Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Απόφαση της Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων (05/05/2014)


Ευτυχώς που υπάρχουν και τέτοιοι Σύλλογοι Διδασκόντων,για να μας θυμίζουν ότι δεν είμαστε όλοι γιουσουφάκια!!


 Αποφάσεις της ΓΣ της ΕΛΜΕ Χανίων της Δευτέρας (05/05/2014) για τη νέα φάση του αγώνα εναντίον της αυτοαξιολόγησης και το ψήφισμα συμπαράστασης στον Ουκρανικό λαό για τη διάδοση και δημοσιοποίησή τους. 

 

ΕΛΜΕ  ΧΑΝΙΩΝ

      

ΕΝΩΣΗ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ    

ΜΕΣΗΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ        

     ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ     

1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΧΑΝΙΩΝ

     ΧΑΝΙΑ 73132                

     Τηλ  2821040928   Fax 2821058343

     Email: elmecha@otenet.gr


 

Απόφαση της Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων (05/05/2014)

 

Για τη νέα φάση του αγώνα εναντίον της αυτοαξιολόγησης

 

    Η καθολική αντίδραση των συλλόγων διδασκόντων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων που -στη συντριπτική τους πλειοψηφία (45 στα 51)- με πρακτικό δε συγκρότησαν ομάδες εργασίας για την κακόφημη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, οι δύο παραιτήσεις διευθυντών σχολείων και η άρνηση μερικών άλλων να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας στα σχολεία τους, η άρνησή τους δηλαδή να συνεργήσουν στη διάλυση της δημόσιας παιδείας, όπως απαιτεί η κυβέρνηση, η Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., αποκαλύπτουν το μέγεθος της αντίστασης των εκπαιδευτικών σε μια πολιτική που ισοπεδώνει θεμελιώδη εργασιακά, δημοκρατικά δικαιώματα και παιδαγωγικές ελευθερίες και κατακτήσεις.

    Δυστυχώς οι διευθυντές, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, εφάρμοσαν την εντολή για τον ορισμό ομάδων εργασίας στα σχολεία τους. Εμείς, ως εκπαιδευτικοί μένουμε ανυποχώρητοι στη θέση μας και δε συμμετέχουμε στις επιτροπές, δεν εγκρίνουμε καμιά τέτοια διαδικασία και θα επαναφέρουμε το ζήτημα στους συλλόγους των διδασκόντων και στις Γ.Σ.

    Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων, ωστόσο, θεωρεί ότι η παραίτηση των δύο διευθυντών και η άρνηση μερικών άλλων να συγκροτήσουν ομάδες εργασίας στα σχολεία τους αποτελεί πράξη αντίστασης που περιβάλλει με τιμή τους ίδιους και ολόκληρο τον κλάδοΑς μην ξεχνά κανείς πως οι διευθυντές των σχολείων  σύντομα θα κληθούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια για την αξιολόγηση από τους προϊσταμένους που ήδη επιμορφώθηκαν.

Στη συνέχεια μέσα καλοκαιριού ή αρχές Σεπτέμβρη -άσχετα με τις φήμες περί κρίσεων  στελεχών και διευθυντών, και υπαναχώρησης στο θέμα των ποσοστώσεων-  έρχεται η αξιολόγηση όλων μας με ποσοστώσεις κατά το νόμο, ξεκινώντας από τους διευθυντές σχολείων.  Με την αξιολόγηση πολλοί διευθυντές  θα εξωθηθούν σε παραίτηση,  αφού το 15% θα κριθεί «ελλιπές».

    Όλα αυτά προδιαγράφουν  ένα   δυσοίωνο μέλλον για όλους. Το Σεπτέμβρη  τα σχολεία θα  λειτουργούν ως    «μονάδες», με ιδιωτικό-οικονομικά κριτήρια,  χωρίς συλλογικά δικαιώματα και ισότιμες εργασιακές σχέσεις, με  ελαστικές μορφές απασχόλησης , που θα  ποικίλλουν  ανάλογα με τις ατομικές εκθέσεις «αξιολόγησης» και τις επιδόσεις των μαθητών, δηλ ανάλογα με την προσαρμογή μας στα μέτρα της πειθάρχησης και  στις  επιταγές  της μορφωτικής απόρριψης των λαϊκών στρωμάτων.

 

ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΑΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ  ΝΑ  ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΑΙΤΗΣΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ.

ΟΙ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΔΕΙΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΚΑΙ  ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΑΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ, ΕΙΣΗΓΗΣΗ ή ΠΡΟΤΑΣΗ

 

    Μετά τον αυταρχικό ορισμό των ομάδων εργασίας ο αγώνας μας περνάει σε    νέα φάση. Οι ομάδες δεν πρέπει να συγκροτηθούν και να λειτουργήσουν. Κανένας  δεν μπορεί να υποχρεώσει τον εκπαιδευτικό να αναλάβει ρόλο ή εργασία στις ομάδες αυτοαξιολόγησης.

    Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων καλεί τους εκπαιδευτικούς να  μην  παίρνουν  καμιά πρωτοβουλία για «συνεδρίαση»  των ομάδων, να μη συμμετέχουν στη λειτουργία των ομάδων, να μη δημιουργήσουν ή απαντήσουν σε ερωτηματολόγια, να μη βαθμολογήσουν δείκτες κ.ά. κριτήρια, να μην καταγράψουν και να μη συγκεντρώσουν στοιχεία σαν υλικό για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, και κανένας εκπαιδευτικός και καμία ομάδα εργασίας να μη συντάξουν, να μην υπογράψουν, να μην καταθέσουν πόρισμα, πρόταση ή εισήγηση στο διευθυντή ή στο σύλλογο. Τονίζουμε ότι η  όποια συμμετοχή στις ομάδες εργασίας και η κατάθεση οποιασδήποτε έκθεσης (ανεξάρτητα απ’ το περιεχόμενό της) θα χρησιμοποιηθεί από το Υπουργείο  Παιδείας, για να νομιμοποιήσει την πολιτική της αξιολόγησης και τους αντιεκπαιδευτικούς της στόχους.

    Καλούμε επίσης τους Διευθυντές των σχολείων να μη χρησιμοποιήσουν καμιά άμεση ή έμμεση πίεση, απειλή και εκφοβισμό στους εκπαιδευτικούς, για να συμμετάσχουν στις ομάδες εργασίας ή να καταθέσουν πορίσματα, εισηγήσεις κ.λπ.. Η εντολή, του Υπουργού προς τους Διευθυντές αφορούσε μόνο τον ορισμό των ομάδων εργασίας.

    Η Γ.Σ. ΕΛΜΕ Χανίων κηρύσσει, από την Τρίτη, 06/05/2014 έως και τη λήξη του σχολικού έτους, κυλιόμενες στάσεις εργασίας μέχρι 3 ώρες, για να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί να μη συμμετάσχουν στις «συνεδριάσεις» των  ομάδων εργασίας, όπου και όταν αυτό επιχειρηθεί.

   Η Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Χανίων τονίζει για άλλη μια φορά ότι, για  ν’ ανατραπεί  το θεσμικό  πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης- αξιολόγησης και συνολικά η αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης-Ε.Ε.-Κεφαλαίου, η πολιτική των απολύσεων, της λιτότητας, των ταξικών φραγμών στην εκπαίδευση, απαιτείται ισχυροποίηση του μαζικού διεκδικητικού κινήματος, μέτωπο των εργαζόμενων και παρατεταμένος, διαρκής μαζικός αγώνας.

    Καλούμε το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε νέο κύκλο Γ.Σ. των ΕΛΜΕ μέχρι τις 14/05/2014 και Γ.Σ. προέδρων στις 15/0/5/2014 με προοπτική την κλιμάκωση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων του κλάδου εναντίον των διαθεσιμοτήτων – απολύσεων, της αυτοαξιολόγησης – αξιολόγησης, για να καταργηθούν τόσο η Τράπεζα Θεμάτων όσο και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις της Α’ Λύκείου, που σκοπό έχουν την ένταση των εξεταστικών φραγμών και την έξωση χιλιάδων μαθητών από το Γενικό Λύκειο και τα ΕΠΑΛ με προορισμό τη φτηνή κατάρτιση, την εκμετάλλευση και τη μαθητεία.

    Καταγγέλλουμε για μία ακόμη φορά τον απαράδεκτο τρόπο και τον εμπαιγμό με τον οποίο το ΥΠΑΙΘ αντιμετωπίζει τους συναδέλφους μας που είναι σε διαθεσιμότητα (λάθη, εικονικές θέσεις, πίνακες επί πινάκων, αβεβαιότητα) αλλά και των μαθητών τους στα σχολεία, απ’ τα οποία η πολιτική του ΥΠΑΙΘ τους εκπαραθύρωσε. Απαιτούμε την άμεση επιστροφή τους και την επαναφορά των καταργημένων τομέων της Τεχνικής – Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

    Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της ΟΙΕΛΕ στις 14/05.

    Συγκαλούμε την Επιτροπή Αγώνα της ΕΛΜΕ Χανίων για την Πέμπτη, 08/05/2014, στις 7.00 μ.μ. στα γραφεία της ΕΛΜΕ Χανίων.

 

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ

ΟΛΑ ΚΑΤΑΚΤΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου