Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

Ενημέρωση για την 82η ΓΣ της ΔΟΕ


Ενημέρωση για την 82η ΓΣ της ΔΟΕ

 

Συνάδελφοι,

Ήδη τα γεγονότα μας έχουν προσπεράσει. Ο “ξαφνικός θάνατος” ήρθε και στο σπίτι μας. Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, η συμμετοχική αντίδραση παραμένει ζητούμενο. Η αντίθεσή μας και αντίδρασή μας, πρέπει να πάρουν συγκεκριμένες μορφές πρακτικής στάσης. Με ευχολόγια και αναθέσεις, το είπαμε πολλές φορές, δεν γίνεται τίποτα. Εμείς παραμένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας απέναντί σας, όχι μόνο ως πρόσωπα αλλά κι ως σχήμα, ως Ενωτική Δράση Εκπαιδευτικών. Σ' αυτό το πλαίσιο αισθανόμαστε την ανάγκη να σας ενημερώσουμε, έστω και καθυστερημένα, για όσα έγιναν στην 82η Γ.Σ. της ΔΟΕ.

 
Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται”

 

Από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως η χειρότερη συνέλευση των τελευταίων χρόνων. Ήδη  από την πρώτη μέρα φάνηκε πως ήταν προαποφασισμένο να μην γίνει συζήτηση και κυρίως να μην παρθούν αποφάσεις για τα μείζονα που απασχολούν τον κλάδο μας.

Οι κωλυσιεργίες και οι τακτικισμοί, συνοδευόμενα από ατέρμονες τοποθετήσεις παραταξιακών μελών, κρατούσαν ώρες. Θέματα όπως, η συναινετική διαδικασία εκλογής προεδρείου (για να μην χάσουμε χρόνο!), η αναγνώριση ή μη του συλλόγου της Νίκαιας και η μεταφορά της ψηφοφορίας για τα οικονομικά πεπραγμένα στο τέλος της συνέλευσης, μας “έφαγαν” μιάμιση μέρα!!!

Αποκορύφωμα  της πρώτης βραδιάς, η κοινή αποχώρηση ΠΑΣΚ και ΔΑΚΕ , όταν το σώμα αποφάσισε να γίνει συζήτηση και ψηφοφρία των οικονομικών πεπραγμένων. Η δικαιολογία τους ήταν ότι το πρόγραμμα προέβλεπε λήξη εργασιών στις 20.30΄ (σημειώστε πως τις επόμενες μέρες αρχίζαμε με χαρακτηριστική καθυστέρηση και τελειώναμε 24.30΄περίπου). Στην πραγματικότητα η αποχώρηση έγινε επειδή η γραφειοκρατία δεν είχε την πλειοψηφία στη δεδομένη στιγμή. Αυτή η ενδεικτική στάση της αγαστής συνεργασίας ΠΑΣΚ – ΔΑΚΕ συνεχίστηκε σ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Συναισθανόμενοι, την ίσως για τελευταία φορά οριακή πλειοψηφία τους, αλληλοϋποστηρίζονταν σε όλα: στην υπεράσπιση των προνομίων τους, στην επιλεκτική επίκληση των καταστατικών διατάξεων, στην υποστήριξη των θιγόμενων προσώπων τους (π.χ. Κόκκινος)...

Οι υπόλοιπες παρατάξεις, περιχαρακωμένες στον “παραταξιακό τους πατριωτισμό” νοιάζονταν περισσότερο για τον τελικό καταμερισμό των εδρών παρά για μια σύνθεση και σύγκληση θέσεων.


Ο ρόλος μας  
 

Παρ' όλα αυτά, πήραμε την πρωτοβουλία μαζί με άλλους αδέσμευτους συνέδρους, για μια συνάντηση όλων των αντιμνημονιακών κίνησεων. Θεωρούσαμε ότι υπάρχει η δυνατότητα μιας ελάχιστης συνεννόησης  σε ορισμένα καίρια ζητήματα του κλάδου μας, και κάτω από προϋποθέσεις ακόμα και της ανατροπής του εκλογικού συσχετισμού. Δυστυχώς, το ΠΑΜΕ δεν ανταποκρίθηκε και οι υπόλοιποι δεν φάνηκαν διατεθειμένοι, σ' αυτή τη φάση τουλάχιστον, για μια ουσιαστική υπέρβαση. Κύριο μέλημά τους η εκλογική τους καταγραφή και η επιμονή τους στην δική τους “καθαρότητα”.

Τραγικός  απολογισμός ενός 4ημερου συνεδρίου ήταν μόνο η μείωση της συνδρομής στα 24 ευρώ, η αποδοχή από το σώμα της θέσης ότι ο κλάδος θέλει την αξιολόγηση με πλειοψηφία 296 υπέρ και 286 κατά και η καταδίκη των πειθαρχικών διώξεων με κατάργηση του νόμου.

 
Σημαντικές λεπτομέρειες
 

Πάντως για την πληρέστερη ενημέρωσή σας αξίζει να αναφέρουμε και κάποια πράγματα που μας κάνανε ιδιαίτερη εντύπωση. Ενώ στο συνέδριο υποτίθεται συμμετέχουμε ως εκπρόσωποι συλλόγων, το προεδρείο και όχι μόνο, αντιμετώπιζε το σώμα με παραταξιακά χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα, σύνεδροι χωρίς παραταξιακές δεσμεύσεις δύσκολα μπορούσαν να πάρουν το λόγο, ο χρόνος ομιλίας ήταν περιορισμένος γι' αυτούς και φυσικά οι ψηφοφορίες πρόδιδαν την κομματική-παραταξιακή πειθαρχία και όχι τις δεσμεύσεις των τοπικών συνελεύσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η στάση των δικών μας αντιπροσώπων: κκ Ταξιάρχη, Κουτή και Θεολόγη (με  εξαίρεση τον Αντωνίου), που στην ψηφοφορία για μείωση της συνδρομής και κατάργηση των προνομίων, ψήφισαν, για άλλη μια φορά, την κομματική-παραταξιακή γραμμή και όχι την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης. Τα συμπεράσματα για τις επιλογές σας όσων τους εμπιστευτήκατε, δικά σας.

Εμείς, με τις μικρές μας δυνάμεις, φροντίσαμε και κάναμε αισθητή την παρουσία μας. Όλες οι προτάσεις και τα ψηφίσματα της συνέλευσής μας προωθήθηκαν και ενσωματώθηκαν στις τελικές ψηφοφορίες. Η στάση μας ξεκινούσε από τις δεσμεύσεις της συνέλευσης της Καρδίτσας και μπολιαζότανε με την προσωπική μας οπτική. Οι προσπάθειές μας, για ένα μέτωπο ενάντια στην εξαθλίωση που βιώνουμε, μπορεί να μην είχαν τα αποτελέσματα που επιθυμούσαμε, σίγουρα όμως συμβάλλανε σ' αυτό που γεννιέται, σε τοπικές κινήσεις αδέσμευτες, που θα σέβονται τους συναδέλφους και τον κλάδο και όχι τις κομματικές υπαγορεύσεις. Το τελικό αποτέλεσμα μαρτυρά την κατάντια του κλάδου. Καμιά απόφαση για διεκδικητικό πλαίσιο (κι ας υπήρχαν θέσεις που λέγανε περίπου τα ίδια) και δυστυχώς ,ο μεγαλύτερος κλάδος του Δημοσίου ολόκληρο το καλοκαίρι χωρίς προεδρείο!!!

Τέλος, συνεπείς με την θέση μας για κατάργηση των προνομίων των συνδικαλιστών και της ΔΟΕ, δηλώνουμε πως από την αποζημίωση που δικαιούμαστε θα κρατήσουμε μόνο τα πραγματικά μας έξοδα και το υπόλοιπο ποσό θα το διαθέσουμε για την αγορά μικροφωνικής εγκατάστασης της Κοινής Δράσης, με τη δέσμευση ότι θα παραχωρείται δωρεάν στις συλλογικότητες που θα μας τη ζητάνε.

 

Οι αντιπρόσωποι της Ενωτικής Δράσης Εκπαιδευτικών

Γκαραγκάνης  Τάσος

Γκαραγκάνη  Κική

Τσιτσιμπής  Γιώργος

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου