Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2014

ΘΥΜΑ ΤΗΣ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ Η ΚΑΡΔΙΤΣΑ
 
 


Στέλιου Αναστασόπουλου*

Το νεοφιλελεύθερο δόγμα που εφαρμόζουν αταλάντευτα οι μνημονιακές κυβερνήσεις έχει ως βασική αρχή τη συρρίκνωση του Δημοσίου Τομέα. Για αυτό το σκοπό μαζί με τα κυρίαρχα ΜΜΕ που αποδομούν καθημερινά το ρόλο του Δημοσίου στη ζωή του πολίτη, απαξιώνουν, ως εξιλαστήρια θύματα, συλλήβδην τους δημοσίους υπαλλήλους (αναφερόμενοι στα ρουσφέτια που ίδιοι κάνανε τόσα χρόνια) και εξιδανικεύουν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Εν τω μεταξύ, οι κυβερνήσεις αυτές προχώρησαν στην παραχώρηση δημοσίων επιχειρήσεων και υπηρεσιών σε ιδιώτες και νομοθέτησαν τη μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Ούτε καν το 1 (προσλήψεις) προς 10 (αποχωρήσεις) δεν τηρείται ενώ προχωρούν σε απολύσεις με τις διαθεσιμότητες και με την περιβόητη «αξιολόγηση». Το σχέδιο συρρίκνωσης του Δημοσίου Τομέα και διάλυσης του Κοινωνικού κράτους, περιλαμβάνει τη σοβαρή υποχρηματοδότηση και, τελικά, την εγκατάλειψη των κοινωνικών υπηρεσιών.

Για να μην γενικολογούμε όμως ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στο νομό Καρδίτσας:

- ΥΓΕΙΑ: στο Νοσοκομείο Καρδίτσας υπολειτουργούν η παιδιατρική (κλειστή 23 ημέρες τον μήνα), η μαιευτική – γυναικολογική (δεν γίνονται τεστ ΠΑΠ), η γαστρεντερολογική (δεν υπάρχει γαστρεντερολόγος), η οφθαλμολογική (1 ιατρός), η ουρολογική, η ορθοπεδική (αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων για 3 μήνες) και ο Τεχνητός Νεφρός. Παράλληλα υπηρεσίες του Νοσοκομείου έχουν περάσει στα χέρια ιδιωτών: μαγειρεία, καθαριότητα και φύλαξη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των υπηρεσιών, τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και τις αμοιβές τους.

- ΠΑΙΔΕΙΑ: συγχώνευση και κατάργηση σχολείων (100 περίπου νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια), συγχωνεύσεις τμημάτων, ό,τι αυτό σημαίνει για την ποιότητα του μαθήματος και την ασφάλεια στη μετακίνηση των μαθητών. Η κατάργηση δεκάδων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ στέλνει παιδιά και γονείς να πληρώνουν ιδιωτικά ΙΕΚ. Η υποβάθμιση των ΤΕΙ μέχρι κατάργησής τους έχει ξεκινήσει με το κλείσιμο του ΤΕΙ Δασοπονίας αλλά και τη μη πρόσληψη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού στα εναπομείναντα ΤΕΙ.

- ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ: κατάργηση κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ καθώς μόλις πρόσφατα ανακοινώθηκε το κλείσιμο των Εργαστηρίων Τέχνης ενώ το Κέντρο Γυναικών και το «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργούν χάρη στο φιλότιμο των απλήρωτων για μήνες εργαζομένων. Απειλούνται με ιδιωτικοποίηση βασικές υπηρεσίες (όπως έγινε με την καθαριότητα στη Λ. Πλαστήρα).

- ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ: αδυναμία αντιμετώπισης κρίσεων όπως ο καταρροϊκός πυρετός, καθώς δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό να μπορεί να καταγράψει τα εκατοντάδες κρούσματα. Ο υπό ιδιωτικοποίηση ΕΛΓΑ ο οποίος ζητάει υψηλά ασφάλιστρα χωρίς να ανταποδίδει τα ανάλογα στις ζημιές των παραγωγών. Κορυφαίο, όμως, πλήγμα ειδικά για το νομό μας είναι η ιδιωτικοποίηση της ΑΤΕ από το 2012 στην Πειραιώς του κ. Σάλλα, γεγονός που οδηγεί χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες σε απόγνωση καθώς απαιτείται η άμεση εξόφληση χρεών χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η σημερινή εισοδηματική τους κατάσταση.

- ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ: Η κατάργηση των απευθείας δρομολογίων του τρένου προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη και η περαιτέρω απομόνωση του νομού και της Δυτ Θεσσαλίας καθώς η ιδιωτική πλέον ΤΡΑΙΝ ΟΣΕ θεωρεί τα δρομολόγια οικονομικά ασύμφορα!

Στα σχέδια τους βέβαια είναι και η ιδιωτικοποίηση της Λ. Πλαστήρα (ο υδροηλεκτρικός και το νερό της) ακόμα και τμήματος του Αχελώου που θα οδηγήσει στην ανεξέλεγκτη, από τις τοπ. κοινωνίες, διαχείριση των υδάτων, την χειραγώγηση από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα της παραγωγής και την αύξηση της τιμής του νερού.

Συνολικότερα, οι Καρδιτσιώτες καλούνται – σήμερα σε αυτή τα συγκυρία - να πληρώσουν περισσότερα χρήματα για τα δικαιώματά τους στην Υγεία, στην Παιδεία και στην υποστήριξή τους από ένα κράτος που τους φορολογεί με πρωτοφανή και ανελέητα χαράτσια. Παράλληλα, τα ρουσφέτια και το πελατειακό κράτος μια χαρά κρατούν. Η δε μείωση των δημ. υπαλλήλων στερεί από την αγορά την απαιτούμενη ζήτηση με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα «λουκέτα» στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αυτή η πολιτική, αυτή η κυβέρνηση πρέπει τώρα να ανατραπεί. Είναι ζήτημα ζωής! Τόσο απλά.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα δουλέψει για ένα στελεχωμένο, ουσιαστικό και αποτελεσματικό Δημόσιο Τομέα στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Οι κοινωνικές ανάγκες, άλλωστε, είναι και η άμεση προτεραιότητα μιας αριστερής κυβέρνησης.

* συντονιστής της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καρδίτσας

περιφ. σύμβουλος με το «Δρόμο Ανατροπής για τη Θεσσαλία»

17-10-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου