Κυριακή 12 Μαΐου 2013

«Δημόσιο σχολείο, σχολείο για όλους»

Η Ισπανία αντιδρά και νικά. Η Ελλάδα;
Υποχώρηση Ραχόι μπροστά στο απεργιακό κύμα στην παιδεία
Παρά την απόλυτη πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Τρόμαξαν την κεντροδεξιά κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία οι μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση κόντρα στις σκληρές περικοπές, την ίδια ώρα που στην Ελλάδα ανοίγει η απεργιακή μάχη στα σχολεία και η συγκυβέρνηση Σαμαρά επιλέγει την τακτική της προληπτικής επιστράτευσης των καθηγητών στα σχολεία. Η μαζική αντίδραση, το μείγμα των σκανδάλων στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το βάθεμα της ύφεσης στην οικονομία στριμώχνουν τον Μαριάνο Ραχόι. Πάνω από 72% η συμμετοχή στις απεργίες.

«Δημόσιο σχολείο, σχολείο για όλους» ζητούν στη Βαρκελώνη. Μπροστά, η σημαία της Καταλονίας
Η ισπανική κεντροδεξιά κυβέρνηση έκανε βήμα πίσω στο νομοσχέδιο που προωθούσε άγριες περικοπές στην παιδεία, ύστερα από τις μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις σύσσωμης της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές και φοιτητές στην Ισπανία απείχαν από τα μαθήματα και προχώρησαν σε απεργία την Πέμπτη, διαμαρτυρόμενοι για το "ψαλίδι" στην εκπαίδευση, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής "προσαρμογής".

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία της Πέμπτης ακολουθεί εβδομάδες κινητοποιήσεων κατά των περικοπών Ραχόι εν μέσω σκανδάλων για τις δωροδοκίες του Λαϊκού Κόμματος (αδελφού κόμματος της ΝΔ στην Ισπανία).

Η κυβέρνηση διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και θα μπορούσε να περάσει το νομοσχέδιο, αλλά το μείγμα των σκανδάλων στο κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και των απεργιακών αντιδράσεων στριμώχνουν τον Ραχόι, σχολιάζουν αναλυτές στα ισπανικά ΜΜΕ
Περισσότερο από το 72% των εκπαιδευτικών σε σχολεία και πανεπιστήμια έλαβαν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης, σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, «παραλύοντας» τον τομέα της Παιδείας. 

Η απεργία των εκπαιδευτικών επηρεάζει όλα τα επίπεδα, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Οι φοιτητές ανησυχούν για τον περιορισμό των υποτροφιών και κάνουν λόγο "ταξικές διακρίσεις" στην ανώτατη εκπαίδευση.

Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 120.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μαδρίτη και άλλοι 100.000 στη Βαρκελώνη, ζητώντας την παραίτηση του υπουργού παιδείας Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ.

Περικοπές

Η κυβέρνηση Ραχόι αποφάσισε να πάρει πίσω, προσωρινά, το νομοσχέδιο, το οποίο επρόκειτο να υποβληθεί την Παρασκευή το απόγευμα στο υπουργικό συμβούλιο ώστε να εγκριθεί και να πάρει το δρόμο για ψήφιση στη Βουλή. Με προοπτική να το «επανεξετάσει» και να το επαναφέρει τον επόμενο μήνα.

Η κυβέρνηση Ραχόι επιδιώκει ο προϋπολογισμός για την Παιδεία να περικοπεί κατά 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότεροι δάσκαλοι να παραδίδουν μαθήματα σε περισσότερους μαθητές, σε πιο πολυάριθμες τάξεις, ενώ πολλά σχολεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό υλικό.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι φιλοδοξεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 7% του ΑΕΠ της το 2012, στο όριο του 3% που έχει θεσπίσει η ΕΕ ως το 2016.

πληροφορίες El Diario, En Lucha http://www.enet.gr/
Για την αντιγραφή
ΚΟΙΝΗ  ΔΡΑΣΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου