Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Σταύρος Λυγερός, Στάθης Σταυρόπουλος και Μιχάλης Χαραλαμπίδης για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο


Σταύρος Λυγερός, Στάθης Σταυρόπουλος και Μιχάλης Χαραλαμπίδης για τις εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Παυσίλυπο η εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καρδίτσας με θέμα:

«Παλαιστίνη –Συρία –Κουρδιστάν-Κύπρος – Αιγαίο - Στη ΔΙΝΗ των ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ - Οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστών και τα συμφέροντα των λαών».

Στην εκδήλωση ήταν κεντρικοί ομιλητές οι κ.κ. Σταύρος Λυγερός, Στάθης Σταυρόπουλος και Μιχάλης Χαραλαμπίδης οι οποίοι και ανύπτυξαν το θέμα από την δική τους οπτική γωνία.

Το καλωσόρισμα και το άνοιγμα της εκδήλωσης έγινε από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καρδίτσας Αναστάσιο Γκαραγκάνη ο οποίος και τόνισε στην ομιλία του:

"Επιλέξαμε να διοργανώσουμε αυτή την εκδήλωση πολύ πριν προκηρυχθούν εκλογές. Το θέμα της μας επιβλήθηκε από την ίδια την πραγματικότητα. Από τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο που μετά τη λεγόμενη Αραβική Άνοιξη πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Είδαμε το κράτος τρομοκράτη του Ισραήλ να συνεχίζει να εγκληματεί σε βάρος του Παλαιστινιακού Λαού και ν απειλεί με ανάφλεξη όλη τη Μέση Ανατολή.

Την Τουρκία που κατέχει το 40% της Κύπρου να εμφανίζεται υπερασπιστής του Παλαιστινιακού Λαού ενώ βλέπει «απαθής» στα σύνορά της το κουρδικό Κομπανί να συνθλίβεται σχεδόν από τους φασιστο-ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Το Μπαρμπαρός κάνει βόλτα στην Κυπριακή ΑΟΖ και οι Τουρκικές φρεγάτες κάνουν κρουαζιέρα στις Κυκλάδες.

Στη χώρα μας λίγα ακούγονται και ακόμη λιγότερα συζητούνται. Ποιός ασχολείται με τη λεγόμενη Συριακή Αντιπολίτευση ή την κατασκευή του ΙΣΙΣ;

Γιατί η Ελλάδα από προνομιακός συνομιλητής των αράβων σήμερα μετατρέπεται σε ακόλουθο μιας πολιτικής που επιβάλεται αφ΄ενός από τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των (όχι πάντοτε ενιαίων) Ευρωπαίων και αφετέρου από τη ουσιαστική κατάρευση στο εσωτερικό της αφού με ακόμη πιο ταχείς ρυθμούς μετατρέπεται σε κράτος υπό οικονομική επιτροπεία σε προτεκτοράτο;

Υπάρχει εξήγηση για όλα τουτα;

Πολύ περισσότερο σήμερα που Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και όλοι συζητάμε για το τί πρέπει να γίνει με το χρέος, αν υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές στην όποια Κυβέρνηση ή αν όλα είναι προκαθορισμένα και η χώρα έχει βάλει τον αυτόματο πιλότο των μνημονιακών υποχρεώσεων πρέπει να συζητήσουμε.

Να εξηγήσουμε αν και πως συνδέεται η επιβολή του μνημονίου με τη στάση της Ελλάδας στα ζητήματα του αφορούν τον ενεργειακό και κυρίως στρατιωτικο-πολιτικό ανταγωνισμό στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

Να δούμε πως αλληλεπιδρά η απώλεια της εθνικής Κυριαρχίας με τη στάση της Ελλάδας στις υπο διαμόρφωση περιφερειακές συμμαχίες.

Στη συζήτηση αυτή που ακούγονται πολλά για αγορές παρουσιάζοντας την οικονομία σαν μια ουδέτερη απρόσωπη πολιτικά και κοινωνικά διαδικασία, χωρίς να προσδιορίζεται το ποιος κερδίζει, ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις, ποιά συμφέροντα εξυπηρετούν και άλλα, που η οικονομία παρουσιάζεται σαν φυσική λειτουργία, σαν μια γεωλογική ας πούμε διαδικασία όπου καμιά φορά ξεσπά και κανένας ανεπιθύμητος σεισμός και κάποιων τα σπίτια γκρεμίζονται είτε γιατί οι ίδιοι επέλεξαν λάθος τοποθεσία είτε γιατί σε συνεργασία με τον μελετητή ή τον επιβλέποντα παρέβησαν κάποιούς κανόνες, πρέπει να ανακαλέσουμε από το λεξιλόγιό μας όρους όπως εξάρτηση, ιμπεριαλισμός και να τις συσχετίσουμε με τις επιλογές που γίνονται στην εξωτερική πολιτική.
Δεν προσδοκούμε να απαντηθούν όλα τα παραπάνω. Ούτε να συμφωνήσουμε. Επιδίωξή μας είναι να ανοίξουμε έναν διάλογο για προβλήματα που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στη χώρα μας και την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που επιβάλεται από τομνημόνιο περισσότερο κι απ΄ το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου".

Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι εισηγητές όπου συνοπτικά αναφέρθηκαν τα ακόλουθα:

Σταύρος Λυγερός

Η Ελλάδα είναι χώρα της ανατολικής Μεσογείου περισσότερο από δυτική. Οι εξελίξεις στην περιοχή καθορίστηκαν από την ανάγκη του Ισραήλ να κρατήσει ανοιχτή τη δίοδο προς τη Δύση μετά τις αλλαγές που επήλθαν σε Αίγυπτο Συρία και Τουρκία. Η Ελλάδα δεν μπήκε στη συμμαχία με το Ισραήλ ισότιμα αλλά ως φτωχός συγγενής.
Δεν έχει εθνική στρατηγική και δεν εκμεταλλεύεται τις αντιφάσεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ δεν θέλουν αλλαγές στην σκακιέρα, χρειάζονται την Ελλάδα σταθερή στην Ευρωζώνη.

Στάθης Σταυρόπουλος.

Η πολιτικές δυνάμεις στη Ελλάδα κατά τη μεταπολίτευση δεν μπόρεσαν να δώσουν λύση στα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε σήμερα υπάρχει εθνική αστική τάξη αλλά μόνο ελίτ που υπηρετούν τα δικά τους εργολαβικά συμφέροντα αντιπροσώπευσης ξένων δυνάμεων. Τα προβλήματα που προκύπτουν είναι πολύπλοκα σε ένα περιβάλλον πολύπλοκο και ρευστό.

Οι ΗΠΑ κατασκεύασαν τους Ισλαμιστές για να παρέμβουν και να πιέσουν καθεστώτα αντίθετα στα συμφέροντά τους, τώρα τους αντιμετωπίζουν ως εχθρούς. Χρειαζόμαστε να αναλύσουμε και να δούμε νέες συμμαχίες. Το πρόβλημα για την Ελλάδα έχει όνομα και ονομάζεται Τουρκία. Αν δεν έχεις ισχυρή άμυνα και ισχυρή διπλωματία δεν μπορείς να ανταποκριθείς στις ανάγκες υπεράσπισης της χώρας, του λαού.

Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Το πρόβλημα είναι περισσότερο ιστορικό και λιγότερο κοινωνικό και πολιτικό. Έχει δηλαδή βαθιές ρίζες και η λύση του ξεπερνά τους σημερινούς πολιτικούς σχηματισμούς.

Η χώρα θέλει επανεκπαίδευση και επανεκκίνηση. Είναι θετικό που άνοιξε αυτή η συζήτηση. Η Ελλάδα μπορούσε και μπορεί να κάνει πολλά. Αν ακολουθήσουμε το δρόμο των λαών. Ο πειρατικός χρηματιστικός ιμπεριαλισμός ήταν το ένα χτύπημα, διανοητικός ακρωτηριασμός και ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός το άλλο στη χώρα μας. Στην περιοχή μας εφαρμόστηκε η πρώτη Γιάλτα της αποικιοκρατίας. Δεν έφτιαξαν κράτη έθνη όπου είχε ιστορική συνέχεια ένας λαός αλλά κράτη συμφερόντων.

Η ιστορική υποχρέωση της Ελλάδας είναι να έρθει σε αντίθεση με το νεοθωμανισμό του Ερτντογάν. Η Μικρασιατική μελωδία, οι Κούρδοι είναι ο ιστορικός λαός της περιοχής. Θα αποστούμε της κεμαλικής Σκύλλας και της ισλαμικής Χάρυβδης. Πρέπει να επιστρέψει ο ανθρωπισμός στην Μ. Ασία.

Στη συνέχεια πήραν το λόγο και έγιναν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες ολοκληρώνοντας την εκδήλωση που αποτέλεσε την αφετηρία προβληματισμού σε ζητήματα που θα καθορίσουν δραματικά τις εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου