Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

PISA 2015 – Πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την Αξιολόγηση των Μαθητών


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ 3ΟΥ ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

PISA 2015 – Πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την Αξιολόγηση των Μαθητών

Στις 10 Απριλίου 2014 έγινε συγκέντρωση ενημέρωσης των γονέων της Α΄ Λυκείου για το PISA 2015 από τη διεύθυνση του σχολείου και τον ορισμένο αρμόδιο καθηγητή. Στη σύσκεψη συμμετείχε και το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων.
Όπως ενημερωθήκαμε, το σχολείο μας επιλέχθηκε από το Υπ. Παιδείας για να συμμετάσχει στο εν λόγω πρόγραμμα του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (Ο.Ο.Σ.Α.), που αποτελείται από 30 κράτη-μέλη, μας έγινε πολύ γνωστός με τα περίφημα εργαλεία του που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση και ανατρέπουν εκ βάθρων από το εργασιακό καθεστώς μέχρι το ποιος θα μας πουλάει ψωμί και ποιο γάλα θα πίνουμε σαν φρέσκο.
Το πρόγραμμα, που αξιολογεί 15χρονους μαθητές, θα ξεκινήσει στις 5 Μαΐου και περιλαμβάνει: ένα δίωρο έντυπο test με τη συμμετοχή 13 τυχαία επιλεγέντων μαθητών από το υπουργείο (!), ένα δίωρο ηλεκτρονικό test με τη συμμετοχή 43 μαθητών επιλεγμένων πάλι με τον ίδιο τρόπο, οι οποίοι θα συμπληρώσουν και ένα ερωτηματολόγιο σε 35΄, ενώ θα απαντήσουν και σε δύο ακόμη. Τα tests θα περιλαμβάνουν ερωτήσεις Μαθηματικών, Κατανόησης Κειμένου και Φυσικών Επιστημών. Με βάση την αξιολόγηση των μαθητών στα τρία μόνο γνωστικά αντικείμενα, βαθμολογείται το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, κατατάσσεται σε πίνακες και βγαίνουν συμπεράσματα – οδηγίες του τύπου, αν μπορούν να συνεχίσουν οι μαθητές να μαθαίνουν ή πρέπει να ασχοληθούν με κάτι άλλο.
Για πολλούς λόγους έχουν εκφραστεί διεθνώς σοβαρές ανησυχίες, ανάμεσά τους η Διεθνής Συνομοσπονδία Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, σχετικά με τον κίνδυνο να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα του Προγράμματος PISA από παράγοντες της πολιτικής προκειμένου να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Επίσης, οι ίδιοι οι ερευνητές του PISA παραδέχθηκαν πως η πτώση του βιοτικού επιπέδου στην Ελλάδα επηρέασε την κατάταξή της στην έρευνα του 2012.
Με βάση την ενημέρωση και τη συζήτηση που ακολούθησε στη σύσκεψη των γονέων, όσοι παρευρίσκονταν αποφάσισαν να μη δώσουν την έγκριση να συμμετάσχουν τα παιδιά τους στη συγκεκριμένη έρευνα, υπογράφοντας Υπεύθυνη Δήλωση,  οπότε και δεν θα συμμετάσχουν.
Επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά πως στην Ελλάδα των μνημονίων και της τροϊκανής επιτήρησης, τα όποια αποτελέσματα μιας έτσι κι αλλιώς αμφισβητούμενης επιστημονικά έρευνας θα γίνει προσπάθεια να αξιοποιηθούν για να δεχθεί ακόμη μια επίθεση η δημόσια παιδεία, ο Σύλλογος Γονέων καλεί και τους υπόλοιπους γονείς που τα παιδιά τους έχουν επιλεγεί να μην δώσουν την συγκατάθεσή τους και να υπογράψουν την Υπεύθυνη Δήλωση.

Περιστέρι, 29/4/2014

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Γονέων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου