Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.


Δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Του Σπύρου Βαζούρα*

Η μνημονιακή εμπειρία της χώρας αποτελεί μια εξαιρετική αφορμή προσωπικού και συλλογικού αναστοχασμού. Σταχυολογώντας μια κριτική προσέγγιση του μεταπολιτευτικού κύκλου με έμφαση στην ύστερη φάση του, επισημαίνονται δύο αλληλένδετες εκδοχές, οι όψεις του ίδιου νομίσματος της ελληνικής κρίσης: Η δημιουργία του δημόσιου χρέους και το μορφωτικό έλλειμμα της πολιτικής ελίτ της χώρας.
Από τη μια πλευρά, το ερώτημα για τη δημιουργία του δημόσιου χρέους βρίσκει, αναλυτικά, την απάντησή του.
Το δημιούργησε η άμεση και έμμεση ιδιοποίηση του δημόσιου πλούτου από μια ιδιότυπη συμμαχία. Η πολιτική, οικονομική και κοινωνική ανθρωπογεωγραφία της συμμαχίας αυτής είναι γνωστή. Τραπεζίτες και χρηματιστές, κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες και φοροφυγάδες, μεγαλοεργολάβοι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ, επιδοτούμενες ΜΚΟ, golden boys, διεφθαρμένο κομματικό σύστημα και πολιτικό προσωπικό.
Το δημιούργησε ένας παρακμιακός τρόπος αντίληψης της πολιτικής και της διακυβέρνησης, η συνάντηση «αιτημάτων» και «προσφορών» πολιτών και πολιτικών, επιχειρηματιών και κυβερνήσεων, το πελατειακό σύστημα της κεντρικής και περιφερειακής εξουσίας, η μυωπική στρατηγική διανομής των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων που αντικατέστησε κάθε πολιτικό σχέδιο.
Το δημιούργησε ο τρόπος, δηλαδή, που κυβερνήθηκε -στην ακυβερνησία του- ο τόπος κατά τον μεταπολιτευτικό κύκλο.
Αυτό το δημόσιο χρέος της χώρας μεταφράστηκε, τελικά, σε χρέος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, της λαϊκής οικογένειας, ενώ η μεταπρατική οικονομική εγχώρια ελίτ έμεινε ανέγγιχτη, χωρίς να καταβάλλει το ισοδύναμο μερίδιό της για την υπέρβαση της κρίσης. Ανέγγιχτη και η κυριαρχία των καρτέλ στη λειτουργία της εθνικής οικονομίας, η οποία ακολουθεί δρόμο αποικιοποίησής της.
Από την άλλη πλευρά, το μορφωτικό έλλειμμα του πολιτικού προσωπικού αντικατοπτρίζεται στο μέγεθος του οικονομικού ελλείμματος της χώρας. Η πολιτική ελίτ κατάφερε να απολέσει για την πατρίδα σημαντικές γεωπολιτικές προκλήσεις και γεωοικονομικές ευκαιρίες που η Ιστορία προσέφερε απλόχερα. Περιορίστηκε σε μια στρεβλή διαχείριση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Υιοθέτησε την εκχώρηση ασύμμετρων εξουσιών σε συστήματα οικονομικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Απομακρύνθηκε από την αληθινή Πολιτική, αφού ποτέ δεν την κατανόησε ως μνήμη, γνώση, αξία, σχέδιο, πρόβλεψη. Τα πολιτικά κόμματα, αδρά χρηματοδοτούμενα από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναπαρήγαγαν μόνο τις εσωτερικές δομές τους χωρίς να παράγουν, όπως όφειλαν, σοβαρά πολιτικά προγράμματα και λύσεις.
Η ίδια η Κοινωνία, σχεδόν μηχανιστικά, αποδέχθηκε έναν κώδικα πολιτικής συμπεριφοράς με κοινό τόπο την αντι-αξία της ιδιοτέλειας, την ιδεολογία του άκρατου ατομικισμού, του νεοπλουτισμού, του καταναλωτισμού, του εθνομηδενισμού, τη μετεξέλιξη της Δημοκρατίας μας από συμμετοχική σε τηλεοπτική.
Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα αμήχανο πολιτικό τοπίο, στο οποίο φαίνεται να υπάρχουν σκιές και φαντάσματα πολιτικών κομμάτων και, βέβαια, να απουσιάζει και πάλι η Πολιτική. Οι νέες κοινωνικές αποτυπώσεις εμφανίζονται να υπερβαίνουν τα ιδεολογικά οχυρώματα του παρελθόντος και την παραδοσιακή πολιτική γεωγραφία, αναζητώντας σύγχρονο και αληθινό περιεχόμενο στις έννοιες: αριστερά, δεξιά, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, πατριωτισμός κ.α.
Σήμερα, συγκροτούνται και εξελίσσονται νέες κοινωνικές συμμαχίες που μοιάζουν, ίσως, ετερόκλητες και διαπερνούν οριζόντια το σύνολο των παλαιών πολιτικών επιρροών. Σε όλο το φάσμα του πολιτικού στίβου πραγματοποιούνται διεργασίες, ανακατατάξεις και διαφοροποιήσεις. Το παλαιό αργοπεθαίνει, το νέο κυοφορείται, αλλά δεν έχει γεννηθεί ακόμα. Η γέννα απαιτεί χρόνο, δείχνει να είναι επώδυνη και απροσδιόριστη.
Η ρήξη με τις γενεσιουργούς αιτίες που οδήγησαν τη χώρα στην πολυδιάστατη πολιτική, οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική και ηθική κρίση, αποτελεί τον ελάχιστο όρο εθνικής επιβίωσης, την ελάχιστη προϋπόθεση για το νέο ξεκίνημα.
Τα βήματα της χώρας στο μέλλον απαιτούν νέες συνθέσεις και ενσωματώσεις πολιτικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δυνάμεων του τόπου, στην κατεύθυνση ενός δημοκρατικού πατριωτικού Σχεδίου – Κινήματος εθνικής ανασυγκρότησης, με τις σημερινές αντιστοιχίες του, όμοιο του 1909. Σε αντίθετη περίπτωση, η μετατροπή της χώρας σε Αποικία Χρέους δείχνει ως μη αντιστρέψιμη για το άμεσο μέλλον.

*Εκπαιδευτικός, ΕΛΜΕ Βοιωτίας

 

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΔ 28/2014


ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΔ 28/2014

 

ΜΕΡΟΣ Α΄: ΤΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

 

1.  ΠΟΙΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΙ:

Α. Όσοι δεν έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια υπηρεσίας

και Β. δεν συμπληρώνουν το 60%, τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου (12 ώρες), με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας.

 

2. ΠΟΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ:

Το ΠΥΣΔΕ εισηγείται και αποφασίζει ο Περιφερειακός Διευθυντής (για όσους έχουν 2η ειδικότητα στην Π/θμια χρειάζεται εισήγηση και του ΠΥΣΠΕ)

 

3. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΕΝΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ:

Α. Μετά τον χαρακτηρισμό των ολικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών, ανακοινώνονται τα οργανικά κενά ανά περιοχή μετάθεσης, ανά κλάδο και ειδικότητα σε κάθε περιφέρεια

Β. Όσοι επιθυμούν υποβάλλουν δήλωση συναίνεσης για μετάθεση εντός της περιφέρειας

Γ. Όσοι εκπαιδευτικοί δηλώσουν ότι δεν συναινούν στην υποχρεωτική τους μετάθεση καθώς και όσοι δεν υποβάλλουν δήλωση, κατατάσσονται στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων πανελλαδικής εμβέλειας.

Δ. Τα ΠΥΣΔΕ συντάσσουν προσωρινούς πίνακες κατάταξης υποχρεωτικής μετάθεσης των εκπαιδευτικών κατά φθίνουσα σειρά το αργότερο έως 15 Ιουνίου εκάστου έτους

Ε. Οι υπεράριθμοι υποβάλλουν δήλωση προτίμησης σχολείων (μέχρι 3) ή ομάδων σχολείων (μέχρι 2) των περιοχών μετάθεσης της οικείας περιφερειακής διεύθυνσης εκπαίδευσης στις οποίες υπάρχουν οργανικά κενά και επιθυμούν να μετατεθούν.

ΣΤ. Τα ΑΠΥΣΔΕ εισηγούνται, ο περιφερειακός διευθυντής προτείνει και ο υπουργός αποφασίζει για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Εάν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη μετάθεσή τους στη ίδια θέση ισοβαθμούν, προηγείται ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί τη μετάθεση κατά σειρά προτεραιότητας:  για συνυπηρέτηση συζύγων και για λόγους εντοπιότητας

 

4. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ:

Α. Όσοι ΔΕΝ μετατεθούν καθώς και όσοι έχουν δηλώσει ότι δεν συναινούν ή δεν έχουν υποβάλλει τη σχετική δήλωση, με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας, κατά φθίνουσα σειρά και καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις προτίμησης σχολείων ή ομάδων σχολείων περιοχών μετάθεσης στις οποίες υπάρχουν οργανικά κενά σε όλη την επικράτεια. Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των πέντε (5) εργάσιμων ημερών. Οι προτιμήσεις των εκπαιδευτικών δεν επιτρέπεται να υπερβαίνουν τα τρία (3) σχολεία και τις δύο (2) ομάδες σχολείων. Οι εκπαιδευτικοί που δεν δηλώνουν καμία προτίμηση λογίζεται ότι συναινούν στη μετακίνηση τους σε όλες τις περιοχές μετάθεσης.

Β. Με εισήγηση του Κ.Υ.Σ.Δ.Ε., οι εκπαιδευτικοί μετατίθενται σε οργανικά κενά σχολείων ή ομάδων σχολείων περιοχών μετάθεσης ανά την επικράτεια. Εάν οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν τη μετάθεσή τους στη ίδια θέση ισοβαθμούν, προηγείται ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί τη μετάθεση κατά σειρά προτεραιότητας:  για συνυπηρέτηση συζύγων και για λόγους εντοπιότητας

Οι εκπαιδευτικοί που μετατίθενται με αυτή τη διαδικασία, εξαιρούνται από τη διαδικασία των υποχρεωτικών μεταθέσεων για τα επόμενα πέντε έτη.

Γ. Στις κενές θέσεις όπου κανείς εκπαιδευτικός δεν επιθυμεί να μετατεθεί, μετατίθενται οι εξ' ολοκλήρου υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί της γεωγραφικά και συγκοινωνιακά πλησιέστερης περιοχής μετάθεσης και μεταξύ αυτών που ανήκουν σε περιοχές ίσης απόστασης από την περιοχή που βρίσκονται οι κενές θέσεις, προτάσσονται όσοι βρίσκονται σε χαμηλότερη θέση στον οικείο πίνακα υποχρεωτικής μετάθεσης πανελλαδικής εμβέλειας

 

5. ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ:

Για την κατάταξη των ολικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων εφαρμόζονται τα κριτήρια και η αποτίμηση τους που προβλέπονται στις περιπτώσεις α), γ) και δ) της παραγράφου 1 και στις παραγράφους 3, 4, 7 και 8 του άρθρου 16 π.δ. 50/1996, καθώς και στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 30 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 31 του ν. 3848/2010

(δηλαδή ότι ισχύει και για τις κανονικές μεταθέσεις)

 

6. ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ:

   Στους πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων δεν κατατάσσονται:

α) οι εκπαιδευτικοί που εμπίπτουν στις προβλέψεις της παραγράφου 1 του άρθρου 13 του π.δ. 50/1996 και

β) τα στελέχη της εκπαίδευσης σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β΄ του ν. 3848/2010 κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

 

   

  

ΜΕΡΟΣ Β΄: ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

 

1. Επιχειρείται η διάσπαση του κλάδου σε « παλιούς» και «νέους»

2. Ακόμη και όσοι «συναινέσουν» στην υποχρεωτική μετάθεση εντός περιφέρειας δεν εξασφαλίζουν ότι δε θα μετακινηθούν υποχρεωτικά στην επικράτεια, ιδιαίτερα αν είναι χαμηλά στους πίνακες!

3. Με τα χρονοδιάγραμματα και τα οργανογράμματα που (δεν) έχει το υπουργείο μέχρι τώρα, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε μέχρι 15 Ιουνίου ούτε  ποιοι συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους ωράριο (με μαθήματα πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, πρώτης και δεύτερης ειδικότητας) ούτε γνωρίζουμε ποια θα είναι τα κενά την επόμενη σχολική χρονιά από συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις. Συνεπώς στις θέσεις όσων θα χαρακτηρίζονται υπεράριθμοι και θα μετατίθενται ενδέχεται να δημιουργούνται κενά. Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα και με τις υποχρεωτικές μετατάξεις.

4. Η καθυστέρηση(;) έκδοσης εγκυκλίου μεταθέσεων και οι κυοφορούμενες καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων προοιωνίζονται ένα πογκρόμ υποχρεωτικών μεταθέσεων αλλά και νέο κύμα διαθεσιμοτήτων και απολύσεων.

 

--

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ουκρανία: Είκοσι χρόνια σε τεντωμένο σχοινί




Από την Πλατεία της Επανάστασης στη Μεϊντάν

Του Σωτήρη Δημόπουλου από τη Ρήξη φ. 102
Ήταν κάποιο αυγουστιάτικο δειλινό, στο μακρινό 1987. Το μελιχρό φως διαμόρφωνε ένα σχεδόν ονειρικό τοπίο στην Πλατεία της Επανάστασης του Κιέβου. Εκατοντάδες νέοι κατέφθαναν με το μετρό απ’ όλες τις συνοικίες. Άλλοι έρχονταν κατά παρέες από το βουλεβάρτο της Κρεσιάτικ. Το δρόμο που, πριν από 999 χρόνια τότε, πέρασαν οι στρατιώτες του πρίγκιπα Βλαδίμηρου για να βαπτισθούν, θέλοντας και μη, χριστιανοί στον πλατύ Δνείπερο. Στο πλάι του ο σκληρός, αλλά οξυδερκής ηγεμόνας, είχε τη Βυζαντινή πριγκιποπούλα, που παντρεύτηκε στη χερσόνησο της Κριμαίας.
Η βυζαντινή σφραγίδα θα έμενε ανεξίτηλη στην όψη της όμορφης αυτής πόλης, του λίκνου του ρωσικού πολιτισμού. Όπως στην Αγία Σοφία που λίγα βήματα από την πλατεία, έστεκε σε πείσμα των καιρών. Με τους ανατολίτικους χρυσούς τρούλους της, αυτούς που μοιάζουν με κρεμμύδι –αλλά που στο εσωτερικό της οι εικονογραφίες της είναι βυζαντινές και οι επιγραφές επάνω τους στα ελληνικά. Όπως, λίγο μακρύτερα, στη Πετσέρσκαγια Λαύρα, τη Λαύρα των Σπηλαίων –εκεί που ο μοναχός Αντώνιος ο Αθωνίτης ίδρυσε την περιβόητη μοναστική κοινότητα. Εκεί, επίσης, που ο μοναχός Νέστωρ συνέγραψε το πρώτο ρωσικό Χρονικό. Και η Λαύρα επέζησε στο χρόνο παρά τις καταστροφές των Ταταρομογγόλων, την απόπειρα αρπαγής της από την Ουνία, τη μανία της επανάστασης και τη λεηλασία των Ναζί. Τότε, στη δεκαετία του ’80, άρχιζε να «μπουμπουκιάζει» και πάλι, μισή μουσείο, μισή χώρος λατρείας.
Λίγο ψηλότερα, σε δύο από τους λόφους της πόλης, είχαν στηθεί τα σύμβολά της. Στον ένα, το άγαλμα της Μητέρας-Πατρίδας. Μνημείο για τους πεσόντες στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο. Τέχνη χοντροκομμένη –επιβολή του μεγέθους. Αλλά για τους βετεράνους, που γεμάτοι παράσημα και υπερηφάνεια μαζεύονταν στο προαύλιο, είχε άλλο νόημα. Κι απέναντι, στον άλλο λόφο, το άγαλμα του Βλαδίμηρου. Με το σταυρό στον ώμο. Είχε προκύψει, μάλιστα, αντιπαράθεση. Ποιο θα ήταν πιο ψηλά; Το ξίφος ή ο σταυρός; Στην πραγματικότητα, ο σταυρός είχε πρωτοεπιβληθεί και με το ξίφος. Δεν γινόταν αλλιώς. Αλλά και το ξίφος της νίκης απέναντι στις στρατιές των νέων Τευτόνων είχε μαζί του και το σταυρό –ως πολιτισμική ταυτότητα- στην καρδιά των ανατολικών Σλάβων. Δεν γινόταν αλλιώς.
Στην Πλατεία της Επανάστασης βρισκόταν το τρίτο σύμβολο: ο γρανιτένιος Λένιν, που ατένιζε μακριά, πάνω από το πλήθος. Ελάχιστα χρόνια πριν διαλυθεί η αυτοκρατορία, τίποτε εξωτερικά δεν προμήνυε το τέλος. Μόνο που κάθε Πρωτομαγιά, στη μεγάλη παρέλαση, καθώς περνούσαν τα κορίτσια με τους τεράστιους φιόγκους και τα λουλούδια στα χέρια, η εργατική γιορτή έμοιαζε περισσότερο με τα αρχαία ανθεστήρια. Στη συνείδηση, όμως, των πολιτών -αυτό το αντιληφθήκαμε λίγο αργότερα- η Σοβιετική Ένωση είχε ήδη τελειώσει. Ο μύθος της πέθαινε μαζί με τη γενιά του πολέμου. Η περεστρόικα υπήρξε ο ιστορικός προθάλαμος της κατάρρευσης.
Ακόμα τότε, γύρω από την πλατεία, τα εμπορικά καταστήματα ήταν ελάχιστα. Μόνο μικρά κιόσκια με παγωτά και τσιγάρα. Οι παρέες ανεβοκατέβαιναν σαν κάτι να περίμεναν και δεν ερχόταν. Και, ξάφνου, στο κέντρο της πλατείας, δίπλα από το μεγάλο σιντριβάνι με το νερό που χόρευε, ξεκίνησε ένα παιχνίδι. Τα αγόρια έπιαναν τα κορίτσια από το χέρι, έκαναν ζευγάρια και έμπαιναν στη σειρά και με τα χέρια τους ενωμένα και υψωμένα έφτιαξαν μια μακριά αψίδα. Το πρώτο ζευγάρι μπροστά έλυνε τα χέρια και ο καθένας επέστρεφε πίσω, περνώντας πάλι κάτω από την αψίδα και διάλεγε άλλο χέρι, άλλο ή άλλη συνοδό. Η ατμόσφαιρα δονείτο από το συλλογικό ερωτικό παιχνίδι. Έμοιαζε σαν απόηχος των σλαβικών παγανιστικών τελετών, που τόσο παραστατικά δίνει ο Ταρκόφσκι στον Αντρέι Ρουμπλιόφ.
Τα επόμενα χρόνια, όμως, ο ρομαντισμός της πλατείας θα χανόταν. Η χαραμάδα του Γκορμπατσόφ προκάλεσε μια ανεπανάληπτη συνειδησιακή παλίρροια. Οι άνθρωποι, κυρίως οι νέοι, επιζητούσαν να ταξιδέψουν εκτός συνόρων, διψούσαν να ζήσουν νέες εμπειρίες, δίνονταν ολόψυχα σε μια ξέφρενη ζωή, που πίστευαν ότι τους τη στερούσε ένα μίζερο καθεστώς. Επιπλέον, μιλούσαν ανοιχτά για την πραγματικότητά τους. Υπερέβαιναν το διχασμό της εξωτερικής συμβατικής νομιμοφροσύνης τους με την εσωτερική απαξίωση του κοινωνικού τους περιβάλλοντος.
Τα δυτικά αγαθά –υλικά και αισθητικά- μέρα με τη μέρα κέρδιζαν κατά κράτος. Παντού ξεφύτρωναν σαν μανιτάρια μικρά και μεγάλα μαγαζιά. Σύντομα κάθε τι μετατράπηκε σε εμπορική πράξη. Όλα αγοράζονταν και πουλιούνταν. Πραγματική φρενίτιδα.
Το 1991, η Πλατεία της Επανάστασης είχε ήδη μεταμορφωθεί. Δίπλα στο γρανιτένιο Λένιν κυμάτιζαν απειλητικές οι σημαίες της εθνικιστικής Ουκρανίας. Έτσι ήταν εύκολο για την κομματική και διευθυντική νομενκλατούρα να ασπαστεί, εν μια νυχτί, τα ιδεώδη της ουκρανικής ανεξαρτησίας, ώστε να αποσπαστεί από τη Μόσχα και να ιδιοποιηθεί το δημόσιο πλούτο. Η Πλατεία της Επανάστασης μετονομάστηκε σε Μεϊντάν Νεζελέζνοστι (Πλατεία Ανεξαρτησίας) και ο Λένιν απομακρύνθηκε, κομμένος σε φέτες. Κανείς δεν βρέθηκε να υπερασπισθεί αυτό που έφευγε. Είτε από κορεσμό, είτε από ελπίδα.
Η Μεϊντάν, στα χρόνια της ανεξαρτησίας, θα άλλαζε ραγδαία, για να εκφράσει το όραμα των νέων ελίτ: «ελεύθερη» αγορά, χωρίς κανόνες, και αποθέωση του νεοπλουτισμού της ολιγαρχίας –των μαφιόζων, όπως τους ονόμαζε ο λαός, χωρίς ο όρος αυτός να συνιστά υπερβολή.
Γύρω από την έκρηξη της χλιδής, πρεσβείες, ινστιτούτα, ιδρύματα, ΜΚΟ, αντιπροσωπείες και ο κάθε τυχοδιώκτης επιδίδονταν στην εξαγορά συνειδήσεων και στη στρατολόγηση υπαλλήλων. Ήταν άλλωστε εύκολο έργο, σε μια κοινωνία που η ηθική είχε χάσει τη σημασία της. Την ίδια ώρα εκατομμύρια Ουκρανοί πένονταν. Οι κοπέλες εκπορνεύονταν στο εξωτερικό. Οι μεγαλύτερες γυναίκες μετανάστευαν για να γίνουν υπηρέτριες.
Κάτω από την ανεξέλεγκτη δράση ολιγαρχών και ξένων παραγόντων, ο ιδεολογικός διχασμός της κοινωνίας, με κριτήριο την εθνική του ταυτότητα, γιγαντώθηκε. Στην αρχή επικράτησε ένα ρεύμα επηρεασμένο από τον ουκρανικό εθνικισμό του 19ου αιώνα. Νέοι Ουκρανοί άφηναν τερατώδη μουστάκια, όπως αυτά των Κοζάκων του Ζαπαρόζιε, που αναπαριστά ο περίφημος πίνακας του Ρέπιν. Τυφλοί μουσικοί έπαιζαν και πάλι, μετά τη σταλινική περίοδο, την παραδοσιακή μπαντούρα. Παντού πουλιόταν το Κομπζάρ του Ταράς Σεφτσένκο.
Στο περιβάλλον, όμως, της κοινωνικής ζούγκλας, μια ολόκληρη γενιά έμαθε ότι επιβιώνουν μόνο τα θηρία και μάλιστα τα αγριότερα από αυτά. Η διαρκής μετάβαση σε κάτι που ποτέ δεν ερχόταν και η συνεχής διάψευση των ελπίδων βρήκε διέξοδο στην ανοιχτή επιθετικότητα. Στους δρόμους του Κιέβου ανέμιζαν ελεύθερα πια οι μαυροκόκκινες σημαίες του Στεπάν Μπαντέρα, του ηγέτη της οργάνωσης των Ουκρανών εθνικιστών, από τη Γαλικία, που είχε συνεργασθεί με τους Ναζί. Έτσι η αποτυχία της «πορτοκαλί επανάστασης», με τους «εναλλακτικούς» τρόπους διαμαρτυρίας, προετοίμασε την εκδήλωση της «μαύρης». Για τους εθνικιστές του «Σβομπόντα» και του «Δεξιού Τομέα» η παρουσία του απόλυτου εχθρού, της Ρωσίας –τσαρικής, σταλινικής, «πουτινικής»-, έπρεπε να συντριβεί, συντρίβοντας τους φιλορώσους πολιτικούς και όλες τις μειονότητες.
Μετά από σκληρές μάχες, η καμένη και αιματοβαμμένη Μεϊντάν κατακτήθηκε από τον στρατό των δυτικών εθνικιστών. Έναν στρατό οργανωμένο, φανατικό και ανελέητο. Νίκησε με τις ευλογίες και την καθοδήγηση των δυτικών δημοκρατιών. Που παραβλέπουν υποκριτικά τη ναζιστική ιδεολογία των προστατευομένων τους και τον φανερό αντισημιτισμό τους. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια το αύριο στην Ουκρανία. Μπορεί, όμως, με βεβαιότητα να αναμένει ότι το Κίεβο δεν πρόκειται ποτέ να είναι αυτό που υπήρξε ως σήμερα.
Σίγουρα, σε πολλούς νεαρούς Ουκρανούς εθνικιστές, το αντιρωσικό τους μένος συνοδεύεται από έναν αυθεντικό ρομαντισμό. Πιστεύουν ότι η επανάστασή τους θα φέρει τη δικαιοσύνη και την αναγέννηση ενός ουκρανικού πολιτισμού. Σύντομα θα ανακαλύψουν ότι δεν θα συμβεί ούτε το ένα, ούτε το άλλο.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ;;;


ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ;;;

 

Σε 10 ημέρες από σήμερα, περίπου 1850 μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, απολύονται ανοίγοντας το δρόμο για τους επόμενους. Κυβέρνηση και Τρόικα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από την εκπλήρωση του πολυπόθητου στόχου του συστήματος, αυτόν της πλήρους κατάργησης της μόνιμης και σταθερής εργασίας˙ που με απλά λόγια σημαίνει ζωή με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια, ζωή με όνειρα.
Η διάδοχη κατάσταση, μετά την 23η Μάρτη και την επισημοποίηση των απολύσεων,  θα σημάνει για τον κλάδο και τον δημόσιο τομέα γενικότερα την εμπέδωση κλίματος τρομοκρατίας, πειθάρχησης, αυταρχισμού, διώξεων αλλά και κανιβαλισμού για το ποιος θα επιβιώσει. Εργασιακές σχέσεις – λάστιχο και η καθημερινότητα στη δουλειά κόλαση για εκπαιδευτικούς και μαθητές.

ΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΕΠΕΙΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΛΕΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ;;;

Μήπως τα παπαγαλάκια του κυβερνητικού συνδικαλισμού που διαρρέουν ότι δεν υπάρχουν απολυμένοι και ότι όλοι έχουν ή θα ταχτοποιηθούν, αναπαράγοντας πιστά τον υπουργό και τους συνεργάτες του; Ή μήπως οι εργατοπατέρες της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ που με το πράσινο φως που δίνουν στις απολύσεις βάζουν ένα ακόμα καρφί στο δικό τους τέλος, στον άταφο νεκρό που λέγεται Συνομοσπονδίες;
Μήπως τα στελέχη του ΠΑΜΕ, ως εκφραστές της αριστεράς της ήττας, που αλωνίζουν στις συνελεύσεις απαριθμώντας και ονοματίζοντας, ως αν να ήταν αστοί δημοσιογράφοι, τις άμαζες συνελεύσεις πανελλαδικά (λες και όταν οι συνελεύσεις ήταν μαζικές, έλεγαν κάτι διαφορετικό); Που μας καλούν να απαντήσουμε σε αυτή την κεντρική μάχη με 24ωρες απεργίες  ενώ ο πολιτικός τους φορέας προχωράει στη μορφή πάλης της… κατάθεσης τροπολογίας στη Βουλή για την επαναπρόσληψή μας, μάλιστα, σε φτηνές δομές κατάρτισης; Και που ανερυθρίαστα κορυφαία στελέχη του, αφού κατέβασαν τη 48ωρη απεργία σε 24ωρη, δε δίστασαν να παρουσιάσουν την τρομερή τροπολογία τους στη συνέλευση διαθέσιμων, λες και έδειχναν χάντρες στους ιθαγενείς;
Ή μήπως οι άλλοι εκφραστές της αριστεράς της ήττας, οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ, που φοράνε το κινηματικό τους κουστούμι για να μας πούνε (σε εμάς τους απολυμένους) ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε και πολύ επειδή θα μας επαναπροσλάβουν όταν ο δικός τους πολιτικός φορέας γίνει κυβέρνηση;
Ξεχνάνε να μας πούνε, όμως, τι θα ταΐζουμε τα παιδιά μας στο μεταξύ, μέχρι δηλαδή το σύστημα να αποφασίσει ότι τους έχει φέρει τόσο στα μέτρα του, τόσο δεξιά μετατοπίσει, που να έχουν ξεχάσει τις επαναπροσλήψεις και να τους δώσει και την εξουσία. Να μας πούνε, επίσης, αν εκτός από εμάς και τους δέκα χιλιάδες αναπληρωτές, θα επαναπροσλάβει και τις υπόλοιπες χιλιάδες  που θα φύγουν στην πορεία.
Μήπως, τέλος, συνάδελφοι η αδυναμία του κινήματος και του λαού μας να πετύχει νίκες τα τελευταία αυτά χρόνια της κρίσης, παρόλους τους αγώνες που δόθηκαν, παρέα με την ένταση της καταστολής και της τρομοκρατίας στους δρόμους και τις διαδηλώσεις;

ΠΟΙΟΣ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ;;;
Η ανάγκη. Και η Ιστορία.
 
Η ανάγκη για ζωή. Με δικαιώματα. Σε μια ανθρώπινη κοινωνία αντάξια του είδους μας. Γιατί γεννηθήκαμε από την πλευρά των εργαζομένων, από την πλευρά του μόχθου και της δουλειάς. ΑΠΕΝΑΝΤΙ στους ντόπιους και ξένους εκμεταλλευτές και τα τσιράκια τους. ΑΠΕΝΑΝΤΙ σ’ αυτούς που το όραμά τους για την κοινωνία παραπέμπει σε αγέλη ζώων,  σ’ αυτούς που έχουν τις ζωές μας για πέταμα.
Και η Ιστορία. Αυτή που γράφεται από τους λαούς, αυτή που γράφεται από τους εργάτες και τους παραγωγούς του πλούτου πάνω στη γη. Αυτή που διδάσκει πως οι κατακτήσεις του 19ου και 20ου αιώνα κερδήθηκαν με πολύ κόπο και θυσίες. Τέτοιου μεγέθους, που θέτει σε εμάς το ιστορικό καθήκον να τις υπερασπιστούμε και να τις διεκδικήσουμε ξανά για λογαριασμό δικό μας και των παιδιών μας.

ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, ΝΑ ΠΑΜΕ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΟ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΣΩΤΗΡΕΣ.

ΟΛΟΙ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΖΙΚΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ.

ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ  ΨΗΛΑ ΝΑ ΑΠΟΚΡΟΥΣΟΥΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑ.

 

Χρύσα Χοτζόγλου

(σε διαθεσιμότητα, μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά και των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών)                                                                     

                                                                                                              12/3/2014

 

Βρείτε ένα μάστορα ................. να μου φτιάξει την διάθεση (μότητα)....

 
 
 
 
 
 

Η επί χρήμασι επιμόρφωση, καλά κρατεί.


Η επί χρήμασι επιμόρφωση,  καλά κρατεί.

 

Τα τελευταία χρόνια, μια ιδιαίτερη βιομηχανία, κατακλύζει το χώρο της εκπαίδευσης. Δεν είναι άλλη από τα πάσης φύσεως σεμινάρια, αμφιβόλου ποιότητας αλλά όχι ευκαταφρόνητου κόστους, τα οποία διαφημίζονται ξεδιάντροπα, πολλές φορές και μέσα από το σχολικό δίκτυο.

Δυστυχώς, άνθρωποι της γνώσης και της εκπαίδευσης, συνήθως πανεπιστημιακοί αλλά και άλλοι «αυξημένων προσόντων» όπως λέμε, εκμεταλλεύονται, στην κυριολεξία, τα αδιέξοδα των σημερινών νέων και όχι μόνο.

Είναι γνωστό πως «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Ο καθένας μας προσπαθεί να αυξήσει τις πιθανότητες εύρεσης εργασίας ή να εδραιώσει τη θέση του. Σ’ αυτό το ευαίσθητο σημείο πατάνε αρκετοί για να πουλήσουν, σε καλή τιμή, ελπίδα στον απεγνωσμένο.

Τα σεμινάρια
 

Έτσι, έχουν εμφανιστεί σεμινάρια ειδικής αγωγής, σεμινάρια δυσλεξίας, σεμινάρια διοίκησης, σεμινάρια bullying, σεμινάρια αυτοαξιολόγησης, σεμινάρια, σεμινάρια…

Οι φορείς αυτών των σεμιναρίων, επίσης αρκετοί, κατά κύριο λόγο πανεπιστήμια και επιστημονικές ενώσεις. Ιδιαίτερα, με θέματα ειδικής αγωγής, το καλύτερο και μεγαλύτερο εμπόριο μακράν των άλλων, έχουν καταπιαστεί σχεδόν όλα τα παιδαγωγικά τμήματα. Η μόνη εξαίρεση, απ’ όσο γνωρίζουμε και βέβαια προς τιμή τους, είναι το παιδαγωγικό της Πάτρας, που με ανακοίνωσή του τα καταγγέλλει και αντιπροτείνει το αυτονόητο· δωρεάν επιμόρφωση από τα πανεπιστήμια, με ευθύνη του Υπουργείου. Αυτή δε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, εντυπωσιάζει με το εύρος της θεματολογίας της. Από φυσική μέχρι ειδική αγωγή και βάλε!!! «Όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω».

Η μόνη δωρεάν επιμόρφωση και μόνο για εν ενεργεία εκπαιδευτικούς που γίνεται αυτή την περίοδο, είναι το β΄επίπεδο στους Η/Υ. Όλα τα άλλα είναι σεμινάρια επί χρήμασι,  διάρκειας κάποιων  ωρών, ως τα γνωστά 400αρια της ειδικής αγωγής, με την ελπίδα ότι θα επανέλθει η μοριοδότησή τους ως πρόκριμα για διορισμό ή έστω ως ένα καλό πλασάρισμα στα πλαίσια της αξιολόγησης. Ακόμα και η ΑΔΕΔΥ και η ΓΕΣΕΕ έχουν τα δικά τους μοριοδοτούμενα σεμινάρια. Αλλά αυτό ας το δούνε όσοι με την ψήφο τους στηρίζουν τα προνόμια των συνδικαλιστών. Ας μην παραπονιούνται μετά για άνισες ευκαιρίες.

Τα μεταπτυχιακά
 

Παράλληλα με αυτά, έχουμε και μια άλλη κατηγορία. Εμπορία μεταπτυχιακών στην αλλοδαπή. Εδώ η αγορά του «χαρτιού», όπως καταλαβαίνει κάποιος, ξεπερνάει τα όρια. Πέρα από την τιμή αυτού καθ’ αυτού του «χαρτιού», υπάρχει και το κόστος μετακίνησης, διαμονής, διεκπεραίωσης, κλπ. Μιλάμε για «ακαδημαϊκό τουρισμό» σε πλήρη ανάπτυξη. Ειδικευμένα τουριστικά πρακτορεία αναλαμβάνουν όλο το πακέτο, με κάποιες μετακινήσεις Σαββατοκύριακων και κάποιες διεκπεραιωτικές  εργασίες ενδιάμεσα.

Η Βουλγαρία είναι αυτή τη στιγμή ο υπ’ αριθμόν ένας προορισμός, με ετήσιο μεταπτυχιακό ειδικής αγωγής, που το συνολικό κόστος πλησιάζει τα 9000 ευρώ. Άλλος προορισμός είναι η Ιταλία, με επίσης ετήσια μεταπτυχιακά ποικίλης ύλης. Ακόμη και το ανοιχτό πανεπιστήμιο της Κύπρου, κάνει χρυσές δουλειές με την εξ αποστάσεως ειδική αγωγή! Τώρα πώς γίνεται να μαθαίνεις τις αναπηρίες δια αλληλογραφία ή πόσο επαρκής μπορείς να αισθάνεσαι μέσα από τέτοιες διαδικασίες, ας το απαντήσουν οι υπεύθυνοι του Υπουργείου που τα υποθάλπουν.

Όχι πως τα πράγματα στην εγχώρια αγορά είναι καλύτερα. Και εδώ θέλεις τις γνωριμίες σου για ένα μεταπτυχιακό, και εδώ θα πληρώσεις συνήθως «χαρτί» και όχι ουσία ή θα περιμένεις το «φλουρί της βασιλόπιτας» για το ΕΑΠ, με επίσης όχι ευκαταφρόνητο ποσό (3500 ευρώ περίπου, άλλωστε οι τιμές της αγοράς για ένα μεταπτυχιακό εκεί περίπου βρίσκονται).

Δυστυχώς έτσι διαμορφώνεται το τοπίο στην εκπαίδευση. Αγοράζεις βεβαιώσεις, απλά ελπίζοντας. Και αν η ευθύνη όσων συμπράττουν σε τέτοια αγοροπωλησία έχει το ποσοστό της, τι θα πρέπει να πούμε για την ευθύνη όσων πουλάνε τις βεβαιώσεις ελπίδας ή για την ευθύνη του Υπουργείου που όχι απλά ανέχεται, αλλά καλλιεργεί και υποθάλπει το φαινόμενο; Πόση τσίπα έχουν όσοι, πανεπιστημιακοί ή άλλοι προσοντούχοι, δέχονται ενσυνείδητα να γίνονται τα γρανάζια τέτοιου είδους εκμετάλλευσης; Γιατί, πέρα απ’ την οικονομική αφαίμαξη, είναι και το κενό του αποτελέσματος. Ελλιπής – ανεκτική φοίτηση, ελλιπής – ανεκτική παρουσίαση του αντικειμένου (ελέγχονται από κανέναν;) και φυσικά ελλιπής κατάρτιση. Παρ’ όλα αυτά επαρκής μοριοδότηση. 

Απ’ την άλλη, βάλτε απέναντι από αυτό το σύστημα, τα παιδιά που τελείωσαν το ειδικής αγωγής, με 4 χρόνια σπουδές, με πρακτικές, αλλά χωρίς στον ήλιο μοίρα, αφού παραμένουν ακόμα αδιόριστα, με δεκάδες μήνες προϋπηρεσία, να υπερσκελίζονται από τους «εξειδικευμένους» ημιμαθείς.

Τι χρειαζόμαστε
 
Όχι. Ένας εκπαιδευτικός δεν χρειάζεται τέτοιου είδους εξειδίκευση. Καλά – καλά δεν χρειάζεται εξειδίκευση. Χρειάζεται διδακτικά μοντέλα και αυτό είναι όλο. Τι να το κάνει το διδακτορικό (την άκρα εξειδίκευση), για παράδειγμα στα πολυώνυμα ή στην Τριαδικότητα του Κυρίου ή ακόμα και στην εκφορά των συμφωνικών συμπλεγμάτων, όταν του λείπει ο τρόπος προσέγγισης; Διδακτικολόγους χρειαζόμαστε και όχι κάθε φύσεως ειδικούς της λεπτομέρειας. Αυτοί είναι για την έρευνα και όχι για τη διδασκαλία. Η εκπαίδευση θέλει το όλον και όχι το μέρος και κυρίως τον τρόπο προσέγγισης.

Αν τα μεταπτυχιακά είναι απαραίτητα, ως ολοκλήρωση των βασικών σπουδών, ας τα εντάξει η πολιτεία στο σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, προσβάσιμα για όλους, χωρίς οικονομική αφαίμαξη και με αξιόπιστο πρόγραμμα σπουδών. Μια βάση συζήτησης θα μπορούσε να ήταν το μοντέλο των Διδασκαλείων για τους δασκάλους. Αλλά αυτό, οι «φωστήρες» μας, το τελείωσαν πλέον.

Έτσι διαμορφώνεται η σεμιναριογραφία στις μέρες μας. Μια περιήγηση στο διαδίκτυο θα πείσει και τον πιο δύσπιστο. Το μοντέλο αγορά – κατανάλωση έχει ήδη εισέλθει και στην εκπαίδευση και είναι μία μόνο παράμετρος. Γιατί τώρα με την κατηγοριοποίηση – βαθμολόγηση σχολείων και εκπαιδευτικών θα εμφανιστούν ευδιάκριτα και άλλες παράμετροι. Κατά τα άλλα ας κάνουμε «αυτοαξιολόγηση» για να εντοπίσουμε τα στραβά και να βελτιώσουμε τα πάσχοντα!!! Εδώ «έχουμε το λύκο μπροστά μας και εμείς ψάχνουμε τον ντορό του».

 

Γιώργος Ηλ. Τσιτσιμπής

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τα "κρυφά" δάνεια του Κορασίδη


Ενα απλό παράδειγμα για το πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα του προγράμματος "myschool"
 
Τα "κρυφά" δάνεια του Κορασίδη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014, 18:45



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Χρήστος Μαζάνης


Δικογραφία-φωτιά που αφορά σε απάτη και παραβίαση προσωπικών δεδομένων με πρωταγωνιστή πασίγνωστο επιχειρηματία της Ελλάδας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Ο λόγος για τον πρώην ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων «Ράδιο Κορασίδη», Ανδρέα Κορασίδη στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα και αναμένεται να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Ο κ. Κορασίδης κατηγορείται από πρώην υπαλλήλους του - οι οποίοι κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του - ότι την περίοδο 2001 – 2003, προκειμένου η επιχείρηση να έχει ρευστότητα και να καταγράφει μεγάλους τζίρους, χρησιμοποίησε τα προσωπικά δεδομένα τους και πήρε καταναλωτικά δάνεια στο όνομά τους!

Ειδικότερα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών το οποίο εκδόθηκε την 1η Μαρτίου 2013 και βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, ο κ. Κορασίδης φέρεται να προέβη στην κατάρτιση ιδιωτικών συμφωνητικών πώλησης ειδών διαρκείας μεταξύ κάποιων υπαλλήλων (των οποίων πλαστογράφησε την υπογραφή τους) και της εταιρείας «Ράδιο Κορασίδη» για τη σύσταση των οποίων χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία των εργαζομένων τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως το ονοματεπώνυμό τους, ο αριθμός των ταυτοτήτων τους, η διεύθυνση των κατοικιών τους και άλλα.

Τα παραπάνω στοιχεία αρχικά ήταν καταχωρημένα στο αρχείο της επιχείρησης και όπως αποδείχθηκε διοχετεύθηκαν σε δύο τράπεζες οι οποίες ενέκριναν και εξέδωσαν δάνεια χιλιάδων ευρώ στα ονόματα των υπαλλήλων χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν τίποτα.

Όπως αναφέρεται στα δικόγραφα, ο κ. Κορασίδης εισέπραξε τα χρηματικά ποσά των δανείων και με αυτά χρηματοδότησε την αγορά προϊόντων των καταστημάτων του, δημιουργώντας ταυτόχρονα σε βάρος των υπαλλήλων υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που ποτέ δεν εισέπραξαν.


Τι υποστηρίζει ο επιχειρηματίας

Για προσωρινή ταμειακή διευκόλυνση κάνει λόγο ο γνωστός επιχειρηματίας Ανδρέας Κορασίδης στο απολογητικό του υπόμνημα που κατέθεσε προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ζημία για τους υπαλλήλους, ούτε απειλή κατά της περιουσίας τους, ενώ προσθέτει ότι δεν υπεγράφη καμία σύμβαση μεταξύ εταιρείας, τράπεζας και εργαζομένων, σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις πίστωσης για αγορά ειδών διαρκείας που συμπληρώθηκαν από την εταιρεία ήταν ανυπόγραφες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα «στις τράπεζες δεν διαβιβάστηκε κανένα έγγραφο, αλλά μόνον κατάσταση ονομάτων υποψηφίων πελατών της εταιρείας προκειμένου να εγκριθεί η εκχώρησή τους δυνάμει σύμβασης factoring. Αυτό γινόταν μαζικά και οι τράπεζες στην πράξη έλεγχαν απλώς αν η εταιρεία βρίσκεται εντός των ορίων χρηματοδότησης. Ποτέ δηλαδή, δεν καταρτίστηκε έγγραφο που να φέρει υπογραφές, ώστε να εγείρεται ζήτημα πλαστογραφίας, το μόνο δε στοιχείο που διαβιβαζόταν στις τράπεζες ήταν κατάλογος υποψηφίων πελατών συνταγμένος από την εταιρεία που αποστελλόταν ηλεκτρονικά με μαγνητική εγγραφή. Ακόμη και αν το περιεχόμενο του καταλόγου αυτού ήταν σε ορισμένα σημεία ανακριβές τούτο δεν συνιστά πλαστογραφία, αφού ο κατάλογος καταρτιζόταν από την εταιρεία και δεν εφέρετο υπογεγραμμένος από τους πελάτες».

Όπως εξηγεί ο κ. Κορασίδης η εταιρεία του είχε στις τράπεζες συγκεκριμένο όριο «προεξόφλησης»,φάκτορινγκ δηλαδή πωλήσεων με πίστωση του τιμήματος. Αυτό σημαίνει ότι, όποτε οι πωλήσεις μειώνονταν έναντι του ορίου αυτού, μειωνόταν το ποσό της χρηματοδότησης.

Έτσι, όπως υποστηρίζει, όλα ξεκίνησαν το 2001 όταν ο τότε διευθυντής λογιστηρίου της επιχείρησης, ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή, πρότεινε στο επιχειρηματία να καλύψουν την διαφορά πωλήσεων εμφανίζοντας ως ενδιαφερόμενους αγοραστές εργαζομένους της εταιρείας ή φίλους.

Στη συνέχεια, καθώς, όπως αναφέρει, δεν θα ακολουθούσε πώληση και έκδοση τιμολογίου, η εταιρεία θα έπρεπε να αποδώσει το ποσόν της χρηματοδότησης ακυρουμένης της εκχώρησης, αφού απαίτηση έναντι των ενδιαφερομένων πελατών δεν γεννήθηκε ποτέ καθώς δεν ακολούθησε πώληση προς αυτούς.

«Εις βάρος των μηνυτών δεν γεννήθηκε, δηλαδή, ποτέ καμία απαίτηση ούτε της εταιρείας, αφού δεν υπήρξε πώληση και δεν καταρτίστηκε ποτέ καμία σύμβαση με αυτούς. Ούτε βέβαια γεννήθηκε απαίτηση των τραπεζών έναντι μηνυτών, αφού η εκχώρηση μη υφιστάμενης απαίτησης γεννά μεν ευθύνες του εκχωρητή έναντι του εκδοχέα, αλλά όχι υποχρέωση του φερόμενου οφειλέτη όταν η εκχωρηθείσα απαίτηση τελικώς δεν γεννήθηκε» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

H πολύκροτη δίκη

Ο Ανδρέας Κορασίδης παραπέμπεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων αλλά και για απάτη. Αν και η δίκη έχει πάρει αρκετές αναβολές, στις 17 Μαρτίου δικάζεται για τα προσωπικά δεδομένα και στις 19 Μαρτίου για την απάτη. Το zougla.gr, εντόπισε κάποιους από τους πρώην εργαζομένους του επιχειρηματία, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες για ανύπαρκτα δάνεια τα οποία είχαν παρθεί από συγκεκριμένες τράπεζες.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Ανδρέα Κορασίδη, ο οποίος ανέφερε ότι η υπόθεση θα κριθεί από την Δικαιοσύνη.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


   Ο.Λ.Μ.Ε.                                      

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255

FAX: 210 32 27 382 – 33 11 338                       

www.olme.gr                                                       

e-mail: olme@otenet.gr                                              Αθήνα, 11/3/2014

 

                                               

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

 

          Το Σάββατο, 15/3/14 ξεκινούν στο Υπ. Παιδείας τα σεμινάρια των στελεχών εκπαίδευσης και των σχολικών συμβούλων προκειμένου να «επιμορφωθούν» για να ασκήσουν το ρόλο του αξιολογητή στην προωθούμενη ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.

          Η Ομοσπονδία μας έχει εκφράσει επανειλημμένα την πλήρη αντίθεση του κλάδου μας εκπαιδευτικών στην προωθούμενη αξιολόγηση και το νομοθετικό της πλαίσιο και διεκδικούμε την ακύρωσή τους.

 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς

σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας

έξω από το Υπ. Παιδείας στο Μαρούσι

(στάση Ηλεκτρικού: Νερατζιώτισσα)

το Σάββατο, 15/3/14 στις 2 μ.μ.

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «myschool»


Ο.Λ.Μ.Ε.

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 3230073 – 3221255

FAX: 210 3227382


email: olme@otenet.gr                                                                            Αθήνα, 11/3/14

 

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

ΓΙΑ ΤΟ «myschool»

 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κατέθεσε στις 7/3/14 προσφυγή στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος «myschool» του Υπουργείου Παιδείας.

Ολόκληρο το κείμενο της προσφυγής είναι το παρακάτω:

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ ΤΗΣ ΟΛΜΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «myschool»

                                         

TI EINAI TO MYSCHOOL:

 

      Πρόκειται για μια νέα ηλεκτρονική πύλη του Υπουργείου Παιδείας με στόχο τη καθολική λειτουργική ενοποίηση των υφιστάμενων πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης της καθημερινής λειτουργίας των σχολικών μονάδων. 

      Σύμφωνα με την εγκύκλιο 42456/Δ1/28.3.2013 του Υπουργείου Παιδείας το “My School” ενοποιεί τα προηγούμενα πληροφοριακά συστήματα e-School, e-Data Center, Survey, ΟΠΣΥΔ, κλπ, που έως σήμερα χρησιμοποιούνταν παράλληλα ή διαδοχικά. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το “My School” περιλαμβάνει και καταγράφει πλέον, κάθε τι που  αφορά στα διοικητικά των σχολείων της Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης. 

      Το “My School εγκαταστάθηκε στους server  του Υπουργείο Παιδείας πριν τις 28.3.2013 ημέρα που στάλθηκε η εγκύκλιος για τη γνωστοποίηση της λειτουργίας του και την έναρξη της πιλοτικής εφαρμογής του από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Α/μιας & Β/μιας Εκπαίδευσης, τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, προκειμένου να εντοπιστούν και επιλυθούν τα προβλήματα της νηπιακής ηλικίας του.

      Στις 13.11.2013 το “My School” ανακοινώνει στη διαδικτυακή του πύλη τα εξής:

 « Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το πληροφοριακό σύστημα My School θα είναι διαθέσιμο από το πρωί της 14/11/2013 με βάση την εγκύκλιο 171490/Δ2/12.11.2013 του ΥΠΑΙΘ   για την έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας στα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και την έναρξη της πιλοτικής λειτουργίας για Λύκεια, ΔΠΕ, ΔΔΕ και ΠΔΕ. Η αποστολή των λογαριασμών σε όσες μονάδες ή δομές δεν έχουν λάβει κατά το παρελθόν θα πραγματοποιηθεί εντός της 13/11/2013».

      Τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια, καθώς και οι Δ/νσεις Α/θμιας Εκπ/σης  θα ενημερώνουν το “My School σε καθημερινή βάση από 14.11.2013 με το σύστημα να βρίσκεται γι' αυτά σε παραγωγική λειτουργία, δηλαδή όλα τα στοιχεία που θα καταχωρούνται πλέον θα είναι χρησιμοποιήσιμα, από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ.
      Τα Γενικά & Επαγγελματικά Λύκεια και Σχολές (ΓΕΛ,ΕΠΑΛ & Β΄τάξη ΕΠΑΣ), όπως και οι Δ/νσεις Β/θμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και οι Περιφερειακές (ΠΔΕ) θα μπουν έως τις 20.12.2014 στην φάση πιλοτικής λειτουργίας του “My School και από 8.1.2014 στην παραγωγική λειτουργία του.

 

      Σύμφωνα με την εγκύκλιο  171490/Δ2/12.11.2013 του ΥΠΑΙΘ, όσα στοιχεία καταχωρηθούν στο “My School κατά την φάση της πιλοτικής λειτουργίας θα διαγραφούν και  η συμπλήρωση των ζητούμενων από αυτό στοιχείων θα ξεκινήσει από μηδενική βάση.


      ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΧΩΡΟΥΜΕΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:


      α)Μαθητές
      1. Όνομα και Επώνυμο, 2. Όνομα και Επώνυμο Πατέρα, 3. Όνομα Μητέρας, 4. Όνομα και Επώνυμο Κηδεμόνα, 5. Γένος Μητέρας, 6. Φύλλο, 7. Ημερομηνία Γέννησης, 8. ΑΜΚΑ, 9. Τίτλος Εισόδου, 10. Τάξη, 11. Κωδικός ΥΠΑΙΘ Σχ. Μονάδας προέλευσης, 12. Αριθμός Βιβλίου Μητρώου, 13. ΑΜ, 14. Διεύθυνση, 15. Ταχ. Κώδικας, 16. Περιοχή, 17. Δημοτική Ενότητα, 18. Τηλέφωνο, 19. Τηλέφωνο Κηδεμόνα, 20. Κατάσταση Φοίτησης Μαθητή (φοιτά, έχει μεταγραφεί, έχει διακόψει), 21. Τομέας Σπουδών (Λύκεια & Β΄ΕΠΑΣ), 22. Τμήμα, 23.Ειδικός κανόνας υπολογισμού αποτελεσμάτων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο & ΕΠΑΛ),  24. Κανόνας υπολογισμού αποτελεσμάτων (Γυμνάσιο, Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ), 25. Στοιχεία Πανελληνίων Εξετάσεων (ΓΕΛ & ΕΠΑΛ – Δήλωση Συμμετοχής, Κωδικός υποψηφίου, Κατάσταση Αίτησης Πανελλαδικών), 26. Παρακολουθεί μόνο μαθήματα ειδικότητας (ΕΠΑΛ), 27. Τομέας/Ειδικότητα (ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ), 28. Προσωπικά στοιχεία μαθητή (Τόπος γέννησης,Υπηκοότητα,Θρήσκευμα,Στοιχεία Δηματολογίου, κλπ.), 29. Οικογενειακά στοιχεία μαθητή ( Επώνυμο & Επάγγελμα Πατέρα, Μόρφωση και Υπηκοότητα Πατέρα, Επώνυμο & Επάγγελμα Μητέρας, Μόρφωση και Υπηκοότητα Μητέρας, Γλώσσα Μητέρας, κλπ.) 30. Στοιχεία Κηδεμόνα (Όνομα, Επάγγελμα, Υπηκοότητα, Μόρφωση, Γλώσσα), 31. Στοιχεία Επικοινωνίας Μαθητή (Διεύθυνση, τηλέφωνο, κινητό), 32. Στοιχεία Επικοινωνίας Κηδεμόνα, 33. Στοιχεία Εγγραφής Μαθητή (Τίτλος,Πρωτόκολλο Τίτλου Εγγραφής, Εκδούσα Αρχή,Ημερομηνία εγγραφής,Σχολείο, Αρ. Μητρώου, Αρ. Βιβλίου Μητρώου, Σχολικό Έτος), 34. Μεταγραφή (Τίτλος & Σχολείο Μεταγραφής, Ημερομηνία και πρωτόκολλο μεταγραφής), 35. Διακοπή Φοίτησης (Ημερομηνία και αιτία διακοπής φοίτησης) 36. Μαθήματα (μαθήματα που παρακολουθεί ο μαθητής και επιπλέον): α. Δημοτικό – Τμήμα που παρακολουθεί ο μαθητής,Τύπος Μαθήματος, Απαλλαγή & Αριθμός Πράξης απαλλαγής από το μάθημα (αν έχει απαλλαγή)-, β. Γυμνάσια,ΓΕΛ, ΕΠΑΛ & ΕΠΑΣ  -Τμήμα στο οποίο ανήκει ο μαθητής,Τύπος μαθήματος, Μάθημα, (Απαλλαγή μαθητή από μάθημα, Βαθμός βάσης μαθήματος, Υπολογισμός μαθήματος στο Μ.Ο. Χαρακτηρισμού φοίτησης, Υπολογισμός μαθήματος στο Μ.Ο. Χαρακτηρισμού Προαγωγής/Απόλυσης και αριθμός πράξης απαλλαγής από το μάθημα)-, 37. Βαθμοί (Μαθήματα, Βαθμολογία μαθητή ανά βαθμολογική περίοδο), 38. Απουσίες μαθητή, 38. Ηθικές Αμοιβές μαθητή (Αριστεία, Βραβεία), 39. Ποινές μαθητή (Αποβολή, Ωριαία αποβολή, Μείωση Διαγωγής, Παρατήρηση, Επίπληξη, Αλλαγή Σχολικού Περιβάλλοντος και για κάθε ποινή: Αιτία, Φορέας Επιβολής & Πρακτικό), 40. Μαθητικό Δυναμικό (Τάξεις,Τμήματα,Αριθμός Εγγεγραμμένων Μαθητών -αγόρια/κορίτσια-, Αριθμός Ενεργών Μαθητών -αγόρια/κορίτσια-), 41. Κατηγορίες Μαθητών (Αλλοδαποί,Παλιννοστούντες, Χώρα προέλευσης, Αριθμός -αγόρια/κορίτσια-), 42. Κατάλογος Μαθητών

      β)Εκπαιδευτικοί
      1. Όνομα, 2. Επώνυμο, 3. Ειδικότητα, 4. Αριθμός Μητρώου, 5. Α.Φ.Μ., 6. Σχέση Εργασίας (Μόνιμος, Δόκιμος, Με Σύμβαση, Αναπληρωτής), 7. Έτος Υπηρέτησης, 8. Απουσία από το σχολείο (Απόσπαση,Μακροχρόνια άδεια, κλπ), 9. Υπηρεσιακά στοιχεία (Ιδιότητα, Βαθμίδα Εκπαίδευσης, κλπ), 10. Θέση Φακέλου, 11. Οργανική Θέση, 12. Στοιχεία Επικοινωνίας (Διεύθυνση, τηλέφωνο, Ηλεκτρονική Διεύθυνση), 13. Σχέση Εργασίας, 14. Τύπος Υπηρέτησης, 15. Κλάδος – Ειδικότητα, 15. Περιοχή Διορισμού, 16. Περιοχή Μετάθεσης Οργανικής θέσης, 17. Φορέας Οργανικής Θέσης, 18. Στοιχεία Πράξης Ανάληψης Υπηρεσίας (Ημερομηνία και Αριθμός Πράξης), 19. Στοιχεία Πράξης Αποχώρησης (Ημερομηνία και Αριθμός Πράξης),  20. Ωράριο Εργασίας (Κατηγορία, Ώρες/Εβδομάδα, Ισχύς από ... έως...), 21. Ωράριο Εργασίας σε Θέση Ευθύνης (Κατηγορία, Ώρες/Εβδομάδα, Ισχύς από ... έως...), 22. Απουσίες εργαζόμενου (Τύπος απουσίας, Ισχύς από... έως...), 23. Υπηρέτηση σε άλλες Μονάδες (Φορέας, Τύπος υπηρέτησης, Ημερομηνία ανάληψης και αποχώρησης, Α, Ανάθεση, Β΄ ανάθεση, Πρόσθετα τμήματα, Άλλη), 24. Άδειες Απουσίες (Στοιχεία Εργαζόμενου, Τύπος Άδειας, Ημερομηνία έναρξης, Κατάσταση -προς έγκριση, Εγκρίθηκε, Απορρίφθηκε-), 25. Απεργίες / Στάσεις Εργασίας (Στοιχεία Εργαζόμενου, Ημερομηνία Απεργίας ή Στάσης Εργασίας, Τύπος Απεργίας ή στάσης Εργασίας), 26. Αναθέσεις Μαθημάτων (Μάθημα, Τμήμα, Εκπαιδευτικός, Ώρες Διδασκαλίας),  27. Κενές ώρες μαθημάτων, 28. Ωρολόγιο Πρόγραμμα (Περιγραφή, Ισχύς από... έως..., Επίσημο Πρόγραμμα).

 

      γ)Εκπαιδευτικοί – Υπηρεσιακά Στοιχεία  (Τηρείται από τις Οικείες Διευθύνσεις Εκπαίδευσης)
      1. Ονοματεπώνυμο, 2. Όνομα Πατέρα, 3. Όνομα Μητέρας, 4. Αριθμός Μητρώου, 5. Α.Φ.Μ., 6. ΑΜΚΑ, 7. Φύλο, 8. Ημερομηνία Γέννησης, 9. Ιδιότητα εργαζόμενου, 10. Σχέση Εργασίας, 11. Βαθμίδα Εκπαίδευσης, 12. Κατάσταση Εργαζόμενου, 13. Ειδικότητα, 14. Θέση Προσωπικού Φακέλου (ηλεκτρονική), 15. Οργανική Θέση, 16. Εποπτεύων Φορέας, 17. Βαθμός & Μ.Κ., 18. Προηγούμενη Τιμή Μ.Κ., 19. ΦΕΚ διορισμού (Αριθμός, Ημερομηνία & Σειρά Δημοσίευσης), 20. Ημερομηνία Πρώτης Ανάληψης Υπηρεσίας, 21. Αναγνωρισμένη Προϋπηρεσία (Έτη, Μήνες, Ημέρες ανά τύπο Προϋπηρεσίας), 22. Τύπος Προϋπηρεσίας (Δημόσια Εκπαιδευτική, Ιδιωτική Εκπαιδευτική, Δημόσια Μη εκπαιδευτική, Ιδιωτική μη εκπαιδευτική, Διδακτική, Υπηρεσία μέχρι 31/8 προηγούμενου έτους), 23. Προσωπικά Στοιχεία (Δηματολόγιο, Στοιχεία Ταυτότητας, κλπ.), 24. Ειδική κατηγορία Ατόμου (Μακροχρόνια ασθένεια, κλπ), 25. Στρατιωτικές Υποχρεώσεις (Εκπληρωμένες ή όχι), 26. Οικογενειακή Κατάσταση (Στοιχεία Συζύγου, Στοιχεία Τέκνων, Καστάσταση υγείας Τέκνων), 27. Στοιχεία Επικοινωνίας Εκπαιδευτικού (Διεύθυνση, τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση, κλπ), 28. Υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικού (Διορισμός, Παλιότερος Διορισμός, Εφεδρεία, κλπ), 29. Στοιχεία πιστοποίησης και αναγνώρισης προϋπηρεσίας, 30. Άδειες (Τύπος άδειας, Έναρξη..., Κατάσταση, Ημέρες, Μήνες, Χρόνια), 31. Γλώσσες (Ξένη Γλώσσα, Επαρκής Γνώση, Επίπεδο γνώσης), 32. Προσόντα (Κλάδος/Ειδικότητα,Τύπος Προσόντος,Προσόν,Ημερομηνία απόκτησης,Τίτλος, Βαθμός Τίτλου), 33. Τίτλοι Σπουδών (Τύπος Τίτλου, Τίτλος, Φορέας Χορήγηση, Ημερομηνία Απόκτησης, Διάρκεια Σπουδών, Μονάδα Διάρκειας Σπουδών, Βαθμός Τίτλου, Τύπος Ισοτιμίας, Ημ/νια Πράξης Αναγνώρισης, Πράξη Αναγνώρισης, Φορέας/Όργανο Αναγνώρισης, Ημ/νία Επανεκπαίδευσης, Είναι Εξωτερικού, Χρησιμοποιήθηκε στον Διορισμό, Χρησιμοποιήθηκε στην Απόδοση Ειδικότητας).

 

      Διαφορές με τα προηγούμενα πληροφοριακά συστήματα του ΥΠΑΙΘ και ειδικότερα το survey.

 

      ToMy School” είναι το πρώτο πλήρως ολοκληρωμένο σύστημα πληροφορικής, καταγραφής όλων των δεδομένων της Α/μιας και Β/μιας Εκπαίδευσης. Σε αντίθεση με survey, που στην πράξη ήταν ένα “χαλαρό” σύστημα χαμηλής αξιοπιστίας ως προς την ορθότητα των στοιχείων που κατέγραφε, το “My School  είναι σχεδιασμένο κατά τρόπο που τα στοιχεία τα οποία θα καταχωρούνται σ' αυτό να μην επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Για όποιον μελέτησε έστω και επί τροχάδην τα επιμέρους στοιχεία του, όπως και τα προβλεπόμενα “κλειδιά” αναζήτησης που ενσωματώνει, γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι σχεδιάστηκε σαν εργαλείο που θα δίνει ανά πάσα χρονική στιγμή  πλήρη εικόνα της  Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά σε ότι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό της (Μαθητές και Εκπαιδευτικοί) και όχι μόνο.
      Σε κάθε περίπτωση, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που έχουν και την ευθύνη της καταχώρησης των στοιχείων θα επιμελούνται πλέον με ακρίβεια όλα τα στοιχεία που αφορούν την σχολική τους μονάδα, αφού οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί «Παράβαση Καθήκοντος».

      Επίσης, σε αντίθεση με το  survey που λόγω της γενικότητας και κυρίως της ποσοτικής μορφής των στοιχείων του, ο έλεγχος ήταν σχετικά δύσκολος, το “My School” οριοθετεί την δυνατότητα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο και χωρίς καν να απαιτείται η επίσκεψη των “ελεγκτών” στις σχολικές μονάδες.

      Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κεντρικής και Νότιας Χαλκιδικής μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του (18/11/2013) κατέθεσε στις 26/11/2013 έγγραφη καταγγελία στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων σχετικά με την ψηφιακή εφαρμογή MySchool. Συγκεκριμένα, η καταγγελία κατέληγε με το αίτημα για έλεγχο α) νομιμότητας της ψηφιακής εφαρμογής του συστήματος Μyschool ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων μαθητών, γονέων και κηδεμόνων, β) νομιμότητας και δικαιοδοσίας διευθυντών και προϊσταμένων σχολικών μονάδων να συγκεντρώσουν τα στοιχεία που απαιτούνται από την ψηφιακή εφαρμογή για τους μαθητές και γ) τυχόν παραβίασης προσωπικών δεδομένων και απόσυρσης της ψηφιακής πλατφόρμας/εφαρμογής.

      Στις 9 Ιανουαρίου 2014, ο Σύλλογος παρέλαβε το, από 19/12/2013, έγγραφο της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, σύμφωνα με το οποίο απευθύνεται στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ως εξής:
      «Στο πλαίσιο εξέτασης της ως άνω υπόθεσης, προκειμένου η Αρχή να είναι σε θέση να ασκήσει τις προβλεπόμενες στο ν.2472/1997 αρμοδιότητές της, σας κοινοποιούμε αντίγραφο της ως άνω καταγγελίας και σας καλούμε, εντός δεκαπέντε (15) ημερών από τη λήψη του παρόντος εγγράφου, να μας γνωρίσετε τις απόψεις σας επ’ αυτής καθώς και να απαντήσετε σαφώς σε καθένα από τα ζητήματα που τίθενται στην καταγγελία αυτή.  

     

      Επιπλέον, παρακαλούμε για τα εξής:

      1) Να μας γνωρίσετε τις νομοθετικές διατάξεις βάσει των οποίων προκύπτει αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να συλλέγει και επεξεργάζεται τα δεδομένα των μαθητών και των γονέων-κηδεμόνων τους στο πλαίσιο του ως άνω πληροφοριακού συστήματος.

      2) Να γνωστοποιήσετε στην Αρχή την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων που πραγματοποιείται μέσω του ως άνω πληροφοριακού συστήματος.

      3) Να προσδιορίσετε επακριβώς το σκοπό της επεξεργασίας καθώς και το είδος των προσωπικών δεδομένων που συλλέγονται.

      4) Να τεκμηριώστε σαφώς και ειδικώς εάν η συλλογή καθενός εκ των συγκεκριμένων στοιχείων που προσδιορίζονται στην ως άνω καταγγελία (στοιχεία α) έως η) της καταγγελίας) είναι απολύτως απαραίτητη για α) την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της επεξεργασίας και β) για την σχολική φοίτηση.

      5) Να περιγράψετε τη λειτουργία του ως άνω πληροφοριακού συστήματος και την γενική αρχιτεκτονική της τεχνολογικής και δικτυακής υποδομής που υποστηρίζει την επεξεργασία’’

 

      Κατόπιν τούτων, επειδή σύμφωνα με το άρθρο 2 του Ν. 2472/1997 ορίζεται ότι:

      «α) “Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα”, είναι κάθε πληροφορία που αναφέρεται στο υποκείμενο των δεδομένων,

β) “Ευαίσθητα δεδομένα”, είναι τα δεδομένα που αφορούν στη φυλετική ή εθνική προέλευση, στα πολιτικά φρονήματα, στις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις, στη συμμετοχή σε συνδικαλιστική οργάνωση, στην υγεία, στην κοινωνική πρόνοια και στην ερωτική ζωή, στα σχετικά με ποινικές διώξεις ή καταδίκες, καθώς και στη συμμετοχή σε συναφείς με τα ανωτέρω ενώσεις προσώπων.»

Επειδή στο ίδιο ως άνω άρθρο ορίζεται ότι «γ) “Υποκείμενο των δεδομένων”, το φυσικό πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα, και του οποίου η ταυτότητα είναι γνωστή ή μπορεί να εξακριβωθεί, δηλαδή μπορεί να προσδιορισθεί αμέσως ή εμμέσως, ιδίως βάσει αριθμού ταυτότητας ή βάσει ενός η περισσότερων συγκεκριμένων στοιχείων που χαρακτηρίζουν την υπόστασή του από άποψη φυσική, βιολογική, ψυχική, οικονομική, πολιτιστική, πολιτική ή κοινωνική.

δ) “Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα” (“επεξεργασία”), κάθε εργασία ή σειρά εργασιών που πραγματοποιείται, από το Δημόσιο ή από νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ή ιδιωτικού δικαίου ή ένωση προσώπων ή φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς τη βοήθεια αυτοματοποιημένων μεθόδων και εφαρμόζονται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως η συλλογή, η καταχώριση, η οργάνωση, η διατήρηση ή αποθήκευση, η τροποποίηση, η εξαγωγή, η χρήση, η διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλης μορφής διάθεση, η συσχέτιση ή ο συνδυασμός, η διασύνδεση, η δέσμευση (κλείδωμα), η διαγραφή, η καταστροφή. …..

      ….ζ) “Υπεύθυνος επεξεργασίας”, οποιοσδήποτε καθορίζει τον σκοπό και τον τρόπο επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημόσια αρχή ή υπηρεσία ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός. Όταν ο σκοπός και ο τρόπος της επεξεργασίας καθορίζονται με διατάξεις νόμου ή κανονιστικές διατάξεις εθνικού ή κοινοτικού δικαίου, ο υπεύθυνος επεξεργασίας ή τα ειδικά κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η επιλογή του καθορίζονται αντίστοιχα από το εθνικό ή το κοινοτικό δίκαιο.

      η) “Εκτελών την επεξεργασία”, οποιοσδήποτε επεξεργάζεται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για λογαριασμό υπεύθυνου επεξεργασίας, όπως φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημόσια αρχή ή υπηρεσία ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός.

      θ) “Τρίτος”, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, δημόσια αρχή ή υπηρεσία, ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός, εκτός από το υποκείμενο των δεδομένων, τον υπεύθυνο επεξεργασίας και τα πρόσωπα που είναι εξουσιοδοτημένα να επεξεργάζονται τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, εφόσον ενεργούν υπό την άμεση εποπτεία ή για λογαριασμό του υπεύθυνου επεξεργασίας.

      ι) “Αποδέκτης”, το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, η δημόσια αρχή ή υπηρεσία, ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός, στον οποίο ανακοινώνονται ή μεταδίδονται τα δεδομένα, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για τρίτο ή όχι.

      ια) “Συγκατάθεση” του υποκειμένου των δεδομένων, κάθε ελεύθερη, ρητή και ειδική δήλωση βουλήσεως, που εκφράζεται με τρόπο σαφή, και εν πλήρη επιγνώσει, και με την οποία, το υποκείμενο των δεδομένων, αφού προηγουμένως ενημερωθεί, δέχεται να αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που το αφορούν. Η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνει πληροφόρηση τουλάχιστον για τον σκοπό της επεξεργασίας, τα δεδομένα ή τις κατηγορίες δεδομένων που αφορά η επεξεργασία, τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και το όνομα, την επωνυμία και τη διεύθυνση του υπεύθυνου επεξεργασίας και του τυχόν εκπροσώπου του. Η συγκατάθεση μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε, χωρίς αναδρομικό αποτέλεσμα.»

Επειδή στο άρθρο 3 παρ. 3 ορίζεται ότι «3. Ο παρών νόμος εφαρμόζεται σε κάθε επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, εφόσον αυτή εκτελείται:

      α) Από υπεύθυνο επεξεργασίας ή εκτελούντα την επεξεργασία, εγκατεστημένο στην Ελληνική Επικράτεια ή σε τόπο όπου βάσει του δημοσίου διεθνούς δικαίου εφαρμόζεται το ελληνικό δίκαιο.

      Επειδή στο άρθρο 4 ορίζεται ότι «1. Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα για να τύχουν νόμιμης επεξεργασίας πρέπει :

      α) Να συλλέγονται κατά τρόπο θεμιτό και νόμιμο για καθορισμένους, σαφείς και νόμιμους σκοπούς και να υφίστανται θεμιτή και νόμιμη επεξεργασία ενόψει των σκοπών αυτών.

      β) Να είναι συναφή, πρόσφορα, και όχι περισσότερα από όσα κάθε φορά απαιτείται εν όψει των σκοπών της επεξεργασίας.

      γ) Να είναι ακριβή και, εφόσον χρειάζεται, να υποβάλλονται σε ενημέρωση.

      δ) Να διατηρούνται σε μορφή που να επιτρέπει τον προσδιορισμό της ταυτότητας των υποκειμένων τους μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου που απαιτείται, κατά την κρίση της Αρχής, για την πραγματοποίηση των σκοπών της συλλογής τους και της επεξεργασίας τους. Μετά την παρέλευση της περιόδου αυτής, η Αρχή μπορεί, με αιτιολογημένη απόφασή της, να επιτρέπει τη διατήρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για ιστορικούς επιστημονικούς ή στατιστικούς σκοπούς, εφ’ όσον κρίνει ότι δεν θίγονται σε κάθε συγκεκριμένη περίπτωση τα δικαιώματα των υποκειμένων τους ή και τρίτων.*

       Η τήρηση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου βαρύνει τον υπεύθυνο επεξεργασίας. Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που έχουν συλλεχθεί ή υφίστανται επεξεργασία κατά παράβαση της προηγούμενης παραγράφου καταστρέφονται με ευθύνη του υπεύθυνου επεξεργασίας. Η Αρχή, εάν εξακριβώσει αυτεπαγγέλτως ή μετά από σχετική καταγγελία παράβαση των διατάξεων της προηγούμενης παραγράφου, επιβάλλει την διακοπή της συλλογής ή της επεξεργασίας και την καταστροφή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που έχουν ήδη συλλεγεί ή τύχει επεξεργασίας.

Επειδή στο άρθρο 6 ορίζεται ότι «1. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας υποχρεούται να γνωστοποιήσει εγγράφως στην Αρχή, τη σύσταση και λειτουργία αρχείου ή την έναρξη της επεξεργασίας.

       Με τη γνωστοποίηση της προηγούμενης παραγράφου ο υπεύθυνος επεξεργασίας πρέπει απαραιτήτως να δηλώνει:

α) Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία ή τον τίτλο του, και τη διεύθυνσή του.

β) Τη διεύθυνση όπου είναι εγκατεστημένο το αρχείο ή ο κύριος εξοπλισμός που υποστηρίζει την επεξεργασία.

γ) Την περιγραφή του σκοπού της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που περιέχονται ή πρόκειται να περιληφθούν στο αρχείο.

δ) Το είδος των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που υφίστανται ή πρόκειται να υποστούν επεξεργασία ή περιέχονται ή πρόκειται να περιληφθούν στο αρχείο.

ε) Το χρονικό διάστημα για το οποίο προτίθεται να εκτελεί την επεξεργασία ή να διατηρήσει το αρχείο.

στ) Τους αποδέκτες ή τις κατηγορίες αποδεκτών στους οποίους ανακοινώνει ή ενδέχεται να ανακοινώνει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

ζ) Τις ενδεχόμενες διαβιβάσεις και το σκοπό της διαβίβασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε τρίτες χώρες.

η) Τα βασικά χαρακτηριστικά του συστήματος και των μέτρων ασφαλείας του αρχείου ή της επεξεργασίας.**

      3. Τα στοιχεία της προηγούμενης παραγράφου καταχωρίζονται στο Μητρώο Αρχείων και Επεξεργασιών που τηρεί η Αρχή.

      4. Κάθε μεταβολή των στοιχείων που αναφέρονται στην παράγραφο 2 πρέπει να γνωστοποιείται εγγράφως και χωρίς καθυστέρηση από τον υπεύθυνο στην Αρχή.

Επειδή στο άρθρο 7 παρ. 3 και 4,5,6,7, ορίζεται ότι «Η Αρχή χορηγεί άδεια συλλογής και επεξεργασίας ευαίσθητων δεδομένων, καθώς και άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας σχετικού αρχείου, ύστερα από αίτηση του υπεύθυνου επεξεργασίας. Εφ’ όσον η Αρχή διαπιστώσει ότι πραγματοποιείται επεξεργασία ευαίσθητων δεδομένων, η γνωστοποίηση αρχείου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του παρόντος νόμου, επέχει θέση αιτήσεως για τη χορήγηση άδειας».

      5. Η άδεια εκδίδεται για ορισμένο χρόνο, ανάλογα με τον σκοπό της επεξεργασίας. Μπορεί να ανανεωθεί ύστερα από αίτηση του υπεύθυνου επεξεργασίας.

      6. Η άδεια περιέχει απαραιτήτως:

α) Το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία ή τον τίτλο καθώς και τη διεύθυνση του υπεύθυνου επεξεργασίας και του τυχόν εκπροσώπου του.

β) Τη διεύθυνση όπου είναι εγκατεστημένο το αρχείο.

γ) Το είδος των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που επιτρέπεται να περιληφθούν στο αρχείο.

δ) Το χρονικό διάστημα για το οποίο χορηγείται η άδεια.

ε) Τους τυχόν όρους και προϋποθέσεις που έχει επιβάλει η Αρχή για την ίδρυση και λειτουργία του αρχείου.

στ) Την υποχρέωση γνωστοποίησής του ή των αποδεκτών ευθύς ως εξατομικευτούν.

      7. Αντίγραφο της άδειας καταχωρίζεται στο Μητρώο Αδειών που διατηρεί η Αρχή.

      8. Κάθε μεταβολή των στοιχείων που αναφέρονται στην παράγραφο 5 γνωστοποιείται χωρίς καθυστέρηση στην Αρχή. Κάθε άλλη μεταβολή, πλην της διεύθυνσης του υπευθύνου ή του εκπροσώπου του, συνεπάγεται την έκδοση νέας άδειας, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις.

Επειδή απαλλαγή υποχρέωσης γνωστοποίησης και λήψης άδειας υφίσταται μόνο όταν η επεξεργασία πραγματοποιείται αποκλειστικά για σκοπούς που συνδέονται άμεσα με σχέση εργασίας ή έργου ή με παροχή υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα και είναι αναγκαία για την εκπλήρωση υποχρέωσης που επιβάλλει ο νόμος ή για την εκτέλεση των υποχρεώσεων από τις παραπάνω σχέσεις και το υποκείμενο έχει προηγουμένως ενημερωθεί.

Επειδή κάθε διασύνδεση γνωστοποιείται στην Αρχή με δήλωση την οποία υποβάλλουν από κοινού οι υπεύθυνοι επεξεργασίας ή ο υπεύθυνος επεξεργασίας που διασυνδέει δύο ή περισσότερα αρχεία που εξυπηρετούν διαφορετικούς σκοπούς.

 

Επειδή στο άρθρο 10 ορίζεται ότι :

 «1.Η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα είναι απόρρητη. Διεξάγεται αποκλειστικά και μόνο από πρόσωπα που τελούν υπό τον έλεγχο του υπεύθυνου επεξεργασίας ή του εκτελούντος την επεξεργασία και μόνον κατ’ εντολή του.

      2. Για τη διεξαγωγή της επεξεργασίας ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να επιλέγει πρόσωπα με αντίστοιχα επαγγελματικά προσόντα που παρέχουν επαρκείς εγγυήσεις από πλευράς τεχνικών γνώσεων και προσωπικής ακεραιότητας για την τήρηση του απορρήτου.

      3. Ο υπεύθυνος επεξεργασίας οφείλει να λαμβάνει τα κατάλληλα οργανωτικά και τεχνικά μέτρα για την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία τους από τυχαία ή αθέμιτη καταστροφή, τυχαία απώλεια, αλλοίωση, απαγορευμένη διάδοση ή πρόσβαση και κάθε άλλη μορφή αθέμιτης επεξεργασίας. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εξασφαλίζουν επίπεδο ασφαλείας ανάλογο προς τους κινδύνους που συνεπάγεται η επεξεργασία και η φύση των δεδομένων που είναι αντικείμενο της επεξεργασίας. Με την επιφύλαξη άλλων διατάξεων, η Αρχή παρέχει οδηγίες ή εκδίδει κανονιστικές πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 19 παρ. 1 ι' για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τον βαθμό ασφαλείας των δεδομένων και των υπολογιστικών και επικοινωνιακών υποδομών, τα μέτρα ασφάλειας που είναι αναγκαίο να λαμβάνονται για κάθε κατηγορία και επεξεργασία δεδομένων, καθώς και για τη χρήση τεχνολογιών ενίσχυσης της ιδιωτικότητας.»

Επειδή καθένας έχει δικαίωμα να γνωρίζει εάν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τον αφορούν αποτελούν ή αποτέλεσαν αντικείμενο επεξεργασίας. Προς τούτο, ο υπεύθυνος επεξεργασίας, έχει υποχρέωση να του απαντήσει εγγράφως.

Επειδή εάν ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν απαντήσει εντός δεκαπέντε (15) ημερών ή εάν η απάντησή του δεν είναι ικανοποιητική, το υποκείμενο των δεδομένων έχει δικαίωμα να προσφύγει στην Αρχή. Στην περίπτωση κατά την οποία ο υπεύθυνος επεξεργασίας αρνηθεί να ικανοποιήσει το αίτημα του ενδιαφερόμενου, κοινοποιεί την απάντησή του στην Αρχή και ενημερώνει τον ενδιαφερόμενο ότι μπορεί να προσφύγει σε αυτήν.

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 19 του ιδίου νόμου ορίζεται ότι η Αρχή έχει την αρμοδιότητα να :

 α)Απευθύνει συστάσεις και υποδείξεις στους υπεύθυνους επεξεργασίας ή τους τυχόν εκπροσώπους τους και δίδει κατά την κρίση της δημοσιότητα σε αυτές.

β) Χορηγεί τις άδειες που προβλέπουν οι διατάξεις του παρόντος νόμου και καθορίζει το ύψος των σχετικών παραβόλων.

γ) Καταγγέλλει τις παραβάσεις των διατάξεων του παρόντος νόμου στις αρμόδιες διοικητικές και δικαστικές αρχές.

δ) Επιβάλλει τις κατά το άρθρο 21 του παρόντος νόμου διοικητικές κυρώσεις.

ε) Αναθέτει σε μέλος ή μέλη της τη διενέργεια διοικητικών εξετάσεων.

στ) Ενεργεί αυτεπαγγέλτως ή κατόπιν καταγγελίας διοικητικούς ελέγχους στο πλαίσιο των οποίων ελέγχονται η τεχνολογική υποδομή και άλλα, αυτοματοποιημένα ή μη, μέσα που υποστηρίζουν την επεξεργασία των δεδομένων. Έχει προς τούτο δικαίωμα προσβάσεως στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και συλλογής κάθε πληροφορίας για τους σκοπούς του ελέγχου, χωρίς να μπορεί να της αντιταχθεί κανενός είδους απόρρητο. Κατ’ εξαίρεση, η Αρχή δεν έχει πρόσβαση στα στοιχεία ταυτότητας συνεργατών που περιέχονται σε αρχεία που τηρούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή για τη διακρίβωση ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων. Τον έλεγχο διενεργεί μέλος ή μέλη της Αρχής ή υπάλληλος του κλάδου των ελεγκτών της Γραμματείας, ειδικά προς τούτο εντεταλμένος από τον Πρόεδρο της Αρχής. Κατά τον έλεγχο αρχείων που τηρούνται για λόγους εθνικής ασφαλείας, παρίσταται αυτοπροσώπως ο Πρόεδρος της Αρχής.*

ζ) Γνωμοδοτεί για κάθε ρύθμιση που αφορά την επεξεργασία και προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Επειδή  η Αρχή επιβάλλει στους υπεύθυνους επεξεργασίας ή στους τυχόν εκπροσώπους τους  διοικητικές κυρώσεις, για παράβαση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από τον παρόντα νόμο και από κάθε άλλη ρύθμιση που αφορά την προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

 

Επειδή σύμφωνα με το άρθρο 22, «1. Όποιος παραλείπει να γνωστοποιήσει στην Αρχή, κατά το άρθρο 6 του παρόντος νόμου τη σύσταση και λειτουργία αρχείου ή οποιαδήποτε μεταβολή στους όρους και τις προϋποθέσεις χορηγήσεως της άδειας που προβλέπεται από την παρ. 3 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου, τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών έως πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δραχμών.

2. Όποιος κατά παράβαση του άρθρου 7 του παρόντος νόμου διατηρεί αρχείο χωρίς άδεια ή κατά παράβαση των όρων και προϋποθέσεων της άδειας της Αρχής, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών έως πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δραχμών.

3. Όποιος κατά παράβαση του άρθρου 8 του παρόντος νόμου προβαίνει σε διασύνδεση αρχείων χωρίς να την γνωστοποιήσει στην Αρχή, τιμωρείται με φυλάκιση έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών έως πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δραχμών. Όποιος προβαίνει σε διασύνδεση αρχείων χωρίς την άδεια της Αρχής, όπου αυτή απαιτείται ή κατά παράβαση των όρων της άδειας που του έχει χορηγηθεί, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών έως πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δραχμών.»

Σύμφωνα με την παρ.5. «Υπεύθυνος επεξεργασίας που δεν συμμορφώνεται με τις αποφάσεις της Αρχής που εκδίδονται για την ικανοποίηση του δικαιώματος πρόσβασης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 12, για την ικανοποίηση του δικαιώματος αντίρρησης, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 13, καθώς και με πράξεις επιβολής των διοικητικών κυρώσεων των περιπτώσεων γ’, δ’ και ε’ της παρ. 1 του άρθρου 21 τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον ενός εκατομμυρίου (1.000.000) δραχμών έως πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) δραχμών. Με τις ποινές του προηγούμενου εδαφίου τιμωρείται ο υπεύθυνος επεξεργασίας που διαβιβάζει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα κατά παράβαση του άρθρου 9 καθώς και εκείνος που δεν συμμορφώνεται προς την δικαστική απόφαση του άρθρου 14 του παρόντος νόμου.»

Επίσης, ορίζεται ότι :  «1.Φυσικό πρόσωπο ή νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που κατά παράβαση του παρόντος νόμου, προκαλεί περιουσιακή βλάβη, υποχρεούται σε πλήρη αποζημίωση. Αν προκάλεσε ηθική βλάβη, υποχρεούται σε χρηματική ικανοποίηση. Η ευθύνη υπάρχει και όταν ο υπόχρεος όφειλε να γνωρίζει την πιθανότητα να επέλθει βλάβη σε άλλον.

      2. Η κατά το άρθρο 932 ΑΚ χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για παράβαση του παρόντος νόμου ορίζεται κατ’ ελάχιστο στο ποσό των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) δραχμών, εκτός αν ζητήθηκε από τον ενάγοντα μικρότερο ποσό ή η παράβαση οφείλεται σε αμέλεια. Η χρηματική αυτή ικανοποίηση επιδικάζεται ανεξαρτήτως από την αιτούμενη αποζημίωση για περιουσιακή βλάβη.»

 

      Ύστερα από όλα τα παραπάνω, τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα και σας καλούμε να προβείτε στις δέουσες  ενέργειες  και σε περίπτωση παραβίασης να επιβάλλετε κυρώσεις:

  1. Γιατί το Υπουργείο δεν απαντά τα ερωτήματα που του έθεσε η Αρχή καθώς έχει παρέλθει κατά πολύ το χρονικό διάστημα των δεκαπέντε ημερών που αρχικά ετέθη;
  2. Γιατί το Υπουργείο  δεν έχει γνωστοποιήσει στην Αρχή την επεξεργασία των δεδομένων;
  3. Γιατί δεν έχει τεκμηριώσει ποια δεδομένα θα επεξεργάζεται, βάσει ποιών διατάξεων, για ποιο σκοπό τα συλλέγει, πόσο καιρό θα διατηρεί τα δεδομένα και πώς προτίθεται να τα  χρησιμοποιήσει;
  4. Έχει λάβει την απαιτούμενη άδεια της Αρχής για να ξεκινήσει την επεξεργασία;
  5.   Έχει θέσει υπεύθυνους σε κάθε επίπεδο πρόσβασης ώστε εάν τα δεδομένα αλλοιωθούν, καταστραφούν, χρησιμοποιηθούν αθέμιτα, να είναι σαφές ποιος θα ευθύνεται;
  6. Ποιοι φορείς  θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα και με ποια νομιμοποίηση;
  7. Υπάρχει άλλος τρόπος ταυτοποίησης του κάθε  μαθητή εκτός από το ΑΜΚΑ που αποτελεί ευαίσθητο δεδομένο;