Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Κύριε υπουργέ, κόψτε τον κώλο των φακελάκηδων γιατρών


*προφανώς απευθύνεται  σε υπουργό αντιμνημονιακής κυβέρνησης.

Κύριε υπουργέ, κόψτε τον κώλο των φακελάκηδων γιατρών


Ελευθέριος Ανευλαβής

 

Ξανά το φακελάκι, «θεσμός», πλέον, της ελληνικής κοινωνίας, στο προσκήνιο.
Οι πάντες το καταδικάζουν, οι άρρωστοι το καταβάλλουν, οι γιατροί το εισπράττουν και οι κυβερνήσεις κάνουν πως δεν βλέπουν.
Οργισμένοι παρακολουθούμε τον ευτελισμό των λειτουργών της ιατρικής στη χώρα μας, με όλες τις κυβερνήσεις ύποπτες για υπόθαλψη… «φακελακίου».
Ποιος, λοιπόν, φταίει για αυτήν την κατάντια;

Φταίνε οι φακελάκηδες γιατροί, (και δεν είναι λίγοι), που το παίρνουν, εκμεταλλευόμενοι την ανασφάλεια του αρρώστου και των συγγενών του.
Οι φακελάκηδες γιατροί, που «δικαιολογούν» τη δωροληψία τους: Είτε με την θεωρία της επιλογής γιατρού από τον άρρωστο (θέλω να με χειρουργήσει αυτός και τον πληρώνω). Ή με την θεωρία της αναντιστοιχίας του μισθού τους προς την υψηλή ειδίκευσή τους και το επαγγελματικό τους status.
Πονηρό επιχείρημα το πρώτο. Αναίσχυντο το δεύτερο. Δημόσιοι λειτουργοί αμειβόμενοι από το κράτος είναι οι γιατροί του ΕΣΥ.

Ο φακελάκιας γιατρός, πέραν του ότι είναι επίορκος, αναίσχυντος, δωρολήπτης, εκμεταλλεύεται την υλικοτεχνική υποδομή και το ανθρώπινο δυναμικό του δημόσιου νοσοκομείου, προς ίδιον όφελος.
Ενώ, ανταγωνίζεται, αθεμίτως, τους ελευθεροεπαγγελματίες συναδέλφους του, οι οποίοι πληρώνουν εξ ιδίων τα ενοίκια των ιατρείων τους και την γραμματεία τους.

Οι άρρωστοι και οι συγγενείς, εκβιάζονται στυγνά και δίνουν το φακελάκι, πέφτοντας θύματα της καλλιεργούμενης ανασφάλειας, από τα σαΐνια.
Η αρρώστια, είναι γεγονός, πως αναστατώνει την προσωπική, την οικογενειακή και την επαγγελματική ζωή του αρρώστου.
Στο απρόσωπο σύγχρονο νοσοκομείο, που απανθρωποποιεί αρρώστους και γιατρούς,
οι άρρωστοι χάνουν την ανθρώπινη ταυτότητά τους (γίνονται «η περίπτωση στο τρίτο κρεβάτι του θαλάμου 338») και οι γιατροί χάνουν την ανθρωπιά τους (το «παίζουν» τεχνοκράτες με θεϊκές τάσεις!).
Μέσα στο ψυχρό περιβάλλον του Νοσοκομείου, ο άρρωστος, ολοκληρωτικά αδύναμος, αναζητεί ασφάλεια, προσοχή, ενδιαφέρον. Και για να τα βρει, καταφεύγει στο μόνο μέσο που του φαίνεται ότι ανοίγει πόρτες και καρδιές (;).

Στο χρήμα.
Στο λάδωμα.
Στο φακελάκι.

Αγνοεί, όμως, ότι ο γιατρός, έτσι κι αλλιώς, θα τον αντιμετωπίσει, με την επάρκεια των γνώσεων που διαθέτει, είτε λαδωθεί, είτε όχι.
Δηλαδή, δεν θα γίνει καλύτερος γιατρός, επειδή λαδώθηκε.
Βρωμερότερος θα γίνει, από το λάδωμα. Πιθανότατα δεν είναι και καλός γιατρός, έτσι κι αλλιώς, αφού λαδώνεται.
Ίσως, ο φακελάκιας, να έχει φήμη, αλλά «ιητροί φήμη μεν πολλοί, έργω δεν πάγχυ βαιοί: Γιατροί κατά την φήμη, μεν, πολλοί, κατά , δε, το έργο ελάχιστοι» φωνάζει ο Ιπποκράτης
Δεν υπάρχουν επιβαλλόμενες λύσεις σε θέματα ηθικής τάξεως.

Οι γιατροί που παίρνουν φακελάκι πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν διαφέρουν από γκαρσόνια λαϊκού «κωλάδικου», που παίρνουν μπαξίσι (το ποσόν διαφέρει), υποσχόμενοι καλό τραπέζι και άμεση εξυπηρέτηση στους πελάτες τους.
Και ως τέτοιοι, αυτοί οι γιατροί το γνωρίζουν, ούτε της εκτιμήσεως των συναδέλφων τους χαίρουν, ούτε των αρρώστων τους. Κι ας τους λαδώνουν, αυτοί.

Άρρωστοι και συγγενείς αρνηθείτε το φακελάκι. Δεν διασφαλίζει τίποτα.

Κύριε Υπουργέ, εφαρμόστε το πόθεν, αλλά κυρίως το πώς έσχες, σε όλους του μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ από την πρόσληψη τους στο σύστημα μέχρι σήμερα.
Έτσι θα μπορέσετε και ο λαός και εσείς να διαπιστώσετε πόσοι, ποιοι και πώς πλούτισαν με τον… μισθό του ΕΣΥ.
Γιατροί του ΕΣΥ διεκδικήστε ακόμη καλλίτερες αμοιβές από την πολιτεία. Εάν, εν τούτοις, γιατροί του ΕΣΥ, θέλετε να πλουτίσετε, τότε το ΕΣΥ δεν κάνει για σας.
Βγείτε στον στίβο του ελευθέρου επαγγέλματος και ανακαλύψτε «πόσα απίδια βάζει ο σάκκος» σας, στον ανταγωνισμό της ελεύθερης αγοράς.
Μην εκμεταλλεύεσθε το δημόσιο νοσοκομείο προς ίδιον όφελος. Αυτό είναι διαφθορά. Είναι ο ορισμός της διαφθοράς.
Γιατροί του ΕΣΥ, διατηρήστε την αξιοπρέπειά σας. Ας ξαναγίνει ο γιατρός «πολλών αντάξιος άλλων».

 

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ για τις ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ για τις ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

των αιρετών του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας

Γεωργίας Αμπατζή και Χρήστου Καρακώστα,

εκπροσώπων της Εκπαιδευτικής Δράσης

 

Καρδίτσα 4/8/2014

Συναδέλφισσες/συνάδελφοι,

Ανακοινώθηκαν στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Καρδίτσας (http://dide.kar.sch.gr/) οι πίνακες υπεραρίθμων εκπαιδευτικών, ανά ομάδα σχολικών μονάδων, όπως χαρακτηρίσθηκαν ονομαστικά με την υπ’ αριθμ. 13η/4-8-2014 πράξη του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας, σύμφωνα με τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 14 του ΠΔ 50/96.

Καλούνται οι εκπαιδευτικοί που χαρακτηρίσθηκαν ως υπεράριθμοι, να υποβάλουν δήλωση τοποθέτησης σε συγκεκριμένες σχολικές μονάδες (δήλωση τύπου Β’), στις οποίες υφίστανται οργανικά κενά, όπως έχουν ανακοινωθεί, από Τρίτη 05-08-2014 έως και Δευτέρα 11-08-2014 στη Γραμματεία του ΠΥΣΔΕ (Αθ. Διάκου 15 - Γραφείο 4, 1ος όροφος) ή με FAX στα 2441080305, 2441080318.

Επισυνάπτουμε τους πίνακες οργανικών κενών-πλεονασμάτων (Ομάδα 1η και 2η), όπως τροποποιήθηκαν,  και το έντυπο δήλωσης τύπου Β’.

Σημειώνουμε για μία ακόμη φορά, ότι σύμφωνα με το ΠΔ 50/96, οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να τοποθετηθούν σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας όπου ανήκει το σχολείο στο οποίο κρίθηκαν ως υπεράριθμοι, τοποθετούνται κατά απόλυτη προτεραιότητα, συγκρινόμενοι μόνο μεταξύ τους, με βάση το σύνολο των μονάδων μετάθεσης και τις δηλώσεις προτίμησής τους σε κενές οργανικές θέσεις σχολείων της ίδιας ομάδας  και όπου αυτό δεν είναι δυνατόν σε κενές θέσεις όμορης ομάδας σχολείων της ίδιας περιοχής μετάθεσης.

Το ΠΥΣΔΕ στην επόμενη συνεδρίαση (12-8-2014) θα τοποθετήσει τους οργανικά υπεράριθμους σύμφωνα με τις δηλώσεις προτίμησής τους και οι παραπάνω πίνακες θα τροποποιηθούν και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Καρδίτσας.

Κατόπιν,  και σύμφωνα με την παρ. 7 του άρθρου 15 του Π.Δ. 50/96,  καλούνται οι ευρισκόμενοι στη διάθεση του ΠΥΣΔΕ (χωρίς οργανική θέση) και  όσοι έχουν υποβάλει αίτηση βελτίωσης οργανικής θέσης να υποβάλουν, με πιθανότερη καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 19-8-2014, αίτηση (παρ. 7 και 11 του άρθρου 15 του Π.Δ. 50/96) για τοποθέτηση σε κενή οργανική θέση.

Δήλωση για τοποθέτηση σε οργανική θέση μπορούν να υποβάλουν και όσοι κρίθηκαν οργανικά υπεράριθμοι και δεν τοποθετήθηκαν  σε νέα κενή οργανική θέση, συγκρινόμενοι με όλους τους εκπαιδευτικούς που ήρθαν με μετάθεση, ζητούν βελτίωση ή οριστική τοποθέτηση.

Επίσης αν κάποιος υπεράριθμος τοποθετήθηκε  με τη διαδικασία άρσης της υπεραριθμίας μετά από αίτηση του σε οργανικό κενό σχολικής μονάδας,  μπορεί αν θέλει, εφόσον έκανε αίτηση τον Απρίλιο για βελτίωση θέσης, να διεκδικήσει νέα τοποθέτηση-βελτίωση θέσης συνεξεταζόμενος ενιαία με όλους όσους ζητούν βελτίωση θέσης ή τοποθέτηση λόγω μετάθεσης.

Συνιστάται να δηλώνονται οσαδήποτε σχολεία  έως και όλα της περιοχής μετάθεσης που ανήκει ο εκπαιδευτικός, δεδομένου ότι, πέραν των οργανικών κενών που ανακοινώνονται μπορεί να προκύψουν και νέα λόγω ικανοποίησης στη βελτίωση θέσης.

Τέλος τονίζουμε ότι είναι απαραίτητο να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα της ΔΔΕ Καρδίτσας, ώστε να έχετε συνεχή ενημέρωση για την χρονική εξέλιξη των διαδικασιών του ΠΥΣΔΕ  και τις απαραίτητες ενέργειες (αιτήσεις κλπ) οι οποίες πρέπει να γίνουν στο επόμενο διάστημα.

 

Χρήστος Καρακώστας
Αιρετό Αναπληρωματικό Μέλος
τηλ. 6944473002

Γεωργία Αμπατζή
Αιρετό Τακτικό μέλος
τηλ. 6986646158



 

 

 

 

 

Εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής Δράσης