Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013


ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2013

των αιρετών Γεωργίας Αμπατζή, Χρήστου Καρακώστα και Διονυσίας Ματιάτου

Εκπροσώπων της Εκπαιδευτικής Δράσης

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Ακούγεται τελευταία όλο και πιο έντονα ότι βιώνουμε τα αποτελέσματα του δίωρου. Και αυτή είναι η πραγματικότητα.

Επιχειρώντας να το ερμηνεύσουμε με απλά μαθηματικά: στην Καρδίτσα έχουμε περίπου 900 εκπαιδευτικούς. Επί 2 μας κάνει 1800 ώρες επιπλέον. Διά 20 (που είναι κατά μέσο όρο το υποχρεωτικό ωράριο) μας κάνει 90. Αυτή τη στιγμή στην Καρδίτσα έχουμε 93 συναδέλφους με μηδενικό ωράριο. ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΩΡΟ. Ενημερωτικά, στην A’ Αθήνας το αντίστοιχο νούμερο είναι 500.

Την τακτική κατασκευής πλεονασμάτων την είδαμε και σε πολλές άλλες περιπτώσεις:

-          Κατάργηση των ΕΠΑΣ - Συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων

-          Πολυπληθή τμήματα

-          Στα πρότζεκτ καταργείται η συνδιδασκαλία

-          Αυξομειώνουν τις ώρες των μαθημάτων

-          Οι αναθέσεις του μαθήματος της ιστορίας άλλαξε ίσα με 10 φορές μέσα σε ένα μήνα.

-          Τα μαθήματα πληροφορικής χαρακτηρίστηκαν θεωρητικά (για να μη μπαίνει 2ος εκπαιδευτικός στο εργαστήριο) αλλά «δύνανται να διδαχθούν στο εργαστήριο πληροφορικής»

Προανήγγειλαν ήδη 13.000 απολύσεις εκπαιδευτικών. Όσοι θέλουν να αγωνίζονται για την Παιδεία και τα καλώς εννοούμενα δικαιώματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, πρέπει να εναντιώνονται στις ασκούμενες πολιτικές και όχι να τις αποδέχονται και μετά να κάνουν δήθεν αγώνα ενάντια στα αποτελέσματά τους. Αυτοί που μας κόβουν τα πόδια, μετά καμαρώνουν ότι σταμάτησαν την αιμορραγία.

Η Δράση ούτε συναινεί στην ισοπέδωση της Παιδείας, ούτε κάνει αγώνα «προς άγραν» εκλογικής πελατείας.

Στη συμμετοχή μας στα Υπηρεσιακά Συμβούλια είχαμε δεσμευτεί  ότι:

1)      Είμαστε αιρετοί εκπρόσωποι του ΚΛΑΔΟΥ, και ως εκ τούτου θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα αυτού ΚΑΙ ΟΧΙ της ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

2)      Συμμετέχουμε στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο για να διαλύσουμε τα στεγανά.

Ήμασταν απόλυτα συνεπείς στις δεσμεύσεις μας: Δημοσιοποιήσαμε τις αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ με πάνω από 20 ενημερωτικά. Οι παρεμβάσεις μας για διαφάνεια και ισονομία απέναντι σε όλους τους συναδέλφους ήταν συνεχείς και ουσιαστικές. Κατόπιν αιτήματός μας ΠΡΩΤΗ φορά φέτος αναρτήθηκε η μοριοδότηση κάθε συναδέλφου παράλληλα με την τοποθέτησή του.

 

Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

Θα διαπιστώσατε από τις τοποθετήσεις μας και από τα ενημερωτικά μας πως ήταν πολλές οι περιπτώσεις που οι αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ πάρθηκαν με 4-1 (εννοείται πως η διοίκηση και ο αιρετός της ΔΑΚΕ βαδίζουν χέρι-χέρι στις αποφάσεις). Οι θέσεις μας είναι τόσο προσανατολισμένες στο σωματείο και στα συμφέροντα των συναδέλφων, σε σημείο που γινόμαστε ενοχλητικοί. Στο αιρετό τακτικό μέλος, Ματιάτου Διονυσία,  απαγορεύτηκε το δικαίωμα ψήφου στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο (ύστερα από πρόταση του Προέδρου του ΠΥΣΔΕ, με την οποία συμφώνησαν τα τακτικά μέλη, αλλά ΚΑΙ ο «συνάδελφος» αιρετός της ΔΑΚΕ) επειδή τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Ουδέποτε της δόθηκε εγγράφως αυτή η απαγόρευση. Υπέβαλε την παραίτησή της από τακτικό αιρετό μέλος του Υπηρεσιακού Συμβουλίου στις 3-9-2013. Η ανασυγκρότηση του ΠΥΣΔΕ Καρδίτσας (ύστερα από την παραίτηση) υπογράφτηκε από την Περιφερειακή Διευθύντρια μόλις πριν λίγες μέρες (21-11-2013). Στην απόφαση αναγράφεται ότι η ανασυγκρότηση του ΠΥΣΔΕ γίνεται λόγω παραίτησης της αιρετής. Σε όλα, όμως, τα πρακτικά του ΠΥΣΔΕ αναγράφεται πως η Ματιάτου Διονυσία είναι αιρετό τακτικό μέλος (κι ας έχει παραιτηθεί εδώ και τρεις μήνες), πως δε δύναται να συμμετέχει στις συνεδριάσεις λόγω διαθεσιμότητας και πως την αντικαθιστά το αναπληρωματικό αιρετό μέλος, Αμπατζή Γεωργία. Ο αναγνώστης μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Στο τέλος της 16ης συνεδρίασης (όπως είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά) ο αιρετός της ΔΑΚΕ, Παππάς Σωκράτης, ζήτησε από τον πρόεδρο του Υπηρεσιακού Συμβουλίου σε επόμενες συνεδριάσεις να ρωτά προκαταβολικά την αιρετή της Δράσης για το τι θα ψηφίσει και αν δεν τους αρέσει η απάντησή της να μη λαμβάνεται υπόψη η άποψή της!!! Ο δε Πρόεδρος του ΠΥΣΔΕ,  μετά το αίτημα του αιρετού της ΔΑΚΕ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της τοποθέτησης των εκπαιδευτικών είναι 4-0 (με μαγικό τρόπο εξαφάνισε την αιρετή της Δράσης), διότι σύμφωνα με δήλωσή της (;) δε συμμετέχει από τη στιγμή που δεν ψηφίζει (με τον τρόπο που η διοίκηση και ο έτερος αιρετός θέλει) τους πίνακες των εκπαιδευτικών (σ.σ. η αιρετή της Δράσης, Αμπατζή Γεωργία, δήλωσε ότι καταψηφίζει τους πίνακες τοποθέτησης δεσμευόμενη από την απόφαση της ΓΣ των Προέδρων των ΕΛΜΕ. Οι πίνακες, εκτός από τους εκπαιδευτικούς που τοποθετήθηκαν με ωράριο σε σχολικές μονάδες, περιλαμβάνουν και περίπου 100 συναδέλφους με μηδενικό ωράριο – «πλεόνασμα» για πάσα χρήση. Ο αιρετός της ΔΑΚΕ τους υπερψήφισε και με τα δυο χέρια!)

Στο απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό και αντιδεοντολογικό αίτημα του «συναδέλφου αιρετού»  της ΔΑΚΕ (που επιμελώς αποφεύγει να ονομάσει την παράταξή του) έχουμε να απαντήσουμε πως με το δικό του «ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ» συνεχώς υπενθυμίζει στους συναδέλφους πως οι αιρετοί της Δράσης εκλέχτηκαν για να εναντιώνονται στις παράλογες και παράτυπες αποφάσεις της διοίκησης.  Δε μπορούμε, επίσης, να καταλάβουμε γιατί έχει τόσο μεγάλη αγωνία να αποσπάσει τη δική μας θετική ψήφο στις αποφάσεις του ΠΥΣΔΕ. Μια χαρά υπερισχύει το 4-1 (ή και το 4-0 όταν αποφασίζουν να μας εξαφανίσουν).  Μετά από ένα χρόνο παρουσίας μας στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο δεν έχει καταλάβει ακόμη πως δε μπαίνουμε σε παζάρια; Του υπενθυμίζουμε, λοιπόν, κάτι που για εκείνον φαίνεται αδιανόητο: η λογική της «συγκυβέρνησης» με τη διοίκηση είναι και θα παραμείνει έξω από την αξιακή μας κλίμακα.

 

Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Εκπαιδευτικής Δράσης

Αμπατζή Γεωργία, αιρετό τακτικό μέλος

Καρακώστας Χρήστος, αιρετό αναπληρωματικό μέλος

Ματιάτου Διονυσία, πρώην αιρετό τακτικό μέλος, εκπαιδευτικός σε διαθεσιμότητα

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου