Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

ΣτΕ: Μη νόμιμη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών


ΣτΕ: Μη νόμιμη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Μη νόμιμο… για τυπικούς λόγους έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού δικαστηρίου έρχεται σε μία στιγμή που αναμένονται κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς στον χώρο της παιδείας, με τους εκπαιδευτικούς να αντιδρούν στα προωθούμενα μέτρα για διαθεσιμότητα, αλλά και την αξιολόγηση.

Σύμφωνα με την απόφαση τα Συμβουλίου της Επικρατείας, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα έπρεπε να είχε εκδοθεί μέχρι τη 10η Μαρτίου 2013, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Οι λόγοι που οδήγησαν τους Συμβούλους στη σχετική απόφαση είναι η κατάθεσή του στο ΣτΕ και η μη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέχρι την επίμαχη ημερομηνία. Έτσι, η ετεροχρονισμένη κατάθεση του θα έχει ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να γίνει με τους κανόνες που προβλέπονται για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του δημοσίου και των άλλων φορέων.

Το επίμαχο Σχέδιο Διατάγματος κατατέθηκε στο ΣτΕ στις 29 Μαρτίου του 2013, μετά δηλαδή την προθεσμία που προβλέπεται. Μάλιστα, ήταν τέτοια η καθυστέρηση που στην αρχική τετράμηνη προθεσμία προστέθηκε και μια επτάμηνη, προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθόριζε τα όργανα, τη διαδικασία καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Η απόφαση αυτή πάντως ενδέχεται να αποτελέσει ισχυρό χαρτί στα χέρια των εκπαιδευτικών που αμφισβητούν τις διαδικασίες που προωθούνται για την αξιολόγηση τους, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα δείξει σε πολλούς την πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου