Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Δεν λογαριάζουν χωρίς τον… ξενοδόχο στο υπουργείο Παιδείας



Η πρόταση των επιχειρηματιών του τουρισμού «εισακούστηκε» και θεσμοθετείται «εβδομάδα σχολικής ανάπαυλας» τις μέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα - Στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές «έκρυψε» το... φρούτο της τροπολογίας των 149 σελίδων, που φέρνει τα πάνω-κάτω στον καθορισμό σχολικού και διδακτικού έτους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.
Η πρόταση των επιχειρηματιών του τουρισμού «εισακούστηκε» και θεσμοθετείται «εβδομάδα σχολικής ανάπαυλας» τις μέρες μετά την Καθαρά Δευτέρα – Στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές «έκρυψε» το… φρούτο της τροπολογίας των 149 σελίδων, που φέρνει τα πάνω-κάτω στον καθορισμό σχολικού και διδακτικού έτους σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
«Ξεκάθαρη κουλτούρα παρέμβασης των επιχειρήσεων στη ζωή του σχολείου, σε ευθυγράμμιση και με τις συνολικότερες κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την εκπαίδευση. Αυτό που κάνουν σήμερα οι ξενοδόχοι, θα μπορεί να το κάνει αύριο η οποιαδήποτε επιχειρηματική ομάδα, όταν κρίνει ότι η μία ή άλλη πτυχή της σχολικής ζωής είναι εμπόδιο στην κερδοφορία της…
Του Χρήστου Κάτσικα
Ανω- κάτω κάνει σχολεία και πανεπιστήμια τροπολογία 149 σελίδων, με αντικείμενο θέματα του υπουργείου Παιδείας που κατέθεσε χθες Τρίτη η κυβέρνηση σε άσχετο νομοσχέδιο (για τις… λαϊκές αγορές). Η τροπολογία αφορά 15 εκπαιδευτικούς τομείς, όπως τη ρύθμιση θεμάτων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, την ειδική αγωγή, τα ιδιωτικά σχολεία, την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, τις μετεγγραφές φοιτητών, τον Εθνικό Οργανισμό Εξετάσεων, το προσωπικό ΑΕΙ κ.λπ.
Αλλαγές που αφορούν τον καθορισμό του σχολικού και διδακτικού έτους, την περίοδο διδασκαλίας των μαθημάτων και τις αργίες και διακοπές ετοιμάζει, ανάμεσα σε άλλα, το υπουργείο Παιδείας. Αυτό φαίνεται καθαρά από το γεγονός της τροπολογίας στον ν. 4186/2013 «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις». Σύμφωνα με τη νέα τροπολογία, στο άρθρο 43 του παραπάνω νόμου προστίθεται ότι με προεδρικό διάταγμα καθορίζεται «η διάρκεια των διδακτικών περιόδων, οι αργίες, οι διακοπές…».
Στα χέρια των επιτελών του υπουργείου Παιδείας βρίσκεται ήδη η πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) για την έναρξη και λήξη του σχολικού έτους, τις αργίες και τις διακοπές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΙΕΠ εισηγήθηκε τα παρακάτω, σχετικά με τον καθορισμό του σχολικού και διδακτικού έτους και τις περιόδους διδασκαλίας μαθημάτων, αργιών και διακοπών:
1. Το σχολικό και το διδακτικό έτος να αρχίζει την 1η Σεπτεμβρίου.
2. Τα μαθήματα να αρχίζουν στις 6 Σεπτεμβρίου.
3. Στις 7 Ιανουαρίου, ημέρα εορτής του Αγίου Ιωάννη, να γίνεται μάθημα.
4. Η 30ή Ιανουαρίου να χαρακτηριστεί ημέρα εορτής, κατά την οποία γίνεται εκκλησιασμός και δραστηριότητες σχετικά με την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στα γράμματα.
5. Τα μαθήματα στο Νηπιαγωγείο και στο Δημοτικό να λήγουν στις 15 Ιουνίου και στο Γυμνάσιο και το Λύκειο (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) στις 31 Μαΐου.
6. Το σχολικό έτος στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση να λήγει στις 30 Ιουνίου. Το τελευταίο 10ήμερο του Ιουνίου να αξιοποιείται για επιμορφωτικά σεμινάρια.
Αδειες μετά τις 10 Ιουλίου
Παράλληλα το νέο «χρονοδιάγραμμα διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού στην εκπαίδευση», που σχεδιάζει το τελευταίο διάστημα το ΥΠΑΙΘ, περιλαμβάνει τα παρακάτω:
* Ολες οι υπηρεσιακές μεταβολές των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (διορισμοί, μεταθέσεις, συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις) θα γίνονται στο εξής Μάιο και Ιούνιο. Στη συνέχεια θα γίνονται οι περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Από την 1η μέχρι και τις 10 Ιουλίου, που ξεκινούν οι άδειες, θα γίνονται οι τοποθετήσεις. Την ίδια περίοδο, θα γίνονται οι κατανομές των ωρών ανά εκπαιδευτικό, προτού δηλαδή δοθούν οι άδειες.
* Οι άδειες των εκπαιδευτικών ουσιαστικά θα ξεκινούν μετά τις 10 Ιουλίου, εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές.
Τόνωση επιχειρηματικότητας
Στις αλλαγές που ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας κυρίαρχη θέση φαίνεται ότι θα έχει η λεγόμενη εβδομάδα «σχολικής ανάπαυλας», δηλαδή η καθιέρωση της εβδομάδας της Καθαρής Δευτέρας ως εβδομάδας διακοπών! Η «ρηξικέλευθη» αυτή αλλαγή, προκειμένου να τονωθεί -κατά τους υποστηρικτές της- ο τουρισμός στην ελληνική περιφέρεια, βασίζεται σε πρόταση–επιβολή των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων, οι οποίες βαφτίζουν τα συμφέροντά τους εκπαιδευτική πολιτική.
Η πρόταση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, θυμίζουμε, έχει ως εξής: «Δημιουργία μιας περιόδου “σχολικής ανάπαυλας”» διάρκειας μίας εβδομάδας, με επίκεντρο την Καθαρά Δευτέρα. Τούτο μπορεί να συμβεί, εφόσον κλείσουν τα σχολεία τις 4 επόμενες της αργίας ημέρες. Πρόκειται για μια ενέργεια που λειτουργεί εδώ και χρόνια, με καλά αποτελέσματα, σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (σκι για τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, προκειμένου να ενισχυθούν τα χειμερινά θέρετρα) και που, εφόσον συνδυαστεί με ενημερωτική καμπάνια από το υπουργείο Τουρισμού και με δελεαστική τιμολογιακή πολιτική από τα μέλη τής ΠΟΞ (π.χ. δωρεάν διαμονή για τα παιδιά εντός του δωματίου των γονέων ή/και έκπτωση έως και 50% σε ξεχωριστό δωμάτιο), θα δρούσε άκρως θετικά στην κατεύθυνση της τόνωσης του χειμερινού τουρισμού της χώρας μας.
»Σε περίπτωση που τίθεται ζήτημα απώλειας διδακτικών ωρών, τούτες κάλλιστα θα μπορούσαν να αναπληρωθούν είτε από την περικοπή των σχολικών περιπάτων που αριθμούνται σε πέντε στη διάρκεια του διδακτικού έτους, είτε με την επίσπευση της έναρξης της προσεχούς σχολικής χρονιάς κατά δύο μέρες, συνδυαστικά με την επιμήκυνσή της κατά δύο μέρες, είτε με συνδυασμό των ανωτέρω»…
«Φάτε παντεσπάνι»
Ως άλλη Μαρία Αντουανέτα, η κυβέρνηση έρχεται να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των ζωντανών στοιχείων της εκπαιδευτικής κοινότητας και να αναφωνήσει: «Αν δεν έχετε ψωμί, φάτε παντεσπάνι»! Την ίδια ώρα βέβαια, «κουνάει το δάχτυλο» στους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και χρησιμοποιεί ό,τι τιμωρητικό μέτρο μπορεί, για να φρενάρει μελλοντικά νεανικά ξεσπάσματα.
Βεβαίως τώρα είναι φανερό ότι η επιχείρηση του υπουργείου Παιδείας για «κατάργηση αργιών και αύξηση του σχολικού χρόνου», όπως και το «ενδιαφέρον» του για την «αναπλήρωση μαθημάτων που χάθηκαν λόγω κινητοποιήσεων», δεν είναι παρά προπέτασμα καπνού για την υφαρπαγή της συναίνεσης της κοινής γνώμης στην «εκπαιδευτική πρόταση» της λευκής τουριστικής εβδομάδας.
Οπως πολύ σωστά επισημαίνει η Μαργαρίτα Ζαγουριανού, είναι φανερό πως οι συνθήκες του χειμώνα στις βόρειες χώρες της Ευρώπης επέβαλαν τη «λευκή εβδομάδα» και πως «οι συνθήκες καύσωνα στις νότιες χώρες επέβαλαν τη διαφορετική έναρξη και λήξη και τις σαφώς μικρότερης διάρκειας χειμωνιάτικες διακοπές. Στην Ελλάδα ο Φεβρουάριος είναι ένας εξαιρετικά δημιουργικός μήνας για μαθητές και εκπαιδευτικούς, που οι συνθήκες του ευνοούν τη δημιουργική δουλειά και την απόδοση.
»Κανείς ποτέ από τον εκπαιδευτικό χώρο ή από τους γονείς δεν ζήτησε περισσότερες διακοπές το χειμώνα, γιατί η πλειονότητα των κατοίκων της Ελλάδας είναι πλέον φτωχοί κι αδυνατούν να πάνε κάποιες διακοπές πέρα από τη δωρεάν ακόμα βουτιά στις κοντινές παραλίες. Ακόμα και τα έξοδα της βενζίνης ώς τα Μουδανιά ή τη Λούτσα είναι δυσβάστακτα».
Δημιουργείται μια ξεκάθαρη κουλτούρα παρέμβασης των επιχειρήσεων στη ζωή του σχολείου, πράγμα άλλωστε που ταιριάζει και με τις συνολικότερες κατευθύνσεις της Ε.Ε. για την εκπαίδευση. Αυτό που κάνουν σήμερα οι ξενοδόχοι, θα μπορεί να το κάνει αύριο η οποιαδήποτε επιχειρηματική ομάδα, όταν κρίνει ότι η μία ή άλλη πτυχή της σχολικής ζωής είναι εμπόδιο στην κερδοφορία της. Σήμερα είναι ο σχολικός χρόνος, αύριο το ωράριο του σχολείου ή το περιεχόμενο ενός μαθήματος που θα ενοχλήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα…
Πτυχία κολεγίων
Την επίμαχη τροπολογία, βάσει της οποίας θα αναγνωρίζονται ως επαγγελματικά ισοδύναμα τα πτυχία των κολεγίων του εξωτερικού τριετούς διάρκειας, καθώς και από κολέγια παρόχους υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας. Η ισοτιμία των τίτλων θα γίνεται κατ’ εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας του 2005.
Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ) είναι αρμόδιο και για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης τρίτων χωρών και των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών. Στην αιτιολογική έκθεση γίνεται σαφές το περιεχόμενο της αλλαγής.
Με τη ρύθμιση διευκρινίζεται ότι το ΣΑΕΠ είναι αρμόδιο και για την αναγνώριση της επαγγελματικής ισοδυναμίας των τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης τρίτων χωρών, που παρέχονται από κολέγια τα οποία προσφέρουν κατ’ αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, καθώς και από κολέγια παρόχους υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, τα προγράμματα σπουδών των οποίων οδηγούν σε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, εφόσον αυτά τα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν πιστοποίηση (accreditation) από διεθνείς οργανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου