Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012

Oι μισθοί μας .........χαμηλότεροι απο την φύλαξη παιδιών!!!!!

Απίθανα σωστός!
Να πάψουν να πληρώνονται οι Δάσκαλοι από το Κράτος
Γράφει ο
Γιώργος Κακαρελίδης
Ένας φίλος από το internet μου ζήτησε να γράψω κάτι σχετικά με τούς μισθούς των δασκάλων. Όντως τα στοιχεία, πού παρέθεσε, έδειχναν ένα πράγμα: Οι Δάσκαλοι πληρώνονται υπερβολικά!!!

Με τους παχυλούς μισθούς τους, βάζουν μέσα το ελληνικό κράτος, δουλεύοντας μόνο 9 μήνες τον χρόνο, 6 πραγματικές ώρες την μέρα κι' όχι δήθεν 7 ! Ήρθε η ώρα να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή σειρά και να τους πληρώνουμε για αυτό που πραγματικά κάνουν, το "baby-sitting". Όχι το κράτος, δηλαδή όλοι,  αλλά μόνο όποιος είναι (ακόμα) γονιός. Έτσι δεν είναι;

Ο Έλληνας φορολογούμενος πληρώνει για μια μέση δασκάλα με 2 παιδιά και 15 χρόνια υπηρεσία, 17600 ευρώ τον χρόνο (1400 Χ12 μήνες συν 400 δώρο Χριστουγέννων συν 400 Πάσχα και άδεια ). Προσοχή όμως : Στην πραγματικότητα δουλεύει μόνο 9 μήνες δηλαδή πρακτικά 198 ημέρες, 6 ώρες την μέρα, με 25 περίπου παιδιά ανά τάξη. Τεράστια σπατάλη δεν νομίζετε ;

Ε, λοιπόν δεν προτίθεμαι, ως γονιός, να τους δίνω πάνω από όσα θα έδινα σε μια μετανάστρια από Βουλγαρία ή Ταϊλάνδη, να φυλάει το παιδί, δηλαδή 400 ευρώ συνολικά για 6 ώρες την μέρα επί 22 μέρες τον μήνα. Για να δούμε. Με βάση τούς υπολογισμούς αυτό οδηγεί  σε 25 παιδιά Χ 400 ευρώ ανά μήνα Χ 9 μήνες =  90.000 ευρώ (Ωχ, κάποιο λάθος έγινε). Α ναι, εξίσωσα τις ξένες baby sitters, με τους δασκάλους. Αδιανόητο, θα το διορθώσω αμέσως.

Πόσο θα πλήρωνα για 3 ταινίες dvd νοίκι (ένα εξάωρο δηλαδή) ή από αγορά εφημερίδας με δώρο dvd, που να απασχολεί το παιδί, χωρίς βέβαια κάποιον να το προσέχει; Το πολύ 6 ευρώ τη μέρα. Άρα τόσα θα πρέπει να δίνει ο κάθε γονιός στο δάσκαλο. Οπότε έχουμε 25 παιδιά Χ 6 ευρώ ανά παιδί την ημέρα επί 198 μέρες συνολικά (9 μήνες) βγαίνει, χμ ....  29,700 ευρώ για 9 μήνες.

Για περιμένετε ένα λεπτό, κάτι πρέπει να γίνεται λάθος εδώ! Κάτι είναι σίγουρα λάθος! Για να δούμε: Αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο σαν μια, απλά, ξένη baby sitter, μάς στοιχίζει 1 ευρώ ανά μαθητή την ώρα, αν τον θεωρήσουμε σαν ...DVD  μάς στοιχίζει εεε 3 ευρώ, ενώ αν θεωρήσουμε τον δάσκαλο, όπως λειτουργεί σήμερα, το κόστος ανά μαθητή είναι μόλις 59 λεπτά την ώρα. Και βέβαια έχουμε την απαίτηση και να μάθει τα παιδιά γράμματα και να ασχολείται με ειδικές περιπτώσεις και να τα παιδαγωγεί. Τρομερά φτηνή τιμή για φροντίδα, φύλαξη και μόρφωση παιδιών.

Τα ίδια ισχύουν και για τούς καθηγητές της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Παιδείας. Ειδικά στην τελευταία δεν μιλάμε για 25 μαθητές αλλά για τριακόσιους (!!!). Οπότε ανά φοιτητή το κόστος είναι κάτω από 5 λεπτά.

Ακούγεται  τρελό εεε; Κι' όμως συμβαίνει. Βρείτε μου οποιονδήποτε, που θα έπαιρνε για οιαδήποτε συγκεκριμένη δουλειά, μισό ευρώ την ώρα το άτομο. Άρα, να πάψουν να πληρώνονται οι δάσκαλοι από το Κράτος ή όχι;

Μάλιστα για το ίδιο θέμα ο σχωρεμένος ο Κέννεντυ είχε πει:  «Καταλαβαίνεις πόσο κυνικός έχει γίνει ένας λαός, όταν θεωρεί φυσιολογικό, να πληρώνει περισσότερο αυτόν που ασχολείται με τις αποχετεύσεις του, παρά αυτόν που ασχολείται με τα μυαλά των παιδιών του».


--Ο κ. Γ. Κακαρελίδης είναι Καθηγητής Εφαρμογών στην Επιχειρηματική Έρευνα & Στατιστική, ΤΕΙ Πατρών

2 σχόλια:

 1. υπερβολικά υψηλός ο μισθός των 1400 € το μήνα για 15 χρόνια υπηρεσίας.Ο μισθός μου σαν καθηγητης με 16 σχεδόν χρόνια υπηρεσίας και δύο παιδιά είναι 978€ καθαρά μηνιαίως.
  Παναγιώτης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Το άρθρο είναι εντυπωσιακό και επειδή το έψαξα λίγο βρήκα ότι για έναν μαθητή που παρακολουθεί μαθήματα κατεύθυνσης σε φροντιστήριο στη Γ' Λυκείου για 14 ώρες την εβδομάδα πληρώνει ενδεικτικά 4070 ευρώ το χρόνο. Αν σκεφτούμε ότι σε οχτώ μήνες κάνει (14ώρες)x(8μήνες)x(4βδομάδες ανά μήνα)=448 ώρες τότε ο φροντιστής πληρώνεται:
  4070/448=9,1 ευρώ/ώρα!!!!!!! για κάθε μαθητή. Και φυσικά ασχολείται μόνο με το μάθημα των Πανελληνίων και όχι με το χαρακτήρα, την εργαστηριακή μάθηση, τις καινοτόμες δράσεις, και την ψυχολογία των αδυνάτων και άπορων μαθητών.

  Όσο για τα ιδιαίτερα δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το κατά κεφαλήν εισόδημα!!!

  Ερώτηση: Τελικά τι σκοπό έχουν αυτοί που θέλουν να εκμηδενίσουν την προσπάθεια του καθηγητή και να την υποβιβάσουν στα επίπεδα κάτω και του "καθαριστή τζαμιών"; Και να λεγε κανείς ότι φοροδιαφεύγουν θα υπήρχε μια δικαιολογία. Αλλά ούτε αυτό γίνεται.
  ΑΡΗΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή