Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΦΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!!!

…η αξιολόγηση προ των πυλών

ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΟ ΦΟΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ!!!!

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ: ΑΠΟΔΙΔΕΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ;

Μπορεί στο λεξικό του Υπουργού Παιδείας το λήμμα «αξιολόγηση» να σημαίνει «προσδιορισμός της αξίας και των ικανοτήτων», όμως η χρήση του συγκεκριμένου όρου παραπέμπει σε ένα ακόμη ΨΕΜΑ. Όπως τα χαράτσια βαφτίζονται εισφορές αλληλεγγύης, η απελευθέρωση των απολύσεων, καταπολέμηση της ανεργίας, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και οι μισθοί εξαθλίωσης, ανταγωνιστικότητα, έτσι και η αντιδραστική επίθεση σε εκπαίδευση και εκπαιδευτικούς ντύθηκε με το μανδύα της αξιολόγησης.
Είναι κραυγαλέα αυτή η προκλητική αντιστροφή της πραγματικότητας και προσβάλλει ευθέως τη νοημοσύνη μας 

Συνάδελφοι, ας μη δίνουμε σημασία στο τι λένε, ας κατανοήσουμε τι εννοούν και τι επιδιώκουν να εφαρμόσουν.


Με την τροπολογία του Υπουργείου, διαλύονται και οι τελευταίες καλόπιστες οπτικές όσων πιστεύουν ότι η αξιολόγηση, στη σημερινή συγκυρία, σκοπεύει στη βελτίωση της εκπαίδευσης. Η πρόταση του ΥΠΔΒΜΘ πως, αν στο επόμενο  τετράμηνο δεν υπάρξει προεδρικό διάταγμα για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα ισχύσει ο νόμος Ρέππα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.
Τα παραπάνω δεν ισχύουν για τις ομοσπονδίες ΔΟΕ – ΟΛΜΕ που κινούνται στα γνωστά τους μονοπάτια της αδράνειας και της αναμονής, με τελευταίο επίτευγμά τους, την παρουσία τους στο τραπέζι του διαλόγου που κάλεσε ο Μπαμπινιώτης. Χορτάσαμε τραπέζια διαλόγων χρόνια τώρα που το μενού ήμασταν εμείς, τα δικαιώματά μας, οι μισθοί μας, οι συντάξεις, η ασφάλισή μας κ.ο.κ. Καλλιεργούν αυταπάτες για μη «τιμωρητική» διαδικασία, οδηγώντας το κλάδο στην ήττα. Όσο για τις δηλώσεις για κήρυξη  πολέμου σε περίπτωση απολύσεων τα ‘χουμε ξανακούσει …

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ;

Αξιολόγηση = Τιμωρία = Απολύσεις
Είναι πλέον πια σαφές πως το Υπουργείο Παιδείας δεν συζητά διαδικασίες για το πώς θα μπορούσε να βελτιωθεί το δημόσιο σχολείο, αλλά έχει προσαρμόσει την πολιτική του στις απαιτήσεις της τρόικας και των «δανειστών». Ακόμα και οι πιο δύσπιστοι συνάδελφοι σήμερα έχουν κατανοήσει ότι η αξιολόγηση δεν είναι παρά το όργανο της κυβέρνησης για τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα. Όταν εξάλλου, στο νέο μνημόνιο περιλαμβάνεται η απαίτηση για 150.000 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους λιγότερους ως το 2015, από τους οποίους οι 15.000 θα απολυθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς, είναι σαφές ότι το καμπανάκι χτυπάει και για τους εκπαιδευτικούς.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Για να περάσει τις απολύσεις η κυβέρνηση, θα προσπαθήσει να διασπάσει τους εκπαιδευτικούς, να στρέψει τον έναν εναντίον του άλλου. Θα πρέπει να μας βρει σαν μια γροθιά: κανένας εκπαιδευτικός να μη δεχτεί να συνεργαστεί σε οποιονδήποτε αξιολογικό μηχανισμό, κανένας να μη γίνει ο δούρειος ίππος της εξαθλίωσης και των απολύσεων. Και εδώ δε χωρούν μισόλογα, «ναι μεν αλλά» και αυταπάτες.  Δεν μπορεί να έχουμε διαφωνίες που αφορούν επιμέρους και δευτερεύοντα θέματα για την εφαρμογή, τις τεχνικές, τις επιστημονικές εκδοχές ή τα πρόσωπα που την υλοποιούν.
 Δεν έχει θέση στην κοινωνία των εκπαιδευτικών όποιος συνεργήσει σε απολύσεις.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ σε Α/ΘΜΙΑ και Β/ΘΜΙΑ
Η αλληλεγγύη και η συλλογικότητα ετούτη τη στιγμή είναι τα όπλα μας.

Μπορούμε να νικήσουμε.


ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου