Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    Το Δ.Σ   της ΕΛΜΕ Καρδίτσας συζήτησε διάφορα  θέματα που προκύπτουν από τα υπό ψήφιση νομοσχέδια. Τα θέματα που περιλαμβάνονται σ΄ αυτά αφορούν την διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών, την κατάργηση της τράπεζας θεμάτων, την αξιολόγηση, το πειθαρχικό δίκαιο, την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών, την επιστράτευση των εργαζομένων. Αυτά υπήρξαν βασικά αγωνιστικά ζητήματα του κλάδου,  που κυριάρχησαν την προηγούμενη περίοδο στην πάλη ενάντια στη μνημονιακή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

   Τα υπό ψήφιση νομοσχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι θέσεις του Υπουργείου, δεν αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα της παιδείας που σχετίζονται με την χρηματοδότησή της, την  προτεραιότητα που πρέπει να δίνεται στην εκπαίδευση και τον ρόλο των εκπαιδευτικών. Συνεχίζονται οι πολιτικές λιτότητας  στην παιδεία και την υγεία. Υπάρχει βιασύνη αλλά και προχειρότητα σε κάποια θέματα, καθώς και η λειψή διαβούλευση που γίνεται. Επιπλέον παρουσιάζουν πολλά κενά που εγείρουν ερωτήματα, στην αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων όπως:

 

·         Δεν αναγνωρίζεται πλήρως το χρονικό διάστημα της διαθεσιμότητας των εκπ/κών σε διαθεσιμότητα ως χρόνος υπηρεσίας και δεν ικανοποιείται το αίτημα της αναδρομικής από 22-3-2014 χορήγησης του 75% του μισθού στους εκπαιδευτικούς στους οποίους έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους.

 

·          Δεν καταργείται όλο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την αξιολόγηση τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των σχολείων. Επίσης δεν προβλέπεται η ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, αντίθετα συνδέεται με την αξιολόγηση.

                                                               

·         Δεν αντιμετωπίζεται το θέμα της κάλυψης των πολλών κενών στην εκπαίδευση με μόνιμους διορισμούς. Επίσης δεν συζητείται το θέμα του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, που οδηγεί σε υπερφόρτωση των τμημάτων και σε υποβάθμιση των συνθηκών διδασκαλίας.

 

·         Παραμένει η προηγούμενη  απαράδεκτη ρύθμιση  (Λοβέρδου) να δίνονται προνομιακά θέσεις σχολικών συμβούλων σε πρώην περιφερειακούς διευθυντές

Το  γενικό πλαίσιο επίσης , όπως η ταλάντευση στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, η πράξη Νομοθετικού περιεχομένου για τα αποθεματικά Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Οργανισμών, παραπέμπουν  σε πρακτικές μνημονιακών  πολιτικών, ενώ οι διαρροές για πιθανό δημοψήφισμα οδηγούν σε σκέψεις για αποδοχή και δημιουργία συνυπευθυνότητας του λαού σε πολιτικές λιτότητας.

Καλούμε  το Υπουργείο Παιδείας  να προχωρήσει με υπευθυνότητα σε διάλογο με την Ομοσπονδία μας , καθώς και με όλους τους φορείς και πρόσωπα (γονείς, μαθητές)  που εμπλέκονται στην εκπαίδευση, σε ένα εθνικό σχεδιασμό για μια δημόσια παιδεία για όλους και ιδιαίτερα των παιδιών των φτωχών και αδύναμων στρωμάτων.

 Δηλώνουμε ότι κάθε προσπάθεια να διατηρηθούν  οι πολιτικές μνημονίων ή να ικανοποιηθούν οι αποικιακού τύπου επιθυμίες των «θεσμών», που καταπατούν τα εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και του λαού, θα μας βρει απέναντι.

 

ΔΣ ΕΛΜΕ Καρδίτσας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου