Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ακριβό μου… Μέγαρο!



17. Ιουνίου, 2014Slider, ΠαρασκήνιοΕκτύπωσηΜέγεθος Κειμένου: A A A


Στα 287.291.456 ευρώ ανέρχεται το σύνολο των πληρωμών προς τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από το έτος 1999 έως το 2011, σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων ΕπενδύσεωνΕΣΠΑ, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, οι πληρωμές αφορούσαν έργα, όπως ο σταθμός αυτοκινήτων του Μεγάρου Μουσικής, η ανέγερση συνεδριακού και πολιτιστικού κέντρου, ενώ κάποιες από αυτές χαρακτηρίζονται ως «επιχορήγηση Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών».
Με το έγγραφο διευκρινίζεται ότι έπειτα από το έτος 2011 δεν εντάχθηκε έργο που να αφορά τον ΟΜΜΑ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Τα στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων-ΕΣΠΑ είναι τα πρώτα μιας σειράς στοιχείων που έχουν ζητήσει 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τρία υπουργεία, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Στην πολυσέλιδη ερώτησή τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Μαρία Κανελλοπούλου, ζητούν αναλυτικά στοιχεία για τις τακτικές επιχορηγήσεις, τις πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την απορρόφηση κονδυλίων, τα τραπεζικά δάνεια και τις εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι βουλευτές επικαλούνται παλαιότερες έγγραφες απαντήσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, από τις οποίες, όπως αναφέρουν, προκύπτει ότι ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού ποσού 245.000.000 ευρώ και προκύπτει επίσης, όπως τονίζουν, ότι «το Ελληνικό Δημόσιο ανέλαβε τον Μάρτιο του 2011 (ενώ η ελληνική οικονομία είχε ήδη ενταχθεί σε Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο από την τρόικα από το Μάιο του 2010) την αποπληρωμή δανείου που το Μέγαρο είχε λάβει από την Εθνική Τράπεζα, ύψους 95 εκατομμυρίων ευρώ».
Ταυτόχρονα, οι βουλευτές επικαλούνται υπουργική απόφαση του 2007, καταγγέλλοντας ότι μέσω αυτής «το Ελληνικό Δημόσιο έμπαινε εγγυητής με πολιτικές αποφάσεις των τότε κυβερνώντων, χωρίς να μπορεί να υπολογίσει τη δαπάνη εις βάρος του Κρατικού Προϋπολογισμού». Επιπλέον, αναφέρονται σε νομοθετική διάταξη του 2011 που, όπως λένε, ανοίγει τον δρόμο, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει στη δανείστρια τράπεζα το ποσό των 95.000.000 ευρώ, χωρίς δικαίωμα αναγωγής και συμψηφισμού κατά του ΟΜΜΑ.
Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο κ. Σταϊκούρας για τις καταπτώσεις εγγυήσεων του Δημοσίου, προκύπτει ότι «την τετραετία το Ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε 59.596.908,20 ευρώ για δάνεια του ΟΜΜΑ» επισημαίνουν οι ερωτώντες βουλευτές και ζητούν λεπτομερή στοιχεία για μια σειρά από θέματα, μεταξύ των οποίων τα αποτελέσματα των ελέγχων για την τήρηση του Μητρώου Δεσμεύσεων και των Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων του ΟΜΜΑ, τις δανειακές συμβάσεις στις οποίες περιγράφονται ο σκοπός λήψης δανείου, οι όροι κλπ, αλλά και τα αναλυτικά στοιχεία με τα κόστη ανέγερσης και αποπεράτωσης κτιρίων του ΟΜΜΑ.
Ζητούν ακόμη την έκθεση διεθνούς ελεγκτικού οίκου, βάσει της οποίας η αγοραία αξία του Κτιρίου Β΄του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ανέρχεται σε 432.000.000 ευρώ.
Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτουν είναι αν το Δημόσιο δεσμεύεται ότι δεν θα μεταβιβαστούν σε ιδιώτες ακίνητα του ΟΜΜΑ και πως θα εξασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στον ΟΜΜΑ.



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου