Δευτέρα 3 Μαρτίου 2014

ΠΔ 28/28-2-14. Yποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών!


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

   Την ώρα που η εκπαιδευτική κοινότητα δίνει τη μεγάλη μάχη για την αποτροπή των απολύσεων, επιχειρείται από τη μεριά του Υπουργείου Παιδείας η τελική επίθεση για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών!  Μέσα στα πλαίσια αυτά δημοσιεύτηκε το ΠΔ 28/28-2-14 « Μεταθέσεις υπεράριθμων εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης». Πρόκειται για το ΠΔ που επιβάλει τις υποχρεωτικές μεταθέσεις των εκπαιδευτικών για πρώτη φορά στην εκπαίδευση, μετατρέποντας τους σε περιπλανώμενους φαντάρους!

Στο άρθρο 2 του ΠΔ επιχειρείται η διάσπαση του κλάδου σε « παλιούς» και «νέους», μέσα από μια απαράδεκτη από κάθε άποψη διάκριση της δωδεκαετίας για την ένταξη στις υποχρεωτικές μεταθέσεις. Πιο συγκεκριμένα: « Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια υπηρεσίας και πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 60%, τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή μετά από εισήγηση των ΠΥΣΔΕ ολικά υπεράριθμοι και κατατάσσονται σε πίνακες υποχρεωτικής μετάθεσης που συντάσσονται από τα ΠΥΣΔΕ ανά περιοχή μετάθεσης ανά κλάδο και ειδικότητα. Όσοι μπορούν να διδάσκουν και στις δύο βαθμίδες, χαρακτηρίζονται ολικά υπεράριθμοι μετά από κοινή εισήγηση του ΠΥΣΔΕ-ΠΥΣΠΕ».

   Είναι προφανές ότι με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται η διάσπαση του κλάδου με τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο! Με ενότητα και αλληλεγγύη θα σπάσουμε τις τακτικές του κοινωνικού αυτοματισμού μέσα στον ίδιο τον κλάδο!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

   Είναι προφανές πλέον ότι μετά τις απολύσεις των συναδέλφων στις 22 Μάρτη, το επόμενο βήμα θα είναι η κατασκευή χιλιάδων «πλεοναζόντων» εκπαιδευτικών μέσα από όλα τα μέτρα και τις ρυθμίσεις που επιβλήθηκαν το προηγούμενο διάστημα:

1.       Συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων. Μόνο για το 2014 ο προϋπολογισμός μιλά 1676!

2.       Συμπτύξεις τμημάτων με αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα.

3.       Κατάργηση ή υποβάθμιση μαθημάτων και υποστηρικτικών εκπαιδευτικών δομών.

4.       Νέα (;) αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.

5.       Τέλος είναι πολύ πιθανό να κατατεθεί και η τροπολογία που αλλάζει το καθεστώς οργανικότητας στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

   Η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων προδιαγράφει τη δημιουργία χιλιάδων πλεοναζόντων, την κατάργηση οργανικών θέσεων και προετοιμάζει τη νέα «δεξαμενή κινητικότητας» για το επόμενο διάστημα. Όπως αποδείχτηκε και στην περίπτωση της διαθεσιμότητας, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών έχει δραματικές επιπτώσεις και στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να οργανώσει ανυποχώρητους αγώνες για να ανατρέψουμε αυτές τις καταστροφικές πολιτικές που διαλύουν όλα τα κοινωνικά αγαθά!

   Είναι προφανές ότι με τη ρύθμιση αυτή επιχειρείται η διάσπαση του κλάδου με τη γνωστή τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο! Με ενότητα και αλληλεγγύη θα σπάσουμε τις τακτικές του κοινωνικού αυτοματισμού μέσα στον ίδιο τον κλάδο!


Νεκτάριος Κορδής,

αιρετό τακτ. μέλος του ΚΥΣΔΕ

(τηλ.: 6977513534,

ηλ. δ/νση:  nekordis@yahoo.gr)

Βίκυ Αναγνώστη,

αιρετό αναπληρ. μέλος του ΚΥΣΔΕ

(τηλ.: 6979778287,

ηλ.δ/νση:vanagnosti@gmail.com)

εκλεγμένων με το ψηφοδέλτιο  των

Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου