Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

Ενημέρωση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ για την 83η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ


Ενημέρωση της ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

για την 83η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ

 

Από Κυριακή 22-6-2014, ώρα 10:00 π.μ. έως Τρίτη 24-6-2014, ώρα 19:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 83η Γενική Συνέλευση της ΔΟΕ.

Η Γ.Σ. έγινε με την παρουσία 600 αντιπροσώπων  από 123 συλλόγους.

Το γενικό πολιτικό κλίμα και ειδικά τι κλίμα στο χώρο της εκπαίδευσης (αξιολόγηση, θέσεις εργασίας, μισθοί, κλείσιμο σχολείων κ.ά) περιμέναμε ότι θα διαμορφώσουν τη στάση του κλάδου. Αντί λοιπόν να απασχολήσει έντονα τη Γ.Σ. η κατεύθυνση της  αγωνιστικής στάσης του κλάδου που θα μπορέσει να φρενάρει καταστάσεις, ζήσαμε έναν παραλογισμό με διαδικαστικά τερτίπια από τις κυβερνητικές παρατάξεις ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) και ΔΑΚΕ   που τελικά οδήγησαν σε εκφυλισμό τη Γ.Σ.

Μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων αναλώθηκε σε διαπιστώσεις . Στα ουσιαστικά ζητήματα των αποφάσεων για αγωνιστικούς τρόπους αντιμετώπισης των ζητημάτων δεν πάρθηκε απόφαση λόγω της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας της ΔΟΕ. Η κυβερνητική πλειοψηφία με πραξικοπηματικό τρόπο κωλυσιεργούσε για μα μην ληφθεί απόφαση για το αγωνιστικό πλαίσιο. Παρόλο που διαμορφώθηκε η τάση για συνθετική απόφαση των προτάσεων που έγιναν, το προεδρείο της Γ.Σ. με ευθύνη της  ΔΗΣΥ (πρώην ΠΑΣΚ) και ΔΑΚΕ δεν άφησαν να γίνει κάτι τέτοιο.

 

Στο ουσιαστικό αίτημα για την πορεία του κλάδου, να διαμορφωθεί πλαίσιο αγώνα, προτάθηκε να δεσμευτεί το ΔΣ της ΔΟΕ για την κήρυξη απεργιακού αγώνα διαρκείας που θα ξεκινά με τριήμερη απεργία, η οποία θα εκδηλωθεί στο διάστημα μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη και με εισήγηση για τη συνέχισή της με επαναλαμβανόμενες απεργίες που θα αποφασίζονται από τις Γ.Σ. των Συλλόγων.

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε ως κοινή πρόταση ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ-ΕΡΑ-Ανεξάρτητης Ενωτικής Εκκίνησης. Στην ψηφοφορία που έγινε για το πρόγραμμα δράσης πλειοψήφησε φανερά η παραπάνω πρόταση αλλά το προεδρείο της Γ.Σ. αυθαίρετα προχώρησε στη λήξη των εργασιών, αρνούμενο να κάνει καταμέτρηση. Στην πραγματικότητα οι ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ μεθόδευσαν την αποχώρηση των αντιπροσώπων τους πριν τη λήξη των εργασιών της Γ.Σ., όταν διαπίστωσαν ότι δεν έχουν την πλειοψηφία, γιατί δεν ήθελαν να υπάρξει καμία απολύτως αγωνιστική απόφαση έξω από τη δική τους πρόταση. Επέλεξαν να λήξει η ΓΣ χωρίς καμία απόφαση ώστε να πάρουν τις αποφάσεις της επιλογής τους, χρησιμοποιώντας την πλειοψηφία που κατέχουν στο ΔΣ της ΔΟΕ.

 

Στο μείζον θέμα της αξιολόγησης η πρόταση που τελικά υπερψηφίστηκε - ΠΑΜΕ σε συνεννόηση με τις άλλες παρατάξεις ήταν (υπέρ: 225, κατά: 134, λευκά: 23):

Κατάργηση όλου του νομοθετικού πλαισίου της αξιολόγησης.

Μπλοκάρουμε με όρους συλλογικών αποφάσεων και όρους κινήματος την οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης και την ακυρώνουμε στην πράξη. Κανείς αξιολογητής στην τάξη!

Έξω οι αξιολογητές από τα συνδικάτα και τα σωματεία. Στη βάση αυτή και σε αυτή τη φάση, θεωρούμε ότι δεν έχουν θέση, δηλαδή δεν μπορεί να είναι μέλη στους Συλλόγους οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, οι Διευθυντές Α/θμιας Εκπαίδευσης των νομών και οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι οποίοι είναι τα «πρώτα βιολιά» και ήδη «έχουν πιάσει δουλειά».

Στο βαθμό που οι διευθυντές σχολείων γίνουν αξιολογητές και συνδεθεί ο ρόλος τους με τις απολύσεις των εκπαιδευτικών, εκ των πραγμάτων αντιστρατεύονται τους σκοπούς και τις επιδιώξεις του καταστατικού του Συλλόγου και επίσης εκ των πραγμάτων ως αξιολογητές δε μπορεί να έχουν θέση στα σωματεία.»

 

Ο οικονομικός απολογισμός και ο προϋπολογισμός  που κατατέθηκε καταψηφίστηκε. Όταν όλες οι άλλες παρατάξεις αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα που ανακοίνωσε το προεδρείο και ζήτησαν να γίνει καταμέτρηση, οι εκπρόσωποι των ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ/ΠΑΣΚ στο προεδρείο κινήθηκαν για άλλη μια φορά πραξικοπηματικά και αρνήθηκαν την καταμέτρηση, πράγμα που καταγγέλθηκε δημόσια.

 

Στις ψηφοφορίες για το διεκδικητικό πλαίσιο και το πρόγραμμα δράσης, καταψηφίστηκε το σύνολο των εισηγήσεων της πλειοψηφίας. Εξαίρεση, η εισήγηση για τα πειθαρχικά, που υπερψηφίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των αντιπροσώπων.

Οι εισηγήσεις του ΔΣ για την αξιολόγηση, τα οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά και την ειδική αγωγή δεν υπερψηφίστηκαν. Για την ειδική αγωγή δεν ψηφίστηκε καμιά πρόταση!

 

Γενικότερα συμπεράσματα

Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο μέρος των αντιπροσώπων των δυο πάλαι μεγάλων παρατάξεων ανήκει στο διοικητικό μηχανισμό και καλείται να υλοποιήσει την κυβερνητική πολιτική ενώ οι υπόλοιποι αδυνατούν να υπερασπίσουν την πολιτική τους γραμμή στη βάση των εκπαιδευτικών, επεδίωξαν με κάθε τρόπο να μην βγει καμιά αγωνιστική απόφαση από το Συνέδριο

Εμείς καταθέσαμε πρόταση συζήτησης για κοινή δράση η οποία όμως είτε αγνοήθηκε (από το ΠΑΜΕ το οποίο αρνείται κάθε συνεργασία  με τις άλλες δυνάμεις ) είτε παραμερίστηκε χάριν παραταξιακών προτεραιοτήτων από τις  υπόλοιπες μη κυβερνητικές δυνάμεις (ΕΡΑ, Παρεμβάσεις,  Ανεξάρτητα  σχήματα).

Τελικά όλα τούτα απαξίωσαν τη ΓΣ αντιπροσώπων με συνέπεια όλες οι πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων  να παραμείνουν στο ΔΣ της ΔΟΕ που έχουν εξασφαλισμένη την πλειοψηφία οι ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ που αποτελούν τον «δούρειο ίππο» της κυβέρνησης στο συνδικαλιστικό μας κίνημα.

 

 

 

Για την ΕΝΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Τάσος  Γκαραγκάνης, Κώστας Ζαγανάς, Μιχάλης Παπαντώνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου