Κυριακή 17 Μαΐου 2015

Τέσσερα χρόνια… κλειδωμένα στο συρτάρι!


Τέσσερα χρόνια… κλειδωμένα στο συρτάρι!

 


Αναπληρωτής Δάσκαλος

 

 

Χρόνος 1ος : 2/θέσιο Μειονοτικό

«- Κύρι, να πάρω το μπάλα;» «Ος γκελντί ερεκμενίμ = καλώς ήρθες δάσκαλέ μου». Τα χαστούκια του πολιτισμικού σοκ έπεφταν βροχή την πρώτη μέρα. Τα συναισθήματα ανάμεικτα. Από τη μια αναλογιζόσουν ‘τι κάνω εγώ εδώ’ κι από την άλλη αναρωτιόσουν ‘γιατί τόση εγκατάλειψη απέναντι σ’ αυτά τα παιδιά’. Κι όμως! Δεν το έβαλες κάτω. Υπερίσχυσε η πίστη στο καθήκον και η θέληση να προσφέρεις. Πάλεψες με τις δυσκολίες και πέτυχες. Έκανες τα παιδιά να μιλούν ελληνικά! Τους έπεισες να έρθουν και το απόγευμα στο σχολείο για να κερδίσουν το χαμένο έδαφος. Τους έπεισες να αγαπήσουν το σχολείο κι εκεί που πετούσαν πέτρες στα τζάμια του, τους έκανες να φυτεύουν κήπους τα Σαββατοκύριακα μαζί με όλη την κοινότητα. Έβαλες το εγώ στην άκρη και κέρδισες. Κέρδισες ανθρώπους και αγάπη. Δεν μπόρεσες να κάνεις θαύματα, αλλά έζησες αρκετά!

Χρόνος 2ος : 1/θέσιο Ευρυτανία

Έξι παιδιά σε πέντε τάξεις. Οι τουαλέτες του σχολείου δε λειτουργούν. Τα παράθυρα μπάζουν αέρα και νερό. Στο δρόμο παίζεις τη ζωή σου κορώνα – γράμματα από τα νεροφαγώματα και τις κατολισθήσεις. Το σπίτι που μένεις θαρρείς θα το πάρει ο άνεμος και το βουητό του αέρα σε κάνει να νομίζεις πως συγκατοικείς με φαντάσματα. Προσπαθείς στους μείον 10, να ζεσταθείς με ένα παλιό τζάκι που μπουκώνει και σε πνίγει στον καπνό στις 3 τα ξημερώματα. Το λάδι από το καντηλάκι που ήθελες να έχεις, παγώνει κι αυτό. Ξυπνάς μούσκεμα από την υγρασία κάθε πρωί. Κερδίζεις όμως πολλά. Πολλά παιδικά χαμόγελα κι αγάπη! Σεβασμό από την τοπική κοινωνία και πίτες ή αυγά κάθε μεσημέρι στο σχόλασμα. Κέρδισες πολλά ‘ευχαριστώ δάσκαλε’ που δεν εξαργυρώνονται!

Χρόνος 3ος : 2/θέσιο Αιτ/νία

Πλέον οι δύσκολες διαδρομές σου έχουν γίνει συνήθεια. Ξέρεις και μαζί με την άσφαλτο παρατηρείς και τις κατσίκες που κινούνται στις πλαγιές. Μια πέτρα που θα κατρακυλήσει μπορεί να σου κάνει μεγάλη ζημιά. Φτάνεις στο σχολείο και τ’ αντικρίζεις μισογκρεμισμένο. Ψάχνεις για ίντερνετ να στείλεις την ανάληψη υπηρεσίας και απλά… δεν υπάρχει. Σήμα στο κινητό… δεν υπάρχει. Σήμα στην τηλεόραση… δεν υπάρχει. Βλέπεις σύννεφα στον ουρανό; Ξέρεις ότι ρεύμα… δε θα υπάρχει. Γιατρός ή φαρμακείο… δεν υπάρχει. Στο σπίτι οι τοίχοι ανά βδομάδα γίνονται κατάμαυροι από την υγρασία. Και στο σχολείο; Παλεύεις με φαντάσματα (μαθησιακά)! Παρόλα αυτά και πάλι βγήκες κερδισμένος. Αγωνίστηκες να προσφέρεις και ανταμείφθηκες αντικρίζοντας την πρόοδο των μαθητών σου. Οργάνωσες τους γονείς των μαθητών και τους ευαισθητοποίησες για το σχολείο. Άφησες πίσω την υπογραφή σου και πήρες μαζί σου τις καρδιές τους!

Χρόνος 4ος: 1/θέσιο σε νησί του Β. Αιγαίου

Τώρα ο δρόμος δεν είναι πια δύσβατος. Τώρα αντιμετωπίζεις τη θάλασσα. Κι εκεί που νόμιζες ότι είσαι πλέον έτοιμος ν’ αντιμετωπίσεις τα πάντα, η ζωή σού επιφυλάσσει νέες εμπειρίες! Ο πολιτισμός είναι το καράβι. Όποτε μπορούσε να σε βρει. Το κατώι ενός αρχοντικού είναι το νέο σου σπίτι. Δύο διάδρομοι στην ουσία. Ο ένας για να τρως και να κοιμάσαι κι ο άλλος για να μαγειρεύεις και να πλένεσαι. Παλεύεις με τη μοναξιά και τον εαυτό σου. Παράλληλα προσπαθείς να δώσεις ό,τι περισσότερο δύνασαι. Αρρωσταίνεις, αλλά αναγκάζεσαι να υπομείνεις την ψύξη στον αυχένα μέχρι να περάσει το Σαββατοκύριακο και να επιστρέψει ο φαρμακοποιός. Είσαι τρεις μήνες απλήρωτος κι εναλλάσσεις πατάτες, μακαρόνια, τραχανά. Το πάλεψες και νίκησες. Γέμισες αγκαλιές, φιλιά και υποσχέσεις των μαθητών σου πως δε θα σε ξεχάσουν ποτέ. Και τότε παίρνεις το θάρρος και λες «Ναι! Μάλλον κάτι έκανα κι εγώ. Κάποιο λιθαράκι θα έχω προσθέσει στις προσπάθειες προηγουμένων συναδέλφων».

Αν θα πρέπει να ανταμειφτώ όπως και οι προηγούμενοι, όπως και οι επόμενοι μετά από εμένα, το αφήνω στην κρίση του καθενός. Οι συνθήκες στα δυσπρόσιτα σχολεία ήταν άσχημες, είναι άσχημες και δυστυχώς θα είναι άσχημες. Κι όσοι υπηρέτησαν ή υπηρετούν εκεί ήταν άνθρωποι, είναι άνθρωποι και θα είναι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ειδικότητας ή σύμβασης εργασίας.

Αναπληρωτής Δάσκαλος

Στη Δημόσια Εκπαίδευση


Διαβάστε περισσότερα: http://www.alfavita.gr/arthron/%CF%84%CE%AD%CF%83%CF%83%CE%B5%CF%81%CE%B1-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1%E2%80%A6-%CE%BA%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%83%CF%85%CF%81%CF%84%CE%AC%CF%81%CE%B9#ixzz3aN7EnsWg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου