Σάββατο 11 Ιουλίου 2015

Οι κυβερνήσεις πέφτουνε….μα το μνημόνιο μένει.


Οι  κυβερνήσεις πέφτουνε….μα το μνημόνιο μένει.

 

Του Γιώργου Αναγνώστου

Μετά τη συμμόρφωση, όπως όλα δείχνουν, του Αλέξη Τσίπρα εις τα υποδείξεις της Ευρωκρατίας, αν κοιτάξει κανείς με κλινική ψυχρότητα τις εξελίξεις και κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, μία του κίνηση μοιάζει να «μην κολλάει».

Πρόκειται για την απόφασή του να πάει σε δημοψήφισμα κατεβάζοντας την κοινή γνώμη «από την κερκίδα στο γήπεδο», μια κίνηση υψηλού ρίσκου ειδικά εφόσον ήταν διατεθειμένος, ο ίδιος τουλάχιστον, τελικώς, να υπογράψει ένα νέο τεράστιο δάνειο συνοδευόμενο από το τρίτο και φαρμακερό μνημόνιο ύψους 13 δις.

Η εξήγηση είναι απλή. Ο Τσίπρας με αυτή την «αλά Ανδρέα» macho πολιτική επιλογή κατάφερε ένα πράγμα. Την διάλυση των όποιων προσπαθειών εντός και εκτός χώρας να τον εκδιώξουν κακήν κακώς από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Όσο ο ελληνικός λαός, μουδιασμένος, προσπαθεί να χωνέψει τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Τσίπρας έχει εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία. Μάλιστα, η σημερινή δήλωσή του ότι όλοι μαζί μένουμε ή φεύγουμε, προς το εσωτερικό του κόμματός του προσπαθεί να εκβιάσει την συναίνεση και των κομματιών που αντιδρούν. Ακόμη κι αν δεν τα καταφέρει να πείσει Καμμένο και Λαφαζάνη, υπάρχει πάντα η επιλογή της υπερψήφισης της συμφωνίας από τα υπόλοιπα κόμματα της βουλής μαζί με τους «προεδρικούς» και κατόπιν η προκήρυξη εκλογών αφότου όμως έχει δεσμευθεί η χώρα.

Το σκοτεινότερο σημείο όμως των πολιτικών επιλογών του κ. Τσίπρα δεν ήταν η επιλογή για δημοψήφισμα όταν βρέθηκε στριμωγμένος στη γωνία του ρινγκ.

Ήταν λίγους μήνες νωρίτερα η απόφασή του να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να πάμε σε εκλογές και να αναλάβει ο ίδιος όχι να κλείσει την 5η αξιολόγηση αλλά να περάσει το … τρίτο μνημόνιο. Ένα ερώτημα θα εξετάζει ο ιστορικός του μέλλοντος. Γιατί ο τόσο νέος κ. Τσίπρας δεν άφησε τον Αντώνη Σαμαρά να απορροφήσει το πολιτικό κόστος της 5ης αξιολόγησης και θέλησε να πάρει την εξουσία ενώ όλα ήταν στον αέρα, ειδικά εφόσον δεν είχε ποτέ την πρόθεση να οδηγήσει τη χώρα σε ρήξη με τους δανειστές ;

Στο εργαστήριο του νεοφιλελευθερισμού που λέγεται «Ελλάς», ο πληθυσμός, μετά από 5 χρόνια ύφεσης και έχοντας χάσει το 25% του ΑΕΠ και το 55% της αγοραστικής του δύναμης είναι βέβαιο ότι θα «επαναστατούσε» απέναντι στην επιβολή ενός τρίτου πακέτου από τα κόμματα που πέρασαν τα πρώτα δύο.

Πρόκειται επί της ουσίας για την αποθέωση του πολιτικού μάρκετινγκ. Το μνημόνιο μένει και οι κυβερνήσεις πέφτουν. Αυτό συνέβη άλλωστε σε όλες τις χώρες που μπήκαν στη δίνη των «θεραπειών» σοκ και δέους του κ. Φρίντμαν.

Κάποια στιγμή στο μέλλον, με αυτές τις πολιτικές, ακόμη και μια μικρή αναδιάρθρωση χρέους για να γλυκαθεί το χάπι, είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι η χώρα θα έχει ερειπωθεί πλήρως. Τότε θα υπάρξει μια επόμενη κυβέρνηση, αν αυτή έχει εξαντλήσει το πολιτικό της κεφάλαιο, -πράγμα που γίνει ίσως συντομότερα από ότι υποδεικνύει το 61,3% «ΟΧΙ»- που θα κληθεί να εφαρμόσει το επόμενο 4ο μνημόνιο ή να αναλάβει την διαχείριση της εξόδου μιας οικονομίας που θα ομοιάζει με στυμμένη λεμονόκουπα και θα είναι κατάλληλη μόνο για τον κάλαθο των αχρήστων των Βαλκανίων. Κάποια πουλάκια όμως λένε ότι αυτό δεν θα είναι καν πια στο τραπέζι αφού μέσω του ESM το χρέος μας θα έχει γίνει «ευρωπαϊκό» και θα ρυθμίζεται μόνιμα πλέον από την Ευρωκρατία. Η χώρα δεν θα έχει καμιά δυνατότητα αυτοκυβέρνησης εκτός αν υπάρξουν κοσμοϊστορικά γεγονότα.
Ο κάθε πρωθυπουργός που διαχειρίστηκε το δίλημμα από το 2009 μέχρι σήμερα πήρε την πιο «ασφαλή» επιλογή για το κόμμα του αλλά και βραχυπρόθεσμα για την κοινωνία, μόνο που όσο ο καιρός περνάει αυτή η επιλογή γίνεται ολοένα και πιο λάθος καθώς ως γνωστόν ότι το μαθηματικό  πεπρωμένον φυγείν αδύνατον.

Και ο κ. Τσίπρας λοιπόν δεν διαφέρει σε τίποτε από τους προκατόχους του. Ασχέτως αν τις επόμενες ώρες, άλλοι παράγοντες οδηγήσουν σε υπογραφή ή μη υπογραφή. Κάποια άλλα πουλάκια, καχύποπτα, λένε μάλιστα ότι αυτός ήταν ο ρόλος του εξ αρχής.

Παρασκευή 10 Ιουλίου 2015

Πώς λειτουργεί ο ESM


Η μεγαλύτερη γροθιά στο στομάχι,για όποιον μπορεί να το αντέξει μέχρι τέλος.
Ο φασισμός της Ευρωζώνης σε όλο του το μεγαλείο.

Που πάνε να μας μπλέξουν;



 

Δευτέρα 6 Ιουλίου 2015

Να το διασκεδάσουμε και λίγο!!


Σενάρια που ακούγονται:
Ο Σαμαράς παραιτείται.
Την αρχηγία της ΝΔ αναλαμβάνει ο Άδωνις.
Γίνονται εκλογές και η ΝΔ πιάνει 1,5%. Μένει εκτός Βουλής.

Τότε όλοι μαζί ανοίγουν ξανά την πιτσαρία του Σαμαρά.
Σαββατοκύριακα live Σάκης Ρουβάς
Στις τρεις πίτσες ένα βιβλίο δώρο....

Αποφασίζουν 24% ΦΠΑ σε όλα τα είδη γιατί μόνο έτσι θα είναι ανταγωνιστικοί και θα πιάσουν τρελλούς ρυθμούς ανάπτυξης!!!