Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Τα «τερτίπια» της μη συγκρότησης ΔΣ, του συλλόγου Δασκάλων


Τα «τερτίπια» της μη συγκρότησης ΔΣ, του συλλόγου Δασκάλων

 

 Έχει περάσει  ένας μήνας από τις εκλογές, και ο σύλλογός μας παραμένει χωρίς προεδρείο.

   Ως Ενωτική Δράση, από την αρχή είχαμε ξεκάθαρη άποψη. Με σεβασμό προς τους συναδέλφους μας, που με την ψήφο τους μας ανέδειξαν  πρώτη δύναμη (με 4 έδρες), εκφράσαμε την πρόθεση να αναλάβουμε την πολιτική ευθύνη του συλλόγου και καταθέσαμε πρόταση διεκδικώντας τις θέσεις του Προέδρου και του Γραμματέα. Η πρόταση που κατατέθηκε από τις άλλες παρατάξεις (ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ-ΕΣΑΚ /3+1+1 έδρες) για διαπαραταξιακό, αναλογικό προεδρείο δε μας εκφράζει και είναι έξω από τη λογική μας. Θεωρούμε ότι δεν είναι εφικτή μια επί της ουσίας πολιτική σύγκλιση με τις παρατάξεις αυτές και ότι είναι τουλάχιστον πολιτικά ανέντιμο εκ μέρους τους να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα  η ενότητα, προκειμένου να   μοιράσουν τα «αξιώματα». Προκειμένου δε να ξεμπλοκάρουμε και να προχωρήσει η διαδικασία εκλογής, προτείναμε να καταθέσουν οι παρατάξεις τις προτάσεις τους για υποψηφιότητες και να γίνει ψηφοφορία ξεχωριστά για κάθε θέση. Με βάση τον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχει, η διαδικασία που προτείναμε ουσιαστικά  τους δίνει τη δυνατότητα να υλοποιήσουν στην πράξη τη θέση τους για διαπαραταξιακό προεδρείο. Κι όμως…

     Κι αυτή η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή.  Τι θέλουν τελικά;

Και καλά, οι κυβερνητικές παρατάξεις  ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ) δεν το έκρυψαν ποτέ ότι αποτελούν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης στο συνδικαλισμό. Άλλωστε έχουν περάσει με επιτυχία τόσα χρόνια τεστ και εξετάσεις προσαρμογής και υποταγής, στηρίζοντας τις κυβερνητικές επιλογές διάλυσης του σχολείου και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, είτε σε επίπεδο ΔΟΕ είτε σε επίπεδο σωματείων. Δεν είναι τυχαίο ότι δύο κατά σειρά πρόεδροι της ΔΑΚΕ στελέχωσαν τα γραφεία κυβερνητικών βουλευτών του νομού μας. Άξιος ο μισθός τους.

Όμως τι να πει κανείς για τον άλλο...εταίρο (ΕΣΑΚ -ΔΕΕ), ο οποίος ενώ διαλαλεί τα ταξικά σωματεία,  προς τους μη γνωρίζοντες, κρύβει πίσω από τη φαεινή ιδέα του αναλογικού προεδρείου το εξίσου αντιδραστικό και αντικινηματικό προσωπείο του. Ενώ θα περίμενε κάθε αφελής ή καλόπιστος συνάδελφος, σαν ευτυχή και ελπιδοφόρα τη δυνατότητα της νέας σύνθεσης του σωματείου  (4+1, Ενωτική Δράση + ΕΣΑΚ – ΔΕΕ) με το άνοιγμα του δρόμου για ανασύνταξη του συλλόγου ως πραγματικού εργαλείου πάλης, για να οργανώσει την αντίστασή του, την ώρα μάλιστα που η επίθεση παίρνει χαρακτηριστικά εξόντωσης,  στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η παράταξη του ΠΑΜΕ κάνει ότι περνά από το χέρι της να μην ευοδωθεί αυτός ο στόχος. Σε πλήρη ταύτιση και συμφωνία με τις κυβερνητικές παρατάξεις (ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ) ωθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο, στην πιο κρίσιμη φάση της επίθεσης (αξιολόγηση, παρουσιολόγιο, διαθεσιμότητες, απολύσεις).

Αλήθεια τι είδους “γραμμάτια” ξεπληρώνει η ΕΣΑΚ-ΔΕΕ; Μήπως η επί χρόνων αντιπροεδρία που της αναγνώριζαν απλόχερα οι κυβερνητικές παρατάξεις (ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ-ΔΗΣΥ) ήταν προϊόν γενικότερης συμφωνίας; (κράτα με να σε κρατώ...). 

Αλήθεια, πόσο αναλογικό ήταν επί κυριαρχίας ΠΑΣΚ, η μία έδρα να γίνεται πρόεδρος, υπό την ομηρία των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ και φυσικά με το αντίτιμο της πλήρους απραξίας του σωματείου και της παραίτησης από κάθε πράξη αντίστασης; Περασμένα – ξεχασμένα; δεν νομίζουμε!

Τι στάση κράτησε η ...ταξική και ...αγωνιστική ΕΣΑΚ-ΔΕΕ στην πρόσφατη απεργία των καθηγητών στον κλάδο μας; Τάχθηκε ή όχι με το μαύρο μέτωπο των ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ; Μαζί με αυτούς, που ήθελαν και δήλωναν το σπάσιμο της απεργίας προτείνοντας 24ωρες...κλιμακώσεις,  δεν ψήφιζαν στις συνελεύσεις (παρά τις εκκλήσεις μας),  την ώρα που κρίνονταν ο πιο κρίσιμος αγώνας των εκπαιδευτικών συνολικά;

Η σημερινή τους στάση στο σωματείο συνδέεται με όλα αυτά με μια κατάμαυρη κλωστή. Η πλήρης ταύτισής τους με την ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ, όσον αφορά τη μη συγκρότηση του προεδρείου, δεν εξηγείται  διαφορετικά. Όσο και αν  φαίνεται παράδοξο, σε κάθε καλόπιστο συνάδελφο, αυτή η στάση είναι προϊόν του πολιτικού αδιεξόδου της γραμμής του ΠΑΜΕ και της ΕΣΑΚ. Της μη ανάληψης της ευθύνης συγκρότησης κινήματος, ικανού να συγκρουστεί με την πολιτική της κυβέρνησης και του φόβου, απέναντι σε κάθε τι μη ελεγχόμενο και κινηματικό, που κινδυνεύει να αποκαλύψει τα όρια τους και τις δεσμεύσεις τους. Δεν θεωρούμε, άλλωστε, τυχαία τη διάθεσή τους να συνεχίσουμε έτσι, …με προεδρεύοντα, σε βάθος χρόνου.

Αγαπητοί συνάδελφοι,  εμείς δεν έχουμε ούτε «πατερούλη», ούτε κομματική γραμμή, όπως μας το αναγνωρίσατε άλλωστε. Αντλούμε δύναμη από σας και λογοδοτούμε μόνο σε σας. Θα παραμείνουμε δεσμευμένοι από την ευθύνη απέναντί σας και σας διαβεβαιώνουμε πως θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες, παρά τις προφανείς δυσκολίες,  για συγκρότηση του προεδρείου, κυρίως όμως για μια συνολική ανασυγκρότηση του συλλόγου και της αξιοπρέπειας των εκπαιδευτικών.

 

Ενωτική Δράση Πρωτοβάθμιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου