Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ


Αγαπητοί συνάδελφοι ,

             Σήμερα περισσότερο από ποτέ πλήττεται το δημόσιο δωρεάν σχολείο, η δημόσια εκπαίδευση. Η  Ελληνική κοινωνία και οι θεσμοί της δέχονται ισχυρά χτυπήματα.

Η οικονομική κρίση, η φτώχεια, η ανεργία έχουν τρομερές επιπτώσεις στις ζωές όλων μας.

Όμως η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κοινωνική. Η διάσπαση, η έλλειψη αλληλεγγύης, ο φόβος και η ανάγκη να πιστέψει ο καθένας μας ότι όσα συμβαίνουν δεν θα τον αγγίξουν μας οδηγούν εκεί ακριβώς που απευχόμεθα.

            Την Άνοιξη του 2013 λίγο πριν τις Πανελλαδικές εξετάσεις όλοι οι Εκπαιδευτικοί  βιώσαμε τις συνέπειες αυτής της πολιτικής της κυβέρνησης μέσω της επίταξης που έγινε. Ως τότε όλοι μας σχεδόν ανυποψίαστοι βουλιάζαμε στους καναπέδες μας.

Το καλοκαίρι (Ιούνιος ’13), σοκαρισμένοι πληροφορηθήκαμε για το κλείσιμο της Δημόσιας Ελληνικής Τηλεόρασης και  Ραδιοφώνου και της δικιάς μας ΕΤ3. ΄Ολοι ξέραμε ότι αυτό το χτύπημα δεν ήταν τυχαίο (ότι πιο πολύτιμο έχει μια δημοκρατία). ΄Ολοι  φοβόμασταν και ξέραμε ότι εκείνη η στιγμή ήταν η αρχή...

Αποχαιρετιστήκαμε για το καλοκαίρι με αγωνία για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ποιοι θα ήταν οι επόμενοι απολυμένοι; Κάποιοι συνδικαλιστές μας διαβεβαίωναν ότι δεν θα πειραχτεί η Παιδεία, κάποιοι άλλοι μας μετέφεραν τις αγωνίες τους για τις εξελίξεις και προσπαθούσαν να μεθοδεύσουν αγώνες.  ΄Οσοι από εμάς ήταν υπεράριθμοι φοβόταν. Οι ειδικότητες που ήταν στην κόκκινη γραμμή έτρεμαν. Κάποιοι άλλοι  λόγω θέσης, ηλικίας ή κλάδου ένοιωθαν πιο ασφαλείς.

30 Ιουνίου ’13, η ηρεμία πριν την μπόρα.

9 Ιουλίου ’13, βόμβα στη δημόσια παιδεία, βόμβα στα ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ.

  Οι απολύσεις αρχίζουν με την κατάργηση Τομέων και Ειδικοτήτων που ήταν το στολίδι της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που είχαν την μεγαλύτερη προσέλευση μαθητών, που είχαν θετικό πρόσημο στην αγορά εργασίας, που είχαν τη μεγαλύτερη επιτυχία στις θέσεις των ΤΕΙ στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Την ίδια στιγμή ο Υπουργός Παιδείας εγκαινιάζει ιδιωτικό ΙΕΚ, με λαμπρό μέλλον για την προσέλευση μαθητών στις ίδιες ειδικότητες που καταργούνται από το δημόσιο σχολείο.

Την ίδια στιγμή σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη οι μαθητές συνεχίζουν να φοιτούν στα αντίστοιχα σχολεία και ειδικότητες που εδώ κλείνουν.

Σοκ και δέος…

Βόμβα μεγατόνων

Όλοι εμείς οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα και οι οικογένειες μας βιώσαμε και βιώνουμε ασύλληπτες και οδυνηρές στιγμές.

Μάθαμε ότι η αλληλεγγύη αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι το παν.

            Κάποιοι βγήκαμε στους δρόμους και τους αγώνες, αναζητήσαμε δικηγόρους που θα μας εκπροσωπούσαν ώστε να επιστρέψουμε στα σχολεία μας εμείς και οι μαθητές μας. Κάποιοι γυρίσαμε στα σχολεία μας με ασφαλιστικά μέσα. Κάποιοι θεωρήσαμε ότι ήταν καλύτερο να μην το κάνουμε. Κάποιοι πιστέψαμε ότι θα απορροφηθούμε αλλού έχοντας ανάγκη για εργασία. Κάποιοι πέσαμε σε κατάθλιψη βουλιάζοντας ακόμη πιο βαθιά στους καναπέδες μας, νοιώθοντας ανήμποροι να παλέψουμε με το θηρίο.

 

Τη στιγμή που ο Υπουργός μας εκτελεί τρισάκις, προκειμένου να χορτάσει το θεριό της Τρόικα, έχουμε γίνει αριθμοί που ρίχνονται στη θάλασσα προκειμένου να γλιτώσει από το φορτίο μας το καράβι που βουλιάζει. ΄Ολοι μας ξέρουμε όμως ότι το θεριό δεν χορταίνει…

            Σχολεία θα συγχωνευτούν και θα κλείσουν. Χιλιάδες μαθητές θα μείνουν χωρίς μόρφωση. Χιλιάδες καθηγητές θα απολυθούν. Και πρώτα από όλα τα ΕΠΑ.Λ, τα σχολεία των κατώτερων κοινωνικά ομάδων, «των παιδιών ενός κατώτερου θεού», των δικών μας παιδιών.

Περισσότερο από ποτέ νοιώθουμε την ανάγκη ΤΩΡΑ να οργανωθεί το συνδικαλιστικό κίνημα και να δράσει για τη σωτηρία της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας. Το στοίχημα είναι ένα και μοναδικό:

 ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ – ΚΑΝΕΙΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.

                Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση που μας διώχνει με απίστευτη επίδειξη ισχύος από τα σχολεία μας όπου επιστρέψαμε μετά την δικαίωση της αίτησης αναστολής που κάναμε, οι μαθητές μας θα βιώσουν πάλι την απώλεια των καθηγητών τους και όλες τις συνέπειες της αδίστακτης πολιτικής του Υπουργείου,

Μετά από τις δυο τελευταίες προκηρύξεις για μετάταξη των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα αλλά και την κυνική απάντηση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για απόλυση εκατοντάδων συναδέλφων μας, στις 3-1-2013 στη γενική συνέλευση των καθηγητών σε διαθεσιμότητα της Θεσσαλονίκης συμφωνήσαμε:

Ότι  πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μας δυναμικά και μαζικά απέναντι σε αυτούς που τόσο καιρό μας βιάζουν και μας εμπαίζουν.

Ότι  όλοι μαζί καθηγητές, μαθητές και γονείς  πρέπει να παλέψουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας για την ανατροπή της πολιτικής των απολύσεων.

Ζητάμε να μην απολυθεί κανείς συνάδελφος μας και κανείς συνάνθρωπός μας, διότι αποτελεί παραβίαση του συνταγματικού δικαιώματος της εργασίας όλων των ανθρώπων και της αξιοπρεπούς ζωής τους.

 

 Συνάδελφοι,  δυόμισι  μήνες μας έμειναν για την εκπνοή της διαθεσιμότητας.

 Δυστυχώς η  απόλυση μας και η διάλυση των τομέων και ειδικοτήτων μας θα επιφέρει ντόμινο τις αλλαγές στην εκπαίδευση.

Η κορύφωση του αγώνα είναι εδώ και τώρα.

Εμείς οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα, ζητούμε την άμεση Στήριξή σας μέσω οργανωμένων δράσεων του συνδικαλιστικού μας οργάνου.

 

΄Ολοι εμείς οι καθηγητές σε διαθεσιμότητα

σας καλούμε να πάρετε μέρος στην Πανελλαδική Κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στις  11 – 1 – 2014, ημέρα Σάββατο. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στις 9 π.μ στο άγαλμα Βενιζέλου.

 

Τα λεωφορεία θα διατεθούν από την  ΟΛΜΕ.

Στόχος μας είναι να συμπληρώσουμε 5 λεωφορεία, ένα από κάθε ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης.

 Ενημερώστε τους συναδέλφους σας στα σχολεία, τους μαθητές σας, τους γονείς, τους φίλους σας.

 Όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο πιο δυναμική θα είναι η υπεράσπιση των συναδέλφων μας που οδηγούνται στην απόλυση , στην εξαθλίωση και στην απόλυτη αβεβαιότητα όσον αφορά το εργασιακό τους μέλλον.  

Δηλώστε συμμετοχή:

Γιώτα Τσούγκα 6973613007 ή akofti68@gmail.com

Καλούμε τις ΕΛΜΕ  Θεσσαλονίκης, τους συναδέλφους μας  και τους συναδέλφους των άλλων πόλεων να προσέλθουν μαζικά και να αγωνιστούν μαζί μας.

                              ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ  ΣΑΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ!!!

  

ΤΩΡΑ, ΕΤΟΥΤΗ Η ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ.

                                                       ΠΑΙΔΕΙΑ SOS

 
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ              

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου