Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Εκλογές αιρετών

                          ΩΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ

Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια λειτουργούν με βάση τους συσχετισμούς των συνδικαλιστικών  παρατάξεων που εκπροσωπούνται σε αυτά. Οι δυνάμεις αυτές πρόσκεινται κυρίως στην εκάστοτε κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση, και εναλλάσσονται με τη δική μας συμμετοχή, ενοχή και ανοχή.
Ο τρόπος και τα κριτήρια με τα οποία στελεχώνονται και προωθούν τους ανάλογους στόχους, γνώριμος. Η νοοτροπία μας, στη συντριπτική της πλειοψηφία, υποταγμένη σ’ αυτές τις πρακτικές, προωθεί τις ίδιες δυνάμεις μέσω των αιρετών, αναμένοντας εξυπηρέτηση των μικροσυμφερόντων. Και για την περίπτωση πως θα υπάρξει το ενδεχόμενο να ξεφύγουν οι αποφάσεις από την εκάστοτε επίσημη προωθούμενη πολιτική, ο νομοθέτης κράτησε την πλειοψηφία των μελών με το διορισμό τους.
Οι εκάστοτε αιρετοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, για να εδραιωθούν και να αναρριχηθούν στη συνέχεια σε υψηλότερες υπηρεσιακές θέσεις κι όχι μόνο, εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες των συναδέλφων και τη νοοτροπία τους, έχουν εγκαθιδρύσει ένα σύστημα που βασίζεται στο ρουσφέτι, την εκδούλευση και το διαρκές πάρε δώσε, το οποίο έχει παγιοποιηθεί.
Με την παρουσία μας θεωρούμε ότι το σκεπτικό εκλογής των αιρετών, είναι ώρα να αλλάξει. Οι αιρετοί σαφώς και δεν μπορούν να αλλάξουν τις αποφάσεις ενός υπηρεσιακού συμβουλίου. Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Μπορούν όμως και οφείλουν να κρατήσουν το ίσο, αυτό που δικαιωματικά μας ανήκει, με βάση τα διαφανή κριτήρια, τις νόμιμες διαδικασίες. Σε κάθε περίπτωση παραβίασής τους οφείλουν να ενημερώνουν, να καταγγέλουν και να καταδικάζουν.
Η συνεχής επαφή και συνεργασία τους με το Δ.Σ. του συλλόγου και τους συλλόγους διδασκόντων, θεωρείται δεδομένη.
Ας σταματήσει να καθορίζεται η «πορεία» των συναδέλφων και των σχολείων από τα κομματικά γραφεία και τις τηλεφωνικές παρεμβάσεις που τελικώς μας ευτελίζουν.  Η παρουσία των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια να απαγκιστρωθεί από τη συλλογή  κομματικών και προσωπικών ψήφων και να τεθεί στην υπηρεσία των συναδέλφων με εντιμότητα και καθαρότητα.
Επιτέλους, ας μην θεωρείται αυτονόητο ότι χρειάζεται να συμφωνούν και να υποτάσσονται αμαχητί επειδή δεν γίνεται αλλιώς. Ας υψώνουν και ας διεκδικούν το δίκαιο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Ας ακουστεί δια του στόματός των η φωνή όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων κι όχι των ημετέρων και των προσκολλημένων, όπως μέχρι τα τώρα ισχύει. Αυτοί άλλωστε πάντοτε βρίσκουν τρόπους επιβίωσης γιατί διαθέτουν προσαρμοστικότητα.
Επειδή δεν υπάρχει αξιοκρατία και δικαιοσύνη, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις αναζητούμε. Μ’ αυτούς τους συσχετισμούς αυταπάτες δεν τρέφουμε. Αλλά η σιωπή, ο ωχαδερφισμός, η ανάθεση και η έλλειψη διάθεσης διεκδικήσεων (ακόμα και μ’ αυτούς τους συσχετισμούς) δηλώνει οσφυοκαμψία, υποταγή και υποδούλωση που δεν αρμόζουν στον κλάδο μας και αν υπάρχουν, είναι ώρα να αποταχτούν.
Aννα Ζιάκα, Μιχ.Παπαντώνης , Φώτης Αλεξάκος  (μέλη της ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου