Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

22 Ιουλίου -ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


22 Ιουλίου -ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ- Πανελλαδική ημέρα δράσης


Συνεχίζουμε τους αγώνες μας μέχρι την τελική δικαίωση

Στη συνέλευση που πραγματοποιήσαμε σήμερα Πέμπτη 17/7 το πρωί, στο χώρο της καθιστικής διαμαρτυρίας μας έξω από το ΥΠΟΙΚ, αποφασίσαμε
  Να πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο πολιτικό γραφείο του Α. Λοβέρδου επειδή αθετήθηκε η υπόσχεση, για πραγματοποίηση συνάντησης με τον Υπουργό, που δόθηκε κατά την πρόσφατη παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε στις 9 Ιουλίου.

  • Να πραγματοποιήσουμε συντονισμένες δράσεις, εν όψη της μαύρης επετείου της Διαθεσιμότητας -Απόλυσης μας, που ξεκίνησε την 22α Ιουλίου 2013 με την ψήφιση του νόμου 4172/13 με τον οποίο  καταργήθηκαν 50 ειδικότητες εκπαιδευτικών καιτέθηκαν σε  διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητές των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.

Κατά την Παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήσαμε το μεσημέρι στο γραφείο του Α. Λοβέρδου ζητώντας άμεσα συνάντηση με τον Υπουργό, λάβαμε την ακόλουθη απάντηση: "Ο Υπουργός δεν θεωρεί χρήσιμη μια συνάντηση μαζί μας, γιατί δεν έχει κάτι νεότερο να μας πει. Ευελπιστεί ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει εξέλιξη προς το θετικό και τότε θα συναντηθεί μαζί μας"

Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

 Στις 22 Ιουλίου  την ΜΑΥΡΗ  ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος δυναμικά και μαζικά στην Πανελλαδική ημέρα δράσης ενάντια στις απολύσεις και στις κινητοποιήσεις που έχουν προγραμματιστεί από τα διακλαδικά συντονιστικά διαθεσίμων Αθήνας -Θεσσαλονίκης  και την ΟΛΜΕ. 

 Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 22 Ιουλίου στις 8.30 π.μ. στην ΕΡΤ και στην πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης (το Υπουργείο των απολύσεων). 

Είναι σημαντικό όλοι οι συνάδελφοι που βρίσκονται στην Αθήνα πάρουν μέρος αγωνιστικά στην κινητοποίηση και στοσυλλαλητήριο διαμαρτυρίας που διοργανώνεται από την ΟΛΜΕ και θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια, μπροστά στο  Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στις 12.30 μ.μ.,ενάντια στις Διαθεσιμότητες-Απολύσεις.

Στις κινητοποιήσεις θα πάρουν μέρος συνάδελφοι που θα καταφθάσουν από Θεσσαλονίκη, Λάρισα και άλλες πόλεις απ' όλη τη χώρα. 

  • ΟΧΙ στις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις
  • Καμιά απόλυση εκπαιδευτικού

  • Να επαναλειτουργήσουν άμεσα όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες της Τεχνικής Εκπαίδευσης
  • Να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές στα σχολεία τους

 

Συντονιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών σε Διαθεσιμότητα-Απόλυση

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

Η μακέτα για το πως θέλουν να μετατρέψουν το Ελληνικό ο Λάτσης και οι Άραβες συνεταίροι του


Του Κωνσταντίνου Κωνσταντινίδη από τη Ρήξη φ. 106



Η μακέτα για το πως θέλουν να μετατρέψουν το Ελληνικό ο Λάτσης και οι Άραβες συνεταίροι του

Στα θερινά τμήματα της Βουλής προτίθεται να περάσει η κυβέρνηση το σχέδιο νόμου για την «οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Ένα σχέδιο που, φυσικά, όχι μόνο δεν διασφαλίζει την προστασία των ακτών, αλλά αντίθετα ανοίγει τον δρόμο στη δόμηση και εν πολλοίς την καταστροφή των παραλιών της χώρας, αφού, παρά τις επαναδιατυπώσεις του υπουργείου, τίποτα δεν αλλάζει στην ουσία του.
Συγκεκριμένα, στο Άρθρο 10 (παρ. 1) αναφέρεται ότι …επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού, κοινόχρηστης παραλίας, όχθης, κοινόχρηστης παρόχθιας ζώνης, πυθμένα και υδάτινου τμήματος θάλασσας, λίμνης και ποταμού της παρ. 2 του άρθρου 2, με σκοπό την οικονομική τους αξιοποίηση ή την εκτέλεση έργων…
Η ρύθμιση αυτή εξειδικεύεται ακόμη περισσότερο στο Άρθρο 12, όπου στην πρώτη παράγραφο αναγράφεται ότι, Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης παραχωρείται η χρήση αιγιαλού, κοινόχρηστης παραλίας, παρακείμενης στον αιγιαλό ζώνης θάλασσας ή λιμνοθάλασσας πλάτους μέχρι πεντακοσίων (500) μέτρων, όχθης, παρόχθιας ζώνης και υδάτινου στοιχείου ποταμών ή λιμνών του άρθρου 2 παρ. 2, σε φορείς του δημόσιου τομέα και ιδιωτικές επιχειρήσεις, για την εκτέλεση έργων που εξυπηρετούν δημόσιους, κοινωφελείς, ερευνητικούς ή επιχειρηματικούς σκοπούς, όταν η παραχώρηση κρίνεται απολύτως απαραίτητη για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού. Να σημειωθεί εδώ ότι ο γενικός γραμματέας Α.Δ. είναι μη αιρετός, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπόκειται σε κανέναν δημόσιο έλεγχο.
Το σκάνδαλο ολοκληρώνεται στο Άρθρο 13 (παρ.5), το οποίο προβλέπει ότι: «Επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου, για την εξυπηρέτηση επιχειρήσεων που ασκούν σε όμορη με τον αιγιαλό έκταση επιχειρηματική δραστηριότητα τουριστικών μονάδων η οποία έχει ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο των Στρατηγικών Επενδύσεων ή για την οποία έχει εγκριθεί ΕΣΧΑΔΑ ή ΕΣΧΑΣΕ. Για κάθε κλίνη που διαθέτει η όμορη τουριστική μονάδα , μπορούν να επιχωματωθούν μέχρι πέντε (5) τετραγωνικά μέτρα θαλάσσιου χώρου. Ολόκληρη η έκταση που προκύπτει από τις επιχωματώσεις οριοθετείται υποχρεωτικά ως αιγιαλός και για την παραχώρηση της χρήσης τους εφαρμόζεται το άρθρο 16 του παρόντος… Σε αυτό το άρθρο το υπουργείο προχώρησε σε ορισμένες αλλαγές, ωστόσο, σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, επιχειρείται να εμφανιστεί ότι απαλείφεται από το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου η περιβόητη ρύθμιση για τις επιχωματώσεις των ακτών σε «στρατηγικές επενδύσεις», ενώ στην πραγματικότητα διατηρείται η ίδια ρύθμιση, με τον μανδύα έργων επιχωμάτωσης με στόχο δήθεν την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της πρότερης κατάστασης του αιγιαλού. Πρόκειται για ρύθμιση η οποία, όπως έχει αποκαλύψει η «Ε», εξυπηρετεί φωτογραφικά και κατά προτεραιότητα το σχέδιο της Lamda Development, του Ομίλου Λάτση, το οποίο προβλέπει περίπου 1 εκατομμύριο κυβικά μέτρα μπάζα από το παλιό αεροδρόμιο να γίνουν επιχωματώσεις στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεπουλήσει τα παραθαλάσσια φιλέτα όλης της χώρας σε ιδιώτες. Η ρύθμιση μάλιστα αυτή έρχεται να συμπληρώσει το πρόσφατο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο επιτρέπει τη δημιουργία τεράστιων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων σε ακατοίκητα νησιά του Αιγαίου. Όλα αυτά με πρόσχημα, φυσικά, την περιβόητη ανάπτυξη και ενώ είναι ήδη αποδεδειγμένο ότι αυτό το μοντέλο δεν συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, παρά μόνο στον περαιτέρω πλουτισμό των επιχειρηματιών.
Η υπερψήφιση αυτού του νόμου θα οδηγήσει σε άναρχη δόμηση των ακτών, ιδιωτικοποιήσεις παραλιών, αποκλεισμό των πολιτών από αυτές και υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ισπανία. Είναι λοιπόν χρέος όλων μας να αποτρέψουμε με κάθε τρόπο το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος στο οποίο ζούμε. Να σταματήσουμε εδώ και τώρα τη μετατροπή της χώρας σε αποικία.

*Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης είναι Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
Πηγές:

http://www.opengov.gr/minfin/wp-content/uploads/downloads/2014/04/aigialos.pdf

http://www.opengov.gr/minfin/?p=4692

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=436641

Το πρώτο παράδειγμα της «Νέας Ελλάδας» του Αντώνη Σαμαρά


Το πρώτο παράδειγμα της «Νέας Ελλάδας» του Αντώνη Σαμαρά


Παραλίες όπως αυτή σε λίγο καιρό με το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς που φέρνει η κυβέρνηση θα είναι παρελθόν

Του Νίκου Ντάσιου από τη Ρήξη φ. 106

Όταν, στις 4 Ιουνίου, αιφνιδίως η κυβέρνηση θυροκόλλησε το κλείσιμο της βουλής, η επιχειρηματολογία ήταν ότι είχαν ολοκληρωθεί η βασικές εργασίες της. Εκ των υστέρων, αποδείχθηκε ότι μοναδικός λόγος ήταν η παραγραφή των αδικημάτων του Βενιζέλου για τα σκάνδαλα των γερμανικών υποβρυχίων και για την υπόθεση της Proton Bank. Έκτοτε, κάθε άλλο παρά αναστολή των εργασιών παρουσιάζει το θερινό τμήμα της βουλής, αφού είναι σε πλήρη εξέλιξη η ψήφιση σοβαρών νομοσχεδίων –με τη μορφή του κατεπείγοντος–, ως προαπαιτούμενο για τη λήψη των δυο επόμενων δόσεων.
Η έλευση της τρόικας –κατά πάσα πιθανότητα στις 8 Ιουλίου– θέτει ως αναγκαιότητα για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. του Ιουνίου, την ψήφιση βασικών νομοσχεδίων, με τα σημαντικότερα εξ αυτών το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας και η μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Έπονται τα έξι επόμενα προαπαιτούμενα για τη δόση του ενός δισ. του Ιουλίου –η οποία φαίνεται να εκταμιεύεται τον Σεπτέμβριο– με σημαντικότερα την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ και το νέο ασφαλιστικό, για τις ρυθμίσεις των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και των επικουρικών.
Το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τη «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση – Βιώσιμη Ανάπτυξη» εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή της βουλής προς συζήτηση την Τρίτη, 24/6, για να ψηφιστεί την επομένη!!! Η βασική φιλοσοφία αυτού του νομοσχεδίου είναι η πλήρης άρση των δεσμεύσεων, προς εξυπηρέτηση των επενδυτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων. Η ουσιαστική κατάργηση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού (αρθ. 4) γίνεται με στόχο την εισαγωγή ενός αναπτυξιακού μοντέλου ανορθολογικής, ευκαιριακής και απρογραμμάτιστης ανάπτυξης, με μοναδικό σκοπό την ασύδοτη κερδοσκοπία.
Τα Στρατηγικά Χωροταξικά Πλαίσια, που αντικαθιστούν τα Ειδικά Πλαίσια Χωροταξικού Σχεδιασμού (αρθ 5) και τροποποιούνται με ΚΥΑ, προωθούν μονοδιάστατα τομείς εθνικής εμβέλειας στη βάση του συγκριτικού πλεονεκτήματος, όπως ο τουρισμός, και ανατρέπουν κάθε έννοια ολοκληρωμένης και ενδογενούς ανάπτυξης. Το νέο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει τους φυσικούς πόρους και τη δημόσια περιουσία ως μέσα συναλλαγής με τους επενδυτές και όχι ως εθνικό πλούτο, που αποτελεί το πολιτιστικό και φυσικό κεφάλαιο της χώρας. Για τον λόγο αυτό υποβιβάζει –επί της ουσίας αχρηστεύει– τις ούτως ή άλλως ανεπαρκείς μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αίροντας κάθε δεσμευτικό ρόλο όπως π.χ. την προστασία του περιβάλλοντος, προς όφελος του επιχειρηματία –επενδυτή.
Αντιμετωπίζει τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές ως «προβληματικές ζώνες» και, από περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος και πλούτου (ιστορικού, πολιτιστικού, φυσικού), που σχετίζονται με τη διασφάλιση της εθνικής μας κυριαρχίας, υποβιβάζονται σε «προβληματικές επιχειρήσεις» που αναζητούν αγοραστή.
Αποτρέπει ακόμα και τη στοιχειώδη κοινωνική διαβούλευση για τα Χωροταξικά Σχέδια Τοπικού Χαρακτήρα (παλαιά ΓΠΣ & ΣΧΟΟΑΠ), για τα οποία γνώμη μπορεί να εκφράσει μόνο η επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας (αρθ. 3). Κάθε δε επίπεδο σχεδιασμού που εισάγεται με το παρόν νομοσχέδιο μπορεί να ανατραπεί με μια απλή υπουργική απόφαση, όπως για παράδειγμα τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια που δημιουργούνται για την εξυπηρέτηση των επενδυτών (αρθ. 9) και μπορούν να καταργούν τα Τοπικά Χωροταξικά.
Μετατρέποντας τη χώρα σε ένα αδιαφοροποίητο τουριστικό θέρετρο, μεταβάλλει ακόμα και τους όρους περιοχών αμιγούς κατοικίας, – τις οποίες χαρακτηρίζει περιοχές Κ1. Εντός αυτών δύνανται να επιτραπούν νέες χρήσεις όπως, μεταξύ άλλων, ξενοδοχεία που μπορούν να διαθέτουν έως εκατό κλίνες, καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ έως 400 τ.μ.
Στη βάση αυτών των ρυθμίσεων, κατατέθηκε την Παρασκευή, 27/6, στη διαρκή επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της βουλής το νομοσχέδιο του υπ. Τουρισμού με θέμα, «Απλούστευση διαδικασιών λειτουργίας τουριστικών επιχειρήσεων και τουριστικών υποδομών, ειδικές μορφές τουρισμού και άλλες διατάξεις».
Το νέο νομοσχέδιο εισάγει ως νέο τουριστικό προϊόν το «σύνθετο τουριστικό κατάλυμα» που συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικά ξενοδοχείο πέντε αστέρων με επιπλωμένες κατοικίες και ειδική τουριστική υποδομή (γκολφ, συνεδριακό κέντρο, μαρίνα, θαλασσοθεραπεία, μονάδα ιαματικού τουρισμού, κέντρα αναζωογόνησης κ.λπ.), τα οποία μπορούν να μισθωθούν μακροχρονίως ή να πωληθούν. Βασική «καινοτομία» εδώ είναι η δυνατότητα σύναψης σύμβασης προς αξιοποίηση τόσο των επιπλωμένων κατοικιών όσο και της υποδομής αμέσως μετά την έκδοση των αδειών δόμησης και όχι αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή και χορηγηθεί το σχετικό σήμα, όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό προωθείται η άντληση κεφαλαίων από τον ιδιωτικό τομέα για την κατασκευή πολυτελών τουριστικών μονάδων με απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, προκειμένου να προχωρήσει ταχύτατα η αξιοποίηση της επένδυσης. Με το ίδιο νομοσχέδιο τακτοποιούνται αυθαίρετες δομήσεις σε τουριστικές εγκαταστάσεις που είχαν συντελεστή δόμησης άνω του 0,2, εφόσον είχαν υπαχθεί στις ειδικές ρυθμίσεις περί τακτοποίησης αυθαιρέτων (4014/11 και 4178/13) παρότι τα αυθαίρετα κτίσματα δεν μπορούν ν αποτελέσουν αντικείμενο μακροχρόνιας μίσθωσης ή πώλησης.
Οι κοινωνικές αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών για τον αιγιαλό, που αντιμετώπιζε τις ακτές μας ως πόρο αποκλειστικά για επιχειρηματική εκμετάλλευση, οδήγησε σε αναδίπλωση την κυβέρνηση, η οποία θα επιχειρήσει την επανεισαγωγή του, μετά από κάποιες τροποποιήσεις, για ψήφιση στη βουλή ενδεχομένως μέσα στον Ιούλιο. Στις τροποποιήσεις φαίνεται να εμπεριέχονται η αφαίρεση της δυνατότητας επιχωματώσεων, η αδειοδότηση και όχι η νομιμοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων επί του αιγιαλού, καθώς και περιορισμοί στην έκταση των παραχωρήσεων προς εκμετάλλευση.
Στην υπαναχώρηση αυτή συνέβαλαν τόσο η σθεναρή στάση του κου Μενουδάκου, πρόεδρου της Ελληνικής Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας και τέως πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και η δράση του πανελλήνιου δικτύου «Ακτές Ώρα Μηδέν», στο οποίο συμμετέχουν πάνω από εκατόν τριάντα φορείς και 147.000 πολίτες που έχουν ήδη υπογράψει σχετικό κείμενο, με το οποίο εκφράζουν την αντίθεσή τους στα σχέδια αυτά. Μία από τις προγραμματιζόμενες ενέργειες του δικτύου είναι ο υπερμαραθώνιος «240 χλμ για τον αιγιαλό», στις 8 Ιουλίου, που αποτελεί πρωτοβουλία του μαραθωνοδρόμου Άγη Εμμανουήλ, με αφετηρία τις Κεχριές (κοντά στα Ίσθμια) και διέλευση από Ελευσίνα, Ελληνικό, Ανάβυσσο, Λαύριο, Λούτσα, με κατάληξη, στις 12 Ιουλίου, στον Σχοινιά.
Παρ’ όλα αυτά, παραμένει η γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου, όπου οι θάλασσες και οι ακτές μας παύουν να αποτελούν δημόσιο αγαθό. Παράγωγα αυτής της προσέγγισης είναι η υπέρβαση κάθε ορίου που αφορά σε παραλίμνιες περιοχές, υγροτόπους, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες. Είναι ενδεικτικό ότι ουδεμία αναφορά γίνεται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των παράκτιων ζωνών που προβλέπεται στο Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης, αν και αποτελεί σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προς τη χώρα μας. Υποβρύχιες αρχαιότητες, όπως στην Ελαφόνησο Λακωνίας και στην Αργολίδα, βυθισμένα λιμάνια, όπως στη Λέσβο, στη Θάσο, στην Αίγινα και αλλού, μετατρέπονται σε ιδιωτική περιουσία, αφού η παράκτια ζώνη και τα λιμάνια περνούν στο ΤΑΙΠΕΔ και από εκεί σε επιχειρηματίες. Χερσαίοι αρχαιολογικοί τόποι σε παραλίες, όπως ο ναός του Απόλλωνα στο Καβούρι Αττικής, ή η αρχαία πόλη της Ιτάνου στο Λασίθι της Κρήτης, μέρη ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας για τον Ελληνισμό, όπως ο κόλπος του Ναυαρίνου, ή νησιά που έχουν χαρακτηριστεί προστατευόμενες αρχαιολογικές περιοχές, όπως το Γαϊδουρονήσι στην Κρήτη και η Αλιμνιά στα Δωδεκάνησα, κινδυνεύουν να γίνουν απροσπέλαστα για τους πολίτες!
Από την αρχή της οικονομικής κρίσης μέχρι σήμερα, περισσότεροι από σαράντα νόμοι έχουν τροποποιήσει άρθρα της περιβαλλοντικής και πολεοδομικής νομοθεσίας, στην κατεύθυνση της άρσης των περιορισμών και της διευκόλυνσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Φοβούμαι πως, ενώ κάποια στιγμή τα μνημόνια θ’ αποτελέσουν παρελθόν, οι κοινωνικές, φυσικές και χωρικές επιπτώσεις τους θα παραμείνουν μια τεράστια πληγή στον εθνικό μας κορμό, με ολέθριες συνέπειες.

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Καταγγελία για τη νέα ισραηλινή εγκληματική επίθεση


   Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                 

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255

FAX: 210 33 11 338                            

www.olme.gr                                                             

e-mail: olme@otenet.gr                                                         Αθήνα, 15/7/2014

                                                                                               

Καταγγελία για τη νέα ισραηλινή εγκληματική επίθεση

σε βάρος του παλαιστινιακού λαού

 

Σε εξέλιξη βρίσκεται ένα ακόμα αδίστακτο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας από τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις που εξαπέλυσαν εκατοντάδες επιδρομές και βομβαρδισμούς, προκαλώντας το θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων, ανάμεσά τους και παιδιά καθώς και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων. Η ισραηλινή ηγεσία, συνεχίζει ανενόχλητα τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας απειλώντας ακόμα και με χερσαία εισβολή «εάν χρειαστεί».

Για άλλη μια φορά το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ σε ρόλο «χωροφύλακα» της ευρύτερης περιοχής, έχοντας την πλήρη ανοχή και κάλυψη των υψηλών προστατών του σε ΗΠΑ και ΕΕ, καθώς και τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία βρίσκεται σε πλήρη πολιτικό-στρατιωτική συνεργασία, προχωρά σε κλιμάκωση της επιθετικότητας ενάντια στον παλαιστινιακό λαό με στόχο να υπονομεύσει την ενότητά του, να ναρκοθετήσει την ειρήνη στην περιοχή και να διαιωνίσει την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη νέα βάρβαρη επιδρομή, από το στρατοκρατικό κράτος του Ισραήλ ενάντια στον πολύπαθο παλαιστινιακό λαό. Ταυτόχρονα εκφράζει τη βαθιά αλληλεγγύη του απέναντι στο δίκαιο αγώνα που διεξάγει ο λαός της Παλαιστίνης για ειρήνη και εθνική ανεξαρτησία.

Ταυτόχρονα καλούμε τις ΕΛΜΕ, τους μαζικούς φορείς, σωματεία, συνδικάτα και ομοσπονδίες δημοσίου και ιδιωτικού τομέα σε αντιπολεμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην ισραηλινή πρεσβεία (Κατεχάκη και Κηφισίας),

την Πέμπτη 17 Ιουλίου και ώρα 6.30μμ.

Να σταματήσουν τώρα οι ισραηλινές πολεμικές επιδρομές!

Να αποχωρήσει ο ισραηλινός στρατός κατοχής. Παλαιστινιακός κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ.

Αλληλεγγύη στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣΚΑΙ ΤΗ ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ


   Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                 

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255

FAX: 210 33 11 338                            

www.olme.gr                                                             

e-mail: olme@otenet.gr                                                             Αθήνα, 15/5/14

                                                                                                           

                                                                                                ΠΡΟΣ:

                                                                                                τον Υπουργό Παιδείας

                                                                                                κ. Ανδρέα Λοβέρδο

                                                                                                τον Υφυπουργό Παιδείας

                                                                                                κ. Αλέξ. Δερμεντζόπουλο

                                                           

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

ΚΑΙ ΤΗ  ΦΟΙΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΕΠΑΛ

 

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Υφυπουργέ,

 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ προτείνει τις παρακάτω αλλαγές και προσθήκες στην πρόσφατη απόφαση με αρ.101750/Γ2/1-7-14 «Εγγραφές – φοίτηση μαθητών στα Επαγγελματικά Λύκεια για το σχολικό έτος 2014-15 και εφεξής».

 

  1. Να αφαιρεθεί η παράγραφος 1 που θέτει ηλικιακό όριο στις εγγραφές των μαθητών των ημερησίων ΕΠΑΛ.
  2. Να προστεθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία: οι μαθητές οι οποίοι εγγράφονται στα ΕΠΑΛ ως απόφοιτοι ΓΕΛ ή ισοτίμων με αυτό τίτλων, έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις ειδικές πανελλαδικές εξετάσεις αποφοίτων ΕΠΑΛ για τα ΑΤΕΙ.
  3. Να προστεθεί παράγραφος σύμφωνα με την οποία: για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ που δεν συμμετέχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για σοβαρούς λόγους υγείας, διενεργούνται επαναληπτικές εξετάσεις κατά τα πρότυπα των τελειοφοίτων μαθητών των ΓΕΛ.

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ


   Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                 

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255

FAX: 210 33 11 338                            

www.olme.gr                                                             

e-mail: olme@otenet.gr                                                         Αθήνα, 15/7/2014

 

 

 

ΨΗΦΙΣΜΑ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΩΞΗ ΤΗΣ ΑΙΡΕΤΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας να θέσει σε αργία την συναδέλφισσα Ελισάβετ Παπαδοπούλου, αιρετή Εκπρόσωπο των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Μολάων «Γ. Ρίτσος». Όλα άρχισαν όταν η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας άσκησε δίωξη σε βάρος της  με βάση τον «νέο» πειθαρχικό κώδικα για «αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός ή εκτός υπηρεσίας», μια αναχρονιστική, ασαφή και γενικόλογη κατηγορία, μόνο και μόνο γιατί έπρεπε να βρεθεί κάτι προς κατηγορία!

Η συναδέλφισσα διώκεται γιατί υπερασπίστηκε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων, αποκάλυψε τις αυθαιρεσίες και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας από τη διοίκηση, καθώς και την άθλια πραγματικότητα των σχολικών μονάδων και της λειτουργίας τους (κενά, κ.λπ.).

Η απόφαση να τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία τώρα, ενώ έχουν περάσει 5 μήνες από την παραπομπή της στο πειθαρχικό και λίγες ημέρες πριν την ανακοίνωση της απόφασης του πειθαρχικού, είναι πολιτική πράξη αυταρχισμού που επιδιώκει να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση  και να δημιουργήσει κλίμα φόβου !

Η δίωξη αυτή έρχεται να προστεθεί στη βιομηχανία διώξεων που έχει στηθεί ενάντια σε κάθε εκπαιδευτικό που τολμά να αντιδράσει στις επιλογές του υπουργείου Παιδείας και της κυβερνητικής πολιτικής. Ουσιαστικά βαπτίζεται παράπτωμα η ίδια η συνδικαλιστική δράση.

 

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ & ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΜΑΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΟΔΙΚΑΙΗ ΑΡΓΙΑ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 


 

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ


Ο.Λ.Μ.Ε.                                                                    

Ερμού & Κορνάρου 2

ΤΗΛ: 210 32 30 073 - 32 21 255

FAX: 210 33 11 338                            

www.olme.gr                                                             

e-mail: olme@otenet.gr                                                         Αθήνα, 15/7/2014

 

ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Α΄ΛΥΚΕΙΟΥ

 

Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι οι μαθητές της Α΄ Λυκείου, ένα χρόνο μετά την ψήφιση του Νόμου 4186/13 για το Λύκειο, δεν γνωρίζουν τον τρόπο προαγωγής τους και το Υπουργείο Παιδείας κάνει ασκήσεις επί χάρτου με βάση τα στοιχεία της βαθμολογίας από το my school. Η εφαρμογή του νόμου, όπως έχουμε καταγγείλει οδήγησε σε αποτυχία περίπου το 23% των μαθητών και αποδεικνύεται ότι η στόχευση ήταν η μείωση του αριθμού των μαθητών στο Λύκειο ωθώντας τους βίαια στην πρόωρη κατάρτιση μετά το γυμνάσιο και τη μαθητεία.

Είναι οδυνηρό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να "παίζει" με την αγωνία χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους καλώντας τους συλλόγους διδασκόντων να εκδώσουν μέχρι σήμερα τρεις φορές αποτελέσματα για τους μαθητές της Α΄ Λυκείου.

Το Υπουργείο Παιδείας την πρώτη φορά διορθώνει τον αλγόριθμο για το μάθημα των φυσικών επιστημών, τη δεύτερη φορά εκδίδονται αποτελέσματα με ότι προβλέπει ο νόμος, την τρίτη φορά απέστειλε εγκυκλίους στα σχολεία, χωρίς να έχει προηγηθεί η απαιτούμενη νομοθετική ρύθμιση, και εξάγονται αποτελέσματα.

Μία μέρα μετά καταθέτει στη Βουλή διαφορετική νομοτεχνική ρύθμιση - πρόταση, με αποτέλεσμα να εκδίδονται για τρίτη φορά αποτελέσματα, τα οποία πολύ λίγο βελτιώνουν την κατάσταση της προσχεδιασμένης αποτυχίας των μαθητών.

Η λύση που όφειλε να αποδεχθεί το Υπουργείο ήταν η πρόταση - τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή η ΟΛΜΕ, (επαναφορά στον προηγούμενο τρόπο προαγωγής των μαθητών και κατάργηση της τράπεζας θεμάτων) η μοναδική λύση που μπορούσε να λύσει το πρόβλημα και πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ.

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο η θέση της ομοσπονδίας ότι ο νόμος 4186/13είναι αντιεκπαιδευτικός στο σύνολό του. Για μια φορά ακόμα αποδεικνύεται ότι αυτός ο νόμος δεν μπορεί να διορθωθεί, αλλά μόνο να καταργηθεί στο σύνολό του.

Απαιτούμε:

- Επαναφορά στον προηγούμενο τρόπο προαγωγής των μαθητών

- Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων

- Κατάργηση του αντιεκπαιδευτικού νόμου 4186/13.

 

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό και αυταρχικό της κατήφορο στέλνει σήμερα, Τρίτη 15 Ιουλίου 2014, μια απαράδεκτη πολιτικά, κοινωνικά, ηθικά και νομικά εγκύκλιο προσπαθώντας να εκφοβίσει τους υπαλλήλους για να προωθήσει τα σχέδιά της, να κατασκευάσει νέες δεξαμενές για διαθεσιμότητα και απολύσεις.
Με ένα έγγραφο – μνημείο αυθαιρεσίας, που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η Κυβέρνηση απειλεί με πειθαρχικές διώξεις εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους που «δεν συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις».
Υπενθυμίζουμε στο Γενικό Γραμματέα του Υ.Δ.Μ.Η.Δ. τα εξής:
  • Η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζόμενων είναι παντελώς έωλη νομικά, δεδομένου ότι οι πρωτόδικες αποφάσεις των δικαστηρίων δεν είναι εκτελεστές ενώ το τεκμήριο της νομιμότητας κάθε απεργίας, κατά την πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, εκτείνεται μέχρι την τελεσιδικία της απόφασης.
  • Το αίτημα του Ελληνικού Δημοσίου για την απαγόρευση συνέχισης της Απεργίας - Αποχής με τη συγκεκριμένη μορφή, διάρκεια και αίτημα απορρίφθηκε από το Δικαστήριο.
  • Σε κάθε περίπτωση στη συγκεκριμένη μορφή απεργιακής κινητοποίησης δεν συντρέχει μη εκτέλεση υπηρεσιακών καθηκόντων – παρακώλυση της υπηρεσίας – ή η αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία. Επομένως είναι παράνομη και εκβιαστική η επίκληση θεμάτων πειθαρχικού δικαίου κατά το χρόνο μάλιστα που δεν έχει κηρυχθεί εκτελεστή η πρωτόδικη απόφαση.
Είναι φανερό ότι η ηγεσία του Υ.Δ.Μ.Η.Δ. και με το σημερινό της έγγραφο επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε πανικό μπροστά στην καθολική άρνηση των Δημοσίων Υπαλλήλων να συνεργήσουν στις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων τους.
Είναι ενδεικτικό ότι υποχρεώνεται σήμερα το Υπουργείο να προχωρήσει στην 3η παράταση των προθεσμιών ευελπιστώντας ότι με εκβιασμούς και απειλές θα «νουθετήσει» το Δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο που συνεχίζει να αγωνίζεται.
Οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που και σήμερα (15/7/2014), ημερομηνία που έληξε η προθεσμία κατάθεσης των Φύλλων Αξιολόγησης, τα παρέδωσαν κατά δεκάδες χιλιάδες στα σωματεία τους στέλνουν σαφή μηνύματα:
Και η νέα κυβερνητική επιχείρηση τρομοκράτησης και εκφοβισμού θα πέσει στο κενό.
Η Απεργία – Αποχή από κάθε ενέργεια που συνδέεται με την αξιολόγηση συνεχίζεται κανονικά και νόμιμα.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
Δελτίο Τύπου - PDF

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ο Τάκης…

Ο Τάκης…

 
o takis
Όταν ήμουν στην Έκτη Δημοτικού έγινε κάτι μαγικό….γνώρισα τον Τάκη! Ο Τάκης ήταν ένα παιδί με ειδικές ανάγκες, κάποια χρόνια μεγαλύτερος μου. Ήταν η μασκότ της περιοχής με την κακή, κάκιστη έννοια…. Τα παιδιά τον κορόιδευαν…Οι μεγάλοι τον κορόιδευαν, όλοι τον κορόιδευαν και τον περιγελούσαν κι έκαναν πλάκα με τον Τάκη.
Με τον τρόπο που μιλούσε ή προσπαθούσε να μιλήσει, με τις άναρθρες κραυγές του, με τις άτσαλες κινήσεις και τους μανιερισμούς του, με το γέλιο του και το ορθάνοιχτο στόμα του. Κι εκείνος γελούσε ακόμη περισσότερο προκαλώντας ακόμη περισσότερο τις κοροϊδίες και τα πειράγματα.
Ήταν η πρώτη ημέρα στην Έκτη τάξη και θυμάμαι την μαμά του Τάκη, να τον κρατά από το χέρι ολόκληρο άντρα και να μιλά με το δάσκαλο.
Έκλαιγε, έκλαιγε γοερά και θυμάμαι μια φράση που άκουσα στα κλεφτά “Θα γονατίσω εδώ μπροστά σας, να σας φιλήσω τα πόδια. Σας ικετεύω, σας παρακαλώ, σας παρακαλώ”….Δεν το ήξερα τότε, μα έβλεπα μια Ικέτιδα…
Αμέσως μετά ο Τάκης μπήκε στην τάξη με το δάσκαλο κι έγινε χαμός. Γέλια, φωνές, λες κι ήρθε το τσίρκο…Ο δάσκαλος δεν μας μάλωσε, δεν είπε τίποτε…έβαλε τον Τάκη να καθίσει στο πρώτο θρανίο και μας ανακοίνωσε πως κάθε λίγες ημέρες ένα νέο παιδί από όλους εμάς θα καθόταν δίπλα στον Τάκη και θα είχε την ευθύνη του, έτσι ώστε ο Τάκης να μην χάνει τα μαθήματα, να βρίσκει τα μολύβια και να μαζεύει τα πράγματα του, να έχει βοήθεια στο διάβασμα….
Φρίξαμε! Θα καθόμασταν μαζί με τον Τάκη; Μα ο Τάκης έχει σάλια. “Θα του μάθετε να τα σκουπίζει.”
Μα ο Τάκης μας πειράζει, μας χτυπάει, μας ενοχλεί. “Θα σταματήσετε να τον πειράζετε, να τον χτυπάτε, να τον ενοχλείτε.”
Μα ο Τάκης δεν ξέρει να διαβάζει καν…”Θα τον βοηθήσετε εσείς, να μάθει να διαβάζει…”
Κι έτσι εκείνη η τάξη στην Έκτη Δημοτικού εκείνη την αξέχαστη χρονιά…ανέλαβε τον Τάκη. Κάθισα κι εγώ μαζί του σαν ήρθε η σειρά μου και τον θυμάμαι τόσο χαρούμενο και γελαστό, τόσο γενναιόδωρο για τη βοήθεια, τόσο αγωνιστή και τόσο ευτυχισμένο…για πρώτη φορά!
Θυμάμαι να προσπαθώ να τον κάνω να πει το όνομα μου κι όταν τα κατάφερε τι απίθανο ήταν εκείνο το χειροκρότημα και το άναρθρο δυνατό του γέλιο με το λαμπερό πρόσωπο θα μου μείνει αξέχαστο!
Στο τέλος της χρονιάς ο Τάκης είχε μάθει να διαβάζει, μάζευε τα πράγματα του και πάντα ερχόταν προετοιμασμένος για την επόμενη ημέρα και το πιο σημαντικό είχε φίλους. Έπαιζε μαζί με τα αγόρια ποδόσφαιρο και με τα κορίτσια κυνηγητό κι αν και ήταν άτσαλος και αργός πάντα ήταν μαζί μας στα ομαδικά παιχνίδια. Έκανε για πρώτη φορά παρέλαση, περήφανος κι όλοι τον χειροκροτούσαν παρόλο που έχανε το βήμα του, επιτέλους αποδεκτός μπροστά σε όλους εκείνους που τον είχαν σαν παιχνίδι.
Στο τέλος της χρονιάς ο Τάκης ήταν ο προστατευόμενος μας, κανείς δεν τον πείραζε, κανείς δεν τον ενοχλούσε, δεν ανεχόμασταν λέξη για εκείνον…Ο Τάκης είχε γίνει από ιδιαίτερος ξεχωριστός…Σπάνιος κι ήταν δικός μας και νιώθαμε κι εμείς ξεχωριστοί μαζί του.

Την τελευταία ημέρα στο σχολείο, θυμάμαι την μαμά του Τάκη. Κρατούσε στα χέρια της τα χέρια του δασκάλου, είχε το πρόσωπο της κολλημένο σε εκείνα τα ντροπαλά του χέρια, τα φιλούσε κι έκλαιγε κι έκλαιγε με λυγμούς, ψιθυρίζοντας “ευχαριστώ, ευχαριστώ…”.
Ήταν η τελευταία του χρονιά στο σχολείο…η Έκτη Δημοτικού. Δεν πήγε ποτέ στο γυμνάσιο ο Τάκης…Η μαμά μου ακόμη τον θυμάται και κλαίει κι ακόμη θυμόμαστε εκείνον το δάσκαλο, τον καταπληκτικό εκείνο άνθρωπο που μας έκανε το μεγαλύτερο δώρο που μπορούσε να κάνει ένας δάσκαλος…Μας έκανε υπεύθυνους ανθρώπους. Μας έκανε ανθρώπους!!!
Εκείνον τον απίθανο μπουρλοτιέρη που έβαλε φωτιά στα όνειρα μας…Δραγανίδης ήταν το όνομα του. Δεν έχω γράψει ποτέ μου ονόματα μα θα κάνω μιαν εξαίρεση για αυτόν τον ξεχωριστό παιδαγωγό. Ο κύριος Δραγανίδης…νέος, ξανθός, μουσάτος, ψηλός, αδύνατος κι όμορφος, σαν το Χριστό τον ίδιο. Όπου κι αν είσαι δάσκαλε, καλή σου ώρα και σε ευχαριστώ!

Πριν λίγα χρόνια γεννήθηκαν τα παιδιά μας κι ήμασταν ευτυχισμένοι πολύ….μα για ένα αγαπημένο μας ζευγάρι η ευτυχία είχε πίκρα και πόνο όταν διαπιστώθηκε πως ο πανέμορφος γιος τους μεγαλώνοντας ανέπτυσσε κάποιες ιδιαιτερότητες στην νοητική και κινητική του ανάπτυξη…
Ο δρόμος είναι ατελείωτος για το γονιό…μα όλα τα μπορεί για το παιδί του. Μαθαίνει πως ο δρόμος έχει αγώνα και προχωρά προσπερνώντας εμπόδια…ιδιαίτερα στη χώρα μας κι εκεί που όλα μπαίνουν σε ένα ρυθμό και ο γονιός χαλαρώνει λίγο, έρχεται η ώρα το παιδί να μπει στην Δημόσια Εκπαίδευση…και ο γονιός να γίνει, η μαμά του Τάκη!
Έτσι με φρίκη διαπιστώσαμε εν έτη 2.00και πολύ κάτι…γονείς να μαζεύουν υπογραφές για να φύγει από τα νήπια το ιδιαίτερο παιδί που ρίχνει το επίπεδο Χάρβαρντ των παιδιών τους…Ένα παιδί γελαστό κι ήσυχο, χωρίς ίχνος επιθετικότητας, που το μόνο του έγκλημα ήταν πως ήταν αργό και καθυστερούσε το ρυθμό στην τάξη. Και ξαφνιαστήκαμε ακόμη περισσότερο, γιατί αυτοί οι γονείς που έβαλαν τις υπογραφές τους…δεν μας ήταν άγνωστοι.
Ζήσαμε τους φίλους μας να αντιστέκονται, να παλεύουν με ένα θηρίο…Το σύστημα και το σύστημα να νικά…ξανά και ξανά!
Ζήσαμε δασκάλους μικρούς, μικρότερους των περιστάσεων, να μην θέλουν να παλέψουν για ένα παιδί που έχει ανάγκη, πολλή μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα νήπια του επιπέδου Χάρβαρντ, που ήξεραν κιόλας να κόβουν, να κολλούν και να λένε βου - α, βα! πολύ πιο γρήγορα από εκείνον…τον μικρό ξεχωριστό γιο των φίλων μας…
Και τα κατάφεραν! Τον έδιωξαν…
Κι οι γονείς συντετριμμένοι σαν τη μαμά του Τάκη έψαχναν να βρουν κάποιον…κάποιον γενναίο, κάποιον με όραμα…κάποιον άνθρωπο…Και βρήκαν.
Βρήκαν πολλούς!Γιατί υπάρχουν…
Θυμάμαι τη φίλη μου, τη μαμά, με πόση αξιοπρέπεια να στέκεται μπρος μου με τα μάτια θολά λέγοντας μου ” Κάθε αρχή της χρονιάς ο ίδιος αγώνας…Κάθε αρχή της χρονιάς τρέμω…”
Τρέμει γιατί στην χώρα αυτή δεν υπάρχει σχέδιο ή πρόγραμμα για τους ιδιαίτερους ανθρώπους.
Ελπίζεις να πέσεις σε καλό δάσκαλο, σε καλό διευθυντή, σε καλό άνθρωπο…
Το αγόρι μας τα κατάφερε κι έμαθε να γράφει και να διαβάζει και να μιλάει και να λύνει μαθηματικές ασκήσεις, γιατί έχει για μαμά, “την μαμά του Τάκη”…και για δασκάλους ανθρώπους μα Α κεφαλαίο….

all different
All diferent – all equal! by Petronella
Όμως… όλα αυτά τα έγραψα για άλλο λόγο…γιατί έρχεται η ώρα του θερισμού και μπορεί να γεννήσεις ένα φυσιολογικό υγιέστατο πανέμορφο στα μάτια σου παιδί μα να είσαι προσεκτικός και ταπεινός…γιατί η ζωή έχει γυρίσματα πολλά.
Τα παιδιά βρίσκουν τον τρόπο να περιθωριοποιήσουν, να κοροϊδέψουν, να ταπεινώσουν…και σήμερα μπορεί να είναι διαφορετικός ο Τάκης, μα αύριο ποιος ξέρει ίσως να είναι διαφορετικό το δικό μας παιδί….
Για πολλούς και ασήμαντους λόγους…Δεν χρειάζεται να είναι κάτι σοβαρό, μην νομίζουμε πως μόνο τα σοβαρά μας κάνουν ιδιαίτερους…Στα μάτια των παιδιών, το δικό μας παιδί, μπορεί να είναι διαφορετικό ή ιδιαίτερο γιατί έχει μακριά μαλλιά, γιατί μιλά πολύ αργά ή πολύ γρήγορα, γιατί τσεβδίζει, γιατί κλαίει πολύ ή γιατί είναι φωνακλάδικο, γιατί είναι φαφούτικο, γιατί είναι γκρινιάρικο, γιατί παριστάνει το μάγκα, γιατί είναι κοντύτερο ή ψηλότερο από τα παιδιά της ηλικίας του, γιατί είναι παχουλό, ή πολύ αδύνατο, γιατί δεν μπορεί να τρέξει γρήγορα, γιατί δεν μπορεί να βάλει καλάθι στο μπάσκετ, γιατί το θεωρούν άσχημο, γιατί δεν μπορεί να διαβάσει το ίδιο καλά ή γρήγορα με τα υπόλοιπα παιδιά, γιατί δυσκολεύεται στα μαθήματα, γιατί είναι πιο σκούρο το δέρμα του ή πιο ανοιχτό…ποιος ξέρει;
Τα παιδιά βρίσκουν λόγους για να γίνουν σκληρά με τη διαφορετικότητα και τότε…θα έρθει η σειρά μας να νιώσουμε το περιθώριο μέσω του παιδιού μας….Θα νιώσουμε τον πόνο και την απόγνωση και τότε θα γίνουμε “η μαμά του Τάκη”! κι ίσως αυτό να είναι παροδικό μιας και το παιδί μας μπορεί να αλλάξει, να ψηλώσει, να αδυνατίσει, να κόψει τα μαλλιά του και να μην είναι πια διαφορετικό…όμως ο Τάκης θα είναι για πάντα Τάκης κι η μαμά του θα έχει για πάντα να αντιμετωπίζει γονείς σαν εμάς που θεωρούμε τα παιδιά μας ανώτερα και σημαντικότερα και μπορεί να ξεχάσουμε πως είμαστε άνθρωποι και να γίνουμε…κάτι άλλο. Τότε θα έχει έρθει για εμάς η ώρα του θερισμού…
Όχι, η ζωή δεν εκδικείται, η ζωή εκπαιδεύει και για κάποιους, ήρθε…η ώρα της εκπαίδευσης. Η ζωή θα βρει τρόπο να μας εκπαιδεύσει…κι ας μην χρειαστεί αυτό να γίνει με πόνο. Οπότε ας κάνουμε χρήσιμη μια σκληρή εμπειρία, ας εκπαιδευτούμε κι ας εκπαιδεύσουμε κι εμείς τα παιδιά μας στο να αποδέχονται την διαφορετικότητα. Μόνον έτσι θα μάθουν να αναγνωρίζουν την περιθωριοποίηση για να την αποφεύγουν είτε ως θύτες, είτε ως θύματα, είτε ως απλοί παρατηρητές.

Έχε το νου σου λοιπόν, γιατί όλα στη ζωή αλλάζουν…Να το θυμάσαι κάθε φορά που δεν θέλεις έναν Τάκη να σταθεί δίπλα στο τέλειο πλάσμα σου… Να θυμάσαι πως ίσως έρθει η στιγμή να δοκιμαστείς και να δοκιμαστείς σκληρά, πολύ σκληρότερα από όσο αξίζει σε άνθρωπο και σε γονιό και… τι θα γίνει τότε; Τι θα γίνει αν το πλάσμα σου σταματήσει να είναι “τέλειο”; Τι θα γίνει αν η ζωή θελήσει εσύ αύριο να είσαι η “μαμά του Τάκη”; Ικέτιδα στα πόδια ενός ξένου;
Με τεράστιο σεβασμό στις μαμάδες του κάθε Τάκη και πάνω από όλα σε εσένα…φίλη, γενναία μαμά του γενναίου σου παιδιού….
Καλό μήνα αγαπημένοι…Αισθάνομαι πελώρια συγκίνηση σήμερα με αυτό το θέμα που ανακίνησε μνήμες και συναισθήματα πολλά…Είμαστε όλοι γονείς του Τάκη…
Κατερίνα

http://kapaworld.blogspot.gr/2013/07/blog-post.html?m=1