Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Πόλεμος κατά του Ιράν;

Δεν πρόκειται να γίνει ο πόλεμος κατά του Ιράν!
γράφει ο Robert Bibeau*


Ο πόλεμος κατά του Ιράν δεν πρόκειται να συμβεί ... για την ώρα. 
Ο πόλεμος του Ιράν δεν πρόκειται να γίνει σύντομα ακόμα και αν φωνάζει «Λύκοι, λύκοι» «ο Τρελοκαμπέρος» -ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ- στην Κνεσέτ -την ισραηλινή βουλή- ενώ ο Αχμαντινετζάντ -ο πρόεδρος του Ιράν- δεν τον ακούει και δεν του δίνει σημασία και δικαίως, γιατί το Ιράν γνωρίζει τα σχέδια της αμερικανικής ύαινας και ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επίσης,
γνωρίζει ότι η ισραηλινή αλεπού δεν διατάζει τον Αμερικανό λύκο. Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο (1).


Ό, τι φέρνει η γη σε αναλυτές, παρατηρητές, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συγκινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με την ανακοίνωση ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο του Πέμπτου Στόλου, σε περιπολία στο Στενό του Ορμούζ, μακριά από το λιμάνι νηολόγησης του, διώχθηκε από την περιοχή λόγω μιας ιρανικής στρατιωτικής άσκησης. Το πλοίο θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει ένα περιστατικό-ατύχημα μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών που διεκδικούν τον Περσικό Κόλπο (2).

Το περιστατικό δεν ήταν όμως μια άσκηση προθέρμανσης πριν από την ερχόμενη έκρηξη. Μετά την παρακολούθηση αυτής της προσχεδιασμένης επίδειξης, να σκεφτείτε ότι μία από τις επόμενες φορές θα είναι η καλή και ότι αυτό το περιστατικό θα προκαλέσει όχι τον «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», αλλά την αμερικανοισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν που περιμένει η Αμερική τόσο πολύ καιρό.

Γιατί όχι αυτή τη φορά, ούτε την ακόλουθη, αλλά μόνο την επόμενη; Και γιατί το 2013 και όχι πριν;   
Για να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά πρέπει να κατανοήσουμε γιατί οι ΗΠΑ κρατάνε τόση κακία στο Ιράν. Αν δεν μπορούμε να απαντήσουμε αυτό το αρχικό ερώτημα, είμαστε καταδικασμένοι να προβούμε σε εικασίες -να υποθέσουμε-, να διαδώσουμε τα τοξικά χαρτιά των αμερικανικών και ισραηλινών αρθρογράφων που δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη .

Ας θέσουμε πρώτα μια οφθαλμοφανή εισαγωγή. Εννέα χώρες σε όλο τον κόσμο κατέχουν τον πυρηνικό όπλο. Αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ -μεταξύ 100 και 200 κεφαλές- (3). 
Υπάρχει μεγαλύτερος εγκληματίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ; 
Υπάρχει πιο υστερική από την ισραηλινή κυβέρνηση; 
Υπάρχει πιο ασταθής από την πακιστανική κυβέρνηση; 
Υπάρχει λιγότερο προβλέψιμη από την κορεατική κυβέρνηση; 
Υπάρχει περισσότερο δουλοπρεπής από τη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασίλειου; 
Υπάρχει πιο κυνική από την κυβέρνηση της Ρωσίας; 
Υπάρχει πιο χαοτική από την κυβέρνηση του Σαρκοζί; 
Ωστόσο, ούτε ο ΔΟΑΕ (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας), ούτε τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν τον πυρηνικό αφοπλισμό αυτών των απειλητικών και επικινδύνων κυβερνήσεων.

Πρέπει να συμπεραίνουμε ότι η προπαγάνδα για την ιρανική πυρηνική απειλή δεν είναι παρά μια απάτη που κρύβει κάτι άλλο, ειδικά όταν ο κάποιος που δηλώνει περισσότερο από όλους ενοχλημένος και ότι απειλείται ενώ είναι ο μοναδικός που χρησιμοποίησε την ατομική βόμβα δύο φορές (Χιροσίμα και Ναγκασάκι) και απειλεί για άλλη μια φορά να την χρησιμοποιήσει εναντίον του Ιράν – βόμβες τύπου Blu-117- (4). 
Επιπλέον, οι ΗΠΑ κατέχουν 2.200 πυρηνικές κεφαλές και 800 φορείς, που αρκούν για να καταστρέψουν ολόκληρο τον πλανήτη (5). 
Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι δύο ή τρεις πυρηνικές βόμβες του Ιράν -αν υποτεθεί ότι υπάρχουν- τοποθετημένες σε πυραύλους Shihab-3 -2.200 χλμ μέγιστης εμβέλειας- ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε 11.000 χιλιόμετρα από τον Περσικό Κόλπο; Λιγότερο από μια ώρα μετά από μια υποτιθέμενη ιρανική επίθεση, χίλιες πυρηνικές βόμβες από τις ΗΠΑ θα εξάτμισαν το Ιράν χωρίς να αφήσουν ούτε μια ζωντανή ψυχή (77 εκατομμύρια κάτοικοι). 

Ας ελπίσουμε ότι τελειώσαμε με αυτές τις ανοησίες για την ιρανική πυρηνική απειλή που είναι κατάλληλες μόνο να τρομάξουν τους συνταξιούχους στα καφενεία της γειτονιάς. 

Αλλά τότε τι δικαιολογεί την εμμονή των ΗΠΑ κατά του πεπρωμένου του Ιράν; 
Σε άλλο άρθρο, πριν ένα χρόνο ακριβώς, απαντήσαμε σε αυτή την ερώτηση – «Κοιτάξτε από την πλευρά των Στενών του Ορμούζ», λέγαμε (6).

Το Ιράν διέπραξε το απαράδεκτο έγκλημα να μην έτρεμε όταν ο George W. Μπους το κατονόμασε κράτος-παρίας εχθρό της  «διεθνούς κοινότητας» του. Το Ιράν έχει το θράσος να αναπτύξει τη δικιά του εθνική πληρεξούσια πολιτική. Το Ιράν έχει το θράσος να πωλεί το πετρέλαιο του στην Κίνα σε κυρίαρχο ιρανικό νόμισμα. Το Ιράν αγοράζει τα όπλα του από τη περίφρονη Ρωσία. Το Ιράν επέλεξε το κινεζικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο -τον αλυτρωτικό εχθρό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Τέλος, το Ιράν έχει το κακό γούστο να έχει σύνορα με τα στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων περνά περίπου το 35% του παγκοσμίου πετρελαίου, διέλευση που οι ΗΠΑ προτίθενται να παρεμποδίσει ή να βάλουν να εμποδίζει! Για να λειτουργήσει αυτό το μακιαβελικό σχέδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, θα πρέπει να βουλώσουν τουλάχιστον δύο τρύπες στο σύστημα κλειδώματος του πετρελαίου από την περιοχή του Περσικού Κόλπου. 
Το σχέδιο ενός πετρελαϊκού αγωγού Ιράν-Ιράκ-Συρία (η συμφωνία υπογράφτηκε τον Αυγ. 2011) για την μεταφορά του ιρακινού και ιρανικού πετρελαίου στη Μεσόγειο μέσω Συρίας και το σχέδιο του αγωγού στα ΗΑΕ που θα  παρακάμψει τα στενά του Ορμούζ για να σταλεί το πετρέλαιο άμεσα στο λιμάνι του Foujeirah (7). Για το τελευταίο αγωγό δεν θα είναι δύσκολο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι υπό αμερικανικό προτεκτοράτο και το πετρέλαιο θα σταλεί στους διαπιστευμένους από την Ουάσινγκτον πελάτες, για το πρώτο, όμως, τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο και η επιχείρηση ανατροπής εναντίον της Συρίας στοχεύει ακριβώς τον έλεγχο αυτού του αγωγού. 

Σε πρόσφατο άρθρο μας, ερωτηθήκαμε γιατί η Γαλλία και η Ευρωλανδία (Euroland) εγκρίνουν τη στρατηγική των ΗΠΑ που θα πνίξει τη δική τους τροφοδοσία πετρελαίου (8); Πράγματι, αν κλείνουν τα στενά του Ορμούζ για τη ναυσιπλοΐα, είναι η Κίνα και η Ευρώπη οι οποίοι θα στερηθούν τα καύσιμα, όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες που ανεφοδιάζονται διαφορετικά. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ θα έπρεπε να αναθεωρήσει προσεχώς την πολιτική της έναντι της Συρίας και του Ιράν.

Η αμερικανική επίθεση εναντίον της Συρίας και του Ιράν γράφεται ως μέρος του πόλεμο μεταξύ των τριών κύριων στρατοπέδων του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού -το στρατόπεδο της Ευρωλανδίας, σύμμαχο του αμερικανικού στρατοπέδου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου και που τώρα προσπαθεί να απομακρυνθεί για να μην βυθιστεί μαζί με το μολυβδαίνιο δολάριο -και το στρατόπεδο της Κίνας, της αυξανόμενης βιομηχανικής υπερδύναμης στο οποίο προσκολλούνται το Ιράν, η Συρία και η Ρωσία.

Ένας εμπειρογνώμονας διαβεβαίωσε ότι αυτό που περιγράφουμε πιο πάνω: «αυτό το στρατιωτικό μοντέλο του Πενταγώνου είναι σχέδιο κατάκτησης όλου του πλανήτη» (9). 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προβλέπουν καθόλου να κατακτήσουν όλο τον κόσμο. Η στρατιωτικοτεχνική δύναμή τους είναι τεράστια, αλλά η συμβατική στρατιωτική ικανότητα τους –σε ανθρώπους- δεν επαρκεί για τέτοιες φιλοδοξίες. Οι Αμερικανοί απλώς θέλουν να καταστρέψουν τις αστικές υποδομές, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια, προκειμένου να τιμωρήσουν το Ιράν για την αποστασία του, να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες που χαϊδεύουν όνειρα για εθνική ανεξαρτησία.

Οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να καταλάβουν το ιρανικό πετρέλαιο, άλλωστε γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούσαν, καθώς δεν σκέφτονται καθόλου να προσγειώσουν αποσπάσματα πεζοναυτών και να εγκατασταθούν στην Τεχεράνη. Όταν είσαι ανίκανος να υποτάξεις τους Αφγανούς Ταλιμπάν, δεν σκέφτεσαι την κατοχή του Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν περισσότερο να προκαλέσουν μια παγκόσμια οικονομική, δημοσιονομική, νομισματική κρίση που θα χτυπήσει όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, θα υποτιμήσει το νόμισμά τους (το Yuan και το ευρώ -το δολάριο ήδη βουλιάζει) και να τους εξαρτοποιήσουν από τις χρηματιστηριακές αγορές και τους ενεργειακούς πόρους του αγγλοσαξονικού κόσμου (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς), όπου η αξία των εταιρειών πετρελαίου θα παρουσιάσει μια ιλιγγιώδη αύξηση μαζί με την αξία του Μαύρου Χρυσού (στον Κόλπο του Μεξικού, την Αλάσκα, τα Oil Sands της Αλμπέρτα και της Βόρειας Θάλασσας).
Αυτό το παρανοϊκό και δολοφονικό κτύπημα του «πόκερ» δεν θα προκαλέσει το «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» -τα άλλα δύο ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά μπλοκ δεν είναι ακόμα έτοιμα να συμμετάσχουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση κατά της αμερικανικής πυρηνικής υπερδύναμης που αντιπροσωπεύει το ήμισυ των στρατιωτικών δαπανών του πλανήτη ( 10).

Οι λαοί του κόσμου θα υποφέρουν πάρα πολύ από αυτή τη βαθιά οικονομική κρίση συνοδευομένη από υψηλό πληθωρισμό, αύξηση της ανεργίας ήδη καταστροφικής, μια καταθλιπτική χρηματιστηριακή αγορά, την κατάρρευση των hedge funds και των συνταξιοδοτικών ταμείων των εργαζομένων. Αυτή η κρίση θα πυροδοτήσει εξεγέρσεις, απεργίες των εργαζομένων και καταλήψεις εργοστασίων θα σηματοδοτήσουν τον ταξικό πόλεμο –εργασία κατά κεφαλαίου- στον οικονομικό μέτωπο που οι μικροαστοί οπορτουνιστές θα έχουν ως αποστολή να διαλύσουν, προσφέροντας διάφορα ρεφορμιστικά συνθήματα για να σώσουν το καπιταλιστικό σύστημα. 

Η αμερικανοισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν δεν θα πραγματοποιηθεί το 2012 -έτος εκλογών στις ΗΠΑ. Πρώτα πρέπει να προσδιοριστεί η τύχη της Συρίας. Για τον διαβολικό Ομπάμα και για τον Μινώταυρο Νετανιάχου δεν υπάρχει καμία βιασύνη. 
Μετά τις εκλογές θα έρθει η ώρα να ανοίξουν οι πύλες της κόλασης και να απελευθερώσουν τους Κέρβερους των σύγχρονων Μηδικών πολέμων.

Μια ένδειξη για εκείνους που βιάζονται να μάθουν πότε αυτό θα συμβεί: φτάνει να μετρήσετε ακριβώς τα μεγάλα αμερικανικά πολεμικά πλοία αγκυροβολημένα στον Περσικό Κόλπο, όταν θα έχουν φύγει όλα, η μάχη του Αρμαγεδδώνα θα βροντήσει στο περσικό κάμινο.


Σημειώσεις

(1)  «Déclarations d’Hillary Clinton et du secrétaire à la Défense Leon Panetta : « aucune option n’est écartée ». Panetta a toutefois indiqué qu’« Israël ne devrait pas envisager d’action unilatérale contre l’Iran », tout en soulignant que «  toute opération militaire d’Israël contre l’Iran doit être appuyée par les États-Unis et coordonnée avec eux ». (Déclaration de Leon Panetta le 2 décembre au Saban Center, cité dans U.S. Defense Secretary: Iran could get nuclear bomb within a year – Haaretz, 11 décembre 2011. C’est l’auteur qui souligne.).
(2)  Il faut souligner toutefois que la flotte de guerre iranienne est chez-elle près des côtes d’Iran alors que la Ve flotte américaine est une intruse à 11 00 kilomètres des côtes américaines. 3.1.2012.http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2012/01/03/le-bras-de-fer-entre-l-iran-et-l-occident-se-poursuit_1624979_3218.html  
(3) Mordechaï Vanunu en entrevue avec Silvia Cattori. 2005.  «non seulement on ne s’en prend pas à Israël, mais on aide même ce pays en secret. Il y a une coopération secrète entre Israël et la Grande-Bretagne, la France et les États-Unis. Ces pays ont décidé de contribuer à la puissance nucléaire d’Israël afin de faire de ce pays un État colonial, dans le monde arabe. Ils aident Israël, parce qu’ils veulent que ce pays soit à leur service, en tant que pays colonialiste contrôlant le Moyen-Orient, ce qui leur permet de s’emparer des revenus pétroliers et de maintenir les Arabes dans le sous-développement et les conflits fratricides. Telle est la principale raison de cette coopération.». http://www.silviacattori.net/article2313.html   
(4)  Michel Chossudovsky 6.1.2012. Mondialisation.  « (…) attaque contre l’Iran, mais aussi que cette attaque pourrait inclure l’utilisation d’armes nucléaires tactiques antiblockhaus ayant une capacité explosive allant de trois à six fois celle d’une bombe d’Hiroshima.»  http://www.centpapiers.com/l%E2%80%99iran-face-a-une-attaque-a-l%E2%80%99arme-nucleaire-%C2%AB-aucune-option-n%E2%80%99est-ecartee-%C2%BB/91431 
(6)    La guerre contre l’Iran aura-t-elle lieu ? 14.01.2011.   http://bellaciao.org/fr/spip.php?article112543  et dans cet écrit datant de  novembre dernier,  Menacer l’Iran préparer l’invasion de la Syrie. 17.11.2011.http://mondialisation.ca/index.php?context=va&aid=27724   
(8)  Deux mille douze avant et après ? http://www.centpapiers.com/deux-mille-douze-avant-et-apres/91333  
(9)    Pierre Khalaf.  Guerre au Proche-Orient : anatomie d’une menace. 24.10.2011.http://www.voltairenet.org/Guerre-au-Proche-Orient-anatomie-d   
(10) Manlio Dinucci.  Les USA ‘tournent’ la page et s’apprêtent à de nouvelles guerres. 7.1.2012.

Ο *Robert Bibeau είναι γαλλόφωνος Καναδός  Δρ. Βιομηχανικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (1973). Θεωρείται πρωτοπόρος για τη διδασκαλία της Γεωγραφίας στην δευτεροβάθμια παιδεία μέσω Ιντερνέτ. Τώρα είναι συνταξιούχος και γράφει άρθρα-ανάλυσεις πολιτικού  και γεωπολιτικού περιεχομένου.    

2
Αναρτήθηκε από Κριστιάν στις 1/14/2012 07:32:00 μμ

Οικονομικός Αρμαγεδδώνας απειλεί Ευρώπη και Ελλάδα

Οικονομικός Aρμαγεδδώνας απειλεί Ευρώπη και Ελλάδα
Από factorx στις
Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να αναλώσουμε χρόνο σε φιλοφρονήσεις, ωστόσο έχουμε δικαίως την αίσθηση ότι το antinews δικαιώθηκε για μια ακόμα φορά, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Τους προηγούμενους μήνες είχαμε σταθεί με πολύ προσοχή στο θέμα της γαλλικής υποβάθμισης και είχαμε επισημάνει πώς αυτό επηρεάζει καθοριστικά την ελληνική υπόθεση.
Ασφαλώς γνωρίζαμε πολύ καλά ότι επίκειται η υποβάθμιση της Γαλλίας, και ότι πριν τις γιορτές υπήρξε μια μικρή και μόνο ανακωχή σε αυτό τον ιδιότυπο νομισματικό πόλεμο.  Είχαμε όμως την αίσθηση ότι όσο οι διαπραγματεύσεις με τη χώρα μας συνεχίζονταν και όσο ο Γάλλος πρόεδρος πάσχιζε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να πάει αξιοπρεπώς μέχρι τις προεδρικές εκλογές, οι οίκοι θα έδειχναν μια επιείκεια.
Η παροιμιώδης απρονοησία των ηγετών του κοσμου και αυτή η πεισματική τους εμμονή στην αδυναμία πρόβλεψης ακόμα και αυτονόητων εξελίξεων, φαίνεται πως πυροδότησε ανώμαλες εξελίξεις.  Γιατί όταν η χίμαιρα του PSI προϋπέθετε ένα σκασμό συνθήκες για να πετύχει στοιχειωδώς (“στοιχειωδώς”, αφού έτσι και αλλιώς δεν έλυνε το πρόβλημα), ήταν επόμενο να στραβώσει μία από αυτές και να τα τινάξει όλα στον αέρα.  Και έσκασε η πλέον απρόβλεπτη και η πλέον κρίσιμη.
Τι σημαίνει η υποβάθμιση της Γαλλίας;
Με απλά λόγια ότι η εξεύρεση κεφαλαίων για τους μηχανισμούς EFSF και ESM, που σχεδιάστηκαν για να αναχαιτιστεί η κρίση στις ευπαθείς χώρες, καθίσταται από προβληματική έως αδύνατη.
Και αυτό γιατί τα ομόλογα που εκδίδουν οι μηχανισμοί αυτοί είναι εγγυημένα από τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες με αξιολόγηση ΑΑΑ.  Η υποβάθμιση της Γαλλίας σημαίνει ουσιαστικά ότι η Γερμανία είναι η μοναδική (για πόσο ακόμα;) χώρα που απέμεινε ως εγγυητής.  Αυτή η εξέλιξη ακυρώνει στην πράξη όλο το οπλικό σύστημα που με κόπο είχε σχεδιάσει η Ευρώπη τα τελευταία δύο χρόνια.   Πράγμα που σημαίνει ότι η Ευρώπη θα πρέπει άμεσα να σχεδιάσει την επόμενη γραμμή άμυνας, αν δε θέλει να διασπαστεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.
Τι επιπτώσεις έχει για την Ελλάδα;
Όσοι επένδυσαν στο PSI και στη συμφωνία του Οκτωβρίου οφείλουν να αναθεωρήσουν.  Η αμήχανη δήλωση του κ. Παπαδήμου, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν κανονικά, την ίδια ώρα που η τοκογλυφική διεθνής άδειασε επίσημα την ελληνική κυβέρνηση, την ίδια ώρα που ο κόσμος βουίζει περί άτακτης χρεοκοπίας, αποτελεί μνημείο καιροσκοπισμού και δημαγωγίας , που θα έκανε τον Ανδρέα Παπανδρέου να μοιάζει μετριοπαθής.
Θυμίζω ότι ο κ. Παπαδήμος διορίστηκε πρωθυπουργός με μοναδικό σκοπό τη διαπραγμάτευση του PSI και την εκτέλεση της συμφωνίας του Οκτωβρίου.  Τώρα που η συμφωνία μας άφησε και επίσημα χρόνους, κάποιες καρέκλες τρίζουν επικίνδυνα.  Βέβαια όπως και οι απατημένοι σύζυγοι το μαθαίνουν πάντα τελευταίοι έτσι και οι κατέχοντες εξουσία είθισται να γαντζώνονται με σθένος στην καρέκλα τους, μέχρι να εξαφανιστεί και η τελευταία τους ψευδαίσθηση.
Η υποβάθμιση της Γαλλίας σημαίνει ότι θα χρειαστεί μια νέα συμφωνία για τη δανειακή ενίσχυση της Ελλάδας και μάλιστα σε προκλητικά ελάχιστο χρόνο.  Αυτή η συμφωνία θα πρέπει, εκτός από τα συνήθη μεγέθη βιωσιμότητας, να  προβλέπει και κάτι πιο σημαντικό:  Που θα βρεθούν τα μετρητά, ποιος θα βάλει το χέρι στην τσέπη, ποιο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα ψηφίσει ακόμα ένα ελληνικό θαλασσοδάνειο και πόσο γρήγορα θα το πράξει.
Είμαστε λοιπόν στην εξαιρετικά δυσχερή θέση, να κινδυνεύουμε με επίσημη χρεοκοπία μέσα στις επόμενες εβδομάδες, να έχουν αποκλειστεί όλες οι δυνατότητες ενίσχυσης και να περιμένουμε από τους Γερμανούς μια υπέρβαση του εαυτού τους (εκτύπωση χρήματος, ευρωομόλογα), κάτι δηλαδή για το οποίο δε φημίζονται ιδιαίτερα.
Η υποβάθμιση της Γαλλίας, εκτός από τα επιτόκια της Ιταλίας, απογειώνει και το ποσοστό πιθανότητας χρεοκοπίας της Ελλάδας σε ποσοστό άνω του 90%.  Με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό σε Ελλάδα, Ευρώπη και παγκόσμια οικονομία.
Αν η υπόθεση της Lehman κόστισε στους φορολογούμενους του πλανήτη μερικά τρις δολάρια, η ελληνική υπόθεση ξεπερνάει τα όρια του εφιάλτη και μετατρέπεται σε Αρμαγεδδώνα και με κάτι τέτοια αρχίζω να γίνομαι οπαδός των Μάγιας.
Κακοφωνίξ

Δύο εκ.Ευρώ οι φωτοτυπίες

ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ: Δύο εκ. ευρώ οι φωτοτυπίες-Τα ποσά που εγκρίθηκαν σε όλη την Ελλάδα-ΜΟΝΟ ΣΤΟ esos.gr από το δημοσιογράφο ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΑΚΑΒΑΡΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: 
Σύμφωνα με το αποκλειστικό Ρεπορτάζ που ετοίμασε για το esos.gr ο εκπαιδευτικός συντάκτης Σωτήρης Σιακαβάρας η κυβέρνηση ενέκρινε σήμερα, 29 Δεκεμβρίου, το ποσό των δύο εκατομμυρίων ευρώ  αποκλειστικά και μόνο, για την καταβολή της δαπάνης φωτοτυπιών των σχολικών βιβλίων, ύστερα από έγγραφη εισήγηση της υπουργού Αννας Διαμαντοπούλου. Επιπλέον θυμίζουμε ότι η αναπαραγωγή των σχολικών βιβλίων στοίχισαν στο υπ. Παιδείας περίπου 250.000 ευρώ.

 Για την υπόθεση την μη εκτύπωσης των βιβλίων στην ώρα τους , παρότι πέρασαν πέντε μήνες από την σχετική αποκάλυψη που είχε κάνει το esos,  (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ) δεν τιμωρήθηκε ούτε ένας υπεύθυνος .
Ειδικότερα τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί για τον κάθε Δήμο για τις φωτοτυπίες αντί σχολικών βιβλίων , έχουν ως εξής:

Α/Α ΝΟΜΟΣ ΔΗΜΟΣ ΣΥΝΟΛΟ
1 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝ 1.433,18
2 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ 15.942,19
3 ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ 179,11
4 ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ 1.816,28
5 ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ 35.124,36
6 ΑΡΤΗΣ ΑΡΤΑΙΩΝ 34.285,01
7 ΑΡΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗ 4.300,99
8 ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ 8.496,40
9 ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 1.566,61
10 ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 5.589,81
11 ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ 12.892,62
12 ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ 76.425,01
13 ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΙΓΑΛΕΩ 11.964,03
14 ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ 9.219,70
15 ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΛΙΜΟΥ 17.638,61
16 ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ 1.263,10
17 ΑΤΤΙΚΗΣ ΑΧΑΡΝΩΝ 26.121,50
18 ΑΤΤΙΚΗΣ ΒΑΡΗΣ-ΒΟΥΛΑΣ-ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ 3.429,27
19 ΑΤΤΙΚΗΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ 6.320,20
20 ΑΤΤΙΚΗΣ ΒΥΡΩΝΟΣ 10.485,41
21 ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ 5.833,30
22 ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΑΦΝΗΣ-ΥΜΗΤΤΟΥ 6.625,28
23 ΑΤΤΙΚΗΣ ΔΙΟΝΥΣΟΥ 4.148,86
24 ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ 8.095,02
25 ΑΤΤΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ 31.496,91
26 ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ 5.303,48
27 ΑΤΤΙΚΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 15.446,88
28 ΑΤΤΙΚΗΣ ΙΛΙΟΥ 30.467,71
29 ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ 571,62
30 ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ 18.006,07
31 ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΗΦΙΣΣΙΑΣ 5.294,69
32 ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΡΩΠΙΑΣ 11.477,60
33 ΑΤΤΙΚΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ 22.394,65
34 ΑΤΤΙΚΗΣ ΛΥΚΟΒΡΥΣΗΣ-ΠΕΥΚΗΣ 6.306,27
35 ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΟΣ 5.163,03
36 ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ 8.647,66
37 ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ 3.648,70
38 ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ 12.060,96
39 ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ 10.061,03
40 ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ 37.766,47
41 ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΙΑΝΙΑΣ 6.758,29
42 ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΛΛΗΝΗΣ 19.954,10
43 ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΑΠΑΓΟΥ-ΧΟΛΑΡΓΟΥ 11.265,55
44 ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ 32.882,78
45 ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ 2.648,38
46 ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ 54.243,55
47 ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 16.306,66
48 ΑΤΤΙΚΗΣ ΠΟΡΟΥ 593,75
49 ΑΤΤΙΚΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ 3.226,89
50 ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 3.504,41
51 ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ 3.875,04
52 ΑΤΤΙΚΗΣ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ 4.334,18
53 ΑΤΤΙΚΗΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 2.374,07
54 ΑΤΤΙΚΗΣ ΦΙΛΟΘΕΗΣ -ΨΥΧΙΚΟΥ 17.923,10
55 ΑΤΤΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ 15.152,53
56 ΑΤΤΙΚΗΣ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ 15.388,49
57 ΑΤΤΙΚΗΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ 15.081,32
58 ΑΤΤΙΚΗΣ ΩΡΩΠΟΥ 20.357,10
59 ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ-ΑΡΑΧΟΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ 5.188,16
60 ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΛΕΒΑΔΕΩΝ 2.159,60
61 ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΓΡΕΒΕΝΩΝ 19.194,93
62 ΓΡΕΒΕΝΩΝ ΔΕΣΚΑΤΗΣ 5.725,25
63 ΔΡΑΜΑΣ ΔΟΞΑΤΟΥ 4.289,11
64 ΔΡΑΜΑΣ ΔΡΑΜΑΣ 20.000,03
65 ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ 3.534,05
66 ΔΡΑΜΑΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ 648,55
67 ΔΡΑΜΑΣ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ 2.163,57
68 ΕΒΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ 23.547,16
69 ΕΒΡΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ 6.644,01
70 ΕΥΒΟΙΑΣ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ 45.875,79
71 ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1.924,99
72 ΗΜΑΘΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ 14.300,39
73 ΗΜΑΘΙΑΣ ΒΕΡΟΙΑΣ 19.809,45
74 ΗΜΑΘΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ 11.294,13
75 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΡΧΑΝΩΝ-ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ 1.567,35
76 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΟΡΤΥΝΑΣ 200,81
77 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 41.075,51
78 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ 7.960,29
79 ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ 10.326,06
80 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ 4.135,60
81 ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ 3.509,02
82 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ 1.004,95
83 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΔΕΛΤΑ 209,10
84 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ 1.592,24
85 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΡΜΗΣ 41.502,14
86 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 30.745,85
87 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ 14.669,92
88 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ 19.286,04
89 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ 25.221,94
90 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ 3.033,28
91 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΥΛΑΙΑΣ-ΧΟΡΤΙΑΤΗ 737,58
92 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ 2.937,40
93 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ 22.690,06
94 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΖΙΤΣΑΣ 5.688,96
95 ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ 37.973,50
96 ΚΑΒΑΛΑΣ ΚΑΒΑΛΑΣ 7.053,66
97 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 15.548,04
98 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ 472,52
99 ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ 5.733,00
100 ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ 30.065,96
101 ΚΙΛΚΙΣ ΚΙΛΚΙΣ 19.013,79
102 ΚΟΖΑΝΗΣ ΒΟΙΟΥ 9.263,49
103 ΚΟΖΑΝΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ 15.833,88
104 ΚΟΖΑΝΗΣ ΚΟΖΑΝΗΣ 55.050,81
105 ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΕΡΒΙΩΝ-ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ 3.409,94
106 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ 5.050,70
107 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ-ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ 13.199,81
108 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΝΕΜΕΑΣ 2.014,46
109 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ 459,01
110 ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ 5.070,83
111 ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ 8.222,61
112 ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ 13.820,91
113 ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΕΥΡΩΤΑ 18.227,35
114 ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΣΠΑΡΤΗΣ 4.491,56
115 ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ 13.475,51
116 ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ 13.812,95
117 ΛΕΣΒΟΥ ΛΕΣΒΟΥ 11.063,64
118 ΛΕΣΒΟΥ ΛΗΜΝΟΥ 6.254,23
119 ΛΕΥΚΑΔΟΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ 4.304,91
120 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ 2.015,33
121 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 55.770,95
122 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 616,60
123 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ 4.650,72
124 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΠΥΛΟΥ-ΝΕΣΤΟΡΟΣ 1.852,17
125 ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΡΙΦΥΛΙΑΣ 11.848,42
126 ΞΑΝΘΗΣ ΞΑΝΘΗΣ 5.178,89
127 ΠΕΛΛΑΣ ΑΛΜΩΠΙΑΣ 28.680,64
128 ΠΕΛΛΑΣ ΕΔΕΣΣΑΣ 12.295,39
129 ΠΕΛΛΑΣ ΠΕΛΛΑΣ 31.274,64
130 ΠΕΛΛΑΣ ΣΚΥΔΡΑΣ 13.089,66
131 ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΖΗΡΟΥ 1.683,98
132 ΠΡΕΒΕΖΗΣ ΠΑΡΓΑΣ 6.914,77
133 ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΑΝΩΓΕΙΩΝ 2.642,55
134 ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ 12.853,18
135 ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ 15.254,91
136 ΡΟΔΟΠΗΣ ΙΑΣΜΟΥ 1.034,74
137 ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 17.021,24
138 ΣΑΜΟΥ ΣΑΜΟΥ 6.162,34
139 ΣΕΡΡΩΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ 3.789,30
140 ΣΕΡΡΩΝ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ 3.029,59
141 ΣΕΡΡΩΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΠΑ 1.314,73
142 ΣΕΡΡΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 2.304,92
143 ΣΕΡΡΩΝ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ 28.003,89
144 ΣΕΡΡΩΝ ΣΕΡΡΩΝ 742,80
145 ΣΕΡΡΩΝ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 6.375,42
146 ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΛΟΚΡΩΝ 6.243,97
147 ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ 7.900,07
148 ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΠΡΕΣΠΩΝ 501,74
149 ΦΛΩΡΙΝΑΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ 13.633,81
150 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ 6.871,44
151 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ 15.869,74
152 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΠΟΝΤΙΔΑΣ 12.727,82
153 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ 12.677,82
154 ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΙΘΩΝΙΑΣ 6.195,64
155 ΧΑΝΙΩΝ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ 2.516,98
156 ΧΑΝΙΩΝ ΚΙΣΣΑΜΟΥ 6.794,92
157 ΧΑΝΙΩΝ ΠΛΑΤΑΝΙΑ 6.294,62
158 ΧΑΝΙΩΝ ΧΑΝΙΩΝ 93.118,96
159 ΧΙΟΥ ΧΙΟΥ 9.790,59
ΣΥΝΟΛΟ 2.000.000,00
Last modified on Παρασκευή, 30 Δεκέμβριος 2011 12:41

Ελληνοφρένεια 13/1/2012

Στάθης

·         όταν θα πάρουν φωτιά οι ασπίδες

Μεταμορφωμένος τότε σε ταύρο ο Δίας μετήγαγε την Ευρώπη στη Δύση,

μεταμορφωμένη σήμερα σε αποδιοπομπαίο τράγο η Ελλάδα επιστρέφει απ' τη Δύση πού;

.........................................

Εδώ; δεν θα 'χει να πληρώσει ούτε το φως. Το ανέσπερον
Δεν είναι πατρίδα μου το Προτεκτοράτο.
Εμένα, πατρίδα μου είναι η Ελλάδα, και δεν μπορεί στην Ελλάδα να ξεκινάει τη διαδρομή του για να μάθει γράμματα στα παιδιά ένας δάσκαλος με 660 ευρώ τον μήνα,
για να πάρει 750 ευρώ στα 45 του και να μην κάνει παιδιά δικά του ο ίδιος ποτέ...
Δεν είναι Πρωθυπουργός μου
αυτός ο τύπος που πάει να κάνει τη Θράκη Ειδική Οικονομική Ζώνη υπό την Εντολή της Γερμανίας - ανοίγοντας
έτσι έναν ακόμα δρόμο για την «αυτονόμηση» της περιοχής και τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας...
Είναι πιθανόν αυτός ο ανιστόρητος να μη γνωρίζει ότι οι Ναζί στην Κατοχή διακρίθηκαν εκτός των άλλων και στο σπορ του διαμελισμού της χώρας μας -ώς και ανεξάρτητο «Βασίλειο των Βλάχων» στην Πίνδο έστησαν οι ολετήρες· όμως, πώς να κάνει την Ελλάδα πειραματόζωο της νέας Τάξης, απέδειξε ότι γνωρίζει πολύ καλά ο επικεφαλής των δωσιλόγων.
*****
Δεν είμαι υπήκοος της Τρόικας.
Είμαι Ελληνας πολίτης -δεν οφείλω καμμιά νομιμοφροσύνη στα ανδρείκελα και τους κουίσλινγκ- δεν είμαι ανδράποδο
δεν οφείλω καμμιά νομιμοφροσύνη σε αυτούς που βουτάνε το υστέρημα του συνταξιούχου κι αφήνουν τον φοροφυγά να πλουτίζει ακόμα περισσότερο.
Δεν είναι (μόνον) φασιστικό, είναι και αηδιαστικό ο Υπουργός -εν προκειμένω ο Παπουτσής- να βάζει τις διαδηλώσεις για το ψωμί στον ίδιο παρονομαστή με την εγκληματικότητα - δεν
αναγνωρίζω συνεπώς καμμιάν εξουσία σε αυτούς που αφήνουν ανυπεράσπιστους τους γέροντες μπροστά στα καλάσνικωφ και τους φταίνε για την άθλια ανικανότητά τους οι διαδηλωτές.
Οχι, δεν είναι πατρίδα μου οι εντολές των τοκογλύφων, πατρίδα μου είναι η τήρηση του Συντάγματος.
Οφείλω να αντισταθώ για λόγους στοιχειώδους ευπρέπειας στον Υπουργό Οικονομικών -εν προκειμένω στον Βενιζέλο- που βάζει 23% ΦΠΑ στην μπουγάτσα αν είναι αλμυρή και 13% αν είναι γλυκιά. Η μαλακία δεν είναι θεσμός,
ούτε μπορεί πατρίδα μου να γίνει ο εκβιασμός, η τρομοκρατία, η καταστολή, ο παραλογισμός και η ανικανότης. Και η ντροπή.
Πατρίδα μου είναι η Ελλάδα, της μάνας μου και του πατέρα μου η ιστορία, των παιδιών το πεδίο -δεν μπορώ να την παραδώσω μικρότερη.
Δεν ανέχομαι πλέον τους χυδαίους που με κατασυκοφάντησαν urbi et orbi ότι είμαι διεφθαρμένος και τεμπέλης, ότι
μαζί τους τα έφαγα.
Οφείλω να τους αντισταθώ. Να τους απονομιμοποιήσω. Δεν
πρόκειται να πληρώσω τα χαράτσια που μου επέβαλαν και θα μου επιβάλουν, πρώτον διότι δεν είμαι ούτε τούρκος ούτε ραγιάς για να με σφάζει όποτε γουστάρει ο αγάς -ούτε είναι η χώρα μου οθωμανικό σαντζάκι, ώστε νόμος νά 'ναι η ανομία και
δεύτερον δεν θα νομιμοποιήσω με τον οβολό μου τη ληστεία εναντίον όλων μας -διότι δεν πρόκειται περί κάποιας θυσίας για να σωθεί η πατρίδα
αλλά πρόκειται για το τίμημα της προδοσίας -την υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο.
Οχι, δεν θα πληρώσω το μερίδιό μου για τα τριάντα αργύρια του Ιούδα, δεν θα γίνω συνένοχός τους.
Ως εδώ!
Δυο χρόνια τώρα η χώρα καταστρέφεται. Σε αυτό συμφωνούν όλοι, μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια μάς γύρισαν πίσω στο 1950 -οφείλω συνεπώς να αντισταθώ.
Πατρίδα μου ήταν τα σχολικά βιβλία -τα 3.000 χρόνια της παιδικής μας ηλικίας, απ' τον Ομηρο ώς τον Νίκο Γκάτσο - τι να προδώσω και γιατί; τα κυπαρισσάκια ή τα ηλιοβασιλέματα;
Δεκάδες φορές ώς τώρα στην Ιστορία τον μονόδρομο προς τα Τάρταρα τον έχουν φράξει τα οδοφράγματα...
ΣΤΑΘΗΣ Σ. 8.Χ.2011 stathis@enet.gr

ΚΟΜΜΑΤΑ


Την περίοδο του Εθνικού διχασμού στην Κρήτη, ένας επιθεωρητής δημοτικής
εκπαίδευσης ανέβαινε, μ' ένα μουλάρι, σ' ένα ορεινό και δύσβατο χωριό,
για να επιθεωρήσει τον εκεί δάσκαλο.
Στο δρόμο που «επήγαινε» συναντά έναν αγωγιάτη και τον ρωτά:
«Δεν μου λες, πατριώτη, ο δάσκαλος τί είναι; Βενιζελικός ή βασιλικός;».
«Βενιζελικός», απαντά ο αγωγιάτης. «Α, το γαϊδούρι...» σχολίασε ο επιθεωρητής.
Ο αγωγιάτης όμως ήταν Βενιζελικός και φίλος του δασκάλου και έτρεξε να
μεταφέρει στον δάσκαλο την στιχομυθία.
«Το και το δάσκαλε. Σε είπε γαϊδούρι».

Την επομένη μπαίνει ο επιθεωρητής στην τάξη και ρωτά τον δάσκαλο για το
ποιό είναι το μάθημα της ημέρας.
«Τα σημεία της στίξεως», απαντά ο δάσκαλος.
"Ας δούμε, λοιπόν, τί ξέρουν τα παιδιά", λέει ο επιθεωρητής.
Ο δάσκαλος σήκωσε ένα μαθητή, τον Σήφη, στον πίνακα και του είπε να
γράψει την φράση:
"Ο επιθεωρητής είπε, (κόμμα) ο δάσκαλος είναι γαϊδούρι (τελεία).
Αφού, έκπληκτος ο μαθητής, το έγραψε, τον ρωτά ο δάσκαλος:
"Ποιός είναι, παιδί μου, γαϊδούρι;". "Ο δάσκαλος", ψέλλισε ο μαθητής.
 "Και ποιός το είπε;". "Ο επιθεωρητής, κύριε".
"Ωραία", είπε ο δάσκαλος; "σβήσε τώρα το κόμμα και βαλ' το αλλιώς".
Ο επιθεωρητής, (κόμμα) είπε ο δάσκαλος, (κόμμα) είναι γαϊδούρι".
Μόλις τελείωσε ο μαθητής, τον ρωτά ο δάσκαλος:
"Ποιός είναι τώρα, παιδί μου, το γαϊδούρι;".
"Ο επιθεωρητής", απαντά δειλά ο μαθητής.
"Και ποιός το είπε;". "Ο δάσκαλος", απαντά ο μαθητής.
Οπότε στρέφεται ο δάσκαλος στην τάξη και λέει:

"Είδατε παιδιά τί κάνουν τα κόμματα. Πότε βγάζουν γάιδαρο τον επιθεωρητή
και πότε τον δάσκαλο".

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ  ΓΚ.

Ισλανδία η νήσος ουτοπία

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2011
του Miguel Sanz Loroño

Αντανακλάσεις της λίμνης Tjörnin στο Ρέικιαβικ, Ισλανδία

Απορρίπτοντας με δημοψήφισμα την διάσωση των τραπεζών τους και την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους, οι Ισλανδοί έδειξαν ότι είναι δυνατόν να ξεφύγουν από τους νόμους του καπιταλισμού και να πάρουν τη μοίρα τους στα χέρια τους, χαίρεται ένας Ισπανός ιστορικός.
Όπως το έγραψε ο  Όσκαρ Ουάιλντ, ένας χάρτης χωρίς το νησί Ουτοπία δεν αξίζει μια ματιά. Ενώ η Ισλανδία πέρασε από χαϊδευμένο παιδί  του ύστερου καπιταλισμού σε ένα σχέδιο πραγματικής δημοκρατίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένας χάρτης χωρίς Ουτοπία δεν είναι μόνο ανάξιος της προσοχής μας, αλλά ότι είναι και ψεύτικος. Ο φάρος της Ουτοπίας, είτε αρέσει είτε δεν αρέσει στις αγορές, άρχισε να εκπέμπει ασθενή σήματα προς την υπόλοιπη Ευρώπη...


Η Ισλανδία δεν είναι η Ουτοπία. Το γνωρίζουμε, τα βασίλεια της ελευθερίας δεν έχουν θέση σε αυτή την αυτοκρατορία της αναγκαιότητας που είναι ο ύστερος καπιταλισμός.  Όμως, η Ισλανδία είναι απόδειξη ότι το κεφάλαιο δεν κατέχει όλη την αλήθεια σε αυτό τον κόσμο, ακόμα κι αν φιλοδοξεί να ελέγξει όλους τους χάρτες που διαθέτει περί αυτού.
Με την απόφασή της να φρενάρει τον τραγικό τροχό των αγορών, η Ισλανδία θέτει ένα προηγούμενο που μπορεί να απειλήσει να σπάσει τα νεφρά του ύστερου καπιταλισμού. Προς το παρόν, αυτό το μικρό νησί, το οποίο κάνει ό, τι εθεωρείτο αδύνατον γιατί εξωπραγματικό, δεν βυθίστηκε ακόμη στο χάος, όπως φαίνεται, παρά του γεγονότος ότι λίγες πληροφορίες μας φτάνουν μετά το φιλτράρισμα των ΜΜΕ. 
Πράγματι, δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα από την Ισλανδία, ενώ μας πλημυρίζουν με πληροφορίες  για την Ελλάδα και τα δάνεια της.

Η Ισλανδία δεν ενδιαφέρει τα ΜΜΕ
Γιατί η Ισλανδία ενδιαφέρει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης τόσο λίγο, παρόλο ότι υποτίθεται ότι αυτά υπάρχουν για να μας πληροφορήσουν για το τι συμβαίνει στον κόσμο;
Μέχρι τώρα, ο ορισμός του τι είναι πραγματικό και τι δεν είναι, τι μπορούμε να πιστεύουμε η να μη πιστεύουμε, τι μπορούμε να κάνουμε η να μη κάνουμε,  ήταν το προνόμιο της εξουσίας. Οι γνωστικοί χάρτες που χρησιμοποιούνται για την γνώση του κόσμου μας περιείχαν πάντα αδιαφανούς χώρους οπού κατοικείται η βαρβαρότητα η οποία τροφοδοτεί την κυριαρχία των ελίτ. Η ύπαρξη αυτών των τυφλών ζωνών του κόσμου πηγαίνει μαζί με την εξάλειψη του αντιπάλου, το νησί της Ουτοπίας.  Αρκεί να ξαναδιαβάσετε τον Walter Benjamin: κάθε έγγραφο πολιτισμού είναι ταυτόχρονα έγγραφο βαρβαρότητας.

Αυτές είναι οι ελίτ, επικουρούμενές από θεολόγους και οικονομολόγους που ορίζουν τι είναι πραγματικό η όχι.  Με την ίδια κίνηση, δείχνουν τι είναι ρεαλιστικό, σύμφωνα με τον ορισμό τους της πραγματικότητας και τι δεν είναι –γεγονός που αποτελεί μια παρέκκλιση της σκέψης και συνεπώς δεν αξίζει την προσοχή μας. Με άλλα λόγια, τι πρέπει να κάνουμε και τι πρέπει να σκεφτούμε, και τι πρέπει να μην κάνουμε και να μην σκαφτόμαστε. Ο ορισμός αυτός είναι πάντα σύμφωνα με το τι συνιστά το ίδιο το θεμέλιο της εξουσίας και της βίας του: η τρομερή έννοια της αναγκαιότητας. Πρέπει να κάνουμε θυσίες, μας λένε με συγκλονισμένο ύφος.  Προσαρμογή ή αφάνταστη καταστροφή ανήκουν στην αναγκαιότητα, είναι απαραίτητη. Ένα πράγμα είναι σίγουρο, η λογική του ύστερου καπιταλισμού έχει κάτι από την χεγκελιανή διαστροφή: ό, τι είναι πραγματικό είναι κατ 'ανάγκη ορθολογικό, και το αντίστροφο.

Η ειρηνική εξέγερση των Ισλανδών
Τον Ιανουάριο του 2009, ο λαός της Ισλανδίας επαναστάτησε κατά της αυθαιρεσίας αυτής της προσέγγισης. Οι μεγάλες ειρηνικές διαδηλώσεις οδήγησαν στην πτώση του Συντηρητικού υπουργικού συμβούλιου του Geir Haarde. Η αριστερή μειοψηφία στο κοινοβούλιο επέστρεψε στην εξουσία και έκανε έκκληση για εκλογές τον Απρίλιο του 2009. Η Σοσιαλδημοκρατική Συμμαχία της πρωθυπουργού Johanna Sigurdardottir και το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα, ανανέωσαν τον συνασπισμό τους και κέρδισαν την απόλυτη πλειοψηφία.
Το φθινόπωρο του 2009, μετά από δημοψήφισμα με λαϊκή πρωτοβουλία, η Ισλανδία εμπιστεύτηκε σε συνελεύσεις πολιτών τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος. Το 2010, η κυβέρνηση πρότεινε τη ίδρυση ενός εθνικού συνταγματικού συμβουλίου, τα μέλη του οποίου έπρεπε να εκλεγούν στην τύχη.  Δύο δημοψηφίσματα (το δεύτερο τον Απρίλιο του 2011) απέρριψαν την διάσωση των τραπεζών και την αποπληρωμή του εξωτερικού χρέους. Και τον Σεπτέμβριο του 2011, ο πρώην Πρωθυπουργός Haarde Geeir, μηνύθηκε για την ευθύνη του για την κρίση.


Να φανταστούμε ότι ο κόσμος είναι μια ελληνική τραγωδία, όπου ο τροχός του πεπρωμένου ή του κεφαλαίου γυρίζει αγνοώντας τον ανθρώπινο παράγοντα, είναι σαν να αρνούμαστε την πραγματικότητα.  Είναι σαν να ξεχάσουμε ότι αυτή η ρόδα  χειρίζεται από ανθρώπινα όντα. Ό, τι  μπορεί κανείς να φανταστεί ως δυνατό είναι εξίσου πραγματικό από την πραγματικότητα που θέλουν να μας επιβάλουν οι αγορές. 
Με την επανα-εύρεση της φαντασίας και της τέχνης του εφικτού, η Ισλανδία μας δείχνει ότι οι ικανότητες αυτές είναι όσο πραγματικές όσο η γιγαντιαία αναγκαιότητα του καπιταλισμού. Αρκεί να απαντήσουμε σε αυτό το κάλεσμα για να ανακαλύψουμε την παγίδα που μας έχουν στήσει. 
Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, μας διαβεβαιώνουν.
Άραγε, εκείνοι που μας αναγγείλουν τις θυσίες, πήραν τουλάχιστον τον κόπο να αναθεωρήσουν τον παγκόσμιο χάρτη τους;

Η δυνατότητα της διαφορετικότητας
Η Ισλανδία αποδείχνει ότι η χαρτογράφηση μας είναι πιο πολύπλοκη από ό, τι μας λένε. Ότι είναι δυνατό να κυριαρχήσουμε του πραγματικού, και ότι αυτή η κυριαρχία αποτελεί την αρχή της ελευθερίας, της αναγκαιότητας. Και όμως, η Ισλανδία, δεν είναι ένα μοναδικό μοντέλο. Είναι μόνο μία από τις δυνατότητες της διαφορετικότητας. 
Η προσπάθεια του λαού της Ισλανδίας να οικοδομήσει το μέλλον των αποφάσεων του και της φαντασίας του μας δείχνει την πραγματικότητα μια εναλλακτικής λύσης.
Γιατί επιτέλους, η δυνατότητα της διαφορετικότητας όπως διακηρύσσεται από την πλειοψηφία είναι όσο πραγματική όσο η ανάγκη της ίδιας που απαιτεί το κεφάλαιο.  Οι Ισλανδοί αποφάσισαν να αποτρέψουν το μέλλον τους να καθοδηγείται από τον τραγικό τροχό της αναγκαιότητας.
Θα αποδεχτούν πλέον οι άλλες χώρες να οριστεί η πραγματικότητα από το κεφάλαιο;
θα εξακολουθούμε να εμπιστευόμαστε το μέλλον,  το δυνατό, και την φαντασία στις τράπεζες, στα μεγάλα συγκροτήματα και σε εκείνες τις κυβερνήσεις που λένε ότι κάνουν ό, τι είναι πραγματικά δυνατό να κάνουν;

Κάθε χάρτης της Ευρώπης θα έπρεπε να έχει την Ισλανδία ως σημείο φυγής. Αυτός ο χάρτης πρέπει να οικοδομηθεί με τη βεβαιότητα ότι το δυνατό περιλαμβάνεται στο πραγματικό, στο ίδιο μέτρο με την αναγκαιότητα. Η αναγκαιότητα δεν είναι μόνο μια δυνατότητα στο εσωτερικό του πραγματικού. 
Η εναλλακτική λύση υπάρχει. Η Ισλανδία μας το υπενθύμισε, , διακηρύσσοντας ότι η φαντασία είναι μέρος του λόγου. Ανήκει στο πλήθος να ορίσει τι είναι πραγματικό και ρεαλιστικό, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα της διαφορετικότητας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα ικανοποιήσουμε μόνο τους ονειροπόλους. 
Αντιθέτως, θα βασιστούμε σε ένα μέρος της πραγματικότητας το οποίο θα ήθελε να  σβήσει τελείως  ο χάρτης του κεφαλαίου. 

Η ύπαρξη της Ουτοπίας εξαρτάται από αυτό, και μαζί της η ίδια έννοια της ζωής που αξίζει να ζωθεί.

Το χρήμα είναι ψεύτικο

Tο χρήμα είναι ψεύτικο.  Το "τυπωνουν" οι τραπεζιτες (οχι τα κρατη) απο το τιποτα.  Γι' αυτο οι τραπεζιτες βιαζονται  να το χρησιμοποιησουν το γρηγορωτερο για ν'αγορασουν πραγματικο πλουτο πριν ξυπνισει ολος ο κοσμος και δει την μεγαλη απατη, τη μεγαλυτερη απατη στην ιστορια.  Ειναι τοσο μεγαλη αυτη η απατη που φαινεται απιστευτη...  Και ομως...

===========================================================================

Tα 10 αναπάντητα ερωτήματα ενός καθηγητή του Αριστοτελείου.

Prof. Konstantinos Tokmakidis
Aristotle University of Thessaloniki
Greece
 



Ερωτήσεις που δεν απαντώνται: 
Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ.
Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του.
Βάσει ποιάς λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει;  Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;

Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.
Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. 

Ενδεικτικά...
-Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.
-Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.
-Οι ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχουν χρέος στο 94% του ΑΕΠ τους.
Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος.
Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:
  
Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;
  
Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να " ξετινάξει" μία χώρα;
  
Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;
  
Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;
  

Ερώτηση 5.
 Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί: 
α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό! β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών! γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές. δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!
  
Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13,5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;
  
Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;
  
Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;
  
Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;
  
Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;     

Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος

=========================================================================

Η τελευταια "ερωτηση" λεει ολη την αληθεια.

Γιατι ομως για την Ελλαδα δειχνεται τοση ειδικη "περιποιηση"?   Αυτο ειναι ενα ξεχωριστο θεμα που χρειαζεται λιγη φαντασια...

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Τι τρέχει με τους Έλληνες;

Δεν πάει άλλο

1.                               Silence t. είπε:
Επειδή βαρέθηκα τις καταπληκτικές απόψεις , τις αποκαλύψεις με τις οποίες δεν ιδρώνει το αυτι κανενός , τις αποκλειστικότητες που όλοι ξέρουν και κανέναν δεν συγκινούν , τις αντιδράσεις που χάνονται στο διαδίκτυο , τους αγανακτισμένους που ξε – αγανάκτισαν , τους απολυμένους που μελαγχόλησαν , τους κακοπληρωμένους που συμβιβάστηκαν , τους συνταξιούχους που μπάφιασαν , τους φοιτητές (ειδική μνεία) που ξεχάστηκαν στο facebook , τους διανοούμενους που χάθηκαν γενικώς , τους καταθλιπτικούς που πληρώνουν τα χαράτσια,την Γ.Σ.Ε.Ε. που τα πήρε , την Α.Δ.Ε.Δ.Υ. που τα βρήκε .
Έχει κανένας καλός κύριος καμία ημερομηνία υπ’ όψην του για να βγούμε στις πλατείες να κάνουμε κανένα τσιγάρο , να δείξουμε το μπόϊ μας ρε αδερφέ , ότι οι πολίτες αυτής της χώρας είναι υπαρκτά πρόσωπα , με φωνή , με αισθήματα , με ιδανικά (η μήπως όχι) να μετρηθούμε τέλος πάντων .
Ε….. έχει ;

Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΑΙΔΑΡΩΝ



  Θεμα: Η ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΓΑΪΔΑΡΩΝ
Μια μέρα εμφανίστηκε σε ένα χωριό ένας άνδρας με γραβάτα. Ανέβηκε σε ένα παγκάκι και φώναξε σε όλο τον τοπικό πληθυσμό ότι θα αγόραζε όλα τα γαϊδούρια που θα του πήγαιναν, έναντι 100 ευρώ και μάλιστα μετρητά.
Οι ντόπιοι το βρήκαν λίγο περίεργο, αλλά η τιμή ήταν πολύ καλή και όσοι προχώρησαν στην πώληση γύρισαν σπίτι με το τσαντάκι γεμάτο και το χαμόγελο στα χείλη.
Ο άνδρας με τη γραβάτα επέστρεψε την επόμενη μέρα και πρόσφερε 150 ευρώ για κάθε απούλητο γάιδαρο, κι έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι πούλησαν τα ζώα τους. Τις επόμενες ημέρες προσέφερε 300 ευρώ για όσα ελάχιστα ζώα ήταν ακόμα απούλητα με αποτέλεσμα και οι τελευταίοι αμετανόητοι να πουλήσουν τα γαϊδούρια τους.
Μετά συνειδητοποίησε ότι στο χωριό δεν έμεινε πια ούτε ένας γάιδαρος και ανακοίνωσε σε όλους ότι θα επέστρεφε μετά από μια εβδομάδα για να αγοράσει οποιοδήποτε γάιδαρο έβρισκε έναντι . 500 ευρώ! Και αποχώρησε.
Την επόμενη μέρα ανέθεσε στον συνέταιρό του το κοπάδι των γαϊδάρων που είχε αγοράσει και τον έστειλε στο ίδιο χωριό με εντολή να τα πουλήσει όλα στην τιμή των 400 ευρώ το ένα. Οι κάτοικοι βλέποντας την δυνατότητα να κερδίσουν 100 ευρώ την επόμενη εβδομάδα, αγόρασαν ξανά τα ζώα τους 4 φορές πιο ακριβά από ότι τα είχανε πουλήσει, και για να το κάνουν αυτό, αναγκάστηκαν να ζητήσουν δάνειο από την τοπική τράπεζα.
Όπως φαντάζεστε, μετά την συναλλαγή οι δύο επιχειρηματίες έφυγαν διακοπές σε έναν φορολογικό παράδεισο της Καραϊβικής, ενώ οι κάτοικοι του χωριού βρέθηκαν υπερχρεωμένοι, απογοητευμένοι, και με τα γαϊδούρια στην κατοχή τους που δεν άξιζαν πλέον τίποτα.
Φυσικά οι αγρότες προσπάθησαν να πουλήσουν τα ζώα για να καλύψουν τα χρέη. Μάταια. Η αξία τους είχε πατώσει. Η τράπεζα λοιπόν κατάσχεσε τα γαϊδούρια και εν συνεχεία τα νοίκιασε στους πρώην ιδιοκτήτες τους.
Ο τραπεζίτης όμως πήγε στον δήμαρχο του χωριού και του εξήγησε ότι εάν δεν ανακτούσε τα κεφάλαια που είχε δανείσει θα κατέρρεε και αυτός, και κατά συνέπεια θα ζητούσε αμέσως το κλείσιμο της ανοικτής πίστωσης που είχε με τον δήμο. Πανικόβλητος ο δήμαρχος και για να αποφύγει την καταστροφή, αντί να δώσει λεφτά στους κατοίκους του χωριού για να καλύψουν τα χρέη τους, έδωσε λεφτά στον τραπεζίτη, ο οποίος παρεμπιπτόντως . ήταν κουμπάρος του δημοτικού συμβούλου.
Δυστυχώς όμως ο τραπεζίτης αφού ανέκτησε το κεφάλαιό του, δεν έσβησε το χρέος των κατοίκων, και ούτε το χρέος του δήμου, ο οποίος φυσικά βρέθηκε ένα βήμα πριν την πτώχευση. Βλέποντας τα χρέη να πολλαπλασιάζονται και στριμωγμένος από τα επιτόκια, ο δήμαρχος ζήτησε βοήθεια από τους γειτονικούς δήμους. Αυτοί όμως του έδωσαν αρνητική απάντηση, γιατί όπως του είπαν είχαν υποστεί την ίδια ζημιά με τους δικούς τους γαιδάρους!!...
Ο τραπεζίτης τότε έδωσε στον δήμαρχο την «ανιδιοτελή» συμβουλή / οδηγία να μειώσει τα έξοδα του δήμου: λιγότερα λεφτά για τα σχολεία, για το νοσοκομείο του χωριού, για την δημοτική αστυνομία, κατάργηση των κοινωνικών προγραμμάτων, της έρευνας, μείωση της χρηματοδότησης για καινούρια έργα υποδομών. Αυξήθηκε η ηλικία συνταξιοδότησης, απολύθηκαν οι περισσότεροι υπάλληλοι του δημαρχείου, έπεσαν οι μισθοί και αυξήθηκαν οι φόροι.
Ήταν έλεγε αναπόφευκτο, αλλά υποσχόταν με αυτές τις διαρθρωτικές αλλαγές «να βάλει τάξη στη λειτουργία του δημοσίου, να βάλει τέλος στις σπατάλες» και να ...ηθικοποιήσει το εμπόριο των γαϊδάρων.
Η ιστορία άρχισε να γίνεται ενδιαφέρουσα όταν μαθεύτηκε πως οι δυο επιχειρηματίες και ο τραπεζίτης είναι ξαδέρφια και μένουν μαζί σε ένα νησί κοντά στις Μπαχάμες, το οποίο και αγόρασαν . με τον ιδρώτα τους. Ονομάζονται οικογένεια Χρηματοπιστωτικών Αγορών, και με μεγάλη γενναιότητα προσφέρθηκαν να χρηματοδοτήσουν την εκλογική εκστρατεία των δημάρχων των χωριών της περιοχής.
Σε κάθε περίπτωση η ιστορία δεν έχει τελειώσει γιατί κανείς δεν γνωρίζει τι έκαναν μετά οι αγρότες.
Εσύ τί θα έκανες στην θέση τους? Τί θα κάνεις εσύ?
Γεωργία Α.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

ROMA: Κλείνουν τα σχολειά τους… για να μάθουν τα παιδιά τους γράμματα



Σχήμα οξύμωρο; Όσο κι αν φαίνεται έτσι, ας θυμηθούμε το περίφημο:  «Πρώτα ο μαθητής» της Διαμαντοπούλου , που σήμαινε πολύ απλά το κλείσιμο  και τις συγχωνεύσεις σχολείων, τα σχολεία χωρίς βιβλία ,θέρμανση, χαρτί …και έπεται  μνημονιακή  συνέχεια.
      Στην  Ελλάδα λειτουργούν  αρκετά  σχολεία  που φιλοξενούν  παιδιά  των  Roma,
ενώ δύο απ’  αυτά  λειτουργούν  στην Καρδίτσα  (19ο)  και  στους  Σοφάδες (4ο), με
αμιγή σύνθεση  μαθητών.
       Με το πρόσχημα της κοινωνικοποίησης , αλλά και της καλύτερης παρεχόμενης  εκπ/σης , η κυβέρνηση  αποφάσισε  το  σταδιακό (;) κλείσιμο των σχολείων και  την
ένταξη  όλου  του  δυναμικού  μαθητών  (800  περίπου) στα  …  καλά  σχολεία. Τη
διασπορά  τους  δηλαδή σ’  όλα τα  σχολεία  της  πόλης  της Καρδίτσας  και  του  Δήμου  Σοφάδων.
       Η  δε  μεταφορά τους θα  γίνεται  με  έξοδα  και  ευθύνη  ενός  προγράμματος
της  Ε.Ε. που  λήγει  το  2013.  Στο  πρόγραμμα  αυτό  εμπλέκονται,  εκτός  της  ηγεσίας του υπουργείου, πανεπιστημιακοί  και  διαμεσολαβητές Roma που  γνωμοδοτούν  αλλά  και  χειρίζονται  την  όλη  ‘εκστρατεία’  με  ιδεολογικό  υπόβαθρο  το  χτύπημα  του  ρατσισμού , την  ενσωμάτωση  και την παροχή
καλύτερης εκπ/σης.
       Είναι όμως  έτσι  ή  κρύβεται  κάτι  άλλο  κάτω  από το   φανταχτερό   περιτύλιγμα;
       Αν  ανατρέξουμε   λίγα  χρόνια  πίσω  και συγκρίνουμε  την  κατάσταση  αυτών
των παιδιών , πριν τη λειτουργία  των  συγκεκριμένων  σχολείων, θα διαπιστώσει- όσο  κακοπροαίρετος  κι αν  είναι κάποιος – ότι έχουν  γίνει  άλματα  σε  πολλά  επίπεδα (καθαριότητα , εμβολιασμός, κοινωνικοποίηση , μόρφωση ) σε  συνθήκες
δύσκολες, χωρίς ουσιαστική βοήθεια της πολιτείας , με  τιτάνια προσπάθεια  των
δασκάλων  , που  μόνο  όσοι πέρασαν απ’  αυτά  τα  σχολεία  γνωρίζουν.
       Δεν είναι  του  παρόντος  να  επεκταθώ στα  παραπάνω, απλά  η  απαξίωση
όλων  αυτών  είναι  και  προκλητική  και  άδικη.
       Ισχυρίζονται λοιπόν  οι  εμπνευστές  της  διασποράς  των  μαθητών  Roma  σε
όμορα και  μη  όμορα σχολεία  ότι χτυπάνε το  ρατσισμό, την  γκετοποίηση  αλλά  και  την αμορφωσιά!
       Είναι  τεχνικό  το  ζήτημα  ή  βαθύτατα  κοινωνικό  και  ταξικό; Οι  πάντες
γνωρίζουν  ότι  οι  Roma σ’  αυτό  το  σύστημα  είναι  τα  παιδιά  ενός  ΄΄κατώτερου
Θεού’’  και  έγιναν  και  γίνονται  αποδέκτες  της  πιο  άγριας  και  ρατσιστικής
εκμετάλλευσης , χωρίς δικαιώματα  που  βιώνουν  άθλιες  συνθήκες  διαβίωσης. Το
ότι  μέχρι  τώρα  στη  χώρα  μας ακόμη  έχουν  σχολεία  είναι  πραγματικά κατάκτηση. Τώρα  τα  κλείνουν για  να  τα …. αναβαθμίσουν. Να  αναβαθμίσουν
λένε  την  παρεχόμενη  εκπ/ση  ,λες και  είναι  απλά  χωροταξικό  το  ζήτημα  της
παιδείας. Μελέτες  και  στατιστικά  στοιχεία απέδειξαν  ότι  η  κοινωνική  ανισότητα
διευθύνει τη  σχολική. Η  σχολική  επιτυχία  ή  αποτυχία δε  γίνεται  κατανοητή  παρά  μόνο  εάν  τη  θεωρήσουμε  ως  ένα  φαινόμενο κοινωνικά προσδιορισμένο.
      Τα παιδιά των Roma  ξεκινούν  το  σχολείο  χωρίς  η  οικογένειά τους  να  έχει
πεισθεί  ότι  πρέπει  να  πάνε  σχολείο, χωρίς  προσχολική  αγωγή (πλην  ελαχίστων 10%)   χωρίς  να  γνωρίζουν  τη  γλώσσα  και  χωρίς  στοιχειώδη  εφόδια. Στο υπάρχον  σχολείο  τους αυτά αντιμετωπίζονται  με  πολλή  προσπάθεια , επιμονή και
υπομονή  απ’  τους  δασκάλους , με  εξατομικευμένη αλλά  και  εξειδικευμένη  διδασκαλία.
      Πηγαίνοντας  τα παιδιά αυτά  σ’ ένα  άλλο σχολείο (μικτό) είναι  παραπάνω  από  βέβαιο, ότι θα  αντιμετωπίσουν  ένα  εχθρικό κοινωνικό  και εκπ/κό περιβάλλον.
Η  τεράστια διαφορά  επιπέδου  θα  συναντήσει τον  κοινωνικό  ρατσισμό(που  δυστυχώς  υπάρχει)  απ’ τους  συμμαθητές  τους (μπαλαμό) με  τραγικές  συνέπειες
σ’ όλα τα  επίπεδα  (ψυχολογικό, εκπαιδευτικό  κ.λ.π.) . Το ΄γύφτος’ θα  αντηχεί  στα  αυτιά  τους αφόρητο!
       Στην  τάξη  θα  αισθάνονται  παραμελημένα,  ανίκανα να  παρακολουθήσουν  τους  υπόλοιπους  συμμαθητές  τους ,  με  αποτέλεσμα την  αποθάρρυνση  και  την  εγκατάλειψη. Ακόμη  κι  αν  παρακολουθήσουν  σε τάξη  υποδοχής , το  κενό  θα  παραμείνει  τεράστιο. Επιπλέον  και  αυτοί  που  στα  υπάρχοντα  σχολεία  καταφέρνουν  να  μάθουν  λίγα  γράμματα , με  τον  τρόπο  αυτό θα  χαθούν  κι αυτοί.
       Είναι  γεγονός (και  σύντομα  θα  το  δούμε) ότι επειδή  δεν  έχουν  οικοδομηθεί  οι  όροι  στις  τοπικές  κοινωνίες η  είσοδος  των  μαθητών Roma  ‘στα  σχολεία  τους’  θα  πυροδοτήσει  ανεξέλεγκτες καταστάσεις  μίσους- έχθρας  και σύγκρουσης.
Θα βάλουν τις τοπικές κοινωνίες σε εμφυλιοπολεμικές κταστάσεις ιδιαίτερα εκεί όπου υπάρχει προηγούμενο υπόβαθρο (Σοφάδες).Ήδη στο άκουσμα ότι θα ενταχθούν Roma στα σχολεία τους οι κάτοικοι αντέδρασαν αρνητικά και δήλωσαν ενάντιοι , ¨υψώνοντας τα λάβαρα της επανάστασης¨.
        Έτσι χτυπάνε το ρατσισμό;Και μετά το σχολείο(όσα απ΄αυτά επιβιώσουν σ΄αυτό το εχθρικό περιβάλλον) πού θα πάνε; Δε θα γυρίσουν εξουθενωμένα στο ¨γκέτο τους¨και στις άθλιες συνθήκες; χωρις σπίτι, δουλειά, ρεύμα,νερό…
        Σε τελευταία ανάλυση , η όλη ¨επιχείρηση¨θα είναι σε βάρος των παιδιών (Roma) τα οποία θα εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια και θα επανέλθουν στην προ ιδρύσεως κατάσταση των σχολείων τους.Φυσιολογικό θα  λεγε κανείς, γι΄αυτό το σύστημα, αφού την επιστροφή στο,50 προωθεί εντατικά για όλο το λαό.
        Αλήθεια! δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά οι ¨σοφοί¨ πανεπιστημιακοί και οι περί αυτών; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω!
         Ξέρουν πολύ καλά ότι αυτά τα παιδιά, σε 2 το πολύ χρόνια (όσο διαρκεί δηλαδή το πρόγραμμα) θα εγκαταλείψουν το σχολείο και επομένως ούτε μεταφορικά έξοδα ούτε εκπαιδευτικοί ούτε σχολεία και εκτός των άλλων θα είμαστε και εντάξει απέναντί στους ……ανθρωπιστές ευρωπαίους που τάχαμ κόπτονται για τα δικαιώματα των Roma!
          Όλοι αυτοί έκλειναν τα αυτιά τους στις επισημάνσεις των εκπαιδευτικών και στις εκκλήσεις τους για ουσιαστική στήριξη των σχολείων αυτών, με αναμορφωμένο πρόγραμμα, βιβλία, υλικοτεχνική υποδομή, και γενικά ό,τι χρειάζονταν, που θα έκαναν το σχολείο πιο ευχάριστο, πιο λειτουργικό, πιο ελκυστικό για τα παιδιά αυτά.Αντίθετα , στοίβαζαν 400-500 παιδιά σε χώρο που αντιστοιχούσε για 100 και παρά τις υποσχέσεις , έστω για κοντέινερ, διαιωνίζονταν η κατάσταση.
         Και κάτι τελευταίο.Αλήθεια !τους ενδιαφερόμενους Roma τους ρώτησαν;Μέσα από ποιες συλλογικές διαδικασίες ενημερώθηκαν και συναποφάσισαν το κλείσιμο των σχολείων τους?; Έχω επίγνωση ότι πλην των (με το αζημείωτο)εμπλεκόμενων διαμεσολαβητών Roma, οι υπόλοιποι δεν έχουν ιδέα ή ξέρουν τη μισή αλήθεια.
        Ας είμαστε ειλικρινείς. Το ¨σχέδιο¨ δένει γάντι με τις κατά 83,3% περικοπές στην Π.Ε., την εργασιακή εφεδρεία – απόλυση και το χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών του λαού μας.
Καμιά αυταπάτη για τις προθέσεις τους! Πρέπει να μας βρουν συλλογικά απέναντί τους, υπερασπιζόμενοι τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας, αντιδρώντας στην πολιτική κλεισίματος των σχολείων και των περικοπών. Ενάντια στην εφεδρεία – απόλυση και την εξαθλίωση των εκπαιδευτικών.
         Να πάρει θέση ο σύλλογος  απέναντι σ΄αυτές τις μεθοδεύσεις και τη βιομηχανία –τρομοκρατία των Ε.Δ.Ε. που τις συνοδεύουν.
                     Νίκος Φιλίππου
Δάσκαλος του 4ου Δημ. Σχ. Σοφάδων.