Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Τα "κρυφά" δάνεια του Κορασίδη


Ενα απλό παράδειγμα για το πως μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά δεδομένα του προγράμματος "myschool"
 
Τα "κρυφά" δάνεια του Κορασίδη

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014, 18:45



Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος, Χρήστος Μαζάνης


Δικογραφία-φωτιά που αφορά σε απάτη και παραβίαση προσωπικών δεδομένων με πρωταγωνιστή πασίγνωστο επιχειρηματία της Ελλάδας βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Ο λόγος για τον πρώην ιδιοκτήτη της γνωστής αλυσίδας καταστημάτων «Ράδιο Κορασίδη», Ανδρέα Κορασίδη στον οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για κακούργημα και αναμένεται να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Ο κ. Κορασίδης κατηγορείται από πρώην υπαλλήλους του - οι οποίοι κινήθηκαν δικαστικά εναντίον του - ότι την περίοδο 2001 – 2003, προκειμένου η επιχείρηση να έχει ρευστότητα και να καταγράφει μεγάλους τζίρους, χρησιμοποίησε τα προσωπικά δεδομένα τους και πήρε καταναλωτικά δάνεια στο όνομά τους!

Ειδικότερα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών το οποίο εκδόθηκε την 1η Μαρτίου 2013 και βρίσκεται στη διάθεση του zougla.gr, ο κ. Κορασίδης φέρεται να προέβη στην κατάρτιση ιδιωτικών συμφωνητικών πώλησης ειδών διαρκείας μεταξύ κάποιων υπαλλήλων (των οποίων πλαστογράφησε την υπογραφή τους) και της εταιρείας «Ράδιο Κορασίδη» για τη σύσταση των οποίων χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία των εργαζομένων τα προσωπικά τους δεδομένα, όπως το ονοματεπώνυμό τους, ο αριθμός των ταυτοτήτων τους, η διεύθυνση των κατοικιών τους και άλλα.

Τα παραπάνω στοιχεία αρχικά ήταν καταχωρημένα στο αρχείο της επιχείρησης και όπως αποδείχθηκε διοχετεύθηκαν σε δύο τράπεζες οι οποίες ενέκριναν και εξέδωσαν δάνεια χιλιάδων ευρώ στα ονόματα των υπαλλήλων χωρίς οι ίδιοι να γνωρίζουν τίποτα.

Όπως αναφέρεται στα δικόγραφα, ο κ. Κορασίδης εισέπραξε τα χρηματικά ποσά των δανείων και με αυτά χρηματοδότησε την αγορά προϊόντων των καταστημάτων του, δημιουργώντας ταυτόχρονα σε βάρος των υπαλλήλων υποχρέωση αποπληρωμής δανείων που ποτέ δεν εισέπραξαν.


Τι υποστηρίζει ο επιχειρηματίας

Για προσωρινή ταμειακή διευκόλυνση κάνει λόγο ο γνωστός επιχειρηματίας Ανδρέας Κορασίδης στο απολογητικό του υπόμνημα που κατέθεσε προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ζημία για τους υπαλλήλους, ούτε απειλή κατά της περιουσίας τους, ενώ προσθέτει ότι δεν υπεγράφη καμία σύμβαση μεταξύ εταιρείας, τράπεζας και εργαζομένων, σημειώνοντας ότι οι αιτήσεις πίστωσης για αγορά ειδών διαρκείας που συμπληρώθηκαν από την εταιρεία ήταν ανυπόγραφες.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο υπόμνημα «στις τράπεζες δεν διαβιβάστηκε κανένα έγγραφο, αλλά μόνον κατάσταση ονομάτων υποψηφίων πελατών της εταιρείας προκειμένου να εγκριθεί η εκχώρησή τους δυνάμει σύμβασης factoring. Αυτό γινόταν μαζικά και οι τράπεζες στην πράξη έλεγχαν απλώς αν η εταιρεία βρίσκεται εντός των ορίων χρηματοδότησης. Ποτέ δηλαδή, δεν καταρτίστηκε έγγραφο που να φέρει υπογραφές, ώστε να εγείρεται ζήτημα πλαστογραφίας, το μόνο δε στοιχείο που διαβιβαζόταν στις τράπεζες ήταν κατάλογος υποψηφίων πελατών συνταγμένος από την εταιρεία που αποστελλόταν ηλεκτρονικά με μαγνητική εγγραφή. Ακόμη και αν το περιεχόμενο του καταλόγου αυτού ήταν σε ορισμένα σημεία ανακριβές τούτο δεν συνιστά πλαστογραφία, αφού ο κατάλογος καταρτιζόταν από την εταιρεία και δεν εφέρετο υπογεγραμμένος από τους πελάτες».

Όπως εξηγεί ο κ. Κορασίδης η εταιρεία του είχε στις τράπεζες συγκεκριμένο όριο «προεξόφλησης»,φάκτορινγκ δηλαδή πωλήσεων με πίστωση του τιμήματος. Αυτό σημαίνει ότι, όποτε οι πωλήσεις μειώνονταν έναντι του ορίου αυτού, μειωνόταν το ποσό της χρηματοδότησης.

Έτσι, όπως υποστηρίζει, όλα ξεκίνησαν το 2001 όταν ο τότε διευθυντής λογιστηρίου της επιχείρησης, ο οποίος σήμερα δεν βρίσκεται στη ζωή, πρότεινε στο επιχειρηματία να καλύψουν την διαφορά πωλήσεων εμφανίζοντας ως ενδιαφερόμενους αγοραστές εργαζομένους της εταιρείας ή φίλους.

Στη συνέχεια, καθώς, όπως αναφέρει, δεν θα ακολουθούσε πώληση και έκδοση τιμολογίου, η εταιρεία θα έπρεπε να αποδώσει το ποσόν της χρηματοδότησης ακυρουμένης της εκχώρησης, αφού απαίτηση έναντι των ενδιαφερομένων πελατών δεν γεννήθηκε ποτέ καθώς δεν ακολούθησε πώληση προς αυτούς.

«Εις βάρος των μηνυτών δεν γεννήθηκε, δηλαδή, ποτέ καμία απαίτηση ούτε της εταιρείας, αφού δεν υπήρξε πώληση και δεν καταρτίστηκε ποτέ καμία σύμβαση με αυτούς. Ούτε βέβαια γεννήθηκε απαίτηση των τραπεζών έναντι μηνυτών, αφού η εκχώρηση μη υφιστάμενης απαίτησης γεννά μεν ευθύνες του εκχωρητή έναντι του εκδοχέα, αλλά όχι υποχρέωση του φερόμενου οφειλέτη όταν η εκχωρηθείσα απαίτηση τελικώς δεν γεννήθηκε» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

H πολύκροτη δίκη

Ο Ανδρέας Κορασίδης παραπέμπεται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων αλλά και για απάτη. Αν και η δίκη έχει πάρει αρκετές αναβολές, στις 17 Μαρτίου δικάζεται για τα προσωπικά δεδομένα και στις 19 Μαρτίου για την απάτη. Το zougla.gr, εντόπισε κάποιους από τους πρώην εργαζομένους του επιχειρηματία, οι οποίοι επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες για ανύπαρκτα δάνεια τα οποία είχαν παρθεί από συγκεκριμένες τράπεζες.

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον Ανδρέα Κορασίδη, ο οποίος ανέφερε ότι η υπόθεση θα κριθεί από την Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου