Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Πόλεμος κατά του Ιράν;

Δεν πρόκειται να γίνει ο πόλεμος κατά του Ιράν!
γράφει ο Robert Bibeau*


Ο πόλεμος κατά του Ιράν δεν πρόκειται να συμβεί ... για την ώρα. 
Ο πόλεμος του Ιράν δεν πρόκειται να γίνει σύντομα ακόμα και αν φωνάζει «Λύκοι, λύκοι» «ο Τρελοκαμπέρος» -ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ- στην Κνεσέτ -την ισραηλινή βουλή- ενώ ο Αχμαντινετζάντ -ο πρόεδρος του Ιράν- δεν τον ακούει και δεν του δίνει σημασία και δικαίως, γιατί το Ιράν γνωρίζει τα σχέδια της αμερικανικής ύαινας και ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ, επίσης,
γνωρίζει ότι η ισραηλινή αλεπού δεν διατάζει τον Αμερικανό λύκο. Μάλλον συμβαίνει το αντίθετο (1).


Ό, τι φέρνει η γη σε αναλυτές, παρατηρητές, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες συγκινήθηκαν την περασμένη εβδομάδα με την ανακοίνωση ότι ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο του Πέμπτου Στόλου, σε περιπολία στο Στενό του Ορμούζ, μακριά από το λιμάνι νηολόγησης του, διώχθηκε από την περιοχή λόγω μιας ιρανικής στρατιωτικής άσκησης. Το πλοίο θα μπορούσε πράγματι να προκαλέσει ένα περιστατικό-ατύχημα μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών που διεκδικούν τον Περσικό Κόλπο (2).

Το περιστατικό δεν ήταν όμως μια άσκηση προθέρμανσης πριν από την ερχόμενη έκρηξη. Μετά την παρακολούθηση αυτής της προσχεδιασμένης επίδειξης, να σκεφτείτε ότι μία από τις επόμενες φορές θα είναι η καλή και ότι αυτό το περιστατικό θα προκαλέσει όχι τον «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο», αλλά την αμερικανοισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν που περιμένει η Αμερική τόσο πολύ καιρό.

Γιατί όχι αυτή τη φορά, ούτε την ακόλουθη, αλλά μόνο την επόμενη; Και γιατί το 2013 και όχι πριν;   
Για να απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά πρέπει να κατανοήσουμε γιατί οι ΗΠΑ κρατάνε τόση κακία στο Ιράν. Αν δεν μπορούμε να απαντήσουμε αυτό το αρχικό ερώτημα, είμαστε καταδικασμένοι να προβούμε σε εικασίες -να υποθέσουμε-, να διαδώσουμε τα τοξικά χαρτιά των αμερικανικών και ισραηλινών αρθρογράφων που δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη .

Ας θέσουμε πρώτα μια οφθαλμοφανή εισαγωγή. Εννέα χώρες σε όλο τον κόσμο κατέχουν τον πυρηνικό όπλο. Αυτές είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, Ρωσία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, η Βόρεια Κορέα και το Ισραήλ -μεταξύ 100 και 200 κεφαλές- (3). 
Υπάρχει μεγαλύτερος εγκληματίας από την κυβέρνηση των ΗΠΑ; 
Υπάρχει πιο υστερική από την ισραηλινή κυβέρνηση; 
Υπάρχει πιο ασταθής από την πακιστανική κυβέρνηση; 
Υπάρχει λιγότερο προβλέψιμη από την κορεατική κυβέρνηση; 
Υπάρχει περισσότερο δουλοπρεπής από τη κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασίλειου; 
Υπάρχει πιο κυνική από την κυβέρνηση της Ρωσίας; 
Υπάρχει πιο χαοτική από την κυβέρνηση του Σαρκοζί; 
Ωστόσο, ούτε ο ΔΟΑΕ (Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας), ούτε τα Ηνωμένα Έθνη προτείνουν τον πυρηνικό αφοπλισμό αυτών των απειλητικών και επικινδύνων κυβερνήσεων.

Πρέπει να συμπεραίνουμε ότι η προπαγάνδα για την ιρανική πυρηνική απειλή δεν είναι παρά μια απάτη που κρύβει κάτι άλλο, ειδικά όταν ο κάποιος που δηλώνει περισσότερο από όλους ενοχλημένος και ότι απειλείται ενώ είναι ο μοναδικός που χρησιμοποίησε την ατομική βόμβα δύο φορές (Χιροσίμα και Ναγκασάκι) και απειλεί για άλλη μια φορά να την χρησιμοποιήσει εναντίον του Ιράν – βόμβες τύπου Blu-117- (4). 
Επιπλέον, οι ΗΠΑ κατέχουν 2.200 πυρηνικές κεφαλές και 800 φορείς, που αρκούν για να καταστρέψουν ολόκληρο τον πλανήτη (5). 
Τι θα μπορούσαν να κάνουν οι δύο ή τρεις πυρηνικές βόμβες του Ιράν -αν υποτεθεί ότι υπάρχουν- τοποθετημένες σε πυραύλους Shihab-3 -2.200 χλμ μέγιστης εμβέλειας- ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε 11.000 χιλιόμετρα από τον Περσικό Κόλπο; Λιγότερο από μια ώρα μετά από μια υποτιθέμενη ιρανική επίθεση, χίλιες πυρηνικές βόμβες από τις ΗΠΑ θα εξάτμισαν το Ιράν χωρίς να αφήσουν ούτε μια ζωντανή ψυχή (77 εκατομμύρια κάτοικοι). 

Ας ελπίσουμε ότι τελειώσαμε με αυτές τις ανοησίες για την ιρανική πυρηνική απειλή που είναι κατάλληλες μόνο να τρομάξουν τους συνταξιούχους στα καφενεία της γειτονιάς. 

Αλλά τότε τι δικαιολογεί την εμμονή των ΗΠΑ κατά του πεπρωμένου του Ιράν; 
Σε άλλο άρθρο, πριν ένα χρόνο ακριβώς, απαντήσαμε σε αυτή την ερώτηση – «Κοιτάξτε από την πλευρά των Στενών του Ορμούζ», λέγαμε (6).

Το Ιράν διέπραξε το απαράδεκτο έγκλημα να μην έτρεμε όταν ο George W. Μπους το κατονόμασε κράτος-παρίας εχθρό της  «διεθνούς κοινότητας» του. Το Ιράν έχει το θράσος να αναπτύξει τη δικιά του εθνική πληρεξούσια πολιτική. Το Ιράν έχει το θράσος να πωλεί το πετρέλαιο του στην Κίνα σε κυρίαρχο ιρανικό νόμισμα. Το Ιράν αγοράζει τα όπλα του από τη περίφρονη Ρωσία. Το Ιράν επέλεξε το κινεζικό ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο -τον αλυτρωτικό εχθρό του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Τέλος, το Ιράν έχει το κακό γούστο να έχει σύνορα με τα στενά του Ορμούζ, μέσω των οποίων περνά περίπου το 35% του παγκοσμίου πετρελαίου, διέλευση που οι ΗΠΑ προτίθενται να παρεμποδίσει ή να βάλουν να εμποδίζει! Για να λειτουργήσει αυτό το μακιαβελικό σχέδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, θα πρέπει να βουλώσουν τουλάχιστον δύο τρύπες στο σύστημα κλειδώματος του πετρελαίου από την περιοχή του Περσικού Κόλπου. 
Το σχέδιο ενός πετρελαϊκού αγωγού Ιράν-Ιράκ-Συρία (η συμφωνία υπογράφτηκε τον Αυγ. 2011) για την μεταφορά του ιρακινού και ιρανικού πετρελαίου στη Μεσόγειο μέσω Συρίας και το σχέδιο του αγωγού στα ΗΑΕ που θα  παρακάμψει τα στενά του Ορμούζ για να σταλεί το πετρέλαιο άμεσα στο λιμάνι του Foujeirah (7). Για το τελευταίο αγωγό δεν θα είναι δύσκολο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι υπό αμερικανικό προτεκτοράτο και το πετρέλαιο θα σταλεί στους διαπιστευμένους από την Ουάσινγκτον πελάτες, για το πρώτο, όμως, τίποτα δεν είναι εξασφαλισμένο και η επιχείρηση ανατροπής εναντίον της Συρίας στοχεύει ακριβώς τον έλεγχο αυτού του αγωγού. 

Σε πρόσφατο άρθρο μας, ερωτηθήκαμε γιατί η Γαλλία και η Ευρωλανδία (Euroland) εγκρίνουν τη στρατηγική των ΗΠΑ που θα πνίξει τη δική τους τροφοδοσία πετρελαίου (8); Πράγματι, αν κλείνουν τα στενά του Ορμούζ για τη ναυσιπλοΐα, είναι η Κίνα και η Ευρώπη οι οποίοι θα στερηθούν τα καύσιμα, όχι οι Ηνωμένες Πολιτείες που ανεφοδιάζονται διαφορετικά. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ΕΕ θα έπρεπε να αναθεωρήσει προσεχώς την πολιτική της έναντι της Συρίας και του Ιράν.

Η αμερικανική επίθεση εναντίον της Συρίας και του Ιράν γράφεται ως μέρος του πόλεμο μεταξύ των τριών κύριων στρατοπέδων του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού -το στρατόπεδο της Ευρωλανδίας, σύμμαχο του αμερικανικού στρατοπέδου μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου και που τώρα προσπαθεί να απομακρυνθεί για να μην βυθιστεί μαζί με το μολυβδαίνιο δολάριο -και το στρατόπεδο της Κίνας, της αυξανόμενης βιομηχανικής υπερδύναμης στο οποίο προσκολλούνται το Ιράν, η Συρία και η Ρωσία.

Ένας εμπειρογνώμονας διαβεβαίωσε ότι αυτό που περιγράφουμε πιο πάνω: «αυτό το στρατιωτικό μοντέλο του Πενταγώνου είναι σχέδιο κατάκτησης όλου του πλανήτη» (9). 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν προβλέπουν καθόλου να κατακτήσουν όλο τον κόσμο. Η στρατιωτικοτεχνική δύναμή τους είναι τεράστια, αλλά η συμβατική στρατιωτική ικανότητα τους –σε ανθρώπους- δεν επαρκεί για τέτοιες φιλοδοξίες. Οι Αμερικανοί απλώς θέλουν να καταστρέψουν τις αστικές υποδομές, τις λιμενικές εγκαταστάσεις και τα διυλιστήρια, προκειμένου να τιμωρήσουν το Ιράν για την αποστασία του, να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες που χαϊδεύουν όνειρα για εθνική ανεξαρτησία.

Οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να καταλάβουν το ιρανικό πετρέλαιο, άλλωστε γνωρίζουν ότι δεν θα μπορούσαν, καθώς δεν σκέφτονται καθόλου να προσγειώσουν αποσπάσματα πεζοναυτών και να εγκατασταθούν στην Τεχεράνη. Όταν είσαι ανίκανος να υποτάξεις τους Αφγανούς Ταλιμπάν, δεν σκέφτεσαι την κατοχή του Ιράν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιζητούν περισσότερο να προκαλέσουν μια παγκόσμια οικονομική, δημοσιονομική, νομισματική κρίση που θα χτυπήσει όλες τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, θα υποτιμήσει το νόμισμά τους (το Yuan και το ευρώ -το δολάριο ήδη βουλιάζει) και να τους εξαρτοποιήσουν από τις χρηματιστηριακές αγορές και τους ενεργειακούς πόρους του αγγλοσαξονικού κόσμου (ΗΠΑ, Βρετανία, Αυστραλία, Καναδάς), όπου η αξία των εταιρειών πετρελαίου θα παρουσιάσει μια ιλιγγιώδη αύξηση μαζί με την αξία του Μαύρου Χρυσού (στον Κόλπο του Μεξικού, την Αλάσκα, τα Oil Sands της Αλμπέρτα και της Βόρειας Θάλασσας).
Αυτό το παρανοϊκό και δολοφονικό κτύπημα του «πόκερ» δεν θα προκαλέσει το «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» -τα άλλα δύο ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά μπλοκ δεν είναι ακόμα έτοιμα να συμμετάσχουν σε στρατιωτική αντιπαράθεση κατά της αμερικανικής πυρηνικής υπερδύναμης που αντιπροσωπεύει το ήμισυ των στρατιωτικών δαπανών του πλανήτη ( 10).

Οι λαοί του κόσμου θα υποφέρουν πάρα πολύ από αυτή τη βαθιά οικονομική κρίση συνοδευομένη από υψηλό πληθωρισμό, αύξηση της ανεργίας ήδη καταστροφικής, μια καταθλιπτική χρηματιστηριακή αγορά, την κατάρρευση των hedge funds και των συνταξιοδοτικών ταμείων των εργαζομένων. Αυτή η κρίση θα πυροδοτήσει εξεγέρσεις, απεργίες των εργαζομένων και καταλήψεις εργοστασίων θα σηματοδοτήσουν τον ταξικό πόλεμο –εργασία κατά κεφαλαίου- στον οικονομικό μέτωπο που οι μικροαστοί οπορτουνιστές θα έχουν ως αποστολή να διαλύσουν, προσφέροντας διάφορα ρεφορμιστικά συνθήματα για να σώσουν το καπιταλιστικό σύστημα. 

Η αμερικανοισραηλινή επίθεση εναντίον του Ιράν δεν θα πραγματοποιηθεί το 2012 -έτος εκλογών στις ΗΠΑ. Πρώτα πρέπει να προσδιοριστεί η τύχη της Συρίας. Για τον διαβολικό Ομπάμα και για τον Μινώταυρο Νετανιάχου δεν υπάρχει καμία βιασύνη. 
Μετά τις εκλογές θα έρθει η ώρα να ανοίξουν οι πύλες της κόλασης και να απελευθερώσουν τους Κέρβερους των σύγχρονων Μηδικών πολέμων.

Μια ένδειξη για εκείνους που βιάζονται να μάθουν πότε αυτό θα συμβεί: φτάνει να μετρήσετε ακριβώς τα μεγάλα αμερικανικά πολεμικά πλοία αγκυροβολημένα στον Περσικό Κόλπο, όταν θα έχουν φύγει όλα, η μάχη του Αρμαγεδδώνα θα βροντήσει στο περσικό κάμινο.


Σημειώσεις

(1)  «Déclarations d’Hillary Clinton et du secrétaire à la Défense Leon Panetta : « aucune option n’est écartée ». Panetta a toutefois indiqué qu’« Israël ne devrait pas envisager d’action unilatérale contre l’Iran », tout en soulignant que «  toute opération militaire d’Israël contre l’Iran doit être appuyée par les États-Unis et coordonnée avec eux ». (Déclaration de Leon Panetta le 2 décembre au Saban Center, cité dans U.S. Defense Secretary: Iran could get nuclear bomb within a year – Haaretz, 11 décembre 2011. C’est l’auteur qui souligne.).
(2)  Il faut souligner toutefois que la flotte de guerre iranienne est chez-elle près des côtes d’Iran alors que la Ve flotte américaine est une intruse à 11 00 kilomètres des côtes américaines. 3.1.2012.http://www.lemonde.fr/proche-orient/article/2012/01/03/le-bras-de-fer-entre-l-iran-et-l-occident-se-poursuit_1624979_3218.html  
(3) Mordechaï Vanunu en entrevue avec Silvia Cattori. 2005.  «non seulement on ne s’en prend pas à Israël, mais on aide même ce pays en secret. Il y a une coopération secrète entre Israël et la Grande-Bretagne, la France et les États-Unis. Ces pays ont décidé de contribuer à la puissance nucléaire d’Israël afin de faire de ce pays un État colonial, dans le monde arabe. Ils aident Israël, parce qu’ils veulent que ce pays soit à leur service, en tant que pays colonialiste contrôlant le Moyen-Orient, ce qui leur permet de s’emparer des revenus pétroliers et de maintenir les Arabes dans le sous-développement et les conflits fratricides. Telle est la principale raison de cette coopération.». http://www.silviacattori.net/article2313.html   
(4)  Michel Chossudovsky 6.1.2012. Mondialisation.  « (…) attaque contre l’Iran, mais aussi que cette attaque pourrait inclure l’utilisation d’armes nucléaires tactiques antiblockhaus ayant une capacité explosive allant de trois à six fois celle d’une bombe d’Hiroshima.»  http://www.centpapiers.com/l%E2%80%99iran-face-a-une-attaque-a-l%E2%80%99arme-nucleaire-%C2%AB-aucune-option-n%E2%80%99est-ecartee-%C2%BB/91431 
(6)    La guerre contre l’Iran aura-t-elle lieu ? 14.01.2011.   http://bellaciao.org/fr/spip.php?article112543  et dans cet écrit datant de  novembre dernier,  Menacer l’Iran préparer l’invasion de la Syrie. 17.11.2011.http://mondialisation.ca/index.php?context=va&aid=27724   
(8)  Deux mille douze avant et après ? http://www.centpapiers.com/deux-mille-douze-avant-et-apres/91333  
(9)    Pierre Khalaf.  Guerre au Proche-Orient : anatomie d’une menace. 24.10.2011.http://www.voltairenet.org/Guerre-au-Proche-Orient-anatomie-d   
(10) Manlio Dinucci.  Les USA ‘tournent’ la page et s’apprêtent à de nouvelles guerres. 7.1.2012.

Ο *Robert Bibeau είναι γαλλόφωνος Καναδός  Δρ. Βιομηχανικής Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ (1973). Θεωρείται πρωτοπόρος για τη διδασκαλία της Γεωγραφίας στην δευτεροβάθμια παιδεία μέσω Ιντερνέτ. Τώρα είναι συνταξιούχος και γράφει άρθρα-ανάλυσεις πολιτικού  και γεωπολιτικού περιεχομένου.    

2
Αναρτήθηκε από Κριστιάν στις 1/14/2012 07:32:00 μμ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου