Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Σε κατοχή μέχρι το 2052


άρθρο από τη χθεσινή Ελευθεροτυπία

 

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Σε κατοχή μέχρι το 2052


Η Ελλάδα, που έχει δανειστεί, θα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από την Ε.Ε. έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ a.klossas@eleftherotypia.net

Σε σκληρή ευρωπαϊκή εποπτεία και με το νόμο, τουλάχιστον μέχρι το 2052, εισέρχεται η ελληνική οικονομία μετά την υιοθέτηση της περίφημης Κοινοτικής Οδηγίας 85, η οποία ενισχύει την προληπτική παρακολούθηση και την άμεση παρέμβαση από την Κομισιόν για τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωση του δημοσίου χρέους. Παράλληλα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των κρατών-μελών.

Η... ελληνική κυβέρνηση σε αναμνηστική φωτογραφία. Κάπου στο βάθος φαίνεται ο Αντ. Σαμαράς Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας - Δημόσιο Λογιστικό», με το οποίο υιοθετεί τη δέσμη κανονισμών του 2013 που είναι γνωστή ως Two-Pack. Με τη συγκεκριμένη Οδηγία, τα κράτη-μέλη παραχωρούν στην πραγματικότητα στην Κομισιόν το δικαίωμα να καταρτίζει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και να έχει σε απόλυτο έλεγχο τις οικονομίες όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Ταυτόχρονα, η Οδηγία προβλέπει ότι οι χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν δανειστεί από τους εταίρους, θα βρίσκονται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έως ότου αποπληρώσουν το 75% αυτών των δανείων που έχουν λάβει.

Αυτό σημαίνει ότι βάσει της υφιστάμενης διάρκειας ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία για τουλάχιστον ακόμα 25 χρόνια.

Ωστόσο, αν επικρατήσει η γερμανική πρόταση αναφορικά με μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών δανείων στα 50 χρόνια, τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται στη «μέγκενη» για ακόμα 38 χρόνια. Δηλαδή έως και το 2052!

Η συνθήκη, που σύντομα θα γίνει και νόμος του ελληνικού κράτους, ορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα διάφορα στάδια κατάρτισης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ούτως ώστε αυτές να είναι συμβατές με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κοινό χρονοδιάγραμμα.

Επιπλέον, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι η Κομισιόν θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των προϋπολογισμών και μαζί το δικαίωμα να τον επιστρέφει πίσω στην κυβέρνηση, μαζί με τις αλλαγές που επιθυμούν οι εταίροι να γίνουν πριν από την ψήφισή του στην ελληνική Βουλή.

Επίσης, καθορίζεται το πλαίσιο κατάρτισης και υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων στη γενική κυβέρνηση, επιβολής προϋποθέσεων ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης, καθώς και επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Η συνθήκη βέβαια δεν σταματά μόνο στον έλεγχο και στην «κατάρτιση» στην πραγματικότητα των προϋπολογισμών όλων των ευρωπαϊκών κρατών από την Κομισιόν, αλλά επιβάλλει και αυστηρή και διαρκή λιτότητα. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 3 της εν λόγω Συνθήκης «η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης (του κάθε) συμβαλλόμενου μέρους πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική». Το συγκεκριμένο άρθρο σημαίνει ότι στο εξής απαγορεύεται οποιαδήποτε ελλειμματική πολιτική, με μόνη εξαίρεση αν υπάρχει ομόφωνη συμφωνία των κρατών-μελών.

Όπως έγραφε η «Ε» στις 3/11/2013, η Κομισιόν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των μνημονίων, έχει στείλει μέσω κοινοτικών παραγόντων μήνυμα στην Ελλάδα, με σαφές περιεχόμενο: «Η υπογραφή του Ευρωπαϊκού σύμφωνου Euro Plus, παραχωρεί τον έλεγχο και την έγκριση των προϋπολογισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως εκ τούτου αν προϋπολογισμός δεν εγκριθεί από την Κομισιόν δεν μπορεί να κατατεθεί προς ψήφιση».

Όπως έλεγαν τότε στην «Ε» κοινοτικές πηγές, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, την οποία έχει αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση υπογράφοντας την ευρωπαϊκή συνθήκη, προβλέπει την έγκριση του προϋπολογισμού από την Ε.Ε., ο οποίος θα στηρίζεται σε υποθέσεις με αξιόπιστη βάση και θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

Πλέον η ευρωπαϊκή Οδηγία δίνει στις ευρωπαϊκές αρχές τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., ώστε να διορθωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να μειωθεί το δημόσιο χρέος, ενώ προβλέπει και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των κρατών-μελών.

Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών «στόχος του νομοσχεδίου είναι να θωρακισθεί η πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας από μελλοντικές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, και να ενσωματωθούν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης».

Στην ανακοίνωση μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι η συνθήκη βάζει για πολλά χρόνια χειροπέδες στις ελληνικές κυβέρνησης, καθώς «οι κανόνες είναι πιο αυστηροί και δεσμευτικοί, και ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη, ακόμη και για αυτά που είναι σε προγράμματα προσαρμογής όταν βγουν από τα μνημόνια».     

--

Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν.Ηρακλείου


Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης
Νομού Ηρακλείου
Ταξιάρχου Μαρκοπούλου 41
Τ.Κ. 71201 – Ηράκλειο
Τηλ & Φαξ.: 2810 226557
Πρόεδρος: 6932430197
Γ. Γραμματέας: 6946842793
Ιστοσελίδα: www.elmeher.gr
 
 
 
           
 
             Ηράκλειο, 08 / 05 /2014       
 
 
                   ΠΡΟΣ: ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ
                                ΜΜΕ                              
 
 


   

    Θέμα: Αυτο-αξιολόγηση - συνέχιση του αγώνα να ακυρωθεί στην πράξη.

 

               Η καθολική αντίδραση των συλλόγων διδασκόντων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.  HΗρακλείου και όλης της χώρας ανάγκασε το Υπουργείο Παιδείας και τον Υπουργό να «επιστρατεύσει» με «εντέλλεσθε» τους διευθυντές των σχολείων να ορίσουν στους συναδέλφους παρά τη θέλησή τους και παράνομα (σε καμία περίπτωση δεν είναι υποχρεωτική) τη συμμετοχή σε ομάδες.

Ουσιαστικά, προσπαθούν με διορισμένες επιτροπές να εφαρμόσουν την αυτο-αξιολόγηση κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αναφέρεται στον νόμο.

 

                Η καθολική άρνηση του κλάδου, οι παραιτήσεις διευθυντών σχολείων και η άρνηση μερικών άλλων να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας στα σχολεία τους, η άρνησή τους δηλαδή να συνεργήσουν στη διάλυση της δημόσιας παιδείας αποκαλύπτουν το μέγεθος της αντίστασης των εκπαιδευτικών σε μια πολιτική που ισοπεδώνει θεμελιώδη εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα και παιδαγωγικές ελευθερίες.

              Ο ορισμός των ομάδων εργασίας δεν πρόκειται να βάλει φραγμούς και αναστολές στον αγώνα μας. Εμείς, ως εκπαιδευτικοί μένουμε ανυποχώρητοι στη θέση μας. Δεν εγκρίνουμε καμιά τέτοια διαδικασία και θα προσπαθήσουμε με νέους τρόπους και αγώνες να ακυρώσουμε στην πράξη τη λεγόμενη αυτο-αξιολόγηση – αξιολόγηση.  

              Μετά τον αυταρχικό και παράνομο ορισμό των ομάδων εργασίας ο αγώνας μας περνάει σε νέα φάση.

              Οι ομάδες δεν πρέπει να λειτουργήσουν. Κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εκπαιδευτικό να αναλάβει ρόλο ή εργασία στις ομάδες αυτό-αξιολόγησης.

 

            Το ΔΣ της ΕΛΜΕ  καλεί τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς

-         να μην παίρνουν καμιά πρωτοβουλία για «συνεδρίαση» των ομάδων, να μη λειτουργήσουν τις ομάδες,

-         να μη δημιουργήσουν ή απαντήσουν σε ερωτηματολόγια, να μη βαθμολογήσουν δείκτες κ. ά. κριτήρια,

-         να μην καταγράψουν και να μη συγκεντρώσουν στοιχεία σαν υλικό για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας,

 

          και κανένας εκπαιδευτικός και καμία ομάδα εργασίας να μη συντάξουν, να μην υπογράψουν, να μην καταθέσουν πόρισμα, πρόταση ή εισήγηση στο διευθυντή ή στο σύλλογο.

        Καλούμε επίσης τους Διευθυντές των σχολείων να μη χρησιμοποιήσουν καμιά άμεση ή έμμεση πίεση, απειλή και εκφοβισμό στους εκπαιδευτικούς, για να συμμετάσχουν στις ομάδες εργασίας ή να καταθέσουν πορίσματα, εισηγήσεις.

 

           Η εντολή, του Υπουργού προς τους Διευθυντές αφορούσε μόνο τον ορισμό των ομάδων εργασίας.

 

           Το  ΔΣ  καλεί τους συναδέλφους να υλοποιήσουμε τα παραπάνω έως ότου πάρει απόφαση και το ΔΣ της ΟΛΜΕ για να κινηθούμε μαζικά και ενωτικά σε πανελλαδικό επίπεδο.

 

Τώρα επικεντρωνόμαστε στο να μη λειτουργήσουν και να μη χρησιμοποιηθούν οι ομάδες ως όχημα για να περάσει η αξιολόγηση. Το αμέσως επόμενο διάστημα το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ,  όπως είχε κάνει και στον ορισμό των ομάδων, θα πρέπει να διαμορφώσει απόφαση - πρόταση για το πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων στη σχετική συνεδρίαση για την «Έκθεση της γενικής εκτίμησης της σχολικής μονάδας», την «Έκθεση αξιολόγησης» και τα «Σχέδια δράσης».




ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ.

ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

 

ΚΑΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ, ΕΙΣΗΓΗΣΗ ή ΠΡΟΤΑΣΗ

 

 

Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου

 


Πρόεδρος
Μάρκου Λάζαρος
 
   Γενικός Γραμματέας
 
                         
 
 
Οικονομάκη Μαρία

 

 

 

 

 

 

 

 

Ξύπνα! Ξεπουλούν τις παραλίες μας! Υπογράφουμε εδώ


Γεια σου. 

Μόλις έβαλα την υπογραφή μου για να στηρίξω αυτό το ψήφισμα: 

Ξύπνα! Ξεπουλούν τις παραλίες μας! Υπογράφουμε εδώ
το οποίο απευθύνεται προς: Υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα 

Εσύ θα πάρεις θέση; Κάνε κλικ εδώ για να μάθεις περισσότερα και να υπογράψεις:
http://www..avaaz.org/el/petition/Ypoyrgo_Oikonomikon_G_Stoyrnara_Ypografoyme_Ohi_sto_xepoylima_ton_Ellinikon_paralion/?eDWkhcb 



Ευχαριστώ πολύ,

 

Απάτη, ξεπούλημα του Ελληνικού

Τετάρτη 7 Μαΐου 2014

Η επίθεση στην εργασία και στην παιδεία είναι συντονισμένη και έχει συγκεκριμένο στόχο



Συνάντηση του Στέλιου Αναστασόπουλου με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ και συμμετοχή στην διαδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο των Εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε την Τρίτη 29/04 ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καρδίτσας με το «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία» κ. Στέλιος Αναστασόπουλος
Με αφορμή τις διατάξεις για την "αξιολόγηση" των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και τις αλλαγές στο λύκειο ο κ. Αναστασόπουλος, εκπαιδευτικός ο ίδιος, κατήγγειλε τον κυβερνητικό αυταρχισμό που κρύβουν αυτές οι αλλαγές που είναι απόλυτα εναρμονισμένος με τις μνημονιακές επιταγές για διάλυση του δημοσίου, της δημόσιας υγείας και παιδείας. Επιπλέον, τόνισε ότι «εκτυλίσσεται σχέδιο διαμόρφωσης μιας νέας γενιάς αμόρφωτης, αφού πολλοί μαθητές θα εγκαταλείπουν νωρίς το λύκειο, που μαζί με την πατροπαράδοτη «παπαγαλία» (ελέω πανελλαδικών), θα είναι εύκολα χειραγωγίσιμη από κυβερνήσεις και μεγαλο- εργοδότες».
Πέρα από τον χώρο όμως της παιδείας, δήλωσε ότι «με το νέο νόμο που η συγκυβέρνηση ανερυθρίαστα ψήφισε εκατοντάδες χιλιάδες επιπλέον δημόσιοι υπάλληλοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, αφού ουσιαστικά θεσμοθετεί και παγιώνει τη διαδικασία απολύσεων στο Δημόσιο και ρίχνει ακόμα πιο χαμηλά τους ήδη πετσοκομμένους σήμερα μισθούς. Για το λόγο αυτό, οριοθετεί με απόλυτη αυθαιρεσία το ποσοστό των υπαλλήλων που θα πρέπει αναγκαστικά να κριθούν ως ανεπαρκείς στο 15% του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων»
Οι εκπαιδευτικοί εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στον θεσμό της αξιολόγησης με τη μορφή, μάλιστα, που επιχειρείται. Αναγνωρίζουν ότι δεν έχει ως στόχο τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, αλλά την περαιτέρω εξόντωση των εκπαιδευτικών. Τόνισαν ότι το μέτρο της ποσόστωσης (μόνο το 15% μπορεί να «ανέλθει» στον Α' βαθμό) – και συμφώνησε ο κ. Αναστασόπουλος – ότι πρόκειται και για την πλήρη παράνοια. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι είναι σα να λέει ο εκπαιδευτικός στους γονείς ότι από τα 24 παιδιά ενός τμήματος, θα πρέπει να μείνουν, οπωσδήποτε (!), στην ίδια τάξη τα 8. Πρόκειται για ένα εξοντωτικό μέτρο που ως μόνο σκοπό έχει τη δημιουργία μιας ακόμη δεξαμενής απολύσεων σε όλο το δημόσιο τομέα.
Στη συνάντηση μαζί με τον κ. Στέλιο Αναστασόπουλο βρέθηκαν οι υποψήφιες περιφερειακές σύμβουλοι της παράταξης «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» Διονυσία Ματιάτου, μέχρι πρότινος πρόεδρος και σήμερα μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ και η Μαρία Μπολτσή, πρόεδρος του σωματείου καθαριστριών Θεσσαλίας, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Στέλιος Αναστασόπουλος συμμετείχε στη διαδήλωση της εργατικής πρωτομαγιάς και μετά την κατάθεση στεφάνου, ως Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας, δήλωσε τα εξής: «Το νόημα και οι αγώνες της εργατικής πρωτομαγιάς είναι σήμερα τραγικά επίκαιροι. «Η επίθεση στην εργασία είναι συντονισμένη, και μαζί με τη διάλυση της δημόσιας παιδεία έχει ως στόχο υποταγή της κοινωνίας στις επιταγές της σημερινής ολιγαρχίας. Είναι απολύτως αναγκαία η συνειδητοποίηση της ταξικής επίθεσης και της τεράστιας αναδιανομής πλούτου που γίνεται, αυτή τη στιγμή από τη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή ηγεμονία υπέρ των τραπεζιτών, των μεγαλοεργολάβων, των εφοπλιστών και των χρηματοπιστωτικών κέντρων. Η αρχή της ανατροπής αυτής της πολιτικής έρχεται με τις εκλογές της 18ης και 25ης Μαϊου».

Γραφείο Τύπου «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία»

Καρδίτσα, 03-05-2014

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ο μπερλουσκονισμός στον Πειραιά



Το ψηφοδέλτιο Μαρινάκη-Μώραλη είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη


Του Γιάννη Ξένου από τη Ρήξη φ. 104
Το πιο ανησυχητικό μήνυμα που στέλνουν οι αυτοδοικητικές εκλογές είναι το εκλογικό σχήμα των Μαρινάκη-Μώραλη στον Πειραιά. Ο Μαρινάκης, μαζί με άλλους γνωστούς επιχειρηματίες, όπως ο Κόκκαλης, θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα είναι πια τόσο σάπιο που μπορεί να επιτρέψει σε επιχειρηματίες τέτοιου διαμετρήματος να βγουν μπροστά και να ελέγξουν πλήρως την πολιτική ζωή.
Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι γιος του Μιλτιάδη Μαρινάκη, εφοπλιστή, αλλά και βουλευτή της ΝΔ το 1985 και προσωπικού φίλου του Κ. Μητσοτάκη. Από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ήθελε να εμπλακεί με τον Ολυμπιακό, αρχικά το προσπάθησε, ανεπιτυχώς, στο μπάσκετ, και εν συνεχεία στο βόλεϊ, όπου τα κατάφερε. Το 2010 ο Κόκκαλης, σε μια πολύ δύσκολη φάση για τον Ολυμπιακό και τον ίδιο, του παρέδωσε τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού. Επίσης ο Μαρινάκης έχει εμπλοκή, ελέγχοντας ποσοστά, σε διάφορα ΜΜΕ, όπως στο ΣΚΑΪ, παλιότερα, πριν τα σπάσει με τον Αλαφούζο, αλλά και στον ΔΟΛ, στην εφημερίδα Παραπολιτικά κ.α., ίσως και αυτή να είναι η εξήγηση της αποθεωτικής υποδοχής που επιφυλάσσουν κανάλια, εφημερίδες και ραδιόφωνα στο νέο του εγχείρημα. Ο Μαρινάκης επίσης διατηρεί πολύ θερμή σχέση με την κουμπάρα του, Ντόρα Μπακογιάννη.
Αρχικά ο Μαρινάκης σκεφτόταν να κατέλθει ο ίδιος για δήμαρχος, αλλά ο υπάλληλός του στον Ολυμπιακό, Μώραλης, κρίθηκε καταλληλότερη επιλογή, γιατί είχε μεγαλύτερη πρόσβαση στην κεντροαριστερά και επειδή, αν δεν τα πάει καλά το εγχείρημα, δεν θα εκτεθεί τόσο πολύ ο ίδιος. Ο Γιάννης Μώραλης είναι γιος του Πέτρου Μώραλη, που ήταν στενός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου και είχε διατελέσει τρεις φορές υπουργός του. Ο Γιάννης Μώραλης προσελήφθη στον Ολυμπιακό το 1995 από τον Σωκράτη Κόκκαλη και αρχικά ήταν ο σύνδεσμος της ΠΑΕ με τους οργανωμένους οπαδούς. Αναβαθμίστηκε αργότερα από τον Κόκκαλη, όταν ανέλαβε την επίβλεψη της ανέγερσης του νέου σταδίου «Γ. Καραϊσκάκης», όπου, για να εξυπηρετεί η σύμβαση τα συμφέροντα του Κόκκαλη, η τότε κυβέρνηση Σημίτη και οι αρμόδιοι υπουργοί του Ε. Βενιζέλος και Γ. Λιάνης έφεραν πλήθος φωτογραφικών νομοθετικών ρυθμίσεων. Όταν ανέλαβε τον Ολυμπιακό ο Μαρινάκης, ο πολύτιμος Μώραλης έγινε στενός του συνεργάτης, αρχικώς ανέλαβε αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού και εν συνεχεία τον έστειλε πρόεδρο στη Σούπερ Λίγκα, με θαυμαστά αποτελέσματα, αφού κάθε Κυριακή όλοι οι Έλληνες φίλαθλοι χαίρονται το πιο δίκαιο και καθαρό πρωτάθλημα της Ευρώπης!
Η υποψηφιότητα του Μώραλη συσπειρώνει Μαρινάκη και Κόκκαλη. Κυρίως, όμως, εκπροσωπεί ό,τι πιο παλαιοκομματικό επικράτησε στην Ελλάδα την προηγούμενη τριακονταετία. Το βαθύ ΠΑΣΟΚ και η βαθιά Νέα Δημοκρατία τον στηρίζουν με όλες τους τις δυνάμεις, και ας λέει ο Μώραλης ότι φέρνει κάτι νέο στα δημοτικά πράγματα του Πειραιά. Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου την προηγούμενη Δευτέρα παρευρέθηκαν από τη ΝΔ οι Κων. Αρβανιτόπουλος, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Λευτέρης Αυγενάκης, Γιάννης Καράμπελας και Μάξιμος Σενετάκης (η πλευρά Μπακογιάννη είχε ισχυρή εκπροσώπηση), ενώ και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης έχει δηλώσει τη στήριξή του στον Μώραλη. Από το ΠΑΣΟΚ ήταν ο υπεύθυνος επικοινωνίας Δημήτρης Καρύδης, ο πρώην υπουργός Γιάννης Διαμαντίδης, ο πρώην νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, αλλά και ο Ανδρέας Λοβέρδος. Τέλος, τον Μώραλη στηρίζουν ακόμα και κάποιοι πρώην πασπίτες που προσχώρησαν στους Οικολόγους Πράσινους! Αλλά υπήρχε εκπροσώπηση και από άλλα κόμματα, όπως ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Παναγιώτης Μελάς (ο γιος του έφυγε από τον Μιχαλολιάκο και προσχώρησε στον Μώραλη), ο Βύρων Πολύδωρας, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο Πέτρος Μαντούβαλος και ο Γιώργος Ανατολάκης (παλιά βουλευτής του ΛΑΟΣ). Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Σωκράτης Κόκκαλης, αλλά και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θόδωρος Βενιάμης. Την ίδια ώρα παρουσίαζε το ψηφοδέλτιό του και ο Β. Μιχαλολιάκος, οι παρουσίες χαρακτηριστικές, ένας όλος κι όλος βουλευτής, ο Κώστας Κατσαφάδος από τη ΝΔ, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστας Κούβαρης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης κ.ά.

Τι επιδιώκουν οι Μαρινάκης – Κόκκαλης

Στους λόγους που οδήγησαν τους Μαρινάκη-Κόκκαλη να φτιάξουν δημοτικό σχήμα πρέπει να συμπεριλάβουμε το γεγονός ότι ο Πειραιάς, από τη στιγμή οι Κινέζοι εγκαταστάθηκαν στο λιμάνι, παρουσιάζει πολύ μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Στον Πειραιά έχουν μπει δυναμικά νέοι κεφαλαιοκράτες (ξένοι, αλλά και Έλληνες, όπως ο Μελισσανίδης) που διεκδικούν το λιμάνι. Οι Μώραλης-Μαρινάκης, σε συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο του ΟΛΠ, Ανωμερίτη, τάχθηκαν κατά της πώλησης του ΟΛΠ, αλλά υπέρ της παραχώρησης δραστηριοτήτων σε πολλούς διαφορετικούς ιδιώτες. Φοβούνται, δηλαδή, μήπως το φιλέτο του λιμανιού πάει εξ ολοκλήρου σε συγκεκριμένους επιχειρηματίες και αυτοί μείνουν απέξω, οπότε προτείνουν μια μεσοβέζικη λύση, που όλοι θα καρπώνονται και από ένα μέρος του φιλέτου. Το παράδειγμα του ΟΠΑΠ, που για χρόνια τον λυμαινόταν ο Κόκκαλης και, από τη στιγμή που πουλήθηκε στην κοινοπραξία που συμμετέχει ο Μελισσανίδης, έχασαν την κότα με τα χρυσά αυγά, τους κατατρέχει. Επιπλέον, τα λεφτά από το νέο ΕΣΠΑ που προορίζονται για τον Πειραιά είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ, και ο δήμαρχος έχει ισχυρό λόγο για το πώς θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα σε νέες «επενδύσεις».
Το μεγάλο διακύβευμα όμως που παίζεται στον Πειραιά είναι ότι, για πρώτη φορά, εμφανίζεται ένας καθαρά επιχειρηματικός πολιτικός συνδυασμός που έχει βλέψεις και για ακόμα πιο σοβαρά πράγματα. Ο Μαρινάκης, με τη φόρα που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια (επιχειρήσεις, διαπλοκή με ισχυρές πολιτικές οικογένειες, ποδόσφαιρο, ΜΜΕ, Δήμος Πειραιά), αν το πείραμα στον Πειραιά πετύχει και ο υπάλληλός του βγει δήμαρχος, ανοίγει το δρόμο και για την κεντρική πολιτική σκηνή. Εξάλλου, ο Κόκκαλης έχει πουλήσει τις περισσότερες επιχειρήσεις του και είναι «άνεργος» και, πιθανότατα, διαθέσιμος. Το παράδειγμα του Μπερλουσκόνι στην Ιταλία είναι φάρος και για τους Έλληνες επιχειρηματίες, ο Βγενόπουλος πριν τέσσερα, πέντε χρόνια το προσπάθησε, αλλά προσέκρουσε στη χρεοκοπία της Κύπρου, για την οποία φέρει μεγάλη ευθύνη. Ας ελπίσουμε τα σχέδια των Κοκκαλο-μαρινάκηδων να προσκρούσουν πάνω στο λαό του Πειραιά και ο Μώραλης να μην περάσει καν στο δεύτερο γύρο.

«Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα…»


«Μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα…»


Συνέντευξη με τον εκπαιδευτικό Γιώργο Δασκαλάκη


Για την απόφασή του να μην αποδεχτεί τον ορισμό του στη θέση του διευθυντή σχολείου μετά την παραίτηση του προκατόχου του μίλησε στον Candia News 93,6 ο δάσκαλος ειδικής αγωγής Γιώργος Δασκαλάκης. Ο κ. Δασκαλάκης έκανε λόγο για απόφαση αξιοπρέπειας και στηλίτευσε τη στάση των εκπαιδευτικών που παίρνουν τις θέσεις όσων διευθυντών παραιτήθηκαν αρνούμενοι να συμβάλουν στην απόλυση συναδέλφων τους. Ο Γιώργος Δακαλάκης λίγες μέρες πριν είχε δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή μη αποδοχής της θέσης του καλώντας τους εκπαιδευτικούς αλλά και όλους τους πολίτες να αναλάβουν δράση για την αλλαγή της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη δημόσια εκπαίδευση.

Ακούστε τη συνέντευξη:



 
Update Required To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Fl

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΗ ΑΠΟΔΟΧΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ 50ου ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ.

«Και μία στιγμή χωρίς τις αρχές μου, για μένα είναι αιώνας…»

Αγαπητοί συμπατριώτες, προοδευτικοί Κρητικοί και αγαπητοί μαθητές. Με το υπαριθμόν 7928/30-4-2014 έγγραφο, κλήθηκα να αναλάβω καθήκοντα διευθυντή σχολικής μονάδας στο 50ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, στη θέση του παραιτηθέντα συναδέλφου και φίλου Δημήτρη Αποστολάκη. Σημειωτέον ότι μάλλον είμαι ο μοναδικός που του απευθύνθηκε γραπτή πρόσκληση, μετά την απαίτησή μου για το αυτονόητο. Όλοι οι προηγούμενοι κλήθηκαν προφορικά, πιεστικά, πρόχειρα και παράτυπα, ενδεικτικά στοιχεία της νέας εποχής που ξημερώνει για την εκπαίδευση, πριν ακόμα εφαρμοστούν οι αξιολογικές «καινοτομίες».
Ό,τι καλύτερο διαθέτει η τοπική εκπαίδευση σε έμψυχο στελεχικό δυναμικό, έχει παραιτηθεί ή αρνήθηκε να συμπράξει σε αυτό το θέατρο της αρνητικής ποσόστωσης, της αντιδημοκρατικότητας, της αντισυναδελφικότητας και της αντιεπιστημονικότητας.
Για να τεκμηριώσω την έννοια «ό,τι καλύτερο…» που χρησιμοποίησα παραπάνω, οφείλω δεοντολογικά, να ορίσω και το μέτρο που χρησιμοποιώ. Το μέτρο αυτό είναι η συνισταμένη της ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ, της ΗΘΙΚΗΣ, της ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ και της ΜΟΡΦΩΣΗΣ.
Νομίζω πως αυτό είναι και το απόλυτο μέτρο της εκπαιδευτικής πράξης, όπως και της κοινωνικής πρακτικής, οποιουδήποτε θέλει να φέρει τον ιστορικό και επαγγελματικό «διακριτικό τίτλο» ΔΑΣΚΑΛΟΣ. Οι ενέργειές του δηλαδή οφείλουν να έχουν ένα ιδεολογικό «γιατί», ένα ηθικό «αξίζει» κι ένα αισθητικό (τροπικό) «πώς» ) και να εμπεριέχουν μια προοπτική καλύτερης μόρφωσης για τους μαθητές.( Αλλά για κάποιους το μόνο σκονάκι που έχουν μαζί τους, αναφέρει πως ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό).
Αυτό το μέτρο καταξιώνει και δίνει αντίκρισμα στην έννοια του δασκάλου, κι όχι ένα πτυχίο μιας Παιδαγωγικής Ακαδημίας ή ενός Παιδαγωγικού Τμήματος με το οποίο κάποιος, κάποτε διορίστηκε. Με αυτό θέλω να πω ότι «οι έχοντες μπάρμπα στην Κορώνη» και θητεία στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, πωλητές αέρα κι εξυπηρετήσεων, μέσω της κατά καιρούς ανάδειξής τους στους τοπικούς συλλόγους ή στη Δ.Ο.Ε. -αυτοχαρακτηριζόμενοι πάντα ως δάσκαλοι- παίρνουν την εκδίκησή τους για τη μετριότητα την οποία προσωποποιούσαν από τα χρόνια των σπουδών τους μέχρι και σήμερα.
Στη θέση της όποιας ουσιαστικής μόρφωσης, αυτοί καλλιεργούσαν γνωριμίες. Όποιος έχει τη μύγα, ας μυγιαστεί. Εγώ δεν έχω να χάσω τίποτα περισσότερο από τις αλυσίδες της αντιδημοκρατικότητας που έχουν περιδέσει το εκπαιδευτικό παρόν, για να τις σφίγγουν όλο και περισσότερο στο μέλλον. Η μεγαλύτερη ζημιά στην εκπαίδευση έχει γίνει «από μέσα». Ο Δούρειος Ίπππος φτιαχνόταν , χρόνια τώρα στα γραφεία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ εκπαιδευτικών- κεντρικών και τοπικών- με κορυφαία συνδικαλιστικά τους στελέχη, να είναι αυτοί που αποφασίζουν και διατάσσουν τις –προς όφελός τους και σε βάρος του Κλάδου- ανατροπές.
Όμως το ότι φτιάχτηκε ο Δούρειος Ίππος δε σημαίνει υποχρεωτικά πως η Τροία θα πέσει. Η Τροία θα έχει πέσει όταν θα έχει εκλείψει ολότελα η συνείδηση κι από τον τελευταίο δάσκαλο.
Κι ούτε η Ιστορία θα τους κάνει το χατίρι να γραφτεί από αυτούς. Η ιστορία της εκπαίδευσης γράφεται διαχρονικά με αγώνα και αλληλεγγύη –ακόμα και με διώξεις- μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες στα σχολεία και με αναφορά μια γενιά σχεδόν καταδικασμένη. Καταδικασμένη από τους ίδιους που καταδίκασαν οικονομικά και κοινωνικά τους δασκάλους της, από τους ίδιους που καταδίκασαν τους γιατρούς της, από τους ίδιους που καταδίκασαν τους ειδικούς παιδαγωγούς της.
Ψιλά γράμματα θα μου πείτε για τους ανθρώπους της κεντρικής και της τοπικής εξουσίας. Καθόλου ψιλά, όμως για τον σκεπτόμενο πολίτη αυτής της χώρας, καθόλου ψιλά και για το δάσκαλο της καθημερινότητας, για το δάσκαλο που έχει συνείδηση του ρόλου του, ενός ρόλου η αξία του οποίου δε συσχετίζεται με τη θέση στην υπηρεσιακή ιεραρχία, ούτε τελειώνει με τη συνταξιοδότηση.
Σε συνέχεια των ανάλογων επιστολών -των πραγματικών συναδέλφων μου- που προηγήθηκαν (Δημήτρη Αποστολάκη, Νίκου Αμανάκη, Γιάννη Σαΐτάκη, Μανόλη Μελισσουργάκη, Γιώργου Τερζάκη, Ζαχαρία Καψαλάκη, Γεωργίας Χαλκιαδάκη και Γιάννη Κριθινάκη), κλείνω τούτη την πρωτομαγιάτικη εξωστρέφεια, θυμίζοντας πως αυτή η ημερομηνία έχει σημαδευτεί από το αίμα που χύθηκε για τα εργατικά – κοινωνικά δικαιώματα και πως εμείς, σήμερα, απαξιούμε να χύσουμε έστω και λίγο μελάνι από το στυλό για να εξωτερικεύσουμε ακόμα και την πιο απλή αλήθεια…
Ή μήπως φοβόμαστε?
«…κι έτσι στη σκοτεινή ταβέρνα, πίνουμε πάντοτε σκυφτοί, σαν τα σκουλήκια που όποια φτέρνα, όπου μας έβρει μας πατεί, δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα, προσμένουμε ίσως κάποιο θάμα…».
Ηράκλειο Πρωτομαγιά 2014
Γιώργος Δασκαλάκης Δάσκαλος Ειδικής Αγωγής -Εκπαιδευτής Θεατρικού Παιχνιδιού στο πάλαι ποτέ- πρόγραμμα «ΜΕΛΙΝΑ – Παιδεία και Πολιτισμός» (Εργαζόμενος στο Δημόσιο μα όχι δημόσιος υπάλληλος!)
Υ.Γ. Η επιστολή τούτη αφιερώνεται στη μνήμη του αδερφού μου Λευτέρη, που αν ζούσε θα τη γράφαμε μαζί σήμερα, στη μνήμη του σπουδαίου δασκάλου Βασίλη Αδάμου που μαζί πρωτοανεβάσαμε το «Μικρό Πριγκιπα» στο Νιο Χωριό Αποκορώνου και σε όλα τα παιδιά που περιμένουν από μας την έκπληξη και μια πινελιά χρώμα στην άχρωμη προοπτική τους… Α, ναι και στο φίλο Γιώργο Μυλωνάκη, για τη μοναδική χρονιά στο 14ο Δ. Σχ. Ηρακλείου όπου η αλληλογραφία αργούσε πάντα να αρχειοθετηθεί, αλλά η σχολική ζωή ήταν ένα καθημερινό πανηγύρι φαντασίας, δημοκρατίας και δημιουργικότητας.

Απόφαση της Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων (05/05/2014)


Ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιοι Σύλλογοι Διδασκόντων,για να μας θυμίζουν ότι δεν είμαστε όλοι γιουσουφάκια!!


 Αποφάσεις της ΓΣ της ΕΛΜΕ Χανίων της Δευτέρας (05/05/2014) για τη νέα φάση του αγώνα εναντίον της αυτοαξιολόγησης και το ψήφισμα συμπαράστασης στον Ουκρανικό λαό για τη διάδοση και δημοσιοποίησή τους. 

 

ΕΛΜΕ  ΧΑΝΙΩΝ

      

ΕΝΩΣΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ    

ΜΕΣΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ        

     ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ     

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

     ΧΑΝΙΑ 73132                

     Τηλ  2821040928   Fax 2821058343

     Email: elmecha@otenet.gr


 

Απόφαση της Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων (05/05/2014)

 

Για τη νέα φάση του αγώνα εναντίον της αυτοαξιολόγησης

 

    Η καθολική αντίδραση των συλλόγων διδασκόντων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων που -στη συντριπτική τους πλειοψηφία (45 στα 51)- με πρακτικό δε συγκρότησαν ομάδες εργασίας για την κακόφημη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, οι δύο παραιτήσεις διευθυντών σχολείων και η άρνηση μερικών άλλων να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας στα σχολεία τους, η άρνησή τους δηλαδή να συνεργήσουν στη διάλυση της δημόσιας παιδείας, όπως απαιτεί η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., αποκαλύπτουν το μέγεθος της αντίστασης των εκπαιδευτικών σε μια πολιτική που ισοπεδώνει θεμελιώδη εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα και παιδαγωγικές ελευθερίες και κατακτήσεις.

    Δυστυχώς οι διευθυντές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εφάρμοσαν την εντολή για τον ορισμό ομάδων εργασίας στα σχολεία τους. Εμείς, ως εκπαιδευτικοί μένουμε ανυποχώρητοι στη θέση μας και δε συμμετέχουμε στις επιτροπές, δεν εγκρίνουμε καμιά τέτοια διαδικασία και θα επαναφέρουμε το ζήτημα στους συλλόγους των διδασκόντων και στις Γ.Σ.

    Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων, ωστόσο, θεωρεί ότι η παραίτηση των δύο διευθυντών και η άρνηση μερικών άλλων να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας στα σχολεία τους αποτελεί πράξη αντίστασης που περιβάλλει με τιμή τους ίδιους και ολόκληρο τον κλάδοΑς μην ξεχνά κανείς πως οι διευθυντές των σχολείων  σύντομα θα κληθούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια για την αξιολόγηση από τους προϊσταμένους που ήδη επιμορφώθηκαν.

Στη συνέχεια μέσα καλοκαιριού ή αρχές Σεπτέμβρη -άσχετα με τις φήμες περί κρίσεων  στελεχών και διευθυντών, και υπαναχώρησης στο θέμα των ποσοστώσεων-  έρχεται η αξιολόγηση όλων μας με ποσοστώσεις κατά το νόμο, ξεκινώντας από τους διευθυντές σχολείων.  Με την αξιολόγηση πολλοί διευθυντές  θα εξωθηθούν σε παραίτηση,  αφού το 15% θα κριθεί «ελλιπές».

    Όλα αυτά προδιαγράφουν  ένα   δυσοίωνο μέλλον για όλους. Το Σεπτέμβρη  τα σχολεία θα  λειτουργούν ως    «μονάδες», με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια,  χωρίς συλλογικά δικαιώματα και ισότιμες εργασιακές σχέσεις, με  ελαστικές μορφές απασχόλησης , που θα  ποικίλλουν  ανάλογα με τις ατομικές εκθέσεις «αξιολόγησης» και τις επιδόσεις των μαθητών, δηλ ανάλογα με την προσαρμογή μας στα μέτρα της πειθάρχησης και  στις  επιταγές  της μορφωτικής απόρριψης των λαϊκών στρωμάτων.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΝΑ  ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ.

ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ  ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ, ΕΙΣΗΓΗΣΗ ή ΠΡΟΤΑΣΗ

 

    Μετά τον αυταρχικό ορισμό των ομάδων εργασίας ο αγώνας μας περνάει σε    νέα φάση. Οι ομάδες δεν πρέπει να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν. Κανένας  δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εκπαιδευτικό να αναλάβει ρόλο ή εργασία στις ομάδες αυτοαξιολόγησης.

    Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί τους εκπαιδευτικούς να  μην  παίρνουν  καμιά πρωτοβουλία για «συνεδρίαση»  των ομάδων, να μη συμμετέχουν στη λειτουργία των ομάδων, να μη δημιουργήσουν ή απαντήσουν σε ερωτηματολόγια, να μη βαθμολογήσουν δείκτες κ.ά. κριτήρια, να μην καταγράψουν και να μη συγκεντρώσουν στοιχεία σαν υλικό για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, και κανένας εκπαιδευτικός και καμία ομάδα εργασίας να μη συντάξουν, να μην υπογράψουν, να μην καταθέσουν πόρισμα, πρόταση ή εισήγηση στο διευθυντή ή στο σύλλογο. Τονίζουμε ότι η  όποια συμμετοχή στις ομάδες εργασίας και η κατάθεση οποιασδήποτε έκθεσης (ανεξάρτητα απ’ το περιεχόμενό της) θα χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο  Παιδείας, για να νομιμοποιήσει την πολιτική της αξιολόγησης και τους αντιεκπαιδευτικούς της στόχους.

    Καλούμε επίσης τους Διευθυντές των σχολείων να μη χρησιμοποιήσουν καμιά άμεση ή έμμεση πίεση, απειλή και εκφοβισμό στους εκπαιδευτικούς, για να συμμετάσχουν στις ομάδες εργασίας ή να καταθέσουν πορίσματα, εισηγήσεις κ.λπ.. Η εντολή, του Υπουργού προς τους Διευθυντές αφορούσε μόνο τον ορισμό των ομάδων εργασίας.

    Η Γ.Σ. ΕΛΜΕ Χανίων κηρύσσει, από την Τρίτη, 06/05/2014 έως και τη λήξη του σχολικού έτους, κυλιόμενες στάσεις εργασίας μέχρι 3 ώρες, για να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να μη συμμετάσχουν στις «συνεδριάσεις» των  ομάδων εργασίας, όπου και όταν αυτό επιχειρηθεί.

   Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων τονίζει για άλλη μια φορά ότι, για  ν’ ανατραπεί  το θεσμικό  πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης- αξιολόγησης και συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης-Ε.Ε.-Κεφαλαίου, η πολιτική των απολύσεων, της λιτότητας, των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, απαιτείται ισχυροποίηση του μαζικού διεκδικητικού κινήματος, μέτωπο των εργαζόμενων και παρατεταμένος, διαρκής μαζικός αγώνας.

    Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε νέο κύκλο Γ.Σ. των ΕΛΜΕ μέχρι τις 14/05/2014 και Γ.Σ. προέδρων στις 15/0/5/2014 με προοπτική την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου εναντίον των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης, για να καταργηθούν τόσο η Τράπεζα Θεμάτων όσο και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις της Α’ Λύκείου, που σκοπό έχουν την ένταση των εξεταστικών φραγμών και την έξωση χιλιάδων μαθητών από το Γενικό Λύκειο και τα ΕΠΑΛ με προορισμό τη φτηνή κατάρτιση, την εκμετάλλευση και τη μαθητεία.

    Καταγγέλλουμε για μία ακόμη φορά τον απαράδεκτο τρόπο και τον εμπαιγμό με τον οποίο το ΥΠΑΙΘ αντιμετωπίζει τους συναδέλφους μας που είναι σε διαθεσιμότητα (λάθη, εικονικές θέσεις, πίνακες επί πινάκων, αβεβαιότητα) αλλά και των μαθητών τους στα σχολεία, απ’ τα οποία η πολιτική του ΥΠΑΙΘ τους εκπαραθύρωσε. Απαιτούμε την άμεση επιστροφή τους και την επαναφορά των καταργημένων τομέων της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

    Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της ΟΙΕΛΕ στις 14/05.

    Συγκαλούμε την Επιτροπή Αγώνα της ΕΛΜΕ Χανίων για την Πέμπτη, 08/05/2014, στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία της ΕΛΜΕ Χανίων.

 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ

ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