Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

Ψήφισμα που κατέθεσε η ΟΛΜΕ στο Συνέδριο των Ευρωπαικών Συνδικάτων Εκπαιδευτικών


Εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συνέδριο των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Εκπαιδευτικών, που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη από 26-27/11/14, ψήφισμα που κατέθεσε η ΟΛΜΕ για την καταδίκη των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη και τις δραματικές επιπτώσεις που αυτές έχουν στην εκπαίδευση.

Για το ψήφισμα μίλησε εκ μέρους της Ελληνικής αντιπροσωπείας ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση στην Ελλάδα και στην πολιτική κυβέρνησης και τρόικας αλλά και στους αγώνες όλων των εργαζομένων, που εκφράστηκαν και με την πανεργατική απεργία στις 27/11 καθώς και στις πρόσφατες κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα.

Το ψήφισμα υποστήριξαν με θέρμη με παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι από τα συνδικάτα της Πορτογαλίας (FENPROF), της Ισπανίας (FECCOO), της Γαλλίας (SNES και FO), της Μάλτας(MUT) και της Μ. Βρετανίας (NUT).

Στην Ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης από την ΟΛΜΕ οι Πεππές Δημήτρης και Αλεβυζάκης Γιώργος και από τη ΔΟΕ Φασφαλής Νίκος και Καλόγηρος Νίκος.

Το συνέδριο οργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό τμήμα της Εκπαιδευτικής Διεθνούς Ομοσπονδίας (ETUCE - EDUCATION INTERNATIONAL).

Ψήφισμα – πρόταση προς το
Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της ETUCE στη Βιέννη 25-27/11

    Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκούνται στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε όλα τα κοινωνικά αγαθά και στην εκπαίδευση.
    Με τις πολιτικές αυτές, που ασκούνται από την Ε.Ε. και της κυβερνήσεις των χωρών – μελών της, επιβάλλονται συνεχώς μέτρα λιτότητας και περικοπών. Μέσω της Τρόικα η οποία δεν έχει καμία δημοκρατική νομιμοποίηση, επιβάλλονται πολιτικές λιτότητας στους λαούς της Ευρώπης (π.χ. Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία, κ.λπ.). Ίδιες πολιτικές ασκούνται και στις χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης. Γενικότερα, με το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας της Ε.Ε., επιβάλλονται ολοένα και πιο δραστικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις εργαζομένων και στους προϋπολογισμούς που προορίζονται για την κοινωνική δραστηριότητα των κρατών – μελών.
    Τα χρέη δεν τα δημιούργησαν οι λαοί της Ευρώπης, αλλά οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο. Με τα μέτρα λιτότητας ανακατανέμεται σήμερα ο πλούτος υπέρ των πλούσιων και ισχυρών και σε βάρος των εργαζομένων και της πλειοψηφίας των λαών.
    Στην εκπαίδευση, οι περικοπές αυτές οδηγούν σε μεγάλη μείωση των δαπανών που βρίσκονται ήδη σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα σε πολλές χώρες της Ευρώπης:  περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις εκπαιδευτικών, κλείσιμο σχολείων, αύξηση μαθητών στις τάξεις, λιγότεροι μόνιμοι εκπαιδευτικοί, αύξηση τω ελαστικών σχέσεων εργασίας, αύξηση ωραρίου εργασίας, είναι μερικές από τις επιπτώσεις αυτής τις πολιτικής στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία την περίοδο αυτή.
    Τέλος, η Ε.Ε, προωθεί στην εκπαίδευση μέσα από κείμενα όπως ο «ανασχεδιασμός της εκπαίδευσης», τις αξίες της αγοράς, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας σε βάρος των ανθρωπιστικών οικουμενικών αξιών και τις αποσπασματικές γνώσεις και δεξιότητες σε βάρος της ευρύτερης παιδείας και της παιδαγωγικής ενός σχολείου που οφείλει να διαμορφώνει τους δημοκρατικούς πολίτες του αύριο.
    Υπάρχει ανάγκη να αγωνιστούμε για τον τερματισμό αυτών των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην Ευρώπη.
    Δημιουργώντας ένα μεγάλο κίνημα συνεργασίας όλων των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη, αλλά και πανεκπαιδευτικές συμμαχίες σε κάθε χώρα μαζί με γονείς, μαθητές και τους άλλους εργαζόμενους.

Όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε.
Μπορούμε να σταματήσουμε τη λιτότητα.
Για μια εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν που θα προσφέρεται
σε όλους και όλες χωρίς καμία διάκριση.

Ψήφισμα για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών στην Ελλάδα

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο της ETUCE καταδικάζει:
- τις  διαθεσιμότητες των εκπαιδευτικών της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που οδηγούν σε βίαιη εργασιακή περιπλάνηση, υποβιβασμό, αλλαγή επαγγέλματος ακόμα και σε απόλυση 2.500 εκπαιδευτικούς,
- την κατάργηση σημαντικών τομέων και ειδικοτήτων της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (υγείας – πρόνοιας, εφαρμοσμένων τεχνών, αισθητικής – κομμωτικής) με αποτέλεσμα να στερούνται τις εκπαιδευτικές τους επιλογές πάνω από 20.000 μαθητές και μαθήτριες το χρόνο.
Απαιτούμε δίκαιη λύση τώρα:
Καμία απόλυση εκπαιδευτικού.
Να επαναλειτουργήσουν όλοι οι τομείς και οι ειδικότητες της ΤΕΕ που καταργήθηκαν.
Να επιστρέψουν όλοι οι εκπαιδευτικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα στις θέσεις τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου