Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Σικάγο, ΗΠΑ Η φυλακισμένη αντι-ΝΑΤΟϊκή τριάδα.



Στις ΗΠΑ πρέπει να ρίχνουμε που και που κανένα βλέμμα, γιατί εκεί οι άνθρωποι που έχουν τα κότσια να ασκήσουν κριτική στο σύστημα έχουν δει με τα μάτια τους πτυχές του, που ακόμα ίσως δεν έφτασαν σε μας.
Αυτά τα χρόνια είχαμε κινήματα, όπως το occupy wall street, καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων στο Ουισκόνσιν, απεργίες εκπαιδευτικών στο Σικάγο και σε άλλες πολιτείες, τις μαζικές διαμαρτυρίες για την αστυνομική βία στο Φέργκιουσον, όπου δολοφονήθηκε ένας νεαρός μαύρος ...
Εκεί, όσοι αντιστέκονται έρχονται αντιμέτωποι με την πιο άγρια καταστολή και με το πιο καλά οργανωμένο ασυνομικό μηχανισμό του κράτους.

Σικάγο, ΗΠΑ
Η φυλακισμένη αντι-ΝΑΤΟϊκή τριάδα


Αν δεν μεσολαβήσει κάτι απρόοπτο, τον ερχόμενο Νοέμβριο ο Brian «Jacob» Church θα αφήσει πίσω του το κελί των φυλακών του Pinckneyville στο νότιο Ιλινόις και θα γυρίσει στο Φορτ Λόντερντεϊλ της Φλόριντα απ’ όπου κατάγεται. Θα έχει συμπληρώσει δυόμισι χρόνια φυλακισμένος, αφ’ ότου σε ηλικία 22 ετών συνελήφθη με τουλάχιστον 11 βαριές κατηγορίες, με κορυφαία αυτή της τρομοκρατικής δράσης. Αν και θα παραμείνει υπό δικαστική επιτήρηση για άλλα δύο χρόνια, ο Brian περιμένει με ανυπομονησία την ημέρα που θα αποφυλακιστεί και με μια δημόσια δήλωσή του στα μέσα του Ιούλη ευχαρίστησε το κίνημα αλληλεγγύης που τον κράτησε όρθιο και τον συντρόφεψε όλον τον καιρό του εγκλεισμού. O Brian είναι ένας από την τριάδα των νεαρών αναρχικών-πολιτικών κρατουμένων που συνελήφθησαν παραμονές των μεγάλων αντι-ΝΑΤΟϊκών κινητοποιήσεων, το 2012, στο Σικάγο. Ο Brent Betterly, 25 ετών, από το Όκλαντ Παρκ της Φλόριντα, καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση και ο Jared Chase, 29 ετών, από το Νιου Χαμσάιρ, σε 8 χρόνια.
Ήταν μεσάνυχτα ανάμεσα στις 16 με 17 του προπέρσινου Μάη όταν μια μεγάλη ομάδα πρακτόρων του FBI και πάνοπλων αστυνομικών εισέβαλε σε διαμέρισμα στη λαϊκή γειτονιά του Μπρίτζπορτ στο Σικάγο. Έφυγαν μαζί με έντεκα συλληφθέντες, για τους οποίους υπήρχαν –όπως ανακοίνωσαν αργότερα- σημαντικά στοιχεία που τους συνέδεαν με τρομοκρατικές δραστηριότητες. Γρήγορα οι έξι αφέθηκαν ελεύθεροι και μόνο στους τρεις αποδόθηκαν βαριές κατηγορίες. Αποδεικτικά στοιχεία τέσσερα άδεια μπουκάλια μπίρας, η αγορά βενζίνης από ένα πρατήριο της BP, ρόπαλα του μπέιζμπολ, ένα τόξο με βέλη και έντυπο υλικό αναρχικών ομάδων. Οι αστυνομικές αρχές επικαλέστηκαν, επίσης, τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες μεταξύ των κατηγορουμένων, απόδειξη πως τουλάχιστον οι τρεις αναρχικοί ήταν για καιρό υπό στενή παρακολούθηση. Όταν μάλιστα έγινε γνωστό πως δύο από τους συλληφθέντες ήταν μυστικοί αστυνομικοί, δεν έμεινε καμιά αμφιβολία. Με τη βοήθεια του αυθορμητισμού και της αφέλειας των νεαρών οι οποίοι συζητούσαν με τους μυστικούς μπάτσους το ενδεχόμενο να ρίξουν μολότοφ σε κυβερνητικά και αστυνομικά κτίρια, η αστυνομία έστησε εύκολα τη σκευωρία. Σκοπός, να συκοφαντηθεί και να τρομοκρατηθεί ταυτόχρονα το αντιπολεμικό κίνημα, που ετοίμαζε εκείνες τις ώρες μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην 25η σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Οι τρεις προφυλακίστηκαν αμέσως, αφού η εγγύηση που ζήτησε το δικαστήριο ήταν 1,5 εκατ. δολάρια για τον καθένα, ενώ ενεργοποιήθηκε πρώτη φορά ο αντιτρομοκρατικός νόμος που το Ιλινόις είχε υιοθετήσει μετά τον Σεπτέμβρη του 2001!
Οι δύο μυστικοί αστυνομικοί, ο Mehmet Uygun, γνωστός με το προσωνύμιο Μο ή Τούρκος και η Nadia Chikko, με το υποκοριστικό «Γάντια», είχαν ενσωματωθεί κανονικά για μήνες στην αναρχική ομάδα που στο πλαίσιο του κινήματος Occupy προετοίμαζε τη συμμετοχή της στις διαδηλώσεις. Είχαν πάρει μέρος σε αρκετές δράσεις στους δρόμους, με χαρακτηριστική την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σικάγο και –εκ των υστέρων- πολλοί τους αναγνώρισαν σε φωτογραφίες, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή με μαντίλια στο πρόσωπο. Στην προανακριτική διαδικασία αποκαλύφθηκε πως παρότρυναν τους νεαρούς να συμμετέχουν στις συζητήσεις και στα σχέδια. Ήταν μισθοφόροι μιας τεράστιας και πολυδάπανης αστυνομικής επιχείρησης για να εμποδιστούν οι μαζικές κινητοποιήσεις τις ημέρες της συνόδου. Τα λεγόμενα μέτρα ασφαλείας και αποτροπής άρχισαν να σχεδιάζονται από τον Οκτώβρη του 2011 με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών, της ομοσπονδιακής NSSE και της αστυνομίας της πόλης. Η σύνοδος κορυφής πραγματοποιήθηκε μέσα σε ένα κλίμα τρομοκρατίας και καταστολής στις 20 και 21 Μαΐου 2012, αν και η διαδήλωση την Κυριακή 20 προς το Μακόρμικ Πλέις ήταν πολύ μαζική και κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία.
Οι τρεις, ύστερα από μακρόχρονη προφυλάκιση απαλλάχτηκαν από την κατηγορία της τρομοκρατίας, αλλά καταδικάστηκαν για πρόκληση ταραχών, πρόσκληση σε βία κ.λπ. Η δίκη τους ολοκληρώθηκε τον Γενάρη του 2014 και έκτοτε εκτίουν τις ποινές τους σε φυλακές της πολιτείας του Ιλινόις. Μαζί με άλλους δύο αναρχικούς, τον Sebastian Senakiewicz και τον Mark Neiweem, στοχοποιήθηκαν για να απλωθεί η τρομοκρατία στο κίνημα. Η υπόθεσή τους ήρθε πάλι στην επικαιρότητα με αφορμή τη σκληρή βία που άσκησε η αστυνομία στο εξεγερμένο Φέργκιουσον, στο Μιζούρι. Απανωτές αποδείξεις του ισχυρού αστυνομικο-στρατιωτικού κράτους που έχει χτιστεί για να οχυρωθεί η αμερικάνικη άρχουσα τάξη απέναντι στη λαϊκή πλειοψηφία και στις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες και αντιθέσεις.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ περισσότερα για την περιπέτεια των τριών αναρχικών και το κίνημα αλληλεγγύης www.freethenato3.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου