Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ


Ο ΣΥΡΙΖΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.




Η λήξη της φετινής σχολικής χρονιάς σηματοδοτήθηκε από την προσπάθεια της μειοψηφούσας συγκυβέρνησης  ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού και ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς. Σε όλη την Ελλάδα οι διευθυντές των σχολείων καλούνται «φανερά ή κρυφά» σε σεμινάρια επιμόρφωσης στην «αξιολόγηση». Η προσπάθεια όμως αυτή έπεσε στο κενό. Η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα ακύρωσε και γελοιοποίησε  τα σεμινάρια της ντροπής.
Στόχος της κατ’ ευφημισμό «αξιολόγησης» δεν είναι η ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδείας, η οποία στα χρόνια του μνημονίου έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα με την υποχρηματοδότηση, τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων (τουλάχιστον 100 στο νομό μας!), τα πολυπληθή τμήματα και τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, αλλά η χειραγώγηση των εκπαιδευτικών και η διαμόρφωση ενός σχολείου που θα κυριαρχεί ο φόβος και η ρουφιανιά! 
Επιχειρεί η συγκυβέρνηση μέσα από την υποτιθέμενη αξιολόγηση να δημιουργήσει καταλόγους με δεκάδες χιλιάδες δήθεν ακατάλληλους υπαλλήλους επιδιώκοντας να τους οδηγήσει στην απόλυση. Για το λόγο αυτό, οριοθετεί αυθαίρετα και εκ των προτέρων, το ποσοστό των υπαλλήλων που θα πρέπει υποχρεωτικά (!) να κριθούν ως ανεπαρκείς στο 15% του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων και σηματοδοτεί το τι θα δρομολογηθεί και στην εκπαίδευση. Η “αξιολόγηση” έρχεται να προστεθεί στα αντιλαϊκά μέτρα της κατασκευής επίορκων και στη  βιομηχανία διώξεων με το νέο πειθαρχικό που εξυπηρετούν τα σχέδια κυβέρνησης και της τρόικας για τρομοκράτηση των υπαλλήλων και την παραπέρα συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με όλες του τις δυνάμεις, συστρατεύεται με τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους για την κατάκτηση μιας πραγματικά Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας και την αποκατάσταση του χαμένου παιδαγωγικού κλίματος στα σχολεία. Χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις ακύρωσης των σεμιναρίων της ντροπής από τους δασκάλους και τους καθηγητές του νομού μας. Χαιρετίζουμε τη στάση των διευθυντών που, μη διαπραγματευόμενοι την αξιοπρέπειά τους, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε αυτά. Πρόκειται για νίκες που δίνουν την ελπίδα για ένα ανθρώπινο σχολείο.

 

Η δική μας  πρόταση

 

Προτεραιότητα και στρατηγικός μας στόχος αποτελεί η ανασυγκρότηση της δημόσιας εκπαίδευσης και ένα δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό, μαζικό και ταυτόχρονα ποιοτικά αναβαθμισμένο σχολείο.

Οραματιζόμαστε ένα σχολείο αυτοδιοικούμενο με διευθυντή σε ρόλο συντονιστή και ένα σύλλογο διδασκόντων με κυρίαρχο ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ένα σχολείο ανοικτό στην κοινωνία, ένα σχολείο άμβλυνσης των ταξικών διαφορών, ένα σχολείο χωρίς αποκλεισμούς. Γιατί για μας η παιδεία αποτελεί καθολικό ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνικό αγαθό, και συνεπώς αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση ισότιμα σε όλους, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών.
Είμαστε υπέρ της καθιέρωσης ενιαίας 12χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 2χρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και για την ισχυροποίηση - αναβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης ώστε κανένα παιδί να μην αποκλείεται από το δημόσιο σχολείο.


Το σχολείο που οραματιζόμαστε προϋποθέτει την επιστημονική και οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών, την αύξηση των δαπανών για την Παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ, προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και συνθήκες εργασίας σε περιβάλλον δημοκρατίας και παιδαγωγικής ελευθερίας. 
Σκοποί του προγράμματός μας είναι η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, η γνωστική, συναισθηματική, κοινωνική τους ωρίμανση σε περιβάλλον ελευθερίας και συλλογικότητας, η τόνωση της αυτοεκτίμησης και της αλληλοεκτίμησης, η ενίσχυση της πρωτοβουλίας και της ικανότητας συνεργασίας, η κατανόηση και η ανοχή στο διαφορετικό και η ανάπτυξη της αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας. Η δημοκρατία, η παιδαγωγική ελευθερία, αλλά και η αντιφασιστική και αντιρατσιστική εκπαίδευση θα διαπερνά όλο το πνεύμα των αναλυτικών προγραμμάτων και της λειτουργίας του σχολείου.

ΛΕΜΕ

ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ 


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΞΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ!

 

Τμήμα Παιδείας ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

24-06-2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου