Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2014

Η ΕΛΜΕ Χανίων για τις μαθητικές κινητοποιήσεις:


 Η ΕΛΜΕ Χανίων για τις μαθητικές κινητοποιήσεις:

 

«Ως εδώ…!» Να καταργηθεί το «Νέο Λύκειο» και η «Τράπεζα Θεμάτων»
Πανεκπαιδευτικός Αγώνας τώρα!

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Εδώ και τρεις μέρες χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες σε όλη τη χώρα συμμετέχουν σε πολύμορφες κινητοποιήσεις, ενώ σε αρκετές πόλεις διοργανώνονται μαζικά, μαθητικά συλλαλητήρια διαμαρτυρίας  με το σύνθημα «Ως εδώ…!».
Πολλές είναι οι ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία που βγάζουν τους μαθητές στους δρόμους, μα το αίτημα αιχμής είναι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την εφαρμογή εδώ κι έναν χρόνο του λεγόμενου «Νέου Λυκείου» που έχει γυρίσει την εκπαιδευτική διαδικασία πολλά χρόνια πίσω. Το «Νέο Λύκειο» έχει διαλύσει ποικιλοτρόπως  τη λυκειακή βαθμίδα και στη γενική και στην τεχνική εκπαίδευση, μετατρέποντάς την σε έναν συνεχόμενο (τριετή)  εξεταστικό Μαραθώνιο. Εξουθενώνει σωματικά και ψυχικά όσους μαθητές προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς εξετάσεις και στο κυνήγι υψηλών βαθμολογιών, αφαιμάζοντας οικονομικά τις οικογένειές τους. Το «Νέο Λύκειο» υποβαθμίζει την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου, οδηγώντας στη στείρα απομνημόνευση και την παπαγαλία και με την «Τράπεζα Θεμάτων» αυξάνει υπέρμετρα τη διδακτέα και εξεταστέα ύλη, αλλοιώνοντας παράλληλα την ουσία της διδασκαλίας μετατρέποντας την σε επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων για τις εξετάσεις. Συνεπώς, στο «Νέο Λύκειο» η διδακτική διαδικασία έχει ήδη εξοβελιστεί και οι μαθητές που δεν μπορούν να «ακολουθήσουν» οικονομικά και μορφωτικά «απλά» εγκαταλείπουν το σχολείο ή στρέφονται στην φτηνή κατάρτιση-απλήρωτη μαθητεία/εργασία. Η μαθητική διαρροή  έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο, αλλά «δικαιολογείται» από τη θεωρία πως ο ίδιος ο μαθητής «δεν παίρνει τα γράμματα» την ίδια στιγμή που έχει καταργηθεί η Ενισχυτική Διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη.Επομένως οι μαθητές μας έχουν απόλυτο δίκιο όταν απαιτούν την κατάργηση της «Τράπεζας Θεμάτων» και του «Νέου Λυκείου» που τους εξοντώνει αυτούς και τις οικογένειές τους και διαλύει την εκπαιδευτική διαδικασία θρέφοντας την παραπαιδεία.
Οι μαθητές μας, όπως τονίζουν στις ανακοινώσεις τους, θέλουν ένα σχολείο που θα τους μορφώνει και δεν θα τους εξοντώνει, που δεν θα κοιτάει τους γονείς τους στην τσέπη, αλλά θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση σε όλα τα παιδιά». Ενδεικτικά ας αναφερθεί πως πάνω από 500 σχολεία βρίσκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σε αναβρασμό (καταλήψεις, αποχή από τα μαθήματα, διαδηλώσεις) ενώ έχουν γίνει μαθητικές πορείες σε αρκετές πόλεις, ανάμεσα σ’ αυτές και στα Χανιά, την Δευτέρα, 03/05. Ενδεικτικά ας αναφερθεί πως μαθητικές πορείες έγιναν επίσης  και στην Αθήνα, στο Ν. Ηράκλειο, στους Αγίους Αναργύρους, στον Πειραιά, στο Πέραμα, στη Θεσσαλονίκη, στη Πάτρα, στη Λαμία, στο Ηράκλειο, στην Ξάνθη, στη Βέροια, στην Άρτα, στον Βόλο, στην Καρδίτσα, στη Λευκάδα, στο Κιλκίς και σε άλλες πόλεις που πλημμύρισαν οι δρόμοι τους από νιάτα! Οι αγώνες και οι αγωνίες τους είναι και δικοί μας, γι’ αυτό συμπαραστεκόμαστε στα αιτήματά τους και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις τους.
Αντίθετα η κυβέρνηση αντί να εισακούσει τα αιτήματά των μαθητών προβαίνει σε ενέργειες «τρομοκράτησης» τους: ήδη η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, απέστειλε εγκύκλιο προς όλες τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κανονική λειτουργία των σχολείων. Η εισαγγελέας ζητεί από τους συναδέλφους της να εφαρμόσουν πιστά τις οδηγίες που περιέχονται στην εγκύκλιο του 2009 του κ. Τέντε, έτσι ώστε να αποτραπεί η απώλεια ωρών για τους μαθητές αλλά και να συνεχίσουν κανονικά τα μαθήματα.
Παράλληλα, αρωγοί στην "τρομοκράτηση" των μαθητών, και όχι στην κατανόηση των αιτημάτων τους, είναι ο υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας. Σε δηλώσεις του, ο Ανδρέας Λοβέρδος, υπενθύμισε εκ νέου ότι υπάρχει σχετική ρύθμιση που προβλέπει την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας με την παράδοση μαθημάτων στη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα, εφόσον η κατάληψη ξεπερνά σε διάρκεια τις τρεις ημέρες. Εξάλλου, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα ρύθμιση, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να χαθούν αυτές οι ημέρες». Στο ίδιο κλίμα, ο υφυπουργός Παιδείας, Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος, προειδοποίησε, ότι «εάν ενταθεί το φαινόμενο θα τροποποιηθεί το Προεδρικό Διάταγμα με την ένταξη στο πρόγραμμα αναπλήρωσης αργιών, σχολικών εκδρομών ή και Σαββάτων».
Ως ΕΛΜΕ Χανίων καταγγέλλουμε τις ενέργειες «τρομοκράτησης» και ποινικοποίησης του αγώνα των μαθητών. Κάτω τα χέρια από τα νιάτα αυτής της χώρας! Δεν έχουν θέση στα σχολεία εισαγγελείς και αστυνομία.
Απαιτούμε να καταργηθεί το «Νέο Λύκειο» μαζί με τη διαβόητη «Τράπεζα Θεμάτων».
Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο που συνδιοργανώνουν μαθητές-φοιτητές-εκπαιδευτικοί την Πέμπτη 06/11/2014, 11.30π.μ. στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των συναδέλφων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων προκηρύσσει για αύριο, Πέμπτη 06/11/2014 τρίωρη στάση εργασίας στις τρεις τελευταίες ώρες λειτουργίας των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου