναι ο πρώτος Υπουργός, προερχόμενος μάλιστα και από το χώρο της εκπαίδευσης, που θα «βάψει με αίμα» τα χέρια του και θα βάλει την υπογραφή του στις πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών; Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να ισχυρισθεί πως όλα αυτά γίνονται για το καλό της δημόσιας εκπαίδευσης; Ακόμα και ο τρόπος με τον οποίο προχωρούν οι όποιες μετατάξεις εκπαιδευτικών είναι ενδεικτικός μιας απαράδεκτης και ανάλγητης πολιτικής. Εκπαιδευτικοί μετατρέπονται βίαια σε διοικητικούς, στέλνονται σε άλλα υπουργεία αλλάζοντας τους επάγγελμα και υποβιβάζοντας τους κατηγορία. Με τη αυθαίρετη κατανομή θέσεων ανάμεσα σε ειδικότητες και περιοχές. Με την τακτική του διαίρει και βασίλευε και τη διαφορετική αντιμετώπιση εκπαιδευτικών που δεν ευθύνονται για όσα έπραξαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα συστήματα διορισμών, προσπαθείτε να οδηγήσετε τους εκπαιδευτικούς σε αλληλοσπαραγμό. Και μάλιστα σε ένα κλάδο που σε όλες τις χρονικές περιόδους διορίζονταν με αντικειμενικά και όχι ρουσφετολογικά κριτήρια.

 

Κύριε Υπουργέ

Όπως γνωρίζετε και εγώ ως εκπαιδευτικός ΠΕ18 07, βρίσκομαι σε κατάσταση διαθεσιμότητας. Γνωρίζετε το αίτημα του κλάδου μας, τον οποίο έχω την τιμή και την ευθύνη να εκπροσωπώ αυτή την περίοδο ως πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, μιας ιστορικής οργάνωσης, από τις μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις στη χώρα μας αλλά και στην Ευρώπη: να επιστρέψουν όλοι οι τομείς που καταργήθηκαν από τα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ και οι καθηγητές να επανατοποθετηθούν στη θέση τους και σε κάθε περίπτωση να τοποθετηθούν ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι σε εκπαιδευτικές θέσεις στο Υπουργείο Παιδείας.

Παρά το γεγονός ότι επιθυμώ να παραμείνω εκπαιδευτικός, και είτε να διδάσκω σε δημόσιο σχολείο, είτε να εκπροσωπώ τους συναδέλφους μου για όσο χρονικό διάστημα με εκλέγουν, σας δηλώνω πως δεν θα κάνω αίτηση για μετάταξη σε αυτή τη φάση. Όσο θα παραμένουν εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα χωρίς θέση και θα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της απόλυσης, θα είμαι και εγώ μαζί τους.

Δεν γνωρίζω αν αντιλαμβάνεστε τη δική μου στάση, ως προέδρου της ομοσπονδίας των εκπαιδευτικών, που βρίσκεται σε κοινή μοίρα με τους συναδέλφους της «καταραμένης» διαθεσιμότητας. Η δική μου ηθική λέει να επιμένω και να παραμένω μαζί με τους συναδέλφους μου διεκδικώντας και πρακτικά την τοποθέτηση ΟΛΩΝ  σε εκπαιδευτικές θέσεις. Θέλω να είμαι και συμβολικά η ασπίδα τους σε τούτο τον αγώνα.

Για αυτό το λόγο απαιτώ και απαιτούμε όλοι μαζί την άμεση προκήρυξη εκπαιδευτικών θέσεων τόσων ώστε να καλυφθούν όλοι οι συνάδελφοι που με την υπογραφή σας βρίσκονται  σε διαθεσιμότητα. Εγώ, θα είμαι ο τελευταίος ανάμεσά τους που θα  καταλάβει θέση. Δεν ζητάω κάποια εξαίρεση και δεν καλύπτομαι πίσω από τη συνδικαλιστική μου ιδιότητα, αλλά θέλω να γνωρίζετε κύριε Υπουργέ ότι, αν απολύσετε έστω και έναν εκπαιδευτικό, αυτός θα είναι ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ και θα έχετε και την ευθύνη αυτής της πράξης, αλλά και την κατακραυγή σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Επιφυλάσσομαι για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματος δικό μου και των συναδέλφων μου.

Θέμης Κοτσιφάκης

Πρόεδρος ΔΣ ΟΛΜΕ,

 εκπαιδευτικός ΠΕ1807

ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Η ανάγκη προετοιμασίας ενός μεγάλου απεργιακού αγώνα είναι επείγουσα!

Ο στόχος ένας: ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ – ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δε θα παίξουμε το παιχνίδι τους – δε θα βρούμε τις «δίκαιες απολύσεις» - δε θα μπούμε σε καμία κουβέντα μοριοδότησης

Οι διαθεσιμότητες – απολύσεις αποτελούν ένα όνειρο για το σύστημα, γιατί σπάει όποιους θύλακες υπήρχαν για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεκαπέντε χρόνια μετά την κατάργηση της επετηρίδας, μέτρου που απελευθέρωνε το σύστημα από την υποχρέωση να παρέχει εργασία με μόνο κριτήριο το πτυχίο, κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ, επελαύνουν σαρώνοντας κατακτήσεις, προωθώντας αποφασιστικά τις απολύσεις, τα κλεισίματα των σχολείων, τη συντριβή των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας.

Αν υπάρξει σήμερα έστω κι ένας απολυμένος, θα ακολουθήσουν χιλιάδες ακόμη, παράλληλα με την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων όσων «μόνιμων» συναδέλφων παραμείνουν. Την ίδια στιγμή έχουν προωθηθεί οι διαθεσιμότητες σχολικών φυλάκων, καθαριστριών κα. Και προετοιμάζονται μαζικές απολύσεις από τους ΟΤΑ και την Υγεία. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για 15.000 νέες απολύσεις από το δημόσιο μέσα στο 2014!

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση παίζει το χαρτί του κανιβαλισμού και ανοίγει την «κουβέντα» για τα κριτήρια με τα οποία θα μοριοδοτηθούν οι διαθέσιμοι για να οδηγηθούν στην απόλυση οι 500 περίπου από αυτούς.

Θα είναι ολέθριο για το συνδικαλιστικό κίνημα να μπει σε μια τέτοια κουβέντα. Αν το κάνει, τότε να είμαστε σίγουροι ότι θα οδηγηθούμε σε πλήρη και θλιβερή εσωτερική διάσπαση, της οποίας το αποτέλεσμα θα είναι η παραπέρα ένταση της επίθεσης και η διόγκωση των αριθμών των απολύσεων. Το να λέμε ότι στόχος μας είναι «να μην υπάρξει καμία απόλυση» αλλά ταυτόχρονα να αποδεχόμαστε τη συζήτηση της μοριοδότησης, αποτελεί μια τακτική που λειτουργεί αντικειμενικά σε βάρος του πρώτου στόχου, τον υπονομεύει και τελικά τον εξαφανίζει.

Την ίδια ώρα, η αξιολόγηση εγκαινιάζεται για να επιβάλει ένα καθεστώς τρόμου στα σχολεία, για να παγιώσει την κατηγοριοποίησή τους, για να δώσει άλλοθι στην πολιτική των απολύσεων.

Ενώ, ταυτόχρονα, ετοιμάζεται το επόμενο κύμα απολύσεων σε όλο το δημόσιο τομέα. Με άλλα λόγια το μέτωπο που μπορούμε να δημιουργήσουμε είναι πολύ ευρύ και εν δυνάμει μπορεί να είναι πολύ ισχυρό!

Απέναντι, λοιπόν, σε αυτήν την κατάσταση, κόντρα στις σειρήνες της ήττας και της υποταγής, κόντρα στο συνδικαλισμό των «συναντήσεων με τους αρμόδιους», κόντρα στη διάλυση και στα παζάρια, και με δεδομένο ότι ο Μάρτης πλησιάζει, ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ που έχουμε να κάνουμε:

Μέσα στα σωματεία μας να προετοιμάσουμε επειγόντως ένα μεγάλο απεργιακό αγώνα, να συντονίσουμε από τα κάτω τις κινήσεις μας με όλους τους κλάδους που μπαίνουν στο ντορβά των απολύσεων, με δυο λόγια να ισχυροποιήσουμε τη δική μας πλευρά στην ιστορικών διαστάσεων μάχη που διεξάγεται. Γιατί όλα είναι συσχετισμός δύναμης.

Ακούγεται δύσκολο… Είναι δύσκολο. Αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική διέξοδος. Όλα τα άλλα είναι θλιβερές αυταπάτες συνδικαλιστικών ηγεσιών που αρέσκονται στα μεγάλα λόγια και στα μικρά έργα.

·        ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΣΕ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΣΕ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΑΖΑΡΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – Δεν μπαίνουμε σε καμία κουβέντα για τα κριτήρια με τα οποία θα επιλεγούν οι 500.

·        ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ – ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

·        ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ και οι ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΟΛΟΙ οι ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΙΣΩ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

·        ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

·        Να γίνουν άμεσα γενικές συνελεύσεις

Να συμμετέχουμε στη Πανελλαδική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα,
που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα το Σάββατο 11/1 στις 12μ

deltioake.blogspot.com                                                                                                                                 6/1/2014

Αγωνιστικές Κινήσεις Εκπαιδευτικών