Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Έξω οι εταιρείες από τα σχολεία!

ΕΛΜΕ κατά Coca Cola: «Έξω οι εταιρίες από τα σχολεία»


Παράσταση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν οι ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης αύριο Τετάρτη στις 12.30 στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, κατά της προσβλητικής, όπως την χαρακτηρίζουν, καμπάνιας της εταιρείας Coca Cola – 3Ε στα σχολεία.
Η εταιρεία Coca Cola – 3Ε, με τη στήριξη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και μέσα από το πρόγραμμα «ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΣΟΥ!» θα επιχορηγήσει επισκευές σε ένα από τα 13 σχολεία που έχουν υποδείξει οι Δήμοι Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Κορδελιού – Εύοσμου και Αμπελοκήπων – Μενεμένης. Το σχολείο θα επιλεγεί, ψηφίζοντας οι μαθητές και όποιος θέλει μέσω Facebook ή στις ειδικές κάλπες που έχουν εγκαταστήσει οι Δήμοι.
«Με την υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης να οξύνει στο έπακρο τα κτιριακά προβλήματα στα σχολεία η Coca Cola, η γνωστή πολυεθνική που αποκομίζει τεράστια κέρδη, πουλώντας αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα, ανοιγοκλείνοντας εργοστάσια και τσακίζοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων που πρόσφατα προχώρησαν σε μεγαλειώδη αγώνα διαρκείας για να τα υπερασπίσουν, βρήκε την ευκαιρία να αναβαθμιστεί στα μάτια της κοινωνίας!
Τα σχολεία κυριολεκτικά του ΔΝΤ θα αρχίσουν να ξεφυτρώνουν πάνω στα συντρίμμια που αφήνουν στο διάβα τους τα μέτρα οπισθοδρόμησης που μας επιβάλλουν από κοινού ΕΕ, τρόικα και αλλεπάλληλες αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Η κατάσταση αυτή θα γενικευτεί και θα επιβληθεί, αν επιτρέψουμε τις εταιρίες να κατακλύσουν τα σχολεία μας, άλλες να χορηγούν βιβλία, άλλες να κάνουν γυμναστήρια, καθορίζοντας βέβαια το τι και πώς και από ποιους θα διδάσκεται μέσα στο σχολείο.
Tα σχολεία μας θα έχουν μετατραπεί σε παραμάγαζα των εταιρειών και θα προωθούν τις ανάγκες της επιχειρηματικότητας, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του κέρδους. Τα σχολεία δεν θα προάγουν στους μαθητές τα χαρακτηριστικά της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, της συνευθύνης και της κατανόησης του εαυτού τους όπως είναι ο προορισμός τους, αλλά τον ανταγωνισμό, τον ατομισμό και τον άκρατο ωφελιμισμό» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
«Να τους σταματήσουμε.
Καλούμαστε να αντιδράσουμε, να αγωνιστούμε και  να σταματήσουμε τους χορηγούς που βρήκαν άλλη μια  ευκαιρία για να εισέλθουν στα σχολεία, να εμπορευματικοποιήσουν την παιδεία, να προωθήσουν τα σχέδια τους για μια παιδεία προσαρμοσμένη στους νόμους της αγοράς. Να αντιδράσουμε ενάντια:
Στους αναβαθμισμένους  «καλλικρατικούς» δήμους Θεσσαλονίκης, Παύλου Μελά, Αμπελοκήπων, Ευόσμου , των Δήμων- επιχειρήσεων, των δήμων φορομπηχτών των πολιτών και των Δημάρχων manager, dealer των ιδιωτικών συμφερόντων που έδωσαν την άδεια στην εταιρία χορηγό να. μπει μέσα στα σχολεία μας. Απαιτούμε να ακυρώσουν τη συμφωνία και να διεκδικήσουν έκτακτη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των σχολείων τους.
Στο υπουργείο παιδείας και στις διοικήσεις της εκπαίδευσης που ενέκριναν και επέτρεψαν στην εταιρία της Coca Cola να μπει μέσα στα σχολεία μας.
Στις πολιτικές εξυπηρέτησης των δανειστών και στις πολιτικές που μας θέλουν να  γίνουμε  θυσία για τα κέρδη των πολυεθνικών.
Να αγωνιστούμε για μια άλλη πολιτική, μια άλλη πορεία σε αντίθεση με το σχολείο της ΕΕ  του ΔΝΤ και την κοινωνία του κέρδους.
Έξω οι εταιρείες από τα σχολεία!
Τη διάλυση του σχολείου μας δεν …θα τη «χωνέψουμε» με coca –cola!!», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

5 σχόλια:

  1. Αυτό που με τρομάζει είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που προτιμούν να κάνουν μάθημα τα παιδιά σε εξαθλιωμένα κτίρια, παρά να δεχτούν οποιαδήποτε προσφορά προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα και να προδώσουν τις πολιτικές τους πεποιθήσεις... Και αυτοί οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την παιδεία των παιδιών μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το θέμα petran, δεν είναι οτι απορρίπτουμε μια προσφορά ιδιωτικής εταιρείας
    η οποία καλοπροαίρετα και αλτρουιστικά συμβάλλει στην αναβάθμιση ενός Σχολείου.Το θέμα είναι ότι 1. Πρόκειται περί Δημόσιου Σχολείου,το οποίο οφείλει για χίλιους λόγους να αναβαθμίζει-το έστω-χρεοκοπημένο κράτος.
    2.Πού στοχεύει η χορηγία της coca cola;(ιδιοκτήτης Δαυίδ.Τακτικό μέλος της λέσχης Μπίλντεμπεργκ).
    3.Με χορηγίες μπορεί να επιβιώσει η Δημόσια και δωρεάν παιδεία;(συνταγματικά κατοχυρωμένη)
    4.Μας ψέγεις και μας κατηγορείς ότι προτάσσουμε τις πολιτικές πεποιθήσεις σε βάρος της παροχής παιδείας στους μαθητές μας.Δυστυχώς,η άποψη αυτή επικρατεί σε μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας.Δεν θα αντιδικήσω με τους υποστηρικτές αυτής της σκέψης.Θα σου αντιπροτείνω όμως, το δικαίωμά μας στην διαφορετική ανάγνωση των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παναγιώτη
    Έπεσα πάνω στην συζήτηση σας και παρότι αριστερών πεποιθήσεων προσπαθώ να σκέφτομαι με την λογική εκείνη στην οποία το κοινωνικό σύνολο να κερδίζει.
    Δεν ξέρω αν μένεις εδώ πάνω αλλά εμεις ξέρουμε καλύτερα την κατασταση των σχολείων που στέλνουμε τα παιδιά μας.
    Δεν βλέπω όμως να σας ενοχλούν οι χορηγίες στις εθνικές μας ομάδες. Ο Αθλητισμός δεν είναι μέρος της Παιδείας ? Α ξέχασα μπρος στην Θεά μπάλα όλα τα ξεχνάμε. Εκει όλοι φίλοι και αδέρφια γινόμαστε. Θα μου πεις πως θα πληρώσουμε τα παιδιά του 2004 ?

    Θα σας πίστευα όλους εσάς που αντιδράτε σε μια χορηγία αν αντιδρούσατε σε όλες τις χορηγίες.
    Όσο όμως το μόνο επιχείρημα κάποιων είναι κάτω η coca cola , πίνοντας amstel και λοιπά ποτά κάτι δεν μου πάει καλά ...
    Και τελικά ξέρεις κάτι ? Και Amstel και Coca και άλλες μάρκες καταναλώνω. Γιατί ? γιατί δουλεύουν Ελληνες για να παραχθούν αυτά. Και ξέρεις και κάτι άλλο ?
    Οι προτεινόμενες τιμές καπελώνονται από τα μαγαζιά όπου αυτά αισχροκερδούν. Για ρώτα πόσο προτείνει η κάθε εταιρεία την τιμή πώλησης και πόσο κέρδος βάζει από πάνω το μαγαζί με τα ψιλικά ? Θα μου πεις τα ψιλικά ρε ? Το παιδί που αγωνίζεται ? Ναι αυτό που βάζει 30-60% πάνω την τιμή ... αυτό το παιδί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε.
    Αρχικά να σε ευχαριστήσω που συμμετέχεις στον διάλογο καινα ζητήσω την κατανόησή σου για την καθυστέρηση της απάντησής μου.Θα συμφωνήσω μαζί σου για το μη ηθικό χορηγιών στις Εθνικές ομάδες.Άν καταγγείλουμε εμείς οι εκπαιδευτικοί κάτι τέτοιο,το λιγότερο που θα χρεωθούμε απο τα ΜΜΕ είναι η γραφικότητα.Αυτό μπορείτε να το καταγγείλετε μόνο εσείς, σαν γονείς.
    Το θέμα με τις εταιρείες στα Δημόσια σχολεία δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με την coca-cola.Αντιδρούμαι γενικά,στην πολιτική χορηγειών απο εταιρείες στην Δ.Εκπαίδευση.Δεν έχω πρόβλημα με την Α ή Β εταιρεία που δραστηριοποιείται στη χώρα μου.(όταν βέβαια, δεν προάγει αθέμιτο ανταγωνισμό)Ο πρόβλημάτισμός μου-μας είναι, στο πού στοχεύουν.Με όλο τον σεβασμό μήπως πρέπει να ξαναδείς το κείμενο;
    Σκέψου μόνο,τι επικρατούσε και επικρατεί, απο την είσοδο φαρμακευτικών εταιρειών στα Δ.Νοσοκομεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παναγιώτη καλησπέρα. Χαίρομαι που αρχίζουμε και βρίσκουμε κοινά σημεία σύγκλισης. Αυτά είναι τα ευεργετήματα άλλωστε του υγιούς διαλόγου. Είδες που και σε σας τους εκπαιδευτικούς υπάρχουν φραγμοί σε ότι αφορά τις αντιδράσεις σας για κάποια θέματα? Τελικά αυτή η φοβία προς τα Μέσα Επικοινωνίας και το μέγεθος του αντικειμένου που πρόκειται να καταγγελθεί, σας οδηγούν στη σιωπή. Δεν είναι σωστό αυτό, αλλά το σέβομαι. Όχι δεν θα καταγγείλω ως γονιός τις χορηγίες στις αθλητικές ομάδες, γιατί τίποτα δεν πρόκειται να προχωρήσει με μηδενικούς πόρους. Παρά το γεγονός ότι με ενοχλεί πολλές φορές να βλέπω στην εικόνα μου όταν παιανίζει ο εθνικός μας ύμνος, το λογότυπο του ΟΠΑΠ για να μη χρησιμοποιήσω κάποιον ιδιώτη που δεν μου φταίει και τίποτα. Τουλάχιστον - για να επανέλθω στο θέμα που ξεκινήσαμε - η Coca Cola δεν θα ζητήσει από τα παιδιά μας να φορέσουν λογοτυπημένη φόρμα ή εσώρουχα. Οπότε ας αφήσουμε να φτιαχτεί έστω αυτό το ένα σχολείο και ας μεθοδεύσουμε με άλλο τρόπο όλοι μαζί, την ανασυγκρότηση της έννοιας κράτος και μετά τα ξαναλέμε. Καλό σου βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή