Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Το χειρότερο προσχέδιο όλων των εποχών



Το χειρότερο προσχέδιο όλων των εποχών

 

Βρυξέλλες: Προσχέδιο «στα μέτρα της Τουρκίας», από το οποίο απουσιάζουν όλες σχεδόν οι κυπρογενείς υποχρεώσεις της Κυβέρνησης Ερντογάν, έβαλε στο τραπέζι της Επιτροπής Εξωτερικών της Ευρωβουλής η εισηγήτρια, ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών, Κάτι Πίρι (Kati Piri).
Το προσχέδιο, το οποίο εξασφάλισε ο «Φ», καταγράφει τεράστιες απώλειες στα «κεκτημένα» της Λευκωσίας σε όλα τα επίπεδα, με πιο «χτυπητή» την αποφυγή αναφοράς στην ανάκληση της NAVTEX και στην απόσυρση των τουρκικών πλοίων από την ΑΟΖ, θέση την οποία υιοθέτησε το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο σε ειδικό ψήφισμα, αλλά προκλητικά παραβλέπει η Σοσιαλίστρια Ολλανδέζα ευρωβουλευτής, αποφεύγοντας να την ενσωματώσει στην ετήσια έκθεση για την Τουρκία.
Επιπλέον:
1. Μέχρι και πέρυσι, οι εκθέσεις της Ευρωβουλής καλούσαν την Τουρκία «να αρχίσει να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κύπρο…», κάτι που επίσης απουσιάζει από το προσχέδιο της κ. Πίρι.
2. Ανάλογα προκλητική είναι η αντιμετώπιση της εισηγήτριας και στο ζήτημα των Βαρωσίων. Αν και τα προηγούμενα ψηφίσματα της Ευρωβουλής, καλούσαν την Τουρκία «να μεταβιβάσει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με το ψήφισμα 550 (1984) του Σ.Α. Ηνωμένων Εθνών», η Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής φρόντισε να διαγράψει και την εν λόγω υποχρέωση της Άγκυρας από το προσχέδιο το οποίο υπέβαλε. Επί του προκειμένου, το προσχέδιο δεν αναφέρεται ούτε στη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου από τους Τ/κ «με νόμιμο τρόπο», λαμβανομένων υπόψη των προτάσεων που υπέβαλε η κυπριακή Κυβέρνηση (και για επιστροφή των Βαρωσίων).
3. Οι παραλείψεις της εισηγήτριας αφορούν και στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, καθώς αποφεύγει να αναφερθεί σε «δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία» με «ενιαία κυριαρχία και ιθαγένεια», κάτι που περιλαμβανόταν σε προηγούμενες εκθέσεις.
4. Επιπλέον, η εισηγήτρια ξεχνά να υποδείξει προς την Τουρκία την υποχρέωση να επιτρέψει στη ΔΕΑ την «πρόσβαση σε αρχεία και στρατιωτικές ζώνες για την εκταφή» αγνοουμένων.
5. Δεν υπάρχει υπόδειξη προς την Τουρκία για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου και για εξομάλυνση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά απλή διαπίστωση (στο προοίμιο) της άρνησης της υποψήφιας χώρας να εκπληρώσει την υποχρέωσή της.
Το προσχέδιο της κ. Πίρι περιλαμβάνει μόνο δύο παραγράφους για την Τουρκία:
· Την καλεί να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Υπογραμμίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνομολογεί διμερείς συμφωνίες αναφορικά με την ΑΟΖ της. Υπενθυμίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών-μελών για «εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων».
· Ζητά δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και καλεί τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες «το συντομότερο δυνατό». Εκφράζει στήριξη στις προσπάθειες Άιντα και καλεί την Τουρκία να συμβάλει ενεργώς στην προσπάθεια.
Σε διάταξη μάχης οι Κύπριοι ευρωβουλευτές
Σκληρή μάχη αναμένεται να δώσουν στις πολιτικές τους ομάδες οι Κύπριοι ευρωβουλευτές, επιδιώκοντας να ανατρέψουν το αρνητικότατο προσχέδιο έκθεσης για την Τουρκία, το οποίο υπέβαλε η Σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Κάτι Πίρι. Γίνεται κατανοητό ότι θα επιδιωχθούν συμμαχίες, προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα ανατροπής του κειμένου μέσω τροπολογιών. Κινήσεις αναμένεται να εκδηλωθούν και προς την εισηγήτρια, το προσχέδιο της οποίας φαίνεται να «εμβολιάστηκε» από την Κομισιόν. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εφέτος η εισηγήτρια της Ευρωβουλής για την Τουρκία προέρχεται από τους Σοσιαλιστές, ενώ στις δύο προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους προερχόταν από το ΕΛΚ.

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου