Σάββατο 14 Ιουνίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ:


Καρδίτσα  12/ 06 / 2014

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 


ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3


ΤΗΛ. : 244102619727646                                                      ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΟΜΟΥ- M.M.E.

FAX   : 2441026197                                                                     

 

ΑΠΟΦΑΣΗ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ  ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ:

ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ/ΕΚΘΕΣΕΙΣ – ΔΕ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

 Συνάδελφοι, συναδέλφισσες

Ο υπουργός άλλαξε αλλά η πολιτική που γκρεμίζει τις κατακτήσεις μας και το δωρεάν δημόσιο σχολείο, (αυτοαξιολόγηση, προώθηση ατομικής αξιολόγησης, συγχωνεύσεις-καταργήσεις εκατοντάδων σχολείων εφαρμογή τράπεζας θεμάτων κ.ο.κ.) θα συνεχιστεί. Παρά το γεγονός ότι στην περιοχή μας δεν υπήρξαν σύλλογοι διδασκόντων που να έχουν υπογράψει πρακτικό άρνησης της αυτοαξιολόγησης,  είναι σαφές ότι αυτό δεν σημαίνει υιοθέτηση από τους συναδέλφους της λογικής του υπουργείου, αλλά αποτέλεσμα εκβιασμών και εκφοβισμού, ενώ ρόλο έπαιξε και η ολιγωρία που υπήρξε από πλευράς του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας τονίζει για άλλη μια φορά ότι η όποια συμμετοχή στις ομάδες εργασίας και η κατάθεση οποιασδήποτε έκθεσης (ανεξάρτητα απ’ το περιεχόμενό της) θα χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας, για να νομιμοποιήσει, μέσω και της αξιολόγησης, την πολιτική των ταξικών φραγμών, της ανταγωνιστικότητας-κατηγοριοποίησης των σχολείων, των συγχωνεύσεων, της λιτότητας και της διαθεσιμότητας-απόλυσης εκπαιδευτικών. Για να αναδειχτούν και, κυρίως, για να δοθούν λύσεις στα προβλήματα της εκπαίδευσης, απαιτούνται συλλογική δράση και αγώνες. Αυτό είναι το καθήκον μας και όχι να γίνουμε συνένοχοι και διαχειριστές αυτής της κατάστασης, όπως επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας μέσω των ομάδων εργασίας της αξιολόγησης, των δεικτών, ερωτηματολογίων κ.λπ..
Καλούμε  τους συναδέλφους να στηρίξουν έμπρακτα αποφάσεις άρνησης υλοποίησης της αυτοαξιολόγησης. Καλούμε τους εκπαιδευτικούς να μην καταθέσουν καμία πρόταση-εισήγηση-έκθεση στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης, γιατί, ανεξάρτητα από τις προθέσεις και το περιεχόμενο, αυτή θα εκληφθεί από το Υπουργείο ως βάση για την προώθηση της πολιτικής της αξιολόγησης.
Η συνεδρίαση του Συλλόγου διδασκόντων σε κάθε σχολείο να καταλήξει στη σύνταξη πρακτικού ανάδειξης των πραγματικών προβλημάτων (απολύσεις, διάλυση εργασιακών σχέσεων, «νέο» Λύκειο, τράπεζα θεμάτων, κατακόρυφη μείωση χρηματοδότησης σχολείων κλπ) και όχι σε «έκθεση αυτοαξιολόγησης» της σχολικής μονάδας, όπως απαιτεί το ΥΠΑΙΘ. Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει κάθε δικαίωμα σε μια τέτοια απόφαση ακόμα και ανεξάρτητα από τις σχετικές αποφάσεις που πήρε για το ζήτημα αυτό στο προηγούμενο διάστημα.
 Καλούμε ακόμη τους συναδέλφους που, κάτω από καθεστώς εντολών και πιέσεων, διαμόρφωσαν κάποια εισήγηση ή έκθεση να υπερψηφίσουν κι αυτοί την πρόταση της ΕΛΜΕ.

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Στη συνεδρίαση του συλλόγου, όταν αυτή γίνει, η ΕΛΜΕ προτείνει στους συναδέλφους, είτε ορίστηκαν μέλη σε ομάδες εργασίας είτε όχι, να καταθέσουν και να υπερψηφίσουν ως  πρακτικό το παρακάτω κείμενο-απόφαση του Δ.Σ.:
 «Οι καθηγητές του………………………… αντιμετωπίζουμε, στην καθημερινή προσπάθεια για τη διαπαιδαγώγηση και τη μόρφωση των μαθητών μας, πολλά και οξυμμένα προβλήματα που αφορούν συνολικά το πλαίσιο λειτουργίας της εκπαίδευσης.
Είναι προφανές ότι η αξιολόγηση και οι σχετικές διαδικασίες της, π.χ. απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, βαθμολόγηση δεικτών κ.λπ., μάλιστα με εντολή (!), δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στην ανάδειξη και κυρίως στη λύση των προβλημάτων της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.
Για τα προβλήματα του σχολείου και συνολικά της εκπαίδευσης, που είναι αποτέλεσμα της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής, καταγεγραμμένα και γνωστά στο Υπουργείο Παιδείας, οι εκπαιδευτικοί είτε ως άτομα είτε ως σύλλογος είτε μέσα από την ΕΛΜΕ είτε από κοινού με τους γονείς και μαθητές έχουμε καταθέσει, προφορικά ή γραπτά, τις απόψεις μας και τα αιτήματά μας στη διοίκηση και στο Υπουργείο Παιδείας χωρίς καμία ανταπόκριση.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι τα σχολεία λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο, στην προσπάθεια και την προσφορά των εκπαιδευτικών που, εκτός από τα διδακτικά καθήκοντα, αναλαμβάνουν και διεκπεραιώνουν πλήθος άλλων εργασιών και δραστηριοτήτων.

Οι εκπαιδευτικοί και ο σύλλογος διδασκόντων θα συνεχίσουν, όπως έκαναν μέχρι τώρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, να συμβάλλουν στη λειτουργία του σχολείου και ταυτόχρονα, μέσα από το σωματείο, ν’ αγωνίζονται για ένα σχολείο Δημόσιο Δωρεάν για όλους, χωρίς φραγμούς και διακρίσεις.

Ο σύλλογος διδασκόντων του ……………………., με βάση τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ και της ΕΛΜΕ αποφασίζει, σχετικά με την «Έκθεση της γενικής εκτίμησης της σχολικής μονάδας», την «Έκθεση αξιολόγησης» και τα «Σχέδια δράσης», ότι δεν μπορεί να εγκρίνει οποιαδήποτε εισήγηση-έκθεση στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης».

                Τέλος επισημαίνουμε ότι πριν κατατεθεί οποιαδήποτε έκθεση-εισήγηση είτε ομάδας είτε μεμονωμένου εκπαιδευτικού, θα πρέπει πρώτα ν’ αποφασίσει ο σύλλογος, σύμφωνα με την παραπάνω πρόταση της ΕΛΜΕ, αν αποδέχεται ή όχι να ακολουθήσει τη διαδικασία της έγκρισης εισηγήσεων στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης.. Αν ο σύλλογος διδασκόντων αποφασίσει ότι δεν συμμετέχει στη διαδικασία έγκρισης εισηγήσεων- εκθέσεων, τότε οι όποιες εισηγήσεις-προτάσεις κατατεθούν, μπορούν να καταγραφούν στο πρακτικό ως άποψη αυτού που τις καταθέτει, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν απόφαση του συλλόγου.  

 

το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

 

Προγραμματίζουν τα σεμινάρια των διευθυντών μέσα στις εξετάσεις!!


ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ     


ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3


ΤΗΛ. : 244102619727646                                      ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΟΜΟΥ- M.M.E.

FAX   : 2441026197                                                              

 

 

 

Προγραμματίζουν τα σεμινάρια των διευθυντών μέσα στις εξετάσεις!!

 

Με γοργά βήματα το ΥΠΑΙΘ και ο διοικητικός μηχανισμός προχωρούν στην υλοποίηση των διαδικασιών που στήνουν το πλέγμα της αυτοαξιολόγησης –αξιολόγησης. Για να βάλουν στο χέρι σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικούς, για να ανοίξει πολύ πιο άγρια ο χορός των διαθεσιμοτήτων-απολύσεων και της κατηγοριοποίησης των σχολείων.

Ήδη μέσα στον Ιούνιο αποφασίστηκε να γίνουν τα «σεμινάρια επιμόρφωσης» για τους διευθυντές των σχολικών μονάδων για να εφαρμόσουν την ατομική αξιολόγηση. Τα σεμινάρια αυτά δηλαδή δεν είναι παρά η προσχηματική  διαδικασία, μέσω της οποίας το ΥΠΑΙΘ θα δώσει την αρμοδιότητα στους διευθυντές να ονοματίζουν τους προς απόλυση εκπαιδευτικούς και  να δημιουργήσουν καθεστώς φόβου και ομηρίας στα σχολεία.

 Πρόκειται για άλλο ένα μεγάλο βήμα στην προώθηση της πολιτικής που διώχνει χιλιάδες μαθητές από το δημόσιο σχολείο , συντρίβει τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και στέλνει χιλιάδες από αυτούς να προστεθούν στις ουρές των ανέργων.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά ,η Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας προγραμματίζει τα σεμινάρια αυτά να πραγματοποιηθούν στη Καρδίτσα  στις 19/6 και 23/6 δηλαδή ενώ ακόμα διαρκούν οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και ενώ είναι δεδομένο πως οι εκπαιδευτικοί θα αντιδράσουν στην πραγματοποίηση τους με στάσεις και κινητοποιήσεις!!

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας καλεί και απαιτεί για το μπλοκάρισμα αυτής της διαδικασίας που μόνο δεινά θα φέρει για τους μαθητές τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς. Σε κάθε περίπτωση καταγγέλλουμε την πρακτική της Περιφερειακής Διεύθυνσης που αν επιμείνει σε αυτό τον προγραμματισμό δείχνει ότι αδιαφορεί  για την ομαλή ολοκλήρωση των εξετάσεων σε Γυμνάσια-Λύκεια και επιχειρεί να μετατρέψει τους μαθητές σε ομήρους για την υλοποίηση της αντιδραστικής κυβερνητικής πολιτικής.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας μέσω της προέδρου του, ενημέρωσε την περιφερειακή Διεύθυνση για τις συνέπειες αυτού του προγραμματισμού. Με νεώτερη ανακοίνωση μας, θα ενημερώσουμε τους συναδέλφους, γονείς, και μαθητές για την εξέλιξη της κατάστασης.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

 

 

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Αστυνομικός χτυπάει πισόπλατα με γροθιά καθαρίστρια.


 
ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΗ ΠΕΡΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ.
Ο ξυλοδαρμός μεσήλικων γυναικών δεν πρέπει να αφήσει κανέναν αδιάφορο.
Η βαρβαρότητα της μνημονιακής συμμορίας,δεν έχει καμμία σχέση με τον Ελληνικό πολιτισμό και την κουτσουρεμένη-εστω- παιδεία μας.Αυτά τα μοντέλα και πρότυπα των εξολοθρευτών, ήρθε επιτέλους η ώρα να τα ανατρέψουμε και να τα στείλουμε στον αγύριστο.
Λίγη τσίπα ρε φασιστόμουτρα!!
 
 

Αστυνομικός χτυπάει πισώπλατα με γροθιά καθαρίστρια.

Πρόσκληση συνάντησης με τους Συλλόγους Γονέων και τα 15μελή την Κυριακή 15/6, στις 11.00 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου


Ε΄ ΕΛΜΕ – Θ

Πρόσκληση συνάντησης με τους Συλλόγους Γονέων  και τα 15μελή την Κυριακή 15/6, στις 11.00 π.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου

Η αποδόμηση της δημόσιας δωρεάν παιδεία ήδη προωθείται με ραγδαίους ρυθμούς με την  εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Σε εξέλιξη βρίσκεται άλλη μια αντιεκπαιδευτική επιλογή του υπουργείου, αυτή της εφαρμογής του νέου συστήματος εξετάσεων της Α΄ Λυκείου που θα επιφέρει και νέες αρνητικές συνέπειες στην παιδεία, τους μαθητές και τους γονείς. Η εκπαίδευση πλέον από κοινωνικό αγαθό γίνεται εμπόρευμα και θα σπουδάζει μόνο όποιος έχει χρήματα.
Οι εκπαιδευτικοί όλο το προηγούμενο διάστημα αγωνιστήκαμε για την κατάργηση του νέου εξεταστικού πλέγματος για του μαθητές. Σήμερα συνεχίζουμε να απαιτούμε τη μη εφαρμογή του μέσα από συγκεκριμένες προτάσεις που καταθέτουμε.

Οργανώνουμε άμεσες κινητοποιήσεις από κοινού όλες οι ΕΛΜΕ: συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 16/6, συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 17/6 στο Άγαλμα Βενιζέλου, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που προγραμματίζουν οι μαθητές στις 25/6. Τον προγραμματισμό θέλουμε να τον συζητήσουμε μαζί σας και να τον οργανώσουμε από κοινού.

Σας προσκαλούμε να παρευρεθείτε στη συνάντηση - συζήτηση που οργανώνει η ΕΛΜΕ με τους Συλλόγους Γονέων, τους γονείς και τα 15μελή την Κυριακή 15/6, στις 11.00 π.μ., στο ισόγειο (φουαγιέ) του Πολιτιστικού Κέντρου Ευόσμου



Υ.Γ. Για ενημέρωση  στέλνουμε και την  πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΛΜΕ που αφορά τις εξετάσεις.

                                                                                                 

 

                                          

ΜΕΤΑ: Συλλογική ανυπακοή στην «αξιολόγηση»-σφαγείο!




Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνιστά μια βαριά ήττα της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και ταυτόχρονα μια ηχηρή αποδοκιμασία των πολιτικών που με συνέπεια και κυνισμό εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα ανέδειξαν για πρώτη φορά, σε εκλογική αναμέτρηση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, τη ριζοσπαστική Αριστερά ως πρώτη δύναμη. Το έντονα ταξικό πρόσημο της επιλογής που κάνει η ελληνική κοινωνία φέρνει στο προσκήνιο τους εργαζόμενους και τους ανέργους, τους νέους, όλους όσοι προσβλέπουν στην ανατροπή της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, τις δυνάμεις της ελπίδας που επιμένουν να αντιστέκονται στους παρακμασμένους εκπροσώπους της μνημονιακής Ελλάδας.
Είναι πλέον προφανές, πως αυτή η κυβέρνηση και αυτές οι πολιτικές βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με τη βούληση της ελληνικής κοινωνίας. Παρά τις προσπάθειες επικοινωνιακής διαχείρισης που επιχειρούν τα Μέσα της διαπλοκής-ενίοτε προκαλώντας και τη γενική θυμηδία- τα αποτελέσματα καταδεικνύουν το αδιέξοδο της κυβέρνησης και την καταφανή απώλεια την ηθικής και πολιτικής νομιμοποίησης της.
Η συγκυβέρνηση δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να συνεχίζει την ίδια αντικοινωνική πολιτική της σκληρής λιτότητας, δεν έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τα ήδη ψηφισμένα μέτρα που συντελούν στην εξάπλωση της κοινωνικής βαρβαρότητας. Προφανώς δεν έχει το δικαίωμα να ψηφίσει και να εφαρμόσει νέα μέτρα που να προωθούν μειώσεις μισθών και συντάξεων, διάλυση δομών κοινωνικής πρόνοιας, εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας, νέες απολύσεις. Με τα αποτελέσματα των εκλογών, η ελληνική κοινωνία έκανε ένα πρώτο αποφασιστικό βήμα για την ανατροπή η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Παρά την κοινωνική κατακραυγή, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα, καθώς η υποταγή στις απαιτήσεις των δανειστών αποτελεί προϋπόθεση διατήρησής της στην εξουσία. Ταυτόχρονα θα επιχειρηθεί η ολοκλήρωση της τεράστιας αναδιανομής του πλούτου, που με μεθοδικότητα διεξάγεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και η διάλυση και των τελευταίων αναχωμάτων εργασιακών δικαιωμάτων και κοινωνικής προστασίας.
Η επιδεικτική περιφρόνηση από την κυβέρνηση των δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους απολυμένους του δημοσίου, διατάσσοντας την επαναπρόσληψή τους, είναι ενδεικτική των προθέσεων της.
Είναι απαραίτητο να δυναμώσει ο αγώνας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η αντίθεση των εργαζομένων απέναντι στη κυβέρνηση και τις πολιτικές τις δεν πρέπει να παραμείνει σε διακηρυκτικό επίπεδο αλλά πρέπει να αποκτήσει ενεργή έκφραση παντού. Εκεί όπου εφαρμόζονται οι αντικοινωνικές πολιτικές, εκεί που αναμετρώνται οι δυνάμεις της εργασίας με τις μνημονιακές επιδιώξεις . Κάθε εργασιακός χώρος να αποτελέσει και μια εστία αντίστασης και όλοι μαζί να συγκροτήσουν ένα μαζικό εργατικό και λαϊκό κίνημα που θα δώσει οριστικό τέλος σε αυτή τη πολιτική.
Οι κοινωνικοί αγώνες θα διεξάγονται πλέον κάτω από ευνοϊκότερες πολιτικές συνθήκες, που απαιτούν όμως ένταση της δράσης και της συμμετοχής μας έτσι ώστε να ανατραπεί το μέτωπο Κυβέρνησης και τρόικας και η αντεργατική πολιτική τους . Το ΜΕΤΑ εγκαίρως ανέδειξε το ζήτημα της "αξιολόγησης" ως αιχμή της δράσης του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος. Απέναντι στις επιδιώξεις της κυβέρνησης προβάλλαμε την ανάγκη πολιτικής και συλλογικής αντίστασης.
Στο πλαίσιο αυτό, επιδιώχθηκε η εμπλοκή της ΑΔΕΔΥ μέσα από έναν αναβαθμισμένο ρόλο που θα ανακαλούσε τις αγωνιστικές παραδόσεις της Συνομοσπονδίας. Μετά από αντιδράσεις παλινωδίες των άλλων παρατάξεων και συνεχείς δικές μας προσπάθειες, έγινε εφικτή η προκήρυξη από την ΑΔΕΔΥ απεργίας- αποχής διάρκειας από τις διαδικασίες της "αξιολόγησης" και η ταυτόχρονη συλλογή υπογραφών.
Οι πρωτοβουλίες αυτές έτυχαν της αποδοχής της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων στο Δημόσιο. Σε γενικές συνελεύσεις πρωτοφανούς συμμετοχής, δηλώνεται η καθολική αντίθεση στην προωθούμενη ρύθμιση και η συμμετοχή στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΑΔΕΔΥ. Σε πολλές δε περιπτώσεις πρωτοβάθμιοι σύλλογοι κινούνται σε ακόμη πιο ριζοσπαστικές πρωτοβουλίες. Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν ενεργά δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία και ομοσπονδίες. Οι συνεχείς μεταθέσεις των καταληκτικών ημερομηνιών από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι δηλωτικές του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση μπροστά στις συνεχώς ογκούμενες αντιδράσεις.
Δεν υπάρχουν περιθώρια επανάπαυσης, απαιτείται πλέον ο αγώνας των εργαζομένων στο Δημόσιο να πάρει χαρακτήρα μαζικής πολιτικής ανυπακοής.
Στο πλαίσιο αυτό:
Α)Διοργανώνουμε συνελεύσεις και ενημερωτικές εκδηλώσεις σε όσους εργασιακούς χώρους δεν έχουν γίνει ακόμη.
Β)Διασφαλίζουμε την επιτυχία της απεργίας-αποχής από όλα τα στάδια της αξιολόγησης.
Γ)Συνεχίζουμε την συλλογή υπογραφών με μεγαλύτερη ένταση και με καταληκτική ημερομηνία την 10η Ιουνίου
Δ)Με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, διοργανώνουμε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Διοικήσεις.
Ε)Τα πρωτοβάθμια σωματεία συγκεντρώνουν τα φύλλα αξιολόγησης χωρίς αυτά να έχουν συμπληρωθεί και υπογραφεί από τους εργαζόμενους
Καλούμε τη κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα την «αξιολόγηση»

Η ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥΣ, ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ (Π.Ε.Σ.ΕΚ)


5.6.2014

 

Η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η απάτη του μηδενικού ελλείμματος

 

  • Το ΕΤΕΑ (Ενιαίο ταμείο επικουρικής ασφάλισης), στο οποίο έχει συγχωνευθεί το ΤΕΑΔΥ, αποφάσισε οριζόντια μείωση 5,2% από 1η Ιουλίου. Η ρήτρα του μηδενικού ελλείμματος σε όλα τα ταμεία, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, σημαίνει μείωση των συντάξεων κάθε εξάμηνο. Για να γίνει κατανοητή η απάτη της κυβέρνησης περί μηδενικού ελλείμματος, να θυμίσουμε ότι το Μάρτιο του 2012 το ΤΕΑΔΥ είχε 2.5 δις. ευρώ αποθεματικό, από το οποίο η κυβέρνηση κούρεψε 1.6 δις, το υπόλοιπο 80% το μετέτρεψε σε ομόλογα που θα εξοφληθούν σε 30-40χρόνια, έπειτα έκανε τη συγχώνευση των ταμείων και τώρα έχει το θράσος να μιλάει για ελλείμματα και για αναγκαστικές μειώσεις.
  • Από 1.1.2015 τίθεται σε εφαρμογή ο ν. 3863/2010 που προβλέπει ότι το κράτος θα εγγυάται τις κύριες συντάξεις μόνο για το ποσό των 360 € μηνιαίως. Είναι φανερό ότι η βιομηχανία των μειώσεων δε θα σταματήσει, αν δεν καταδικασθεί και αν δεν ανατραπεί η πολιτική που έχει επιβάλει η τρόικα στη χώρα μας.
  • Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και νέα μείωση του ΜΤΠΥ. Η βιωσιμότητα του ταμείου αυτού είναι αμφίβολη μετά την απόφαση της κυβέρνησης για περικοπή εισφορών υπέρ του ταμείου. Πρώτα η κυβέρνηση αποφασίζει να στερήσει πόρους από το ταμείο και μετά έχει το θράσος να μιλάει για ελλείμματα.
  • Μετά τις μειώσεις η κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας, αφού πρώτα διέλυσε τη δημόσια υγεία.
  • Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις πρέπει να γίνει φανερό σε όλους τους συνταξιούχους ότι η πολιτική αυτή δε σηκώνει βελτιώσεις, ούτε ανατρέπεται με τις απεργίες-λιτανείες της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ. Αν δεν ανατραπεί, οι συνταξιούχοι δε θα επιβιώσουν.
  • Η Π.Ε.Σ.ΕΚ συμμετέχει στην κινητοποίηση των συνταξιούχων, στις 19 Ιουνίου, ημέρα Πέμπτη, ώρα 18.00, στα Προπύλαια.
  • Η συμμετοχή όλων των συνταξιούχων εκπαιδευτικών είναι αυτονόητη. Θα είμαστε στους δρόμους απαιτώντας την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων και περικοπών, την απόρριψη του ανταποδοτικού τρόπου λειτουργίας των ταμείων μας, τη δημόσια καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση για όλους, τη θέσπιση δικαιώματος ελέγχου και άσκησης veto από τους εργαζόμενους στη διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων σε όλες τις σημαντικές αποφάσεις τους. Θεωρούμε απαράδεκτο τα Δ.Σ των ταμείων μας να εισηγούνται περικοπές των συντάξεών μας και να εφαρμόζουν τις κυβερνητικές αποφάσεις.
  • Ο αγώνας των εργαζομένων και των συνταξιούχων για την ανατροπή της πολιτικής της συγκυβέρνησης και των Βρυξελλών πρέπει να είναι ενωτικός και να υπερβαίνει τις ελεγχόμενες γραφειοκρατικές δομές της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Διαφορετικά θα γευτούμε μία ακόμη ήττα και η κυβέρνηση θα επαίρεται για αποδοχή της πολιτικής της.

 

Για την Π.Ε.Σ.ΕΚ

Ο πρόεδρος Η Γ. Γραμματέας

 

Τάσος Σταυρόπουλος Πόπη Μαζοκόπου