Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Γιατί δεν “συγκλίνουν τα ΔΣ”;


Γιατί δεν “συγκλίνουν τα ΔΣ”;

(Μια -οφειλόμενη από καιρό- απάντηση στη ΔΑΚΕ Δ.Ε.)

 

            Με τεράστια κατάπληξη διαβάσαμε δημόσια καταγγελία της ΔΑΚΕ Δ.Ε. (“Κλητήριο Θέσπισμα”, 8/9/15) όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, η Ενωτική Δράση κατηγορείται για ... αμέλεια, αφροντισιά (“ακηδία”) και για προσπάθεια «ανενεργοποίησης» (υπάρχει η λέξη;) του ΔΣ της ΕΛΜΕΚ. Παρεμπιπτόντως, μέχρι πρόσφατα νομίζαμε ότι  «κλητήρια θεσπίσματα» στέλνουν κυρίως οι Δικαστικές Αρχές. Ε, να λοιπόν που στέλνει και η ΔΑΚΕ.

            Δεν είναι η πρώτη φορά που μας κατηγορούν για απραξία έως και ολιγωρία-οκνηρία οι συνάδελφοι της ΔΑΚΕ Δ.Ε. Έχουν, φαίνεται, αρκετό ελεύθερο χρόνο για μικροπολιτική. Στο παρελθόν επιλέξαμε να μη δώσουμε σημασία. Επιλογή μας ήταν η ενασχόληση με τα πραγματικά, τα σοβαρά προβλήματα της Εκπαίδευσης. Τώρα όμως θ’ απαντήσουμε, γιατί δυστυχώς το ποτήρι του θράσους έχει ξεχειλίσει. Κι αλήθεια: Από πότε οι λιποτάκτες κουνούν το δάχτυλο σ' όσους βρίσκονται στο “μέτωπο”; Πώς γίνεται αυτοί που επιδιώκουν την απαξίωση-απονέκρωση σύσσωμου του Σωματείου να μιλάνε για σκόπιμη “ανενεργοποίηση” ενός οργάνου αυτού; Κι εξηγούμαστε:

            Οι υπογράφοντες τη συγκεκριμένη ανακοίνωση-καταγγελία εκλέγονται επί σειρά ετών στο ΔΣ της ΕΛΜΕ και μάλιστα οι συνάδελφοι συνήθως τους τιμούν στέλνοντάς τους στις πρώτες σε ψήφους θέσεις. Μόνο και μόνο για να ... παραιτηθούν άμα τη εκλογή τους! Γιατί ζητούν τότε την ψήφο των συναδέλφων; Για να μετρήσουν τη ... δημοφιλία τους; Θα πει κανείς: «Δικαίωμά τους». Σύμφωνοι. Αλλά να εγκαλούν όσους παραμένουν στο Όργανο; O tempora, o mores!

Πρόσφατα δε, γίναμε μάρτυρες αλυσιδωτών παραιτήσεων εκλεγμένων της ΔΑΚΕ στο ΔΣ της ΕΛΜΕ, προκειμένου να φέρουν στο όργανο συναδέλφους οι οποίοι είχαν ανάγκη μια κατ' εξαίρεση απόσπαση στον τόπο συμφερόντων τους, όπως προβλέπεται (καλώς ή κακώς) για τους αιρετούς υπηρετούντες σε Όργανα Σωματείων ή αλλού.

            Και καλά όσοι εξ αυτών τιμούν και υπηρετούν, έστω και μόνο με την παρουσία τους, τη θέση στην οποία βρίσκονται. Και εντάξει με όσους έχουν θέματα ανωτέρας βίας. Άλλωστε άνθρωποι είμαστε. Πώς όμως κρίνονται όσοι συνεχώς απουσιάζουν από προγραμματισμένες Γεν. Συνελεύσεις (ακόμα κι εκλογοαπολογιστικές) ή ακόμα κι από τις ίδιες τις τακτικές συνεδριάσεις του ΔΣ; Είναι δυνατόν να μας «δικάζουν» (κοτζάμ «κλητήριο θέσπισμα» έστειλαν) εκείνοι που απαξιώνουν το ίδιο το Σωματείο;  Ένα Σωματείο, το οποίο εμφανώς αντιλαμβάνονται ως “εργαλείο” εξυπηρέτησης (εν είδει ρουσφετιού) των “ημετέρων”. Σαν μερικούς υποψηφίους στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης πριν λίγο καιρό οι οποίοι -με ειλικρίνεια είν' αλήθεια- αιτούνταν ... “ψήφο για να πάρω απόσπαση”. Είναι δυνατόν να μας κατηγορούν για την έλλειψη απαρτίας στις τακτικές και έκτακτες Γ.Σ. εκείνοι που … δεν έρχονται σ' αυτές ή που συνήθως διαφωνούν με τη σύγκλησή τους;

            Κι όμως! Τα μέλη του ΔΣ της ΕΛΜΕ που ανήκουν στην Ενωτική Δράση ήταν παρόντα εν μέσω θέρους, όταν παρουσιάστηκε το θέμα της μεταστέγασης του Εσπερινού Γυμνασίου. Βρέθηκαν και μίλησαν με τους συναδέλφους που υπηρετούν στο σχολείο και συναντήθηκαν με κάποιους απ' τους αρμόδιους (Δ/ντη Εκπ/σης, Δήμαρχο, Περιφερειακή Δ/ντρια) για να αντιπαλέψουν την εν λόγω απόπειρα.

            Τα μέλη του ΔΣ που εξελέγησαν με την Ε.Δ. ήταν εκεί, στις αρχές Αυγούστου, όταν χρειάστηκε να σταλούν στην Ομοσπονδία στοιχεία μελών του ΔΣ (άλλης παράταξης) που ζητούσαν κατ' εξαίρεση απόσπαση ως αιρετοί. Και πράγματι στείλαμε άμεσα τα στοιχεία, άσχετα με το αν διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση (που βέβαια είναι νόμιμη).

            Και δυο λόγια για την “ταμπακιέρα”: Γιατί εν τέλει δεν συνεδρίασε το ΔΣ της ΕΛΜΕΚ την πρώτη εβδομάδα του νέου Σχολικού Έτους, ως είθισται; Μα δεν πρόκειται για κανένα επτασφράγιστο μυστικό. Απλούστατα, διότι αρκετά μέλη του ΔΣ δεν ευκαιρούσαν την Τρίτη 1/9 για διάφορους λόγους ανωτέρας βίας. Και δεν πρόκειται μόνο για μέλη της Ε.Δ.! Όταν προσπαθήσαμε να το κανονίσουμε για την επομένη (Τετάρτη 2/9) κωλυόταν ξανά συνάδελφοι (των άλλων δυο παρατάξεων αυτήν τη φορά). Την Πέμπτη 2/9 πάλι υπήρχαν κωλύματα. Κάναμε λοιπόν το κάλεσμα στο συλλαλητήριο στη ΔΕΘ (Σάββατο 5/9) και συνεννοηθήκαμε για σύγκληση του ΔΣ την Τρίτη 8/9, το οποίο και έγινε. Αυτή η “καθυστέρηση” μάς χρεώνεται απ' τους απόντες, απ' τους ριψάσπιδες ως ... απόπειρα απονέκρωσης του Οργάνου. Αν δεν είναι αυτό μικροπολιτική, αναρωτιόμαστε τι είναι.

            Τελειώνοντας, να παρατηρήσουμε ότι η περιοδική εναλλαγή των προσώπων που βρίσκονται στο ΔΣ υπάρχει στις αρχές της Ε. Δ. (για λόγους που έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν), αλλά όχι η άμεση -μετά την εκλογή- παραίτηση απ’ το Όργανο (εκτός φυσικά αν συντρέχουν σοβαροί, προσωπικοί λόγοι). Ως κατακλείδα, ας αποσαφηνίσουμε τον τίτλο του παρόντος· βοηθώντας και τους συναδέλφους της ΔΑΚΕ που επέλεξαν ένα ωραίο, λόγιο ύφος στο κείμενό τους. Δεν υπάρχει “σύγκλιση του ΔΣ”. Υπάρχει “σύγκλιση απόψεων”, “σύγκλιση ακολουθιών” (στα Μαθηματικά) και “σύγκληση ΔΣ ”.

            Στη διάθεσή σας.

            Εκ μέρους της Ενωτικής Δράσης,

            Ντάνης Αντώνης, Γκαραγκάνη Ελένη,

            Αλεξάκος Φώτης, Σδόγκος Θανάσης,

            Παπαστάθης Χρήστος

 


Η Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ
     
«Κλητήριον θέσπισμα»

Μία – έστω και επιφανειακή – ψηλάφηση των πεπραγμένων της ΕΛΜΕ Καρδίτσας την τελευταία τουλάχιστον δεκαετία, καταδεικνύει μια δεδομένη – θεσμικά θα λέγαμε – πρακτική λειτουργίας της, σχετιζόμενη πάντοτε, τόσο με τις πάγιες υποχρεώσεις της ως συνδικαλιστικού σωματείου, όσο και με την αδήριτη ανάγκη υπέρβασης των πιεστικών αναγκών αλλά και των όποιων προκλήσεων δημιουργεί η επίκαιρη κάθε φορά πραγματικότητα, ώστε το ελάχιστον ευκταίο να οριοθετείται στην ώθηση του κλάδου σε αγωνιστική εγρήγορση.
Οι προαναφερόμενες σαφείς αν και γενικόλογες παραδοχές, φαίνεται ότι δεν αποτελούν αυτονόητα δεδομένα λειτουργίας του επιτόπιου συνδικαλιστικού Σωματείου μας για το διατελών Δ.Σ.
Η Ενωτική Δράση εν προκειμένω, που αξιωματικά διανθίζει τις θέσεις των κύριων συντελεστικών οργάνων του Δ.Σ. (Πρόεδρος, Γεν. Γραμματέας, Αντιπρόεδρος και Ταμίας), τηρεί ανερυθρίαστα επιδεικτική αν και ύποπτη στάση – λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τεκταινόμενα στον πολιτικό στίβο γεγονότα – ακηδία.
Προς επίρρωσιν των ανωτέρω ας σημειωθεί ότι: Η τεχνηέντως προσωρινή ανενεργοποίηση της ΕΛΜΕ Καρδίτσας επιχειρείται κατ’ αρχήν με την απουσία πρόσκλησης για σύγκλιση του Δ.Σ. από τον Πρόεδρο ως όφειλε, αφού ήδη διάγουμε τον πρώτο μήνα του σχολικού έτους. Επισωρεύονται έτσι προβλήματα του κλάδου που άπτονται τόσο των αποφάσεων της Διοίκησης σχετικά με τις τρέχουσες υπηρεσιακές μεταβολές των συναδέλφων, όσο και της καταγραφής και της εν δυνάμει επίλυσης δεδομένων προβλημάτων που παρατηρούνται στις σχολικές μονάδες.
Η Δ.Α.Κ.Ε. καθηγητών Καρδίτσας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου έναντι αυτής της ράθυμης επανάπαυσης της αριστερής πτέρυγας του Δ.Σ. και με δεδομένο, όπως στο παρελθόν απέδειξε, το αίσθημα ευθύνης και σοβαρότητας έναντι των συναδέλφων, καλεί το Δ.Σ. της ΕΛΜΕΚ να ενεργοποιηθεί άμεσα και να αναλάβει της ευθύνες του.


Για το Δ. Σ. της ΔΑΚΕ Δ.Ε. Καθηγητών

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Καραγιάννης Γεώργιος          Παππάς Σωκράτης      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου