Σάββατο 6 Απριλίου 2013

"Γουατεμάλα: μια υπέροχη μακρο-οικονομία"





Το θυμόσαστε το ντοκιμαντέρ; 
Ήταν του Γιώργου Αυγερόπουλου με τίτλο "Γουατεμάλα: μια υπέροχη μακρο-οικονομία"
Προβλήθηκε από την εκπομπή "εξάντας" της κρατικής τηλεόρασης δύο φορές.
Από την περιπέτεια αυτής της χώρας προέκυψε το όνομα "μπανανίες" για τις χώρες που υφίσταντο στυγνή εκμετάλλευση από το λυσσασμένο για κέρδη (Αμερικανικό) κεφάλαιο. 
Πίσω απ' όλα αυτά ήταν πάντοτε η CIA και πίσω από αυτήν η United Fruit Company, η γνωστή μας Chiquita.
Η χώρα δεν μπορεί να συνέλθει, αφού αιμορραγεί από το 1954 και μετά με πραξικοπήματα, δικτατορίες και κινήματα αντίστασης, που συνηθίζεται να ονομάζονται εμφύλιοι, για να μην αποκαλύπτονται οι σχέσεις των εγχώριων υπηρετών (με το αζημίωτο Βέβαια) των Η.Π.Α. με τους (φτωχούς) κατοίκους αυτού του πλούσιου τόπου.
Οι μακρο-οικονομικές επιδόσεις της είναι εξαιρετικές.
Η οικονομία της "εξωστρεφής", εξάγει π.χ. βιοκαύσιμα , αλλά δεν έχει γάλα να θρέψει τα παιδιά της που υποσιτίζονται και εμφανίζουν προβλήματα νοητικής υστέρησης, λόγω καθυστερημένης σωματικής (άρα και πνευματικής) ανάπτυξης.
Δεν καλλιεργούν καλαμπόκι, για να τραφούν. Απαγορεύεται, αφού οι κεφαλαιούχοι το εισάγουν απ' αλλού φθηνότερα.
Καλλιεργούν κοκοφοίνικα, για να εξάγουν π.χ. το λάδι του οι μεγαλοκτηματίες, που άρπαξαν τη γη με τον τρόπο που περιγράφεται στο κείμενο.
Έτσι κι εμείς, θα στείλουμε τα παιδιά μας να καλλιεργούν στέβια π.χ., ως εργάτες γης, για να εισάγουμε το σιτάρι και το καλαμπόκι, άρα να μην έχουμε ούτε κτηνοτροφία, αφού παράγουν οι "άλλοι" απ' όλα τα σχετικά και έπιασαν την αγορά και την κρατούν καλά στα χέρια τους με την ισχύ τους, αυτή την "ελεύθερη" αγορά. Αυτή την "ανάπτυξη" εννοούν και "σπεκουλάρουν" πάνω στο φαινόμενο της επιστροφής των νέων στην ύπαιθρο.
Για όλα θα φροντίσει το Ε.Σ.Π.Α., αλλά πρέπει να γίνουν πρώτα οι απαραίτητες "αναδιαρθρώσεις" και "προσαρμογές". 


--

Το έστειλε η Ελένη Γκαρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου