Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

EΠITAKTIKH ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Γράφει ο συνάδελφος Άρης.

Αναφερόμενος στην κρίση, ο αείμνηστος ηθοποιός Βασίλης Τσιβιλίκας ήταν καταπέλτης: «χάσαμε την τσίπα! Θελήσαμε όλα να τα απλοποιήσουμε. Αυτή η ράτσα η οποία έμαθε να κυβερνά τα κύματα, να καλλιεργεί τα βράχια και να βγάζει το ωραιότερο κρασί και να παίρνει πέτρες και να φτιάχνει Παρθενώνες, αυτή η ράτσα έπρεπε να την είχε ξεπετάξει την κρίση μέσα σε ενάμισι χρόνο… Απλώς, πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία».
Πολύ σωστή επισήμανση.

Το χειρότερο στη νοοτροπία μας ήταν τρεις αρχές:
Α. Η αρχή της αδράνειας, του εφησυχασμού και του βολέματος .
Β. Η αρχή της αναξιοκρατίας και γραφειοκρατίας.
Γ. Η αρχή της σπατάλης και της συσσώρευσης χρήματος που δεν παράγαμε, αλλά αποκτήσαμε με νομότυπους ή παράνομους τρόπους
.
Να που τώρα όλοι τρέχουμε. Όλοι κάνουμε πράγματα εθελοντικά που πριν δεν θα το σκεφτόμασταν ποτέ και ας μην έχουμε όσα πριν. Ξαφνικά βγήκε ο εαυτός μας που παίρνει χαρά από τον άνθρωπο και όχι από το χρήμα (11% κάτω η κατανάλωση το 2011 . Βλέπε το Δωρεάν φροντιστήριο, συσσίτια απόρων, το κίνημα της πατάτας κ.λ.π. Αλλά και ανατρεπτικά ενάντια στο κατεστημένο. Όπως το κίνημα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ που πανηγυρικά αποσύρεται ως αντικοινωνικό και αντισυνταγματικό. Αλλά και πριν με τα διόδια. Καθώς και η αντίδραση των μαθητών στους επισήμους της εξουσίας (και όχι στο γεγονός) με την απαξίωση που τους έδειξαν. Και θα ακολουθήσουν πολλά άλλα. Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά.

Η αλλαγή νοοτροπίας πρέπει να ξεκινήσει από ψηλά. Από τους υψηλόμισθους πολιτικούς μας (και συναφών Γεν. γραμματέων και Δικαστών) που δεν έκαναν ούτε ένα ευρώ πίσω από τα δικά τους για μείωση (εξαιρείται ο κος Παπούλιας και ο Παπαδήμος που δεν αμείβονται με δική τους επιθυμία). Και οι 300 ομόφωνα συμφώνησαν στην χρηματοδότηση των κομμάτων τους με ένα σκασμό εκατομμύρια χωρίς τεκμηριωμένο λόγο.
Ακόμα και όταν λένε ότι δεν τους φτάνουν να ζήσουν ας μας λύσουν την απορία πως αυξήθηκε τόσο η περιουσία τους από τότε που πολιτεύθηκαν.
Και γιατί ένας πολιτικός πρέπει να μένει σε σουίτες όταν για χ-ψ λόγους πάει στο εξωτερικό, πρώτη θέση στο αεροπλάνο (συνήθως learjet), και να του διαθέτουν εκεί λιμουζίνα (βλέπε Σπηλιωτόπουλος). Οι συνάδελφοί τους στο εξωτερικό που δεν έχουν και μεγάλο δημοσιονομικό πρόβλημα έτσι κάνουν; Αν νομίζουν ότι δίνουν θετική εικόνα κάνουν μεγάλο λάθος. Απλά θέλουν να καλύψουν τις σπατάλες τους.
Ακόμα και σήμερα συνεχίζουν, όπως διαβάζουμε, να τροφοδοτούν τους δικούς τους με λεφτά του κοσμάκη (π.χ οι εταιρείες Energa και Hellas Power, τον Κώστα Θέο από τη ΔΕΗ, offshore Dictamus Residential Ltd, Marcellus Holdings Ltd και Petunia Residential Ltd  κλπ), να εξαιρούν ομόλογα αξίας 8 δις "ημέτερων" από το κούρεμα (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ και 4 σειρές διεθνών Ελληνικών ομολόγων) παρ' όλο ότι θα έπρεπε να εφαρμοστούν οι ρήτρες και σ' αυτά, αλλά και να σπαταλούν χωρίς οίκτο όπως η κα Διαμαντοπούλου που όπως φαίνεται έδωσε 343.000 ευρώ σε 4 μήνες αναδρομικά, για υπερωριακή απασχόληση σε γραφεία Υπουργού, Υφυπουργού, Γενικού γραμματέα και Ειδικού γραμματέα. Δες παρακάτω:

Δεν είναι διαφήμιση:
Αν έχεις πρόβλημα και δεν σου σηκώνονται εύκολα οι τρίχες σου δες συνέχεια αποκαλύψεων για το Υπουργείο ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΠΑΓΜΑΤΩΝ
και Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΘΑ ΖΗΛΕΥΕ ΤΕΤΟΙΟ ΣΤΡΑΤΟ!!!!

Και όπως όλοι ξέρουμε αυτά που γίνονται σήμερα ξεκινούνε από πολύ παλιά. Δες αποσπάσματα από συνέντευξη του Δημ. Κουλουριάνου, (στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ -διαδικτυακή έκδοση, 09/10/2011, http://bit.ly/nxxXsX ) τέως υπουργού οικονομικών, 1982-83, που παραιτήθηκε. Πως του ζητούσαν οι συνδικαλιστές να διορίσει 1200 άτομα στην ΕΡΤ, με εντολή πρωθυπουργού. Τη συνέντευξη πήρε ο Αργύρης Παπαστάθης και ο Θοδωρής Σκρίβανος.

Σημ: Κανείς δεν χαίρεται με τέτοιες ανακαλύψεις ούτε και ο χειρότερος εχθρός της αντιπολίτευσης, αλλά δυστυχώς θα γραφούν με μαύρα γράμματα στην ιστορία μας. Τέτοιους πολιτικούς δεν τους θέλει καμία χώρα, από την πιο πολιτισμένη μέχρι την πιο απολίτιστη.
Η Ελλάδα ύστερα από τόσα χρόνια με την νοοτροπία που επικρατούσε έφτασε να διοικείται από ημέτερους.
ΓΙΑΥΤΟ ας αφήσουμε τους ενδοιασμούς:
ΝΑΙ. ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ όπως το ξεκίνησαν ήδη αρκετοί συμπολίτες μας.
Δες εδώ http://www.neosyntagma.net και εφόσον συμφωνείς ότι κάτι πρέπει να αλλάξει πλαισίωσε το εγχείρημα. Φαίνεται ουτοπικό αλλά αναδεικνύει μια ανάγκη.

Δεν χρειάζεται να πάρει κανείς τα όπλα ή άλλες εξτρεμιστικές ενέργειες. Δεν υπάρχει μίσος. Ούτε πορείες με τον συνηθισμένο τρόπο. Μόνοι μας στηρίζουμε τη σαθρότητα τόσα χρόνια, και πρώτοι και καλύτεροι οι συνδικαλιστές κομματοπατέρες (οι εξαιρέσεις είναι ελάχιστες). Αλλαγή νοοτροπίας θέλουμε. Τέλος στην φιλοσοφία του προβάτου που το κατευθύνουν σκυλιά (της γνωστής ράτσας…).
Αν το ψάξουμε λίγο περισσότερο θα δούμε ότι ως λαός έχουμε τη δύναμη αρκεί να μην χωριζόμαστε σε παραδοσιακές ομάδες αριστερών-δεξιών και να μην παρεκκλίνουμε από το θέμα μας με τη στάχτη που μας ρίχνουν στα μάτια (νόμοι χωρίς αντίκρισμα, αυξήσεις, χαράτσια, συλλήψεις φοροφυγάδων για μια μέρα, ανακοινώσεις για εφεδρείες και απολύσεις εδώ και μήνες, φορομπηχτικές πολιτικές χωρίς στόχους, διάλυση αντί οργάνωση της υγείας, αποκαλύψεις και συγκαλύψεις μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αφού περάσουν διατάξεις, τροποποιήσεις, αποχαρακτηρίσεις και ότι άλλο τους κάνει πιο πλούσιους και αρεστούς σε ημέτερους  κλπ).
Αν ξεφύγουμε για λίγο από τις εκλογές.
Αν απομονώσουμε αυτούς που ζούνε στο δικό τους κόσμο (και ο οποίος ήταν, είναι και θα είναι εκτός πραγματικότητας)
Αν δούμε τα πράγματα ξεκάθαρα και από την αρχή.
Τότε θα γίνουμε ο κυρίαρχος λαός. Το Σύνταγμα πρέπει να δυναμώσει και να προστατεύει το Δημοκρατικό Πολίτευμα. Θα πρέπει αν αλλάξει, να ψηφιστεί από το λαό. Η λαϊκή κυριαρχία δεν έγινε ποτέ πραγματική κυριαρχία. Το μόνο που ξέρουμε είναι να ψηφίζουμε κάθε τέσσερα χρόνια αυτούς που μας τάζανε περισσότερα ή τους είχαμε κάποια υποχρέωση, ή -το πιο συνηθισμένο- μας προτρέπανε να πιστέψουμε πως ο λαγός έχει πετραχείλια!! Τόσα χρόνια η Ελλάδα είναι σε τέλμα. Το πολιτικό σύστημα αμφισβητείται από παντού και συνεχώς. Καιρός να το ανατρέψουμε ριζικά!

Πιστεύω ότι οι μέρες μας είναι όχι απλά κρίσιμες αλλά και ιστορικές!
Χρειάζεται εκτος από συλλογική προσπάθεια και κάποια πραγματικά ΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ (όχι μια κυβέρνηση τύπου Σαμαρά ή Παπανδρεου ή όπως αλλιώς τον λένε, με τις γνωστές κομματικές πειθαρχίες) που θα κάνει σωστά όλες τις αλλαγές που χρειάζονται και θα ξαναφέρει την εμπιστοσύνη και την ομαλότητα, έστω και από το μηδέν.
Ας δείξουμε ότι η ανικανότητα ανήκει σε άλλους λαούς, όχι στους Έλληνες.

Άρης Γ.

PS. 1. Αν δεν κάνω λάθος οι αετονύχηδες των μεγάλων Τραπεζών περιμένουν πως και πως το 2013 που μπορεί να ξαναγίνει η επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, για να το αλλάξουν προς την δικιά τους κατεύθυνση. Ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος!

2. Ενημερωτικά, ο Δήμαρχος Καρδίτσας κος Κώστας Παπαλός, αγόρασε πριν τα Χριστούγεννα αρκετούς τόνους πατάτες προς 8 λεπτά το κιλό (από παραγωγούς και στο Νευροκόπι) -και όχι 25 λεπτά- με μεταφορικά του Δήμου και τα μοίρασε ΔΩΡΕΑΝ σε άπορους και φτωχούς του Νομού. Είχε την πρωτιά κι ας μην το διαφήμισε! ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου