Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

Forbes: «Το Grexit είναι ήδη προγραμματισμένο»


Forbes: «Το Grexit είναι ήδη προγραμματισμένο»

Δημοσιεύθηκε: 15/07/2015

 

Της Frances Coppola

Όπως αναφέρει η σημερινή έκδοση της »DeutscheWirtschaftsNachrichten»

«Η ταπείνωση της Ελλάδα κατά τη σύνοδο κορυφής δεν ήταν ένα ατύχημα. Είναι μέρος του προγράμματος που επιδιώκει από καιρό ο Βόλφγκανγκ : Ο ίδιος θεωρεί ότι η ΕΕ στη σημερινή της μορφή είναι μη-λειτουργική. Ο ίδιος δεσμεύεται να δημιουργήσει μια στενή πολιτική ένωση. Αυτό είναι δυνατό μόνο με επιλεγμένες χώρες. Στο τέλος θα φανεί ποιες απ’ αυτές ταιριάζουν με τη Γερμανία και ποιες όχι. Το Grexit είναι ήδη προγραμματισμένο. Θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες-μέλη. Το τραπεζομάντιλο κόβεται. Αμετάκλητα.»

Ας επανεξετάσουμε το πώς βλέπουμε τη γερμανική στρατηγική και το κατά πόσον η πρόθεση της είναι να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ. Την Κυριακή, φάνηκε σαν η Γερμανία να είχε ήδη συνθηκολογήσει, όπως λέει ο GideonRachman στους FT:

«Αν κάποιος έχει συνθηκολογήσει, είναι η Γερμανία. Η γερμανική κυβέρνηση έχει μόλις συμφωνήσει, κατ ‘αρχήν, σε ένα ακόμα πακέτο διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα – το τρίτο μέχρι στιγμής. Σε αντάλλαγμα, έχει λάβει υποσχέσεις της οικονομικής μεταρρύθμισης από την ελληνική κυβέρνηση, που καθιστά σαφές ότι διαφωνεί ριζικά με όλα όσα έχουν μόλις συμφωνηθεί. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει σαφώς ό, τι μπορεί για να ματαιώσει τη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα. Αν αυτό είναι μια γερμανική νίκη, θα απεχθανόμουν να δω μια ήττα.»

Μην βιαζόμαστε όμως. Καθώς οι συνομιλίες προχώρησαν το βράδυ της Κυριακής, ο στόχος της ελληνικής πλευράς – και μάλιστα από τους παρατηρητές σε όλο τον κόσμο – μετατοπίστηκε από την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας για την Ελλάδα στην αποφυγή Grexit, ανοιχτά στο πλαίσιο της ατζέντας. Η συμφωνία που τελικά εγκρίθηκε δεν είναι βιώσιμη. Ο καθένας το γνωρίζει αυτό. Ήταν κάτι που εκφράστηκε όχι μόνο από αριστερά φιλικά προσκείμενους διακεκριμένους οικονομολόγους, αλλά και από την ίδια την WallStreet. Είναι αμφίβολο αν η ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να πάρει την πρώτη δόση των αμφισβητούμενων απαιτήσεων μέσω του δικού της κοινοβουλίου την Τετάρτη 15 Ιουλίου, και αν δεν το κάνει τότε το «deal» αυτό εκ των πραγμάτων θα σπάσει. Και όπως έχω γράψει, το ΔΝΤ ξεφτίζει όλο και περισσότερο, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη επιδείνωση της οικονομίας στην Ελλάδα καθιστά το προφίλ του χρέους από τη νέα συμφωνία μη βιώσιμο:

«Η δραματική επιδείνωση στη βιωσιμότητα του χρέους δείχνει καταφανώς την ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους σε μια κλίμακα που θα πρέπει να προχωρήσει πολύ περισσότερο, από ότι έχει ήδη προβλεφθεί μέχρι σήμερα – και ό, τι έχει προταθεί από τον ESM,” ανέφερε το ΔΝΤ, σχετικά με το ταμείο μηχανισμού διάσωσης της Ευρωπαϊκής Σταθερότητας.

Οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα μια περίοδο χάριτος 30 ετών για την εξυπηρέτηση ολόκληρου των ευρωπαϊκού της χρέους, συμπεριλαμβανομένων των νέων δανείων, και μια ιδιαίτερα δραματική επέκταση της παράτσης, ή αλλιώς να κάνουν ρητές ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις προς τον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δέχονται «βαθιά προκαταβολικά κουρέματα” για τα δάνειά τους προς την Αθήνα, ανέφερε η έκθεση.

Παρά το γεγονός ότι οι ηγέτες των Ευρωπαϊκών κρατών αναγνώρισαν ότι υπάρχουν «σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», καμιά ελάφρυνση του χρέους δεν συμπεριλαμβάνεται στη νέα συμφωνία. Αυτό αναφέρεται ως «δυνατότητα» μετά την ολοκλήρωση της πρώτης επιτυχούς επανεξέτασης του προγράμματος, αν αποκλειστούν τα “haircuts”:

Έναντι αυτού , στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου μελλοντικού προγράμματος ESM, και σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης του ίδιου του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012, toEurogroup είναι έτοιμο να εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν είναι απαραίτητο, για πιθανά πρόσθετα μέτρα (όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περίοδος χάριτος και προθεσμίες πληρωμών) με στόχο τη διασφάλιση ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι ακόμα σε βιώσιμο επίπεδο.

Αυτά τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που θα συμφωνηθούν σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα και θα πρέπει να εξεταστούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση της επανεξέτασης. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνουν ονομαστικά κουρέματα του χρέους

Δεδομένου ότι οι πιθανότητες να πετύχει η Ελλάδα τους δημοσιονομικούς αυτούς στόχους είναι σχεδόν μηδενικές, δεδομένου του βομβαρδισμού της οικονομίας της κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες και το ενδεχόμενο οι τράπεζες της να συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές και τα “capitalcontrols” να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι το φθινόπωρο και κατά πάσα πιθανότητα έως το 2016, δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος προκειμένου να είναι εφικτή μια επιτυχημένη αναθεώρηση του προγράμματος. Ως εκ τούτου, η ελάφρυνση του χρέους θα παραμείνει σταθερά εκτός του πλάνου της ημερήσιας διάταξης, και ως εκ τούτου οι Έλληνες μπορεί να κατηγορηθούν για αυτό. Επομένως το Grexit δεν είναι δυνατό να αποφευχθεί, απλώς να καθυστερήσει

Όμως η παρέμβαση του ΔΝΤ προκαλεί την αυτοκαταστροφή ολόκληρου του deal. Η δεύτερη παράγραφος στη δήλωση Eurosummit έχει ως εξής:

«Ένα κράτος μέλος της ευρωζώνης το οποίο ζητεί χρηματοδοτική συνδρομή από το ΕSM αναμένεται να απευθύνει, εφόσον είναι δυνατόν, ανάλογο αίτημα προς το ΔΝΤ. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για το Eurogroup να συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο το 2016.»

Οι κανόνες του ΔΝΤ δεν του επιτρέπουν να δανείσει όπου το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Το έκανε στην Ελλάδα το 2010 και το 2012, παρά τις ενδείξεις ότι το χρέος ήταν βιώσιμο, λόγω των συστημικών κινδύνων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Αλλά η ΕΕ μας διαβεβαιώνει ότι οι συστημικοί κίνδυνοι έχουν αντιμετωπιστεί και οι τράπεζες είναι θωρακισμένες με δικλείδες προστασίας. Πράγματι, πώς θα μπορούσε ακόμη και ένα προσωρινό Grexit να θεωρηθεί ως «plan Β» από την ηγεσία του ευρώ, αν και αυτό δεν ήταν μια πιθανότητα; Ως εκ τούτου, αν και η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει στήριξη του ΔΝΤ, δεν πρόκειται να την πάρει, εκτός εάν η αναδιάρθρωση του χρέους περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα εκ των προτέρων. Αυτό ισχύει είτε παρέχεται είτε όχι ενδιάμεση χρηματοδότηση προκειμένου να επιτρέψει στην Ελλάδα να ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΔΝΤ.

