Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Απο την εκδήλωση της ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ: Κυριακή 4-3-2012.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
     Σε μία κατάμεστη αίθουσα  πραγματοποιήθηκε στο «Παυσίλυπο», την Κυριακή 4-3-12, η εκδήλωση της ΚΟΙΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, με θέμα «Η κατασκευή της κρίσης… και η διέξοδος από αυτή».
Οι εισηγητές: Σταθάκης Γιώργος, οικονομολόγος, αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο Γρίβας Κλεάνθης, ψυχίατρος, κοινωνιολόγος, απέδειξαν με τα δικά τους επιχειρήματα ο καθένας, το πώς φτάσαμε ως εδώ, πόσο «αθώα» ήταν όλα, αλλά και το αν θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικά τα πράγματα (που θα μπορούσαν). Όμως προχώρησαν και σε προτάσεις διεξόδου, παρά το δύσκολο του εγχειρήματος. Και οι δύο τόνισαν ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι έξω απ’ το Μνημόνιο, χωρίς να βγούμε από την Ε.Ε. Συμφώνησαν δε ότι μοναδική ελπίδα για τον τόπο είναι η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς και η επιδίωξη από αυτήν της εξουσίας. 
Οι προτάσεις του Γιώργου Σταθάκη, συνοπτικά, ήταν;
·        Όχι άλλες περικοπές, αλλά εξυγίανση των δημόσιων δαπανών (σταθεροποίηση στο 43-45% του ΑΕΠ)
·        Αύξηση των φορολογικών εσόδων αποκλειστικά από το εισόδημα ατόμων και επιχειρήσεων στο 5% του ΑΕΠ (σταθεροποίηση των εσόδων στο 42-43% του ΑΕΠ)
·        Η εξοικονόμηση πόρων από διαφθορά, ανοργανωσιά κλπ, στοχεύει στη βελτίωση υπηρεσιών και ταυτόχρονα κινητοποιεί νέους πόρους στην εξωτερική οικονομία
·        Βαθιές μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση
·        Αποδέσμευση επενδύσεων σε τομείς αιχμής (ενέργεια) και επενδύσεις σε χωροταξία, ανακύκλωση κλπ
·        Βαθιές αλλαγές στο σύστημα του προϋπολογισμού και της τήρησής του
·        Αναδιάρθρωση του χρέους σε ορίζοντα 15ετίας
·        Προσαρμογή του στο επίπεδο δυνατότητας εξυπηρέτησής του (15 δις. Το χρόνο)
·        Το χρέος έχει πλέον τρεις αποδέκτες (μηχανισμό 110 δις, δευτερογενή αγορά 80 δις, ΕΚΤ 80 δις.). Η επιμήκυνση και η μικρή περικοπή είναι ρεαλιστική λύση πολιτικής διαπραγμάτευσης. Η επιστροφή στις αγορές είναι αδύνατη χωρίς επίλυση του προβλήματος αυτού
Οι προτάσεις του Κλεάνθη Γρίβα, συνοπτικά, ήταν:

1) Στάση (εξωτερικών) πληρωμών
Η Ελλάδα, έχοντας ένα ΑΕΠ 220-230 δις € (4 φορές μεγαλύτερο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό) μπορεί να εφαρμόσει αμέσως μια πολιτική ανάπτυξης χωρίς να θίγονται οι μισθοί και οι συντάξεις.

2) Κούρεμα του χρέους πάνω από 80%
Κούρεμα του «χρέους» σε ποσοστό πάνω από 80% της ονομαστικής του αξίας με απευθείας διαπραγμάτευση της Ελλάδας με την ηγεσία της Διεθνούς των Τοκογλύφων (IIF, Νταλάρας) και όχι μέσω τρίτων υποσυμμοριών του(Τρόικα, ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ, και άλλα συναφή), καθεμιά από τις οποίες έχει τα δικά της ιδιοτελή συμφέροντα να υπερασπιστεί.

3) Μετατροπή του Προϋπολογισμού σε Πλεονασματικό
Αυτό επιτυγχάνεται αμέσως, με μια απλή καταχώρηση του «αναγκαστικού κατοχικού δανείου» στον Κρατικό Προϋπολογισμό (στη στήλη «Έσοδα Βεβαιωθέντα αλλά μη Εισπραχθέντα»).

Το προδοτικό Κόμμα του Μνημονίου προσπαθεί να ακυρώσει τη συζήτηση γι’ αυτές τις απλές κινήσεις (που είναι άμεσα εφαρμόσιμες, ανακουφιστικές και πρώτες σε μια σειρά άλλων μέτρων), επισείοντας:
α) την ανεκδοτολογική απειλή της «μη-εξόδου μας στις αγορές»(από τις οποίες είμαστε εκτός ήδη από τα τέλη του 2009, χωρίς ελπίδα επιστροφής μέχρι τουλάχιστον το… 2020)
β) την, επίσης ανεκδοτολογική απειλή της «αποβολής μας από τη ζώνη του Ευρώ» [την οποία αντέκρουσε στις 9-11-2011, «Διώξτε μας από την Ευρωζώνη, εάν μπορείτε(που δεν μπορείτε). Και εάν τολμάτε (που δεν τολμάτε)».

Όπως τόνισε ο κ. Γρίβας, οι προαναφερόμενες απλές κινήσεις (που είναι άμεσα εφαρμόσιμες, και ανακουφιστικές), είναι πρώτες σε μια σειρά άλλων μέτρων (7-6-2011, «Προταση για συζήτηση στο κίνημα της πλατείας: για μια εφικτή λύση», www.grivas.info).

Ακολούθησαν πολλές ερωτήσεις απ’τους παρευρισκόμενους Καρδιτσιώτες που τροφοδότησαν μία ζωηρή συζήτηση που έδειξε την αγωνία του κόσμου και την δίψα του για έκφραση απόψεων και προβληματισμών. Αλλά και την πίστη ότι συγκροτείται ένα αποφασισμένο «ΕΜΕΙΣ» απέναντι στο μέτωπο του Μνημονίου.


ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου