Κυριακή 13 Μαΐου 2012

«Μ’ ένα βιβλίο πάω σινεμά»

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΗΣ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ- ΤΜΗΜΑ ΚΟΜΙΚΣ
ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

«Μ’ ένα βιβλίο πάω σινεμά» και «Από το σκληρό βράχο στον σκληρό δίσκο»:
συνεχίζονται οι εγγραφές για τα εκπαιδευτικά εργαστήρια με θέμα τον κινηματογράφο και τη γραφή

Μια σπάνια για την περιφέρεια ευκαιρία θα έχουν παιδιά και ενήλικες αυτή την εβδομάδα. Την Πέμπτη, 17 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο του 5ου δημοτικού σχολείου, παιδιά των τριών μεγαλύτερων τάξεων του δημοτικού, του γυμνασίου αλλά και ενήλικες μπορούν να κάνουν ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της λογοτεχνίας και του σινεμά, μέσα από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, με πολλές ανάπαυλες σχολιασμού, συζήτησης, δημιουργικής σεναριακής γραφής και παιχνιδιού. Την Παρασκευή, 18 Μαΐου την ίδια ώρα, στο χώρο του 3ου δημοτικού σχολείου και απευθυνόμενο στις ίδιες ηλικιακές βαθμίδες,  θα υλοποιηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την ιστορία της γραφής καθώς και τις τέχνες και τεχνικές του βιβλίου, το οποίο θα ολοκληρωθεί με παιχνίδι γραφής και γλώσσας.
Και τα δύο προγράμματα αποτελούν σύνοψη αντίστοιχων εκπαιδευτικών κύκλων, οι οποίοι φιλοξενούνται με μεγάλη επιτυχία εδώ και αρκετά χρόνια από μουσεία, βιβλιοθήκες και σχολεία σε όλη τη χώρα. Το δεύτερο υλοποιούνταν μάλιστα για αρκετό διάστημα παράλληλα με έκθεση από πρωτότυπα υλικά γραφής, όπως πέτρες, παπύρους, περγαμηνές, βιβλία χειρόγραφα και τυπωμένα, κάθε είδους, σχήματος και μεγέθους, πρέσες, εργαλεία και υλικά βιβλιοδεσίας, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αθήνας.
Δημιουργοί και εμψυχωτές των προγραμμάτων είναι η Ζωή και ο Διονύσης Βαλάσης, ζευγάρι στη ζωή και στην τέχνη. Η σχέση τους με την Καρδίτσα μετράει δεκαετίες, όπως και η στενή φιλία και συνεργασία τους με συγγραφείς όπως οι αλησμόνητοι Θωμάς και Καρόλα Νικολάου αλλά και η Μαρούλα Κλιάφα. Στο συναισθηματικό αυτό δεσμό οφείλεται και η εθελοντική προσφορά τους να παρουσιάσουν τα δύο προγράμματα-καρπό πολυετούς εμπειρίας, έρευνας και συγγραφής, στο κοινό της πόλης μας, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του τμήματος κόμικς, το οποίο λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά στα εργαστήρια τέχνης του Δήμου Καρδίτσας. Τα προγράμματα συνδιοργανώνονται από την Κινηματογραφική Λέσχη και το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας του 3ου δημοτικού σχολείου, του οποίου ο υπεύθυνος, κ. Μιχάλης Παπαντώνης, θα φιλοξενήσει για δύο μέρες τη Ζωή Βαλάση στο σχολείο. Η επανάληψη του προγράμματος είναι άλλη μια ευγενής προσφορά της συγγραφέως, καθώς το πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου προβλέπει μία μόνο συνάντηση. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος, γι’ αυτό θυμίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 6973 039475 (Κωνσταντίνος Μπιλιούρης).

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Η Ζωή Βαλάση είναι συγγραφέας, κριτικός και διδάκτωρ φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης. Aπό τo 1975 έχει γράψει περισσότερα από τριακόσια κριτικά άρθρα για βιβλία σε διάφορα έντυπα, καθώς και περισσότερα από τριάντα βιβλία με παραμύθια, διηγήματα, έργα για θέατρο και κουκλοθέατρο, λαογραφικές συλλογές, ανθολογίες μύθων, εγχειρίδια ιστορίας-κριτικής και επιλογής παιδικού βιβλίου, ποιήματα, και λογοτεχνικές μεταφράσεις για παιδιά και μεγάλους. Από το 1986 διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, γερμανικά, ιαπωνικά και ρωσικά. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα και το ελληνικό παιδικό βιβλίο σε διεθνή συνέδρια, διεθνείς συναντήσεις και εκδηλώσεις για το βιβλίο, ενώ συνεργάζεται με διάφορα παιδαγωγικά και ερευνητικά ευρωπαϊκά κέντρα. Από το 1982 με τον Διονύση Βαλάση δημιουργούν τα οπτικοακουστικά προγράμματα «Πολύπτυχο» με θέματα από τον ελληνικό πολιτισμό και την τέχνη.


Ο Διονύσης Βαλάσης είναι καλλιτέχνης βιβλιοδέτης, εικονογράφος, επιμελητής εκδόσεων τέχνης και καθηγητής Γραφικών Τεχνών και Οπτικοακουστικών μέσων στο ΤΕΙ βιβλιοθηκονομίας της Αθήνας. Με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ σπούδασε Γραφικές Τέχνες στη Φλωρεντία και αργότερα βιβλιοδεσία στο Λονδίνο. Έχει εκθέσει ατομικά και ομαδικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Μια περιπέτεια χωρίς τέλος: Η ιστορία της γραφής και του βιβλίου» (Κέδρος 1995) και «Αχ τα βιβλία» (Ελληνικά Γράμματα 1999).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου