Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012

ο κ. Draghi, σαν μια γάτα που κυνηγά την ουρά της.

Ο κ. Draghi μίλησε

07/09/2012
Και είπε σχεδόν αυτολεξί αυτά που προχτές λέγαμε ότι θα πει: Δεδομένης της πενίας του μηχανισμού στήριξης των πτωχευμένων κρατών και τραπεζών (του EFSF-ESM), και της ανικανότητάς του να καλύψει της μαύρες τρύπες της Ιταλίας και της Ισπανίας, η ΕΚΤ αναλαμβάνει τον ρόλο του τυπώματος του χρήματος που λείπει (από το EFSF-ESM). Για να το κάνει όμως, όπως και με τα δάνεια του EFSF-ESM στην χώρας μας (και τις λοιπές υπό την τρόικα χώρες), τα χρήματα αυτά θα κοπούν, και θα τεθούν στην υπηρεσία της αγοράς ομολόγων, μόνο εφόσον η Ιταλία και η Ισπανία μπουν και αυτές στον προκρούστη της τρόικα.
Ο κ. Draghi δεν είπε αυτό που ήθελε να πει. Ήθελε να ανακοινώσει απεριόριστες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ που στόχο έχουν τον περιοριμό των spreads κάτω του 3% σε όλη την Ευρωζώνη. Ήθελε, παράλληλα, να πει ότι ναι μεν πρέπει να υπάρξει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία αλλά ότι αυτό δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ. Είναι δουλειά των πολιτικών. Ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα όποιας χώρας θέλει χωρίς να χρειάζεται κάθε λίγο και λιγάκι το πράσινο φως των επιθεωρητών της τρόικα.
Δεν τον άφησαν όμως. Για να καταφέρει να δημιουργήσει την αναγκαία πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΚΤ, αναγκάστηκε να αποδεχθεί (α) ότι δεν θα ανακοινωθούν όρια στα spreads και, το χειρότερο, (β) ότι η αγορά ομολόγων μιας χώρας θα εξαρτάται από τις επισκέψεις της τρόικα σε αυτήν. Γιατί είναι πρόβλημα αυτό; Επειδή χωρίς το (α) οι κερδοσκόποι έχουν κίνητρο να «τεστάρουν» το πότε η ΕΚΤ θα παρέμβει υπέρ μιας χώρας (δηλαδή το επίπεδο των spreads της που θα πυροδοτήσει ή θα ακυρώσει την παρέμβαση). Και επειδή, λόγω του (β), οι κερδοσκόποι θα επιτεθούν στην ΕΚΤ (πουλώντας ομόλογα μιας χώρας τα οποία εκείνη αγοράζει) όταν θεωρήσουν ότι η τρόικα ετοιμάζεται να κάνει ό,τι κάνει σήμερα με την Ελλάδα (π.χ. φεύγει για να ξαναέρθει και αφήνει να αιωρείται η απειλή ότι θα βγάλει κακή έκθεση).
Αυτοί οι δύο περιορισμοί που αναγκάστηκε να αποδεχθεί ο κ. Draghi ουσιαστικά του δένουν τα χέρια. Για τις επόμενες εβδομάδες είναι σίγουρο ότι οι αγορές θα γιορτάζουν, τα spreads θα πέφτουν, οι πολιτικοί θα χαίρονται πως η Κρίση περνάει. Σε λίγο όμως καιρό, όταν η Ύφεση στην Περιφέρεια βαθύνει κι άλλο, η δέσμευση του κ. Draghi στα (α) και (β) παραπάνω θα θυμίζουν σιδερένιες μπάλες αλυσσοδεμένες στα πόδια του.
Συμπερασματικά, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ μόλις εισήλθε σε ένα αδιέξοδο. Μπορεί να είναι μακρύ, και να του δίνει την δυνατότητα να κινείται στο μήκος του για αρκετό καιρό ακόμα. Αλλά δεν παύει να είναι αδιέξοδο. Σύντομα θα χτυπήσει «τοίχο». Ο λόγος είναι απλός: Η Κρίση τον ανάγκασε σε αγορές ομολόγων επειδή η Περιφέρεια «αυτονομήθηκε» λόγω της ασύμμετρης ύφεσης που την πλήττει και η οποία ανεβάζει τα επιτόκια δανεισμού των επιχειρήσεων στην Περιφέρεια την ώρα που τα ρίχνει στην Γερμανία. Για αυτό αρχίζει αγορές ομολόγων της Περιφέρειας. Για να κλείσει αυτή την ψαλίδα. Έλα όμως που τον ανάγκασαν να αποδεχθεί ως όρο το βάθεμα της ύφεσης στις χώρες των οποίων τα ομόλογα αγοράζει; (Πως; Επιβάλοντας σε αυτές τις χώρες την γνωστή υφεσιακή συνταγή της τρόικας, υπό την επίβλεψη μάλιστα της τρόικα.). Έτσι, ο κ. Draghi, σαν μια γάτα που κυνηγά την ουρά του, αναγκάζεται, με σκοπό την επέκταση της τραπεζικής πίστης στην Περιφέρεια, να αγοράζει ομόλογα των χωρών που την απαρτίζουν την ίδια στιγμή που, μέσω της τρόικα και των υφεσιακών περικοπών, ουσιαστικά συνεισφέρει ενεργητικά στην φυγή κεφαλαίων από τις ίδιες χώρες. Ο παραλογισμός, δυστυχώς, καλά κρατεί.
ένα άρθρο των πρωταγωνιστών
 αντιγραφή απο το protagon.gr

Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

                                                                                      Καρδίτσα  03/ 09 / 2012

ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ    

ΗΡΩΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 3
elmekard@otenet.gr
ΤΗΛ. : 244102619727646                                  ΠΡΟΣ: ΣΧΟΛΕΙΑ ΝΟΜΟΥ      
FAX   : 2441026197                                                    ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
                                                                            

Θέμα:   ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


Η ΕΛΜΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ στην προσπάθειά της να επαναλειτουργήσει το Σχολείο Αλληλεγγύης για το Σχολ. Έτος 2012-2013, ζητά από  κάθε εκπαιδευτικό, ο οποίος μπορεί να διαθέσει  έστω και λίγο χρόνο να προσφέρει εκπαιδευτική βοήθεια σε μαθητές της περιοχής μας.
Στην προσπάθειά μας να οργανώσουμε έγκαιρα και καλύτερα τη λειτουργία του Σχολείου Αλληλεγγύης, να κερδίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο στη διαμόρφωση του Ωρολογίου Προγράμματος, ζητούμε από τους Δ/ντές των σχολικών μονάδων του Νομού μας να κοινοποιήσουν το παρόν στους Συλλόγους των Διδασκόντων. 
Έτσι, καλούμε όσους συναδέλφους  επιθυμούν να προσφέρουν σε εθελοντική βάση δωρεάν εκπαιδευτική στήριξη, να δηλώσουν την επιθυμία τους συμπληρώνοντας το έντυπο της 2ης σελίδας ώστε να ενημερωθούμε για:
1)                 Το μάθημα (ή τα μαθήματα) που προτίθενται να διδάξουν συγκεκριμένα (π.χ. Μαθηματικά Γεν. Παιδείας Γ' ΓΕΛ”) και:
2)                 Την διαθεσιμότητά τους σε ημέρες και ώρες.
Αφού συμπληρωθεί το έντυπο παρακαλούμε  να το στείλετε με FΑΧ η με e-mail στην ΕΛΜΕ,  είτε να επικοινωνήσετε με το ΔΣ της ΕΛΜΕΚ..
Ευχαριστούμε προκαταβολικά για τον χρόνο σας.
Τέλος την Τετάρτη 5/9 στις 7μ.μ. στο αμφιθέατρο του 1ου ΓΕΛ διοργανώνουμε συνάντηση των εκπαιδευτικών που δίδαξαν στο περσινό σχολικό έτος στο Σχολείο Αλληλεγγύης αλλά και αυτών που επιθυμούν να συμμετέχουν τη φετινή χρονιά για ανταλλαγή απόψεων, εντοπισμό αδυναμιών και προβλημάτων ώστε φέτος να προσπαθήσουμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Για το Δ. Σ. της ΕΛΜΕ Καρδίτσας

   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                   Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΑΛΕΞΗΣ ΦΥΤΣΙΛΗΣ                                          ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΑΠΠΑΣ



ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ:………………………………………………..








ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΔΙΔΑΞΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ


\





ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
MΑΘΗΜΑ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΔΙΔΑΞΩ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΗΜΕΡΕΣ -ΩΡΕΣ
ΤΗΛΕΦ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
E-MAIL
















































































Τρέξτε και ζητήστε εδώ και τώρα ρουσφέτι !!!

Καλημέρα,

Πες μου τι απαντάμε στα παρακάτω κείμενα;

Για όλες τις τοποθετήσεις σε καλοπληρωμένες θέσεις-κλειδιά από βουλευτές και Υπουργικά στελέχη της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή κλπ, σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Τι απαντάμε επίσης για τα 1700 και πλέον άτομα (που συνεχώς αυξάνονται), διορισμένοι υπάλληλοι της Βουλής που κανείς δεν ξέρει που είναι και τι κάνουν;

Μήπως θα πρεπε και μεις να γλύφαμε και νάχουμε τώρα 10 θέσεις και 10 τσέπες για να πίνουμε "εις υγεία των κορόιδων" που τα δίνουν και δεν μπορούν να αντιδράσουν;

Μήπως αυτή την κατάντια με τα ρουσφέτια να μπάζουν απ' όλα τα παραθυράκια το λέμε  "Εκσυγχρονισμός της ΕΛΛΑΔΑΣ";

Το ψάρι βρωμάει απ΄το κεφάλι και όσο ισχύει το ίδιο σύστημα, δεν θα αλλάξει τίποτα προς τα κάτω. "Τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια..." λέει ο λαός.
Πρέπει να "παρθούν τα λάθος κεφάλια" όσο είναι καιρός και όχι αυτά τα κεφάλια που στέκονται όρθια και προβάλλουν με θάρρος τη γνώμη τους.

Στην χώρα μας γίνεται το εξής: Δεν ακούμε κανέναν και συνεχίζουμε τη λάθος πορεία των προηγουμένων. Χωρισμένοι σε αντίθετες κατευθύνσεις και χρώματα.

Πόσο πρέπει να περιμένουμε για να βρεθεί κάποιος να αλλάξει όλο αυτό το σάπιο σύστημα;
Αλλά δυστυχώς στην πολιτική της Ελλάδας: "ΤΑ ΛΑΘΗ... ΚΟΠΟΙΣ ΚΤΩΝΤΑΙ"


Φιλικά, Α_Γ

Από το "Στοχασμός-Πολιτική"

Ο Κουτμερίδης (ΠΑΣΟΚ) μετακόμισε στη Νέα Δημοκρατία ή απλώς ρουσφέτια και τακτοποιήσεις συγκυβέρνησης;
Γράφει η Μαριάννα Τσήπα
Τέτοιο ρουσφέτι ούτε οι τροϊκανοί δεν θα το κατανοήσουν
Ο κ. Κουτμερίδης ήταν βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Σερρών και όπως είναι φυσικό δεν μπόρεσε να επανεκλεγεί. Συνεπώς όφειλε να επανέλθει -ως απλός δημόσιος υπάλληλος (εφοριακός)- στη ΔΥΟ Σερρών για να εξυπηρετεί τους πολίτες. Όμως η «τύχη» είναι στο πλευρό του!
Ο Γ. Μαυραγάνης, τεχνοκράτης υφυπουργός Οικονομικών της τροϊκανής συγκυβέρνησης, ο άνθρωπος που αποφασίζει τα μέτρα για μισθούς, συντάξεις και τη συλλογή φόρων σκέφτεται για τον κ. Κουτμερίδη και του προσφέρει ένα δωράκι!
Τον διορίζει Οικονομικό Επιθεωρητή παρακαλώ!
Τι κερδίζει, μέρες που είναι με την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ, ο τέως βουλευτής κ. Κουτμερίδης;
- Α΄ Βαθμό στην δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία
- Γενναίο μισθό…
- Πήδημα όλων των συνάδελφων του εφοριακών, στην επετηρίδα προσόντων και...
μορίων…
- Δεν θα περιμένει στη σειρά να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα προσόντα -όπως χιλιάδες άλλοι εφοριακοί υπάλληλοι- και να ελπίζει σε μια τέτοια χρυσοφόρα θέση, αλλά μπορεί πλέον να γίνει και Γενικός Διευθυντής…
- Δεν επιστρέφει ΠΟΤΕ στην εργασία του και κανένας δεν τον αναζητεί… εργάζεται κατ’ οίκον στη Θεσσαλονίκη; στη Συγγρού; ή την Ιπποκράτους; για να προετοιμαστεί να τον ψηφίσουν οι συμπολίτες του… ώστε να προσφέρει ως εθνοπατέρας στον εκσυγχρονισμό του κράτους, την αξιοκρατία, την καταπολέμηση της ανεργίας, του ρουσφετιού…
Πως τον διορίζει αφού οι θέσεις Οικονομικών Επιθεωρητών προκηρύσσονται και καταλαμβάνονται με μόρια και αξιοκρατικά; Με μια ξεχασμένη διάταξη του 1995 που του δίνει το «δικαίωμα» αν υπάρχουν κενά και δεν έχουν πληρωθεί θέσεις… Και τι συμβαίνει όταν θέλουν να τακτοποιήσουν κάποιους σαν τον κ. Κουτμερίδη στο μέλλον; Διαμορφώνουν μια προκήρυξη θέσεων και ζητούν να γνωρίζει π.χ. την κινέζικη διάλεκτο των Δαλάι Λάμα, συνεπώς δεν υπάρχουν υποψήφιοι και η Υπουργάρα κάνει τα ρουσφέτια του χωρίς κανέναν έλεγχο.
Νομότυπο; Ίσως…
Ηθικό; Σ΄ αυτό θα πρέπει να απαντήσουν:
• Ο πρωθυπουργός της χώρας που κάθε τόσο δίνει εντολές για σχετικά ζητήματα
• Ο αρχηγός του νέου ΠΑΣΟΚ, που διατέλεσε και υπουργός Οικονομίας… και θα γιορτάσει την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ
• Ο σύντροφός του κ. Κουτμερίδη και βουλευτής Σερρών κ. Μπόλαρης, ο μεγάλος υπερασπιστής της διαφάνειας και της αξιοκρατίας
Όσο για τους ψηφοφόρους του κ. Κουτμερίδη, ένα έχουμε να πούμε:
Τρέξτε και ζητήστε εδώ και τώρα ρουσφέτι από τον εκλεκτό σας. Μην σας παραμυθιάζει ότι δεν γίνονται ρουσφέτια κι έχετε και τη σχετική δική του τακτοποίηση με τη βούλα της Εφημερίδας της Κυβέρνησης!
Oι αλαξωκωλιές και τα όργια ανηθικότητας & διαφθοράς δεν έχουν όρια στη συγκυβέρνηση των δωσίλογων...

----------------------------------
ΚΕΙΜΕΝΟ 2
(από την «Καθημερινή της Κυριακής» 2-3-2012)


Το «κράτος» της Βουλής με τους 1.700 εργαζομένους

Οι απόρρητες καταστάσεις προσωπικού και ο προϋπολογισμός του Κοινοβουλίου
Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα
Ο... πληθυσμός στο συγκεκριμένο «κράτος εν κράτει», στο κέντρο των Αθηνών, είναι όσος καταμετρήθηκε και στην Κορώνη κατά την απογραφή του 2001: Σχεδόν 1.700 άτομα! Και αν στην όμορφη κωμόπολη της Μεσσηνίας, σύμφωνα με το γνωστό ρητό, έτσι και βρεις «μπάρμπα» έχεις λύσει κεντρικά βιοποριστικά προβλήματα, στο περί ου ο λόγος «κράτος» μπορεί κάποιος να εντοπίσει τουλάχιστον 300 «μπαρμπάδες». Ο λόγος για το ελληνικό Κοινοβούλιο, εντός του οποίου βάσει της επίσημης απογραφής και των κατά καιρούς αναφορών αρμοδίων παραγόντων, «αυτή τη στιγμή» απασχολούνται περίπου 1.700 εργαζόμενοι! Πρόκειται για 670 «τακτικούς» υπαλλήλους, 541 με σχέση «ιδιωτικού δικαίου», κάτι λιγότερο από 100 μετακλητούς, και 360 αστυνομικούς.
Σε σχέση, βεβαίως, με το προ κρίσης παρελθόν, το προσωπικό της Βουλής είναι αριθμητικά λιγότερο. Στις αρχές του καλοκαιριού του 2006, οι τακτικοί υπάλληλοι ήταν 945, οι μετακλητοί 97 και οι «ιδιωτικού δικαίου» 671. Τα επόμενα χρόνια και καθώς η χώρα βάδιζε προς τον γκρεμό, ο χορός των προσλήψεων από τους εκπροσώπους του έθνους καλά κρατούσε: Στις 31/5/2007 οι τακτικοί ήταν 938, οι μετακλητοί 136, και οι «ιδιωτικού δικαίου» 728. Ενα χρόνο αργότερα, καταγράφονταν ακόμα περισσότεροι: 935 - 136 - 728 στις αντίστοιχες κατηγορίες. Το καλοκαίρι του 2009, έτος «σταθμός» πριν από την προσφυγή στον μηχανισμό αποφυγής της χρεοκοπίας, έσπασαν όλα τα κοντέρ: 989 τακτικοί, 164 μετακλητοί και 865 «ιδιωτικού δικαίου»!
Στα κρυφά

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι εκείνη ήταν και η τελευταία χρονιά που επισήμως δίνονταν τα σχετικά στοιχεία: Από τότε έως σήμερα, εγγράφως, η Βουλή αποφεύγει να δώσει αναλυτικές καταστάσεις με το προσωπικό. Με τον ίδιο ακριβώς σκανδαλώδη τρόπο που κρατά ως... απόρρητα δημόσιου ενδιαφέροντος έγγραφα, όπως είναι ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος της Βουλής, ή το μέρος εκείνο του Κανονισμού, μέσω του οποίου γίνονται τα ρουσφέτια (προσλήψεις μετακλητών, προνόμια αξιωματούχων κ.ά.). Για ζητήματα, δηλαδή, που εκτός των άλλων συντηρούνται με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου.
Οποιος βρίσκεται καθημερινά και επί πολλές ώρες εντός του Κοινοβουλίου, όπως ένας κοινοβουλευτικός συντάκτης, μπορεί να δει πολλά «οικεία» πρόσωπα: υπαλλήλων που πράγματι από το πρωί έως αργά το βράδυ, σχεδόν κάθε ημέρα της εβδομάδας, εργάζονται. Ανάμεσά τους οι πρακτικογράφοι, στενογράφοι, ή και υπάλληλοι άλλων γραφείων, σαν κι εκείνον που πρόσφατα έκλαιγε καθώς έβλεπε τα «οριζόντιας μορφής» επικριτικά δημοσιεύματα να τον συμπεριλαμβάνουν αδίκως στους «κηφήνες» του Κοινοβουλίου. Υπάρχουν, ωστόσο, και αρκετοί άλλοι, οι οποίοι -όπως χαρακτηριστικά λέγεται απʼ όλους- «δεν πατάνε το πόδι τους καν στη Βουλή, αλλά πληρώνονται». Ποιοι και πόσοι; Ουδείς ανοίγει το στόμα του.
Οπως, επίσης, υπάρχουν και άλλες πτυχές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Στις 31/5/2009 υπήρχε 10μελές Επιστημονικό Συμβούλιο, αλλά και: 18 «επιστημονικοί συνεργάτες και ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες του επιστημονικού συμβουλίου», 2 «ειδικοί επιστημονικοί συνεργάτες για υποστήριξη επιστημονικού συμβουλίου», ένας γραμματέας «για την υποβοήθηση του επιστημονικού συμβουλίου», καθώς και άλλοι 48 επιστημονικοί συνεργάτες που προσλήφθηκαν βάσει του ίδιου άρθρου του «αόρατου» Κανονισμού (Αρθρο 162 Κ.τ.Β.). Ολοι αυτοί εντάσσονται στον κύκλο των με σχέση «Ιδιωτικού Δικαίου». Στον ίδιο... κύκλο, και το αγνώστων λοιπών στοιχείων οκταμελές «προσωπικό ειδικού λογαριασμού (Αρθρο 104Α Κ.τ.Β.)», και το πλέον των 70 «προσωπικό σταθμού οχημάτων και περιβάλλοντος χώρου για παροδικές και περιοδικές ανάγκες»!
Ολα τα προαναφερόμενα, βεβαίως, έχουν και συγκεκριμένο οικονομικό κόστος. Οι αριθμοί και η σύγκρισή τους είναι αποκαλυπτικοί: Το 2005 οι αμοιβές για τους τακτικούς, τους υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, τους υπαλλήλους «ειδικών κατηγοριών», μαζί με τις «πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές πολιτικών υπαλλήλων, στρατιωτικών και οργάνων της ΕΛΑΣ στο Κοινοβούλιο, ανέρχονταν στο ποσό των 71.570.200 ευρώ. Πέντε χρόνια αργότερα, και αφού είχαν γίνει και άλλες προσλήψεις, το αντίστοιχο ποσό παρουσιάζει αύξηση σχεδόν 43% και αγγίζει πλέον τα 102,4 εκατομμύρια ευρώ!

Κατάργηση στην πράξη μιας ολόκληρης βαθμίδας της εκπαίδευσης.

Από άρθρο του Δ.Καμπουράκη στο protagon.gr

Φροντιστήρια που ειδικευόντουσαν στην προετοιμασία των παιδιών για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, μετατρέπουν σωρηδόν τον εαυτό τους σε ιδιωτικά σχολεία ή μάλλον σε ιδιωτικά λύκεια. Κάνουν αίτηση στο υπουργείο Παιδείας, παίρνουν την άδεια λειτουργίας και στη συνέχεια συνεχίζουν να δουλεύουν ως φροντιστήρια.

Το πλεονέκτημα που διαφημίζουν είναι ότι τα παιδιά του λυκείου δεν χρειάζεται να «σκοτώνονται» πηγαίνοντας και στο σχολείο και στο φροντιστήριο, αφού μπορούν να φοιτούν μόνο στο δεύτερο παίρνοντας τίτλο και για το πρώτο. Αν και με βάση τον νόμο τα ιδιωτικά σχολεία είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν το αναλυτικό πρόγραμμα που έχει ορίσει το υπουργείο Παιδείας, μέσα στις αίθουσες κάνουν μόνο τα μαθήματα προετοιμασίας και κανένα άλλο.

Μέσα στο «πακέτο» που προσφέρουν αυτοί οι «επιχειρηματίες», υπάρχουν τέσσερα «ελκυστικά» πλεονεκτήματα για τους μαθητές αλλά και για όσους γονείς έχουν μοναδικό στόχο την εισαγωγή του παιδιού τους στα πανεπιστήμια:

1. Λιγότερη συνολική κούραση για το παιδί, αφού δεν μπαίνει πρωί και απόγευμα στην αίθουσα.

2. Μεγαλύτερη προετοιμασία στα λίγα μαθήματα που τους ενδιαφέρουν για τις εξετάσεις, αφού επί δυο ή τρία χρόνια διδάσκονται μόνο αυτά και όχι τα υπόλοιπα «άχρηστα».

3. Εκ’ των προτέρων διαβεβαίωση για άριστα στους βαθμούς όλων των μαθημάτων, είτε τα διδάσκονται είτε όχι. Ως γνωστόν, ο βαθμός επίδοσης στο λύκειο, μετρά στην συλλογή μορίων για εισαγωγή.

4. Ελάχιστη πρόσθετη επιβάρυνση απ’ αυτά που ούτως ή άλλως θα πλήρωναν οι γονείς για φροντιστήριο, η οποία όμως αντισταθμίζεται από τα ολοφάνερα συνολικά «οφέλη».

Τέλος, για να μην υπάρξει κανένα παρατράγουδο από πιθανή καταγγελία, έχουν μερικούς αδιόριστους καθηγητές «δευτερευόντων» μαθημάτων, οι οποίοι πληρώνονται ψίχουλα για να κάθονται απλώς σ’ ένα γραφείο και να μπαίνουν στις αίθουσες σε περίπτωση εφόδου, παριστάνοντας ότι διδάσκουν. Ξέρω ότι έχουν γίνει τέτοιοι έλεγχοι, όμως οι τσιλιαδόροι της εισόδου είχαν ειδοποιήσει και δεν αποκαλύφθηκαν παρατυπίες ικανές να οδηγήσουν σε αναστολή της λειτουργίας αυτών των «σχολείων».

Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με κατάργηση στην πράξη μιας ολόκληρης βαθμίδας της εκπαίδευσης. Είναι εγκληματικό, από όπου κι αν το κοιτάξει κανείς. Πρόκειται για την απόλυτη εμπορευματοποίηση, για εξευτελισμό της έννοιας της Παιδείας, αλλά και για αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στα υπόλοιπα παιδιά που πάνε κανονικά στο σχολείο.

Το πείραμα του Μίλγκραμ

Το τέρας μέσα μας: Το πείραμα του Μίλγκραμ

Posted on 17 Ιουλίου, 2012 7:55 πμ by xtremyst



[Αναδημοσίευση απο sanejoker.blogspot.gr]

Το πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσετην ανθρώπινη ψυχή.
Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίαςστο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία.
Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μιαπροσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών τωνSS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων.
Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση -πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη -κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικίατων Γερμανών.
Όμως ο Μίλγκραμ ήταν κοινωνικός ψυχολόγος και πίστευε ότι αυτού του είδους ηυπακοή -που οδηγεί στο έγκλημα- δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα μόνο της προσωπικότητας, αλλά περισσότερο των πιεστικών συνθηκών.
Και το απέδειξε κάνοντας τη «φάρσα» του.
Τα υποκείμενα του πειράματος ήταν εθελοντές, κυρίως φοιτητές, οι οποίοικαλούνταν έναντι αμοιβής να συμμετέχουν σε ένα ψυχολογικό πείραμα σχετικό με τημνήμη.
Χώριζε τους φοιτητές σε ζεύγη και -μετά από μιαεικονική κλήρωση- ο ένας έπαιρνε το ρόλο του «μαθητευομένου» και ο άλλος του«δασκάλου».
Ο έκπληκτος «μαθητευόμενος» δενόταν χειροπόδαρα σε μια ηλεκτρική καρέκλα και του περνούσαν ηλεκτρόδια σε όλο το σώμα. Έπειτα του έδιναν να μάθει δέκα ζεύγη λέξεων.
Ο «δάσκαλος», από την άλλη, καθόταν μπροστά σε μια κονσόλα ηλεκτρικής γεννήτριας. Μπροστά του δέκα κουμπιά με ενδείξεις: «15 βολτ, 30 βολτ, 50 βολτκλπ.» Το τελευταίο κουμπί έγραφε: «450 βολτ. Προσοχή! Κίνδυνος!»
Πίσω από το «δάσκαλο» στεκόταν ο πειραματιστής, ο υπεύθυνος του πειράματος.
(Και περνάμε σε ενεστώτα για να γίνουμε μέτοχοι της στιγμής.)
«Θα λέτε την πρώτη λέξη από τα ζεύγη στο μαθητευόμενο. Αν κάνει λάθος θα σηκώσετε το πρώτο μοχλό και θα υποστεί ένα ηλεκτροσόκ 15 βολτ. Σε κάθε λάθος θασηκώνετε τον αμέσως επόμενο μοχλό», λέει ο πειραματιστής και ο «δάσκαλος» αισθάνεται ήδη καλά που δεν του έτυχε στην κλήρωση ο άλλος ρόλος.
Το πείραμα ξεκινάει. Ο «δάσκαλος» λέει τις λέξεις από το μικρόφωνο. Ο«μαθητευόμενος», ήδη τρομαγμένος, απαντάει σωστά, αλλά όχι για πολύ.
Μόλις κάνει το πρώτο λάθος ο «δάσκαλος» γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή.Εκείνος του λέει να προχωρήσει στο πρώτο ηλεκτροσόκ. Ο «δάσκαλος» υπακούει.
15 βολτ δεν είναι πολλά, αλλά ο «μαθητευόμενος» έχει αλλάξει ήδη γνώμη. Παρ’όλα αυτά απαντάει σωστά σε άλλη μια ερώτηση, αλλά στο επόμενο λάθος δέχεται 30βολτ.
«Αφήστε να φύγω», λέει ο «μαθητευόμενος» που δεν μπορεί να λυθεί. «Δε θέλω νασυμμετάσχω σε αυτό το πείραμα.»
Ο «δάσκαλος» κοιτάει τον πειραματιστή. Εκείνος του κάνει νόημα να συνεχίσει.
Τα βολτ αυξάνονται και τώρα πια ο πόνος είναιεμφανής στο πρόσωπο του «μαθητευόμενου», που εκλιπαρεί να τον αφήσουν ελεύθερο.
Στα 200 βολτ ταρακουνιέται ολόκληρος. Ο «δάσκαλος» πριν κάθε ηλεκτροσόκ γυρνάει να κοιτάξει τον πειραματιστή. Εκείνος, με σταθερή φωνή, του λέει ότι το πείραμαπρέπει να συνεχιστεί.
Ο «δάσκαλος» συνεχίζει να βασανίζει έναν άγνωστο, έναν απλό φοιτητή που κλαίει, ζητάει τη βοήθεια του Θεού και παρακαλεί να τον λυπηθούν. Δεν μπορεί πια να απαντήσει στις ερωτήσεις, αλλά ο πειραματιστής λέει στο «δάσκαλο»:
«Τη σιωπή την εκλαμβάνουμε ως αποτυχημένη απάντηση και συνεχίζουμε με τηντιμωρία.»
Στα 345 βολτ ο «μαθητευόμενος» τραντάζεται ολόκληρος, ουρλιάζει και χάνει τιςαισθήσεις του.
Ο «δάσκαλος», ιδρωμένος και με τα χέρια του να τρέμουν, κοιτάει τονπειραματιστή.
«Μην ανησυχείτε», λέει εκείνος, «το πείραμα είναι απολύτως ελεγχόμενο…Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»
«Μα είναι λιπόθυμος», λέει ο «δάσκαλος».
«Δεν έχει καμιά σημασία. Το πείραμα πρέπει να ολοκληρωθεί. Συνεχίστε με τον τελευταίο μοχλό.»
Πόσοι από τους εθελοντές έφτασαν ως τον τελευταίο μοχλό;
Πριν ξεκινήσει το πείραμα του ο Μίλγκραμ είχε κάνει μια «δημοσκόπηση» ανάμεσα στους ψυχιάτρους και στους ψυχολόγους, ρωτώντας ‘τους τι ποσοστό των εθελοντών θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό.
Σχεδόν όλοι απάντησαν ότι κανείς δε θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό, πέρα ίσως από κάποια άτομα με κρυπτοσαδιστικές τάσεις, καθαρά παθολογικές.
Δυστυχώς έκαναν λάθος.
Μόλις το 5% των «δασκάλων» αρνήθηκαν εξ’ αρχής να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο πείραμα και αποχώρησαν -συνήθως βρίζοντας τον πειραματιστή.
Το υπόλοιπο 95% προχώρησε πολύ το πείραμα, πάνω από τα 150 βολτ.
Και το 65%… Έφτασε μέχρι τον τελευταίο μοχλό, τα πιθανότατα θανατηφόρα 450βολτ!
Που έγκειται η φάρσα;
Ο «μαθητευόμενος» δεν ήταν φοιτητής, αλλά ηθοποιός, που είχε προσληφθεί από τον Μίλγκραμ για αυτόν ακριβώς το «ρόλο».
Δεν υπήρχε ηλεκτρισμός ούτε ηλεκτροσόκ. Ο ηθοποιός υποκρινόταν.
Το μοναδικό πειραματόζωο ήταν ο «δάσκαλος».
Όμως τα αποτελέσματα ήταν αληθινά:  Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων θα υπακούσει και θα βασανίσει -ίσως και θα σκοτώσει- έναν άγνωστο του, αρκεί να δέχεται εντολές από κάποιον με κύρος (στην προκειμένη περίπτωση επιστημονικό) και ταυτόχρονα να αισθάνεται ότι δεν τον βαρύνει η ευθύνη για ό,τι συμβεί -αφού εκείνος «απλά ακολουθούσε τις διαταγές».
Και φυσικά οι περισσότεροι από εμάς θα σκεφτούν όταν μάθουν για αυτό τοπείραμα: «Εγώ αποκλείεται να έφτανα ως τον τελευταίο μοχλό.»
Όμως δείτε τι συμβαίνει στην κοινωνία μας, κάθε μέρα.
Ο υπάλληλος της ΔΕΗ που δέχεται να κόψει το ρεύμα από έναν άνεργο ή άπορο, ξέρονταςότι έτσι τον ταπεινώνει, τον υποβάλει σε ένα διαρκές βασανιστήριο και πιθανότατα θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του, ανήκει στο 65% του τελευταίου μοχλού.Και δεν είναι καθόλου κρυπτοσαδιστής. Απλά ακολουθάει τις εντολές που του έδωσαν.
Ο υπάλληλος του σούπερ-μάρκετ που σου δίνει το χαλασμένο ψάρι και σε διαβεβαιώνει ότι είναι φρέσκο (μιλώ εξ’ιδίας πείρας, ως αγοραστής) δε σε μισεί, παρότι γνωρίζει ότι μπορεί να πάθεις και δηλητηρίαση. Απλώς ακολουθάει εντολές.
Ο αστυνομικός ο οποίος ραντίζει με χημικά τους διαδηλωτές δεν είναι κρυπτοσαδιστής -αν και πολλοί θα διαφωνήσουν στο συγκεκριμένο παράδειγμα. Απλώς κάνει τη δουλειά του.
Ο υπάλληλος της εφορίας ή της τράπεζας που υπογράφει την κατάσχεση κάποιου σπιτιού για 1.000 ευρώ χρέος, θα έφτανε ως τον τελευταίο μοχλό στο πείραμα. Γιατί υπακούει.
Ο πολιτικός που υπογράφει το μνημόνιο το οποίο οδηγεί ένα ολόκληρο έθνος στην εξαθλίωση του νεοφιλελευθερισμού θα έφτανε μέχρι τον τελευταίο μοχλό. Και αυτός υπακούει, σε εντολές πολύ πιο ισχυρές από εκείνες του πειραματιστή με την άσπρη φόρμα.
Αν όμως δούμε το πείραμα του Μίλγκραμ από την ανθρωπιστική-ηθική του πλευρά(από την πλευρά του 5% που αρνήθηκε να υπακούσει) θα καταλάβουμε ότι κανένας δεν είναι άμοιρος ευθυνών. Αν σε διατάζουν να κάνεις κάτι που προκαλεί κακό στον άλλον, στο συμπολίτη σου, σε έναν μετανάστη, σε έναν άνθρωπο (ή σε ένα ζώο, αλλά αυτό περιπλέκει πολύ τα πράγματα, εφόσον συνεχίζουμε να τρώμε κρέας), πρέπει να αρνηθείς να υπακούσεις. Ακόμα κι αν χάσεις το μπόνους παραγωγικότητας, την προαγωγή, την επανεκλογή, τη δουλειά σου.
Μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να αρνηθούμε να υπακούσουμε στις «μικρές» και καθημερινές εντολές βίας -με τις οποίες οι περισσότεροι ασυνείδητα συμμορφωνόμαστε, μόνο όταν θα είμαστε έτοιμοι να προβούμε σε μια γενικευμένη και μέχρι τέλους πολιτική, κοινωνική, καταναλωτική ανυπακοή, μόνο όταν μάθουμε να συμπεριφερόμαστε ως αυτεξούσιοι άνθρωποι και όχιως ανεύθυνοι υπάλληλοι, μόνο τότε θα μπορέσουμε να γκρεμίσουμε τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού που μας θέλει υπάνθρωπους, υπάκουους και υπόδουλους.
Και μια τελευταία παρατήρηση:
Τα υποκείμενα του πειράματος του Μίλγκραμ, οι εθελοντές φοιτητές, μάθαιναν από εκείνον ποιος ήταν ο στόχος του πειράματος. Μάθαιναν ότι ο «μαθητευόμενος» ήταν ηθοποιός και ότι δεν είχε ποτέ υποστεί ηλεκτροσόκ.
Ο Μίλγκραμ το έκανε αυτό για να τους ανακουφίσει, αλλά πέτυχε το ακριβώς αντίθετο.
Αυτοί οι άνθρωποι, ειδικά το 65% που είχε φτάσει ως τον τελευταίο μοχλό,πέρασαν την υπόλοιπη ζωή τους κυνηγημένοι από τις Ερινύες της πράξης τους. Γιατί συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν τόσο αθώοι και τόσο «καλοί» όσο ήθελαν να πιστεύουν για τον εαυτό τους.

Για τη μεταφορά -xtremyst-
Shortlink: http://wp.me/p1pa1c-hq9
Σχόλιο.Τι θαυμάσια θα ήταν αν η εκπαιδευτική-παιδαγωγική μας κατεύθυνση λειτουργούσε με τέτοια  πονήματα.
Αντιστεκόμαστε;……Αναρωτηθείτε…….

Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Σκόρπιες καλοκαιρινές φράσεις

Άρης Γκατσης: "Μετά την καλοκαιρινή ραστώνη, Σιγά-σιγά μπαίνουν τα γίδια στο μαντρί... (που λέει και ο λαός). Άντε και καλό Σεπτέμβριο"
Παραθέτω σκόρπιες καλοκαιρινές φράσεις (τα παρακάτω σχόλια είναι προσωπικά... Μπορείς να συμπληρώσεις ότι φράση ή σχόλιο νομίζεις και συ)


Α. Παπανδρέου (καλοκαίρι 1984) :
«Δικαιούται ο ... (κάποιος) λειτουργός του κράτους να κάνει ένα δώρο στον εαυτό του, αλλά όχι και πεντακόσια εκατομμύρια».

Σχόλιο: Δεν διευκρίνισε σε τι νόμισμα γι αυτό μέχρι τώρα κανείς δεν πάει φυλακή... Άμεσα ο Eλλαδίτης βεβαιώθηκε ότι η κλοπή κοινωνικού χρήματος είναι επισήμως απενοχοποιημένη, απλώς παζαρεύεται το «πλαφόν».


Αντ. Σαμ. (27/08/2012):
«Αυτά θα είναι τα τελευταία μέτρα. Θα είναι το τελευταίο πακέτο»

Σχόλιο: Αφού μας πάρει τα τελευταία διορθωτικά μέτρα μετά θα μας φτιάξει και το τελευταίο φέρετρο-πακέτο... Τα έξοδα της κηδείας θα τα πληρώσουμε προκαταβολικά!!!
Αντ. Σαμ. (Σάββατο, 14 Ιούλιος 2012):
"Πρόθεσή μου είναι να αναλάβω προσωπικά την παρακολούθηση της διοικητικής μεταρρύθμισης και την αξιολόγηση της δημόσιας διοίκησης" είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σχόλιο: Δηλαδή από τις 14 Ιουλίου, ο Σαμαράς εγκρίνει ΚΑΙ τους διορισμούς συγγενών των βουλευτών και κομματικών στελεχών, σε καλοπληρωμένες θέσεις του Δημοσίου;
Ν.Νικολόπ. (09.07.2012) (πρώην Υφυπ. Εργασίας):
"Παραιτούμαι γιατί η κυβέρνηση δεν επαναδιαπραγματεύεται το Μνημόνιο όπως δεσμεύτηκε προεκλογικά... Μόνη αιτία της παραιτήσεώς μου είναι η προσωπική μου πεποίθηση πως το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης με την Τρόικα και η διόρθωση των σημαντικών στρεβλώσεων στα εργασιακά, συνταξιοδοτικά, ασφαλιστικά και προνοιακά ζητήματα, θα έπρεπε να έχουν τεθεί εμφατικά στο τραπέζι των συζητήσεων από την αρχή."

Σχόλιο: Καλά εδώ και ένα παιδάκι ξέρει (πόσο μάλλον ένας ενήλικας) ότι καμμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ δεν τήρησε τις προεκλογικές δεσμεύσεις της. Τι περίμενε ότι θα άλλαζε με τον Σαμαρά;

Ευαγ. Βενιζ. (Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012):
«Δεν προσέρχομαι να συζητήσω ένα πακέτο μέτρων ούτε επιμέρους σημεία του, όπως η εφεδρεία ή τα ειδικά μισθολόγια, αλλά για την εθνική στρατηγική, ... το ΠΑΣΟΚ θα ασκήσει μέχρι το παρά πέντε πιέσεις ούτως ώστε τα μέτρα να μην είναι οριζόντια και πρωτίστως κοινωνικά άδικα.»

Σχόλιο: Ότι κατάλαβες εσύ κατάλαβα και γω. Δηλαδή αν συζητούσε για τα μέτρα θα έλεγε να καταργηθεί το χαράτσι ας πούμε; Μήπως ξέχασε σε ποιά κυβέρνηση και πότε πρωτοσυζητήθηκαν το "χαράτσι", η "εφεδρεία" και τα "ειδικά μισθολόγια";

Αλ. Τσίπρ. (20/06/2012):

“Η αλληλεγγύη και η αντίσταση είναι εξίσου σημαντικές, αλλά αυτή τη στιγμή η αλληλεγγύη είναι πιο σημαντική. Ο ρόλος μας είναι να είμαστε και μέσα και έξω από τη Βουλή, να χειροκροτούμε οτιδήποτε θετικό, να καταδικάζουμε τα αρνητικά και να προτείνουμε εναλλακτικές”.

Σχόλιο: Θεωρητικά είναι σωστή άποψη, έλα όμως που τώρα οι συνδικαλιστές που προσχώρησαν στο ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτοί της ΔΕΗ και της ΟΛΜΕ θέλουν αντίσταση... Πως θα χωρέσουν δυο πόδια σ΄ένα παπούτσι????

Χρήστος Γιανναράς:

 "Για να ξεπεράσουμε την κρίση (αν υπάρχουν περιθώρια για τέτοιο ενδεχόμενο) χρειάζεται ρεαλιστική πιστοποίηση της πραγματικότητας. Δίχως σωστή διάγνωση δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Σήμερα μοιάζει να πολεμάμε με ασπιρίνες τις δευτερογενείς (οικονομικές) επιπτώσεις της κρίσης, χωρίς να θίγουμε τα πρωτογενή αίτια...
...Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι το αυτονόητο της κλοπής του κοινωνικού χρήματος είναι το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα, ο πρωταρχικός παράγων που αποκλείει τη συγκρότηση λειτουργικού κράτους. Παραβλέπουμε τον αυτονόητο χαρακτήρα του συμπτώματος, γι’ αυτό και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε σαν «ηθικό» πρόβλημα, με νουθεσίες, συναισθηματικές εκκλήσεις, ποινικές διώξεις – μια τρύπα στο νερό. Όσα συμπτώματα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, εγωκεντρικής ιδιοτέλειας έχουν απενοχοποιηθεί και λειτουργούν με τους όρους του συλλογικού αυτονόητου (το κομματικό ρουσφέτι, η φοροδιαφυγή, το «μαύρο χρήμα», η διανομή αξιωμάτων για ανταμοιβή κομματικού λακεδισμού, η «διαπλοκή» της εξουσίας με οικονομικά συμφέροντα της κ.ό.ά.) αποκλείεται να εκλείψουν με ηθικολογίες και τιμωρίες.
Aποκλείεται – το βεβαιώνει η πανανθρώπινη πείρα."

Σχόλιο: Λογικό. Όσο υπάρχουν τα πρωτογενή αίτια άθικτα με την επιμονή για ατιμωρησία των πρωτεργατών της κρίσης και την πληρωμή των ευθυνών τους, τόσο τα ρουσφέτια, η διαπλοκή, η παραβατικότητα, η συναλλαγή, η κλοπή, η κατάχρηση και η εγκληματικότητα θα συνεχίζουν το έργο τους με αυξητικό ρυθμό. Τα οικονομικά μετρα από μόνα τους όχι απλά δεν φτάνουν, αλλά κάνουν και κακό στην αλλαγή νοοτροπίας που θάπρεπε να στοχεύσουμε
Άκης Τσοχατζό (30-8-2012):
"Κατηγορώ τον κ. Γ. Παπανδρέου ως εμπνευστή του σχεδίου της πολιτικής εξόντωσής μου, με στόχο «την απρόσκοπτη μετάβαση από το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου στο σημερινό ομότιτλο μεταλλαγμένο μόρφωμα»".

Σχόλιο: Δηλαδή κάτι όπως λέμε από τη Σκύλα στη Χάρυβδη;

και η ζωή συνεχίζεται...

ΑΡΗΣ