Έτσι, για τον Δρ.Σόιμπλε, το ρυθμιστικό σχέδιο προχωρά καλά. Οι Έλληνες θα πρέπει είτε να αναγκαστούν να φύγουν γιατί παρέλειψαν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του προγράμματος (σε αυτή την περίπτωση είναι δικό τους σφάλμα), ή επειδή ολόκληρο το πρόγραμμα θα αποτύχει, διότι το ΔΝΤ αρνείται να συνεισφέρει. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα επιτύχει τον στόχο του για την εξάλειψη της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Και – το σημαντικότερο – Γερμανία θα αποφύγει την όποια ευθύνης για το αποτέλεσμα αυτό.

Όμως τι θα λέγαμε για τον ισχυρισμό της DeutscheWirschaftNachrichten ότι “οι άλλοι θα ακολουθήσουν»; Έχει διασφαλιστεί η αποφυγή μετάδοσης του πλάνου εξόδου και από άλλα κράτη-μέλη;

Κατά μία έννοια, έχει: Η άτακτη αποκλιμάκωση της Ευρωζώνης είναι πλέον απίθανη. Αλλά επειδή η δυνατότητα των χωρών εξόδου από το ευρώ είναι πλέον ανοιχτά αποδεκτή, έχουμε την μετάδοση ενός μόνιμου κινδύνου να ελλοχεύει στο δημόσιο χρέος και την αύξηση των επιτοκίων στις χώρες αυτές. Κάτι τέτοιο είναι αναπόφευκτο. Και αυτό συνάδει με τον σκοπό του Δρ. Σόιμπλε πολύ καλά. Σφίγγει τις βίδες των ελλειμμάτων των κρατών , καθιστώντας την ανάκτησή τους πιο αβέβαιη, την δημοσιονομική θέση τους πιο εύθραυστη και την πολιτική τους κατάσταση περισσότερο διαταραγμένη . Αν προσπαθήσουν να ξεφύγουν από το γερμανικό ζουρλομανδύα, οι τράπεζες τους μπορεί να χρεοκοπήσουν όπως στην Ελλάδα, καταστρέφοντας τις οικονομίες τους και αυξάνοντας το χρέος τους σε μη βιώσιμα επίπεδα. Όπως η Ελλάδα, να μπορούν στη συνέχεια να αναγκαστούν να βγουν απ’ τη ζώνη λόγω της μη τήρησης των δημοσιονομικών στόχων. Όσοι επιθυμούν να αποφευχθεί αυτό το μοιραίο αποτέλεσμα πρέπει να «γίνουν λίγο περισσότερο Γερμανία».

Θα δούμε ποιοι στηρίζουν το «όνειρο» του Δρ Σόιμπλε. Φοβάμαι για εκείνους που δεν θα το κάνουν, αλλά φοβάμαι ακόμη περισσότερο για εκείνους που θα το στηρίξουν. Εάν ο Δρ Σόιμπλε κατορθώσει να θέσει το σχέδιο του σε ισχύ, θα δημιουργήσει μια γερμανική ηγεμονία με υποτελή κράτη. Και την τελευταία φορά που είχαμε ένα τέτοιο αποτέλεσμα δεν κατέληξε και τόσο καλά, έτσι δεν είναι;

Ο κόσμος παρακολουθεί τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων με αυξανόμενη αγωνία και φρίκη, από τη χρήση των τραπεζών ως όπλα για τα ψυχολογικά βασανιστήρια ενός εκλεγμένου αντιπροσώπου μιας κυρίαρχης χώρας. Ακόμα και ο Πίτερ Καζιμίρ, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, έγραψε σε “tweet” ότι η Ελλάδα άξιζε την ταπείνωση της αυτή ως τιμή «Ελληνικής Άνοιξης» – μια αναφορά στην Άνοιξη της Πράγας το 1968, που τελείωσε όταν η Σοβιετική Ένωση εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία:

Η ηγεσία της Ευρωζώνης δεν έστειλε τανκς στους δρόμους της Αθήνας, αλλά ποιος χρειάζεται τανκς όταν έχεις τον απόλυτο έλεγχο των τραπεζών μιας χώρας;

Ως Ευρωπαία, ντρέπομαι για ό,τι έγινε. Η Ευρωζώνη έχει προχωρήσει αρκετά βήματα πιο κοντά στον ολοκληρωτισμό.

Για το Νόστιμον ήμαρ:
http://www.nostimonimar.gr/forbes-%CF%84%CE%BF-grexit-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%AE%CE%B4%CE%B7-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%

“Κerneuropa'


“Κerneuropa': Αυτό είναι το γεωπολιτικό σχέδιο του Σόιμπλε για την επικράτηση της Γερμανίας – Το είχε παρουσιάσει το 1994 και το υλοποιεί τώρα με “μοχλό” την Ελλάδα – Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΕΠΕΚΤΑΤΙΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ


O Yπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε καταρτίσει ήδη από το 1994 το νέο του γεωπολιτικό σχέδιο με την κωδική ονομασία «Kerneuropa» για την επανόρθωση της θέσης της Γερμανίας στην Ευρώπη. Το σχέδιο αυτό φωτίζει πλέον όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα και δείχνει πως η Γερμανία δρα και ακολουθεί συγκεκριμένο σχέδιο για την επικράτηση της μέσω ενός οικονομικού πολέμου. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ όσο και ο Αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχαν πρόσφατα συμφωνήσει στα περί Grexit.

Ως το εργαλείο μέσα από το οποίο θα πραγματοποιήσει ένα όραμα, άνω των 20 ετών, βλέπει ο Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Ελλάδα.

Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είχε προκαλέσει πολιτικό σεισμό το Σεπτέμβριο του 1994, όταν ανέπτυξε τη θεωρία του για την Ευρώπη σε κοινό άρθρο του με τον θεωρητικό της χριστιανοδημοκρατίας Καρλ Λάμερς για μια «Ευρώπη-Πυρήνα» γνωστή ως Kerneuropa.

Με αυτό το άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Γαλλική εφημερίδα Monde εξηγούσε το όραμά του για την Ευρώπη και το κοινό νόμισμα όπου θα αναπτύσσονταν ομόκεντροι κύκλοι με κλιμακούμενους βαθμούς ολοκλήρωσης. Στον πυρήνα της Ευρώπης, τότε θα ήταν η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο. Το σχέδιο μπήκε στο ψυγείο όμως ο ίδιος δεν το ξέχασε ποτέ.

Το ξαναέβγαλε από τα συρτάρια και είδε την Ελλάδα ως τη μεγάλη ευκαιρία να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Το επανέφερε πάντα με αφορμή τους Έλληνες στους Financial Times και πάλι μαζί με τον Λάμερς. «Για να επιτευχθεί πρόοδος σε όλους αυτούς τους τομείς, θα πρέπει να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε την προσέγγιση, που απέδειξε την ισχύ της από το 1994: Να δημιουργηθούν πυρήνες συνεργασίας εντός της ΕΕ, που δίνουν τη δυνατότητα σε μικρότερες ομάδες πρόθυμων κρατών- μελών να προχωρήσουν»έγραψαν.

Ο Σόιμπλε, υπέρμαχος της «Kerneuropa», δεν μπορεί να βγάλει από το μυαλό του την ιδέα του.

«Η ταχύτητα μιας νηοπομπής είναι ίση με την ταχύτητα του πιο αργού πλοίου» λένε οι υπέρμαχοι της Kerneuropa. Κατά τη γνώμη τους αυτό καθυστερεί τη φυγή προς τα εμπρός για τον σκληρό πυρήνα. Έτσι μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων θα είναι γεγονός και κάθε ένας, ανάλογα με το κουστούμι που φοράει θα μπαίνει στον δικό του κύκλο…

Αναμφίβολα ο Βόμφγκανγκ Σόιμπλε έχει επιχειρήσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια να κάνει πράξη τουλάχιστον την αρχή του οράματός του. Το έχει προτείνει πολλές φορές στην Ελλάδα, το προτείνει ακόμη και σήμερα και επιθυμεί διακαώς να βρει τους ανθρώπους που θα το υλοποιήσουν.

Η πρώτη σοβαρή προσπάθεια του κ. Σόιμπλε να περάσει το σχέδιο του στη φάση της εφαρμογής ήταν το 2011 και το 2012.

Ήταν τότε που η Ελλάδα ήταν πάλι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Μάλιστα για όσα έγιναν εκείνη την εποχή ο ίδιος δεν παραδέχεται και πολλά, αλλά τον αποκάλυψε ο τότε Αμερικανός υπουργός Οικονομικών.

Είναι φανερό ότι από το 2011 ο κ. Σόιμπλε είχε έτοιμα σενάρια για bunk run, κλείσιμο τραπεζών, grexit και πραγματοποίηση του ονείρου του. Η πρόταση του Σόιμπλε έγινε στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στις 15 Σεπτεμβρίου 2011 στο ξενοδοχείο Μonopol στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.

Ο κ. Βενιζέλος πήγε τότε – επί κυβέρνησης Παπανδρέου – στο υπόγειο του ξενοδοχείου στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου τον περίμενε Βόλφκανγκ Σόιμπλε. Πριν συμφωνήσουν με το δεύτερο πρόγραμμα και χωρίς περιστροφές ο Γερμανός υπουργός του είπε «μήπως πρέπει να μετατρέψουμε το πρόγραμμα σε ένα πρόγραμμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ;». Αμέσως η Γ. Άσμουσεν, που τον συνόδευε πήρε τη σκυτάλη και είπε: «έχουμε και το σχέδιο έτοιμο, θα μπορεί να παίρνει ο κάθε πολίτης 50–100 ευρώ την εβδομάδα από τα μηχανήματα τα τραπεζικά, θα υπάρξει μία ομαλή έξοδος».

Είναι φανερό λοιπον ότι ήδη από το 2011 η Γερμανία είχε συντάξει αναλυτικό σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο περιελάμβανε και πλάνο για τον περιορισμό κίνησης κεφαλαίων, ώστε να αποφευχθεί η φυγή καταθέσεων (bank run) και να υπάρξει ένα βελούδινο διαζύγιο με το κοινό νόμισμα.

Τότε αυτό το σχέδιο απορρίφθηκε. Όμως ο Σόιμπλε δεν το πέταξε… Το έβαλε στο συρτάρι και το έβγαλε 10 μήνες μετά!

Το γερμανικό σχέδιο για την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είχε παρουσιάσει στα τέλη Ιουλίου 2012 ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον τότε Αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ.

Ο Γκάιτνερ στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ με τίτλο «Stress Test» περιγράφει ότι κατά τη διάρκεια ταξιδιού του στην Ευρώπη επισκέφθηκε το νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, για να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Εκεί, υποστηρίζει, ότι ο Σόιμπλε του δήλωσε ότι υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ευρώπη οι οποίοι συνεχίζουν να νομίζουν ότι είναι εύλογη, ακόμα και επιθυμητή, η στρατηγική να διωχθούν οι Έλληνες εκτός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ η σκέψη του Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα εκτός, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, αφενός διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως στήριξη των Ελλήνων, αφετέρου γιατί η ελληνική έξοδος θα τρομοκρατούσε αρκετά την Ευρώπη.

Όπως όλοι έχουν καταλάβει μέχρι και σήμερα ο Σόιμπλε προτείνει και ξαναπροτείνει το grexit με τους δικούς του όρους που τους μεταβάλει κάθε φορά για να γίνει αποδεκτό.

Ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης σε μία από τις δεκάδες τελευταίες συνεντεύξεις του είπε οτι το grexit ήταν στο μυαλό του από την πρώτη στιγμή, ενώ σε άρθρο του στον Guardian έγραψε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιθυμεί μια έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνης «για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο». «Πεποίθησή μου είναι ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιθυμεί να εκδιωχθεί η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση για να εκφοβίσει τους Γάλλους και να τους κάνει να δεχθούν το μοντέλο του μιας πειθαρχημένης Ευρωζώνης»,τονίζει.

«Ο Σόιμπλε είναι πεπεισμένος ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση των πραγμάτων χρειάζεται ένα Grexit για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», συνεχίζει ο Βαρουφάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία θέλει να κάνει την Ελλάδα παράδειγμα για να πειθαρχήσει τους Γάλλους.

Ταυτόχρονα ο κ. Σόιμπλε, ακόμα και μετά την ψήφιση των μέτρων και του κειμένου της Συνόδου Κορυφής από την ελληνική Βουλή, επανήλθε και προασπίστηκε το grexit, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα χρησιμοποίησε το χρέος ως όχημα και είπε ότι αν η Ελλάδα φύγει προσωρινά από το ευρώ τότε θα κουρέψει και το χρέος της!

Οι προτάσεις του Σόιμπλε δεν είναι πάντα δικές του. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακολουθεί το «γεράκι» της Γερμανίας, έναν απο τους πιο γνωστούς οικονομολόγους, τον Χανς Βέρνερ Ζιν.

Μόλις πριν ένα μήνα ο κ. Ζιν, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει, έστω και προσωρινά, από το ευρώ, με ταυτόχρονο κούρεμα του χρέους… Αυτή ακριβώς την πρόταση κάνει και ο κ. Σόιμπλε!

Σε συνέντευξή του στο CNBC, ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo), είπε πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και απλώς καθυστερεί η διαδικασία να κηρυχθεί και επισήμως, κάτι που θα ήταν παράνομο αν ήταν ιδιωτική εταιρεία. Νομίζω πως ήρθε η ώρα για ένα μεγάλο κούρεμα χρέους και για πιο ριζοσπαστικά μέτρα που θα την βοηθήσουν».

Ο Ζιν είναι από τους πρώτους που εδώ και χρόνια μιλάει ανοιχτά για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, άποψη στην οποία επιμένει και τώρα λέγοντας πως είναι δύσκολο να καταφέρει να λύσει τα προβλήματά της όσο παραμένει μέσα στο μπλοκ του ευρώ. Αυτή τη φορά, πάντως, πρόσθεσε πως αυτό το Grexit δεν χρειάζεται να είναι μόνιμο.

«Δεν είναι καλύτερο να έχουμε ένα πιο ευέλικτο ευρώ, αντί να προσπαθούμε να επιβάλουμε εσωτερική υποτίμηση; Η Ελλάδα θα μπορούσε να φύγει προσωρινά από το ευρώ, να περάσει σε ένα υποτιμημένο νόμισμα και στη συνέχεια να επιστρέψει. Το αντίθετο είναι η συνταγή για τη μεγιστοποίηση της ανεργίας και της αναταραχής», τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν τελικά ο κ. Σόιμπλε θα καταφέρει να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα και να κάνει πράξη το όραμά του πάντως θα φανεί σύντομα… Για την ώρα τίποτα δεν έχει αποκλειστεί.

Eίναι φανερό πως μέσα από την εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Σόιμπλε θέλει να υποτάξει και τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης οι οποίοι τρομοκρατημένοι από την σκληρότητα και την πειθαρχία του γερμανικού επεκτατισμού θα κατέρρεαν μπροστά στο φόβο ενός οικονομικού ολοκαυτώματος. Ο Σόιμπλε φαίνεται ότι έχει παντού τους δικούς του ανθρώπους προκειμένου να υλοποιήσει το γεωπολιτικό του σχέδιο, το Eurogroup το ελέγχει με «δικούς» υπουργούς οικονομικών ενώ αυτός φαίνεται να είναι και ο λόγος που Γαλλία και Ιταλία συνασπίστηκαν προκειμένου να ακυρώσουν τα σχέδια του. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ θέλουν να «κοντύνουν» τον Σόιμπλε με κάθε μέσο αφού κανείς δεν θα ήθελε μια Γερμανία να ελέγχει πλήρως την Ευρώπη και να ξαναδούν μια επανεμφάνιση της Mitteleuropa…