Παρασκευή, 25 Δεκεμβρίου 2015

Ενημερωτικό των Αιρετών της Εκπαιδευτικής Δράσης στο ΠΥΣΔΕ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ των αιρετών του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας
Γεωργίας Αμπατζή και Χρήστου Παπαστάθη,
εκπροσώπων της Εκπαιδευτικής Δράσης
Καρδίτσα 22/12/2015
Συναδέλφισσες/συνάδελφοι
Σύμφωνα με την απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Θεσσαλίας (11624/4-12-2015) το ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας συγκροτήθηκε ως εξής:
 1. Καρανίκας Θωμάς – Διευθυντής Δ/θμιας Εκπ/σης Καρδίτσας, Πρόεδρος, με αναπληρωματικό τονΠαπανούσκα Μιχαήλ, Διευθυντή του 1ου ΓΕΛ Καρδίτσας.
 2. Λίτσιος Γεώργιος – Διευθυντής 2ου ΓΕΛ Καρδίτσας, Αντιπρόεδρος, τακτικό μέλος, με αναπληρωματικό τονΡιζά Σωτήρη, Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου.
 3. Μυργιώτη Ευφροσύνη – Εκπαιδευτικός κλ. ΠΕ01, υπηρετούσα στο ΚΕΣΥΠ Καρδίτσας, τακτικό μέλος, με αναπληρωματική τηνΤρίχα Ελένη, Υποδιευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Καρδίτσας.
Τα μέλη της διοίκησης επιλέχθηκαν από την Περιφερειακή Διευθύντρια αφού έλαβε υπόψη τις αιτήσεις και τα βιογραφικά των ενδιαφερομένων.
 1. Αμπατζή Γεωργία – τακτικό αιρετό μέλος, με αναπληρωματικό τονΠαπαστάθη Χρήστο, εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής Δράσης.
 2. Παππάς Σωκράτης – τακτικό αιρετό μέλος, με αναπληρωματικό τονΠετεινάρα Ιωάννη, εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ.
Γραμματέαςτου συμβουλίου ορίστηκε οΈξαρχος Αθανάσιος,με αναπληρωματική τηνΟικονομοπούλου Ευσταθία.
Η θητεία του συμβουλίου λήγει στις 31-12-2016.
Η πρώτη πράξη του νέου συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σε δύο συνεδριάσεις (18/12 και 21/12). Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν όλα τα τακτικά μέλη του συμβουλίου, με εξαίρεση την κα Τρίχα Ελένη, λόγω κωλύματος του τακτικού μέλους. Σχετικά με τα θέματα ημερήσιας διάταξης και τις αποφάσεις που πάρθηκαν, σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω:
 1. Διαθέσεις – προσωρινές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών σε σχολικές μονάδες  σε λειτουργικά κενά Δ.Ε. Καρδίτσας για το διδακτικό έτος 2015-2016.
Όλες οι τοποθετήσεις είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της διεύθυνσης: (http://dide.kar.sch.gr/site/articles/556- Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών - Πράξη 35)
Εξετάστηκε αίτηση εκπαιδευτικού κλ. ΠΕ19 – Πληροφορικής για συμπλήρωση του υποχρεωτικού του ωραρίου σε όμορο σχολείο ή/και σε υποστηρικτικές δομές στη σχολική μονάδα που υπηρετεί. Απορρίφθηκε ομόφωνα, διότι ο συνάδελφος διατέθηκε στο ΙΕΚ Καρδίτσας με υπουργική απόφαση και δεν έχει πλέον μειωμένο ωράριο. Για να μπορέσει το ΠΥΣΔΕ να τοποθετήσει σε λειτουργικό κενό, θα πρέπει προηγουμένως να  υπάρξει αποδέσμευση του εκπαιδευτικού από το ΙΕΚ με νεότερη υπουργική απόφαση.Η θέση μας  για τη διάθεση εκπαιδευτικών στα ΔΙΕΚ έχει γίνει γνωστή από την τοποθέτησή μας στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση και από το αντίστοιχα έγγραφα της  ΟΛΜΕ
 • όχι υποχρεωτικές αποσπάσεις – μετακίνηση  μόνο κατόπιν αιτήσεως,
 • να λαμβάνονται υπόψη οι εισηγήσεις των ΠΥΣΔΕ για κενά και πλεονάσματα – όχι υπουργικές αποφάσεις με στοιχεία αυθαιρεσίας,  αδιαφάνειας και αδικίας σε βάρος συναδέλφων,
 • προηγείται η συμπλήρωση ωραρίου στις υποστηρικτικές δομές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ενισχυτική διδασκαλία, πρόσθετη διδακτική στήριξη, σχολικά προγράμματα, μειωμένο ωράριο για λόγους υγείας)
 • προστασία εργασιακών δικαιωμάτων – όχι την ίδια μέρα πρωινή και απογευματινή εργασία, καμία υποχρέωση υπερωριακής απασχόλησης.
Εγκρίθηκε ομόφωνα ένσταση εκπαιδευτικού ΠΕ06, ειδική κατηγορία, που ζητούσε να διατεθεί λιγότερες μέρες σε εσπερινό σχολείο της πόλης.
Τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικοί για γραμματειακή υποστήριξη στο 1ο και 4ο ΓΕΛ και εν μέρει στο 4ο Γυμνάσιο και ΓΕΛ Σοφάδων.
 1. Διαθέσεις εκπαιδευτικών στο ΙΣΔΕ Καρδίτσας.
Ως αιρετή εκπρόσωπος είχα επανειλημμένα ζητήσει προφορικώς και εγγράφως να εξεταστεί το θέμα της διάθεσης εκπαιδευτικών στο ΙΣΔΕ (Ιερατικό Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας) Καρδίτσας, χωρίς να έχω λάβει τεκμηριωμένη απάντηση. Ζητήματα που αφορούν στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση ρυθμίζονται από ειδική νομοθεσία, την οποία παράθεσα αναλυτικά στο νέο συμβούλιο. Για τη διάθεση και τοποθέτηση εκπαιδευτικών στα Ιερατικά Σχολεία δεν είναι αρμόδιο το ΠΥΣΔΕ, ούτε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιπλέον, τα λειτουργικά κενά του ΙΣΔΕ ουδέποτε αναρτήθηκαν επίσημα, όπως έγινε με τα υπόλοιπα σχολεία του νομού, ώστε να λάβουν γνώση οι συνάδελφοι. Γιατί αυτή η μυστικοπάθεια και αδιαφάνεια;
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζήτησα να γίνει ανάκληση των διαθέσεων-τοποθετήσεων, διότι οι πράξεις είχαν εκδοθεί κατά παράβαση ουσιαστικής παράβασης νόμου. Αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία να παραμείνουν οι εκπαιδευτικοί όπως τοποθετήθηκαν προκειμένου να μην δημιουργηθεί δυσλειτουργία στη σχολική μονάδα και στους μαθητές μεσούσης της σχολικής χρονιάς.
 1. Γνωμοδότηση για τη συνάφεια Μεταπτυχιακών Τίτλων Σπουδών εκπαιδευτικών. Εξετάστηκαν συνολικά 8 αιτήσεις. Η γνωμοδότηση της συνάφειας ήταν ομόφωνη για τις 5 από αυτές και ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία για τις υπόλοιπες 3 αιτήσεις.
 2. Αιτήσεις για χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου με αμοιβή. Εξετάστηκαν 14 αιτήσεις συναδέλφων οι οποίες εγκρίθηκαν ομόφωνα.
 3. Αναγνώριση προϋπηρεσίας οργανικά ανηκόντων εκπαιδευτικών Δ.Ε. Καρδίτσας. Εξετάστηκαν 5 διορθώσεις προϋπηρεσίας συναδέλφων και εγκρίθηκαν ομόφωνα.
 4. Συμπλήρωση ωραρίου εκπαιδευτικών για την υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Εγκρίθηκαν ομόφωνα 94 αιτήσεις εκπαιδευτικών για συμπλήρωση ωραρίου από 1-2 ώρες, σύμφωνα με την εγκύκλιο σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων σχολικών δραστηριοτήτων.
 5. Μερική διάθεση- τροποποίηση μερικής διάθεσης εκπ/κών στο Ε.Κ. Καρδίτσας.Εγκρίθηκαν ομόφωνα 11 τροποποιήσεις διαθέσεων στο Ε.Κ.
ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΧΑΡΟΥΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΥΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΧΡΟΝΟ
Όλα τα ενημερωτικά της Εκπαιδευτικής Δράσης (Α/θμιας και Β/θμιας) μπορείτε να τα αναζητήσετε στο: http://ekpaideutikidrasi.wix.com/index
Οι Εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής Δράσης

Ενωτική Δράση Πρωτοβάθμιας: 2ο Ενημερωτικό


22-12-15
2ο  Ενημερωτικό της Ενωτικής Δράσης
για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι
Πέρασε ήδη πάνω από ένας μήνας από τις εκλογές του Συλλόγου μας. Η συγκρότηση του προεδρείου παραμένει ζητούμενο, όπως, δυστυχώς, και η ενημέρωση για τις συνεδριάσεις του Δ.Σ., καθώς και για τις πολιτικο-συνδικαλιστικές εξελίξεις της περιόδου. Οι έχοντες την ευθύνη, φαίνεται, πως προλαβαίνουν για παραταξιακές ανακοινώσεις (ΔΑΚΕ), όχι όμως για ανακοινώσεις ουσίας και για ανακοινώσεις ενημέρωσης των συναδέλφων. Από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε, όπως έχουμε δεσμευτεί, στο τρίπτυχο: διαφάνεια – ενημέρωση – διεκδίκηση.
Στη συνεδρίαση της 7-12-15 συζητήθηκαν τα:
 • Ψήφισμα συμπαράστασης στον Μάρκο Σκούφαλο, συνάδελφο από την Χίο, που κατέθεσε η Αγωνιστική Συσπείρωση. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
 • Αίτημα παρέμβασης προς την ΔΟΕ και το Υπουργείο, για να ισχύσει το ΦΕΚ συνταξιοδότησης του συναδέλφου Ηλία Μπόρλα και όσων άλλων είναι στην ίδια κατάσταση (υπάρχει πρόβλημα με την συνταξιοδότησή τους και τους ζητείται να επιστρέψουν στην υπηρεσία).
 • Συζητήθηκαν τα αποτελέσματα της συνάντησης των εκπροσώπων των φορέων ειδικής αγωγής με τον Δήμαρχο, σχετικά με το κτηριακό του Ειδικού Σχολείου. Αποφασίστηκε να επιδιωχθεί συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη και στη συνέχεια με τους Βουλευτές του νομού μας. Αίτημα:  σύγχρονο και λειτουργικό κτήριο, που θα ικανοποιεί τις ανάγκες των παιδιών.
 • Η συγκρότηση του προεδρείου δεν συζητήθηκε επειδή δεν ήταν όλα τα μέλη παρόντα.
Στη συνεδρίαση της 16-12-15 συζητήθηκαν τα:
 • Έγινε πρόταση από την Αγων. Συσπείρωση, να καταγγελθεί ο προσχηματικός διάλογος για την παιδεία. Συμφωνήσαμε όλοι, μένει να διαμορφωθεί το κείμενο.
 • Έγινε ενημέρωση για τα τρέχοντα (υποχρεώσεις του Συλλόγου προς τη ΔΟΕ, συμπαράσταση της ΔΟΕ για την μη επαναφορά των συνταξιοδοτηθέντων συναδέλφων, ορισμός συνάντησης με Αντιπεριφερειάρχη σχετικά με το ειδικό σχολείο).
 • Προτάθηκε από μας (Ενωτική Δράση), η συμμετοχή μας στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τους πρόσφυγες – μετανάστες, στις 18-12-15, στην πλατεία, μαζί με τους άλλους φορείς που συμμετέχουν (στάλθηκε ήδη στα σχολεία). Επίσης, σχολιάστηκε αρνητικά, η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης, πρόσκλησης εκδοτικού οίκου και βιβλιοπωλείου για την παρουσίαση βιβλίου. Καλό είναι να αποφεύγονται τέτοιες αναρτήσεις για να μην δίνουν λαβή για σχόλια προσωπικής προβολής. Η ενημέρωση μπορεί να υπηρετηθεί  με άλλους τρόπους.
 • Η συγκρότηση του προεδρείου δεν συζητήθηκε επειδή δεν ήταν όλα τα μέλη παρόντα.
Στη συνεδρίαση της 21-12-15 συζητήθηκαν τα:
 • Ενημέρωση σχετικά με την συνάντηση με τον κ. Τσιάκο (στάλθηκε δελτίο τύπου) και δρομολόγηση των επόμενων συναντήσεων με όλους τους Βουλευτές του νομού.
 • Διαμορφώθηκε το ψήφισμα καταδίκης «του κοινωνικού διαλόγου για την παιδεία».
 • Έγινε προεργασία για την οικονομική τακτοποίηση απέναντι στη ΔΟΕ και για την επιστροφή του 50% της συνδρομής στους αναπληρωτές.
 • Η συγκρότηση του προεδρείου δεν συζητήθηκε επειδή δεν ήταν όλα τα μέλη παρόντα.
Συνάδελφοι,
Η περίοδος δεν είναι απλά κρίσιμη αλλά και «εγκυμονούσα». Γεννήθηκε ήδη το μισθολογικό των δημοσίων υπαλλήλων και ετοιμαστείτε να το ζήσουμε.
Τα «δικά μας παιδιά», συνεχίζουν και με την μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, να πριμοδοτούνται. Εντύπωση προκαλεί, εκτός των άλλων, το ύψος των επιδομάτων θέσης ευθύνης για τα «στελέχη». Είδατε πόσο ανεβαίνει το εισόδημα των περιφερειακών διευθυντών; Ένας μισθός μηνιαίως!!! Παράλληλα αναρωτιόμαστε, γιατί είναι δημοκρατικότερο να γίνονται οι διορισμοί στα υπηρεσιακά συμβούλια από τον εκάστοτε Περιφερειακό και να μην γίνονται με διαφανή και σταθερά κριτήρια πχ αρχαιότητας ή με κλήρωση και μονοετή θητεία; Παρόλα αυτά, θέλει πολύ θράσος  να διαμαρτύρονται επ’ αυτού, οι έως τώρα αποκλειστικοί κάτοχοι αυτών των θέσεων, οι «επαγγελματίες» του είδους!!!! Να διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους κόμματα και παράγοντες, οι οποίοι θεσμοθέτησαν και υπηρέτησαν το κομματικό αλισβερίσι στην εκπαίδευση. Η άποψή μας είναι απλή:καμία μοριοδότηση σε θέση ευθύνης (και μάλιστα δοτή), θητείες παντού και επιστροφή στην τάξη για ανατροφοδότηση. Όσο για τους νέους διαχειριστές αυτών των θέσεων ας είναι τουλάχιστον πιο έντιμοι από τους προηγούμενους…
Ο Άγιος Βασίλης, δυστυχώς, φέρνει και άλλα: ασφαλιστικό, φορολογικό, αξιολόγηση …
Ευχόμαστε καλές γιορτές, υγεία και πνευματική ανάταση σε όλους. Ο νέος χρόνος ας μη μας βρει σκυφτούς.
Εγερθείτε!!!
Για την Ενωτική Δράση, οι εκπρόσωποι στο ΔΣ
Τάσος Γκαραγκάνης, Ηλίας Παπασακελλαρίου, Γιώργος Τσιτσιμπής

Καλή εξέγερση. Η μόνη ευχή...

Καλή εξέγερση. Η μόνη ευχή...
     Είθε τα χέρια που υψώθηκαν και φέτος σαν επαίτες, να γίνουν μαχαίρια που θα κόψουν τα δεσμά δουλείας που μας δένουν με τους τοκογλύφους τάχα ''εταίρους'' της ευρωπαϊκής νεοναζιστικής Ένωσης.
     Και τα δεσμά αυτά είναι οι δωσιλογικές κυβερνήσεις των ''συνεργατών'', καθώς και η ολιγαρχία της διαπλοκής και της ρεμούλας. 

     Η μόνη ευχή που μπορεί να εκφέρει το blog είναι αυτή: Καλή Εξέγερση!

     Ούτε ''Καλά Χριστούγεννα'', ούτε άλλες καθησυχαστικές ευχές εν μέσω της βίας που έχει εξαπολύσει το σύστημα εναντίον των πολιτών. Μόνον αυτή.

     Καλή Εξέγερση.
     Καλή λευτεριά!..


Ανάρτηση από: http://mandatoforos.blogspot.gr

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2015

Ο μέντορας και ο ακόλουθος
Του Στάθη Σταυρόπουλου από το Enikos.gr

Απορώ γιατί ο κ. Τσίπρας χρονοτριβεί με τον αδέξιο κ. Φίλη και δεν διορίζει κατευθείαν υπουργό Παιδείας τον επιτήδειο κ. Λιάκο! Ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει (τα τελευταία δύο χρόνια στα φανερά, για νωρίτερα δεν γνωρίζω) να θαυμάζει τον καθηγητή κ. Λιάκο.
Απόδειξη του θαυμασμού τού κ. Τσίπρα υπήρξε η (άκρως ασυνήθιστη) ονομαστική αναφορά του κ. Πρωθυπουργού στον κύριο καθηγητή, σε ομιλία του πρώτου ενώπιον της Ακαδημίας Αθηνών για την επέτειο της Επανάστασης του 1821 (όταν, κατά τον κ. Μπαλτά, η Επανάσταση γεννούσε το νέο ελληνικό έθνος, αγνώστου πατρός η ίδια).
Μύλος; Οχι, απλά πράγματα. Ο κ. Λιάκος, με λαμπρή σταδιοδρομία στο πλευρό του κ. Σημίτη, είναι από τους ιστορικούς εκείνους που αναλύουν το παρελθόν με κριτήρια του παρόντος. Ετσι ο κ. Λιάκος συγκρίνει, αν δεν ταυτίζει, τους Μακεδονομάχους, φέρ’ ειπείν, με τους Ταλιμπάν. Θεωρεί τη Γενοκτονία των Ποντίων μιαν κακή στιγμή μιας καλής πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (μάλιστα εισηγείται την απάλειψη του όρου «Τουρκοκρατία») και ενώ αντιλαμβάνεται πλήρως την εθνική συνέχεια των Κινέζων ή των Εβραίων, με την εθνική συνέχεια των Ελλήνων παρουσιάζει κάποια αντιληπτική δυσκολία.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτές είναι οι επιστημονικές απόψεις του κ. Λιάκου και τα σκυλιά δεμένα. Ο καθένας μπορεί να ισχυρίζεται ότι η ιστορία είναι ένα «αφήγημα» ή ότι η αλήθεια δεν χρειάζεται την απόδειξή της. Λογικόν και σεβαστό. Ομως ο κ. Λιάκος χαρακτηρίζει όσους του αντιλέγουν «νοικοκυρές, εργάτες (!), αγράμματους, εσμούς, κτηνοτρόφους, εθνικιστές, φαιοχίτωνες, παράφρονες» και άλλα τέτοια επιστημονικά. Α, ξέχασα! και «ψυχωτικούς»! Ομως ο κ. Τσίπρας θαυμάζει τον κ. Λιάκο! Κάπως
παράδοξο, διότι οι απόψεις αυτές είναι μάλλον ρατσιστικές παρά αριστερές, αλλά δεν είναι το μόνον παράδοξον. Ο κ. Τσίπρας θαυμάζει επίσης (τουλάχιστον αυτό ελπίζω) προσωπικότητες της Αριστεράς όπως τον Ρίτσο, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σβορώνο, τον Κορδάτο, τον Λειβαδίτη, τους οποίους όμως ο κ. Λιάκος βρίσκει εθνικολαϊκιστές, συντηρητικούς και πολύ μπανάλ.
Ο κ. Λιάκος έχει πάρει εργολαβία ό,τι αφορά την αποδόμηση της εθνικής ταυτότητας των Ελλήνων (για των Κινέζων δεν παίρνω όρκο). Διακηρύσσει ότι οι παίδες πρέπει να αποκτούν «ιστορική και όχι εθνική συνείδηση». Δεκτόν κι αυτό. Ομως τι είδους ιστορική συνείδηση μπορεί να αποκτήσει κανείς διά της λήθης; Διότι ο κ. Λιάκος (όπως και ο Γιωργάκης με τον Τζεμ συμφώνησαν, καθώς και ο κ. Σόρος με τα λεφτά του προσπάθησε) εισηγείται την απάλειψη όσων γεγονότων υπομιμνήσκουν «οικεία κακά» και συνεπώς γεννούν το μίσος μεταξύ των λαών, όπως η Μικρασιατική Καταστροφή ή οι διωγμοί επί Τουρκοκρατίας, ενώ, αντιθέτως, πρέπει να τονίζονται οι ημέτερες αγριότητες, όπως η σφαγή της Τριπολιτσάς, κατά την οποίαν το προγονικό δεν πολέμησε ως όφειλε τους Τούρκους με ροδοπέταλα, αλλά με αιμοσταγείς και εκδικητικές, για αιώνες σφαγών και σφαγών, χατζάρες. Ντροπή μας! Υπήρξαμε και τότε άκρως «ψυχωτικοί» και «εθνικολαϊκιστές». Ομως ο κ. Τσίπρας θαυμάζει τον κ. Λιάκο!
Είναι φανερό ότι ο κ. Λιάκος αντιλαμβάνεται την ιστορία ως προπαγάνδα στον δημόσιο λόγο. Προσαρμόζει τα γεγονότα στις ιδεολογικές του αναφορές (όποιες κι αν είναι αυτές), όπως ακριβώς έκανε και όταν υποστήριξε το δυσώνυμο βιβλίο Ρεπούση – ένα βιβλίο με 78 πραγματολογικά λάθη (!!!) διαπιστωμένα απ’ όλους, ανεξαρτήτως ιδεολογίας. Ενα βιβλίο που οι συγγραφείς του δεν αντιλαμβάνονταν τη διαφορά μεταξύ ΕΣΣΔ και Ρωσίας. Μεγάλη επιστημονική επιτυχία, για την
οποίαν ο βαθειά μορφωμένος κ. Λιάκος απαγόρευε στις «νοικοκυρές», τους «γλωσσολόγους των ταξιτζήδων» και τους «εργάτες» να έχουν λόγο!!! Τώρα όμως θα έχει ο ίδιος τον πρώτο λόγο στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, διότι ο κ. Τσίπρας θαυμάζει τον κ. Λιάκο. Οχι μόνο για την επιστημονική του επάρκεια, αλλά και για τις πολιτικές του παρεμβάσεις, όπως όταν υποστήριζε το Σχέδιο Ανάν, τις «μακεδονικές μειονότητες» κι όλα τα υπόλοιπα φληναφήματα του «εκσυγχρονιστικού» συρμού.
Ομως, γιατί αυτή η μάνητα του κ. Λιάκου με τον πατριωτισμό της Αριστεράς; γιατί, για αυτόν, κάθε τι εθνικό είναι εθνικιστικό; Θα τολμήσω μιαν εξήγηση τελείως προσωπική και απολύτως υποθετική. Στη διάρκεια της κατοχής ορισμένες τροτσκιστικές ομάδες στη βάση της αντίθεσής τους προς τον Σταλινισμό έβαζαν την ΕΣΣΔ και το Γ’ Ράιχ στον ίδιο παρονομαστή (όπως, αργότερα, οι μαοϊκοί έβαζαν στο ίδιο σακί την ΕΣΣΔ με τις ΗΠΑ). Ανέλυαν λοιπόν τότε και έλεγαν ορισμένοι τροτσκιστές ότι ο πόλεμος στην Ευρώπη θα έπρεπε να είναι ταξικός και ότι τα εθνικά του χαρακτηριστικά αποπροσανατολίζουν τους εργάτες και τις μάζες. Αποτέλεσμα αυτής της ανάλυσης των ίσων αποστάσεων ήταν οι περισσότερες τροτσκιστικές ομάδες να μη λάβουν μέρος στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, να είναι στην κόντρα με το ΕΑΜ, ενώ ορισμένοι τροτσκιστές συνεργάσθηκαν κιόλας με τους Ναζί – μεγάλο το όνειδος. Τεταρτοδιεθνιστής
στα νιάτα του ο κ. Λιάκος, «εκσυγχρονιστής» στη συνέχεια, κάνει εν πολλοίς την ίδια ανάλυση, υποβαθμίζοντας το έθνος σε μια «φαντασιακή» κατασκευή (μάλιστα ανύπαρκτη πριν από τον Διαφωτισμό) και καθαιρεί τον πατριωτισμό των μαζών σε λαϊκισμό (παρ’ ότι οι λαοί δεν μπορεί να είναι λαϊκιστές, λαϊκιστές μπορούν να είναι κάποιοι απ’ τους ηγέτες τους – με τους «εκσυγχρονιστές» ηγέτες να πρωτεύουν σε κάτι τέτοια). Οπως οι αμύντορες του κ. Λιάκου έχουν αποδείξει, για να κυριαρχήσουν όλες αυτές οι ανοησίες στην κοινωνία, χρειάσθηκε να εξαπολύσουν οι ίδιοι ιδεολογική τρομοκρατία με το καντάρι! Δεν υπάρχει άνθρωπος
που να έχει τολμήσει να κριτικάρει τον μέντορα της κυρίας Ρεπούση και του κ. Τσίπρα, χωρίς μια συγκεκριμένη ομάδα δημοσιογράφων και δημοσιολογούντων απ’ τα ΜΜΕ να τον λούσει με συκοφαντίες και ρετσινιές του στυλ: αντισημίτης, ρατσιστής, φασίστας, εθνικιστής, σταλινικός, ψυχάκιας, αμόρφωτος, παράφρων, αγράμματος, ομοφοβικός, λαϊκιστής, φαιοκόκκινος – αυτοί είναι μονάχα ελάχιστοι απ’ την αρμάδα των «αριστερών» χαρακτηρισμών που πέφτουν στο κεφάλι του αμαρτωλού.
Από ποιους; Οχι από ανθρώπους που γράφουν ο καθένας τη γνώμη του (κάτι το σεβαστόν, πλην των χαρακτηρισμών), αλλά από ανθρώπους που γράφουν ύστερα από προσυνεννόηση, συντονισμένα και οργανωμένα, ο ένας κατ’ ακολουθίαν του άλλου, που γδέρνουν κάθε φορά και διασύρουν όποιον στοχοποιούν. Προσφάτως, βγήκε κατά λάθος στη δημοσιότητα ένα τσατ ρουμ όπου τα παλληκάρια αυτά συναντώνται σαν σε κρυφό σχολειό, συνομιλούν και αναθέτουν το ένα στο άλλο δουλειές, ποιος θα γράψει για τι πράγμα και πότε, ποιος θα ακολουθήσει και πώς θα αλληλοϋποστηριχθούν
Τέτοια και τοιαύτα συνέβαιναν και συμβαίνουν στα ενδότερα της διατεταγμένης δημοσιογραφίας σε όλες τις δραματικές στιγμές και τα σημεία καμπής. Οταν διέλυε η Δύση τη Γιουγκοσλαβία, οι λεβέντες αυτοί θρηνούσαν για τις σφαγές στο Σεράγεβο. Τώρα βγαίνουν ο ένας μετά τον άλλον οι πράκτορες της CIA και ομολογούν ότι η κοινή γνώμη στη Δύση εσύρθη από τη μύτη με προβοκάτσιες (όπως στο Σεράγεβο), τη μία μετά την άλλη. Οι ελάχιστοι πέντε-δέκα που γράφαμε
από τότε όσα τώρα αποτελούν κοινόν τόπο ήμασταν συνωμοσιολόγοι, εθνικιστές, κομπλεξικοί κ.τ.λ. Οι δε Ελληνες που είχαν πάρει μυρωδιά τι πραγματικά γινόταν ήταν για αυτά τα παλληκάρια «έθνος ανάδελφο», αλλοπαρμένοι της Ορθοδοξίας, αμετανόητοι κομμουνιστές και, καλά το καταλάβατε, λαϊκιστές!
Ο ίδιος αυτός όμιλος υποστηρικτών Λιάκου μυξόκλαιγε για τις «παράπλευρες απώλειες» του πολέμου στο Ιράκ, υποστήριζε όμως την «εξαγωγή της δημοκρατίας» κι έβρισκε τον πόλεμο «ανθρωπιστικό».
Τώρα οι ίδιοι οι Αμερικανοί ομολογούν τα αντίθετα, αλλά οι λεβέντες αυτοί παραμένουν το ίδιο στοχοπροσηλωμένοι (με έναν αξιοθαύμαστο μιθδριδατισμό), συνεχίζοντας να υβρίζουν και να ψεύδονται.
Ομως ενίκησαν! Μπορεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η «σχολή» αυτή να εξέφραζε ένα μικρό ποσοστό του κόμματος κι ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό, έως ελάχιστο, στην ελληνική κοινωνία, αλλά με τις δύο κυβερνήσεις που έχει σχηματίσει ο κ. Τσίπρας έχουν επικρατήσει πλέον πλήρως! Τώρα είναι πιο δυνατοί παρά ποτέ. Απλωμένοι σε ορισμένες εφημερίδες, ελέγχουν πολλούς κόμβους στο διαδίκτυο, εξαφανίζοντας όσους τους έχουν πάρει μυρωδιά, γλείφοντας άλλους, τακτοποιώντας επίσης και βολεύοντας πολλούς, ώστε να διευρύνουν την επιρροή τους και την πελατεία τους. Γνωρίζουν την τεχνογνωσία! Συνέπλευσαν με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., δηλώνοντας «αριστεροί» οι περισσότεροι, δεν θα συνέπλεαν τώρα με μια κυβέρνηση που δηλώνει αριστερή η ίδια, κυβερνώντας όπως το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ.;
Θα έλεγε κανείς, τι σημασία έχουν όλα αυτά μπροστά στο Προσφυγικό, το Ασφαλιστικό, το Εργασιακό, την Ανεργία κι όλα τα υπόλοιπα δυσθεόρατα προβλήματα που μας ταλανίζουν; Θα έπεφτε έξω. Διότι
για να χειραγωγηθεί η πολιτική συμπεριφορά του καθενός μας, προϋποτίθεται η πολιτισμική του αλλοτρίωση. Το πολιτικό πρόβλημα των Ελλήνων σήμερα είναι η πολιτισμική τους κατάρρευση. Η «εκσυγχρονιστική» φάουσα βαράει στο ψαχνό, στην ψίχα και την ψυχή – χωρίς Ρίτσο, χωρίς Παπαδιαμάντη, μισάνθρωπος με την κοινότητά σου εξ αφορμής της όποιας παθολογίας της, πορεύεσαι όλο και πιο μόνος, όλο και πιο ιδιώτης, όλο και πιο ανυπεράσπιστος. Ή γίνεσαι πελάτης. Για να φθάσεις στο τέλος να λες: «Δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς». Απ’ τον
Τσάβες (που άλλωστε ήταν λαϊκιστής) ο μονόδρομος της ομογενοποιημένης σκέψης σε πάει στον Σόιμπλε. Τώρα, αν ο Σόιμπλε σου σκοτώνει τη ζωή, μη γίνεσαι μαξιμαλιστής! Πήγαινε να ζήσεις στο Περιστέρι (Τσακαλώτος), φάε γεμιστά (Φωτίου), φταίει η κυβέρνηση Σαμαρά που δεν ολοκλήρωσε τα μνημόνια (Μάρδας), αν δεν υπήρχαν τα μνημόνια θα έπρεπε να τα εφεύρουμε (ένας κάποιος Γεωργιάδης του ΣΥΡΙΖΑ), πάψε να κλαίγεσαι και στήσε μια ΜΚΟ, μη γίνεσαι ψυχάκιας (Λιάκος), νοικοκυρά (Λιάκος), κτηνοτρόφος (Λιάκος), φαιοκόκκινος (Λιάκος) κι όσα άλλα σου καταλογίζει ένας άνθρωπος που αγαπάει βαθειά τον λαό και θαυμάζεται από τον κ. Πρωθυπουργό.
Πλην όμως, για να κάνουμε και λίγο πλάκα στην ήττα μας, θα έρθει, έχει ήδη έρθει η ημέρα εκείνη που ο κ. Λιάκος με τον κ. Λεβέντη βρίσκονται στην ίδια βάρκα! Φοβάμαι, όμως, ότι η Νέμεσις αυτή δεν έχει επιπέσει πάνω στον κ. Λιάκο, αλλά στον κ. Λεβέντη…