Σάββατο 9 Μαΐου 2015

Οι μυστικές συμφωνίες εμπορίου ή πως να ελέγχεις τον πλανήτη


Οι μυστικές συμφωνίες εμπορίου ή πως να ελέγχεις τον πλανήτη

Αυτές τις μέρες κάτι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και περνάει απαρατήρητο. Κάποια μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία θα αφιερώσουν ένα υπόστηλο και κάποιοι ακτιβιστές –που στη συνείδηση των περισσότερων έχουν περάσει ως γραφικοί- θα γράψουν άρθρα που ελάχιστοι θα διαβάσουν. Τι συμβαίνει λοιπόν και ποιος αποφασίζει το μέλλον μας χωρίς να ξέρουμε εμείς τίποτα γι αυτό;

Της Φραγκίσκας Μεγαλούδη

Στις 22 Απριλίου, η οικονομική επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ πέρασε νομοθεσία η οποία όχι μόνο εντατικοποιεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου γνωστή ως Trans Pasific Partnership (ΤΡΡ) ή Δια-Ειρηνική Εμπορική Συμφωνία αλλά αφαιρεί από τη Γερουσία κάθε δικαίωμα να ασκηθεί βέτο σε κάποιο από τα άρθρα αυτά. Με άλλα λόγια την αποκλειστική ευθύνη για τη συμφωνία θα έχει ένα πάνελ από νομικούς αντιπροσώπους των άμεσα εμπλεκόμενων πολυεθνικών.
Τι είναι η Δια-Ειρηνική Συμφωνία, για την οποία οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει ελάχιστα; Πρόκειται για μια μυστική διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με το Μεξικό, τη Σιγκαπούρη, τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Αυστραλία, το Μπρουνέι, τη Χιλή, τη Μαλαισία, το Νέα Ζηλανδία, το Περού, και το Βιετνάμ, που θα επηρεάζει το 40% της παγκόσμιας αγοράς. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το 2009 και γίνονται σε απόλυτη μυστικότητα ενώ ελάχιστα έχουν διαρρεύσει κατά καιρούς στον τύπο από ακτιβιστές. Η ΤΡΡ που ξεκίνησε ως αντίβαρο στην ολοένα και μεγαλύτερη επιρροή της Κίνας στην παγκόσμια αγορά, έχει ως σκοπό να προωθήσει προϊόντα και υπηρεσίες εταιρειών που έχουν έδρα τις ΗΠΑ στις αγορές της ΝΑ Ασίας.. Κανείς δεν ξέρει τι περιλαμβάνουν αυτές οι συμφωνίες καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών που τις έχουν υπογράψει δεν επιτρέπεται να εξηγήσουν στο λαό ή ακόμα και στα ίδια τα μέλη των κυβερνήσεων τους τι ψηφίζουν και τι συνέπειες θα έχει αυτό για το μέλλον.
Από όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι σήμερα καθίσταται σαφές ότι οι συμφωνίες αυτές δεν αφορούν αποκλειστικά το εμπόριο. Στην ουσία η ΤΡΡ δίνει την εξουσία στις εταιρείες έναντι των κρατών. Αν μια κυβέρνηση πάρει μέτρα τα οποία θίγουν τα συμφέροντα μιας πολυεθνικής που δραστηροποιείται στη χώρα-όπως πχ να αυξήσει το κατώτατο μισθό των εργατών- τότε η εταιρεία έχει δικαίωμα να σύρει το κράτος στα διεθνή δικαστήρια και να πετύχει την αναίρεση της απόφασης ή ακόμα και να ζητήσει αποζημιώσεις. Το ίδιο θα ισχύει αν μια εταιρεία προκαλέσει κάποια περιβαλλοντική καταστροφή, οι κυβερνήσεις δεν θα έχουν το δικαίωμα να παύσουν την λειτουργία της πολυεθνικής ή να επιβάλλουν νόμους που θα προστατεύουν την υγεία των πολιτών τους. Στην ουσία αυτό που οι ΗΠΑ προσπαθούν να πετύχουν είναι να επιβάλλουν στον πλανήτη τις δικές τους πολιτικές περί παραγωγής, εξαγωγής και εισαγωγής προϊόντων που θα έχουν ισχύ έναντι των εθνικών νόμων της κάθε χώρας. Μεγάλες πολυεθνικές λοιπόν θα μπορούν να σύρουν στα δικαστήρια οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη στην οποία θα δραστηριοποιούνται και η οποία ψηφίζει εθνικούς νόμους αντίθετους με τα συμφέροντα τους
Αν και αυτή η προοπτική φαντάζει η πιο τρομακτική όλων, δεν σταματούν εκεί τα «ωφέλη» της συμφωνίας. Επιβάλλουν έλεγχο και λογοκρισία στο διαδίκτυο μέσω ενός διεθνούς νομικού πλαισίου για την «προστασία των πνευματικών διακιωμάτων» και καταδικάζουν εκατομμύρια ασθενείς στις αναπτυσσόμενες χώρες σε θάνατο με την «αποκλειστικότητα των δεδομένων» στην παρασκευή φαρμάκων, που στην ουσία σημαίνει ότι οι φτωχές χώρες δεν θα μπορούν πλέον να παράγουν φθηνά γενόσημα φάρμακα για να καταπολεμήσουν ασθένειες όπως το AIDS και τη φυματίωση.

Και αν αναρωτιέστε τι μας νιάζουν όλα αυτά στην Ευρώπη και κυρίως στην Ελλάδα, ας μάθουμε ότι προβλέπεται η ένταξη συνολικά 28 χωρών στις συμφωνίες αυτές, ανάμεσα τους και τα Ευρωπαϊκά κράτη. Έτσι οι πολυεθνικές εξασφαλίζουν τα συμφέροντα τους εις βάρος της υγείας, και των δικαιωμάτων όλων μας. Και για να το πούμε ακόμα πιο απλά. Αν αύριο η θυγατρική της Καναδικής ElDorado, Ελληνικός Χρυσός, προκαλέσει μια ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική καταστροφή στη Χαλκιδική, το ελληνικό δημόσιο δεν μπορεί να μηνύσει την εταιρία ή να ζητήσει αποζημιώσεις. Αντιθέτως η εταιρία, μπορεί να μηνύσει την Ελλάδα αν κρίνει ότι το ελληνικό κράτος έθιξε τα συμφέροντα της. Παρομοίως, αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει αύξηση του κατωτάτου μισθού, δεν μπορεί να υποχρεώσει καμία πολυεθνική που δραστηριοποιείται στη χώρα μέσω θυγατρικών να δώσει την αύξηση αυτή. Μπορεί όμως να βρεθεί το ελληνικό δημόσιο κατηγορούμενο αν η εταιρεία κρίνει ότι η αύξηση αυτή επηρεάζει την παραγωγή της.

Καθώς είμαστε χαμένοι μέσα σε μικρές καθημερινές και ελεγχόμενες ειδήσεις καθώς ακούμε για διαπραγματεύσεις και δάνεια, ας μην ξεχνάμε ότι το ουσιαστικό παιχνίδι παίζεται (και κερδίζεται) πίσω από κλειστές πόρτες στα πολυτελή γραφεία των κέντρων εξουσίας. Και όμως κανείς ποτέ δεν θα μας πει γι αυτό.


Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

(Βγάλτε τα μαύρα ρούχα και τις κουκούλες για να σκεφτείτε…




Του Παναγιώτη Παπαδόπουλου (Κάιν)

Ούτε στα Εξάρχεια, ούτε στον Βαρουφάκη, ούτε στον Ορφανό, ούτε σε κανένα, ποτέ και πουθενά! Τσακίστε τον φασισμό στου μυαλού την σκοτεινή την γειτονιά…
(Βγάλτε τα μαύρα ρούχα και τις κουκούλες για να σκεφτείτε, προτού είναι οριστικά αργά για εσάς και εμάς μαζί…)
Η εκδίωξη του Γιάννη Βαρουφάκη και της συντροφιάς του από τον λούμπεν πολιτικό χουλιγκανισμό που με εξουσιοφασιστικές πρακτικές στα Εξάρχεια και στις συγκεντρώσεις εφαρμόζουν την «πολιτική» του τραμπουκισμού σε όποιον δεν είναι με το «τοπικό Κρατίδιο» της φοβέρας και της σκλαβιάς, είναι μια στενάχωρη υπόθεση που μόνο οι πολιτικοί χώροι μπορούν να λύσουν με τα «όπλα» της αυτοοργάνωσης, της περιφρούρησης και του διαχωρισμού. Ο λούμπεν πολιτικός χουλιγκανισμός που έχει «ιερό και όσιο» την βία και τη «δημοκρατία» της εκδίκησης είναι η άλλη σκοτεινή πλευρά που συμπληρώνει τον φασισμό και όσο «γυρνάμε την πλάτη» τόσο πιο συχνά θα τον βρίσκουμε μπροστά μας!
Δεν γίνεται να δείχνουμε ενδιαφέρον επιλεκτικά μόνο για ρατσιστικές και ναζιστικές δράσεις χωρίς να αναφερόμαστε στον «κόκκινο» ψευτοαντίφα Φασισμό, αν θέλουμε πράγματι οι κοινωνίες να μην βρεθούν από την οικονομική κρίση και εξαθλίωση σήμερα, στον πόλεμο «όλοι εναντίον όλων» αύριο! Ο Φασισμός θα μπει από όλες τις πόρτες «δικαιολογημένος» και «νομιμοποιημένος» και κανείς τότε δεν θα μπορέσει να τον σταματήσει ως «ανεπιθύμητο»!
Ο πανέξυπνος και αθάνατος Φασισμός (για αυτό Φασισμέ ποτέ δεν εγκαταλείπεις τα εγκόσμια, γιατί δεν σε καταλαβαίνουν καθώς αργά γλυστράς ξεγελώντας τον εγκέφαλο και τον διαλύεις κάνοντάς τον Ανεγκέφαλο…), νίκησε άλλη μια φορά στα σημεία.
Την έχω «εισπράξει» αυτή την βία από όλης της εξουσίας τους «εκλεκτούς αντιπροσώπους»! Από φασίστες, «αντιφασίστες» και «αντιεξουσιαστές», από βασανιστές αστυνομικούς σε κλούβες, περιπολικά και αστυνομικά τμήματα. Την έχουν «εισπράξει» σωματικά κι άλλοι όπως ο φαντάρος στις 8/2/2014 στο Μοναστηράκι που έμεινε 5 μέρες βαριά χτυπημένος στο 401, κάποιοι περαστικοί Κύπριοι φαντάροι επίσης στις 30/11/2013 στην ίδια περιοχή επειδή το ψευτοαντίφα φασισταριό τούς καταδίκασε για ασφαλίτες και ακροδεξιούς με αφορμή την συνολική «εμφάνιση» και «αμφίεση». Το χω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω ακούραστα με συνέπεια.

Τα μέλη της «αγέλης των λύκων» (κι ο ναζισμός ακριβώς την ίδια «ομάδα καθαρού επαναστατικού αίματος και υπεροχής» έχει και προωθεί, εκεί είναι ο φυσικός χώρος του Μπαχαλισμού και του Μηδενισμού κι όχι στον Αναρχισμό) ακολουθούν πάντα την ίδια θρασύδειλη τακτική, την αριθμητική υπεροχή εκ τού ασφαλούς, μέσα και έξω από το «γκέττο» και το «άβατο» που τους παρέχει προστασία και «εξασφαλισμένη καριέρα και επιτυχία»!
Ακόμα και φασίστας να είναι κάποιος ή ασφαλίτης, η μέθοδος της βίας και του λυντσαρίσματος είναι από μόνη της πράξη φασιστική και δεν ανήκει στην δική μας συμπεριφορά και πολιτική πράξη! Και ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ είναι όποιος παραβιάζει αυτόν τον κανόνα, σε όποιο «στρατόπεδο» ή «τάξη» κι αν είναι αλλοτριωμένος και προσκυνημένος!
Το ψευτοαντιεξουσιαστικό και ψευτοαντιφασιστικό φασισταριό που με έπαρση, αλαζονεία και μηδενισμό αλλοιώνει και προβοκάρει τα τελευταία χρόνια τους κοινωνικούς αγώνες (και ταυτόχρονα τις αναρχικές ιδέες και εκδηλώσεις) δεν αφήνει τίποτα «ζωντανό» και «άθικτο» εκτός από τους μιλιταριστές του δικού τους τάγματος εφόδου. Γιατί ο στρατός της «αντιεξουσιαστικής τζιχάντ» που δεν αναγνωρίζει και δεν σέβεται άλλες απόψεις εκτός από τις δικές της (τις ανοησίες τού παραλογισμού και του αντικοινωνικού μικρόκοσμου δηλαδή) είναι αυτός που στις 20/4/2015 στον Κορυδαλλό (εν μέσω αντιφασιστικής συγκέντρωσης για την δίκη της Χρυσής Αυγής) έδιωξε με προπηλακισμούς, βρισιές και βία τον βουλευτή Νίκο Ορφανό από το «Ποτάμι» γιατί η παρουσία του «παραβίαζε» το …καταστατικό «καθαρότητας» και «μαχητικότητας» της ψευτοαντίφα. Είναι ο ίδιος μηδενοφασισμός που επιδόθηκε άλλη μια φορά στο «επαναστατικό άθλημα» του κυνηγητού και ξυλοδαρμού εργαζομένων των ΜΜΕ στις 18/4/2015 στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κατά την διάρκεια της προσαγωγής των συλληφθέντων από την αστυνομική επέμβαση στην πρόσφατη κατάληψη της Πρυτανείας. Στους δημοσιογράφους Σοφία Παπαιωάννου, Πάσχο Μανδραβέλλη, Κώστα Μπογδάνο, στον σκιτσογράφο Soloup, στην Σώτη Τριανταφύλλου, σε φοιτητικές εκδηλώσεις, στον Γιάννη Πανούση (όταν ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο), οι επιδρομές στα πρότυπα της μαφίας, του παρακρατισμού και της «ιδεολογίας» του τυφλού αφηνιασμένου όχλου έχει γράψει «λαμπρές σελίδες» και «ηρωισμούς» στα πρωτοσέλιδα τού θεάματος

Αλλά και στο «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά δικαιώματα» στις 16/12/2012, στον εμπρησμό του Εναλλακτικού βιβλιοπωλείου του συντρόφου Γ. Καραμπελιά στην οδό Θεμιστοκλέους και του περιοδικού «Ρεσάλτο» στην οδό Σολωμού στα Εξάρχεια, το ψευτοαναρχικό κατάμαυρο φασισταριό απονέμει παντού «δικαιοσύνη». Αλλά και στο σπάσιμο τού καφέ – βιβλιοπωλείου «Φλοράλ» στις 20/2/2013 στην πλατεία Εξαρχείων, στον εμπρησμό βιβλιοπωλείων και πολιτικών γραφείων, στον εμπρησμό της εφημερίδας «Athens Voice» στις 6/11/2014, στον ξυλοδαρμό συντρόφων στις 29/3/2015 επειδή διαφώνησαν με την επίθεση σε περιπολικό στα Εξάρχεια, στην επίθεση στο στέκι της Αναρχικής Συλλογικότητας ΕΠΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩ στην Πάτρα το βράδυ της Κυριακής 26/4/2015 επειδή οι σύντροφοι αναρχικοί διαχωρίστηκαν από την βιαιομανία τους που διαλύει πολιτικές συγκεντρώσεις. Το αντιεξουσιαστικό φασισταριό δεν κάνει «εκπτώσεις» και «χάρη» σε κανέναν γιατί…. «εδώ μόνο εμείς», «νόμος είναι το δίκιο το δικό μας» και «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας»!

Σε αυτόν τον κόσμο δεν ήρθαμε για να «εκτονωθούμε» και να κάνουμε την «πλάκα μας», αλλά για να συμβάλλουμε (ο καθένας από την αλήθεια του κι από όσο κι ότι μπορεί…) στην αλλαγή του και στην εκτροπή από την μακάβρια κανονικότητα και δουλεία που επιδιώκει να μας κάνει να συνηθίσουμε ο καπιταλισμός και η τερατογεννησή του ο φασισμός.
Διαφωνούμε και είμαστε αντίθετοι κι απέναντι με πολλούς και πολλά. Κι αυτοί μαζί μας. Αλλά αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς δεν είναι αντιγραφές από τον Φασισμό που κλωτσά στον αποκλεισμό, στην εξορία και στον αφανισμό ότι γι’ αυτόν είναι «ανάπηρο» και «άπλυτο», ότι δεν έχει το full face της κτηνωδίας του! Όποιος λοιπόν συμπεριφέρεται σαν συμμορία με σεξισμούς, βρισιές, προπηλακισμούς, βία και απειλές, όποιας λογής ή κοπής φασιστότσουρμο κι αν είναι, «περαστικά του» και να πάει στα τσακίδια, δεν αξίζει εδώ να μοιράζεται το ψωμί και το νερό μας! Δεν είναι Αναρχισμός η «ετυμηγορία της λαϊκής αγανάκτησης» στην οδό Βαλτετσίου, δεν είναι «άνεμος ελευθερίας» παρά μόνο Φασισμός και ποινή Φυλακής τύπου Γ!
Στο ατέλειωτο σύμπαν που ανοίγει διαρκώς στο άκουσμα της πολιτικής θέσης και σκέψης για την διαχείριση της ζωής μας, δεν έχουμε όλοι τις ίδιες επιλογές, τις ίδιες πολιτικές ή ιδεολογικές αναφορές, αφετηρίες και πορείες. Προφανώς καμία πρόταση (ακόμα κι η αναρχική) από μόνη της δεν φτάνει, τίποτα δεν είναι αλάνθαστο, αυτόφωτο και μοναδικό! Τίποτα δεν είναι «ιδανική αυθεντία» και «βεβαιότητα» όσο αγνός κι ανιδιοτελής είναι ο αγώνας κι η πρόθεση για το «ταξίδι στα αστέρια ή στον παράδεισο» της κοινωνικής-συλλογικής μας αξιοπρέπειας και αρμονίας. Όλες οι προσπάθειες, οι συνεργασίες και οι ουτοπίες μαζί θα «απαιτηθεί» εκ των πραγμάτων να ενωθούν στο τέλος για να αποδεσμευθούν οι ανθρώπινες σχέσεις από τις εξαρτήσεις εξουσίας και εκμετάλλευσης που διαιωνίζουν τον Φασισμό!
Δεν βρίσκω άλλη διέξοδο παρά μόνο μέσα από τον κοινό διάλογο (με τις απαραίτητες ωφέλιμες και ενδογενείς συγκρούσεις που τον διευρύνουν) και εκπαίδευση στο πολύμορφο σχολειό της διαφορετικότητας, ώστε να μπορέσει κάποια στιγμή (μετά από γενιές και χρόνια) να προκύψει η ανασύνθεση και η κατάκτηση της απάτητης κορυφής στο βουνό της Ανθρωπιάς. Για να προκύψει η κοινωνία της συν-ευθύνης που «δεν θα πετάξει στον δρόμο το τσιγάρο για να πιαστεί η μέση τού οδοκαθαριστή» πού γράφει τονίζοντας το «φταίμε κι εμείς», ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος!

Αυτοί που πριν λίγες μέρες βανδάλισαν μέσα και έξω από τη Νομική με πρόσχημα την αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας πολιτικούς κρατούμενους ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ συντροφοί μας, δεν ενδιαφέρονται για τις κοινωνικές αλλαγές. Κάτω από κουκούλες και μαύρα ρούχα δεν βρίσκεται η αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης για τα προβλήματα τού ανθρώπινου είδους, δεν βρίσκεται ένας καλύτερος κόσμος, δεν βρίσκεται το αναρχικό ήθος κι η ευγένεια των συντρόφων Νίκου Μπαλή, Γιάννη Πασχαλίδη, Χρήστου Κωσταντινίδη, Βασίλη Καραπλή, Μιχάλη Πρωτοψάλτη, Σύλβιας Παπαδοπούλου και άλλων που «φύγανε» νωρίς, αλλά κι άλλοι φασίστες κουφάλες μέσα στους τόσους άλλους που το «όραμά» τους είναι κρεμάλες και εμφύλιος (πάνω στο αίμα όλων των άλλων εκτός από το δικό τους)!
Έχω γράψει πολλές φορές, πως Τρομοκράτης δεν είναι μόνο η Εξουσία, αλλά κι όποιος «από τα κάτω» την συνοδεύει στην γιορτή του μίσους και του θανάτου, όποιος αδιαφορεί για την αξία της ανθρώπινης υπόστασης. Πώς οι κουκουλονόμοι, οι τρομονόμοι και η συκοφάντηση του αναρχικού ρεύματος στην Ελλάδα δεν «έπεσαν ξαφνικά από τον ουρανό εν αιθρία»! Ναι μεν συντάχθηκαν από εξουσίες-ξυράφια, αλλά με την συναυτουργία της χρήσιμης ηλιθιότητας της ψευτοαντίφα και της «νέας αναρχίας» που καταστρέφει ότι «δεν της γουστάρει»!
Και για να σταματήσει να χρεώνεται (άδικα) ο αναρχικός χώρος την καταστολή και την ανομία από τις πολιτικές συμμορίες και τους μηδενιστές «σερίφηδες» που υποδύονται τους αναρχικούς, δεν υπάρχει άλλη επιλογή και λύση από ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ που θα κλείσει τον κύκλο της Ανοχής και Σιωπής, γιατί ο Φασισμός δεν αργεί να περάσει από «φαινόμενο» της εποχής, στην πλήρη κυριαρχία!
Κανένας δεν είναι ικανός να καθορίζει και να αποφασίζει ποιός θα μείνει και ποιός θα φύγει από εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία ή πλατείες, κανένας δεν είναι «ιδιοκτήτης» ή «τσιφλικάς» της γης και του δημόσιου χώρου που ανήκει σε όλους μας. Και στον Ορφανό και στον Βαρουφάκη και στους αναρχικούς και σε όλους χωρίς εξαιρέσεις! Δεν θα γίνουμε εμείς «καθεστώς εξαίρεσης και απαγόρευσης», ποιοί είμαστε εμείς που θα επιβάλλουμε στους άλλους (θεσμικούς ή εξωθεσμικούς, ανώνυμους ή επώνυμους, «περσόνες» ή «αντισυμβατικούς») πού θα διασκεδάσουν, πού θα εκφρασθούν, πού θα διαδηλώσουν; Ο Κόσμος μας χωρά όλους τούς Κόσμους ακόμα και εκείνους που στον δικό τους (ίσως) ποτέ δεν θα είμαστε επιθυμητοί ή καλοδεχούμενοι! Κι αυτή είναι η νίκη μας στην Εξουσία τού Φασισμού!
Η απάντηση στον φασισμό δεν μπορεί να είναι η μπατσαρία της σκέψης, οι κομάντο περιπολίες (σαν αυτές πού κάνουν οι εθνικιστές «πατριδοφύλακες» στον Άγιο Παντελεήμονα και στο κέντρο της Αθήνας) και οι εξώσεις-επιθέσεις για όποιον δεν ανήκει στη «φυλή μας»! Η απάντηση στον φασισμό δεν είναι η ανακύκλωση του ίδιου του φασισμού!
«Κυνηγοί κεφαλών» και «πορτιέρηδες-μπράβοι» του ψευτοαναρχισμού δεν έχει καμία διαφορά ο φασισμός σας στον Κορυδαλλό και στην οδό Βαλτετσίου, με τους φασίστες και θρησκόληπτους που πολιόρκησαν στις 11/10/2012 το θέατρο «Χυτήριο» και ματαίωσαν την παράσταση Corpus Christi για του «Χριστού την πίστη την αγία», δεν έχει καμία διαφορά το δικό σας «καθαρτήριο» με εκείνο της ένστολης αλητείας και τού ναζισμού μέρους της ΕΛ.ΑΣ. που όταν τους δοθεί η ευκαιρία (όπως τους την δώσατε με την επίθεση στο περιπολικό στα Εξάρχεια και στις «φάσεις» σας μέσα και έξω από το Πολυτεχνείο) έχουν «ψωμοτύρι» τις εισβολές, τις προσαγωγές και τους τραμπουκισμούς σε καταστήματα και χώρους πολιτικών ομάδων σε μια συνοικία που την ιστορία της και την αγνοείτε και την έχετε τσακίσει με τον φασισμό σας!
Οι κοινωνικοί αγώνες δεν γίνονται για να προστεθεί κοντά στον φασισμό των Κέλτικων και Πύρινων σταυρών ο δικός σας «αντιφασιστικός» ολοκληρωτισμός, ως νέος φασισμός με άλλα «χρώματα, σύμβολα και σημαίες», οι κοινωνικοί αγώνες δεν συμπορεύονται με τα άτυπα «υπουργεία» σας (πολύ πιο σκληρά κι αυταρχικά από εκείνα της εξουσίας που δήθεν «πολεμάτε»… νομίζετε…), τις κλίκες, τις εμμονές, τις ιδεοληψίες και τα «συνοπτικά λαϊκά δικαστήρια του δρόμου» που αναπαράγουν με την «ιερή βίβλο» της οργής την βαρβαρότητα, τον ατομικισμό και την πολιτιστική και πολιτική ισοπέδωση που προκάλεσαν οι κάθε λογής φασισμοί και χρηματοαξίες της ψευτοδημοκρατίας και των εξουσιαστικών συστημάτων.
Γιατί, την ζωή μας πάνω απ΄ όλα έχει πάντα σημαδέψει πως για να μην περάσει ο Φασισμός έχουμε ως θεμέλιο να υπερασπίζουμε το δικαίωμα του καθενός να λέει την γνώμη του χωρίς να βλάψει τον άλλο, να ξεπερνάμε την εξουσία και να σέρνουμε μπροστά τον τροχό για ζωή με τον πολιτικό λόγο και την πειθώ των προτάσεων, να στέκεται όρθιος ο διπλανός μας χωρίς φόβο ανάμεσα σε χιλιάδες διαφορετικούς ανθρώπους και απόψεις χωρίς να κινδυνεύει από τον φονταμελισμό και τον σεκταρισμό που καταστρέφει μαζί με όλα τα άλλα όλες τις δημοκρατικές αξίες και ιδέες των κοινωνικών κινημάτων!
Η διάβαση από το «Εγώ της Εξουσίας» για να φθάσουμε στο «Εμείς της Αυτοδιεύθυνσης και της Συμμετοχής» θα μπορέσει να πραγματωθεί μόνο όταν σκοτώσουμε τον φασίστα και δήμιο πού έχουμε μέσα μας! Μετά… θα μπορέσουμε πιο εύκολα να μιλήσουμε με τους «άλλους» για Κομμουνισμό και Αναρχία που το ένα χωρίς το άλλο δεν μπορούν να ζήσουν χώρια και αυτά πάλι δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς Κοινωνία! Ας κοινωνήσουμε παντού τις σταγόνες τού ήθους τού Αγώνα χωρίς διακρίσεις, προτού ο Φασισμός …μάς προλάβει, «ντύνοντας» τον Κόσμο στις ατέλειωτες κρύες Νύχτες των Κρυστάλλων και των Ολοκαυτωμάτων!
Η αναρχία (και όχι αφηρημένα η «αντιεξουσία»…) δεν εκδικείται αλλά κάνει παντού μόνο φίλους και εραστές.

Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Το Δ.Σ   της ΕΛΜΕ Καρδίτσας συζήτησε διάφορα  θέματα που προκύπτουν από τα υπό ψήφιση νομοσχέδια. Τα θέματα που περιλαμβάνονται σ΄ αυτά αφορούν την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την αξιολόγηση, το πειθαρχικό δίκαιο, την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, την επιστράτευση των εργαζομένων. Αυτά υπήρξαν βασικά αγωνιστικά ζητήματα του κλάδου,  που κυριάρχησαν την προηγούμενη περίοδο στην πάλη ενάντια στη μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

   Τα υπό ψήφιση νομοσχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι θέσεις του Υπουργείου, δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας που σχετίζονται με την χρηματοδότησή της, την  προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στην εκπαίδευση και τον ρόλο των εκπαιδευτικών. Συνεχίζονται οι πολιτικές λιτότητας  στην παιδεία και την υγεία. Υπάρχει βιασύνη αλλά και προχειρότητα σε κάποια θέματα, καθώς και η λειψή διαβούλευση που γίνεται. Επιπλέον παρουσιάζουν πολλά κενά που εγείρουν ερωτήματα, στην αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων όπως:

 

·         Δεν αναγνωρίζεται πλήρως το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας των εκπ/κών σε διαθεσιμότητα ως χρόνος υπηρεσίας και δεν ικανοποιείται το αίτημα της αναδρομικής από 22-3-2014 χορήγησης του 75% του μισθού στους εκπαιδευτικούς στους οποίους έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους.

 

·          Δεν καταργείται όλο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των σχολείων. Επίσης δεν προβλέπεται η ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, αντίθετα συνδέεται με την αξιολόγηση.

                                                               

·         Δεν αντιμετωπίζεται το θέμα της κάλυψης των πολλών κενών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς. Επίσης δεν συζητείται το θέμα του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, που οδηγεί σε υπερφόρτωση των τμημάτων και σε υποβάθμιση των συνθηκών διδασκαλίας.

 

·         Παραμένει η προηγούμενη  απαράδεκτη ρύθμιση  (Λοβέρδου) να δίνονται προνομιακά θέσεις σχολικών συμβούλων σε πρώην περιφερειακούς διευθυντές

Το  γενικό πλαίσιο επίσης , όπως η ταλάντευση στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, η πράξη Νομοθετικού περιεχομένου για τα αποθεματικά Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Οργανισμών, παραπέμπουν  σε πρακτικές μνημονιακών  πολιτικών, ενώ οι διαρροές για πιθανό δημοψήφισμα οδηγούν σε σκέψεις για αποδοχή και δημιουργία συνυπευθυνότητας του λαού σε πολιτικές λιτότητας.

Καλούμε  το Υπουργείο Παιδείας  να προχωρήσει με υπευθυνότητα σε διάλογο με την Ομοσπονδία μας , καθώς και με όλους τους φορείς και πρόσωπα (γονείς, μαθητές)  που εμπλέκονται στην εκπαίδευση, σε ένα εθνικό σχεδιασμό για μια δημόσια παιδεία για όλους και ιδιαίτερα των παιδιών των φτωχών και αδύναμων στρωμάτων.

 Δηλώνουμε ότι κάθε προσπάθεια να διατηρηθούν  οι πολιτικές μνημονίων ή να ικανοποιηθούν οι αποικιακού τύπου επιθυμίες των «θεσμών», που καταπατούν τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και του λαού, θα μας βρει απέναντι.

 

ΔΣ ΕΛΜΕ Καρδίτσας

 

Συνάντηση ΔΣ ΟΛΜΕ – Αν. Υπουργού Παιδείας


 Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255 Αθήνα, 29/04/2015

FAX: 210 33 11 338

www.olme.gr

e-mail:olme@otenet.gr

Δελτίο Τύπου – Ενημερωτικό

Συνάντηση ΔΣ ΟΛΜΕ – Αν. Υπουργού Παιδείας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 29-4-2015, μετά από αίτημα της ΟΛΜΕ, συνάντηση του ΔΣ με τον Αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας κ. Κουράκη. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ έθεσε το σύνολο των αιτημάτων που περιέχονται στο από 10-2-2015 υπόμνημα της Ομοσπονδίας (http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=8983) και ζήτησε να ενημερωθεί για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Αν. Υπουργό, σε νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί την ερχόμενη βδομάδα στη Βουλή θα συμπεριληφθούν οι τροπολογίες:

Α. για την επαναλειτουργία στα ΕΠΑΛ των ειδικοτήτων της ΤΕΕ που καταργήθηκαν,

Β. για τα πρότυπα – πειραματικά σχολεία,

Γ. για την επιλογή στελεχών διοίκησης και

Δ. εξεταστικό Γ’ Λυκείου και την τράπεζα θεμάτων.

Το ΔΣ έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

1. ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΕΣ: Για την επαναφορά των εκπαιδευτικών της ΤΕΕ, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και την επαναφορά των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, ζητήσαμε να επισπευσθούν οι προθεσμίες έτσι ώστε μετά την ψήφιση των σχετικών νομοσχεδίων να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση η επαναλειτουργία των τομέων και η επιστροφή των εκπαιδευτικών στις αρχικές τους θέσεις. Τονίσαμε την αναγκαιότητα να μην υπάρχει η δυνατότητα να διατίθενται οι εκπαιδευτικοί, που δεν συμπληρώνουν ωράριο, εκτός νομού. Αυτά τα ζητήματα έγιναν αποδεκτά.

 

Επιμείναμε στα αιτήματά μας για πλήρη αναγνώριση του χρόνου διαθεσιμότητας ως χρόνου υπηρεσίας καθώς και την αναδρομική από 22-3-2014 χορήγηση του 75% του μισθού στους εκπαιδευτικούς στους οποίους έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους. Σε αυτά ο Αν. Υπουργός δεν έδωσε απάντηση.

2. ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ: Για τον ν.4186/13 τονίσαμε την αναγκαιότητα της κατάργησής του και της θεσμοθέτησης συνολικών αλλαγών του εκπαιδευτικού συστήματος μετά από ουσιαστικό διάλογο. Μαζί με την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της αλλαγής του εξεταστικού στη Α΄ και τη Β΄ Λυκείου, που υλοποιούνται με το σχετικό άρθρο στο νομοσχέδιο του Υφυπουργού Αθλητισμού, ζητήσαμε να υπάρξουν τροποποιήσεις για το εξεταστικό της Γ΄ Λυκείου, όπως αυτό καταγράφεται στο σχετικό νομοσχέδιο.

 

Συγκεκριμένα, στη λογική να διευρυνθούν οι επιλογές των μαθητών προτείναμε: -Στις παιδαγωγικές σχολές να έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι από όλες τις Ομάδες Προσανατολισμού. -Η πρόσβαση στο 5ο Επ. Πεδίο να είναι εφικτή και από την πρώτη Ομάδα Προσανατολισμού. Αυτά δεν έγιναν αποδεκτά.

-Ζητήσαμε την κατάργηση των ΣΕΚ από τη νέα σχολική χρονιά. Αυτό έγινε αποδεκτό.

3. ΣΤΕΛΕΧΗ: Σχετικά με την προωθούμενη διάταξη για την επιλογή των στελεχών τονίσαμε τη διαφωνία μας και επισημάναμε ότι για το ΔΣ της ΟΛΜΕ αυτό δεν είναι μείζον ζήτημα. Επιμένουμε στην κατάργηση του «Καθηκοντολογίου» και την αναβάθμιση του ρόλου του Συλλόγου Διδασκόντων ως προς τις αρμοδιότητές του.

 

 

4. ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζήτησε να δοθούν στην Ομοσπονδία όλες οι προωθούμενες διατάξεις με νέο νομοσχέδιο, ώστε να έχουμε μια συνολική εκτίμηση για το τι προτίθεται το Υπουργείο να καταργήσει από το υπάρχον πλαίσιο. Σε αυτό υπήρξε η δέσμευση ότι θα μας αποσταλούν άμεσα. Δεν θα εμπεριέχεται σε αυτές η κατάργηση του ν.4024/11 με τις διατάξεις του οποίου συνδέεται η αξιολόγηση με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Τονίσαμε ότι η ΟΛΜΕ απαιτεί τη συνολική κατάργηση όλου του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των σχολείων.

5. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Για όλα τα οικονομικά θέματα: ξεπάγωμα μισθολογίου, αυξήσεις μισθών, αναπλήρωση απωλειών, 13ος -14ος μισθός, επαναφορά ωραρίου, αριθμός μαθητών ανά τμήμα, η τοποθέτηση του Αν. Υπουργού ήταν πως σε ότι έχει σχέση με οικονομικό κόστος η απάντηση είναι αρνητική.

6. ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ – ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ: Τονίσαμε για μια ακόμα φορά την αναγκαιότητα να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς. Για φέτος επιμείναμε στην πρόταση της Ομοσπονδίας να προταχθούν οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ του 2008 καθώς και οι εκπαιδευτικοί που έχουν απομείνει στους πίνακες της 24μηνης και 30μηνης προϋπηρεσίας και οι υπόλοιποι διορισμοί να γίνουν με βάση τη συνολική προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Ο Αν. Υπουργός επανέλαβε ότι θα διοριστούν 3.000 – 4.000 εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες . Για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι διορισμοί μας ενημέρωσε ότι θα συσταθεί επιτροπή με τη συμμετοχή των δύο Ομοσπονδιών ΟΛΜΕ – ΔΟΕ η οποία θα υποβάλει σχετική πρόταση.

7. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟ: Θέσαμε το ζήτημα της δυνατότητας συνταξιοδότησης των εκπαιδευτικών και σε άλλες περιόδους, σύμφωνα με την κοινή πρόταση ΟΛΜΕ – ΔΟΕ. (http://olme-attik.att.sch.gr/new/?p=9087).Σε αυτό ο Αν. Υπουργός επιφυλάχτηκε να απαντήσει.

8. ΑΜΟΙΒΕΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ: Ζητήσαμε την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων των συναδέλφων από τις περσινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σε αυτό πήραμε την απάντηση ότι έχει ρυθμιστεί γραφειοκρατικά και ότι οι συνάδελφοι θα πληρωθούν. Θέσαμε επίσης το ζήτημα της έγκαιρης έκδοσης της ΚΥΑ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις της τρέχουσας χρονιάς, σημειώνοντας ότι από τον προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση της συνολικής δαπάνης. Σε αυτό η απάντηση ήταν ότι όλα τα σχετικά κονδύλια θα εξασφαλιστούν, ακόμα κι αν χρειαστεί να γίνει αυτό από διαφορετικούς κωδικούς.

9. ΠΡΟΤΥΠΑ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: Επαναλάβαμε τη θέση της ομοσπονδίας μας για κατάργηση των προτύπων και τη μετατροπή όλων των ΠΠΣ σε Πειραματικά και εκφράσαμε τη διαφωνία μας με την προωθούμενη διάταξη.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Υπόμνημα ΠΕΑΕ προς Υπουργείο Παιδείας.

Υπόμνημα Π.Ε.Α.Ε. προς  Υπουργείο Παιδείας.
Οι κυρίαρχες εκπαιδευτικές πολιτικές που εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις όλων των προηγούμενων χρόνων, αποσκοπούσαν σε ένα δημόσιο σχολείο φθηνό, εναρμονισμένο με τις προτεραιότητες της αγοράς εργασίας και τις ανάγκες των επιχειρήσεων, με έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων έναντι της ολόπλευρης μόρφωσης, καθώς και σε έναν μισθολογικά υποβιβασμένο, εργασιακά ανασφαλή και ιδεολογικά χειραγωγημένο εκπαιδευτικό. Αυτές οι αντιλαϊκές πολιτικές είχαν ως άξονες τη δραματική συρρίκνωση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση ύψους 2,47% του ΑΕΠ (μείωση 35,6 % συγκριτικά με το 2009), τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και τμημάτων, καθώς και την κατακρήμνιση των μισθολογικών μας απολαβών, με τον μισθό του πρωτοδιόριστου εκπαιδευτικού να κυμαίνεται στα 680 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο οι εργασιακές μας σχέσεις επιδεινώθηκαν τόσο με τις απολύσεις και την υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας των συναδέλφων των τεχνικών ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ όσο και με την αδιοριστία και τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας με προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων αντί των μαζικών διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών.
ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ – ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ ΣΧΛΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ

Τα τελευταία πέντε χρόνια ο αριθμός των εκπαιδευτικών μειώθηκε δραματικά στο πλαίσιο συρρίκνωσης της εκπαίδευσης ως δημόσιου αγαθού για όλα τα παιδιά της ελληνικής κοινωνίας, επίτασης των ταξικών φραγμών στη μόρφωσή τους και της μνημονιακής αναλογίας 1:5 και στη συνέχεια 1:10 σχετικά με τις συνταξιοδοτήσεις και τους αντίστοιχους νέους διορισμούς. Ειδικότερα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση συνταξιοδοτήθηκαν πάνω από 9.000 εκπαιδευτικοί και διορίστηκαν μόλις 278, ενώ στην δευτεροβάθμια υπηρετούν 28.500 λιγότεροι - μείωση της τάξης του 27,3% του συνολικού αριθμού των υπηρετούντων εκπαιδευτικών- τόσο λόγω αθρόων συνταξιοδοτήσεων όσο και λόγω οριστικής απόλυσης αναπληρωτών εκπαιδευτικών που είχαν για χρόνια στελεχώσει το δημόσιο σχολείο κρατώντας το όρθιο σε συνθήκες εκμηδενισμού των διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών.
Επιπλέον, στο πλαίσιο περικοπών των δαπανών για την εκπαίδευση και τη μόρφωση των παιδιών της ελληνικής κοινωνίας έλαβε χώρα τα τελευταία χρόνια μια διαδικασία συγχωνεύσεων και κατάργησης σχολικών μονάδων και σύμπτυξης τμημάτων, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι τυπικά εκκρεμούν νέες συγχωνεύσεις, οι οποίες έλαβαν πέρυσι αναστολή για ένα χρόνο. Σε αυτό το πνεύμα αυξήθηκε κατά δύο ώρες και το ωράριο των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας, οδηγώντας σε απόλυση χιλιάδες αναπληρωτές, εντείνοντας τον εργασιακό φόρτο και δημιουργώντας έναν μηχανισμό τεχνητώς πλεοναζόντων συναδέλφων.
Σε αυτές τις συνθήκες αδιοριστίας, υποστελέχωσης και υπολειτουργίας του δημόσιου σχολείου, οι τεράστιες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό καλύπτονται με τη μονιμοποίηση της ελαστικής εργασίας και τη χρόνια εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Ήδη από το 2008 οι ελαστικώς απασχολούμενοι εκπαιδευτικοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες τόσο στις δομές της γενικής όσο και της ειδικής αγωγής και το ποσοστό τους ανέρχεται σταθερά σε επίπεδο προσλήψεων στις 18.000 – 20.000, ενώ μεγάλο ποσοστό των διοριστέων συναδέλφων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2009 δεν έχει καν διοριστεί.
Σε αυτό το πλαίσιο να σημειώσουμε ότι παραμένει σε ισχύ ο νόμος 3848/2010 (ν. Διαμαντοπούλου), βάσει του οποίου κονιορτοποιείται και απαξιώνεται η προϋπηρεσία πολλών χρόνων χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων – θεσπίζοντας την καταμέτρησή της σε 16,8 μόρια με ανώτατο όριο τους 60 μήνες προϋπηρεσίας στον πίνακα διορισμών και προσλήψεων μετά τον επόμενο διαγωνισμό τους ΑΣΕΠ. Συγχρόνως, με τον νόμο 3848/2010 θεσμοθετείται κατ’ ουσίαν έναντι του πτυχίου και της προϋπηρεσίας ο ατομικός φάκελος προσόντων των υπό διορισμό εκπαιδευτικών μέσω της προσμέτρησης μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων και ξένων γλωσσών ως τυπικών προσόντων στη σειρά κατάταξης συναδέλφων στον πίνακα διορισμών που θα καταρτιστεί μετά τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Έτσι, οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής του εν λόγω νόμου, οι διατάξεις του οποίου παραμένουν ανενεργές έως σήμερα, θα σημάνει την καταστρατήγηση των ενιαίων εργασιακών συμφερόντων του κλάδου στη βάση των ενιαίων επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων των πτυχίων μας.

Ζητούμε:
-                Άμεσους μαζικούς διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών ΜΕ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΠΡΟΫΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΛΗΨΗΣ ΠΤΥΧΙΟΥ με βάση τις πραγματικές λαϊκές και εκπαιδευτικές ανάγκες με τη αναλογία 1:1. Άμεση κατάργηση της μνημονιακής αναλογίας 1:5.
-                      Άμεσος διορισμός όλων των διοριστέων. Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί εκπαιδευτικών, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού στις δομές ειδικής αγωγής (ΣΜΕΑΕ) από το Σεπτέμβριο για το επόμενο σχολικό έτος με αδιάβλητο και διαφανή τρόπο.
-                      Κατάργηση του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που ακυρώνει τις σπουδές μας και τα πτυχία μας αποχωρίζοντάς τα από τα εργασιακά μας δικαιώματα. Άμεσος διπλασιασμός του εισαγωγικού μισθού για τον πρωτοδιόριστο εκπαιδευτικό.
-                      Επαναλειτουργία όλων των συγχωνευμένων και καταργημένων σχολικών μονάδων. Άμεση ανάκληση των υπό συγχώνευση σχολικών μονάδων για την έγκαιρη εγγραφή των μαθητών/-τριών σε αυτές τον Ιούνιο.
-                      Άμεση επαναπρόσληψη και τοποθέτηση των απολυμένων συναδέλφων που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Επαναλειτουργία των καταργημένων τομέων στα ΕΠΑΛ και τις ΕΠΑΣ και επανασύσταση οργανικών θέσεων
-          Άμεση κατάργηση του ν. 3848/2010 (ν. Διαμαντοπούλου). Προσμέτρηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων στη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη.

-          Όχι στο Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Εισαγωγική επιμόρφωση μετά τον διορισμό. Ετήσια περιοδική επιμόρφωση με φορέα το δημόσιο πανεπιστήμιο με απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα στο εν λόγω διάστημα.

-          Όχι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Πλήρης σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας.

-          Άμεση επαναφορά του ωραρίου μας στα προ του 2013 επίπεδα και αντίστοιχη αποκλιμάκωσή του ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας.

-          Άμεσες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ώστε να ζούμε αξιοπρεπώς από την εργασία μας. Παιδαγωγική ελευθερία και εργασιακή δημοκρατία στο δημόσιο σχολείο. Όχι στην αξιολόγηση-χειραγώγηση.

-          Ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο με όλη τη μόρφωση για όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί εκτός εκπαιδευτικών δομών, κανένας νέος χωρίς απολυτήριο λυκείου. 15 μαθητές ανά τμήμα σε νηπιαγωγείο, Ά και ΄Β τάξη δημοτικού, 20 μαθητές ανά τμήμα, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια για στοιχειωδώς καλύτερα παιδαγωγικά και μαθησιακά αποτελέσματα. Διετή προσχολική, εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

-          Αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση μέσω κρατικού προϋπολογισμού και για το σύνολο των μονάδων και των βαθμίδων
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ – ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ – ΘΕΣΜΙΚΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Σε συνθήκες διόγκωσης της ελαστικής εργασίας οξύνονται τα προβλήματα των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Να σημειώσουμε ότι τα τελευταία χρόνια οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί βρίσκονται κάθε χρόνο αντιμέτωποι με το φαύλο κύκλο της εργασιακής μετακίνησης, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, καλύπτοντας το σύνολο των κενών θέσεων, λειτουργικών και οργανικών, με τιμωρητική διαγραφή δύο χρόνων από τους πίνακες αναπληρωτών σε περίπτωση άρνησης ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης και με πολλαπλές σχέσεις και συμβάσεις εργασίας (τακτικού προϋπολογισμού, Πιστώσεων από το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Τα εργασιακά δικαιώματα των αδιόριστων εκπαιδευτικών είναι συρρικνωμένα (μισθολογικές απολαβές, διάρκεια συμβάσεων, άδειες, καταβολή ενσήμων, προστασία μητρότητας).
Παράλληλα, οι κυβερνητικές αποφάσεις και χειρισμοί των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν αναγνώριζαν την προϋπηρεσία των ετών 2010-2014 για την κατάρτιση των πινάκων αναπληρωτών, δημιουργώντας κατάφωρες αδικίες, ενώ η προηγούμενη πολιτική ηγεσία Λοβέρδου κατήργησε ως «παράνομη» την προϋπηρεσία των ετών 2010-2012 λόγω μη διενέργειας του προβλεπόμενου διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Μάλιστα, η τέως πολιτική ηγεσία αποφάσισε τη διπλή μοριοδότηση από φέτος 33 απομακρυσμένων σχολείων ως δυσπρόσιτων για τους πίνακες διορισμών που θα καταρτιστούν μετά τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Συγχρόνως συμπεριλαμβάνει τη διπλή μοριοδότηση  μόνο από το 2012 και στο εξής στα παλιά δυσπρόσιτα (με το νόμο του 2004) για τους τωρινούς πίνακες που θα καταρτιστούν από του χρόνου έως τον επόμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Έτσι, θα δημιουργήσει κατάφωρες αδικίες στους πίνακες καταργώντας την εργασία  χιλιάδων αναπληρωτών που υπηρετούσαν σε δυσπρόσιτα σχολεία κατά τη διετία 2010-2012, όπου το Υπουργείο τους έστελνε κατά κανόνα στη μέση της σχολικής χρονιάς.
ΖΗΤΟΥΜΕ:
-                      Προσλήψεις αναπληρωτών αποκλειστικά για τα λειτουργικά κενά με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μέσω του κρατικού προϋπολογισμού. Κατάργηση της ωρομισθίας, του θεσμού των ΑΜΩ και της ελαστικής εργασίας. Καμιά σκέψη για εισαγωγή του θεσμού του voucher στο χώρο της εκπαίδευσης. Πλήρης υπολογισμός ενσήμων σε ημέρες απεργίας, αναρρωτικές άδειες και άδειες εγκυμοσύνης. Μέτρα προστασίας της μητρότητας των αναπληρωτριών συναδελφισσών με πλήρη καταβολή του μισθού τους και υπολογισμού της προϋπηρεσίας.
-                      Δραστική αναμόρφωση του προϋπολογισμού
-                      Έγκαιρες υπηρεσιακές μεταβολές (συνταξιοδοτήσεις – παραιτήσεις - αποσπάσεις) και πλήρης διαφάνεια στην καταγραφή και ανακοινοποίηση των λειτουργικών κενών και τις συνακόλουθες προσλήψεις. Υπολογισμός των κενών με βάση τις πρώτες αναθέσεις για κάθε ειδικότητα.
-                      Άνοιγμα των πινάκων από το 2010 και έπειτα και καταμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών κατά τα τέσσερα τελευταία σχολικά έτη. Κατάργηση του νόμου 3848/2010 (Διαμαντοπούλου) που απαξιώνει και κονιορτοποιεί την προϋπηρεσία δεκάδων χιλιάδων αναπληρωτών.
-                      Άμεση άρση της διετούς τιμωρητικής διαγραφής μας από τους πίνακες σε περίπτωση άρνησης ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης. Άμεση κατάργηση της ρύθμισης Αρβανιτόπουλου για μεταφορά των αναπληρωτών σε άλλη διεύθυνση από αυτήν της πρόσληψης και τοποθέτησης. Άμεση κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης - με απόφαση των οικείων ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ - των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων υγείας. Πλήρης μισθολογική κάλυψη και καταγραφή της προϋπηρεσίας
-                      Έγκαιρη έκδοση της προκήρυξης θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών με εγκύκλιο σύμφωνα με την νομοθεσία, χωρίς αυτή να νομοθετεί και χωρίς να επιτρέπει αλλαγές εντός του ίδιο σχολικού έτους. Όλες οι προσλήψεις να γίνονται από έναν ενιαίο πίνακα και μέσω της ίδιας εγκυκλίου. Να τηρηθεί το νομικό πλαίσιο βάσει του οποίοι οι προσλήψεις για την ειδική αγωγή προηγούνται εκείνων της γενικής.
-                      Εξομοίωση των αδειών των ελαστικών απασχολούμενων εκπαιδευτικών με αυτές των μονίμων συναδέλφων. Εκπαιδευτικές και επιστημονικές άδειες για συμμετοχή σε εξετάσεις μεταπτυχιακών, σπουδών δεύτερου πτυχίου, εισηγήσεων σε συνέδρια.
-                      Όχι στον ατομικό φάκελο προσόντων. Προσμέτρηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων των αναπληρωτών για τη βαθμολογική και μισθολογική τους κατάταξη. Ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη. Άμεση κατάργηση του πλαφόν των επτά ετών ανώτατης προσμέτρησης προϋπηρεσίας
-                      Επαναλειτουργία των αντισταθμιστικών προγραμμάτων της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας από την αρχή του σχολικού έτους. Πλήρης διαφάνεια στις προσλήψεις αναπληρωτών στα προγράμματα αυτά από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.
-                      Αύξηση του βασικού μισθού. Επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και για όλους τους ανέργους σε όλο το διάστημα της ανεργίας τους . Ένταξη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που υπηρετούν εκτός της μόνιμης κατοικίας τους σε οποιοδήποτε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, θέρμανσης, σίτισης, μείωσης του κόστους μεταφοράς σε κάθε μεταφοράς.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

panenadekp@gmail.com, 6976439775, Τ.Θ.46857, Τ.Κ.13603
www.facebook.com/groups/114821041870139

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΕΑΕ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΙΣ 7/4/15


Τετάρτη, 8 Απριλίου 2015


Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 7/4/2015, συνάντηση του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Αδιόριστων Εκπαιδευτικών (ΠΕΑΕ) με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, κατόπιν απόφασης της τελευταίας γενικής μας συνέλευσης και υποβολής αιτήματος συνάντησης. Στη συνάντηση αυτή με τον κ. Πιλάλη, αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας και την κ. Κυριακίδου, διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας κ. Κουράκη θέσαμε με αναλυτικό υπόμνημα το σύνολο των άμεσων και οξύτατων προβλημάτων των αδιόριστων εκπαιδευτικών σε συνθήκες βίαιης διάλυσης και ταξικής αναδόμησης του δημόσιου σχολείου και των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών.

Πιο συγκεκριμένα:

-                      Απαιτήσαμε τόσο την άμεση κατάργηση της μνημονιακής αναλογίας 1:10 όσο και την άμεση ανάγκη μαζικών διορισμών μονίμων εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2015 2016 με την αναλογία 1:1, καθώς και την σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Το αίτημα μας είναι αυτονόητο και υπερώριμο, καθώς από το 2008 οι τεράστιες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό καλύπτονται με τη μονιμοποίηση της ελαστικής εργασίας και τη χρόνια εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών, σε συνθήκες χρόνιας αδιοριστίας, υποστελέχωσης και υπολειτουργίας του δημόσιου σχολείου, ειδικά μετά τις αθρόες συνταξιοδοτήσεις 32.000 εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας δεσμεύτηκαν για τον διορισμό κατά προτεραιότητα των 476 διοριστέων εκπαιδευτικών του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008, ενώ εκτιμούν ότι θα γίνουν 2.000 - 3.000 περίπου επιπλέον μόνιμοι διορισμοί για το σύνολο των βαθμίδων της εκπαίδευσης, εξαιρετικά αναντίστοιχοι δηλαδή με τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης.

-                      Απαιτήσαμε ένα σύστημα μαζικών διορισμών με συνυπολογισμό της προϋπηρεσίας και του έτους λήψης πτυχίου με έναν ενιαίο πίνακα, καθώς και την άμεση κατάργηση του ν. 3848 (ν. Διαμαντοπούλου) και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, καθώς απαξιώνουν τις σπουδές, τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων μας και την προϋπηρεσία μας. Συγχρόνως, θέσαμε το ζήτημα για την μισθολογική προσμέτρηση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων και όχι να θεωρούνται τυπικά προσόντα διορισμού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 3848/2010. Επίσης, αναφερθήκαμε αναλυτικά στην κατηγορηματική μας αντίθεση με οποιαδήποτε εφαρμογή του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας ως προσόντος διορισμού, όπως προβλέπεται από τους νόμους Αρσένη και Διαμαντοπούλου, - και ενόψει εφαρμογής του αφαιρούνται συστηματικά μαθήματα παιδαγωγικών και διδακτικής από τα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών για να βαφτιστούν αυτούσια μεταπτυχιακά προγράμματα - τονίζοντας την ανάγκη επιμόρφωσης τόσο εισαγωγικής μετά τον διορισμό με φορέα το δημόσιο πανεπιστήμιο όσο και περιοδικής με απαλλαγή από τα διδακτικά μας καθήκοντα κατά τη διάρκειά της.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Υπουργείου περιέγραψαν ως μεταβατικό σύστημα διορισμών για το επόμενο σχολικό έτος ένα σύστημα που θα βασίζεται αφενός στην επιτυχία μόνο του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ του 2008 και στην προϋπηρεσία. Στο σημείο αυτό καταδικάσαμε απερίφραστα οποιαδήποτε πρόθεση του Υπουργείου να απαγορεύσει την προσμέτρηση ενός προηγούμενου διαγωνισμού και ουσιαστικά να στερήσει το διορισμό συναδέλφων, δεδομένου ότι πολλοί υπηρετούντες αναπληρωτές έχουν καταταχθεί στους πίνακες με βάση οποιαδήποτε επιτυχία. Να θυμίσουμε εδώ στη νέα πολιτική ηγεσία ότι ακόμη και ο μνημονιακός νόμος Διαμαντοπούλου δεν διανοήθηκε να εκμηδενίσει τα μόρια από προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, επιτρέποντας την προσμέτρηση ενός από τους δύο τελευταίους διαγωνισμούς ενόψει διορισμού. Ένα από τα πιο βασικά σημεία πάντως είναι ότι η δημιουργία ενός πίνακα με προϋπόθεση τον διαγωνισμό απαξιώνει σαφώς την προϋπηρεσία και στερεί το δικαίωμα διορισμού στους έχοντες μόνο μεγάλες προϋπηρεσίες. Κοινώς για αναπληρωτές καλοί, για μόνιμοι κακοί

-                      Θέσαμε διεξοδικά τα πάγια αιτήματά μας για την εργασιακή πραγματικότητα των αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών: 1) τις προσλήψεις αναπληρωτών αποκλειστικά για έκτακτα λειτουργικά κενά με δωδεκάμηνες συμβάσεις και πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι με δουλοκτητικά σύμφωνα απασχόλησης μέσω ΕΣΠΑ, 2) την ανάγκη κατάργησης του θεσμού των ΑΜΩ και της ωρομισθίας, 3) την έγκαιρη ολοκλήρωση όλων των υπηρεσιακών μεταβολών (συνταξιοδοτήσεων-μεταθέσεων-αποσπάσεων) για την καταγραφή και ανακοινοποίηση με ανοιχτή δημοσιοποίηση και πλήρη διαφάνεια όλων των κενών θέσεων χωρίς περιθώρια ρουσφετολογικών προσλήψεων με απόκρυψη κενών – χρόνια συνήθεια των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ-, 4) επαναλειτουργία των αντισταθμιστικών προγραμμάτων της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας από την αρχή του σχολικού έτους. Με πλήρη διαφάνεια στις προσλήψεις αναπληρωτών στα προγράμματα αυτά από τον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών, 5) την έγκαιρη έκδοση της προκήρυξης θέσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών για όλες τις θέσεις (ειδική αγωγή και γενική αγωγή μαζί με τα αντισταθμιστικά προγράμματα) με εγκύκλιο σύμφωνα με την νομοθεσία, χωρίς αυτή να νομοθετεί και χωρίς να επιτρέπει αλλαγές εντός του ίδιο σχολικού έτους, 6) την καταβολή επιδόματος ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για τους ελαστικά εργαζόμενους εκπαιδευτικούς και όλους τους ανέργους σε όλο το διάστημα της ανεργίας με πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στο ερώτημά μας για σαφές χρονοδιάγραμμα, αριθμό προσλήψεων και ύψος εξασφαλισμένων πιστώσεων για το επόμενο σχολικό έτος ενόψει 6.000 περίπου νέων συνταξιοδοτήσεων και συνακόλουθης ανάγκης 21.000 αναπληρωτών δεν υπήρξε απάντηση από τους εκπροσώπους του Υπουργείου. Ο δε υπολογισμός του αριθμού των προσλήψεων εγείρει σοβαρό ερωτήματα, αφού μόνο σε 21.000 ανέρχονται τα φετινά κενά, δίχως να συνυπολογίζονται ολοήμερα που υπολειτουργούν, συγχωνευμένα-υπεράριθμα τμήματα, κενά στην παράλληλη στήριξη.

-                      Στο αίτημά μας για άνοιγμα των πινάκων από το 2010 και έπειτα και καταμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας των αναπληρωτών κατά τα τέσσερα τελευταία σχολικά έτη υπήρξε δέσμευση για ικανοποίησή του.

-                      Θέσαμε την άμεση ανάγκη μισθολογικών αυξήσεων, επιδότησης θέρμανσης και ενοικίου, έκπτωσης εισιτηρίων μετακίνησης με κάρτα αναπληρωτή. Επίσης, δηλώσαμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στην χρηματοδότηση της παιδείας και τις προσλήψεις μέσω ΕΣΠΑ, διεκδικώντας τη δραστική αναμόρφωση του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να καλύπτονται όλες οι δαπάνες για την παιδεία αποκλειστικά από αυτόν.

-                      Στο αίτημά μας για άμεση άρση της διετούς τιμωρητικής διαγραφής μας από τους πίνακες σε περίπτωση άρνησης ανάληψης υπηρεσίας ή παραίτησης, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δήλωσαν την πρόθεση μονοετούς διαγραφής με τη δικαιολογία ότι απαιτούνται 15 μέρες για την εκ νέου ανακοινοποίηση και κάλυψη των κενών. Αντιτείναμε ότι οποιαδήποτε διαγραφή από τους πίνακες σημαίνει τιμωρία του εκπαιδευτικού που προσλαμβάνεται κατά κανόνα στο μέσο της σχολικής χρονιάς στα νησιά της άγονης γραμμής και πολλές φορές ετεροαπασχολείται ήδη, συντηρεί δύο σπίτια, τη στιγμή που αποκλειστικός υπεύθυνος για την έγκαιρη πρόσληψή του είναι το Υπουργείο με ανακοινοποίηση των εν λόγω κενών από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ώστε στη βάση αυτών των δεδομένων ο εκάστοτε συνάδελφος να μπορεί να δηλώσει αυτές τις περιοχές προσληψης. Κατόπιν τούτου, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δήλωσαν ότι θα επανεξετάσουν τη στάση τους.

-                      Διεκδικήσαμε την εξομοίωση των αδειών των ελαστικά εργαζόμενων εκπαιδευτικών με αυτές των μονίμων συναδέλφων [εκπαιδευτικές, επιστημονικές (εξετάσεις μεταπτυχιακών, δεύτερου πτυχίου, εισηγήσεων σε συνέδρια κ.λπ.)]. Παράλληλα, διεκδικήσαμε την άμεση κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης - με απόφαση των οικείων ΠΥΣΔΕ/ΠΥΣΠΕ - των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων υγείας, καθώς και την πλήρη μισθολογική κάλυψη και καταγραφή της προϋπηρεσίας στο διάστημα αδειών. Επίσης, αναφερθήκαμε διεξοδικά στην πάγια διεκδίκησή μας για άμεση προστασία της μητρότητας με πλήρη καταβολή του μισθού και υπολογισμού της προϋπηρεσίας των αναπληρωτριών συναδελφισσών. Επιπλέον, απαιτήσαμε να μην περικόπτονται τα ένσημα και η προϋπηρεσία όλων των αναπληρωτών και ωρομισθίων συναδέλφων κατά τις ημέρες συμμετοχής μας σε απεργίες αλλά να υπολογίζονται πλήρως, όπως και στην περίπτωση των μονίμων συναδέλφων. Οι εκπρόσωποι του Υπουργείου έδειξαν να είναι θετικοί ιδιαίτερα στο θέμα των εκπαιδευτικών αδειών, δήλωσαν ότι εξετάζουν την πιθανότητα εξίσωσης στις άδειες μητρότητας, ενώ δήλωσαν ότι είχαν άγνοια για την πιθανότητα απόλυσης μετά το πέρας των 15 ημερών αναρρωτικής άδειας και την περικοπή του ενσήμου και δεσμεύτηκαν να το μελετήσουν. Θα μας επιτρέψετε να μην θεωρούμε την άγνοια ελαφρυντικό στοιχείο. Οι θέσεις σας είναι υπεύθυνες, οι αποφάσεις ρυθμιστικές για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων καμιά φορά η άγνοια μπορεί να είναι και υπεκφυγή.

-                      Για την ειδική αγωγή απαιτήσαμε μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, ειδικού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού από το Σεπτέμβριο για το επόμενο σχολικό έτος με αδιάβλητο και διαφανή τρόπο. Τονίσαμε την ανάγκη να τηρηθεί το νομικό πλαίσιο, ώστε να προηγούνται οι προσλήψεις στην ειδική αγωγή και να ακολουθούν εκείνες της γενικής και για κοινωνικούς λόγους, αλλά και για την εργασιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών που απευθύνονται στις δομές και των δύο. Οι πίνακες να καταρτίζονται βάσει των προσόντων ένταξης σε αυτούς και οι προσλήψεις βοηθητικού προσωπικού να είναι υπό την αιγίδα και εποπτεία του Υπουργείου Παιδεία. Επίσης, απαιτήσαμε να προσμετρείται μισθολογικά ο μεταπτυχιακός τίτλος και αυτό ήταν και το μόνο για το οποίο δεσμεύτηκαν οι φορείς του Υπουργείου ότι θα περιλαμβάνεται στην νέα νομοθετική ρύθμιση.

-                      Για την παιδαγωγική επιμόρφωση μέσω ΑΣΠΑΙΤΕ που αποτελεί προσόν διορισμού για τις τεχνικές ειδικότητες, απαιτήσαμε να υπάρχουν ανοιχτές θέσεις και να προηγούνται βραχυπρόθεσμα έως ότου ανοίξουν οι θέσεις οι έχοντες προϋπηρεσία. Τονίστηκε από πλευράς μας η ανάγκη για αύξηση των εισακτέων και διατυπώσαμε την πρόταση που είχαμε καταθέσει και στο παρελθόν ότι προκειμένου να εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός συναδέλφων και χωρίς κόστος σε επίπεδο διδάκτρων θα μπορούσαν να αναλάβουν την παιδαγωγική επιμόρφωση τα παιδαγωγικά πανεπιστημιακά τμήματα ανά την χώρα, τα οποία τουλάχιστον υπάρχουν στις έδρες των νομών. Σε κάθε περίπτωση πάντως εμμένουμε στην αρχική μας πρόταση που αφορά την παιδαγωγική επιμόρφωση του συνόλου των εκπαιδευτικών.

-                      Στο αίτημά μας για άμεση επαναλειτουργία όλων των καταργημένων και συγχωνευμένων σχολικών μονάδων, οι εκπρόσωποι του Υπουργείου δήλωσαν ότι πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να μην υπάρξουν νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις και να επανεξεταστεί η επαναλειτουργία ορισμένων σχολικών μονάδων.

-                      Σχετικά με το αίτημά μας για τη ριζική μείωση των μαθητών ανά τμήμα για στοιχειωδώς καλύτερα παιδαγωγικά και μαθησιακά αποτελέσματα (15 μαθητές ανά τμήμα σε νηπιαγωγείο, Α΄ και Β΄ τάξη δημοτικού, 20 μαθητές ανά τμήμα σε Γυμνάσιο και Λύκειο, 15 στις κατευθύνσεις, 10 στα εργαστήρια), οι εκπρόσωποι του Υπουργείου παρέπεμψαν το θέμα σε επόμενη διαβούλευση με τις ΔΟΕ-ΟΛΜΕ. Για την μείωση του ωραρίου στα προ του 2013 επίπεδα δήλωσαν ότι θα εξεταστεί για την μεθεπόμενη σχολική χρονιά.

Η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του Υπουργείου να θέσει ως κριτήριο για την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων της δημόσιας παιδείας το όριο της δημοσιονομικής προσαρμογής και του οικονομικού κόστους υπονομεύει την υπεράσπιση και ενίσχυση του δημόσιου δωρεάν σχολείου, την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του εκπαιδευτικού κινήματος καθώς αυτά δεν μπορούν να υλοποιηθούν όσο η κυβέρνηση κινείται κάτω από τα ασφυκτικά όρια που θέτουν Ε.Ε.-ΔΝΤ-δανειστές. Σε αυτές τις συνθήκες η προοπτική που απομένει για το σύνολο των αδιόριστων εκπαιδευτικών είναι η καθημερινή παρέμβαση και η αγωνιστική διεκδίκηση των αναφαίρετων δικαιωμάτων μας κόντρα στον εφησυχασμό, τον συντεχνιασμό, τη λογική και πρακτική κατοχύρωσης των «μικροσυμφερόντων» των εκάστοτε μειοψηφιών του κλάδου, έρποντας και γλείφοντας στους διαδρόμους του Υπουργείου. Το επόμενο διάστημα να προχωρήσουμε άμεσα σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνένωσης του κόσμου της αδιοριστίας, κοινού βηματισμού και διεκδίκησης μέσα από τις γενικές μας συνελεύσεις, τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. και να οργανώσουμε κινητοποιήσεις με την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ για σταθερή εργασία και μόνιμους μαζικούς διορισμούς σύμφωνα με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, γενναία αύξηση των δαπανών για την παιδεία και κατοχύρωση όλων των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ – ΕΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ – ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ- ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!