Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Ποιος είναι ο δημοσιογραφικός υπόκοσμος, κύριε Πρετεντέρη;

Ποιος είναι ο δημοσιογραφικός υπόκοσμος, κύριε Πρετεντέρη;

Στο σημερινό του άρθρο, ο Γιάννης Πρετεντέρης, μιλάει μεταξύ των άλλων και για έναν δημοσιογραφικό υπόκοσμο ο οποίος μετέχει των προσπαθειών για να επιστρέψουμε στην δραχμή. Στηρίζει, εν πολλοίς, το κόμμα της δραχμής όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος. Θα συμφωνήσω.
Θα ήταν όμως χρήσιμο να μας εξηγήσει τι ακριβώς εννοεί. Να μας περιγράψει δηλαδή αυτόν τον υπόκοσμο και εν πάση περιπτώσει να του δώσει ονοματεπώνυμο.
Μια τέτοια χειρονομία από τον αρθρογράφο θα βοηθούσε να διευκρινιστούν πολλά ζητήματα. Γιατί η δική μου εκτίμηση είναι ότι η κοινωνία δεν είναι «αυτοθεσμιζόμενη» όπως υποστήριζε ο Καστοριάδης. Χρειάζονται σοβαρές παρεμβάσεις εδώ που φτάσαμε. Άλλωστε θα μπορούσαμε να καθορίσουμε ευκολότερα τους κοινωνικούς μας στόχους εάν γνωρίζαμε ποιοι επιβουλεύονται το δημοκρατικό μας σύστημα.
Γιατί εάν ο Γιάννης Πρετεντέρης παραμένει πιστός στην δογματική προσήλωση του αόριστου λόγου χωρίς να αποκαλύπτει ποιους εννοεί υπόκοσμο, τότε δεν απέχει πολύ από τους ανώνυμους υβριστές ορισμένων διαδικτυακών τόπων.
Δεν αξίζει συνεπώς να μας λέει ότι επιδιώκει - λυσσαλέα μάλιστα- να αποκαλύψει τους εχθρούς χωρίς να μας αφήνει να ελπίζουμε έστω ότι κάποτε θα τους μάθουμε.
Δεν θα ήταν δεοντολογικά σωστό να εμπλακώ σε μια συζήτηση για τα Μέσα στα οποία ο ίδιος εργάζεται. Αυτό έχει κριθεί από την κοινωνία. Όχι τώρα αλλά από την δύσκολη μετεμφυλιακή εποχή.
Ας πει λοιπόν ποιος ελέγχει τους υπόγειους διαδρόμους των ΜΜΕ, αυτόν τον εφιάλτη της εξαθλίωσης. Να μάθουμε ποιος είναι διαπλεκόμενος, ποιος παίρνει δάνεια χωρίς καν εγγυήσεις, ποιος επιχειρεί να κυβερνήσει τον τόπο από το εκδοτικό του γραφείο. Αυτά πρέπει να μάθουμε, γιατί κύριε Πρετεντέρη αυτός είναι ο δημοσιογραφικός υπόκοσμος αν κατάλαβα καλά από το άρθρο σας!
[Αναδημοσίευση από newpost.gr]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου