Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η απάντηση σ'αυτούς που απαξιώνουν τα Ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια έξω πάνε καλά!
Τα περισσότερα βρίσκονται στο 10% των καλύτερων του κόσμου, σύμφωνα με μελέτη του Δικτύου Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας μας που βασίστηκε στην παγκόσμια ταξινόμηση world ranking universities
Ρεπορτάζ: Νίκος Μάστορας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012
Καλύτερη απ' αυτή που παρουσιάζεται σε διεθνείς λίστες αξιολόγησης των πανεπιστημίων, όπως αυτή της Σαγκάης ή της εφημερίδας «Τάιμς», είναι η εικόνα των ελληνικών ιδρυμάτων. Στην πλειονότητά τους, μάλιστα (14 από 23) περιλαμβάνονται στο 10% των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου, αν εξετάσει κανείς τη διεθνή παρουσία τους σε σύγκριση με τα μεγέθη της χώρας μας και των υπολοίπων, αποκομίζει εντελώς διαφορετική εικόνα.
Στα συμπεράσματα αυτά καταλήγει μελέτη του Δικτύου Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης (συνεργασία καθηγητών των Πανεπιστημίων Πάτρας, Αιγαίου και Πελοπονήσσου) που εξετάζει τη θέση των ελληνικών πανεπιστημίων, ΤΕΙ αλλά και ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης στις διεθνείς λίστες κατάταξης. Η μελέτη έγινε με βάση την παγκόσμια ταξινόμηση world ranking universities (http://www.webometrics.info/) που έχουν δημιουργήσει ερευνητές του δημόσιου Ισπανικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών - CSIC.

Η ΛΙΣΤΑ. Η ισπανική λίστα συντάσσεται με βάση 4 ιντερνετικά κριτήρια:
1 Μέγεθος: Ο αριθμός σελίδων του κάθε ερευνητή -πανεπιστημιακού σε τέσσερις μηχανές αναζήτησης: Google, Yahoo, Live Search and Exalead.
2 Ορατότητα : O συνολικός αριθμός ανεξάρτητων εξωτερικών συνδέσμων που οδηγούν σε έναν δικτυακό τόπο.
3 Εμπλουτισμένα κείμενα: Στην κατηγορία οι συγγραφείς επέλεξαν τα εξής τέσσερα: Adobe Acrobat (.pdf), Adobe PostScript (.ps), Microsoft Word (.doc) and Microsoft Powerpoint (.ppt).
4 Scholar: Ο αριθμός των άρθρων και των παραπομπών για κάθε γνωστικό αντικείμενο που δίνεται από το Google Scholar.
Ετσι, με βάση αυτά τα κριτήρια, ακόμα και συγκρινόμενη με εκπαιδευτικά μεγαθήρια όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η Ελλάδα δεν τα πάει άσχημα. Αν εξετάσει κανείς πόσα πανεπιστήμια κάθε χώρας βρίσκονται στο καλύτερο 10% του κόσμου, τότε βλέπει ότι η Αγγλία πρωτεύει, με το 40,7% του συνόλου των πανεπιστημίων της να κατατάσσονται στο καλύτερο 10% του κόσμου. Δεύτερη είναι η Ιταλία με 29,4%, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση με το 24,3%. Αντίθετα, μόλις το 13,3% των ιδρυμάτων των ΗΠΑ περιλαμβάνονται στο 10% της παγκόσμιας ελίτ, παρότι στις διεθνείς κατατάξεις στα πρώτα 100 πανεπιστήμια πλειοψηφούν τα αμερικανικά!

ΑΝΑΛΥΣΗ. Συνολικά για το 2012 αξιολογούνται σε αυτή τη λίστα 20.372 ιδρύματα όλου του κόσμου, ανάμεσα στα οποία 64 ελληνικά (23 πανεπιστήμια, 16 ΤΕΙ, 20 ιδιωτικές δομές, 2 στρατιωτικές ακαδημίες, 2 ωδεία και 1 «άλλο») όταν στη λίστα της Σαγκάης αναλύονται μόλις 3.000 ιδρύματα.
Στη θέση 158 του κόσμου βρίσκεται το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, με άλμα 249 θέσεων από πέρυσι. Συνολικά πέντε πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο, Πατρών, Αθηνών, ΕΜΠ, Κρήτης) καταλέγονται στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, το ΑΠΘ βρίσκεται στο καλύτερο 1%. Αλλα τρία (Ιωαννίνων, Αιγαίο και Δημοκρίτειο) στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης. Ακόμα έξι (Θεσσαλίας, ΟΠΑ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Μακεδονίας, Πειραιώς και Γεωπονικό) αξιολογούνται στο 10% της παγκόσμιας κατάταξης.
Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ
Για την αντιγραφή ΑΝΑΣΤ.ΓΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου