Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ενημερωτικό της Ενωτικής Δράσης Πρωτοβάθμιας



3ο Ενημερωτικό

Συνάδελφοι,
Στο μεσοδιάστημα, από το τέλος του 2015 έως και σήμερα, πραγματοποιήθηκαν δύο Δ.Σ.. Ένα στις 13-1-16 και το δεύτερο στις 3-2-16.
Τα θέματά τους ήταν τα τρέχοντα:
·         Ορισμός ημερομηνίας για την κοπή της πίτας (που έγινε)
·         Προγραμματισμός εκδρομής στη Βουλγαρία, το τριήμερο της Αποκριάς
·         Επιστροφή της μισής συνδρομής στους αναπληρωτές (απόφαση ΔΟΕ)
·         Ενημέρωση για τις εξελίξεις του κτηριακού του Ειδικού Σχολείου (η ανταπόκριση των υπευθύνων γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς).
·         Πρόταση προς ΔΟΕ και Σχολικούς Συμβούλους για να ισχύει και στην πρωτοβάθμια ό,τι και στην δευτεροβάθμια σχετικά με τους περιπάτους.
·         Αλλαγή υπευθύνου για την αιμοδοσία.

Το μεγάλο θέμα της συγκρότησης του Προεδρείου του Δ.Σ., δυστυχώς, εδώ και πολύ καιρό δεν συζητείται, επειδή υπάρχουν απουσίες μελών από το Δ.Σ. (είτε της ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚ)  είτε της ΔΑΚΕ).

Από την πλευρά μας γίνεται ξεκάθαρο, άλλη μια φορά, πως η συγκρότηση είναι πολιτική πράξη. Ως εκ τούτου δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε απλά σε ένα αναλογικό – αντιπροσωπευτικό Προεδρείο, όπως συμφωνούν όλοι οι άλλοι. Ας το κάνουν μόνοι τους και θα έχουν την ανοχή μας. Δεν θα τους καταψηφίσουμε, όπως κάνανε οι ίδιοι λίγους μήνες πριν, ευκαιριακά, όταν χρειάστηκε να αντικατασταθούν δύο μέλη μας, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος να λειτουργεί μόνο με τον Πρόεδρο και την αποκλειστική εθελοντική προσφορά της Ενωτικής Δράσης.

Δεν µπορούµε να βρεθούµε µαζί µε αυτούς που πριν τρία χρόνια παραιτήθηκαν από το Προεδρείο για να στηρίξουν µνηµονιακούς Βουλευτές στα γραφεία τους και που τώρα επανέρχονται για να αντιπαλέψουν τις πολιτικές επιλογές που υπηρέτησαν, τάχα, για το σωµατείο. Με αυτούς που συκοφάντησαν, εν γνώσει τους ότι ψεύδονται, τη στάση των αιρετών µας. Με αυτούς που δεν τους ένοιαζε και δεν τους νοιάζει η λειτουργία του ΔΣ. Έχει και η ηθική την θέση της στον συνδικαλισµό.

Πρέπει να αντιληφθούν όλοι, ότι αυτή η χύµα κατάσταση δεν είναι σοβαρή αντιµετώπιση. Αργόσυρτα τείνουµε σε µια τελµάτωση, µε την ενηµέρωση από το Δ.Σ. να έχει µάλλον ανασταλεί, ακόµα και η ιστοσελίδα να µην ενηµερώνεται, η αιµοδοσία να τρώει την προίκα της, οι δράσεις µας να εξαντλούνται στις εκδροµές…

Στο επόμενο Δ.Σ. θα καταθέσουμε πρόταση /πλαίσιο προγραμματικού προεδρείου (την οποία επισυνάπτουμε) και θα διερευνήσουμε τις δυνατότητες απεμπλοκής του συλλόγου από το αδιέξοδο που περιήλθε εξαιτίας μικροπαραταξιακών χειρισμών.

Πρόταση ενωτικής Δράσης

Η κατάσταση στον σύλλογό μας είναι αδιέξοδη. Ο σύλλογος μετά από μια διετή προσπάθεια να σταθεί στο ύψος των αναγκών των μελών του και της πολιτικής συγκυρίας, παραπαίει. Απουσιάζει η φωνή, οι πρωτοβουλίες του και δράση του, τόσο στα μικρά όσο και στα «μεγάλα» ζητήματα. Δεν έχουμε συμφέρον από την παράταση αυτής της απραξίας. Καταθέτουμε στο ΔΣ και στους συναδέλφους την πρότασή μας  που τόσο με την προγραμματική δέσμευση όσο και με τη διαδικαστική ευελιξία, ελπίζουμε να συμβάλλει στην άρση του αδιεξόδου.

  1. Το συνδικαλιστικό κίνημα οφείλει να πάρει αποστάσεις από τις  επίσημες μνημονιακές κοινοβουλευτικά δυνάμεις (ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ/ΝΔ/ΠΑΣΟΚ/ΠΟΤΑΜΙ) και τους λαγούς τους (ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ/ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ)
  2. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης αποτελούν κομμάτι των γενικότερων προβλημάτων και είναι αυταπάτη , διασπαστικό και επικίνδυνο να αναζητείται  η λύση τους με  αποσπασματικές παρεμβάσεις. Το μνημονιακό πλαίσιο είναι εχθρικό για το δικαίωμα των νέων στη μόρφωση και διάλογος εντός αυτού του πλαισίου είναι κοροϊδία
  3. Η πάλη  για μια εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις μορφωτικές ανάγκες  των νέων είναι υπόθεση όλου του λαού. Ο συντονισμός της δράσης με γονείς και μαθητές, αποτελεί προϋπόθεση  αποτελεσματικότητας και συμβάλλει στη εξωστρέφεια του εκπαιδευτικού κινήματος.
  4. Δεν έχουμε αυταπάτες. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους αξιολόγηση που να μην είναι κατηγοριοποιητική για εκπαιδευτικούς και σχολεία που να μην είναι χειραγωγητική και αυταρχική.  Χρησιμοποιούμε βέβαια κάθε μέσο και κάθε εργαλείο που υπάρχει για να υπερασπιστούμε  δικαιώματα, να απομονώσουμε συντεχνιακές και ατομικιστικές  λογικές  να δυσκολέψουμε την επιβολή αντιεκπαιδευτικών  πολιτικών.
  5. Κομβικό σημείο αποτελεί η ανασυγκρότηση του συνδικαλισμού. Είμαστε αντίθετοι στη σχέση υπαλληλίας που επιφυλάσσουν για το συνδικαλισμό οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις. Ο συνδικαλισμός δεν μπορεί να είναι κηδεμονευόμενος  ή συγκοινωνούν δοχείο με την  κρατική μηχανή. Δεν μπορεί να υπηρετεί και τα συμφέροντα των εκπαιδευτικών και βουλευτές ή κόμματα που ψηφίζουν μνημόνια. Η συνδικαλιστική μονιμότητα, με την οποία  επίσης αντιτασσόμαστε και θεωρητικά και πρακτικά, ενισχύει τις παραπάνω απορριπτέες από εμάς λογικές.
  6. Ο συνδικαλισμός αποτελεί προσφορά που δεν περιβάλλεται με προνόμια που αλλοιώνουν το χαρακτήρα του και διαμορφώνουν το στρώμα της  συνδικαλιστικής αριστοκρατίας. Είμαστε αντίθετοι στις κατ’εξαίρεση αποσπάσεις ή τοποθετήσεις συνδικαλιστικών στελεχών και ζητάμε την κατάργηση των αντιστοίχων διατάξεων ή πρακτικών.
  7. Μείωση της συνδικαλιστικής συνδρομής προς τη ΔΟΕ και δημιουργία ταμείου αλληλοβοήθειας και απεργιακών κινητοποιήσεων. Συνετή  διαχείριση των εσόδων της και περιορισμό των εξόδων, κυρίως στον τομέα των παροχών – προνομίων. 
Η προώθηση αυτών των δεσμεύσεων αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για να ανταποκριθεί το προεδρείο του ΔΣ στις απαιτήσεις της συγκυρίας.
Μια δέσμευση σε αυτά τα σημεία ανοίγει το δρόμο για μια συζήτηση που θα έχει σαν στόχο να ξεπεράσει τα τυπικά και καταστατικά προβλήματα και να εκλεγεί προεδρείο.
 Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή. Δεν μπορούμε όμως να συνυπάρξουμε στο Προεδρείο με φορείς λογικών συνδικαλιστικών προνομίων ή μνημονιακών συνεργατών. Επιπροσθέτως θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως η ενορχηστρωμένη επίθεση που δεχτήκαμε από ετερόκλητες δυνάμεις και στην τελευταία εκλογική και απολογιστική συνέλευση φανερώνει χάσμα αξιακής στάσης, συνδικαλιστικής λογικής και δεν δημιουργεί το καλύτερο κλίμα για μια τέτοια συνεργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου